Rode bietensap en acné

Nu weet ik het zeker, rode bietensap heeft echt wel zijn steentje bijgedragen aan het opknappen van mijn huid. Ik ben de laatste 2 – 3 weken namelijk iets lakser geworden in het steevast elke ochtend rode bietensap drinken en ik merk het direct aan mijn huid. Ik heb er meer ‘bobbeltjes’ (verhoornde puistjes) op mijn kaaklijn bijgekregen en ik heb zelfs twee grotere, onderhuidse puistjes op mijn kin die zeker littekens gaan worden (of je ze nu uitknijpt of niet). Iets waar ik tijdens mijn stricte bietensap-dieet totaal geen last meer van had.

Bummer! Ik heb dus meteen weer 2 nieuwe flessen Zonnatura rode bietensap in geslagen voor de komende tijd en ik ben weer trouw ‘aan de biet’. Mijn huid knapt vanzelf wel weer op. Ik baal dat ik zo laks ben geweest, maar aan de andere kant weet ik nu zeker dat dit – althans, voor mij – echt helpt in het verbeteren van mijn huid. Eerder had ik een sterk vermoeden, nu ben ik 100% overtuigd!

Maar, wat zit er dan in rode bieten dat zo goed is voor de huid? Ik besloot om het uit te pluizen, want ik ben nu zelf wel erg benieuwd geworden naar de magische krachten van de rode biet (Beta vulgaris).

Bloedzuiverend
In de jaren 50 was er een Hongaarse dokter die kankerpatienten een glas rode bietensap per dag voorschreef. Bieten bevatten een hoge concentratie aan het anti-oxidant betalaine, die de aanmaak van glutathione in het lichaam verhoogd. Glutathione heeft sterk ontgiftende eigenschappen die ervoor zorgt dat bepaalde schadelijke stoffen naar de darmen worden vervoerd waar het vervolgens het lichaam kan verlaten. Rode bieten zijn met andere woorden de ultieme detox-food. Het zuivert het bloed en zorgde bij de kankerpatienten voor een afname in tumorgroei. In die tijd kon er nog niet echt aangetoond worden waarom en hoe dit kon, maar de interesse voor rode bieten in de medische wereld werd gewekt.

Goede stoelgang
Rode bieten zijn een goede bron van vezels. Ze bevatten pectine, een oplosbare vezelsoort, die ervoor zorgt dat je stoelgang soepeltjes verloopt.

High performance
Rode bieten zijn rijk aan nitraat, wat in het lichaam wordt omgezet tot salpeterzuur en wat er voor zorgt dat de bloedvaten wijder gaan staan. Hierdoor kan er meer bloed doorheen stromen wat de bloeddruk verlaagd en waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen. Rode bietensap wordt daarom aangeraden aan mensen met een hoge bloeddruk, maar ook (top)sporters drinken het graag. Uit testen is gebleken dat je lichamelijke inspanning tot wel 25% langer vol kunt houden wanneer je rode bietensap hebt gedronken.

Nieuwe cellen
Rode bieten zijn rijk aan een hele waslijst vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, B1, B2, B6 en C, calcium, natrium, magnesium en fosfor. Ook bevatten ze ijzer en foliumzuur, essentieel bij de aanmaak van rode bloedcellen en de productie van nieuwe cellen. Rode bietensap zorgt ervoor dat het lichaam wordt geheeld van binnenuit en hierdoor zullen wondjes, infecties en littekens dan ook sneller en beter helen.

Rode bietensap en huid
Alle bovenstaande informatie laat zien waarom rode bietensap goed is voor de binnenkant van ons lichaam, maar what about the outside? Hoe komt het dat mijn huid zo in opgeknapt nadat ik bietensap ben gaan drinken? Wanneer je een onzuivere huid hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Acné kan bijvoorbeeld hormonaal zijn of het kan een soort allergische reactie zijn op zowel producten als op voedsel. Wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed kan verteren eindigen deze stoffen in je bloed, waardoor je bloed ‘onzuiver’ wordt. Dit klinkt heel Harry-Potter-modderbloedje-achtig, maar het is een term die vaak wordt gebruikt in de geneeskunde/dermatologie.

Ik denk dat ik inderdaad snel last heb van onzuiver bloed aangezien ik weet dat mijn huid gevoelig is voor wat ik eet. Eet ik chocola of varkensvlees dan kan je er donder op zeggen dat ik de dag erna 3 knoerten van puisten op mijn kin heb staan. Ik heb geen allergieën voor koemelk, gluten of andere voedingswaren (ik heb het eens laten testen), maar ik ben er wel van overtuigd dat voeding direct effect op mijn huid heeft. Sinds ik rode bietensap drink is mijn huid verbeterd, en omdat rode bietensap een bloedzuiverende detox-drank is, denk ik dat dit inderdaad heeft bijgedragen aan een mooiere huid.

Rode bietensap iets voor jou?
Het hangt er van af wat de oorsprong van jouw acné is, maar mocht het komen door onzuiver bloed (of heb je het vermoeden dat voedsel invloed heeft op jouw huid en acné) dan kan jouw huid wellicht ook opknappen door het drinken van rode bietensap. Ook bij een slechte stoelgang, hoge bloeddruk (eerst even je huisarts raadplegen) of wanneer je aan (top)sport doet kan rode bietensap uitkomst bieden.

Omdat het zo’n sterke detox-drank is wordt er aangeraden om het drinken van bietensap langzaam in je dagelijkse routine op te nemen. Begin met een klein glaasje (een kwart glas) en bouw het langzaam op naar 1 glas per dag. Ik drink het in de ochtend, maar ik heb nergens gelezen of het tijdstip van inname uitmaakt. De smaak vind niet iedereen even lekker, maar gemengd met appelsap of wortelsap is het goed te doen! Gewoon 1:1 mengen. Je kunt zelf rode bieten verwerken tot sap met een juicer, maar zelf koop ik kant-en-klare rode bietensap van Zonnatura, te koop voor iets meer dan €2 per fles bij de Albert Heijn.

Ik hoop dat jullie dit interessant vonden om te lezen en ik hoop dat jullie huid en lichaam baat heeft bij rode bietensap, mocht je het willen proberen. Ben je al bezig door mijn vorige artikelen over rode bietensap? Dan hoor ik graag wat je er tot nu toe van vindt en of je al merkt of het een positief effect heeft op je lichaam en huid.

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen/meer informatie;

 

Volg:

224 Reacties

 1. Danique
  4 januari 2018 / donderdag, 4 januari 2018

  Hey serena . Ik ben van plan het vandaag voor het eerst te gaan gebruiken. Maar kan je acne / puistjes ook erger worden van bietensap? En ka het ook bij jeugdpuistjes en acne littekens werken?

 2. Liske
  31 oktober 2016 / maandag, 31 oktober 2016

  Ik drink elke dag een glas om hoge bloeddruk te verlagen, en het helpt echt! Ik koop het bij de Jumbo waar het 1,88 euro kost en je haalt bijna 4 glazen uit een fles. Goed te doen dus!

 3. Melissa
  11 maart 2016 / vrijdag, 11 maart 2016

  Ik heb altijd hele kleine bultjes achter op mijn bovenarmen gehad en ik ben nu voor de 2e keer bezig met elke dag een klein glaasje bietensap te drinken en deze bultjes zijn wéér verdwenen na en paar dagen.
  Verder is mijn gezicht wel rustiger geworden maar ik wil het nog iets langer proberen om te kunnen zeggen dat het voor mij echt werkt.

  Bedankt Serena voor je goede tips!

 4. Fatou
  4 december 2015 / vrijdag, 4 december 2015

  Hoi ik ben 30 jaar ik heb acne toen ik 18 jaar was .het komt erger en erger.Ik ben naar dermatoloog geweest het is niet geholpen.Ik heb van bietensa hoorde ik drink nu al 10 werken .de acne blijft dikker en erger.kunt u mij helpen wat moet ik doen?verdere ?of stopen? Helpt u mij

  • Melissa
   11 maart 2016 / vrijdag, 11 maart 2016

   Ik heb altijd hele kleine bultjes achter op mijn bovenarmen gehad en ik ben nu voor de 2e keer bezig met elke dag een klein glaasje bietensap te drinken en deze bultjes zijn wéér verdwenen na en paar dagen.
   Verder is mijn gezicht wel rustiger geworden maar ik wil het nog iets langer proberen om te kunnen zeggen dat het voor mij echt werkt.

   Bedankt Serena voor je goede tips!

  • anndebra
   17 december 2016 / zaterdag, 17 december 2016

   Aub stoppen met chocola,varkenvlees,vettige spijzen,cola ,probeer meer rauwkost,fruit ,groenten te eten.niet alle noten zn probaat voor het lichaam.je kan een boekje van je bloedgroep aanschaffen en leezen wat je bloedgroep goed kan verdragen.een ding ga gerust door met een glaasje rode bieten sap.en wens je een gezonde mooie huid toe

 5. tessa
  3 november 2015 / dinsdag, 3 november 2015

  ik heb het al een keer eerder gehoord van een vriendin van mij maar het leek mee een beetje een gek idee om rode bieten sap te gaan drinken.
  En moet dat mij nou van mij acne afhelpen ?
  maar ik ben toch wel erg nieuwsgierig geworden en ik dacht waarom ook niet ik ga het gewoon proberen. ik bedoel het is het proberen mischien wel waard.
  en volgens mij heeft iedereen wel iets over voor een mooie huid. dus dan maar snel naar de winkel. ben zelf erg benieuwd of het gaat lukken.

 6. esther
  23 oktober 2015 / vrijdag, 23 oktober 2015

  ik ga het morgen meteen halen! en proberen.had gehoord van je site door mijn zusje

 7. Merel
  29 september 2015 / dinsdag, 29 september 2015

  Ik heb altijd last gehad van een onzuivere huid. Pukkeltjes, exceemvlekjes enz enz. Niks hielp, dure zalfjes, antibiotica zalf enz. Toen las ik een artikel over bietensap, ik ben het gaan drinken een maand lang iedere dag, met drie dagen werd mijn huid al gladder en alle onzuiverheden verdwenen. Nu drink ik het zo af en toe als ik weer merk dat het nodig is, maar ik heb zo goed als geen last meer.

 8. Aquina
  14 september 2015 / maandag, 14 september 2015

  Had dit artikel een tijdje terug gelezen, en besloot t ook eens uut te proberen.. Conclusie; HET WERKT !! Al na een dag was mijn huid gaver en alsof het ook echt een lichte energie-boost geeft.
  Dit was een Top- tip, bedankt.

 9. nicole
  8 april 2015 / woensdag, 8 april 2015

  Hi, ik wilde graag weten hoelang het ongeveer duurt voordat je enige verschil ziet aan de huid? Groetjes!

  • J
   15 juni 2015 / maandag, 15 juni 2015

   Hai,
   Ik merk het verschil al na 1 of 2 dagen. Mijn huid wordt dan al rustiger en er komen minder puistjes bij.

 10. anna
  22 december 2014 / maandag, 22 december 2014

  ik herken het huid probleem. ik haal nu al 3 jaar bietensap in Duitsland. zit een beetje citroen door heen en kost per pak nog geen euro voor de zelfde hoeveelheid als een fles zon natura! Iedere dag een klein shotglaasje is voor mij al voldoende. let wel op! Bietensap bevat veel nitraat dus meer dan 1 “normaal” glas per dag is af te raden.

  • Rachel
   21 oktober 2015 / woensdag, 21 oktober 2015

   Hai,

   Hoe heet dat in duitsland? Ik wil het ook gaan halen..

  • Andre
   15 maart 2018 / donderdag, 15 maart 2018

   Waar koop je de bietensap in Duitsland?

 11. 25 november 2014 / dinsdag, 25 november 2014

  En voor wie de drank niet lekker vindt of er niet tegen kan, het is er ook in tabletvorm. Hierin zit gedroogd bietensap met alle vitamines en mineralen die in de drank ook voorkomen. http://www.bietentabs.nl

 12. 30 september 2014 / dinsdag, 30 september 2014

  ik ga er vandaag mee beginnen, gewoon een klein glaasje en dan steeds wat meer tot een glas per dag. ben allang blij het dat het ook gewoon hier bij de supermarkt in de buurt te krijgen is 🙂 mocht het sneller opraken dan verwacht loop ik er met 5 minuutjes heen. ben wel erg benieuwd wat het voor mijn huid kan doen, ik struggle de laatste 2 jaar heel erg met volwassen-acne >.< zelfs de anticonceptie pillen gericht tegen acne deden niets meer voor me en maakte het stukken erger! ik ben nu ook van elke pil afgestapt.. heb alleen nog veel last van ontstekingen, ook op mijn rug en schouders, dus ik hoop dat dit natuurlijke sapje helpt! heb je misschien nog tips tegen acne op de rug/schouders of tegen ontstekingen in het gezicht? thanks a bunch voor dit artikel Serena! <3

 13. Cariena
  26 september 2014 / vrijdag, 26 september 2014

  Het verbaast me dat deze post al twee jaar geleden online kwam! Ik heb het sindsdien altijd onthouden dat jij iedere ochtend bietensoep drinkt/dronk en ik wil het zelf ook eens proberen.
  Ik ben erg benieuwd hoe het nu gaat, drink je het nog iedere ochtend of af en toe? Merk je dat op je huid? Wat doe je als je ergens anders slaapt, neem je bietensap mee voor de volgende ochtend? Groetjes

 14. Cariena
  26 september 2014 / vrijdag, 26 september 2014

  Het verbaast me dat deze post al twee jaar geleden online kwam! Ik heb het sindsdien altijd onthouden dat jij iedere ochtend bietensoep drinkt/dronk en ik wil het zelf ook eens proberen.
  Ik ben erg benieuwd hoe het nu gaat, drink je het nog iedere ochtend of af en toe? Merk je dat op je huid? Wat doe je als je ergens anders slaapt, neem je bietensap mee voor de volgende ochtend?

 15. Laila
  17 augustus 2014 / zondag, 17 augustus 2014

  Beste Serena, ik heb de bietensap nu 2 weken geprobeerd. Ik merk wel wat verschil, maar niet zoveel. Moet ik nog even doorgaan denk je? En als je acne hormonaal is wat kun je daar dan het beste aan doen?

  • Serena
   Auteur
   18 augustus 2014 / maandag, 18 augustus 2014

   hi Laila, zeker nog eventjes doorgaan, maar ook zeker een afspraak maken bij een huidtherapeut. Ik weet niet hoe erg het is, maar soms zijn er medicijnen voor (om in te nemen) zodat het van binnenuit werkt. En soms werkt de anticonceptiepil al enorm goed. En verder zijn er ook echt top behandelingen met de laser, zoals waar mijn zusje Larissa nu mee bezig is, dat onwijs goed helpt. Even zoeken op mijn site op ‘Laser Skin Clinics’ dan vind je de bijbehorende artikelen. Liefs, Serena.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *