Rode bietensap en acné

Nu weet ik het zeker, rode bietensap heeft echt wel zijn steentje bijgedragen aan het opknappen van mijn huid. Ik ben de laatste 2 – 3 weken namelijk iets lakser geworden in het steevast elke ochtend rode bietensap drinken en ik merk het direct aan mijn huid. Ik heb er meer ‘bobbeltjes’ (verhoornde puistjes) op mijn kaaklijn bijgekregen en ik heb zelfs twee grotere, onderhuidse puistjes op mijn kin die zeker littekens gaan worden (of je ze nu uitknijpt of niet). Iets waar ik tijdens mijn stricte bietensap-dieet totaal geen last meer van had.

Bummer! Ik heb dus meteen weer 2 nieuwe flessen Zonnatura rode bietensap in geslagen voor de komende tijd en ik ben weer trouw ‘aan de biet’. Mijn huid knapt vanzelf wel weer op. Ik baal dat ik zo laks ben geweest, maar aan de andere kant weet ik nu zeker dat dit – althans, voor mij – echt helpt in het verbeteren van mijn huid. Eerder had ik een sterk vermoeden, nu ben ik 100% overtuigd!

Maar, wat zit er dan in rode bieten dat zo goed is voor de huid? Ik besloot om het uit te pluizen, want ik ben nu zelf wel erg benieuwd geworden naar de magische krachten van de rode biet (Beta vulgaris).

Bloedzuiverend
In de jaren 50 was er een Hongaarse dokter die kankerpatienten een glas rode bietensap per dag voorschreef. Bieten bevatten een hoge concentratie aan het anti-oxidant betalaine, die de aanmaak van glutathione in het lichaam verhoogd. Glutathione heeft sterk ontgiftende eigenschappen die ervoor zorgt dat bepaalde schadelijke stoffen naar de darmen worden vervoerd waar het vervolgens het lichaam kan verlaten. Rode bieten zijn met andere woorden de ultieme detox-food. Het zuivert het bloed en zorgde bij de kankerpatienten voor een afname in tumorgroei. In die tijd kon er nog niet echt aangetoond worden waarom en hoe dit kon, maar de interesse voor rode bieten in de medische wereld werd gewekt.

Goede stoelgang
Rode bieten zijn een goede bron van vezels. Ze bevatten pectine, een oplosbare vezelsoort, die ervoor zorgt dat je stoelgang soepeltjes verloopt.

High performance
Rode bieten zijn rijk aan nitraat, wat in het lichaam wordt omgezet tot salpeterzuur en wat er voor zorgt dat de bloedvaten wijder gaan staan. Hierdoor kan er meer bloed doorheen stromen wat de bloeddruk verlaagd en waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen. Rode bietensap wordt daarom aangeraden aan mensen met een hoge bloeddruk, maar ook (top)sporters drinken het graag. Uit testen is gebleken dat je lichamelijke inspanning tot wel 25% langer vol kunt houden wanneer je rode bietensap hebt gedronken.

Nieuwe cellen
Rode bieten zijn rijk aan een hele waslijst vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, B1, B2, B6 en C, calcium, natrium, magnesium en fosfor. Ook bevatten ze ijzer en foliumzuur, essentieel bij de aanmaak van rode bloedcellen en de productie van nieuwe cellen. Rode bietensap zorgt ervoor dat het lichaam wordt geheeld van binnenuit en hierdoor zullen wondjes, infecties en littekens dan ook sneller en beter helen.

Rode bietensap en huid
Alle bovenstaande informatie laat zien waarom rode bietensap goed is voor de binnenkant van ons lichaam, maar what about the outside? Hoe komt het dat mijn huid zo in opgeknapt nadat ik bietensap ben gaan drinken? Wanneer je een onzuivere huid hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Acné kan bijvoorbeeld hormonaal zijn of het kan een soort allergische reactie zijn op zowel producten als op voedsel. Wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed kan verteren eindigen deze stoffen in je bloed, waardoor je bloed ‘onzuiver’ wordt. Dit klinkt heel Harry-Potter-modderbloedje-achtig, maar het is een term die vaak wordt gebruikt in de geneeskunde/dermatologie.

Ik denk dat ik inderdaad snel last heb van onzuiver bloed aangezien ik weet dat mijn huid gevoelig is voor wat ik eet. Eet ik chocola of varkensvlees dan kan je er donder op zeggen dat ik de dag erna 3 knoerten van puisten op mijn kin heb staan. Ik heb geen allergieën voor koemelk, gluten of andere voedingswaren (ik heb het eens laten testen), maar ik ben er wel van overtuigd dat voeding direct effect op mijn huid heeft. Sinds ik rode bietensap drink is mijn huid verbeterd, en omdat rode bietensap een bloedzuiverende detox-drank is, denk ik dat dit inderdaad heeft bijgedragen aan een mooiere huid.

Rode bietensap iets voor jou?
Het hangt er van af wat de oorsprong van jouw acné is, maar mocht het komen door onzuiver bloed (of heb je het vermoeden dat voedsel invloed heeft op jouw huid en acné) dan kan jouw huid wellicht ook opknappen door het drinken van rode bietensap. Ook bij een slechte stoelgang, hoge bloeddruk (eerst even je huisarts raadplegen) of wanneer je aan (top)sport doet kan rode bietensap uitkomst bieden.

Omdat het zo’n sterke detox-drank is wordt er aangeraden om het drinken van bietensap langzaam in je dagelijkse routine op te nemen. Begin met een klein glaasje (een kwart glas) en bouw het langzaam op naar 1 glas per dag. Ik drink het in de ochtend, maar ik heb nergens gelezen of het tijdstip van inname uitmaakt. De smaak vind niet iedereen even lekker, maar gemengd met appelsap of wortelsap is het goed te doen! Gewoon 1:1 mengen. Je kunt zelf rode bieten verwerken tot sap met een juicer, maar zelf koop ik kant-en-klare rode bietensap van Zonnatura, te koop voor iets meer dan €2 per fles bij de Albert Heijn.

Ik hoop dat jullie dit interessant vonden om te lezen en ik hoop dat jullie huid en lichaam baat heeft bij rode bietensap, mocht je het willen proberen. Ben je al bezig door mijn vorige artikelen over rode bietensap? Dan hoor ik graag wat je er tot nu toe van vindt en of je al merkt of het een positief effect heeft op je lichaam en huid.

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen/meer informatie;

 

Volg:

224 Reacties

 1. Luc
  1 juni 2014 / zondag, 1 juni 2014

  Hoi,
  Leuk artikel, maar ik had een vraag, is het raar als ik dit doe als ik een jongen ben, ik wil er namelijk mee beginnen, ik ben 15, ik heb af en toe puistjes maar heel vaak mee-eters op mijn neus en daar wil ik vanaf.
  Bedankt

  • EmmaL
   22 juli 2014 / dinsdag, 22 juli 2014

   Ik denk dat mee-eters niet verholpen worden met bietensap. Ik drink namelijk bijna elke dag bietensap en ik blijf mee-eters behouden (als ik er niks anders aan doe) mee-eters kun je beter met rust laten of naar een schoonheidsspecialist gaan

   • Roos
    5 september 2014 / vrijdag, 5 september 2014

    beste EmmaL,

    als bietensap niet werkt kun je proberen om bepaalde etenswaren weg te laten zoals: suiker, soya en koeienmelk, snoep, chocola, sinaasappelsap en ranja! hierin zitten veel suiker en in koeienmelk zitten wel 67 hormonen, (geen wonder dat je hormoonspiegel stijgt!) probeer dat te vermjden en je zilt zien dat je huid mooier, egaler en het allebergrijkste natuurlijk heen puistjes meer, mocht je zou toch nog hebben zou ik aanraden om even een afspraak te maken bij de huisarts misschien heeft hij iets maar denk erom, wat de dokter ook zegt geloof niet in pilletjes die de puistjes doen laten verdwijnen zo kun je eeuwig aan de pilletjes blijven en er zal niks veranderen ga anders naar een kruiden winkel en vraag om een middeltje om je huid vanaf de binnenkant te herstellen!

    Liefs Roos

  • naam
   10 september 2015 / donderdag, 10 september 2015

   nee

 2. Emma
  29 april 2014 / dinsdag, 29 april 2014

  Wat Nilou zegt klopt. Pas goed op met dit spul want uit onderzoek blijkt dat t toch niet zo übergezond is als eerst werd gedacht :/

 3. 2 februari 2014 / zondag, 2 februari 2014

  Kan het zijn dat je in het begin meer puistjes bij krijg van het dinken bietensap ????

 4. emma
  21 januari 2014 / dinsdag, 21 januari 2014

  Heb het vanochtend voor de 1e x geprobeerd. Dit is echt niks voor mij. Ik heb serieus 10 minuten gedaan om het sap weg te krijgen brr. Ik vond het echt heel vies smaken( zelfs met appelsap erbij). Jammer :(. Ik ga nu opzoek naar bietensap capsules ofzoiets

 5. Emma
  19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

  Ik drink rode bietensap om een hogere bloeddruk te krijgen en dat werkt ook prima! Het voordeel is dat ik er ook een mooiere huid van krijg. Ik drink die van zonnatura, en jij?

  • EmmaL
   22 juli 2014 / dinsdag, 22 juli 2014

   Een glaasje per dag is absoluut GEEN overdosis, dan moet je nitraat in een hele hoge hoeveelheid binnenkrijgen.

 6. Eun Mi
  21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

  Ik gebruik ook Aloe Vera gel tegen puistjes, helpt perfect !

 7. Marie-Beth
  4 juni 2013 / dinsdag, 4 juni 2013

  Klopt! Ik heb zelf al van af mijn tienerjaren, inmiddels al bijna 30 en altijd last van acne. Ik drink ook elke ochtend rode bietensap in combinatie met een zuivel arm diet en dit werkt prima. Ben ook een grote gelover van je huid van binnenin te zuiveren ipv goedjes en creme’s op de huid ( waar je huid alleen maar van uitdroogt ).
  Het werkt een beetje als tuinieren, je kunt wel blijven planten, maar de grond heeft ook voeding nodig en moet zo nu en dan omgespit worden.

 8. Romy
  23 mei 2013 / donderdag, 23 mei 2013

  Ik ben aan de bietensap gegaan! In een keer 1 glas

 9. Lisa
  7 mei 2013 / dinsdag, 7 mei 2013

  Nou ik ben er aan begonnen
  En blehhhh wat is het vies, moet er steeds bijna van kotsen ;p
  Maar hopelijk worden mijn puistjes minder en ga ik beter presteren met mijn examen over 2 weken :)

 10. Hilde
  5 april 2013 / vrijdag, 5 april 2013

  Ik heb ook een fles van Zonnatura gehaald. Ik heb hem net geopend alleen vroeg me af hoelang hij dan nog gebruikt mag worden. Er staat ‘beperkt houdbaar’ op. Alleen weet ik niet van hoeveel dagen ik nu uit moet gaan.

  • Serena
   Auteur
   5 april 2013 / vrijdag, 5 april 2013

   anderhalve week, 2 weken, mss langer! Maar ik zou 2 weken aanhouden.

 11. Arkasha
  25 februari 2013 / maandag, 25 februari 2013

  Hi Serena,

  Waar heb jij je laten testen op glutenallergie e.d.?
  Ik heb namelijk hetzelfde probleem, al lijk ik ook nog een soort op te zwellen van zuivel/gluten/tarwe..? ik weet het niet.. de bietensap komt er zoiezo in:)

 12. Olga
  12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

  Ik ga morgen beginnen hoeveel ml moet je nemen per glas ongeveer? Dus een groot of een klein glas

  • Serena
   Auteur
   12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

   kleintje is voldoende!

 13. Valerie
  9 februari 2013 / zaterdag, 9 februari 2013

  Ohw maar dat is zoooo viieeeees!!!! >.< Krijg het echt niet meer mijn mond in..

 14. 7 februari 2013 / donderdag, 7 februari 2013

  Ik heb helaas claudicatio intermittens etalage benen,dit betekent dat mijn aders in mijn benen verstopt zijn,en een operatie is niet mogelijk,nu drink al 4 weken rode bietensap,
  niet voor de nitraat,maar,er zit veel betanine en choline dit zijn,m.i. de stoffen die kunnen helpen om de vaten te verwijden,
  wat is Uw mening hier over.m.vr.groeten Chris Boesveld Almen

 15. Willi
  2 februari 2013 / zaterdag, 2 februari 2013

  Ik pers zelf bietensap. Ik koop dat ca. 1,5 kilo en ers hier ongeveer een liter sap uit met een slow juicer. ‘s Morgens drink ik dan een glas als ontbijt. Het bevalt mij erg goed. Ik voel mij er een stuk fitter door. Ook mijn huid knapte tot mijn verbazing op. Ze ziet er veel frisser uit.

 16. draga
  11 januari 2013 / vrijdag, 11 januari 2013

  Ik maak zelf sap van rode bieten, citroen, appels en wortels. Dat is heel goed voor bloedarmoede maar ook voor je huid(acne). Ik drink s’ochtends op een lege maag een half kopje, dat is genoeg.

 17. Anne
  9 januari 2013 / woensdag, 9 januari 2013

  Je klinkt zo overtuigend dat ik het as we speak aan het drinken ben! Vermengt met sinnasappelsap, maar ik denk niet eens dat ik dat nodig vind, prima zo te drinken.

  Ik heb de laatste tijd ineens week last van breakouts dus ik ben erg benieuwd wat dit gaat doen.

  • Serena
   Auteur
   9 januari 2013 / woensdag, 9 januari 2013

   Laat het me over 2 weken even weten. Ben benieuwd of je dan al wat verbetering ziet. Verwacht overigens ook een snellere stofwisseling (ja, daarmee bedoel ik precies wat jij denkt dat ik bedoel). ;)

   • Serena
    Auteur
    9 januari 2013 / woensdag, 9 januari 2013

    Nee, geen snellere stofwisseling, snellere stoelgang!

 18. patty
  8 januari 2013 / dinsdag, 8 januari 2013

  ik heb vandaag de bietensap gehaald van zonatura. ik heb de laaste tijd. veel last van kleine verstoppingen. ze gaan wel vanzelf weg.. maar ik wil er geen zorgen meer over maken hoe me huid eruit ziet op een zaterdag avond!echt verschrikkelijk vind ik het . nam je nou elke dag een shotje?of een hele glas. ik heb net de 1e shotje gedaan. ik lust graag bieten.dus ik heb geluk! ook drink ik vaak cranberry sappen blue berry.is ook goed voor de huid!.

  i hope it helps!

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2013 / dinsdag, 8 januari 2013

   elke dag een shotje nu. Stiekem drink ik ook wel eens gewoon uit de fles, en dan 6 slokken ofzo.

   • 2 februari 2014 / zondag, 2 februari 2014

    Kan je in het begin van drinken bietensap meer puistjes bij krijgen???

    • Serena
     Auteur
     2 februari 2014 / zondag, 2 februari 2014

     Ja, helaas wel, eerst moet alle vuil uit je huid zegmaar, maar na 3 – 4 weken wordt het al beter. Even doorzetten dus!

 19. Veronika
  30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Top artikel Serena! Echt heel leuk en informatief!
  Kun je mss leuke gerechten/lunches met rode bieten posten? Dan kunnen we rode bieten ook op een andere (en wellicht goedkopere) manier consumeren ^^!
  Alvast heel erg bedankt, ik ga zeker aan de rode bieten = )!

 20. Annemarie
  17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

  Super interessant, je kijk en ervaringen over rode bietensap! Ik maak elke ochtend een vers sapje waarin ik ook rode biet verwerk, hier ook goede resultaten. Na het douchen (voor het slapen gaan) gebruik ik van Weleda granaatappelolie en als ik ergens baat bij heb qua onderhuidse ontstekingen en meeëters, dan is het daar wel van. Misschien een aanrader voor hier!

 21. malikaaa
  16 december 2012 / zondag, 16 december 2012

  Ik ben sinds vorige week ook eindelijk aan de biet en moet zeggen,met appelsap is het prima te doen!Zie duidelijk resultaat,vooral op mijn rug :) Heb de tip ook bij mijn vriendinnen laten vallen en die zijn ook begonnen,thanks voor de tip Sereen!

 22. Tess
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Dit werkt echt top tegen mijn puistjes, maar ik krijg er (ondanks dat ik een rietje gebruik) behoorlijk gele tanden van. Hebben jullie dat ook?

 23. Shannon
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Hoi Serena,

  Sind een maand probeer ik nu de bietensap.
  Maar… het lijkt wel alsof ik er juist méér pukkels van krijg. Ineens gigantische op mijn rug en ook mijn gezicht lijkt een gebergte..
  Heeft dit er ook mee te maken?

  Liefs Shannon

 24. 15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

  Fijn dit artikel, ik heb zelf last van acne en ga het zeker uitproberen!

 25. Wendy
  4 oktober 2012 / donderdag, 4 oktober 2012

  Ik ga dit ook echt proberen als ik dit zo lees… Merk ook als ik bv choclade heb gegeten dat ik daarna sneller onzuiverheden heb.. Is kijken of ze het hier ook bij de ah verkopen… Thnx voor de tip!!

 26. Gael
  30 september 2012 / zondag, 30 september 2012

  ik ben nu 2 dagen bezig met bietensap drinken en gelukkig vind ik het niet vies :)

 27. ......
  30 september 2012 / zondag, 30 september 2012

  Heey dit lijkt me echt geweldig! Maar waar kun je het kopen, want ik ben zegmaar alle vomars en AH’s in de buurt afgegaan en niemand heeft rode bietensap. :(

  • 6 oktober 2012 / zaterdag, 6 oktober 2012

   Ik ben vanmiddag ook opzoek gegaan naar een fles in de AH. En ik vond ‘m niet bij de sapjes wat ik had verwacht maar bij het gedeelte zoutloze producten. Daar staan ook de Zonnatura produkten. En anders bij een natuurvoedingszaak.

 28. Emma
  28 september 2012 / vrijdag, 28 september 2012

  Hoi Serena,

  Ik heb dezelfde soort acne als jij en was zo nieuwsgierig en ben nu sinds een week ook aan de bietensap. Ik merk nu al verschil! Ik moet bijna ongesteld worden maar mijn acne lijkt af te nemen (bij mij zit het ook bij mijn kin en kaaklijn).
  Thanks voor dit artikel

 29. Clara
  22 september 2012 / zaterdag, 22 september 2012

  Waaaw sereen je bent de beste!!! Ik heb al een lange tijd een vette huid enzo maar door de bietensap…. Suuuuuppeeeeer!!!dankje wel serena !!Mijn huid is glad en zogoed als puistjesloos.!!!!
  Fan nr 1 !!!! Echt fantastisch!!!
  Beautylab lover !!!!
  Groooooootste fan!!! Trouwens al je artikels zijn zo mooi!!!
  Ikzelf heb wel geld maar ik mag het niet uitgeven om middeltjes enzo te kopen vooor huid haar en lichaam …. Maar ik vind het altijd leuk omje artikeltjes te lezen!!!

  Xxxdankuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

 30. Juliette
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  wat fijn dat het zo goed helpt. ik las dat je haar ook erg snel groeide, enig idee of dit nou ook met de bietensap te maken had? dan zou ik overwegen het ook eens te kopen!

 31. Noor
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Ik heb nu al zo’n sinds groep 7 last van acne en nu zit ik in de 4e. Heb al veel dingen geprobeerd, maar heb het een beetje opgegeven, omdat ik denk dat het gewoon door de puberteit komt. Nu ik dit lees, krijg ik ook veel zin om het te proberen! Straks even aan mama vragen of ze een keertje een flesje of 2 wil meenemen :)

  • Michelle V.
   18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

   Als je daar echt zo’n last van hebt kun je misschien ook aan de ‘Diana’ pil gaan? Die heb ik nou een jaartje en ik heb bijna geen puistjes meer ;)

   • Noor
    18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

    Hmmm… Ben een beetje bang voor pillen en bijwerkingen haha ;) maar bedankt voor de tip, ik zal het er met mama over hebben :)

 32. Lisa
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Heey , ik heb een vraagje ik heb een vraagje ik heb heel veel puistjes op mijn gezicht maar vooral de meeste zijn langs mijn hoofd aan de zijkant ik gebruik geen make – up en ik reinig goed mijn huid elke dag heb je mischien tips voor mij x ?

 33. sanne
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  jammer dat het zo duur is, ik probeer nu biergist pillen !

 34. vanesa
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Dankjewel voor je geweldige tip :) heb vandaag me fles sap gehaald. Smaakt zo raar ik had nog gemixt met sinaasappelsap. Maar ik zal elke dag glaasje drinken heb wel een detox nodig.

 35. Michelle V.
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Ik heb de rode bietensap van Zonnatura vandaag voor het eerst geprobeerd en ik vind de smaak helemaal niet zo vies! Integendeel zelfs, vind ‘m lekker! :p Smaakt precies naar rode bietjes die m’n moeder altijd kookte :) Nu hopen dat de bieten hun werk gaan doen!

 36. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Ik moet dit ook maar eens gaan proberen, ik heb ook zulke witte verhoornde puistjes zoals jij hebt. Ik wil ook heel graag die peeling van Philosophy proberen, maar ik wacht nog even op je review van Olaz!

 37. 18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Aha, nou mijn vriend (fanatieke wielrenner in zijn vrije tijd) drinkt elke dag zo’n halve liter bietensap. Ik ga dat dus ook meer eens doen, geen halve liter, maar elke dag 1 glas. Niet dat mijn huid zo slecht is, maar ik ben een roker en dan kan mijn huid nog wel eens slecht reageren na een avondje roken (rook niet zo veel dagelijks normaal). Thanx voor deze fijne tip weer Serena! Toppie =)

  • Serena
   Auteur
   18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

   een halve liter per dag? whoo!

 38. Lou
  18 september 2012 / dinsdag, 18 september 2012

  Nou, ben er ook aan begonnen aan de hand van jouw artikel! Bedankt voor je info, ik hoop dat het bij mij ook werkt! Ik vind het in ieder geval niet vies, haha dat scheelt al enorm!!! Mission Modderbloed-abort is gestart :D

 39. July
  17 september 2012 / maandag, 17 september 2012

  Meteen bietensap gehaald. Morgen beginnen..

 40. 17 september 2012 / maandag, 17 september 2012

  Dit artikel zou me wel eens goed kunnen helpen! Ik laat je alvast iets weten of het daadwerkelijk bij mij werkt! Ben benieuwd…
  Liefs,
  Eline

 41. 17 september 2012 / maandag, 17 september 2012

  Wat een onwijs goede tip Serena! Ben benieuwd of dit helpt. Sowieso heeft iedereen wel baat bij de vezels en anti-oxidanten. :-)

 42. marleen
  17 september 2012 / maandag, 17 september 2012

  ik wil dit ook gaan drinken :) thanks!

 43. Shirley
  17 september 2012 / maandag, 17 september 2012

  Mijn moeder drinkt elke dag verse bietensap. Ze gaf me een tip om een er een beetje (verse) citroensap in te knijpen en een vleugje zwarte peper erin.. Klinkt raar maar is echt te drinken! :)

 44. Kim
  17 september 2012 / maandag, 17 september 2012

  Wat een leuk artikel! Zelf werk ik in een smoothiebarretje waar ik verse groente- en fruitsapjes maak en rode biet is een erg geliefd ingrediënt. Mocht je niet van pure bietensap houden: zelf vind ik het in combinatie met appel en gele paprika heel erg lekker! Voor een glas van ongeveer 300ml gebruik je 3/4 appels, 1 gele paprika en 1 rode biet: smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *