Serena test: Nike+ Sportswatch GPS

Met de wintermaanden nog voor de boeg en sneeuw die langzaamaan toch echt uit de hemel komt vallen zit ik eigenlijk het liefst bij een knisperend haardvuur warm te blijven en trekt het idee van lichaamsbeweging in welke vorm dan ook me absoluut niet aan. Toch hebben jullie vorige week al kunnen lezen dat ik me toch over mijn aversie tegen beweging heen probeer te zetten en manieren probeer te vinden om het “leuk” en “uitdagend” voor mezelf te maken (zie: Kangoo Jumps). Om het nóg leuker voor mezelf te maken heb ik de afgelopen maand ook de Nike+ Sportswatch GPS getest. Yay for me!

De Nike+ Sportswatch GPS is, kort gezegd, een horloge. Maar Nike zou Nike niet zijn als ze er niet wat gaafs aan zouden toevoegen. Voor dit horloge zijn ze de samenwerking aangegaan met TomTom (jullie weten wel, van de navigatiecomputers) om een product op de markt te brengen wat zowel prijstechnisch als qua stijlpunten de concurrentie aankan met de andere zogeheten “sporthorloges” op de markt. En volgens mij is dat wel gelukt. Dit is namelijk een horloge wat veel meer kan dan alleen de tijd aangeven. Er zit een GPS-sensor in die via verbinding met satellieten precies bijhoudt hoe hard je loopt, waar je bent en hoeveel kilometers (meters?) je hebt afgelegd. Superhandig dus.


Hoe werkt dat nou precies? In het horloge zit een USB-dingetje verwerkt, waarmee je hem kunt aansluiten op je PC of Mac. Nike heeft superflashy software ontwikkeld die er voor zorgt dat alle loopactiviteiten die je hebt uitgevoerd met het horloge om je pols automatisch worden ge-upload naar de website van Nike+, waar je een profiel moet aanmaken. Allemaal zo gebeurd, dus supergebruiksvriendelijk. Even for me.


In dit profiel krijg je vervolgens te zien hoever je hebt gelopen, waar je bent ingekakt, wat je gemiddelde snelheid is en of je je doelen hebt gehaald. Het geeft zelfs aan hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoe je hebt gelopen in vergelijking met mensen van jouw leeftijd, lengte en gewicht. Allemaal anoniem natuurlijk, maar het werkt wel motiverend om het op te kunnen nemen met anderen. Is het net of je samen loopt. 😉

Wait whut? Doelen? Je kunt toch geen doelen opgeven aan zo’n horloge? Dus wel. Natuurlijk is het supersaai om na het hardlopen alleen maar te zien hoever je gelopen hebt en wat je aantal verbrande calorieën zijn. We willen meer om ons op de straat te krijgen, en dat snapt Nike ook. Op de website kun je dus zogeheten “challenges” aangaan. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je wilt lopen om vaker te lopen of om calorieën te verbranden. Je kunt zelfs een online coach inschakelen die je klaarstoomt voor een 10 kilometer of zelfs een marathon. Je kunt ook specifiek voor een sport trainen, en dan word je gecoacht door bekende sporters. Nou ja, bekend in Amerika dan.


Op deze manier probeert Nike+ te bereiken dat je ook ná je goede voornemens je bips van de bank sleept om die challenges te halen. En ik moet zeggen, het werkt wel! En het horloge begint zelfs te piepen als je te lang niet hebt gelopen. Het is net een Tamagotchi (blast from the past!) die gevoed moet worden met lichaamsbeweging! Ik schaamde me zelfs een beetje als ie weer begon te piepen en in het beeldschermpje “Ready for a run?” verscheen. Tja, het werd wel weer eens tijd.

Als je ook speciale Nike-hardloopschoenen hebt kun je een zogeheten sensor in die schoenen stoppen waardoor je ook informatie naar je horloge blijft sturen als je geen contact hebt met een satelliet, in een tunnel of als het heel erg bewolkt is. De eerste keer dat ik ging lopen vergat ik dat en was ik na 6 kilometer volgens mijn horloge net terug van een loopje van 2 kilometer. Nee, echt waar! Dat was wel frustrerend. Mijn tip is dus om tunneltjes te vermijden (of om de bijbehorende schoenen + sensor aan te schaffen, maar dat is niet per se nodig).


Voor sommige vrouwen is dit horloge misschien wat fors om de pols, maar het ziet er niet gek uit. Leuke kleurtjes, een stijlvol oplichtend schermpje en handige grote knoppen, zodat je ook tijdens het rennen precies de juiste knoppen weet in te drukken. Er zitten er drie op, waarmee je kunt instellen welke info je tijdens het hardlopen wilt zien. Je kunt kiezen uit snelheid, afgelegde afstand en calorieën. Lekker makkelijk. Je kunt het horloge ook zo instellen dat het info geeft over “laps”, dus per kilometer of rondje aangeeft hoe snel je erover gedaan hebt en of het beter was dan de vorige keer. Zo ren je ook een beetje tegen jezelf.

All in all vind ik dit een gaaf product en het motiveert je ook echt om te blijven rennen. Steeds als ik de deur uitga op mijn Kangoo Jumps doe ik mijn Nike+ watch om en na afloop vind ik het zelfs echt LEUK om te kijken hoe ik het heb gedaan. Ja, ik vind het leuk, dat lezen jullie goed (amazeballs!).


Het Nike+ powered by TomTom horloge kost €199 en is te koop via de TomTom webshop (klik hier) en via de Nike stores en verkooppunten. 

En, heb ik jullie een beetje kunnen motiveren? Hebben jullie ook van dit soort dingen nodig om bewegen en hardlopen leuker voor jezelf te maken?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

70 Reacties

 1. Hans
  16 juni 2013 / zondag, 16 juni 2013

  Hallo

  Ik heb nu ruim 1300 km met de horloge gelopen.
  Kom net terug van een run van 21 km en wat schetst mijn verbazing.
  In de horloge zit condens/water….., het moet zweet zijn van mijn pols anders is er geen verklaring.

  Heeft iemand hier ook last van.?( stuur een mailtje ben benieuwd)

  Gr, Hans

  • Serena
   Auteur
   16 juni 2013 / zondag, 16 juni 2013

   Ik zou Nike even contacten, want dit hoort niet! Wij konden het niet lang genoeg uittesten helaas, dus wij hebben dit niet meegemaakt.

 2. Loes
  14 juni 2013 / vrijdag, 14 juni 2013

  Waardeloos! Al binnen 2 jaar condens achter het glas, terwijl ik er nooit mee heb gezwommen.
  Ik voel me bekocht!

 3. Harrie
  25 mei 2013 / zaterdag, 25 mei 2013

  Wanneer komt nike met de software voor te fietsen voor de nike sport watch gps

 4. Femke
  7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  Ik loop hard met een gratis app, Endomondo 🙂 Maar zo’n horloge is ook echt wel fijn, hoef je tenminste niet je (dure) smartphone mee te nemen! Maar ja dan heb je een duur horloge in de plaats 😛

 5. mieke
  7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  OH. Dat is iets voor mij!! I WANT.
  Maar euh… 200e. Vind ik prijzig voor zoiets..
  Geef me maar een Michael Kors in de plaats. Sorry :/

 6. 7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  ziet er handig uit maar voor dat geld vind ik het wel wat veel :S

 7. Genevieve
  7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  IK do ehet uit mezelf en ik heb een vriend die altijd wel vraagt om mee te gaan naar de sportschool 🙂
  daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk!

 8. 7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  het lijkt op een horloge met een ipod nano met horloge ding waarbij je in kan doen.

  ZOOOO KOELELL

 9. 7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  Je hebt me niet gemotiveerd, je hebt me gedeprimeerd 🙁 Maar goed, dat komt niet door jou hoor. Ik ben vorig jaar in april begonnen met start to run en in juni kon ik de 5km perfect aan. Ik was plots helemaal verslaafd aan het hardlopen en vond het geweldig (had je me dat 2 jaar eerder gezegd had ik je vierkant uitgelachen). Toen had ik plots van de ene dag op de kniepijn kreeg. Volgens de kiné had ik mijn knie overbelast en was het gewoon een maandje rust en dan zou het wel weer gaan. Dat maandje is ondertussen al meer dan een half jaar geworden en nog steeds zit ik op mijn luie kont 🙁 Maar zodra ik weer kan, ga ik deze kopen! Dit soort gadgets is het voor mij echt helemaal 🙂 Weet je trouwens of er een automatische link is met een iPhone of zoiets? Hartslag meet hij niet zeker, of wel?

 10. Suzanne
  7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  Ik ben nu aan het sparen voor kangoo jumps (ik ben 13 ;)) ik vind dit allemaal heel erg leuk en motiverend klinken maar ik ga toch liever voor de kangoo jumps haha 😀

 11. 7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  Grappig horloge met al die gadgets erop. Maar ik gebruik mijn iphone met daarop de nodige apps 🙂 Werkt ook prima 🙂

 12. 7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  Wat gaaf! Dit motiveert je ook weer om te gaan hardlopen, je wilt je doelen verbeteren. Ik ben gek op gadgets zoals dit. :p Ah, dat is echt zuur! Ik had daar zelf ook een bloedhekel aan, we geloven je!

 13. lisa
  7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  Zelf wil ik al heel lang hardlopen maar vind dat nogal saai in mijn eentje. Ook voel ik me dan zo bekeken als ik ga rennen, omdat ik het natuurlijk op moet bouwen. Ik weet wel van mezelf dat ik het echt heerlijk vind om te doen. Maar ook voel ik me niet echt veilig om in mijn eentje te gaan hardlopen, er gebeuren in deze stad nogal vaak vervelende dingen.

  • philine
   7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

   Misschien kun je gaan lopen als het nog niet donker is? Net voor het eten of na het opstaan? Werkt voor mij erg goed. Als ik ‘s avonds ren kies ik altijd een route uit waar veel woonhuizen en mensen zijn, dan zit je meestal wel goed. En natuurlijk je telefoon meenemen! En BRAND roepen in plaats van help, haha.
   En wat kijken mensen betreft, niks van aantrekken. Je bent toch lekker bezig? Daar gaat het om:)
   Muziekje in en gaan!

 14. 7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  Niets voor mij haha. Vind hem ook wel erg duur 🙂

 15. Annika
  7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  heel leuk, maar duur!

 16. 7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  super handig, ik doe aan atletiek en ga ook regelmatig hardlopen. Is dit horloge ook waterdicht of is dat teveel van het goede? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *