Onder de loep: niacinamide

In de loop der jaren heb ik veel skincare ingrediënten flink onder de loep genomen en vandaag is het de beurt aan niacinamide. Niacinamide is een ingrediënt dat eigenlijk heel vaak voorkomt in huidverzorging, zowel bij producten voor de onzuivere als droge & rijpere huid. Dit is dus echt een ingrediënt voor jong en oud. Check jouw eigen potjes en flesjes maar eens, grote kans dat je iets gebruikt voor je gezicht waar dit ingrediënt in zit en des te leuker om het er nu over te hebben! Maar wat doet niacinamide nu precies voor je huid?

Wat is niacinamide?


Niacinamide, ook wel bekend als nicotinamide of vitamine B3, is een ingrediënt dat veel goeds doet voor bijna elk huidtype zonder al te veel bijwerkingen. Dat heeft te maken met het feit dat niacinamide van nature gevonden wordt in onze eigen huid. Hierdoor is niacinamide een zeer geliefd ingrediënt van skincarefabrikanten, maar pas bij een wat hogere concentratie heeft het daadwerkelijk effect op huidproblemen als acné, overmatige talgproductie of hyperpigmentatie. In lagere concentraties is het vooral gewoon een ‘lekker’ hydraterend en anti-age ingrediënt om erbij te stoppen.

Niacinamide als anti-age ingrediënt

In onze huid functioneert niacinamide als een voorloper voor verschillende enzymen, waarmee het een essentieel onderdeel is van de processen die daar plaatsvinden. Wat niacinamide onder andere doet is het in stand houden van onze natuurlijke huidbarrière door de aanmaak van ceramiden te verhogen.


Ceramiden zijn lipiden (vetten) die van nature voorkomen in je huid. Je huid bestaat voor meer dan 50% uit ceramiden. Je kunt ceramiden vergelijken met lijm die je huidcellen bij elkaar houdt en zo een beschermende barrière vormt. Als je huid veel en kwalitatief goede ceramiden bevat, des te sterker je huidbarrière zal zijn en des te beter het bestand is tegen invloeden van buitenaf. Ook zorgen ceramiden voor een gezonde en soepele huid.

Onze huid is een orgaan, ons grootste orgaan feitelijk. De rest van onze organen bevinden zich aan de binnenkant en worden daar goed beschermt, maar de huid moet zichzelf beschermen en doet dat dus met haar eigen barrière. Als je barrière beschadigd is kan dit leiden tot huidproblemen zoals een droge, ruwe huid, rimpels, roodheid en irritatie. Om deze reden is niacinamide een perfect ingrediënt voor mensen met een (zeer) droge en gevoelige huid en dit maakt het tevens een zeer geliefd anti-age skincare ingrediënt.

Niacinamide bij acné en een vette huid


Daarnaast heeft niacinamide ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Hierdoor is het ook een heel goed ingrediënt is voor mensen met een onzuivere huid (acné) of rosacea. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een concentratie van 4% niacinamide echt goed helpt bij de behandeling van acné. Niacinamide gaat de overproductie van talg tegen, wat natuurlijk puistjes helpt voorkomen, maar wat het ook zeer geschikt maakt voor mensen met een (snel) glanzende huid.

Niacinamice en hyperpigmentatie

Ook is het wetenschappelijk aangetoond dat een minimale concentratie van 4% helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie en kijk, dát maakt het voor mij ineens zeer interessant. Met mijn getinte huid heb ik sowieso sneller last van pigmentvlekjes, maar voor wie zich de drie brandwonden ten gevolge van mijn stijltang nog kan herinneren, ook die vlekken wil ik graag zo snel en goed mogelijk vervagen.

Niacinamide en vitamine C

Ik heb laatst pure vitamine C poeder gekocht van The Ordinary en op de verpakking wordt gewaarschuwd dat ik dit niet mag combineren met producten die niacinamide bevatten. ‘Waarom eigenlijk niet?’ dacht ik meteen, en eigenlijk was dit ook de aanleiding voor dit artikel. Als je ‘niacinamide en vitamine C’ googelt komen er inderdaad veel artikelen tevoorschijn die hier evenals voor waarschuwen.

Deze combinatie zorgt er namelijk voor dat niacinamide wordt omgezet in niacin. Op zich is dat niet zo erg, maar niacin heeft als vervelende bijwerking dat het de Langerhanscellen activeert, wat uiteindelijk leidt tot verwijding van de bloedvaten. Dit is vooral niet wenselijk voor mensen met rosacea en een gevoelige huid.

MAAR.

Niacinamide is ZO stabiel dat het volgens dit artikel pas omgezet wordt tot niacin nadat je het 20 minuten hebt verhit tot 120 graden. Een ander artikel toont aan dat slechts de helft van de niacinamide pas na 75 uur wordt omgezet tot niacin onder zure omstandigheden.

Als je een skincare product hebt waar zowel niacinamide én vitamine C in zijn verwerkt, bestaat er zeker een kans dat er na verloop van tijd een kleine hoeveelheid niacin wordt gevormd. Dit zal je dan merken aan een tintelend gevoel of meer roodheid na aanbrengen (wat absoluut weer wegtrekt). Toch denk ik dat skincarefabrikanten denken ‘better safe than sorry’ en deze twee ingrediënten uit voorbaat niet samen in één product stoppen.

Als je twee losse skincare producten hebt (eentje met vitamine C en eentje met niacinamide) die je op je huid combineert, is de kans zo goed als nihil dat er niacin wordt gevormd. Daar is niacinamide te stabiel voor.

Een andere reden die wordt aangehaald is dat niacinamide en vitamine C elkaars werking opheffen. Door deze ingrediënten te combineren ontstaat er namelijk niacinamide ascorbaat en dat werkt inderdaad niet zo goed als beide ingrediënten los.

MAAR.

Deze reactie is reversibel, dat wil zeggen dat de verbindingen weer verbroken kunnen worden en dat er daarna weer losse niacinamide en vitamine C kunnen worden gevormd. Niacinamide ascorbaat ontstaat in een zure omgeving, en naarmate deze verbinding dieper in de huidlagen zakt wordt de omgeving minder zuur en zal er dus weer losse niacinamide en vitamine C ontstaan. Precies waar het nodig is, in de diepere huidlagen.

Ik snap dus zeker de zorgen die erbij komen kijken als je beide ingrediënten met elkaar combineert, maar er is genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan dat aantoont dat niacinamide en vitamine C gewoon samen gebruikt kunnen worden. Het lijkt mij de ideale combinatie om hyperpigmentatie te bestrijden. Toch is het wel iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld rosacea hebt of een zeer gevoelige huid, omdat een kleine hoeveelheid niacin toch voor een onprettig gevoel en meer roodheid kan zorgen. Check dus altijd even de ingrediëntenlijst van je huidverzorging!

Wat doet niacinamide in onze huid?


Samengevat;

 1. het herstelt onze natuurlijke huidbarrière
 2. hierdoor wordt vocht beter vastgehouden, dus het heeft een hydraterende functie
 3. het maakt de huid daarbij ook soepeler, waardoor rimpels en fijne lijntjes vervagen
 4. kalmerende werking, dus erg fijn voor mensen met rosacea en een gevoelige huid
 5. ontstekingsremmende werking
 6. vermindert de (over)productie van talg
 7. gaat hyperpigmentatie tegen

Kortom, ik zie geen reden om GEEN niacinamide te gebruiken, wow! In de juiste concentratie (minstens 4%) kan het ontzettend veel goeds doen voor je huid. Natuurlijk, elke huid is anders en het percentage is niet altijd aangegeven, maar in principe knapt elke soort huid hier van op.

Dus eh, waar koop ik dit wondermiddel?


Gelukkig heb ik twee producten gevonden waarvan we ZEKER weten dat het een lekker hoog percentage niacinamide bevat; de 10% Niacinamide Booster van Paula’s Choice (€38,95 voor 20 ml) en de Niacinamide 10% + Zinc 1% van The Ordinary (€5,50 voor 30 ml). Vooral die laatste is heel vriendelijk voor de portemonnee, maar moet wel via buitenlandse webshops besteld worden. The Ordinary is te koop via bijvoorbeeld Asos.com, Beautybay.com en Cultbeauty.com.


Ook Glossier heeft trouwens een serum met niacinamide, namelijk hun Super Pure serum (€29 voor 15 ml). Glossier is in Nederland verkrijgbaar via deze betrouwbare reseller op Markplaats.

Ik heb helaas nog geen producten met een hoge concentratie niacinamide, maar ik ben razend enthousiast en ik ga het NU bestellen! Ik ga voor die van Glossier omdat ik namelijk ook al hun Super Glow serum heb en die bevalt erg goed. Bovendien ziet het flesje er gewoon super mooi en fancy uit (en Glossier doet het altijd goed op foto’s!). Ik ben heel benieuwd of dit dé oplossing is om van mijn hyperpigmentatie af te komen.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om meer over niacinamide te weten te komen. Zijn skincare producten met dit ingrediënt interessant voor jou, denk je?

until next time,
Serena Verbon

Volg:
bronnen; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

54 Reacties

 1. H
  8 maart 2024 / vrijdag, 8 maart 2024

  Das grappig/toevallig (?) dat ik juist bij deze info terecht kom. Net een tablet niacine ingenomen omdat ik zo enorm instortte. Dit was wat ik nog in huis had. En tablet vit C al klaargelegd voor straks… Maar misschien toch niet zo n goed idee in geval van een versterkend effect..? 😅 Die flush is zo wel intens genoeg.

 2. Caroline
  26 mei 2019 / zondag, 26 mei 2019

  Hey Serena,

  Super nuttig artikel. Ben zelf net bezig mijn beauty routine aan te passen want ja 35 en een kindje doet wat met je. Mede dankzij jouw info zie ik door de bomen het bos weer een beetje. Nu lees ik in dit artikel dat toen je het destijds schreef The Ordinary niet in ons landje verkrijgbaar is. Goed nieuws, ik zie dat Douglas het aanbiedt. Dus ik ga het eens proberen.

 3. Ellen
  26 april 2019 / vrijdag, 26 april 2019

  Serena, ik zit hier als 32-jarige met een 13 going on 30 huid. Droge plekken met velletjes, en tegelijkertijd een hele vette neus en vaak puistjes op vaste plekken. Ik ben pas een tijdje serieus met m’n huid bezig en heb net m’n pakketje van The Ordinary binnen. Na me een beetje te hebben ingelezen heb ik de Natural Moisturizing Factors, Salicylic Acid 2% Solution en Niacinamide besteld. Nu heb ik 2 prangende vragen waar ik het antwoord niet goed op kan vinden in de wirwar van blogs en informatie online, ik hoop heel erg dat je even tijd hebt om met me mee te denken:

  1) Wat is de juiste volgorde in het aanbrengen van die acid en de niacinamide? Of maakt dat niet uit? M’n plan was om ze allebei ‘s ochtends en ‘s avonds te gebruiken.
  2) Hoe moet ik deze 3 producten aanvullen? Ik haal hier uit je artikel en de comments dat deze producten een beetje one trick ponies zijn en geen volledige routine maken. Ik bedacht me na het plaatsen van de bestelling pas dat ik nu eigenlijk niks met SPF meer op m’n gezicht smeer aangezien ik zelden foundation draag. Zou je de SPF van The Ordinary aanraden?

  Alvast ontzettend bedankt voor je eventuele antwoord, en wat een heerlijk artikel was dit!

  • Mireille
   20 oktober 2019 / zondag, 20 oktober 2019

   Hoi hoi,

   Ik ben me flink aan het verdiepen in niacinamide en mbt je eerste vraag:
   Wacht minimaal 30 min na het gebruik van je bha of aha voordat je niacinamide gebruikt. De oh waarde van de Nia werkt dusdanig op de acid, dat deze laatste niets meer doet. Als je 30 min wacht, kan het voldoende in de huid zijn getrokken om beide goed te laten werken.

 4. 8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Als u op zoek bent naar iets om zich van rimpels te ontdoen, dan raad ik u aan – anti rimpel creme

 5. Inge
  23 januari 2019 / woensdag, 23 januari 2019

  wat een fijn artikel weer, hiervoor kom ik o.a. naar beautylab! Ik gebruik al enkele jaren producten die Dr. Jetske Ultee aanraad, omdat ik heel lang last had van pukkeltjes langs mijn haarlijn en bij mijn oor/ wang. Ik dacht dat het kwam omdat ik aan die kant altijd aan de telefoon zat. Ik ben me toen eens goed gaan verdiepen in de ingredienten van de producten die ik gebruik, met behulp van de website van Dr. Jetske Ultee en heb mijn beauty routine omgegooid. Ik gebruik geen producten op mijn gezicht dan, meer met parfum en enkel producten uit haar voorgestelde lijst. Waaronder Oil of Olaz waarin Niacinamide zit.
  Het werkt voor mij erg goed, ik heb nooit meer last van onzuiverheden (oke heeeel af en toe) en voel me er goed bij. Ik ga zeker eens rondneuzen voor de serums die je bedoeld. Mijn huid is de laatste tijd wat ‘pips’ (hoewel het natuurlijk winter is.. kan hij een oppepper gebruiken) dus wie weet.

  Meer van dit soort artikelen graag! HELD!

 6. Brit
  18 januari 2019 / vrijdag, 18 januari 2019

  Op lookfantastic.nl zijn de producten van The Ordinary verkrijgbaar. Ik wilde komende week al wat gaan bestellen. Bedankt. Meer van dit soort beoordelingen graag.

 7. Carlijn
  15 januari 2019 / dinsdag, 15 januari 2019

  Zat al een tijdje te twijfelen om de Niacinamide 10% + Zinc 1% van The Ordinary te bestellen. Binnenkort toch maar eens doen! Fijn artikel 🙂

 8. Bo
  15 januari 2019 / dinsdag, 15 januari 2019

  Goed artikel! Toevallig was ik mij er recent ook in aan het verdiepen. Zelf ben ik helemaal weg van de Flawless cleanser van Dr Sam’s en zei heeft nu ook een crème uitgebracht met niacinamide die ik wil gaan proberen.

  Ik gebruik zelf een erg hoog geconsentreerde vitamine c serum ik hoop dat het samen gaat.

  Waar ik ook heel erg benieuwd naar ben is hoe het is afgelopen met je led licht ervaring?
  Ik zou het namelijk heel graag willen gaan proberen maar die ik op het oog heb zijn gigantisch duur genaamd de Joovv of de Celluma misschien ken je deze apperaten al?

  Ben heel benieuwd naar jou mening. Liefs,

 9. Denise
  14 januari 2019 / maandag, 14 januari 2019

  Wat super interessant!
  Ik ga gelijk mijn skincare checken haha

  X

 10. Kb
  13 januari 2019 / zondag, 13 januari 2019

  Effaclar duo daar zit toch ook in?

  • Serena
   Auteur
   14 januari 2019 / maandag, 14 januari 2019

   Ik ken de ingrediëntenlijst niet uit mijn hoofd, maar de werkzame stof van Effaclar is met name salicylzuur.

  • Marinda
   16 januari 2019 / woensdag, 16 januari 2019

   Het is het vijfde ingrediënt in effaclar duo. Dus dat klopt, maar welke hoeveelheid weet ik niet.

 11. Emma
  13 januari 2019 / zondag, 13 januari 2019

  Heb wel producten gebruikt met een hoge concentratie niacinamide (van Olaz), maar mijn huid reageert erop door enorm rood te worden. Ik krijg last van “flushing”, ook al gebruik ik het niet met een preparaat waar vitamine C in zit. Kan dit effect ook ontstaan door een zure pH van de huid zelf? Of heeft Olaz er misschien stiekem toch nicotinezuur in gedaan?
  Het werkt zelfs door tot diep in de middag van de volgende dag als ik het ‘s avonds aanbreng. Ik word supersnel rood, bij het minste of geringste staat het schaamrood op m’n kaken.
  Ik weet inderdaad dat het enorm veel voordelen heeft, maar dit effect weerhoudt mij ervan om het opnieuw te proberen helaas 🙁

  • Serena
   Auteur
   13 januari 2019 / zondag, 13 januari 2019

   hi Emma,
   de enige manier om hierachter te komen is om niacinamide in pure vorm te gebruiken en dan kijken of het flushing effect nog steeds aanhoudt. Alleen dan weet je of niacinamide hier verantwoordelijk voor is of toch een ander ingrediënt uit de lijn van Olaz. Je huid lijkt me niet zuur genoeg om te reageren in elk geval, kan het niet aan liggen. Of gebruik je daarvoor een hele zure toner?

 12. Farida
  13 januari 2019 / zondag, 13 januari 2019

  Wat toevallig!
  Na weken twijfelen heb ik heb vorige week eindelijk het potje niacinamide van The Ordinary besteld en gisteren ontvangen.

  Bedankt voor je fijne en duidelijk uitleg!
  Hierdoor blij je jezelf onderscheiden van andere bloggers!

 13. Mir
  13 januari 2019 / zondag, 13 januari 2019

  Ik gebruik Olaz total effects waar niacinamide in zit, deze is ook goed betaalbaar. (Is ook regelmatig in de aanbieding). Weet niet of er voldoende niacinamide in zit maar niacinamide staat als 3e ingrediënt in de ingrediëntenlijst dus ik ga ervanuit dat het een redelijke hoeveelheid bevat. De crème bevalt mij in ieder geval goed, ik vind het ook fijn dat het in een pompverpakking zit.

 14. 12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

  Ik k e nde dit niet. Lijkt me goed voor mijn huid.

 15. Lydia
  12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

  Wat goed dit artikel en wat knap dat je dat allemaal weet. Ik las eens welke opleiding je daar ooit voor volgde maar je hebt je ook goed ingelezen. Ik smeer ‘s avonds ook niacinamide van the ordinary en een oogcreme van la roche posay met 5 procent l ascorbic acid. Altijd beetje spastisch daarmee bezig omdat ik idd ooit las dat deze niet samen zouden kunnen. Nu weet ik dat het zo’n vaart niet loopt. Fijn.
  Overigens bij m.lookfantastic.nl kun je ook the ordinary bestellen. In elk geval de 10 procent niacinamide.

 16. Matanja
  12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

  Ik gebruik al lange tijd (ongeveer 2jaar)de gezichts producten van Dr Jetske Ultee, daar zit in de moisturizer en toner ook niacinamide.
  Voorheen had ik veel last van een gevoelige acne huid en rosacea en couperose, de acne heb ik zogoed als geen last meer van en de gevoeligheid is wat minder geworden, bij mij werken de producten super ?
  De producten zijn wel prijzig maar het geld dubbel en dwars waard, ik ben fan?

 17. Mariska
  12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

  Ik ben er ook fan van. Ik lees dat het ook een hydraterende functie heeft, dat is mijn ervaring helaas niet. Ik gebruik die van Paula’s Choice als ik uitslag heb van bepaalde voeding of op een pukkeltje. Dus meer plaatselijk. Werkt geweldig! Ik heb een gecombineerde huid die vaak vochtarm is.

 18. Lynn
  12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

  Super artikel!

  Heb een tijdje geleden de niacimide, vitamine c (‘n tube), hyaluronzuur & de peeling van the ordinary gekocht en ben best tevreden!

  M’n huis ziet er best redelijk uit maar ik gebruikte tot 2 weken geleden ook spironolactone voor acne dus effect is lastig te isoleren.

  Zou je wat kunnen schrijven over hoe de verschillende ordinary producten te combineren (misschien kunnen ze je sponsoren?). Ik wist bijvoorbeeld niet dat zulke producten ook stabiel kunnen zijn dus ik durfde het nooit te mengen met m’n dagcrème uit vrees dat het z’n werking verlicht.

 19. Es
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Hi Serena en lezeressen!

  Er is nu een winkel (Deciem) in Amsterdam die huidverzorging van “The ordinary” verkoopt. Super vriendelijk personeel daar en fijn om alles even uit te testen. Is bij de 9 straatjes.

  * Heb zelf al een 2e flesjes ninacamide gekocht voor mijn acne en mijn hyperpigmentatie is all gone!

  Veel shop plezier voor in de toekomst??.

 20. Mimi
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Ah wat fijn, weer een goed onderbouwd ingrediënten artikel! Mij maakt het niet uit of je twee artikelen per week plaats maar ik vind het erg leuk als er zo nu en dan zo’n artikel bij zit. Dat maakt dat ik op je blog blijf kijken.
  Ik gebruik night elixer van Olaz waar niacinamide in zit. Dat is helaas al een tijd uit de handel maar heb nog een beetje voorraad. Dat wissel ik om de dag af met vitamine C (van Melano CC). Vorige week bij Deciem (The Ordinary) weer nieuwe voorraad ingeslagen. Kleine maar fijne winkel.

 21. Noor
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Heerlijk artikel dit. Leuk ook dat je wat mogelijke producten noemt en je lezers dit ook doen in de comments.

  Ik vroeg mij af, weet jij of je dit ook veilig in combinatie met roaccutane kunt gebruiken? Ik weet dat ik geen agressieve en exfoliërende producten mag gebruiken. Echter klinkt dit als een mogelijke goede aanvulling.

 22. R
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Ik gebruik sinds kort niacinamidepoeder en dat meng ik met een basiscrème. Werkt super! Je kan het kopen bij beautystuff.

   • Evelien
    12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

    Met basiscreme bedoel je dan cetomacrogol crème? Die gebruik ik namelijk ‘s avonds op mijn gezicht omdat mijn huid heel gevoelig is. Dan zou zo’n poeder inderdaad heel interessant zijn.
    Bedankt voor deze diepte review weer trouwens ????

  • Evelien
   12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

   Oh en wat zijn voor jou ongeveer de verhoudingen die je toepast? Ik zie dat je voor een paar euro al een kleine hoeveelheid kunt kopen om eventueel te proberen 🙂

 23. 11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Ik vreet deze artikelen gewoon. Heerlijk als je er lekker in duikt. Even kijken of je een review van het glow serum kan vinden.

  • Serena
   Auteur
   11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

   Er zijn veel reviews te vinden van het Glossier Glow Serum vs. die van The Ordinary, misschien nog interessanter!

 24. M
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Ricosmetica heeft ook hele fijne en betaalbare crème met 4% niacinamide, waarbij je niet betaalt voor het merk of de verpakking maar gewoon het product/ingrediënten (heb verder geen aandelen ofzo haha) Helaas is de webshop nu leeg/gesloten maar verwacht dat er in de loop vd maand weer mogelijkheden tot bestellen zijn.
  Mijn huid reageert overigens niet zo goed op niacinamide in het algemeen, geen idee waarom maar ik heb zelf meer baat bij (alleen) een exfoliant en simpele vochtinbrengende creme..

  • Serena
   Auteur
   11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

   Oh, wat jammer dat de webshop helemaal leeg is, zonde! En fijn dat je weet wat je huid nodig heeft. Het blijft toch altijd een hele zoektocht, er is ook zo veel aanbod! *thumbs up!*

 25. 11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Ik heb al 2 flesjes van the Ordinary opgebruikt, heel fijn vond ik ze.

 26. Kimberley
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Erg fijn artikel!
  Ik had die van The ordinary gezien op Asos en twijfelde omdat ik niet zeker wist of het wat voor mijn huid zou zijn. Maar nu ik dit zo ziet staan ga ik het eens uitproberen.

 27. Jolieke
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  The Ordinary heeft tegenwoordig een winkel in Amsterdam, in de 9 straatjes!
  Dus voor wie het ook wil hebben, is het dus iets makkelijker in Nederland verkrijgbaar (mits Amsterdam niet te ver is voor je).
  Ik heb meerdere producten van The Ordinary en ben er erg blij mee!

  Na er wat meer over gelezen te hebben, heb ik de indruk dat het prijsverschil voornamelijk komt doordat de flesjes van The Ordinary een concentratie van één (of hooguit een paar) ingrediënten zijn. Dus in dit geval niacinamide en zink, plus wat dingen om het te kunnen mengen, stabiel te houden en makkelijk aan te brengen en dergelijke, en meer niet.
  Het product van Paula’s Choice heeft meer verschillende (volgens de info ook nuttige en actieve) ingrediënten.

  Paula schrijft zelf in haar blogs dat eenzijdige producten met enkele ingrediënten, en daarbij bedoelt ze denk ik The Ordinary, fijn zijn, maar niet zo goed als een goede combinatie. Een beetje zoals boerenkool en andere superfoods: heel gezond, maar alleen maar boerenkool eten is niet gezond, omdat je meer dingen nodig hebt.
  Daarom probeer ik zelf mijn producten zoals van The Ordinary als gerichte aanvulling op mijn skinare te gebruiken, voor specifieke problemen, of als extra boost hier en daar.

  @Serena: dankjewel weer voor het uitgebreide en goedgeschreven artikel! Ben altijd zeer onder de indruk van hoe jij je onderzoek doet, echt heel tof!
  Heb jij vanuit jouw kennis misschien nog meer tips voor goede ingrediënten bij rosacea en couperose?

  • Serena
   Auteur
   11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

   hi Jolieke,
   ah, wat een goede tip! Ik wist helemaal niet dat The Ordinary een flagship store had in Amsterdam. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn, heb het adres even opgezocht en dat is: Runstraat 10. Top zeg!

   Ik ben het ook met Paula en met jou eens, zulke producten (met slechts 1 of 2 actieve ingrediënten) moet je vooral als booster gebruiken, maar zo worden ze natuurlijk ook gepromoot/in de markt gezet. Dus altijd in combinatie met andere skincare producten inderdaad.

   Ik weet eigenlijk vrij weinig van rosacea en couperose af, maar mijn nichtje blijkt het te hebben en vroeg me ook al om advies, dus ik ga er zeker even induiken! De enige tip die ik nu voor je heb is dat je vooral GEEN elektrische gezichtsreinigingsborsteltjes moet gebruiken. Elke stimulatie van de doorbloeding van je huid moet je eigenlijk gewoon vermijden.

 28. Ester
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Ik gebruik niacinamidepoeder (vit. B3) wat ik oplos in een essence of serum, hetzelfde doe ik met vit.C poeder

  • Serena
   Auteur
   11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

   Dat kan natuurlijk ook! Waar heb je de pure niacinamidepoeder gekocht?

 29. Ier
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Interessant! Heb je toevallig een idee waar het prijsverschil vandaan komt tussen de twee producten die je linkt?

  • Serena
   Auteur
   11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

   hi Ier,
   tja… het zal om dezelfde redenen zijn als het prijsverschil tussen een lipstick van essence en eentje van Dior. Denk dat je zelf wel kunt invullen waarom dat is! 😉

   The Ordinary is nu eenmaal een zeer budgetvriendelijk merk en staat vooral bekend om de effectieve ingrediënten die ze gebruiken. Geen wonder dat veel mensen groot fan zijn van dit merk! Ik ben momenteel 2 producten van ze aan het testen, een review volgt!

   • Ier
    12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

    Top, ik wacht je review af!

   • Rita
    26 januari 2019 / zaterdag, 26 januari 2019

    The Ordinary doet niet aan dure marketing waardoor ze hun producten voor minder kunnen aanbieden + de verpakking bestaat alleen uit het hoognodige. Ze geloven niet in al die extra poespas die tegenwoordig overal bij komt kijken en vinden het belangrijk om eerlijk en integer te zijn 😉

   • Rita
    26 januari 2019 / zaterdag, 26 januari 2019

    The Ordinary doet niet aan dure marketing waardoor ze hun producten voor veel minder kunnen aanbieden + de verpakking bestaat alleen uit het hoognodige. Ze geloven niet in al die poespas die tegenwoordig overal bij komt kijken en vinden eerlijkheid en integriteit veel belangrijker 😉

    Overigens kan je de producten ook via hun eigen site bestellen. Als het uiteindelijk niet blijkt te werken voor jouw huid mag je het gewoon terugsturen!

 30. An
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  “is de kans zo goed als nihil dat er GEEN niacin wordt gevormd” Dat lijkt me niet helemaal wenselijk. Is de kans nihil dat er wel wordt gevormd, mag ik hopen 😉

  • Serena
   Auteur
   11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

   aangepast

 31. Rachel
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Super fijn artikel, dankjewel. Ik heb de booster van PC gebruikt maar daar kreeg ik puistjes van zonde van het geld. Ik kende het merk The Ordinary helemaal niet, ik ga er denk ik een product van bestellen. Als iemand een trouwens een booster van Paula´s choice wil proberen, Bij een abonnement op Harpers Bazaar krijg voor rond de 35 euro 2 boosters plus een aantal tijdschriften.

 32. Eva
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Moet je niet kijken naar hoe goed de verpakking werkt? Dus licht en luchtdicht is zodat de werkzame stoffen goed hun werk blíjven doen? D’r jetske ultee schrijft hier ook goeie blogs over en heeft fijne producten.
  In dat geval zou ik die van Glossier en the ordinary dus overslaan…

  • Serena
   Auteur
   11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

   hi Eva,
   niacinamide is super stabiel, het heeft dus niet per se een luchtdichte en donkere verpakking nodig.

   • Lydia
    12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

    Hoi Serena hoe denk jij over de stabiliteit van ascorbic acid? Ik wil ook het vit. C poeder van the ordinary ‘ s morgens gaan inpassen omdat ik ‘s avonds meestal al vit. A zuur smeer. Ik wil echt niet elke dag een spf erover heen smeren. Ik vraag me dan af of het niet heel snel zal oxideren. Of zou dat meevallen wanneer je het elke morgen vers maakt?. misschien ook een keer stukje over schrijven ?

  • Pauline
   12 januari 2019 / zaterdag, 12 januari 2019

   Hey Eva, het klopt inderdaad dat verpakkingen énorm belangrijk zijn voor de werkzaamheid van producten. Licht- en luchtdichte verpakkingen zijn belangrijk voor producten die snel oxideren, wat namelijk gebeurt onder invloed van licht of lucht. Dit is dan ook de reden dat sommige producten in donker gekleurd glaswerk worden verkocht: hier kan het licht minder goed doorheen komen. De chemische structuur van niacinamide is echter niet gevoelig voor oxidatie dus zulke verpakkingen zijn hier overbodig, zoals Serena ook zegt.
   Wel moet er worden gelet op mogelijke hydrolyse van de amidegroep, dit gebeurt onder invloed van water. Vandaar dan ook dat het product in een druppelflesje of pompsysteem zit en niet in een potje waar snel vocht in terecht kan komen (samen met mogelijke bacteriën vanaf je vingers).
   Ik wilde zeker even je kritische geest aanmoedigen, hopelijk heb je iets aan deze informatie 😉

 33. Willemse
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Suuuuuuper leuk artikel weer 🙂

 34. Rowan Chanel
  11 januari 2019 / vrijdag, 11 januari 2019

  Heel interessant voor mij! Gebruik nu al een tijd de OCM, maar merk dat ik mijn onzuiverheden toch beter in bedwang kan houden als ik ook producten gebruik met ingrediënten als salicylzuur. Misschien is dit er eentje om aan mijn skincare toe te voegen!
  Lastig, want ik wil alles zo natuurlijk mogelijk, maar ook dat is waarschijnlijk even een fase haha!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *