Video: DIY Tanden Bleken

Frisse parelwitte tandjes, dat willen we allemaal wel! Helaas wordt het merendeel van de mensen hier niet mee geboren. Vooral als je graag koffie, rode wijn en thee drinkt (of erger nog, rookt) zullen je tanden een gelig waasje krijgen van alle aanslag. He bah, dat willen we niet! En dus gaan we massaal met zijn allen onze tanden laten bleken met hoge peroxideconcentraties bij de tandarts of specialist. Gevolg: een hagelwitte lach, maar een lege bankrekening en bij velen gevoelige, pijnlijke tanden.

Gelukkig kun je je tanden ook gewoon thuis bleken op een hele milde manier. Vriendelijk voor je gebit én vriendelijk voor je portemonee. Er zijn verschillende manieren die je kunt toepassen, waarvan ik er een paar hieronder laat zien in een filmpje.

[do action=”ytr”][/do]

Voor DIY Tanden Bleken heb ik de volgende producten gebruikt:
Baking Soda
Let op, Baking Soda is niet hetzelfde als bakpoeder. Baking Soda is namelijk natriumbicarbonaat, ofwel zuiveringszout. Ik heb mijn Baking Soda in Amerika gekocht dacht ik, maar nu ik het etiket beter bekijk (de andere kant bevat alleen maar Chinese tekens) denk ik toch dat ik het in de toko heb gekocht (Toko Centraal, Utrecht) want daar verkopen ze het namelijk ook. Verder kun je natuurlijk kijken in kook/bakwinkeltjes of winkels die Amerikaanse/Engelse producten verkopen, of online. Als je op zoek gaat naar zuiveringszout probeer dan de drogist of apotheek. Vaak vind je het dan onder ‘Maagzout van Gimborn’.

Is dit niet gevaarlijk?
Het gebruik van Baking Soda moet je inderdaad met mate gebruiken, want het schuurt de tanden lichtjes en je wilt je glazuur niet al te veel aantasten. Begin met eenmaal per maand, of eenmaal per 2 weken, of als je echt veel aanslag hebt, eenmaal per week. Bouw het dan wel langzaam af. Veel mensen vergeten dat whitening tandpasta’s ook lichte schuurmiddelen bevatten, en dat gebruik je elke dag! Tevens heb ik onderzoeken gevonden waarbij het drinken van koolzuurhoudende frisdranken en vruchtensappen meer schade schijnt aan te richten dan het gebruik van Baking Soda/natriumcarbonaat. Op de Amerikaanse fora die ik heb bezocht zeiden veel mensen dat zelfs hun tandarts het hen had aangeraden, mits je het maar met mate gebruikt.

Waterstofperoxide?
De concentratie is 3% en dat verdun je weer, dus het is slechts een klein percentage wat we gebruiken en wat gedurende een korte tijd op ons gebit terecht komt. Bovendien spoelen we het meteen weer weg. Ik had er zelf geen last van in mijn mond, het prikte niet, het smaakte alleen een beetje gek. Als je mondzweertjes hebt of als je gewoon wat gevoeliger bent kun je wel last krijgen van irritatie. In dat geval kun je nog minder gebruiken, of de peroxide gewoon weglaten.

Hieronder een foto zonder en met flits na de DIY Tandenbleek behandeling (sorry, stom, vergeten een voor-foto te maken!).

Net stonden er allemaal tekstjes die ik had gekopieerd van de Amerikaanse fora, sorry hiervoor! Lekker verwarrend. Wat ik doe is gewoon veel informatie verzamelen en het dan uitproberen en herschrijven tot een eigen artikel. Ik had het artikel al ingepland, maar kon het gisteravond niet afmaken omdat ik onverwachts ziek was geworden (ik heb denk ik wat verkeerd gegeten want mijn hele maaginhoud kieperde ik in een emmer).

Ik hoop dat alles duidelijk is en dat jullie het eens willen uitproberen! Ik had dit al een aantal keer eerder uitgeprobeerd en elke maand sta ik weer te kijken van het verschil! Ik doe het zelf een keer per maand en soms een keertje extra, als ik weet dat er iets speciaal is of als ik op de foto wordt gezet bijvoorbeeld.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

158 Reacties

 1. 17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Ik weet nou niet het verstandig is om waterstofperoxide te gebruiken. Misschien kan je het beter aan een expert over laten.

 2. Liesbet
  29 december 2016 / donderdag, 29 december 2016

  Bij de Jumbo verkopen ze ook baking soda tegenwoordig.

 3. Marleen
  22 september 2016 / donderdag, 22 september 2016

  Hi, ik heb bij mijn AH supermarkt baksoda gevonden. Moest even zoeken, maar je vindt het bij de bakproducten van Dr. Oetker. Het zijn 5 kleine zakjes per verpakking;)

 4. Si
  17 september 2016 / zaterdag, 17 september 2016

  Niet doen!! Ik heb bij 3 jonge meiden goed kunnen zien dat het schadelijk is voor je glazuur! Ik zal lichte krassen waarop ik vervolgens vroeg of ze met een schurende tantpasta poetsten. Die meiden zien dat op bloggs, insta etc.
  Glazuur groeit niet meer aan. Hoe dichter je op het tandbeen komt, hoe geler je tanden worden. Dan zou je het dus regelmatig moeten gebruiken, wat resulteert in nog meer slijtage.

 5. sam
  27 mei 2016 / vrijdag, 27 mei 2016

  tandpasta is eigelijk ook niet goed voor je tanden maar daar poest je ook mee en baking soda eet je ook dus begrijp niet wat er schadelijk er bij is. Daarbij als je een tandje laat vullen bij de tandarts gebruiken ze speciale boor om je glazuur aan te tasten omdat je tand is gemaakt van een soort van diamanten materiaal. En je glazuur is zoo sterk kan je niet anders doorheen met een tandarts boos dus als een baking soda die je normaal ook opeet dat ook zo aantasten lijkt me so far so good een broodje aapverhaal. Tandpasta is veel schadelijker voor je tanden want normaal hoor je eigenlijk je tanden te poesten met alleen water.

  • Si
   17 september 2016 / zaterdag, 17 september 2016

   Dit is onzin wat je schrijft! Geef mij 1 wetenschappelijk artikel waarin een vergelijking is onderzocht?
   Daarnaast leid het wel degelijk tot slijtage van je glazuur. Tandpasta zijn er is verschillende vormen en merken. Je kunt wel letten op de rda waarde. RDA waarde lager dan 200 is veilig. Vraag je mondhygienist of tandarts om hulp!

 6. 29 maart 2016 / dinsdag, 29 maart 2016

  Kan je het ook zonder de waterstofperoxide gebruiken ? x

 7. 28 augustus 2015 / vrijdag, 28 augustus 2015

  Het kan geen kwaad, maar heel goed voor je tanden is het niet. Doe alles met mate.

 8. 11 juni 2015 / donderdag, 11 juni 2015

  heyy ik vertrouw dit niet helemaal, heb vaak gelezen dat het je tanden beschadigt…
  daarom heb ik toch maar een thuisbleekset besteld en het werkt en volgens me tandarts tast het niks aan alleen de kleur ziet er een stuk beter uit!

  een aanrader dus, te bestellen op labdirect.info voor geintresseerde

  • Es
   17 juli 2015 / vrijdag, 17 juli 2015

   Haha. Daar zit ook zoveel zooi in, joh.

 9. Pascal
  23 mei 2015 / zaterdag, 23 mei 2015

  Ik raad wel aan om de waterstofperoxide even bij de apotheek te halen, daar hebben ze tevens ook sterk geconcentreerde (niet voor verkoop), en te zeggen dat het voor dergelijk gebruik is danwel voor mondspoeling. Want op het flesje van de drogist staat niet voor inwendig gebruik dus mogelijk is het een niet zo gezuiverde of steriele vorm. ik dacht eraan om het papje in een paar bitjes te doen en dan enkele minuten te laten inwerken (zo kan de waterstofperoxide (extra) goed z’n werk doen lijkt me.

 10. 1 mei 2015 / vrijdag, 1 mei 2015

  Dankjewel voor deze blog!! Na wat speuren op het internet ben ik op een website uitgekomen voor tanden bleken en daar wat producten aangeschaft! Deze bevallen mij prima.. Mochten mijn tanden weer verkleuren ga ik zeker jouw tips gebruiken:D

 11. Shirley
  5 oktober 2014 / zondag, 5 oktober 2014

  Om te beginnen alvast bedankt.

  Mag ik elke willekeurige tandpasta gebruiken?

  Met vriendelijke groet,
  Shirley Gravenberch

 12. Meryem
  1 augustus 2014 / vrijdag, 1 augustus 2014

  Hoi

  Moet je baking soda mixen met waterstofperoxide of begrijp ik dat verkeerd

  • Nienke
   19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

   Ja, je moet het baking soda mixen met waterstofperoxide (3%), water en tandpasta.

 13. Nienke
  5 juli 2014 / zaterdag, 5 juli 2014

  Ik heb dit nu EINDELIJK ook eens geprobeerd en ik vind het best goed werken. Dat thee laagje gaat inderdaad van je tanden af, zonder dat het te overdreven wit wordt. Aan het tandvlees was het een beetje gevoelig, maar niet pijnlijk. Dus ik denk dat ik dit af en toe blijf doen, wanneer ik het weer nodig vindt.

 14. Jeanique
  7 mei 2014 / woensdag, 7 mei 2014

  Ik heb op youtube ook een ander filmpje gezien waarbij een amerikaanse vrouw alleen baking soda en citroendruppels gebruikte, hierbij zag je nog meer verschil, maar ik weet niet of het wel zo verstandig is om citroen en baking soda te mixen? Het ging namelijk bruisen… Enig idee of dit ook een optie is?

  • Anneke
   15 december 2016 / donderdag, 15 december 2016

   niet doen! citroenzuur is heel slecht voor je tanden!

 15. Yvon
  16 maart 2014 / zondag, 16 maart 2014

  Inhoeverre kan je waterstofperoxide van de kapperzaak gebruiken? Of is dat schadelijker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *