Recept | salade met zoete aardappel en geitenkaas

Goedemorgen! Houden jullie het nog een beetje uit in die benauwde bloedhitte? Ik wel hoor, maar ik ben dan ook goed voorbereid. Voor twee tientjes kocht ik een ventilator bij de Action en ik heb standaard een grote kan met ijskoud water naast me staan. Gotta stay hydrated. Ook Marshall leg ik extra vaak aan en geef ik tussendoor een flesje met water om uitdroging te voorkomen. Hij houdt zich heel goed, gelukkig.

BBQ of salade

En de eetlust? Die is een stukje minder. In de winter werk ik zo twee borden met stamppot weg, maar met deze hitte heb ik echt geen zin in een warme maaltijd. Het is óf BBQen, óf een salade. Nu ontdekte ik laatst een heerlijke, kant-en-klare salade met zoete aardappel en geitenkaas bij de Albert Heijn. Maar ja, dat kost dan €4,70 per stuk en er zitten rauwe stukjes ui in, waar Marshall nog wel eens krampjes van wil krijgen.

Mealprep

Ik ben daarom zelf aan de slag gegaan om deze salade te recreëren. Je bent er natuurlijk wel wat langer mee bezig dan wanneer je een kant-en-klare bak met salade koopt, maar deze zelfgemaakte salade is nog nét even iets lekkerder, iets verser en ook iets goedkoper. Al mijn ingrediënten komen namelijk bij de Lidl vandaan. Met dit recept heb je genoeg salade om te verdelen in 4 bakken, dus zo heb je meteen een voorraadje lunch of avondeten voor de komende dagen.

Recept | Salade met zoete aardappel en geitenkaas

1 grote zoete aardappel
2 bakken met baby spinazie
1 bakje geitenkaasbolletjes naturel
2 handjes pecannoten
2 handjes cranberries
1 appel
olijfolie
roomboter of margarine
zout

Dressing
1 citroen
flinke scheut olijfolie
kneepje honing
peper & zout

Werkwijze

Schil de zoete aardappel en snijd het in stukken van zo’n 2 x 2 cm. Besprenkel lichtjes met olijfolie, even husselen, en bak ze in 20-30 minuten gaar op een bakplaat in een hete oven van 200 graden. Hierna is de zoete aardappel lekker zacht (maar niet té) en prachtig gecarameliseerd. Laat de aardappelpartjes afkoelen, maar zet de oven niet uit, want nu gaan de pecannoten erin!

Verspreid de pecannoten over een bakplaat met een paar klontjes roomboter bovenop en besprenkel het geheel met een flinke snuf zout. Bak ze 5 minuten, schep het geheel vervolgens even om zodat ze geheel bedekt zijn met roomboter en zout, en bak ze hierna nog eens 5-10 minuten af. Houd ze goed in de gaten want ze kunnen ineens heel snel verbranden, laat ze dus niet te donkerbruin worden. Laat ook de pecannoten goed afkoelen. Door ze nog even af te bakken met boter en zout worden ze lekker knapperig en krijgen ze veel meer smaak.


Nou ja, de rest van de salade is kinderspel! Snijd de appel in kleine stukjes. Verdeel de baby spinazie over je meal prep bakken en strooi er de appel, zoete aardappel, geitenkaasbolletjes, pecannoten en cranberries overheen.

De dressing maak je als volgt; knijp het sap uit van 1 citroen. Voeg er een gelijk deel olijfolie aan toe en vervolgens honing naar smaak (ik zou zeggen 2 kneepjes). Breng het op smaak met zout en peper. Even proeven. Lekker? Dan is je dressing klaar. Bewaar je dressing in een afgesloten potje in je koelkast en giet het vlak voor het serveren over je salade.

PS. je hoeft deze salade natuurlijk niet als meal prep salade te gebruiken, je kunt er ook gewoon één hele grote salade van maken (voor bij de BBQ bijvoorbeeld, als bijgerecht), of verdeel het over 4 borden als je in totaal met zijn vieren gaat eten.

Nou jongens, ik heb gesmuld! Ik vind mijn recreatie van de AH salade meer dan geslaagd. Lekker vol van smaak met een goede balans tussen zoet, fris en hartig, maar ook in textuur: zacht en knapperig. Vaak ‘vullen’ salades me niet voldoende, maar door de zoete aardappel raak ik alsnog erg goed verzadigd. Hier kan ik zeker een aantal uurtjes op teren.

Ik hoop dat ik jullie leuke – en lekkere – inspiratie heb gegeven met dit recept.

Wat eten jullie het liefste bij deze tropisch hoge temperaturen?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

13 Reacties

 1. 30 juli 2018 / maandag, 30 juli 2018

  ziet er heerlijk uit alleen ga ik nogal slecht op salades dus eet ze niet meer, nee ik eet gewoon met dit warme weer een curry of stampot hahahah

 2. Yvonne
  28 juli 2018 / zaterdag, 28 juli 2018

  Wat een heerlijke salade. Wij hadden al bijna alles in huis. Alleen nog de spinazie gekocht bij de Lidl. Wij konden geen babyspinazie krijgen, mijn man kwam aanlopen met een zak wilde spinazie. Smaakte ook prima. Bedankt voor het recept. Groetjes Yvonne Drenth

 3. 28 juli 2018 / zaterdag, 28 juli 2018

  Dit lijkt me echt een heerlijke salade bij dit weer!

 4. Inge
  27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

  Niet helemaal een salade voor mij maar ik ben wel blij met t leesvoer tijdens deze radiostilte in blogland.

 5. M
  27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

  Ziet er lekker uit.

 6. Rita
  27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

  Een heerlijke salade, voor de maag en voor het oog!

 7. Anna
  27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

  Oeh ziet er super lekker uit!Salades in de zomer zijn altijd favoriet, maar soms zijn ze zo niet vullend. Met Zoete aardappel en walnoot en geitenkaas heb je echt een lekker maaltje! En even een vraag: Ik dacht altijd dat baby’s geen water mochten drinken? (Ik heb zelf geen kinderen, maar op een of andere manier had ik dat altijd in mn hoofd) Of is het met de warmte juist wel goed? IK zit in ieder geval de hele aan mn ventilator gekluisterd pfoe… Zo ongelofelijk warm!

  • Anna
   27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

   Pecan….. 😛

  • Karen
   27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

   Wordt afgeraden omdat hun maagjes zo klein zijn: als de maag vol water zit, past er geen melk bij en groeien ze dus niet. Maar met deze warmte is het wel slim om ze wat water te geven, omdat ze zoveel zweten. Bij borstvoeding is het niet per se nodig omdat dat al wat wateriger wordt, maar het kan iig geen kwaad als ze maar genoeg melk drinken 🙂

 8. Rowan Chanel
  27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

  Oeh dat ziet er lekker uit zeg! Ideaal gerecht voor met dit weer inderdaad.
  En al is het tijdens het koken nóg warmer, ik vind het totaal niet erg om te koken nu.
  Maarja, alles met dit weer is leuker en gezelliger 🙂
  Al had ik gisteren toch wel echt zin in de winter, om te schaatsen enzo.

 9. 27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

  Wat een heerlijke combi, ga ik zeker een keer maken!

 10. 27 juli 2018 / vrijdag, 27 juli 2018

  Hmmm, onwijs lekker deze salade. Ik ben nogal fan van couscous salade met blauwe bessen met deze hitte! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *