dit is de állerbeste zelfbruiner uit Australië

Onder het mom van ‘maar ik ben toch al bruin’ test ik eigenlijk nooit zelfbruiners. Ik bedoel, waarom zou ik. Toch is er één deel van mijn lichaam dat wel heel bleekjes afsteekt tegen de rest en dan zijn mijn… onderbenen. En zeker nu we dik in de winter zitten en de zon zich niet meer laat zien, vind ik het extra fijn om toch een zongebruind kleurtje te hebben. Ook al verstop ik dat kleurtje onder lange broeken en dikke, wollen wintertruien, ik voel me er toch een stukje mooier door!


En dus, toen ik de Bondi Sands Self Tanning Foam ULTRA DARK ontving, kon ik de verleiding niet weerstaan. En al helemaal niet toen ik las dat deze zelfbruiner niet één, niet twee, maar MULTI award winning is.

De Bondi Sands Self Tanning Foam is namelijk verkozen tot beste beautyproduct 2014 door zowel Beauty Heaven als Bazaar Beauty, won de Fake Tan Awards 2015 én werd verkozen tot winnaar van de Best in Beauty Awards 2017. Daarnaast is het een absolute beautyfavoriet van menig celebrity, beauty editor en beautyblogger (dit is de favoriete selftanner van Mrs Beautyscene, bijvoorbeeld) en eigenlijk van de algehele Australische bevolking. Geen wonder dat Bondi Sands zichzelf ‘Australia’s number one self-tanning brand’ mag noemen.


Goed, ik heb dit product nu zo de hemel in geprezen dat het eigenlijk alleen nog maar kan tegenvallen, zou je zeggen. Er is maar één manier om erachter te komen of dit product nu echt zo goed is als iedereen claimt en dat is TESTEN! Ik heb wel eens self tanning doekjes en self tanning crème geprobeerd, maar nog nooit self tanning foam. Ik was al benieuwd, maar nu nog meer!

Bondi Sands Self Tanning Foam


Allereerst de verpakking. Deze zelfbruinende foam is verpakt in een lange, zwarte en slanke pompflacon van 200 ml. Ik vind de flacon er chique en high end uitzien.


De foam zelf is lekker luchtig en heeft een iets groenige ondertoon. Dat klinkt misschien gek, maar hierdoor krijg je naderhand géén oranjeachtige ondertoon en dat effect willen we juist bereiken. Die groenige ondertoon is dus top!


De geur van de foam is werkelijk zalig en dus ook zeker het vermelden waard. De meeste selftanners hebben namelijk een bepaald luchtje, echt zo’n typische penetrante zelfbruiner-geur (het ingrediënt DHA is hier verantwoordelijk voor). Deze foam ruikt echter superlekker. Eerst ruikt het naar Pina Colada, daarna wordt de geur iets zoeter en romiger. Doe ik mijn ogen dicht dan lig ik onder een palmboom aan het strand en voel ik de zon dansen op mijn huid. Van deze geur krijg ik helemaal de vakantie vibes!

Ingrediënten


Aqua, Dihydroxyacetone, Propylene Glycol, Trideceth-9, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Polysorbate 20, Peg-5 Ethylhexonate, Glycerin, Etgoxydiglycol, Butylene Glycol, Phenoxyethanol, Potassium Forbate, Sodium Benzoate, Pantolacetone, Parfum, Peg-12 Dimethicone, Tocopheryl Acetate, Disodium EDTA, Benzyl Alcohol, Panthenol, Coumarin, Red 4(CI 14700), Yellow 5(CI 19140), Blue 1 (CI 42090)

De Bondi Sands Self Tanning Foam bevat het gebruikelijke ingrediënt voor een selftanner, namelijk;

Dihydroxyacetone (DHA): hét ingrediënt der ingrediënten in selftanners. Heel simpel uitgelegd is DHA een suikersoort die onder invloed van warmte in de bovenste huidlagen een reactie aangaat waardoor er een bruine kleur ontstaat. Ook zorgt DHA voor vlekken in kleding, handdoeken en meubilair (ook je vloer!), dus wanneer je met selftanner in de weer gaat moet je hier altijd extra rekening mee houden. DHA staat op plek nummer 2 in de ingrediëntenlijst dus we kunnen er van uitgaan dat je met dit spul inderdaad ULTRA DARK zal gaan worden!

Daarnaast bevat deze Self Tanning Foam veel voedende en verzachtende skin conditioning ingrediënten, zoals Aloe vera sap (Aloe Barbadensis Leaf Juice), Glycerine, Vitamine E (Tocopheryl Acetate), Panthenol en Pantolacetone.

Hoe gebruik je het?


Bondi Sands raadt aan om deze foam te gebruiken in combinatie met een zogeheten self tanning mitt, oftewel een speciaal handschoentje om zelfbruiner mee aan te brengen. Nu denk je misschien, “ik ga toch geen extra tientje uitgeven om zelfbruiner mee aan te brengen?!” en dat snap ik, want dat dacht ik zelf eerst ook. Maar geloof me, deze handschoentjes zijn LIFE.

Allereerst voorkomen ze bruine vlekken op je handpalmen en ten tweede zijn ze van een speciale, fijn geweven microvezel gemaakt waardoor je je zelfbruiner werkelijk streeploos kunt aanbrengen. Deze self tanning mitts maken het aanbrengen van zelfbruiner hartstikke makkelijk en foolproof, dus ik kan jullie absoluut aanbevelen om er eentje aan te schaffen als je met zelfbruiner aan de slag gaat. Hoeft natuurlijk niet per se die van Bondi Sands te zijn, maar dit is wel één van de voordeligste die ik ben tegengekomen.


stap 1
– mijn tip is om allereerst een dag van te voren je benen (of welk stuk huid je dan ook wilt behandelen) te scrubben en eventueel te scheren. Doe je het op de dag zelf, maak je huid dan goed vetvrij met zeep of douchegel. Doe je dit niet dan zijn sommige delen van je lichaam nog voorzien van een vettig laagje en dit kan naderhand strepen opleveren. Goed afspoelen en goed afdrogen dus en naderhand ook geen deodorant, parfum/body mist, bodylotion of iets anders op je huid smeren.


stap 2
  – vervolgens pomp je een royale hoeveelheid foam op je handschoen en masseer je rustig met langzame, ronddraaiende bewegingen de foam over je lichaam. Maak de bewegingen zo groot mogelijk. Het laatste restje foam dat achterblijft op mijn handschoen gebruik ik voor voeten en knieën, zodat het daar wat subtieler wordt aangebracht. Op deze manier kan het niet ophopen op de droge plekken van je knie en heb je geen al te harde scheidingslijn bij je voeten.


stap 3
– nou, en dan even alles goed laten intrekken. Na een uur belooft Bondi Sands al een mooi resultaat, maar wil je er éxtra getanned uitzien dan kun je het ook 6 tot 8 uur (!!) laten intrekken. Ik vind een uur persoonlijk wel lang genoeg, hoor. Let er op dat je in dat uur geen witte handdoeken gebruikt, witte kleding aantrekt of op je bank of bed gaat zitten want DIT SPUL GEEFT AF. Het beste kun je gewoon een uurtje (half)naakt door je huis lopen en het huishouden doen, ofzo.

Is nog heerlijk bevrijdend ook én je partner vindt dit vast HE-LE-MAAL niet erg.

stap 4 – volgens mij is alles na een half uur al goed ingetrokken, maar onder het motto ‘better safe than sorry’ laat ik het echt een uur zitten en spring ik voor de zekerheid ook nog even onder de douche om me af te spoelen met water en een beetje douchegel. Bij het droogdeppen met de handdoek zie ik gelukkig geen vlekken ontstaan (zowel niet op mijn huid als op de handdoek).

Het resultaat


De foam verdeelt supergoed en makkelijk over mijn huid en trekt al meteen deels in, zodat je goed kunt zien waar je al bent geweest en wat je hebt overgeslagen. De geur die vrijkomt tijdens het aanbrengen is hemels lekker en brengt je meteen in vakantiesferen.

Mijn linkerbeen is niet ingesmeerd met Bondi Sands en mijn rechterbeen wel. Wat een verschil! En dat al na een half uurtje intrekken. Het resultaat vind ik echt prachtig. Heel natuurlijk bruin, zonder oranje gloed. Echt alsof ik even twee weken heb liggen bakken op het strand. En mooi egaal, zonder strepen of vlekken. Wil je de kleur graag nóg intenser, dan kun je alles na een half uur opnieuw insmeren met de self tanning foam en dan nogmaals een uur wachten.

De kleur vervaagt langzaam en na zo’n 4-5 dagen is de kleur compleet verdwenen en zijn beide benen weer gelijk. Wil je je kleurtje graag bijhouden dan kun je de self tanning foam het beste om de 3 dagen opnieuw  aanbrengen.

Eindconclusie


Het imago van zelfbruiners is best wel slecht (volgens mij denkt iedereen meteen aan de te bruine, te oranjeachtige lichamen van de Jersey Shore cast) en dat is zonde, want anno 2019 zijn er juist prachtige producten op de markt die zorgen voor een supernatuurlijk resultaat.

Vind je Ultra Dark wat te intens dan zijn er ook subtielere varianten; Dark en Light/Medium. En mocht het nou echt finaal mislopen dan is er gelukkig ook nog de Self Tan Eraser. En wil je je fake tan liever langzaam opbouwen dan is er de Gradual Tanning Milk. Er is voor elk wat wils!

Prijs & Verkrijgbaarheid


Bondi Sands Self Tanning Foam en andere producten van Bondi Sands zijn te koop via parfumerie Douglas, Etos en verschillende online stores. De Self Tanning Foams kosten €19,99 per flacon (200ml) en de Self Tanning Mitt kost €6,99.

Gebruik jij wel eens zelfbruiners? En is het ook wel eens compleet mis gegaan? Deel jouw ervaring in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

41 Reacties

 1. Susan
  14 augustus 2023 / maandag, 14 augustus 2023

  Hi,

  Ik ga over 2 weken op vakantie en wil het graag mooi bijhouden aangezien ik 10 dagen ga en niet snel bruin wordt van mezelf heb je tips voor mij? Tussendoor scrubben of gewoon bijsmeren?

 2. Lous
  6 juni 2021 / zondag, 6 juni 2021

  Ik gebruik dit product al jaren. Uur voordat ik naar bed ga smeer ik mijzelf in en ga er daarna mee slapen. Als het op je beddengoed zit dan gaat het er met de was gewoon uit. Super spul! Bij captain tan bestel ik al jaren en het is super snel binnen. Kortom idd een aanrader.

 3. Anoniem
  12 april 2020 / zondag, 12 april 2020

  Ik ben erg benieuwd naar het verschil tussen de mousse van Marc Inbane en die van Bondi Sands (liquid gold) en dan met name qua effect/ondertoon. Is de 1 koeler van kleur dan de ander of vergelijkbaar?

  • MH
   24 april 2020 / vrijdag, 24 april 2020

   Ik gebruik normaal Marc Inbane en sinds gister Bondi (foam). Marc Inbane heeft een wat geligere ondertoon, Bondi net na het smeren groenig, daarna wordt ie snel bruin, diep bruin/meer roodachtig. Ik ben benieuwd hoe hij zich ontwikkeld en hoe lang het blijft zitten. Met fles van Marc Inbane doe ik echt lang (jaar en gebruik bijna elke week)

 4. Fem
  3 mei 2019 / vrijdag, 3 mei 2019

  Hi Serena,
  Hoe vaak zou je met zo’n fles kunnen doen?

  Groetjes!

 5. 24 april 2019 / woensdag, 24 april 2019

  En je hebt het misschien gebruikt cacao boter creme. Onlangs verscheen bij ons en ik weet niet of iemand dit merk kent?

 6. Denise
  10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Ik heb deze ook en ben erg tevreden!

  X

 7. Xoxo
  4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

  Ik ben groot fan van Marc Inbane, beste zelfbruiner ooit! Heel mooi resultaat en nooit vlekken, ook trek ik meteen m’n kleren weer aan en zelfs op wit blijft er niks achter. Serena ben wel benieuwd of je bekend bent met deze en zo ja wat vind je ervan?

  • Serena
   Auteur
   4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

   Ook wel eens gebruikt, ja! Het is een spray en ben zelf meer fan van deze mousse formule.

   • Marieke
    4 januari 2020 / zaterdag, 4 januari 2020

    Marc Inbane heeft onlangs ook een mousse uitgebracht. In vergelijking met Bondi Sands moet ik zeggen dat deze mijn huid iets minder uitdroogt. BS is prachtig, zoals je schrijft, maar veroorzaakt bij mij nog weleens een schilferige en trekkerige huid ondanks frequent gebruik van body moisturisers. Misschien het proberen waard, al is hij wel prijzig. ;)

 8. 4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

  Ik vind Bondi Sands samen met Vita Liberata echt een heerlijk merk qua zelfbruiners, ze zijn beiden goed! Zelfbruiners zijn inderdaad niet meer zo oranje of vlekkerig als de meeste mensen denken, gelukkig maar!

 9. AK
  4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

  Ik dacht met mijn wakkere hoofd even dat ik naar een foto van een aardappel zat te kijken bij die mouse op het handschoentje! Hahaha. Doet me denken aan eenzelfde mouse van Kiko, die vind ik ook prettig in gebruik. Alleen: wat ik ook doe aan scrubben/voorzorg, bij mij gaat het bij de enkels en knieën toch altijd mis (lees: bruine vlekken die verraden dat het om zelfbruiner gaat). Heeft iemand daar misschien nog een tip voor?

  • Serena
   Auteur
   4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

   hi Ak,
   mijn enige tip is om daar het allerlaatste zelfbruiner aan te brengen, met het restje wat nog op de handschoen zit. En mocht het op die plekken toch wat donkerder uitvallen, dan die meteen even scrubben de dag erna.

  • Xoxo
   4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

   Ik gebruik altijd bodylotion over mijn zelfbruiner heen en dan met name goed smeren op de ‘gevaarlijke’ plekken

 10. Nienke
  2 februari 2019 / zaterdag, 2 februari 2019

  Fijn artikel. Ik wil altijd nog eens aan zelfbruiner, want ik ben best wit. Toch vind ik het een beetje spannend. Kun je dit ook voor je gezicht gebruiken?

 11. Marieke S.
  2 februari 2019 / zaterdag, 2 februari 2019

  Hoi lieve Serena,
  Bedankt voor alle heerlijke, diepgaande artikelen. Dat is echt zo fijn om lezen.

  Een fijn weekend!
  Marieke

  • Serena
   Auteur
   4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

   wat lief zo’n compliment, dankjewel!

 12. 2 februari 2019 / zaterdag, 2 februari 2019

  Ik heb hem zelf thuis liggen. Ik ga hem nu er toch nog even bij pakken.

 13. Syl
  2 februari 2019 / zaterdag, 2 februari 2019

  Ik gebruik zelf altijd de lichte versie van dit merk. Maar nu wil ik de donkere ook

 14. Mieke
  2 februari 2019 / zaterdag, 2 februari 2019

  Ik was vroeger ook wel een grote gebruiker van zelfbruiner… tot op een warme zomerdag… Ik had lekker gezweet(dansen in de club) en had savond’s allemaal witte plekken( waar ik gezweet had) rond mijn mond en had ook een witte broek aan(dit was al wel dagen na mijn zelfbruinsessie)en broek had allemaal vlekken…Na deze ervaring nooit meer gebruikt… heb het nogal snel warm dus altijd schrik dat ik het er weer afzweet. Selftan no thx?. Dan blijf ik maar een albino haha

 15. Yvonne
  2 februari 2019 / zaterdag, 2 februari 2019

  Ik heb deze ook en ik vind ‘m juist helemaal niet lekker ruiken. Integendeel.
  Hij blijft wel lekker lang zitten: bij mij veel langer dan de 4-5 dagen die jij aangeeft Serena. Zeker wel 10 dagen, maar ik laat ‘m wel een nacht inwerken.

 16. Noor
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Alleen al zo veel kudo’s en liefde dat je maar op één been hebt getest voor een duidelijkere review met meer info, terwijl jij er zelf blijer van zou worden om die 5 dagen symmetrisch rond te lopen :) (Voor de rest ook kudo’s voor het fijne artikel, maar dit viel mij vooral op)

  Topper!

  • Aude
   2 februari 2019 / zaterdag, 2 februari 2019

   Haha viel mij ook meteen op! Is heel wat extra werk waarschijnlijk, maar het maakt het voor ons inderdaad een pak duidelijker!

  • Serena
   Auteur
   4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

   hi Noor,
   haha! Leuk dat het je opvalt. Maarre, ik heb de dag erna wel het andere been goed ingesmeerd hoor, dus ik liep er maar 1 dagje asymmetrisch bij :)

 17. Sandra G.
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Ik vind het altijd heel fijn dat je alle ingrediënten vermeldt.
  Bij zelfbruiners blijf ik vaak een beetje angst houden, maat ik heb wel goede ervaringen met MJP Suncare (Méthode Jeanne Piaubert), een spray die je ook ondersteboven kunt houden.

  Ik vraag me af of hij eigenlijk nog te koop is, staat als een tijdje in mijn kast…hi hi.

  • Serena
   Auteur
   4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

   Sprays die ondersteboven gehouden kunnen worden klinken echt top! Waarom maken ze niet alle sprays zo? Net zoals bierdopjes, die mogen van mij allemaal ‘draaibaar’ worden, veel makkelijker!

 18. Lizzy
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Wauw wat een mooi en egaal resultaat! Ben te ongeduldig voor zelfbruiner en gebruik liever melk of lotion want dat moet ik toch opdoen. Mss ga ik ff checken of die ook zo lekker (niet chemisch) ruikt :)

  • Serena
   Auteur
   4 februari 2019 / maandag, 4 februari 2019

   hi Lizzy,
   Bondi Sands heeft een gradual tanning milk, dat is die grote blauwe fles op de foto. Ruikt echt lekker!

 19. Eveline
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Ben ik de enigste die bij elk nieuw artikel 10 keer dezelfde reclame video moet wegklikken?
  Heel vervelend…

  • Syl
   2 februari 2019 / zaterdag, 2 februari 2019

   Ik ook

 20. joy
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Ik gebruik de mousse van kruidvat solait, ook met een handschoen.
  Ik vind die echt fantastisch, maar de geur is minder. Misschien ga ik de volgende keer deze proberen, al is die wel ruim dubbel zo duur.

 21. Yente
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Kan je deze ook voor op je gezicht gebruiken?

 22. 1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Ik gebruik de zelfbruinende gel van L’Óreal. (Zonder shimmer) ben ik erg tevreden mee. Trekt snel in en maakt geen vlekkerig resultaat.

 23. Evelien
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Vroeger deed ik wel hardcore zonnebanken en zelfbruiner smeren. Tegenwoordig ben ik echt een albino. Van foundation vanilla ben ik nu nog maar bone of ivory. En nu in januari is zelfs de lichtste maybeline 24stay te donker :’(
  Daarom ben ik nu ook echt huiverig voor zelfbruiner. Heb t idee dat dat nooit goed kan uitpakken als je zo ontzettend wit bent.

  • lina
   1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

   ik ga naar nyx voor mijn lichte kleurtjes, zij gaan heel wit

 24. Kirsten
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Super fijne review! Ik ga deze zeker eens proberen in het voorjaar want ik heb extreem witte benen die maar heel langzaam bruin worden. Kan ik ook eens jurkjes aan :)

 25. Bianca
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Ik vind deze zo fijn, met mijn blanke huid is dit echt een uitkomst.

 26. Arenda
  1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

  Ik gebruik deze ook voor wanneer ik danswedstrijden heb, ik vind de geur fantastisch en de kleur is zeker mooi maar jeetje wat geeft deze af.. Ik gebruik namelijk ook de extra dark foam van st moriz (8 euro!!!) en die kan ik de hele nacht ophouden terwijl ik slaap en geen vlekken in m’n (witte) bed.. Niks en met deze zat alles onder.. Dus wanneer een klein beejke kleur wilt/korte intrek tijd prima maar anders gebruik ik lekker die andere die zeker qua kleur niet onder doeteen niet zo lekker ruikt. Want dat doet deze wel echt ?

  • Arenda
   1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

   Jeetje autocorrect ? “kleur niet onder doet alleen niet zo lekker ruikt”

  • Daphne
   1 februari 2019 / vrijdag, 1 februari 2019

   Ik heb ook die van St Moritz en ben daar ook zeer tevreden over, geeft bij mij wel een beetje af (te zien aan mijn onderlaken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *