Rare beautyuitvindingen van vroeger

Vroeger wisten de mensen nog niet zo veel als nu, maar waren er wel allerlei beautyproblemen. Zo probeerde men van sproetjes, rimpels en een slappe huid af te komen op de meest gekke manieren. Men verzon hele rare beautybehandelingen en bedacht beautyapparatuur wat eerder leek op een martelwerktuig uit de middeleeuwen.

Ja mensen, wij mogen maar blij zijn dat we vandaag de dag gewoon een krultang kunnen pakken om onze haren te krullen, want back in the day zat je gewoon een dag lang aan allerlei snoeren en kabels vast!

Kijken jullie mee naar de meest rare (en ongezonde) beautyuitvindingen van vroeger?

vintage-beauty-salon-equipment-3In de jaren ’30 was het populair om je sproetjes er met deze machine vanaf te ‘vriezen’ met koolstofdioxide. Ogen werden beschermd, neusgaten werden dichtgestopt en je moest ademen door een pijp. Wat is er mis met sproetjes? (Image credits: Time and Life pictures / Getty Images)

vintage-beauty-salon-equipment-2Een verzameling van blow dryers in de jaren ’20. Wat ben ik blij dat ik nu gewoon een handzame föhn heb. Ik zou niet weten waar ik dit gevaarte kwijt zou moeten in mijn slaapkamer!

vintage-beauty-salon-equipment-11Het lijken net Mexicaanse worstelaars! In de jaren ’20 droegen vrouwen deze rubberen beauty maskers om van hun rimpels en imperfecties af te komen. Zou het tevens de grondlegger zijn geweest van SM en 50 Shades of Grey?

vintage-beauty-salon-equipment-1Zo zag het eruit als je in Duitsland in 1929 een permanentje wilde.

vintage-beauty-salon-equipment-13Deze zuigmachine uit de jaren ’30 zoog gewoon met een vaccuumpomp aan je huid en zou moeten zorgen voor een gladde huid zonder onzuiverheden. (Image credits: London Media).

vintage-beauty-salon-equipment-6Dit lugubere apparaat (wie moest er ook aan Hellraiser denken?) is uitgevonden in 1930 door Max Factor en zou moeten zorgen dat de applicatie van make-up beter verloopt. Even serieus Max, what were you thinking?

vintage-beauty-salon-equipment-4Hier nog zo’n topper uit de jaren ’40: een verwarmend masker (werkt op elektriciteit) dat het hoofd en gezicht verwarmd zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Voor een frisse, jeugdige look! Het zou maar kortsluiting krijgen… (Image credits: Courtesy Everett collection / Re).

vintage-beauty-salon-equipment-8Dit apparaat uit de jaren ’40 heet een Glamour Bonnet. Het is een kap die je opdeed en die de druk rondom je hoofd verlaagde, om zo het effect na te bootsen alsof je hoog in de bergen aan het wandelen zou zijn. Dit zou leiden tot een rozige gezonde gloed in het gezicht. Dit kan toch nooit gezond zijn? (Image credits: London Media).

vintage-beauty-salon-equipment-5In de jaren ’40 waren zogeheten ‘Slendering Salons’ immens populair. Men ging zitten in een stoel zoals deze waar benen werden gemasseerd met metalen spiralen. Echt rustgevend! (Image credits: Alfred Eisenstaedt /Time & Life pictures /Getty Images).

vintage-beauty-salon-equipment-10Zo zag een beauty treatment eruit in de jaren ’40 in de salon van Helena Rubinstein. The horror!

vintage-beauty-salon-equipment-12Vandaag de dag smeren we gewoon een fruitzuurmasker op ons gezicht. In de jaren ’30 pakten ze het net even een tikje anders aan.

vintage-beauty-salon-equipment-14Omdat zonnebrandcrème pas halverwege de jaren ’40 werd uitgevonden, liep men voor die tijd in zonwerende kleding zoals deze speciale Freckleproof Cape met, jawel, ingebouwde zonnebril. Stel je voor, je gaat naar het strand en iedereen loopt er bij als een gestippeld spookje! Whut!

vintage-beauty-salon-equipment-9Zo zag het eruit als je een fashionable golfslagje in je haren wilde voor de oorlog. (Image credits: courtesy Everett collection / Re).

vintage-beauty-salon-equipment-7Een kater? Geen probleem. Die goeie ouwe Max Factor had dé oplossing: het Hangover Heaven face pack. De plastic kubussen konden gevuld worden met water en dit kon je dan invriezen voordat je ging stappen. De morning after hoefde je dan alleen maar het ding uit de vriezer te halen en over je hoofd te trekken voor wat verkoeling. Dit product was erg populair onder feestende Hollywood-sterren uit de jaren ’40.

Als ik alles zo zie dan denk ik, waarom doen ze zo omslachtig? Waarom jezelf uren aan apparaten kluisteren voor een krul in je haren, of jezelf kwellen met een superstrak (en freaky) masker die toch niets aan je rimpels zal veranderen? Het feit is, ook WIJ laten ons VANDAAG DE DAG nog steeds in de luren leggen met allerlei nieuwe beautyuitvindingen en marketingtrucs. De tijden en de technieken zijn veranderd, that’s all.

Als we over 50 jaar terugkijken naar de beautyuitvindingen van nu dan lachen we er waarschijnlijk net zo hard om als dat we nu hebben gelachen om deze belachelijke apparaten uit de jaren ’30 en ’40. In 2060 slikken we vast een verjongingspilletje door met een collageendrankje terwijl we hoofdschuddend denken, ‘die arme mensen uit de jaren ‘2010 toch. Smeren met crèmes. If only they knew’.

Welke beautyuitvinding moet er volgens jou nog gedaan worden?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

106 Reacties

 1. Hey
  3 mei 2014 / zaterdag, 3 mei 2014

  Haha ik vind die eerste foto echt eng xd !

 2. 16 december 2013 / maandag, 16 december 2013

  Gelukkig ben ik gewoon blij met mijn sproetjes!

 3. 9 december 2013 / maandag, 9 december 2013

  Haha ik lag strijk bij het zien van deze foto’s, sommige lijken gewoon uit een Halloween film te komen. Maar ik ben ervan overtuigd als ik in die tijd had geleefd ik misschien ook 1 of ander raar machine op men hoofd had gezet.. Wekelijks! Haha

 4. 8 december 2013 / zondag, 8 december 2013

  Sommige behandelingen zijn echt wel eng… Ö

 5. Sascha
  8 december 2013 / zondag, 8 december 2013

  Interessant !

 6. 7 december 2013 / zaterdag, 7 december 2013

  wat gek allemaal! haha

 7. 5 december 2013 / donderdag, 5 december 2013

  Jeetje ik schrok me dood bij sommige foto’s. Mensen waren echt gestoord in die tijd, haha.

 8. 5 december 2013 / donderdag, 5 december 2013

  Ik vind het grappig om te zien dat iedereen dit martelwerktuigen noemt terwijl we nu juist die behandeling hebben met die naaldjes die je hele gezicht over gaan, waardoor je hele gezicht eventueel bloedt.

 9. Nancy
  5 december 2013 / donderdag, 5 december 2013

  Dat ziet er echt doodeng uit haha!

 10. Monique
  5 december 2013 / donderdag, 5 december 2013

  Zo’n verwarmend masker lijkt mij wel wat voor de koude dagen op de fiets! Is ‘ie er ook op batterijen? 😉

 11. 4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  wauw, dat ziet er wel creepy uit! gelukkig word alles nu anders aangepakt 🙂

 12. 4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Ho eens, dat ziet er super gek uit. Net als of het allemaal nep is, zo raar dat dat vroeger was!

 13. Pauline
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Ah wat eng, ik vond geneeskundige en psychiatrische behandelmethode er al als marteltuigen uit zien… maar deze… brrr!

 14. funny
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Hey Ik heb een vraag: Ik heb een duur chaneloogpotlood, wat ik dan ook erg vaak gebruik en dus ook erg veel slijp. Als ik het oogpotlood slijp krijg ik veel hout(rest) en veel oogpotlood wat ik eigenlijk nog zou kunnen gebruiken. maar wat eigenlijk ook afval is, maar ik vind het te zonde om weg te gooien. weet jij wat ik hier mee zou kunnen doen?

 15. Nienke
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Die dingen zien er echt creepy uit! Ik heb er de bibbers van. xD
  Toch wel interessant om te zien.

 16. Monica
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Leuk artikel! Heel bijzonder om te zien hoe het vroeger ging

 17. MN
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  De foto’s zijn echt geniaal het zijn uitvindingen waarvan wij denken hoe kan je daar nou in geloven, maar blijkbaar heeft het gewerkt en veel aanhangers gehad.

 18. Serena
  Auteur
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  NSMBL en ik hebben denk ik gewoon dezelfde website gevonden waar deze foto’s zijn gebruikt, maar dat wil nog niet zeggen dat ik het van NSMBL heb gekopieerd. Ik heb dit artikel ingepland voordat ik naar Curacao ging.

 19. Nina
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Alleen die Hangover Heaven pack vind ik nog iets logisch hebben (hoewel een beetje lomp), maar verder vind ik alles wel een beetje eng. Haha. Vooral dat Hellraiser ding, inderdaad (ja, daar dacht ik ook meteen aan). Sommige plaatjes scrolde ik maar snel door, want ik lees dit op mijn werk. Haha, wat moet mijn baas wel niet denken als hij dit ziet 🙂

 20. 4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Wat eng allemaal! En wat super gevonden, heb het allemaal nog nooit gezien. Vooral de ontsproeter is zo griezelig!

 21. Joanne
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Hmmm… we kunnen er wel zo om lachen, maar dit zijn toch echt de voorlopers op onze producten. Als deze “martelwerktuigen” er niet waren geweest hadden wij nu ons gereedschap niet gehad. En voor voor de oorlog vind ik dsat ze al behoorlijk op weg waren eigenlijk! ^^

 22. Norgeline
  4 december 2013 / woensdag, 4 december 2013

  Zoooo… dat was echt heel hard lachen Serena hahahah….. te gek voor woorden… noet normaal. Vooral de kabels om kreullen te maken. Belachelijk. De enige die minder eng leek was de massage mashine. Die zou ik wel in mijn woon kamer hebben… maar ook voor rug, nek en schouders. Hihihih heel leuk artikel Serena echt leuk gedaan

 23. me
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Sommige dingen zijn er nog steeds, alleen de vorm/uitvoering is wat anders zoals dat afzuigding voor de huid.

 24. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Leuk om te zien! Sommige dingen vind ik gewoon eng, haha.

  Keep on bloggin’,
  Summer

 25. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Ieeeh sommige dingen zijn echt eng! Die eerste ziet er echt horror uit.. Je zou zo’n heel masker, buizen en metalen spiralen om je heen hebben. Nee bedankt.

 26. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Een écht met je huid meekleurende foundation zou ik toch wel fijn vinden!

 27. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  enge shit XD gelukkig zijn die methodes nu niet meer van toepassing XD

 28. Astrid
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Ik krijg een beetje een akelig gevoel van dit artikel!

 29. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Haha wow zo grappig!x

 30. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  hahaha superleuk om te zien!

 31. Ilana
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Het vacuümzuigapparaat op het gezicht wordt nog steeds gebruikt in schoonheidssalons, zo raar is dat dus niet 😉

 32. Annika
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wat een idiote dingen mensen al niet doen om mooier te worden.
  Ik neem wel aan dat dit alleen betaalbaar was voor de rijke vrouwen.

 33. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wow sommige afbeeldingen zijn eigenlijk best eng haha

 34. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Heel leuk artikel! Sommige foto’s zijn best creepy haha.

 35. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Heeeel leuk artikel! Een paar van die foto’s kende ik al (zoals de föhn!).
  En dat gekke apparaat lijkt inderdaad op Hellraiser haha!

 36. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Het ziet er allemaal wel luguber uit. Wat gek dat dat vroeger allemaal zo ging! Wel grappig om te zien haha.

 37. Jantine
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Haha, wat een leuk artikel. Als geschiedenisstudente spreekt me dit wel aan haha ;). Zoiets mag je vaker doen!

 38. Neziya Dalia
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Hahaha ik heb echt het gevoel dat wij ook uitgelachen gaan worden, maar wat zou er dan allemaal wel niet komen?

 39. Eva
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  wat ben ik blij dat ik nu leef, word helemaal bang van al die foto’s haha

 40. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  aha super grappig om te lezen! Gelukkig hebben ze nu wat betere dingen uitgevonden 😛

 41. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Zo een rare en enge uitvindingen!

 42. Danique
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Die zuigmachine heb ik nog gebruikt op mijn schoonheidsspecialiste opleiding!

 43. Shannon
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Jaa dacht ik ook al idd, foto’s staan zelfs in dezelfde volgorde…

 44. 3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Jeetje wat een enge apparaten. Ik ben blij dat ik nu leef. Al kijk ik wel uit naar het moment dat ze iets uitvinden wat ervoor zorgt dat je haar na het douchen in 1 sec droog is en mooi gestyled.

 45. Marieke
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Die vacuumpompjes worden nog steeds gebruikt hoor!

 46. Hanan
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  Wat n leukkkkk artikel!

 47. yasemin
  3 december 2013 / dinsdag, 3 december 2013

  HAHAHA! kijk dit noem ik pas een leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *