Zó moet je douchen! Tips, tricks & hacks

Één van de trends van 2015 was gezonde voeding en goed voor je lichaam zorgen. En mindfulness, wat dat ook moge zijn. En natuurlijk matte lipstick en -gloss in Kylie Jenner kleuren. Maar voor 2016 voorspel ik een nieuwe trend, een trend waarbij we steeds maar weer streven naar nóg meer perfectie, in de breedste zin van het woord. We streven dus ook vooral naar de meest efficiënte manieren om iets te doen, waarbij we gretig gebruik maken van allerlei life hacks. Of nou ja, we lezen er graag over, maar of we het uitvoeren is natuurlijk maar een tweede.

Hoe maak je nóg sneller een winged eyeliner? Met welke methode creëer je zo snel mogelijk een bos met krullen? Hoe kook je een ei tot perfectie? En hoe berg je al die kerstspullen zo efficiënt mogelijk weer op? WE LOVE THIS SHIT! Tijd is kostbaar, maar we studeren, werken, sporten, willen ook graag allerlei culinaire gerechten uitproberen, houden een blog bij, gaan het liefst 3 keer per jaar op reis, krijgen tussendoor nog een paar kinderen, maar willen ook vooral onze vriendinnen nog even vaak blijven zien. Kan dat? Nee natuurlijk kan dat niet! Maar door zo veel mogelijk life hacks in je geheugen te prenten heb je in elk geval wel het idee dat je je life together hebt. En dat geeft een soort van opluchting, denk ik. Dat je ergens in de back of your mind allerlei trucjes weet om efficiënter te leven. Als dat zou moeten.

En daarom vond ik het een goed idee om een artikel te wijden aan iets wat ons allen dagelijks bezighoudt: douchen. De één douchet in de ochtend, de ander in de avond, weer een ander douchet een paar keer per dag en weer een ander een paar keer per week. We doen het allemaal en we doen het op de automatische piloot. En waarschijnlijk ben je in de veronderstelling dat jij het douchen voor 100% onder de knie hebt. Je doet het immers al jaren. Maar ben je niet benieuwd of jij je douchesessies kunt optimaliseren? Ben je niet nieuwsgierig naar efficiëntere manieren om water over je lichaam te laten spoelen? Vraag jij je ook wel eens af of er misschien SHOWER HACKS zijn die jouw leven kunnen verbeteren? Hieronder vind je daarom alle informatie die ik heb gevonden op het gebied van douchen (afgewisseld met plaatjes van de mooiste badkamers die ik kon vinden). Ook al ben je een absolute shower pro, ik weet zeker dat er een aantal dingen zijn die je nog NIET wist over douchen!

light shower

1. Douche 2 tot 3 keer per week

Je weet het stiekem wel, elke dag douchen is absoluut niet nodig, maar het is gewoon zo heerlijk wakker worden! Het voelt zo lekker fris. En ook ‘s avonds douchen is de perfecte afsluiter van de dag, zodat je lekker warm in je schone bedje kunt duiken. Toch is het niet goed voor je, volgens dermatologe Katherine Ashenburg. Elke twee – drie dagen onder de douche is beter. Waarom? Water heeft een uitdrogend effect op de huid, dus hoe langer, vaker én heter je douchet, des te slechter dit is voor je huid. Je huid wordt droger en dit kan voor irritaties zorgen. Ook was je de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Die bacteriën herstellen zich normaal wel weer, maar krijgen daar niet de kans voor als je vaak douchet. Kleine scheurtjes in de huid zijn het gevolg, waardoor je meer kans loopt op een infectie.

Ook kleine kinderen kunnen beter niet elke dag in een badje. Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd beschermen het kindje tegen allergieën, eczeem en andere huidaandoeningen die op latere leeftijd kunnen plaatsvinden.

Natuurlijk snap ik dat je jezelf niet fris voelt als je niet elke dag even onder de douche springt. Maar niet douchen wil niet zeggen dat je jezelf niet kunt wassen. Je kunt ook ‘s ochtends even een washandje gebruiken voor een schoon en fris gevoel. Lijkt mij persoonlijk wel lekker na een zweterige nacht. Ik douche zelf ook niet elke dag, maar ik merk heel erg dat ‘de omgeving’ dit vreemd en vies vind. Ik heb daarom wel eens gezegd op mijn blog dat ik wél elke dag douche, maar ik zeg het nu gewoon eerlijk: dat is niet zo. Ik denk dat ik om de dag douche. Volgens wetenschappers nog steeds te veel, maar hee, het is een begin.

2. Douche maximaal 5 minuten per keer

Hierboven hebben we het gehad over het feit dat je eigenlijk niet te vaak moet douchen, maar douche ook vooral niet te lang. Volgens een onderzoek uit 2014 van de Vewin (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) zijn we de afgelopen jaren steeds langer gaan douchen. Wij Nederlanders staan gemiddeld negen minuten onder de douche en gebruiken daarbij 51 liter water. Mensen tussen de 18 en 34 blijken zelfs het langst te douchen, zij verbruiken maar liefst 90 liter water (!) per douchebeurt.

De organisaties stellen dat door vier minuten korter te douchen er jaarlijks meer dan 192 miljoen (!) warm water bespaard kan worden, dat is vergelijkbaar met 77.000 Olympische zwembaden. Een gezin van vier personen zou daardoor zo’n 220 euro per jaar minder kwijt zijn aan energiekosten. Het is niet alleen voordeliger om minder lang te douchen, het is ook nog eens beter voor het milieu én het is beter voor je huid. En niet te vergeten, het scheelt jou weer 4 minuten in de ochtend! Iets om over na te denken, lijkt me. Je douchet simpelweg 5 minuten door gebruik te maken van de stopwatchfunctie op je telefoon en jezelf te ‘trainen’ door alles binnen de tijd af te ronden. Het is echt niet zo moeilijk!

hoxton shower

3. Bepaal of je een ochtenddouche of avonddouche nodig hebt

Ik las een interessant artikel op de site van Margriet vlak voor de jaarwisseling. Aan de hand van een wetenschappelijk artikel kun je namelijk bepalen of jij het beste in de ochtend of avond kunt douchen, losstaand van je persoonlijke voorkeur.

Zo zou je ’s ochtends moeten douchen als je:

een vette huid hebt – “Olie en talg kunnen zich in de loop van de nacht op je huid opstapelen. Een warme douche is perfect om je poriën te reinigen.” Aldus internist Dr. Holly Phillips, op Yahoo Health.

die dag creatief bezig moet zijn – “Een douche nemen is als een meditatie. Je komt namelijk in een soort ontspannen, maar toch alerte state of mind, terecht met je hersenen. Die staat is perfect voor het creëren van nieuwe, goede ideeën of oplossingen.” volgens Harvard-professor psychologie Shelley Carson in de Greatist.

het moeilijk vindt om ’s ochtends wakker te worden – in de ochtend douchen maakt je alert en geeft de stofwisseling een boost. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je éxtra alert bent gedurende de dag als je je douchebeurt ’s ochtends eindigt met koud water .

jezelf vaak snijdt tijdens het scheren – want volgens de Greatist stolt je bloed eerder in de ochtend dan in de avond.

En zo zou je ’s avonds moeten douchen als je:

een heel droge huid hebt – een douchebeurt kan de huidbarrière van je droge huid aantasten. Verplaats de douchebeurt daarom naar een moment aan het einde van de dag om de huid meer rust te geven.” Aldus dermatoloog dr. Tanya Kormeili.

een work-out hebt gedaan – logisch, want zweet door het sporten droogt uiteindelijk op en gaat stinken, en je wilt niet met een bezweet lichaam je schone bedje in duiken lijkt me! Uiteraard geldt dit voor de ochtend als je ’s ochtends sport.

awesome shower

4. Zó was je je haren

Het verschilt natuurlijk per persoon, zo weet ik dat mensen met krullend en kroeshaar er een heel regime op nahouden, maar over het algemeen is het beter om je haren klitvrij te maken voordat je ermee onder de douche stapt. Ik borstel mijn haren daarom altijd van te voren. Op deze manier is het gemakkelijker om de shampoo over je hoofd en haren te verdelen. Ook scheelt dit enorm in het ontklitten van je haren ná de wasbeurt. Natte haren zijn flexibeler en breken daarom sneller dan wanneer je haren droog zijn. Probeer je haren dus niet te kammen wanneer ze nat of vochtig zijn. Ik weet dat je krullend haar beter niet kan borstelen als het droog is, dus wat ik kan aanraden is om onder de douche, als de conditioner erin zit, je haren met een grove kam door te kammen om ze toch goed te kunnen ontklitten.

Voordat je meteen een dot shampoo op je hoofd gooit, maak je je haren eerst goed nat. En niet even 3 seconden onder de straal staan, want het neemt minstens zo’n 10 seconden in beslag om al het vuil en oliën los te weken en de haarschubben te openen. Neem hier dus goed de tijd voor en zorg dat het water al je haren bereikt, ook de onderste haarlagen en de haartjes in je nek. Dit klinkt misschien gek, maar ik heb vrij dik haar en kan zo 5 seconden onder de douche staan zonder dat mijn nekharen nat worden. Ik masseer mijn hoofdhuid en haren daarom een beetje zodat ik zeker weet dat alles goed nat is.

Een goede wasbeurt duurt ongeveer een minuut en dient echt goed ingemasseerd te worden. Neem dus wat shampoo en geeft jezelf een heerlijke, ontspannende hoofdmassage. Vergeet ook niet de fijne haartjes bij je slapen en je nekharen, die vaak het vetst zijn. Masseer vooral de haaraanzet en je hoofdhuid, want de lengte van je haren hoeft niet per se gewassen te worden met shampoo, dit droogt je punten ook alleen maar uit. De lengte van je haren bevat namelijk weinig tot geen talg en gewoon spoelen met water is vaak al voldoende (als je je shampoo uitspoelt reinig je in principe al voldoende). Na het inmasseren van je hoofdhuid kun je het restant aan schuim wel even naar onderen ‘knijpen’ voordat je alles eruit wast.

awesome showers

5. Breng conditioner op de juiste manier aan

Als je conditioner of haarmasker gebruikt voor je droge haarpunten, gebruik hem dan ook alleen in je droge haarpunten. Want als je conditioner over je gehele haar verdeelt (dus ook bij de haaraanzet) wordt je haar zeer snel weer vet en hangt het er over het algemeen slap en futloos bij. Om de conditioner zo optimaal mogelijk zijn werk te kunnen laten doen, moet het met zo veel mogelijk haren in contact komen. Wring je haren dus goed uit voordat je conditioner aanbrengt, zodat het niet ‘verwatert’ en zo geconcentreerd mogelijk op je haren terecht komt. Begin onderaan bij je punten, die het droogst zijn, en werk de conditioner daarna omhoog. Je kunt hier ook eventueel een grove kam bij gebruiken om de conditioner nog beter te kunnen verdelen.

Conditioner hoeft in principe alleen op de lengte van het haar aangebracht te worden, dus op het gedeelte wat ‘los’ is van je hoofd (ik doe altijd alsof ik een lage paardenstaart maak, en het gedeelte vanaf mijn nek tot aan de punten is wat ik behandel met conditioner). Aangezien ik jullie hierboven aanmoedig om niet langer dan 5 minuten te douchen heeft het ABSOLUUT GEEN ZIN om de conditioner 3 minuten in te laten werken. Dit staat alleen op de verpakking zodat wij denken dat het product extra speciaal is. It’s not. Zodra je de conditioner goed hebt verdeeld, kun je het meteen uitspoelen.

6. Eerst je haren wassen, daarna pas je lichaam

Waarom? Als je er gevoelig voor bent, zou conditioner er wel eens voor kunnen zorgen dat je puistjes op je rug krijgt. Het is daarom aan te raden om eerst je haren te wassen en daarna pas je lichaam, zodat je eventuele left-over conditioner goed van je lichaam af wast.

Ook hebben we snel de neiging om veel te veel douchegel te gebruiken, terwijl dit eigenlijk helemaal niet hoeft. Sterker nog, te veel douchegel droogt je huid alleen maar uit. Ik heb Umberto Tan wel eens horen zeggen in een interview dat hij NOOIT douchegel gebruikt, alleen water, omdat zeep zijn huid te veel uitdroogt. Ik kan me niet voorstellen dat de beste man een uur in de wind stinkt, dus hij zal ergens wel een punt hebben. Met water spoel je namelijk prima al je zweet weg, al heb je wel wat zeep nodig voor de ‘hardnekkige’ plekken zoals je oksels en voeten, waar zich veel bacteriën verzamelen die zorgen voor een naar geurtje. En OK, als je door de modder hebt gerold heb je natuurlijk ook flink wat douchegel nodig. Maar over het algemeen is het totaal overbodig om je gehele lichaam in te zepen. Concentreer je dus alleen op je oksels en voeten. Dit is beter voor je huid én je doet ook nog eens langer met een fles douchegel, dus je bespaart nog wat geld ook.

89c68069d79dc59255f37858e841d00d

7. Was je gezicht als aller, allerlaatste

De warmte van de douche verwijd je poriën zodat vuil en talg extra goed en gemakkelijk kan worden verwijderd, dus hoe langer je hebt staan stomen, des te beter. Daarom reinig ik mijn huid altijd als allerlaatste stap. De huid van je gezicht is doorgaans gevoeliger dan de huid van de rest van je lichaam, dus het is ook verstandig om de temperatuur aan het einde van je douchesessie wat te verlagen zodat je gezicht minder zal uitdrogen. Bovendien is een stoot lauwwarm water goed voor je alertheid, hebben we net geleerd! Kouder water zorgt er ook voor dat de haarschubben wat meer zullen sluiten en dat levert glanzende lokken op.

Na het douchen is het verstandig om je gezicht binnen 3 minuten in te smeren voor het optimale hydraterende effect, heb ik wel eens gelezen. Een crème voorkomt dat er te veel vochtverlies optreedt door het vocht in de huid te binden en het dus als ware vast te houden. Als je langer wacht dan 3 minuten verdampt het vocht al langzaam uit je huid en kun je dit dus niet meer ‘vasthouden’ door middel van een crème.  Wat er dan gebeurt is een droog en trekkerig gevoel. Onthoud dit dus zeker en smeer je na de volgende douchebeurt zo snel mogelijk in!

2ee92fd950c9c750fde5e66b3a2ebb62Zo, ik ben benieuwd of jullie, na deze hele stoot tekst en informatie over een simpel onderwerp als douchen, wat nieuws hebben geleerd! Ik wil graag benadrukken dat er in de titel staat ‘zo moet je douchen’ maar dat is natuurlijk helemaal aan jou! Niets moet! Je moet vooral doen waar jij je het prettigst bij voelt en wat het beste werkt voor jouw huid- en haartype en persoonlijkheid.

Doe jij dingen anders dan hier staat omschreven, ga je na het lezen dingen veranderen of laat je het lekker zo?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

145 Reacties

 1. Sandra
  9 februari 2021 / dinsdag, 9 februari 2021

  Wat een goede tips. Ik heb een heel droge huid ook mijn voeten. Hoe krijg ik dat weer goed?

 2. Elina
  1 augustus 2019 / donderdag, 1 augustus 2019

  Ik ben echt erg ik douche soms wel half uur ? maar ik ga dan nu wel veranderen bedankt!

  • geheimpje
   1 januari 2020 / woensdag, 1 januari 2020

   ik ook hoor

 3. Shina
  10 augustus 2016 / woensdag, 10 augustus 2016

  Heey handig artikel! Ik vroeg me ook nog af hoe jij je inzeept, ik doe dat namelijk al jaren met een puff spons, of kun je dat beter met een washandje doen?
  xo

 4. 11 januari 2016 / maandag, 11 januari 2016

  Wat leuk om eens zo’n artikel te lezen! Ik kan echt aan het artikel merken dat je er veel tijd in hebt gestopt en ook echt onderzoek hebt gedaan. Echt super leuk om te lezen!:)

  Scheelt dat ik alweer een aantal stappen kan skippen. Bij mijn standaard douchevolgorde was ik altijd eerst mijn haar. Zodra ik de conditioner er in heb gedaan laat ik dit intrekken terwijl ik mijn lichaam was. En als ik mijn haar ga uitspoelen doe ik ook altijd direct mijn gezicht!

  Zeker leerzaam artikel dit!

 5. Dymphy
  10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Hi, weer een aantal dingen van je geleerd. Vooral de puistjes op de rug. Ik had daar ook opeens last van en heb nu de volgorde veranderd en nu is het inderdaad is een stuk minder. Ps ook je linzencurry heb ik gemaakt en is super lekker. Leuke blog heb je ga zeker zo door!!

 6. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Leuk artikel! Zelf douche ik bijna altijd in de avond, vind ik lekkerder 🙂
  En ik doe juist conditioner in, en dan ga ik mijn lichaam wassen en doen, want dan kan de conditioner lekker goed intrekken, daarna spoel ik alles wel extra goed af zodat er geen zeep resten achterblijven.

 7. Julie Tina
  9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Grappig dat ik uit een artikel over douchen nog zoveel kan leren!
  Ik douche bijna elke avond, dat is echt mijn ontspanmomentje na een drukke dag. Ik hou ook van dat warme, schone gevoel om in m’n bedje te kruipen. Wel moet ik er echt opletten om er minder lang onder te staan.. ‘s Ochtends hou ik het bij oksels wassen aan de wastafel.
  Die conditionertips vind ik ook heel nuttig, m’n haar uitwringen voor dat ik conditioner aanbreng deed ik nl. nooit!

 8. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Ik smeer mijn gezicht pas 20 minuten na de douche in (omdat ik het dan pas opmerk dat ik dit nog moest doen). Whoops! Dat zal ik zeker aanpassen!
  Ik douche me inderdaad wel 2-3 keer per week.

 9. 9 januari 2016 / zaterdag, 9 januari 2016

  Leuk artikel! Zelf was ik mijn gezicht altijd als ik de conditioner in laat trekken, maar ik ga eens proberen om het als laatste te doen!

 10. 8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Grappig, dit artikel beschrijft precies hoe ik het zelf ongeveer aanpak haha!

 11. Manon
  8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

  Wat een goed artikel, Serena!

  Zelf ben ik best goed bezig, ik was er idd van op de hoogte dat vaak douchen niet goed voor je is, en aangezien ik al een vrij droge huid heb van mezelf doe ik dat ook vaak om de twee dagen. Nu dat het zomer is hier in Australië doe ik dat wel bijna elke dag, aangezien het benauwd is met 40+ graden… Het is niet te doen! Maar goed.

  Verder ben ik ook een korte doucher – ik ben één van die rare mensen, geloof ik, die een hekel heeft aan douchen. Ik vind het maar tijdverspilling, haha (net als tandenpoetsen, gezicht schoonmaken, bla bla. Ik doe het allemaal wel maar niet met plezier ;p). Dus ik douche meestal nog geeneens 5 minuten (en ik doe alles in die tijd hoor, zelfs mijn benen scheren e.d.). Ik vind het ook echt een enorme waterverspilling.

  Super goeie tips! Dank je wel!

 12. Juliette
  7 januari 2016 / donderdag, 7 januari 2016

  Leuk en uitgebreid artikel! Ondanks je tips blijf ik denk ik toch lekker lang douchen inclusief uitgebreide douchegel sessie, heerlijk. En een tip voor lekkere douche/badgel: die van treaclemoon (vooral kaneel is heerlijk vind ik).

 13. 7 januari 2016 / donderdag, 7 januari 2016

  Ik douche elke dag en gebruik wel een haarmasker over mijn gehele haar omdat mijn haar overal droog is en omdat ik ook een droge hoofdhuid heb. Sinds ik dit doe heb ik veel minder last van hoofdhuid problemen . Ik sta trouwens gemiddeld 12 minuten onder de douche . Dit laat ik ook zo na het lezen van dit bericht.

 14. Marjolein
  7 januari 2016 / donderdag, 7 januari 2016

  Leuk artikel! Ik douche eigenlijk bijna iedere dag. Alleen als ik de deur niet uit ga, dan probeer ik het soms over te slaan. Ik heb van mezelf namelijk een super vette huid en last van onzuiverheden.. Mijn huid en haar zien er zoveel beter en verzorgd uit als ik wel iedere dag douche. Ik heb ooit een maand lang geprobeerd om het bij 2-3 keer per week te houden, maar dan werd mijn haar zo vet. En na iedere nacht moest ik mijn gezicht echt grondig reinigen.. Dus het blijft voor mij bij ongeveer 6 keer per week douchen. Ik deed het alleen nog wel verkeerd, dus ga jouw tips zeker gebruiken!

 15. Jessica
  7 januari 2016 / donderdag, 7 januari 2016

  Wat een leuk artikel! Gelukkig doe ik best veel goed, zoals mijn gezicht als laatst, deze meteen insmeren etc..

  Ik douche trouwens om de dag.. minder gaat hem echt niet worden!

 16. 6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Handige tips! Ik was me sinds kort ook steeds regelmatiger aan de wasbak tussen de grote douchebeurten door. Even snel washandje en voor de oksels/voeten een beetje showerfoam & afnemen, klaar! Ik ben eczeem gevoelig, dus ik moet sowieso een beetje uitkijken met wat ik doe/gebruik. Ook was ik mijn haar niet meer zo vaak als eerst, ik probeer er nu steeds twee dagen tussen te laten en dat gaat steeds beter!

 17. Nele
  6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  haha blijkbaar doe ik al die zaken wel in de juiste volgorde alleen besefte ik het nog niet… En ochtenddouche of avonddouche? Ik zie wel hoe het uitkomt. Ik heb meestal veel te weinig tijd om een ochtenddouche te kunnen nemen. Wel een zeer interessant artikel. Daar houd ik van 🙂

  Liefs Nele

 18. 6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Als ik dit lees doe ik echt alles verkeerd haha. Ik douche vaak elke dag, gewoon omdat het lekker is of mijn vriend moet douchen (wij douchen altijd samen), ik douche vaak een half uur, als eerst reinig ik mijn gezicht en ik douche te warm. En dat terwijl ik al een droge huid heb. Maar goed douchen is veel te lekker!

 19. Melissa
  6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Mijn moeder moest vroeger in de tobbe, gelukkig was ze de oudste! 😉

  1x per week scheer ik mijn benen, ook de bovenbenen, vooral de bovenbenen duurt heel lang! De rest scheren gaat wel snel. Vaak doe ik de douche dan wel uit, maar dan word ik zo koud, haha! Of ik doe de ene dag de onder- en de volgende dag de bovenbenen, maar vaak scheer ik mr op de dag dat ik ga zwemmen – dan ben ik toch liever helemaal smooth!

 20. Nanda
  6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  grappig, ik douche ook om de dag maar als mensen het vragen zeg ik élke dag omdat ze je anders vies vinden.

  Conditioner doet ik wél over mijn hele haren, juist bij de aanzet. Ik heb krullen en als ik de conditioner niet ook bovenop mn hoofd doe dan is het bovenop 1 grote kroes en klitpartij. Verdeel ik het over mijn hele haar (en een flinke dot) dan zit het prachtig en heb ik mooie pijpenkrullen.

 21. 6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Dit is echt een heel fijn en goed artikel Serena! En haha dat van die conditioner, ik was het altijd onmiddellijk uit dus ben blij te lezen dat ik niet de enige ben 😛

 22. 6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Wat een handig artikel! Maximaal vijf minuten douchen lukt mij niet, haha. En wat betreft de volgorde van douchen, waste ik altijd eerst mijn haren, dan mijn gezicht en dan mijn lichaam. Die laatste twee ga ik vanaf nu dus andersom doen. 😉

 23. Willemse
  6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Intresant en orgineel artikel zeg
  Wat leuk bedacht
  Je weet het allemaal wel, maar je vergeet het ook weer uit gemak of de routine die je auromatsch volgd
  Het is fijn om er eens aan herrinerd te worden dat het ook anders kan en waarom.
  De foto’s van de badkamers oogen wel iets confortabeler en chiquer dan de mijne hoor
  Als ze er zou bij mij uit zouden zien zou ik de hele dag op een krukje zitten genieten van al dat moois

 24. t
  6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Dit is nou echt weer een artikel waar ik gewoon op wil reageren met i love you sereen haha.
  Echt alsof je lekker wat met een vriendin aan het bespreken bent.
  Ik douche ook niet elke dag. Heb een hele droge huid en vooral hoofdhuid. Dus mijn haar was ik om de 4 a 5 dagen wat met lush shampoo heel goed lukt! Moest in het begin wel afbouwen.
  Mensen vinden dat altijd vies idd. Maar denk dat ze vergeten dat we wel douchen na het soort etc, en natuurlijk wel dagelijks douchen als het warmer is. En INDERDAAD met een was handje alles fris houden. Je hoeft niet perse onder een straal te staan om schoon te worden. Ookal is dat wel een heerlijk gevoel natuurlijk

  • t
   6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

   Na het sporten bedoel ik

 25. Lisa
  6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

  Ontzettend interessant artikel, Serena! 🙂 Bedankt, ik neem deze tips zeker mee onder de douche, haha!

 26. Linda
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Wat een fijn artikel. Ik douche me twee tot drie keer per week. Vanwege gezondheid heb ik veel pijn en veel te weinig energie om vaker te kunnen douchen en de rest van de week was ik me bij de wasbak en dat bevalt erg goed en ook nahet wassen bj wasbak voel ik me lekker schoon en daarna smeer ik me ook lekker in, net als na het douchen. De tips van het haren wassen neem ik zeker mee, doe dit nu om de twee dagen maar als ik het lees kan ik daar nog wat in verbeteren. Mooie foto’s!

 27. Imke
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Heel leuk artikel, blijkt dat ik toch veel dingen goed doe, woohoo !!
  Alleen prop je daar dan ook je scheeractiviteiten tussen ? 😛

  Ik vind het zelf erg vervelend om buiten de douche dat te doen (en harsen/waxen/epileren is mij te pijnlijk)

 28. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Ik werd als baby 2 x per dag gedouched. Nu als 34 jarige douche ik nog steeds 2 x per dag. Als ik dat niet doe voel ik me echt vies. Je gaat op de dag zweten, naar de wc (op werk ieuww) waar andere mensen ook gebruik van maken. Nee, alleen wassen met een washandje zou ik me niet schoon voelen. Misschien is het gewenning of een hygiëne kwestie…maar ik zou nooit minder willen douchen. Dan maar een drogere huid hihi

  • M
   6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

   Zelfde hier hahah! Tja, Surinaamse moeders he?

 29. Mirjam
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Serena, heb jij hierover ook iets gevonden: De kapper heeft mij geleerd je haar twee keer te wassen met shampoo. De eerste keer met een heel klein beetje, totdat het niet meer schuimt. De tweede keer met iets meer shampoo en dan schuimt het erg goed, zodat je ziet dat het vuil echt verwijderd is en je de losgeweekte talg en dergelijke verwijderd. Vergelijkbaar met hoe je de vaat afwast: bij je voorwas is al het schuim aan het einde op, daarna, bij het echte afwassen, blijft er veel meer schuim over. Is hier iets voor te zeggen?

  • Serena
   Auteur
   5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

   Twee keer lijkt mij overbodig, het is wel zo dat het de tweede keer beter schuimt, maar zo klinisch schoon hoeft je haar echt niet per se te zijn. Is alleen maar uitdrogend voor je (hoofd)huid.

  • Raquel van der Wal
   5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

   Ik werk in een kapsalon. Wij wassen het haar van de klanten altijd 2x. De eerste keer merk je ook vaak dat het niet goed schuimt, dan is het haar nog wat vettig en dus ook nog niet goed schoon. Bij de tweede keer wassen schuimt het als het goed is wél. Dit betekend dat het haar dan wel goed schoon is.

  • t
   6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

   Mijn moeder zegt ook zoiets. Die is kapster. Maar zij zegt eerste keer neemt voornamelijk vet mee van de haarproducten en met de tweede wasbeurt haal je de restjes weg. Weet niet of het waar is en aan mijn moeder ligt, maar ik doe het wel al mijn hele leven zo. De eerste keer schuimt dan idd niet zo goed voor het vuil

 30. Lisanne
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Wow zo grappig, ik doe het eigenlijk dus al op de juiste manier. En heb dus ook nooit last van puistjes op mijn rug o.i.d. Grappig zeg! Echt een simpel artikel maar zo interessant!!

 31. Avalon
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Goed artikel! Hoe doe je het met scheren? Scheren jullie onder de douche of na het douchen? Ik scheer zelf onder de douche en daar ben ik toch wel 10 minuten mee bezig + douchen.

 32. Sim
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Een collega vertelde me eens dat hij altijd zijn douche koud eindigt en nooit ziek is. Ik probeer het sindsdien ook (lauw is m’n meest vergaand tot nu toe) en het lukt steeds beter (gewoon rustig blijven doorademen). Het klinkt misschien vreselijk maar het voelt erna erg goed, een soort energy boost. Denk Ice Man Van t Hoff zeg maar.

 33. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Leuk artikel! En wat een mooie foto’s heb je verwerkt. Ik ben zo jaloers op de douche met de sproeikoppen aan de zijwand. Dat lijkt me zalig om hierin te kunnen douchen :-).

 34. Kimberley
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Leuk artikel! En dat eerste plaatje heb ik al enige tijd op mijn Pinterestboard over droombadkamers staan haha! Leuk om die hier ook tegen te komen.

  • Serena
   Auteur
   5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

   Nadat ik gisteren op zoek ging naar droombadkamers vind ik dat ik nu ook een apart board moet gaan aanmaken, hahaha! Heb zo veel inspiratie opgedaan!

 35. Maria
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Hele handige tips! Ik zal de volgorde van mijn doucherituelen aanpassen de volgende keer. Ik was vaak mijn gezicht onder de douche als eerste met facewash, maar aan het eind is dus beter.

 36. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Als ik dit artikel zo lees, dan doe ik het helemaal goed haha!

  Wel vraag ik me af of het verschil in water misschien ook uit maakt? Want sinds ik tijdelijk in Lissabon woon, is mijn huid een ramp! 🙁 Er schijnt hier enorm veel ijzer en kalk in het water te zitten en ik heb het idee dat mijn huid dit echt niet fijn vind, gebruik namelijk precies dezelfde producten, maar heb enorm veel puistjes, waarvan sommige ook helemaal onderhuids zitten.

  Ben benieuwd of mijn huid weer normaal word wanneer ik terug ben in Nederland. Hoop het wel in ieder geval!

  • Serena
   Auteur
   5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

   Ja, denk echt wel dat dat verschil maakt hoor, hieronder zei een meisje uit Suriname ook al dat ze het water in Nederland anders vond dan daar!

  • Merve
   6 januari 2016 / woensdag, 6 januari 2016

   Ik denk dat het wel zal veranderen als je terug bent. Als ik in Turkije ben, ook daar zit het water vol met kalk en ijzer, verandert mijn huid ook. Alleen ik krijg een mooiere, gladde, glanzende huid. Ik gebruik dan niet eens een gezichtscreme meer. Hier in Nederland is mijn huid juist weer gortdroog.
   Ik zou je aanraden om binnenlandse producten te gebruiken en geen producten die je hebt meegenomen uit Nederland, dat zou kunnen helpen.

 37. Danielle
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Ik weet dat het niet nodig is elke dag te douchen, maar het is zo lekker! Zeker in de winter als het koud is, slaap ik gewoon beter na een warme douche. Ik gebruik ook echt overdreven veel douchegel: het ruikt lekker, dus wil ik gewoon veel! Moet eerlijk zeggen dat ik een kleine fles douchegel/-creme/-olie (200ml) zo op heb: 2-3 per maand! Mijn haar was ik maar eens per week, dus met een fles shampoo doe ik een half jaar…..daar gebruik ik ook niet zo overdreven veel van,

 38. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Wat een goed en volledig artikel! Ik volg al praktisch al je tips op. Soms smeer ik voor het douchen (en na reinigen van mijn gezicht) soms nog wat amandelolie op mijn gezicht om te vermijden dat mijn gezicht uitdroogt tijdens het douchen.

 39. amilia
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  meer dan de helft wist ik niet eens alleen dat 5 minuten douchen en ik ga dat zeker veranderen dank je voor deze goede tips!

 40. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Leuk artikel! Ik MOET elke ochtend douchen anders kan ik niet wakker worden. Tot een paar weken geleden waste ik ook iedere ochtend mijn haar maar nu probeer ik het om de dag te doen omdat het beter is voor mijn haar. Maar ik voel me eerlijk gezegd het prettigst als ik ook iedere dag mijn haren was. Wel ben ik snel klaar. Denk dat ik 5 tot 7 minuten nodig heb om haar en lichaam te wassen. Heb overigens ook een douche gel verslaving 🙂

 41. anoniem
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Leuk dat je op een correcte manier naar je bronnen verwijst, dit doen niet veel bloggers je na!

 42. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Ik denk dat ik toch wel wat dingen ga veranderen! Sowieso al de manier van haren wassen en conditioner aanbrengen

 43. G. Runhart
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Iedere ochtend spring ik even onder de douche doe er 7 minuten over. Conditioner laat ik zitten terwijl ik was. Dit bespaard mij in de ochtend ontzettend veel tijd.
  Het duurd 7 minuten voordat man zijn wekker gaat dan stap ik net de douche uit.

  Ik douche voornamelijk omdat het mij wakker maakt. Als ik in de avond douche en dan ‘s ochtends even mijn gezicht was en oksels voel ik mij niet wakker.

 44. Vera
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Normaal vind ik het niks om een artikel met tips te lezen, als ik alle tips al weet en toepas. Maar deze keer ben ik blij dat ik heel veel punten die in dit artikel beschreven staan, al weet en toepas! Thanks Serena! 🙂

 45. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Heel interessant artikel vind ik. Hoewel ik me meestal dagelijks douche als ik op plot ben, was ik me in het weekend vaak enkel met een washandje aan de lavabo, niets vies aan. Alleen vinden veel mensen dat vuil, dus blij dat je dat eens aanhaalt.
  Xx

 46. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  ik heb van mijn moeder altijd geleerd dat je juist geen douchegel op je oksels moet gebruiken, alleen warm water spoelt het al meer dan genoeg schoon, maar je moet wel goed wassen. Ik gebruik dus zelf nooit douchegel onder mijn oksels. Maar dit is mede omdat ik er sinds mn 16e exceem heb en ik wil het uberhaupt niet uitdrogen :). Ik vraag me dus alleen af of je advies wel klopt (hiermee wil ik dus niet zeggen dat je ongelijk hebt). Wel een heel informatief artikel!

  • Serena
   Auteur
   5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

   Dankjewel!
   Je moeder heeft het je prima geleerd, maar ik persoonlijk heb niet genoeg aan alleen water, vooral niet na een heftige, zweterige nacht, ik heb echt iets van zeep nodig om het goed schoon te houden. Het verschilt dus per persoon!

   • Nanoe
    8 januari 2016 / vrijdag, 8 januari 2016

    Nou, een zeep helpt bij mij ook niet. Ik gebruik altijd een shampoo, merk dat het gewoon beter helpt.

 47. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Ik doe gelukkig heel veel dingen al goed! Alleen die 5 minuten..

 48. Esther
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Wat een grappig artikel! Ik douche weinig (denk 3 keer per week, als ik gesport heb altijd natuurlijk, dan wel wat vaker soms). En douchegel gebruik ik eigenlijk ook niet. Heb eczeem en allebei die dingen maken het zoveel erger en mijn huid zoveel droger, kan ik niet gebruiken.

  • Esther
   5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

   Overigens best wel vaak aan m’n vrienden familie en vriend gevraagd of ik stink en ik kan me niet voorstellen dat ze allemaal tegen me liegen als ze nee zeggen haha.

 49. Sophie
  5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Wat een leuk en goed artikel weer Sereen! 🙂
  Ik ga het eens aan mijn vriend laten lezen, die heeft heel erg last van een droge huid en staat elke dag wel een half uur onder n loeihete douche….naar mij wil hij niet luisteren maar naar jou misschien wel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *