Tandpasta tegen puistjes

Tandpasta tegen puistjes, deze tip kom je overal tegen. In tijdschrijften, op blogs, of forums. Maar, waarom helpt tandpasta dan met het uitdrogen van puistjes? En is het werkelijk effectief en goed om tandpasta voor dit doeleinde te gebruiken? Ik heb veel positieve verhalen gelezen (het werkt!!), maar helaas ook horrorverhalen van meiden die de volgende dag wakker werden met brandplekken…

Het leek me daarom leuk om tandpasta als puistjesuitdroger onder de loep te nemen. Welke ingredienten zorgen ervoor dat puistjes uitdrogen? En welke ingredienten veroorzaken de pijnlijke brandplekken en irritaties? En wat is het verschil tussen tandpasta en een acne spot treatment product, die in feite hetzelfde doen, namelijk het verminderen en uitdrogen van puistjes?


Als ik mijn eigen tandpasta bekijk zitten er een aantal ingrediënten in die bijna in elke tandpasta voorkomen, die ik hieronder even kort behandel.

Menthol
Menthol is een ingredient dat voor de meeste mensen irriterend is. Denk maar aan die lip plumpers die je lippen laten tintelen en lichtjes laten opzwellen waardoor ze groter lijken. Ja, vind je het gek? Men stopt gewoon net iets te veel menthol in die lip plumpers, het spul irriteert onze lippen en dat is dus een vrij logische reactie. Zoals menthol in lip plumpers irriterend kan zijn, zo is het ook in tandpasta.

Alleen als wij onze tanden poetsen dan hebben we het maximaal 2 minuten in onze mond en spugen we het weer uit. Maar wanneer wij tandpasta op ons hoofd smeren en er vervolgens mee gaan slapen (en het dus zo’n 8 uur lekker in laten trekken) heb je dus grote kans dat je wakker wordt met een hoofd vol brandplekjes. Op de plekken waar jij dan zorgvuldig tandpasta hebt aangestipt is het zo gaan irriteren dat het als ware een ‘gat’ in je huid heeft gebrand. En dan ben je dus nog verder van huis! Vaak gaat een lekker prikkend en brandend gevoel door voor ‘ah, het werkt!’ maar in feite is het dus gewoon je huid aan het irriteren. Not. Good.

Fluoride
Goed, dat menthol meer kwaad doet dan goed moge duidelijk zijn, maar welk ingredient zorgt er dan voor dat puistjes verdwijnen? Misschien de fluoride? Fluoride wordt in tandpasta gestopt omdat het gaatjes voorkomt. Het bestrijdt bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken tussen je tanden en kiezen, maar bestrijdt het ook bacteriën die puistjes en ontstekingen veroorzaken op de huid? Helaas staat Pubmed vol met wetenschappelijke artikelen die hebben aangetoond dat fluoride in grotere getale giftig is. In tandpasta zit maar een klein beetje en zoals ik hierboven ook al noemde, spuug je dit na 2 minuten weer uit. Maar om hier dus je gezicht mee in te smeren… no thank you.

Overige ingrediënten;

 • glycerine – maakt de tandpasta gladder, waardoor het lekkerder aanvoelt in je mond en op je tanden.
 • sorbitol – verdikker en houdt de tandpasta soepel
 • hydrated silica – hele fijne korrels die onze tanden lichtjes schuren waardoor ze schoongeboend worden.
 • titanium dioxide – maakt de pasta spierwit
 • xanthan gum – bindmiddel
 • dinatriumpyrofosfaat –  verwijderd tandplak door calcium en magnesium uit ons speeksel te verwijderen, wat anders op onze tanden gaat plakken.


Bijna alle ingrediënten in tandpasta zijn vulmiddelen of hulpmiddelen, en de echte actieve ingrediënten zijn puur bedoeld voor de tanden. Er zit geen enkel ingredient in dat geschikt is voor de huid, dat bekend staat om een bacteriedodende werking of die ook voorkomt in producten als ‘spot treatments’.

Hoe is dit fabeltje dan ontstaan?
Nou, het is een feit dat tandpasta een uitdrogend effect heeft, dus als je dit op een puistje smeert dan is de kans groot dat je puistje indroogt en meteen minder opvalt. Maar uitdrogen is natuurlijk niet genoeg. Je wilt ook dat de huid zich zo snel mogelijk hersteld en weer gezond zal worden. Daarom bevatten acne spot treatments vaak salicylzuur als ingredient. Dit droogt het puistje niet alleen uit, ook stimuleert het de celvernieuwing zodat je huid weer snel de ‘ouwe’ is. Je hoeft trouwens echt niet per se een ‘dure’ spot treatment aan te schaffen, salicylzuur vind je ook gewoon in aspirine!

Klik hier voor mijn video ‘Aspirine Masker’.

Conclusie
Tandpasta droogt puistjes uit, maar is zeker geen vervanger van een speciale acne spot treatment. Sterker nog, als er menthol in zit moet je er zelfs mee uitkijken! En let op, soms staat het niet aangeduid bij de ingrediëntenlijst, maar zit er wel menthol in het aroma. Gebruik het alleen in noodgevallen, is mijn advies, en laat het dan niet langer dan 30 minuten op je gezicht zitten.

Heb je vaak last van puistjes? Denk er dan eens aan om een product aan te schaffen dat hier speciaal voor is bedoeld. Alleen uitdrogen is niet genoeg, het is veel effectiever om de celaanmaak tegelijkertijd te stimuleren en om de huid gezond en gevoed te houden. Ook al is je huid ‘vet’, door het uit te drogen met producten maak je de huidconditie alleen maar erger. Moisturizen is belangrijk voor elk huidtype!


Heb jij wel eens tandpasta gebruikt om puistjes mee aan te stippen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

196 Reacties

 1. anoniem
  29 augustus 2021 / zondag, 29 augustus 2021

  ik heb er net tandpasa op mn puistjes gesmeerd, het brand echt heel erg dus ik hoop zo dat het werkt

 2. Lammetje
  24 november 2017 / vrijdag, 24 november 2017

  Super leuk om te weten! Nu de tandpasta er maar afhalen?

 3. Romy
  28 november 2016 / maandag, 28 november 2016

  Dit is echt handig om te weten omdat ik zit zelf nu op mijn gezicht heb en ik ga het er zo direct afschrobben!!

 4. I.
  24 juli 2016 / zondag, 24 juli 2016

  Ik heb van mezelf gewoon een normale huid, zonder puistjes. Maar ik zit (helaas) in de pubertijd en heb nu veel last van puistjes, op mijn slaap, maar ook op mijn wangen en voorhoofd en neus. Kortom: bijna overal op mijn gezicht. Het zijn er niet zoveel, dus het is geen acne, maar ik irriteer me er best wel aan omdat sommige meisjes/jongens het gewoon niet hebben en ze zitten me dan zo aan te kijken van: kijk hoeveel puistjes je heb…. ik vind het zelf ook gewoon nii zo fijn omdat als ik 1x ongesteld ben, of iets ongezonds eet, dat mijn hoofd dan alweer vol zit…

  maar ik ben erachter gekomen wat je kan doen!

  1. Ga veel naar buiten en in de zon (zitten)! De zon geeft vitamine D, dit is goed voor je huid en puistjes!
  2. Smeer een hele hele hele kleine hoeveelheid tandpasta op je puistje. Als je teveel doet kan het namelijk gaten in je gezicht veroorzaken en dat wil je niet!
  3. Gebruik het middeltje ”benzac”. Het is speciaal voor puistjes ontworpen. Dit liever dan tandpasta. Er zitten namelijk geen gevaarlijke stoffen in die bijvoorbeeld brandplekken kunnen veroorzaken, maar droogt wel het puistje uit en zorgt ervoor dat het niet meer terug komt! Dit kun je gewoon kopen bij een drogisterij zoals Etos of bij een apotheek.
  4. Drink veel water en vermijd koolzuurhoudende frisdranken! Water zuivert je huid en zorgt ervoor dat je huid gezond blijft. Frisdrank doet dit niet!
  5. Eet gezond! Je kan best een keer naar de Mac gaan ofzo, maar doe dit niet te vaak. Ikzelf merk het meteen aan mijn gezicht als ik ongezond heb gegeten. Er komen dan meer puistjes. Probeer dus veel salade, komkommer, fruit, groente, gezond vlees, en aardappels te eten. Dit houd je huid gezond.

  Ik vind deze tips zelf heel fijn en ze werken echt!!

  xxx

  • Evi
   12 mei 2017 / vrijdag, 12 mei 2017

   In benzac zit bleekmiddel! Smeer het maar een keer op je handdoek en je zult merken dat het gebleekt wordt! Niet goed dus!!

 5. Neel
  16 juli 2016 / zaterdag, 16 juli 2016

  Kleine tip! (Voor de dames die zoals ik aan de pil zitten). Vraag aan je huisarts welke pil er tegen puistjes helpen. Het werkt! Ik had op me rug vaak wat onzuiverheden maar na het switchen van pil was dit zo verholpen.
  X

 6. noesje
  12 juli 2016 / dinsdag, 12 juli 2016

  Ik heb van mezelf een egale huid alleen op mijn neus als ik bijv. een tijdje niet gedouched heb (ieuwh haha) dan worden de porien zichtbaar (altijd te verbergen met foundation) maar toch wil je het liever gewoon weg hebben.

  dus wat ik altijd doe is
  1. douchen met frisse producten daar zit meestal mintextracte in ofzo blijkt te werken bla bla. (denk dat meerdere meiden dat eens moeten proberen want het werkt echt).
  2. je kunt indd tandpasta gebruiken al geeft dat een heel naar gevoel alsof je levend verbrand gebruik niet te extreme tandpasta met whitening bijv. want dat doet ECHT pijn…..trust me…
  3. menthol poeder my friend…. gewoon erop pleuren en huppa weg met die vieze vettige puisten! (want ze ontstaan ook meestal door een te vette huid).

  nou hopelijk zijn dit een paar handige tipjes en trickjes doedeloe<3

 7. Kaia
  30 mei 2016 / maandag, 30 mei 2016

  Ik heb het er 5 minuten opgehad en dat waren van die kleine puistjes ik haalde het eraf en ze zijn bijna weg alleen nog een klein bultje maar is niet meer rood. Bij de iets grotere zou ik het niet doen heb er nu nog steets last van en het is al 3 uur geleden eraf gegaan

 8. Emily
  24 mei 2016 / dinsdag, 24 mei 2016

  Woww tnxx voor deze tip. Ik heb bultjes op mijn wang en ik weet niet wat het is en waardoor het komt en de dokter wist het ook niet (ze zei met twijfels misschien iets allerchisch maar ik weet het niet zeker ). ik dacht dat het misschien acne was en ben naar tips gaan zoeken. Toen ik ging slapen had ik tandpasta op mijn wang gedaan. maar ik wou toch even weten hoe het kwam dat het daardoor minder werd. Bij mij prikte het een beetje dus ik dacht inderdaad dat het goed werkte. Maar eigenlijk was het die menthol. Mijn huidtype is heel gevoelig dus als ik het erop had laten zitten was het er vast niet mooier van geworden xx Emily

 9. Anoniem
  7 mei 2016 / zaterdag, 7 mei 2016

  Hoi, ik gebruik om van mijn puistjes af te komen Acid a Vit. Hier zit Tretinoïne in, dat zorgt dat de huid zich sneller vernieuwt. De oude huidlaag verdwijnt hierdoor sneller. Poriën raken dan minder snel verstopt. Ik heb dit voorgeschreven gekregen van mijn huisarts, voor mij helpt dit heel goed.

 10. 21 maart 2016 / maandag, 21 maart 2016

  wat kun je doen wel doen om ze snel en simpel weg te halen
  en veilig aub….

  • Rick Peters
   7 juli 2016 / donderdag, 7 juli 2016

   Je gezicht eens fatsoenlijk wassen!

   • Wendy
    15 maart 2017 / woensdag, 15 maart 2017

    Wat een nare reactie.. ik zit zelf al een aantal jaar met acne en ben er van overtuigd dat ik mijn gezicht beter was dan de gemiddelde Nederlander. Natuurlijk is het belangrijk om je gezicht schoon te houden, maar dit lost het niet in alle gevallen op.

    Zelf ben ik op aanraden van een arts gestopt met het eten en drinken van zuivel en ben ik flink gaan minderen in suikers. Mijn huid heeft hier erg veel baat bij, dus zeker het proberen waard. Op de korte termijn merk je hier niet zoveel van, maar na een maandje begin je zeker al verschil te zien.

 11. Ashley
  24 februari 2016 / woensdag, 24 februari 2016

  Ik heb er brandwondjes aan over gehouden in mijn geZicht !

 12. Mythe
  24 januari 2016 / zondag, 24 januari 2016

  Ik heb net tandpaste op me gezicht gesmeert en het begon helemaal te prikken en mijn ogen begonne. Te tranen

  • Serena
   Auteur
   25 januari 2016 / maandag, 25 januari 2016

   Het is ook helemaal niet goed!

 13. anoniem
  14 december 2015 / maandag, 14 december 2015

  Is het echt heel erg om tandpasta op je gezicht te smeren of is het een kleine kans op brandplekken.

 14. Anne
  16 september 2015 / woensdag, 16 september 2015

  Helppp
  Heb morgen schoolfoto en heb een enorme puist op mijn gezicht, normaal heb ik nooit last van puisjes….. Wat moet ik doen???

 15. 18 augustus 2015 / dinsdag, 18 augustus 2015

  Super goeie tip :
  Kijk eens naar je voedingspatroon !
  Alle pukkeltjes en dingetjes die je krijgt hebben allemaal met voeding te maken. Als je is begint met 1 week geen suiker te eten. Dan zijn alle pukkeltjes zo weg! ik verdiep me in natuurvoeding , dus ik weet wat allemaal slecht is voor je wat in de supermarkt staat. Je moet maar is in ieder pakketje kijken wat je wilt kopen in de supermarkt of er suiker in zit. Zo zeggen ze ook “je bent wat je eet !!”

  • 18 augustus 2015 / dinsdag, 18 augustus 2015

   Zalfjes en crèmepjes helpen niks. Ga naar je voedingspatroon kijken.

  • DoeikmaarevenAnoniem
   7 maart 2016 / maandag, 7 maart 2016

   Bij mij niet het geval had nog steeds puistjes maar heb ook een lichte. Vorm van acne ook puistjes op me bors en rug dus miss dat het dan niet helpt

 16. Christy
  15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

  Hooii Serena!

  Ik gebruik dan wel tandpasta voor mijn puistjes om ze uit te drogen en let eigenlijk nooit op wat er nou precies in de tandpasta zit. Ik kijk er wel naar dat ik geen Whitener gebruik of iets met speciale stukjes erin, maar gewoon een normale witte tandpasta dat verder geen functie bied. Ligt het er ook aan wat voor huidtype je hebt? Want bij mij werkt het wel, en ik wordt gelukkig niet wakker met brandplekjes of iets.
  Liefs, Christy

 17. Arderie
  25 juli 2015 / zaterdag, 25 juli 2015

  Aarde helpt ook, pak een goeie klodder aarde vanuit je tuin en smeer dit over de puistjes. Volgende dag zeker weg.. Help toch bijmij.

  • Uhm
   27 augustus 2015 / donderdag, 27 augustus 2015

   Eikes juist niet al die vieze stoffen dat uit beken komen dat terecht komt in de wolken of denk aan gassen van fabrieken of pis van katten en honden dat de grond in trekt dat verdampt en ook in de wolken komt als het dan gaat condenseren ( regenen) trekt het in de grond zo krijg je die visieuse cirkel … Btw en DAT smeer jij op je gezicht?!!

   • anoniem
    7 januari 2016 / donderdag, 7 januari 2016

    Niet alles dat slecht is kan verdampen met water, niet alles heeft namelijk zo’n laag punt van verdamping. Zo is bijvoorbeeld in de dode zee (als het goed is) heel veel zout omdat het water daar verdampt maar het zout niet. Dit geld ook voor sommige chemicaliën, niet alle chemicaliën verdampen en kunnen daardoor dus ook niet als regen weer neervallen. Natuurlijk heb je wel slootwater waarin het opgelost kan zijn en via daar kan het wel de aarde intrekken.

 18. eva
  3 juni 2015 / woensdag, 3 juni 2015

  Nog een tip;
  GEBRUIK SCHEERGELL
  Smeer de probleemzones in met scheergel en laat het even zitten, spoel daarna je gezicht af met water. De scheergel droogt je huid uit en zet je poriën open en zo worden je puisjes minder! Het helpt ook goed voor meeeters op je neus
  xx

 19. 15 april 2015 / woensdag, 15 april 2015

  Bij mij werkt het altijd maar weer het puistje is veeel kleiner en heb geen last van irritatie ik vind het een fijne methode

 20. 2 april 2015 / donderdag, 2 april 2015

  Hoi, ik gebruik sinds vier maanden Azteekse Secret Indiase Healing Clay een product wat in amerika erg populaire is ( 2900 reviews) maar in Nederland helaas alleen nog door acne-stoppen.nl word verkocht

  • Lisanne
   10 februari 2016 / woensdag, 10 februari 2016

   Probeer eerst goed te typen?❤️ Geen haat x

 21. Merel
  23 februari 2015 / maandag, 23 februari 2015

  Hoi, ik heb namelijk jusit tandpasta gebruikt maar dit doet me echt schrikken 🙁 wil echt geen brandwonden ofs hebben :s ! Heb er meteen wel na creme opgesmeerd.. Zou dit echt kwaad kunnen ?

  • Merel
   23 februari 2015 / maandag, 23 februari 2015

   Ik heb wel voor de duidelijkheid na 2min afgespoeld met water en met dat ik dit heb gelezen daar juist heel mijn gezicht besproeid met water hoop zo hard dat ik geen brandwonden krijg 🙁

 22. Fleur
  21 februari 2015 / zaterdag, 21 februari 2015

  Ik gebruik sinds 4 maanden de zarqua young producten en mijn gezicht is puist vrij. 4 maanden geleden zat het helemaal onder maar nu niet meer. Deze producten zijn zonder zeep en concerveringsmiddelen en met dode zeezout. Echt een aanrader.

  X

 23. Anoniem
  8 januari 2015 / donderdag, 8 januari 2015

  Ik heb verschillende producten geprobeerd om van mijn Acne af te komen. De duurdere merken bij de drogist hebben mij helaas niet geholpen.

  Sinds kort gebruik ik producten om mijn huid schoon te houden en let ik op wat ik eet. Op deze manier is het al een stuk minder geworden. Ik vind zelf deze erg prettig, de Indian healing clay ( http://www.acne-stoppen.nl/beste-werkende-producten.html#2 ) .

  Mijn gezicht voelt na gebruik een stuk frisser, ik vind het dus een aanrader maar het zal voor iedereen anders zijn.

 24. hasan
  16 december 2014 / dinsdag, 16 december 2014

  Niet doen verbrand echt

 25. S.
  28 oktober 2014 / dinsdag, 28 oktober 2014

  Weet iemand of het ook werkt met fluoridevrije tandpasta van Paradontax?

 26. Noa
  21 oktober 2014 / dinsdag, 21 oktober 2014

  Ik doe dit vaak op pukkels die op uitbreken staan. Doe het in de avond erop en ga er mee slapen. Helpt 6 van de 10 keer

 27. laura
  28 september 2014 / zondag, 28 september 2014

  Heej zou je misschien ook ovet steenouistencwillen schrijven? Ik heb er nu twee en ik durf eigenlijk niet meer naar school :/
  Want opxelke site staat dat ze open barsten, maar
  Straks gebeurt dit op school!!! Help asjeblieft ♡ xx

 28. 22 juni 2014 / zondag, 22 juni 2014

  Koop een condoom en seks maar lekker

 29. Gibby
  7 juni 2014 / zaterdag, 7 juni 2014

  Ik hoorde dit laatst op mijn werk en dacht ‘dit zoek ik even op’.
  Na het lezen van dit artikel toch een kleine opmerking.

  Je beschrijft heel uitgebreid de effecten van bepaalde bestanddelen, maar beschrijft die nogal algemeen denk ik. De Fluoride brandt inderdaad in de huid, wat er dus voor zorgt dat die kleine vervelende dingen weggaan. Afhankelijk van je huid (ik weet bijvoorbeeld dat ik een zwakke huid heb) zul je dus de duur van je ‘kuur’ moeten bepalen. Mensen die een sterke huid hebben zullen het er dus wellicht langer op kunnen laten dan mensen die (zoals ik) een zwakke huid hebben. Aan de andere kant zullen de ‘zwakke huiden’ volgens mij wel veel sneller resultaat zien van hun ‘behandeling’, maar de puistkens zullen net zo snel weer terugkeren.

  Mijn besluit is dus hetzelfde, wilde alleen nog wat uitdiepen dat dit artikel veel waarheden bevat maar die niet voor iedereen evenzeer gelden.
  Gebruik tandpasta in nood, en als het er maar eentje is; trek er een rode cirkel rond, zo toon je aan de mensen dat je een puist hebt en dat ze er niet de hele tijd naar hoeven te staren: je weet het immers zelf ook wel!

 30. Sharon
  3 juni 2014 / dinsdag, 3 juni 2014

  Hi ,
  ik heb nu al een dag tandpasta s’nachts op mijn gezicht en zag wel verandering maar het brand en prikt wel. na dit artikel ben ik wel een beetje bang geworden omdat ik ook allergies ben voor schmink (weet niet of het een zelfde ingredient heeft)

  Liefs Sharon.

 31. 1 juni 2014 / zondag, 1 juni 2014

  Ik heb veel puistjes & mee-eters op mijn neus. Ik heb weleens een puistje op mijn kin gehad en daarop heb ik tandpasta gesmeerd het hielp echt! Maar tandpasta helpt wel in ieder geval wel bij mij! Hopelijk werkt het ook met mijn puistjes die op mijn neus zitten!

 32. 1 juni 2014 / zondag, 1 juni 2014

  Ik heb veel puistjes & mee-eters op mijn neus. Ik heb weleens een puistje op mijn kin gehad en daarop heb ik tandpasta gesmeerd het hielp echt! Maar tandpasta helpt wel in ieder geval wel bij mij! Hopelijk werkt het ook met mijn puistjes die op mijn neus zitten!

  • z.merx
   20 december 2014 / zaterdag, 20 december 2014

   Helpt het ook met blauwe tandpasta? Ik ben namenlijk bang dat het dan gekleurd word.. Ik zelf heb tandpasta met witte streep, blauwe, en een rode streep er in.. Gekleurd zegmaar.

   • megaaann
    26 december 2014 / vrijdag, 26 december 2014

    Het zal denk ik in pricipe niet verkleuren probeer het anders even uit ik heb zelf liever een blauw rood vlekje op me gezicht wat ik weg kan werken met make-upp en een pukkel kan je niet goed wegwerken ik zeg doen!!

 33. Nathalie
  26 februari 2014 / woensdag, 26 februari 2014

  Ik ben 12 en heb veel last van puistjes en mee eters, ik heb 4 middeltjes daartegen: clearasil (om schoon te maken), clearasil om puistjes te verkleinen (werkt voor geen meter) en iets van de dokter wat eigenlijk voor mijn broer is maar ik ook mag gebruiken (ook van de dokter) en korrelcrème (ook van clearasil).
  Is het nou goed om alles dagelijks te gebruiken of kan ik het beter afwisselen. Ik heb vooral puistjes in het midden van mijn voorhoofd en tussen mijn wenkbrauwen. Op en naast mijn neus zitten veel mee eters, ook aan mijn kin. Als ik de middeltjes twee dagen niet gebruik dan zit mijn gezicht helemaal vol 🙁 . Kan je me please tips geven.
  En is het raar dat ik van die korrelcrème zeg maar “vervel”, ik weet het juiste woord er niet voor maar er komen allemaal kleine velletjes los (wat op zich wel een beetje logisch is denk ik). Maar wat kan ik hier tegen doen? Ik denk dat je het met crème moet insmeren tegen droge huid ofzo, maar dat maakt het gezicht toch ook vettig? En van vet op je gezicht krijg je toch ook pukkels, of is dat een ander soort vet?

  Dit gaat over mijn leven, want ik had gehoord dat je van stres ook puistjes kan krijgen alleen denk ik niet dat ik stres heb. Misschien kan je hier ook puistjes van krijgen? Ik begrijp ook niet helemaal hoe je van stres puistjes kan krijgen… Ik heb het wel eens gehoord.

  Ik heb trouwens ook wel eens gehoord dat stres ook pukkels kan veroorzaken, ik denk dat ik geen stres heb maar het zou toch kunnen. Ik doe namelijk tweetalig vwo, het is heel erg zwaar voor me want ik ben niet hoogbegaafd, als enige uit mijn klas samen met nog een meisje. Ik zit doordeweeks alleen maar aan mijn huiswerk, mijn dag ziet er dan als volgt uit: 06:00 opstaan (douchen, eten etc) 07:30 naar school gaan (op de fiets) 08:30 in klas 15:00 (soms 16u) naar huis fietsen 16:00 huiswerk maken 18:00 eten 18:15 leren tot oneindig lang daarna slapen. Best druk, ook het weekend is ingevuld met huiswerk en leren. Maar dan kan ik het op mijn gemak doen en mag ik een uur pauze. Ik geniet niet echt van mijn leven, maar ben wel van plan om dat te gaan doen, ik wil namelijk dierenarts worden. Maar grote kans dat dat niet lukt, ik haal namelijk 50% van alle cijfers onvoldoendes. De voldoendes haal ik voor de B vakken (gym, omgangskunde, science etc.) Dus de A vakken (Engels, Nederlands, Frans, Aarderijkskunde etc.) haal ik veel onvoldoendes. Ik haat het ook, want er zit altijd een meisje naast mij die NOOIT leert, en zij spiekt altijd en dat mag ik gewoon van haar weten. Ik heb al vaak gezegd dat ik dat niet leuk vind, waarop zei zegt dat ik een trut ben omdat ik haar geen goed cijfer gun. Het vervelende is ook nog eens dat de leraren heel vaak verkeerd kijken bij het nakijken, we krijgen punten voor de vragen en bij zoveel punten heb je dat cijfer. En bij mij kijkt ze altijd op het juiste blaadje maar bij de rest van mijn vriendinnen kijkt ze op het blaadje van havo. Ik zit geregeld om dat soort dingen te huilen want ik heb vaak meer vragen goed dan mijn vriendinnen, maar zei hebben een hoger punt. Maar dat is toch geen stres? Wanneer ik thuiskom zeuren mijn ouders de hele tijd over mijn cijfers. Dus vlucht ik snel naar mijn huiswerk dan heb ik het af en ben ik ook van mijn ouders af, want ik ben bezig tot ik moet gaan slapen. Maar wanneer ik klaar was, had ik eens gevraagd of ik misschien nog 15 minuten mocht TV kijken. Mijn vader zei kort nee, maar ik ging door want misschien als ik het uit zou leggen dat hij mij begreep en dat ik even mocht kijken. Dus ik wou zeggen: “Maar pap, ik ben de hele tijd aan mijn huiswerk geweest, zou ik toch niet mogen kijken?” Maar mijn vader liet me niet eens tot “Maar pap…” praten want hij vroeg of ik nou ook al zo’n “ja maar” kind zou worden. Ik werd hier boos om, want dit was de eerste keer dat ik het zei, en mijn vader zei het echt gemeen. Ik had mijn vader nog nooit zo boos gezien! Toen ik naar mijn moeder ging, luisterde ze ook niet. Ze zei dat mijn vader wel gelijk zou hebben… Toen ik naar boven ging om te slapen, kon ik echt niet slapen want ik was verdrietig. Ik had er wel eens aan gedacht om naar mijn mentor te gaan, maar mijn mentor is 22 en een man. Hij is niet heel erg behulpzaam, en hij snapt problemen niet helemaal. Eigenlijk ben ik vaak ongelukkig, zou dit ook puistjes enzo kunnen veroorzaken?

  Alvast bedankt dat je dit hebt gelezen 🙂

  • sara
   11 mei 2014 / zondag, 11 mei 2014

   Wow! Wij hebben veel gemeen! (Leeftijd puistjes probleem enzo) ik zit nu nog in groep 8 en ga vlogend jaar ook naar het tweetalig Vwo… in welke stad zit je op school?

  • Lisa
   18 mei 2014 / zondag, 18 mei 2014

   Heyyy. Ik vind korrelcreme wel hebben btw, maar ik heb niet erg last van puistjes, btw ik ben 13, ik heb heel soms 1 of 3 puistjes, en na een week zijn die weer weg. Ik gebruik er gewoon korrelcreme voor en gewone crème, ik zou trouwens niet gewone crème op doen als je ze net uitgeknipt hebt (als je dat doet) want dan komt er weer een laag vet over heen. Ik zou het in de avond doen, of in de ochtend. Ik zou het persoonlijk in de avond doen, dan kan het even een nachtje weken.

  • Mara
   18 mei 2014 / zondag, 18 mei 2014

   Doe geen tandpasta op je gezicht. Maar gewoon crème dat er voor gemaakt is

  • 10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

   Hee Nathalie!
   Wat heeft dat super lange verhaal over school met puistjes te maken?

  • anoniem
   29 mei 2015 / vrijdag, 29 mei 2015

   Moet jij niet aan je huiswerk?

 34. nadia
  27 januari 2014 / maandag, 27 januari 2014

  Helemaal fout gezegd! Fluoride helpt JUIST goed bij het weghalen van puistjes, want zelf heb ik een tandpasta met heeeel veeeel fluoride in, en het heeft in 10 uur gewerkt.

 35. Lois
  9 maart 2013 / zaterdag, 9 maart 2013

  Vanavond heb ik een feestje van een vriendin en wil er leuk uit zien maar helaas zit mijn voorhoofd hier en daar onder de puistjes.. Ik vroeg advies aan mijn vriendin en die zei dat ik tandpasta er op moest gaan smeren. Zo gezegt, zo gedaan! Nadat ik het er op heb gesmeerd (deed best zeer en had een branderige gevoel..) deed ik mijn laptop aan om info er over te zoeken en of het wel écht helpt. Ik kwam op deze site en na het lezen, meteen er af gewassen!! Pff, nouja dan maar mét wat puistjes op een feest inplaats van wakker worden met brandplekjes. Dankjewel voor de info!

 36. Marijella
  9 januari 2013 / woensdag, 9 januari 2013

  ik heb dus wel parodontax gebruikt voordat ik dit artikel leesde en had ik het opgezeten voordat ik ging slapen.(het brandde wel op de huid (dus vooral op de wondjes!)) de volgende dag leek het erger want de puistjes ontplofte wel een beetje maar de volgende dag waren ze gewoon verdwenen! (niet eens een klein hobbeltje) Die week nog had ik het op heel mijn gezicht gesmeerd (vermeed ogen want dat deed echt verschrikkelijk pijn!), mee geslapen, de volgende dag met een warm washandje weggehaald, en al mijn puistjes zijn gewoon bijna weg en mijn huid voelt gladder aan! ik weet niet welke soort ik had gebruikt..?? Is dit nu verschrikkelijk slecht ofzo??

 37. delphinia
  4 augustus 2012 / zaterdag, 4 augustus 2012

  Ik heb ooit voor een echt grote puist tandpasta (oralb)
  gebruikt en het werkt echt. Elke nacht deed ik er een
  beetje aan en zo 3 nachten verder. Hij was weg
  tandpasta= een wondermiddel

 38. marlon
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  hey

  ik heb op dit moment ok last van puistje
  op me voor hooft en gebruik tonic en reiniginsmelk
  ik gebruik ok clirasiel voor me gezicht
  xx marlon

 39. Maxime
  14 juni 2012 / donderdag, 14 juni 2012

  Dit brand echt heel erg bij mij! Maar bij mij helpt het wel met het uitdrogen en ik ben na 2x van me pukkels af :O. Maar ik ga maar anderen dingen proberen!

 40. 22 mei 2012 / dinsdag, 22 mei 2012

  Leuk artikel met al die foto’s! 🙂 Ook wij krijgen vaak de vraag of tandpasta (of zelfs welke tandpasta) werkt tegen puistjes. Ik zal voortaan mensen wel doorsturen naar dit artikel 🙂

  Groet,
  Yrma

 41. Sanne
  26 maart 2012 / maandag, 26 maart 2012

  Ik las het ook overal, dus dacht ik, laat ik het proberen. Bij mij werkte het niet, er gebeurde gewoon niks. Dan ben ik echt blij dat me niet is overkomen wat sommige anderen dus hebben, brandplekken… Slecht idee dus

 42. florien
  26 maart 2012 / maandag, 26 maart 2012

  ik heb het wel eens geprobeert maar doe het niet meer had niet het idee dat het hielp. ik heb nu iets bij de apotheek gehaalt tegen puistjes en heb het idee dat het goed helpt het heet benzoylperoxide hydrogel (3,00 ongeveer) de prijs viel me ook erg mee.

  ik vroeg me af weet jij ook of whitening tandenpasta ook echt helpt voor wittere tanden en of het je tand glazuur dan niet aantast.

 43. 25 maart 2012 / zondag, 25 maart 2012

  Oeii, die menthol dat klinkt echt niet fijn! Ik zou dit nooit uitproberen, maar gelukkig heb ik nauwelijks last van puistjes.

 44. Cynthia
  23 maart 2012 / vrijdag, 23 maart 2012

  heb het zelf wel eens gebruikt ja, toen ik in crisis zat omdat ik de volgende dag schoolfoto had en er net een enorme puist op kwam zetten, ik heb eerst met een rouwe aardappel erover heen lopen wrijven (had gehoort dat dat werkte) en toen savonds nog tandpasta, maar helaas, de volgende dag zat hij er nog 🙁

 45. 22 maart 2012 / donderdag, 22 maart 2012

  Super goed artikel. Ik ben blij dat ik het nog nooit heb gedaan dan 😉

 46. 22 maart 2012 / donderdag, 22 maart 2012

  Ikzelf gebruik Tea Tree Oil. Maar de beste tip is natuurlijk om van puistjes af te blijven!

 47. jn
  22 maart 2012 / donderdag, 22 maart 2012

  Dat deed ik vroeger ook altijd! TOT IK EEN SDFJJGSPO BRANDWOND KREEG 🙁

  • selina
   13 december 2014 / zaterdag, 13 december 2014

   ik wil het ok probere maar ik duf nietmoet ik doen of niet

   • megaaann
    26 december 2014 / vrijdag, 26 december 2014

    Ik heb het 2 dagen geleden gedaan het gebeurd echt niet beter kan je het doen
    Bye x

   • megaaann
    26 december 2014 / vrijdag, 26 december 2014

    Ik heb het 2 dagen geleden gedaan het gebeurd echt niet beter kan je het doen
    Bye x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *