Shea butter – een wondermiddel tegen een droge huid

Zo’n 10 jaar geleden raakte ik voor het eerst in aanraking met shea butter. Mijn moeder had namelijk last van een hele droge huid en speurde het internet af op zoek naar een oplossing. Ze las over handgemaakte zeep waarin shea butter zat verwerkt. Mama verdiepte zich wat meer in shea butter en kwam via via aan een adresje waarmee ze het rechtstreeks vanuit Afrika kon importeren.

Ik weet nog dat het binnen kwam in grote pakketten, helemaal verpakt in bladeren. Shea butter is bij kamertemperatuur een vrij vaste, lichtelijk brokkelige ‘boter’. Pas als het in aanraking komt met je huid versmelt het tot een smeuïg geheel. Ik kan me de geur nog goed voor de geest halen, heel rokerig en nootachtig.


Shea butter deed echt wonderen voor mijn moeders droge huid. Ze gebruikte een deel voor zichzelf, een ander deel verwerkte ze in haar handgemaakte zeep (voor onze webshop The Secret Garden destijds, wie kent ’em nog?) en de rest verkocht ze door. Pure shea butter is ideaal voor mensen die last hebben van een droge huid, maar mensen met kroeshaar gebruiken het ook graag voor hun haar. Ze kreeg er in elk geval altijd positieve reacties op. Zelfs mensen met eczeem en psoriasis hadden er baat bij.


Toen The Body Shop me een pakket opstuurde met hun nieuwe producten van de Shea Butter lijn was ik verheugd te zien dat ze 100% natural community trade shea butter hebben toegevoegd. Ik vind het echt gaaf dat een groot bedrijf als TBS hun klanten stimuleert om hiermee zelf aan de slag te gaan. Want je kunt shea butter natuurlijk puur opsmeren (als body butter, hair butter, lippenbalsem, gezichtscrème), maar je kunt het juist ook heel goed verwerken in je eigen zelfgemaakte cosmetica.

Eerlijke prijs


Maar wat me nog het meest blij maakt is dat The Body Shop shea butter inkoopt tegen een eerlijke prijs. Sinds 1994 werkt TBS samen met de Tungteiya Women’s Shea Butter Association in Ghana. In 25 jaar tijd is deze vereniging gegroeid van 50 naar 640 leden. Elk jaar maken deze 640 vrouwen maar liefst 390 ton shea butter voor The Body Shop, waarmee zij een eerlijk inkomen verdienen om zichzelf, hun familie en hun gemeenschap te ondersteunen. In 2019 zal The Body Shop nog meer shea butter bij ze afnemen voor hun uitgebreide Shea-lijn, wat voor een inkomenboost van 30% zal zorgen. Dit kan ik alleen maar toejuichen!

100% Pure Shea Butter


Deze multifunctionele, pure shea butter is verpakt per 150 ml. Het zit in een handig, afsluitbaar zakje. Een tip is om een beetje shea butter uit het zakje over te brengen in een klein potje, zodat je het gemakkelijker mee kunt nemen voor onderweg.

De shea butter die ik ken van vroeger is ongeraffineerd en ruikt dus HEEL sterk. Heel rokerig en nootachtig. Niet iedereen houdt hiervan en sommige mensen knappen hier zelfs op af. De shea butter van TBS ruikt echter heel mild en is vrijwel geurloos.


De textuur is zoals ik me kan herinneren van echte, pure shea butter; lekker zacht en smeuïg, maar ook een beetje brokkelig. Tijdens het uitsmeren versmelt het vrijwel direct met mijn huid en het laat zich makkelijk verdelen. Natuurlijk gaat het verdelen niet zo soepel als bij een body lotion, body butter of body oil. Shea butter voelt namelijk veel dikker aan en het verdelen lijkt daardoor iets stroever en langzamer te gaan.

Maar dat geeft niets, want na het smeren voelt mijn huid ONWIJS gevoed aan, heerlijk soepel en zacht. Een groot deel van de shea butter lijkt in de huid te trekken, maar er blijft ook een deel lichtjes op de huid liggen, als een beschermend laagje. Toch voelt mijn huid na gebruik niet heel vettig of plakkerig aan. Gewoon lekker gevoed en gehydrateerd en dit effect houdt gelukkig de gehele dag aan.


Pure shea butter is écht een uitkomst voor mensen die last hebben van een (extreem) droge huid, droge lippen, droog haar en droge hoofdhuid. Als je denkt dat niets je meer zal helpen, probeer pure shea butter dan echt even uit. Voor een zakje van 150 ml betaal je €16,-. Shea butter is EXTREEM zuinig in gebruik, dus ik vind deze prijs reuze meevallen.

Shea Butter Haircare


Voor de mensen die last hebben van droge en beschadigde lokken heeft TBS maar liefst 3 nieuwe producten aan hun Shea-lijn toegevoegd: een shampoo, conditioner en een hair mask. Deze producten reinigen je haren op milde wijze (ze zijn namelijk vrij van sulfaten) en verzorgen en beschermen je haar zonder het te verzwaren (ze bevatten namelijk geen siliconen). Hierdoor is deze lijn ook zeer geschikt voor mensen met krullen.

Ingrediëntenlijst shampoo:

Ingrediëntenlijst conditioner:

Vooral het hair mask is MEGA voedend en heeft een onwijs dikke textuur. Houd je de pot op de kop dan is er letterlijk geen beweging in te krijgen.


Ingrediëntenlijst hair mask:

Op de tweede plek in de ingrediëntenlijst staat shea butter, wat wil zeggen dat het haarmasker hier een flinke dosis van bevat. Daarnaast bevat het ook kokosnoot olie, olijfolie en zelfs cacaoboter.


Mijn haren zijn na gebruik heerlijk zacht en ze zien er gezond en gehydrateerd uit, zonder dat het zwaar aanvoelt. Er zit nog steeds lekker veel lucht in en ik kan er dan ook gemakkelijk volume in creëren. De producten ruiken heerlijk zacht, schoon en crèmig/romig.


Voor mensen met fijn haar of normaal haar zal deze lijn toch wat te voedend en verzwarend zijn, ben ik bang. Deze lijn is namelijk wel écht bedoeld voor mensen met hele droge lokken, voor mensen die wat stugger haar hebben, of krullen of kroeshaar hebben. Voor mensen met dit haartype is deze Shea lijn werkelijk IDEAAL.

Shea Butter shampoo €7,- (250 ml)
Shea butter conditioner €7,- (250 ml)
Shea butter hair mask €15,- (250 ml)

Shea butter Nourishing Body Lotion


Deze body lotion bestond al, maar TBS heeft hun formule aangepast waardoor het nu DRIE keer zoveel shea butter bevat als voorheen.

Ingrediëntenlijst Body Lotion:
Het staat nu ook vrij bovenaan in de ingrediëntenlijst, op de derde plek. Ik vind het erg handig dat deze body lotion in een tube zit, het brengt toch wat gemakkelijker aan dan vanuit een pot of een zakje.


De body lotion is lekker romig, verdeeld gemakkelijk over de huid en wordt goed door de huid opgenomen.


Na het smeren voelt mijn huid zacht en soepel aan en vooral heel goed gehydrateerd. Mijn huid bevat een mooi, subtiel glansje en ziet er mooi en gezond uit.

Ook laat deze body lotion een zachte, schone, en crèmachtige geur achter op mijn huid die je nog lang blijft ruiken. Heerlijk! Voor een tube van 200 ml betaal je €12,-.

Eindoordeel


De Shea-lijn van The Body Shop is heerlijk voor mensen met een (zeer) droge huid en droog haar. Bovendien is de 100% pure shea butter ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijk product, zonder toegevoegde kleur- en geurstoffen, conservering en andere ingrediënten. Vooral voor mensen met huidproblemen zoals eczeem of psoriasis of voor een gevoeligheid voor een bepaald ingrediënt is dit heel fijn. Pure shea butter is daarnaast ideaal om te verwerken in je zelfgemaakte cosmetica en is multi inzetbaar: gebruik het voor je gezicht, haar, lichaam, nagelriemen of lippen. Altijd handig om in huis te hebben!

Een groot pluspunt van de haircare vind ik dat deze producten geen sulfaten en siliconen bevatten, wat ze niet alleen geschikt maakt voor mensen met droog en beschadigd haar, maar ook voor mensen met krullend haar. De producten vind ik als laatste zeer betaalbaar en ze zijn lekker zuinig in gebruik. Bovendien steun je hiermee indirect de Tungteiya Women’s Shea Butter Association in Ghana, en dat voelt natuurlijk éxtra goed!


De nieuwe producten uit de Shea-lijn van The Body Shop zijn vanaf februari 2019 beschikbaar in zowel de winkels als online.

Wat vinden jullie van het ingrediënt shea butter, had je er wel eens iets over gelezen? En heb jij zelf last van een droge huid of droog haar?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

33 Reacties

 1. Marita
  3 december 2019 / dinsdag, 3 december 2019

  Hoi Serena,

  Kan dit product ook als gezichtscreme gebruikt worden,omdat het een voedende creme is.
  Ik ben nu 48 en de rimpels onder mijn ogen zijn nu steeds meer zichtbaar, ik heb best wel een droge huid.
  Ik drink daar naast veel water.
  Maar ben echt op zoek naar een goede gezichtsceme.

 2. 21 november 2019 / donderdag, 21 november 2019

  hey en welke andere balsems gebruik je, misschien weet iemand – ziaja lichaamsboters?

 3. Anne
  2 november 2019 / zaterdag, 2 november 2019

  Mijn eczeem gevoelige huid en ik zijn zó blij met dit product. Wanneer mijn huid extreem droog/jeukerig aanvoelt, gebruik ik de pure shea butter. Zowel voor mijn lichaam als gezicht. Hoewel het niet snel intrekt, heb ik nog niet eerder een product ontdekt die geen extra jeuk/roodheid geeft, de huid verzacht en (voldoende) helpt tegen mijn droge huid.

  • Serena
   Auteur
   2 november 2019 / zaterdag, 2 november 2019

   Heel fijn, Anne! Ik hoor inderdaad vaker dat mensen met eczeem baat hebben bij shea butter 🙂

 4. 9 mei 2019 / donderdag, 9 mei 2019

  Gebruik je olijven voor zorg? – ph neutraal douchegel

 5. 27 februari 2019 / woensdag, 27 februari 2019

  u gebruikt misschien – verstevigende creme – Ziaja Foucus On skin?

 6. Denise
  10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Fijne producten!
  Ik heb inderdaad ook de rokerige variant gehad.
  Opzich geen probleem maar vond het vervelend als ik het als bijv. Lippenbalsem gebruikte.

  X

 7. Catherine
  4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

  Hoi Serena, misschien heb je hier al eens eerder over geschreven, maar ik zie in de ingrediëntenlijst van de shampoo Styrene/Acrylates Copolymer staan. Dit ingrediënt zie ik vaker terug, ook in “natuurlijke” cosmetica. Maar dit is toch een microplastic? Is het niet beter om dit ingrediënt te vermijden? Weet jij hier meer over?

 8. lousaa
  31 januari 2019 / donderdag, 31 januari 2019

  Dit doet echt niets voor mn psoriasis hoor, behalve de huid vet houden. Maar dat kan ook met iets goedkopers.

 9. 30 januari 2019 / woensdag, 30 januari 2019

  Deze producten heb ik ook opgestuurd gekregen en is echt mijn favoriete geur van The Body Shop! Zelf heb ik dus wel fijn haar, maar ook droog. Heb ze al wel getest en eens in de week ongeveer gebruik ik het haarmasker. Het is voor mijn haar dus inderdaad iets te voedend waardoor het toch weer wat dunner oogt helaas. Maar voor de verzorging doe ik het dus wel eens in de zoveel tijd. De geur is echt heerlijk.

 10. Lysanne
  30 januari 2019 / woensdag, 30 januari 2019

  Ooh dit komt echt op een top moment. Ik heb namelijk echt last van een ontzettend droge en jeukende hoofdhuid, en wilde al naar de dokter gaan voor drastischer maatregelen. Je schrijft in de review ook dat het voor hoofdhuid gebruikt kan worden, ik vind dit altijd heel lastig om te doen ivm je haar (duh haha). Hoe doe jij dat? heb je tips? 🙂

  • Jeanine
   4 augustus 2021 / woensdag, 4 augustus 2021

   Ik hebt veel last van droge huid en gezicht
   Kan ik Shea butter gebruiken

 11. Marcelina
  30 januari 2019 / woensdag, 30 januari 2019

  Ik heb een leuke anekdote over The Secret Garden. Mijn vriend had me toendertijd allemaal spulletjes van jullie site als cadeau besteld en daar zat jouw handgeschreven briefje bij. Hij had de cadeautjes herpakt en het briefje weggelaten bij het geven, deze lag toen nog bij hem in de keuken (woonde nog thuis). Ineens werd hij de keuken in geroepen door zijn vader, die hem toch even moest aanspreken over een verdacht briefje dat wel heel vriendelijk klonk, van ene Serena. Moest zich even flink verantwoorden over wie Serena was en waarom ze zo dankbaar was! Ik heb me toen echt kapot gelachen XD

 12. Rita
  29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Pure 100% sheabutter kan je voor gebruik ook smelten, dan verdeelt het veel beter. Inderdaad heeft de ongeraffineerde sheabutter een specifieke geur, de ene keer sterker dan de andere keer, ik vind het heerlijk en oh, als ik die grote bergen sheabutter zie, sehnsucht!

 13. Tamara D
  29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Ik ga dit zeker proberen ik ben dus een echte krullenbol en qua haarmasker gebruikte ik, dankzij jou, de damage stick van lush heerlijk maar toch best een gedoe. Raad jij aan het masker op droog haar te doen of wanneer het al gewassen is?? Ik ga deze lijn zeker proberen. Leuk prijsje ook!

  • Tamara D
   5 februari 2019 / dinsdag, 5 februari 2019

   Ik ben in de winkel geweest, en de lijn komt pas 27 febr in de winkel. Er komt dan een Shea event dus nog even geduld…

 14. Marjan
  29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Het klinkt goed, maar je zegt dat er geen geur-stoffen in zitten… Ik kan niet alle labels lezen, maar het hairmask, body lotion en conditioner bevatten toch allemaal parfum? Ik heb een eczeemhuid en ben altijd op zoek naar betere producten, maar toch twijfel ik door de parfum. Wat vind jij daar van Serena? 🙂

  • Serena
   Auteur
   29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

   hi Marjan,
   ik dacht even dat ik een fout had gemaakt, maar ik denk dat je doelt op het volgende stukje;

   “Bovendien is de 100% pure shea butter ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijk product, zonder toegevoegde kleur- en geurstoffen, conservering en andere ingrediënten.”

   Hier doel ik dus alleen op de 100% pure shea butter. De andere producten uit de Shea-lijn bevatten inderdaad parfum.

   Ik heb geen ervaring met eczeem, maar als jouw huid slecht reageert op geurstoffen dan zou ik voor de 100% pure shea butter gaan in plaats van de andere producten!

   • Carina
    29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

    Voor mensen met eczeem en een gevoelige huid, kijk of je een sample kan krijgen. Ik heb zelf veel eczeem gehad en reageerde juist heel sterk op pure shea butter!
    Ergens in verwerkt ging dan weer wel, vermoedelijk vanwege het raffineren.

    Holland & Barrett had het trouwens ook in potjes zitten dacht ik, pure shea butter.

 15. 29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Deze lijn vind ik echt heerlijk!

 16. Chantal
  29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Ik heb de body butter uit deze lijn al vaak gekocht! Voornamelijk vanwege de lekkere zoete nootachtige geur haha maar fijn dat het dus ook daadwerkelijk voedend is voor de huid!

 17. 29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Toevallig heb ik afgelopen kerst een pakketje gevraagd en gekregen van TBS shea butter spulletjes, met zeep, shower gel, scrub en body butter. Lekker ruiken doet dat! Echt fijn. Misschien dus een goede aanvulling om ook mijn (krullende!) haar hetzelfde te laten ruiken 🙂

 18. 29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Deze lijn van The Body Shop klinkt heerlijk en perfect voor met het koude weer!

 19. 29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Wat een ouderwets fijne review weer! Enne, ik ken je webshop nog hoor, heb daar toen Shea Butter besteld, en African Black Soap, heerlijk!

  • Serena
   Auteur
   29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

   Ah, wat leuk Anne!

   THE GOOD OLD DAYS! 😀

 20. Ann
  29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Wauw dit ga ik zeker halen vooral mijn handen , ellebogen en niet te vergeten mijn droge krullen. Top.

 21. 29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Ik wist niet dat sea butter zo goed is voor een droge huid. Ga zeker hiervoor kijken

 22. 29 januari 2019 / dinsdag, 29 januari 2019

  Heerlijke lijn, de geur is echt goddelijk. Perfect voor mijn droge winterhuidje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *