video: Sollicitatie kledingtips

De zomervakantie is bijna voorbij (bijjjjjna!), dus we moeten straks weer serieus worden. Misschien ben je wel afgestudeerd en zoek je een baan? Of ben je al druk bezig met solliciteren en heb je binnenkort je eerste gesprek? Spannende tijden breken er aan, en hopelijk kan ik jullie daar een handje bij helpen. Vandaag deel ik met jullie mijn sollicitatie kledingtips.

Even kort samengevat;

1. Speel in het begin altijd op safe: het is beter om overdressed te zijn, dan underdressed.

2. Kleed je smetteloos en representatief. Verzorgde handen, nagels gelakt met een neutrale kleur, een neutrale make-up (niet te veel en niet te opvallend) en haren netjes geborsteld en bij voorkeur vast (tenzij je kort haar).

3. Na een eerste gesprek of na een eerste werkweek zie je al snel hoe je collega’s zich kleden. Bij de meeste creatieve bedrijven kun je prima op sneakertjes rondhuppelen, maar bij bijvoorbeeld een bank of advocatenbureau is dat meestal niet het geval. Elk bedrijf heeft zijn eigen bedrijfscultuur, dus probeer een beetje aan te voelen en af te kijken bij collega’s hoe jij je vervolgens kunt kleden.

4. Kleed je volgens de (ongeschreven) ‘regels’ van het bedrijf, zonder je eigen style te verliezen. Met sieraden, kleuren en printjes kun jij alsnog je eigen stempel op die nette kantoorkleding drukken.

5. Let er op dat rokjes en jurkjes niet te kort zijn en dat je decolleté niet te diep is. Het is goed om je vrouwelijk en sexy te kleden (en te voelen!) op de werkvloer, maar dat kan ook met iets meer bedekking. Bovendien kom je zo professioneler over op collega’s, straal je meer klasse uit en zal je sneller serieus worden genomen. Het klinkt misschien niet zo leuk, dat kleding er voor zorgt hoe mensen over ons denken, maar kleding maakt nu eenmaal de man – en vrouw – en laat een indruk achter.

Prachtige voorbeelden van goed geklede en zakelijke vrouwen vind ik Claire Underwood uit House of Cards en Joan uit Mad Men.

6CLAIRE-UNDERWOOD
joan mad manSchoevers kent in totaal 6 vestigingen verspreid over Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Op donderdagavond 14 augustus houdt Schoevers een centrale open dag in Utrecht waar zowel Angel als ik zullen spreken (iedereen uit heel Nederland is hier welkom, dus ook als je interesse hebt in een andere locatie dan Utrecht). Ik zal wat meer vertellen over mijn blog, hoe mijn dag eruit ziet en wat een BA stagiaire voor mij kan betekenen. Angel vertelt nog meer over hoe zij Schoevers heeft ervaren en over haar werk na haar studie. En natuurlijk mogen jullie na afloop lekker met ons kletsen en gaan we samen op de foto!

Meer informatie over deze Open Dag lees je op schoevers.nl/droomstage.

Voor de lezers die morgen naar de Open Dag komen heb ik een leuke uitdaging; dress to impress! Kleed je zakelijk en stijlvol en hoe jij denkt aangenomen te worden tijdens een sollicitatiegesprek. Ik ben benieuwd!

Benieuwd naar hoe je de perfecte sollicitatiebrief schrijft en jezelf door een eventueel eerste gesprek heenworstelt? Aankomende vrijdag deelt Angel haar tips waarmee jij je kansen vergroot om je droombaan binnen te slepen!

Wat zijn jouw eigen sollicitatietips? En in welke van de outfits die ik laat zien in de video zou jij het liefste werken?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

31 Reacties

 1. 12 september 2016 / maandag, 12 september 2016

  Mijn gouden tip: pols vantevoren op de parkeerplaats of loop even binnen en kijk zo welke kleding men draagt bij het bedrijf in kwestie. Zo kun je je nooit vergissen in je kledingkeuze!

 2. Sharon
  31 augustus 2015 / maandag, 31 augustus 2015

  Ik moet binnenkort solliciteren als Microbiologisch laborant. Ik heb erg moeite met de kleding. Ik heb een beetje aparte kledingstijl. Kan een lange vest (net over je bil) met een bootcut donkere spijkerbroek en een simpel topje?

 3. Amalia
  19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Leuke tips, maar voor mij heel erg basic.
  Het hangt zo af van het bedrijf waar je gaat werken, hoe je je kleed.
  Bijvoorbeeld solliciteer je naar een stageplek/baan op een basisschool, zal ik niet een zwarte rok met zwarte top aanraden.
  En als je solliciteert naar een stageplek is het vaak helemaal niet erg om wat casual (wel netjes) gekleed te zijn, omdat dat ook past bij een student.
  Ik ben van mening dat als je goed bent voorbereid en en jezelf goed kan presenteren het niet zo erg af hangt van hoe je er uit ziet. Ja een joggingsbroek zal ik niet aanraden, maar sowieso vind ik dat je beter niet in een joggingsbroek de deur uit kan gaan.

 4. 16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Ik heb me inderdaad ook wat netter gekleed toen ik op stagegesprek ging. Ik had een rokje met een nette blouse aan en gewoon comfortabele schoenen 🙂 Mijn afgebladerde nagellak had ik er van te voren ook even afgehaald en mijn make-up minder heavy dan normaal.

 5. Ankie
  16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Speel in het begin altijd op safe: het is beter om overdressed te zijn, dan underdressed.

  moet over- en underdressed dan niet andersom?

  leuk artikel!

  • Ankie
   16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

   ooo dit was al gereageerd, snap het

 6. Ann
  15 augustus 2014 / vrijdag, 15 augustus 2014

  Zat in de week drop dead diva te kijken en vind kim er altijd fantastisch uitzien. Qua lichaamsbouw ben ik dan weer een jane, maar vind het ook altijd classy eruit zien.

 7. kimmie
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Ik kan niet zonder men collectie blazers. Ik heb ze echt in veel kleuren, dit maakt mijn outfits al direct zakelijker.

 8. Lisa
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Love de roze onesie ! 😀 😀

 9. Lisa
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Ik had bij mijn laatste sollicitatiegesprek voor m’n stage gewoon een bloemenbroek, hakken, zwart topje en een blazer aan. Maar, meestal merk ik dat mijn haar (een enorme bos met krullen) meer indruk achterlaat dan mijn kleding dus daar steek ik eigenlijk wel een stuk meer tijd in.

 10. Do
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  met alles wat je zegt ben ik het heeeelemaal eens. maar als ik dan je outfits zie…
  leren rok? slangen print? spaghetti bandjes? jurk tot boven de knie?

  nooo way. je rok en jurk zijn te kort, als je zit kijkt iedereen je vast je flamoes in…
  leer vind ik te sexy voor sollicitatie of eerste week
  en spaghetti bandjes os ook not done…

  beetje raar trouwens om deze tips te krijgen van iemand die geen kantoorbaan heeft..

  • Lisa
   14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

   Hoezo is dat raar? Dit zijn gewoon de algemene normen die iedereen in mijn ogen hoort te weten of in ieder geval als rode draad dient te gebruiken. Bovendien hebben de meeste bloggers behoorlijk wat zakelijke meetings waar exact dezelfde normen geldt.

   • Do
    16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

    tuurlijk moet zij naar meetings. maar dat zijn allemaal meetings uit de mode of beauty branche. dat is totaaaaal anders dan een zakelijke meeting zoals bijvoorbeeld terry hieronder zegt bij een accountant..

  • Terry
   16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

   Ik ben het wel met je eens Do. Deze tips zijn goed maar de uitwerking ervan niet. Voor het bedrijfsleven is dit echt not done. Je kan niet op kantoor aankomen in een leren rok. Waarschijnlijk wordt je dan naar huis gestuurd…
   Misschien verschilt het ook wel per branche. Serena is natuurlijk totaal niet gefocust op het zakelijke bedrijfsleven. Zij zit in een wat creatievere werkomgeving waar dit misschien wel kan. Zelf studeer ik Accountancy, als wij met school bij een bedrijf op bezoek gaan dan moet iedereen strak in pak. Helaas kan ik dan niet aankomen met een gekleurde blazer 😉

 11. 14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Haren vast is niet meer de norm 🙂 Verzorgd is veel belangrijker. Ik zie veel liever iemand met haar haren los en mooi in model gebracht dan iemand die het op een simpel knotje gefrommeld heeft.

 12. Lise
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Ook nog een tip:
  Probeer ergens de kleur rood in je outfit te verwerken.. (een sjaaltje, een ketting of gewoon een kleding stuk).. Rood is een kleur die veel mensen onthouden.. “Ahja die ene met dat rode sjaaltje!” Handig als er veel sollicitanten zijn en je word herinnerd 😉

 13. Louise
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Donna uit Suits is ook altijd heel representatief gekleed:)

 14. Anne-Marieke
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Ik moet zeggen dat ik nu wel een beetje moe word van al die gesponsorde artikelen voor Schroevers..

 15. 14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Ja de dreaded pantyhose, inderdaad een noodzakelijk kwaad. Ik ben zelf een ontzettend sloppy dresser, maar deed altijd wel mijn best voor sollicitatiegesprekken, met rok en panty. Maar later zei een collegaatje: “ik zag al bij je sollicitatiegesprek: die draagt anders nooit een rok…”. En dat was ook zo, maar toch aangenomen.
  Dus misschien wel een tip om toch iets netjes aan te trekken waar je je prettig in voelt, een nette broek en bloes, dan een rok waar vanaf straalt dat je dat anders nooit draagt. hehe

 16. Thessa
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Formeel hoor je inderdaad wel een panty te dragen. Het ligt eraan hoe strikt de kledingetiquette is op de plek waar je komt voor je werk. Persoonlijk vind ik het vaak jammer van een nette outfit als er geen panty onder zit, net niet af. Met 35 graden gooi ik ‘m denk ik in de hoek, maar verder altijd een panty!

  Die outfits van Claire Underwood.. simpel, vrouwelijk maar zo mooi! Van de outfits Kerry Washington in Scandal wordt ik helemaal gelukkig!

  • Serena
   Auteur
   14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

   Net even gegoogeld en wow, dat is ook hele goede zakelijke kledinginspiratie inderdaad!

 17. Sharon
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Pas nog geleden had ik mijn eerste sollicitatiegesprek gehad voor de stage. Ik werd gelijk aangenomen door mijn uitstraling en enthousiasme. Denk dat het ook vooral aan de houding kan liggen. Ik heb gewoon zwarte skinny broek met witte blouse en donkerblauwe blazer aangetrokken.

 18. Marrie
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Volgens mij bedoel je het omgekeerd, beter underdressed dan overdrressed.

  • Serena
   Auteur
   14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

   Nee, ik bedoel het zoals het er staat!

   • Marrie
    14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

    ok, ik dacht dat overdressed betkent dat je bijvoorbeeld feestkleding aantrekt of erg veel make up ophebt terwijl dat in desituatie niet gewenst is.

    • Serena
     Auteur
     14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

     In dit geval doel ik op het aantrekken van nette kleding in tegenstelling tot het aantrekken van een spijkerbroek en een slobbertrui 😉

 19. 14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Goede tips! Mijn moeder zegt ook altijd: In case of doubt, always overdress. Zo laat je zien dat je het serieus neemt.
  Wat ik zelf altijd nog wel lastig vind: kan je nou een rok zonder panty dragen of niet. Jij deed het natuurlijk wel in het filmpje en ik vind het zelf ook altijd prima als collega’s bij de bank waar ik werk het doen. Maar ik heb ooit in de Cosmopolitan gelezen dat je nooit zonder panty naar je werk mag, ook al is het 35 graden. 😛
  What to do?

  • Serena
   Auteur
   14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

   Ook bij deze geldt weer: kijk naar je collega’s. Persoonlijk vind ik het een beetje ouderwets en zelfs een beetje ‘fout’ om een doorzichtige of huidkleurige panty onder een rok te dragen, maar het is inderdaad bij sommige bedrijven een must en ja, dan moet je dus wel 😉

   • Bianca
    14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

    Ooit een stewardess zonder panty gezien ? Dus bij bedrijven waarbij je formeel gekleed moet is een panty een verplicht kledingstuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *