Ramadan | wat is dat nou precies?

De laatste jaren word ik er via Instagram vaak aan herinnerd dat de Ramadan is aangebroken. Zodra ik een foodfoto plaats stromen de reacties binnen. Volgers taggen vrienden en familie in de comments met ‘kom, dit gaan we vanavond maken’ of ‘wat ziet het er heerlijk uit, ik moet nog 10 uur wachten tot ik weer mag eten’. Oh ja, denk ik dan, het is weer zo ver.

Rama-watte?

Maar wat is de Ramadan nou precies? Ja, je mag de hele dag niet eten en pas na zonsondergang mag je los, maar waarom doen moslims dit? Is het bedoeld als straf? Wat heeft het voor nut? En waarom start de Ramadan elk jaar weer op een andere dag? Ik heb nooit eerder over geloof en godsdienst geschreven op mijn blog, omdat er op dit soort onderwerpen bijna altijd heftige reacties komen. Toch wil ik het vandaag graag over de Ramadan hebben. Ten eerste, omdat ik denk dat er meer mensen zijn zoals ik die geen idee hebben wat deze vastperiode inhoudt. Ten tweede, omdat ik weet dat ik relatief veel bezoekers heb die moslim zijn en ik dit deel van mijn bezoekers graag een hart onder de riem wil steken. En ten derde, omdat de kans groot is dat je iemand kent die Ramadan houdt – een collega, een klasgenootje, een familielid – en het fijn is om te weten waarom diegene dit doet. Als we elkaar allemaal wat beter zouden begrijpen, zou de wereld een klein beetje mooier worden.

Wat geloof ik?

Nu ben ik zelf geen moslim, sterker nog, ik oefen geen enkel geloof uit. Ik kan mezelf ook weer geen atheïst noemen, want ik geloof namelijk wel dat er meer is na de dood. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het geloof van anderen. Als ik iemand ontmoet uit de Pinkstergemeente, iemand die katholiek, boeddhist of moslim is, stel ik altijd vragen. Ik ben nieuwsgierig, benieuwd. Hoe zit dit dan? En dat? En hoe verklaar je zus, en zo? Ik luister naar verhalen, maar probeer nooit te oordelen. Soms is dat wel moeilijk, omdat ik er gewoon andere overtuigingen op na houd. En soms leer ik er juist van.

Nieuwsgierig

Ook mijn stagiaire Sanae heb ik het hemd van haar lijf gevraagd. Hoe vaak bid je dan per dag? En waarom doe je het niet op kantoor? En als je dan gebeden moet inhalen thuis, ben je dan geen uren bezig, ofzo? Waarom haal je je nagellak eraf voor het bidden? En doen jullie dat bidden dan met zijn allen bij elkaar of gewoon ieder in zijn eigen kamer? Wat betekent Allah Akbar eigenlijk? En moeten je handen per se naast je hoofd zijn als je dat zegt? En als je dan gaat vasten, hoe houd je dat vol? Baal je als het in de zomer valt? En als je dan tijdens de Ramadan ongesteld bent, is dat toch niet chill? Dan moet je het later in je eentje gaan inhalen, dan eet er niemand gezellig met je mee!

Sanae heeft al mijn vragen trouw (en soms lachend) beantwoord. Op een gegeven moment zei ze ‘is het niet leuk om een artikel over de Ramadan te schrijven?’. Ik vond dat eigenlijk een heel goed idee. Dus, zo gezegd, zo gedaan. Hieronder geef ik daarom het woord aan Sanae, die jullie graag wat meer informatie geeft over Ramadan. Ook heeft ze goede tips verzameld voor de moslims die meedoen aan deze vastenmaand: welk voedsel kun je beter laten staan en waar moet je verder op letten?

Wat is Ramadan?

Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender waarbij de islamitische gemeenschap vast. In Nederland gaat het om ongeveer 900,000 moslims. Daar waar de Christelijke gemeenschap tijdens het vasten bepaald voedsel en dranken vermijdt, en de Joodse gemeenschap verspreid over het jaar enkele dagen van zonsondergang tot de volgende zonsondergang niet eet en drinkt, vasten moslims gedurende 29 of 30 dagen aan één stuk. Vasten houdt voor de moslims in dat er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten en gedronken wordt (zelfs geen slokje water of kauwen op een kauwgompje!). Zodra de zon ondergaat is het de bedoeling dat het vasten verbroken wordt met een niet al te uitbundige maaltijd.

Maar, de maand Ramadan is meer dan alleen vasten. Voor moslims staat deze heilige maand in het teken van het reinigen van lichaam en geest in de vorm van vergeving, bezinning en het schenken van geld aan de armen. In deze maand is het de bedoeling dat je je bewust wordt van je slechte gewoonten, zoals roddelen, jaloezie, vloeken of ondankbaar zijn, en deze afleert. En natuurlijk, om dit ook vol te houden na de Ramadan. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het suiker-feest. Familie en vrienden komen gezellig bij elkaar en er wordt uitgebreid gegeten.

Uitzonderingen

Het is een pittige maand, zowel fysiek als mentaal, maar het wordt ons niet te moeilijk gemaakt. Ouderen, jonge kinderen, fysiek en mentaal zieken, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn niet verplicht om deel te nemen aan het vasten. Ook hoeven wij vrouwen tijdens het menstrueren niet te vasten omdat wij het deze periode al zwaar genoeg hebben en de juiste voeding nodig hebben (dit betekent dus een paar dagen pauze en opladen, persoonlijk vind ik dat wel fijn!).

De mooiste maand van het jaar

Voor mij is de Ramadan de mooiste maand van het jaar en tegelijkertijd de moeilijkste. Niet alleen omdat de dagen superlang zijn, maar ook omdat ik mezelf als mens probeer te verbeteren. Ik probeer bepaalde gewoontes af te leren en meer goed te doen, zowel op persoonlijk vlak als voor anderen. Ik zie dit dan ook als een project; mijn moment om mijn doelen te bereiken, of in ieder geval een begin te maken. Serena vroeg me eens hoe ik de Ramadan volhoud en of dat niet supermoeilijk is. Het klinkt misschien gek, maar het is voor mij goed te doen. Ik sta sterk in mijn geloof, ik weet waarvoor de Ramadan is bedoeld en wat het hogere doel is van het vasten. Voor Serena is het gewoon een maand niet eten, maar voor mij is het meer dan dat en daarom houd ik het vol.

Ramadan Food Tips

superfood healthyOmdat je alleen tussen zonsondergang en zonsopgang mag eten is het heel belangrijk om ook echt gezond te eten om zo fit mogelijk te blijven. Op deze manier is het – naast het mentale gedeelte – nog beter vol te houden. Wat ik veel zie gebeuren is dat er veel Arabische zoetigheden en deeghapjes worden gegeten. Tot de Ramadan van vorig jaar heb ik mij daar ook schuldig aan gemaakt. Behalve het vullen van je maag doet dit soort voedsel helemaal niets goeds voor je lichaam. Net zoals vorig jaar wil ik het ook dit jaar beter aanpakken op foodgebied. Ik ben absoluut geen healthfreak, food expert of Judge Judy op dat gebied, ik houd gewoon van groente en fruit en toevallig is dat gezond. Dat is dan weer mijn mazzeltje!

Het enige waar ik moeite mee heb is het laten staan van koffie. Nooit gedacht dat ik een koffiedrinker zou worden. Een paar maanden geleden kochten we een koffiezetapparaat voor de verjaardag van m’n moeder. Ik ben toen begonnen met het drinken van latte’s met verschillende smaakjes voor de gezelligheid, maar al snel kreeg ik last van hoofdpijn als ik het niet dronk. Dit betekent dat ik moet afkicken, wil ik hier geen last van krijgen tijdens het vasten. Daarom drink ik nu in plaats van 2 kopjes, 1 kopje per dag (oké, eerlijk, 1 groot glas!).

Hieronder mijn Ramadan Food Tips;

  • Probeer zo veel mogelijk water de drinken om gehydrateerd te blijven, minstens acht glazen per dag.
  • Eet veel groente en fruit om aan je dagelijkse dosis vitamientjes en mineralen te komen. Een goed idee is om groente- en fruitsmooties te maken. Vol energie en lekker vullend.
  • Groente en fruit zijn daarnaast ook goed om je lichaam te hydrateren, vooral komkommer, watermeloen, sinaasappel, ananas, mango en tomaat bevat veel water.
  • 40 – 70 % van je energie is afkomstig van koolhydraten, kies daarom voor langzame vezelrijke koolhydraten zoals volkoren brood en pasta, havermout en zilvervliesrijst. Je lichaam kan hier uren op teren. Banaantjes werken ook goed!
  • Eet niet te veel in één keer! Ramadan draait niet om jezelf volvreten. Door langzaam te eten en door je maaltijden te verdelen tijdens de uren dat de zon onder is, krijg je uiteindelijk veel meer voedingsstoffen binnen.
  • Vermijd eten dat te pittig, te zoet, te vet, te gekruid of te zout is, om dorst te voorkomen.
  • Zoetigheden, deeghapjes en andere snacks zoals chips of zoutjes zijn vet en geven je snel een vol gevoel, maar hebben totaal geen voedingswaarde voor je lichaam. Heb je toch zin in een ‘vette hap’ probeer het dan te bakken of te grillen in plaats van te frituren.
  • Eiwitten zorgen ook voor veel energie en houden de spieren gezond. Eiwitrijk voedsel is bijvoorbeeld kwark, vis (tonijn), mager rundvlees, bonen, linzen en eieren.
  • Als je groente en fruit gebruikt, zorg dan dat dit zo vers mogelijk is voor de optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Mijn favoriete Ramadan recepten

Voor de Ramadan begint ga ik altijd op zoek naar goede, gezonde recepten. Ook tijdens de Ramadan, op een vrije dag, ben ik vastgekluisterd aan de TV en staat 24 Kitchen non stop op repeat. Kookprogramma’s zijn mijn omgekeerde guilty pleasure tijdens de Ramadan. Ik geniet er van om te kijken naar de recepten die worden bereid en ik haal er ook altijd veel inspiratie uit. Ik vind het dan ook nooit erg als er mensen in mijn bijzijn eten.

Ik kwam de volgende recepten tegen op het YouTube kanaal van The Domestic Geek, die me niet alleen erg lekker leken, maar ook zeer geschikt voor tijdens de vastperiode. Ik wilde ze jullie niet onthouden!

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik ook op een handig Buzzfeed artikel met 27 energierijke recepten, speciaal geselecteerd voor tijdens de Ramadan. Denk aan recepten voor Overnight Oats of Breakfast Smoothie met yoghurt, pindakaas, banaan en havermout. Check het artikel hier.

Zoals ik al eerder aangaf ben ik geen food expert, en natuurlijk heb ik zelf ook wel eens een Cheat Day en eet ik zoet en vet, maar mijn ervaring is dat voedzaam, gezond eten waar je lang op kan teren het beste is om te nuttigen tijdens de Ramadan.

“Halal” nagellak

inglot 02m nagellakAls laatste nog een tip, maar dan eentje op beautygebied. De meningen lopen sterk uiteen als het gaat om het dragen van nagellak tijdens het gebed. En dan gaat het voornamelijk om het dragen van nagellak tijdens de wassing die daar aan vooraf gaat, waarbij het reinigen van de nagels een vereiste is. Om het zekere voor het onzekere te nemen draag ik daarom amper nagellak, omdat ik het er dan toch elke dag weer vanaf zou moeten halen. Nu hoorde ik laatst over de O2M nagellak van Inglot. Deze nagellak is gecertificeerd halal, omdat het zowel water- als zuurstofdoorlatend is. Voor de moslimvrouw ideaal omdat zij hiermee kan bidden, voor de niet-Moslimvrouw ideaal omdat het gezonder voor de nagels is!

inglot O2MIk besloot om de nagellak te testen door het aan te brengen op een koffiefilter en een zakdoekje. Vervolgens wacht ik tot het is opgedroogd en wrijf ik er wat water overheen om te zien of het water wordt geabsorbeerd door de filter en de tissue eronder. Als positieve controle neem ik ook een OPI lakje mee, waarvan bekend is dat het niet waterdoorlatend is.

Dit is het resultaat:

halal nagellak inglotZoals je kunt zien laat de O2M nagellak van Inglot wel degelijk water door. Wel wil ik erbij zeggen dat dit geen officieel experiment is, dus of deze nagellak 100% halal is, laat ik aan jullie over.

Dan rest mij alleen nog maar te zeggen dat ik blij ben dat jullie de moeite hebben genomen om dit (flinke) artikel te lezen. Ik hoop dat jullie er wat van hebben opgestoken, inspiratie hebben opgedaan en het interessant vonden om te lezen.

winnie the pooh quoteIk ben erg benieuwd wie van jullie ook vandaag is gestart met de Ramadan. Ook ben ik benieuwd naar jullie eigen Ramadan (food) tips. Deel je mening over de Ramadan en je tips in de comments!

Liefs,
Sanae

Volg:

169 Reacties

  1. Lina
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    en daarbij is vasten hartstikke goed voor je lichaam

    Enkele voordelen van vasten

    Vertraagt veroudering
    Betere lichaamshouding
    Betere weerstand tegen ziekte
    Beter slapen
    Gewoonteverandering
    Je kunt beter plannen maken
    Mooiere huid
    Toegenomen creativiteit
    Dieetveranderingen
    Ontgifting van medicijnen en andere stoffen
    Verbeterde zintuigen (gezichtsvermogen, gehoor, smaak)
    Je krijgt meer inspiratie
    Toegenomen helderheid (mentaal en emotioneel)
    Meer energie Je kunt je beter ontspannen
    Je krijgt meer ideeën
    Zuivering
    Vermindering van allergieën
    Verjonging
    Je spijsvertering krijgt rust
    Revitalisatie
    Een juister gebruik van je wil
    Spiritueel bewustzijn
    Gewichtsverlies
    (Van Staying Healthy with Nutrition, door Elson Haas, M.D.)

    Zelfs wetenschappelijke onderzoeken hebben er toe geleid dat de cholesterol wordt verlaagd en de bloeddruk.

  2. Lina
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Bla bla bla wat een bullshit lees ik allemaal.
    Men zou geconcentreerd moeten blijven etc.. Ik merk op mijn werk en ik ben zelf kinderarts dat ik nog veel scherper ben dan mijn collega’s ondanks dat ik mee doe aan het vasten.
    En dat kinderen ongeconcentreerd op school aan hen tafeltje zouden zitten, ik weet niet over welke kinderen jullie het hebben maar mijn kinderen van 8 en 10 gaan gewoon op tijd naar bed en doen niet mee aan de ramadan omdat ik dat nog niet verantwoord vind op hen leeftijd en het op deze leeftijd ook nog helemaal niet verplicht is.
    En Elza ik vind dat je tegenstrijdige woorden gebruikt, je zegt dat het studeren hier in Nederland erg belangrijk is, ja dus?ik ben kinderarts en geloof me ik heb een hele zware studie achter de rug gehad en heb elk jaar mee gedaan, mijn broers en zussen hebben top banen waar je U tegen zegt dus vasten heeft hier niets maar dan ook niets mee te maken,, zolang je in de ochtend goed eet en voldoende drinkt kun je de dag gemakkelijk behalen en daarbij is het zo dat de ramadan elk jaar zich verschuift in de data.. we hebben nu de pech dat het in de zomer valt maar in December mogen we al om 17:00 aan tafel schuiven.
    Ik vind dat je teveel negativiteit zaait aangezien je waarschijnlijk een aantal dingen in je omgeving gehoord hebt, terwijl wij als moslims het toch echt wel beter weten. Ik heb er geen moeite mee als iemand tegenover mij aan het eten is, vroeger als jong meisje kwijlde ik weleens als ik langs een snoepwinkel liep maar hell ik ben 29 jaar die tijden zijn allang voorbij.
    Kleine kinderen vallen in slaap?????ik als moslim die al 19 jaar vast heb dat nog geen 1 keer gehoord.Met andere woorden je hebt teveel bullshit op je vork genomen

    • Elza
      20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      Goed om te horen dat je zo’n goede baan hebt, waar je hard voor hebt moeten studeren. Dat meen ik oprecht. En ik wil best geloven dat de Ramadan daar nooit een negatieve invloed op heeft gehad.
      Wat niet wegneemt dat vasten nog steeds zwaar is voor veel mensen en dat zij het vasten moeilijk met hun werk of studie kunnen combineren.

      Ik verzin die problemen echt niet, die komen voor, hoewel ze natuurlijk lang niet bij alle moslims een rol zullen spelen.

  3. Elza
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Wat ik dan wel apart vind is dat (bijna) iedereen Ramadan kent en het respecteert, maar dat ik raar word aangekeken als ik zeg dat ik tussen Carnaval en Pasen vast. “Dat is toch iets voor moslims?” en “Dat is dus niet echt vasten” krijg ik dan te horen. Vreemd dat eeuwenoude Nederlandse tradities als de katholieke vastentijd bijna verdwijnen, terwijl voor Nederland nieuwe tradities als de Ramadan aan populariteit, bekendheid en respect winnen.

    Ik vind Ramadan niet helemaal passen in de Nederlandse maatschappij, omdat werken en studeren hier heel belangrijk worden gevonden. Het spreekt voor zich dat je zonder voedsel en water niet optimaal kan functioneren tijdens je werk of studie. Om te voorkomen dat je uitdroogt of flauwvalt zul je het dan ook rustiger aan moeten doen. Dit gaat ten koste van je studie of je belast je collega’s ermee.

    Het gebeurt tegenwoordig ook dat werknemers niet meer mogen lunchen waar moslims bij zijn; want: je moet respect hebben voor moslims en Ramadan. Maar zij kiezen er toch zelf voor om te vasten, met de uitdagingen die daarbij horen? Waarom moeten niet-moslims zich dan aanpassen aan de gewoontes van moslims?

    Kleine kinderen vallen in slaap tijdens de les en kunnen zich niet concentreren, omdat ze, hoewel ze niet vasten, wel opblijven tijdens de maaltijden. Als leraar zou je daar de ouders niet op aan mogen spreken, terwijl je dat wel zou doen als een niet-moslimkind in slaap zou vallen. Je hoort immers respect te hebben voor moslims en Ramadan. Maar het is toch onacceptabel dat een kind niet meedoet in de les, ongeacht de reden? Een typisch voorbeeld van discriminatie.

    Nog zoiets is het cancelen van het afscheidsfeestje van de achtstegroepers van een Haagse basisschool. Het zou voor de moslimkinderen kwetsend zijn om de andere kinderen limonade te zien drinken (!) en daarom kreeg niemand een feestje.
    Is het voor niet-moslimkinderen dan niet “kwetsend” als de moslimkinderen vrij krijgen van school om hun eigen feestje (Suikerfeest) te vieren? Oh nee wacht, natuurlijk niet, want de Islam moet te allen tijde gerespecteerd worden en je mag er al helemaal geen kritiek op leveren.

    • Essy
      19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

      “Het spreekt voor zich dat je zonder voedsel en water niet optimaal kan functioneren tijdens je werk of studie. Om te voorkomen dat je uitdroogt of flauwvalt zul je het dan ook rustiger aan moeten doen. Dit gaat ten koste van je studie of je belast je collega’s ermee.”
      Ja inderdaad, en bij veel werkzaamheden moet je wel geconcentreerd blijven, bijvoorbeeld bij het bedienen van machines of in het verkeer. Zorgt dat niet voor problemen?

      En ik las dat mentaal zieken niet mee hoeven te doen. In sommige gevallen zal het overduidelijk zijn, maar zo niet, wie bepaalt dan of je mentaal ziek (genoeg) bent? Heb je dan een doktersverklaring nodig of bestaan daar andere richtlijnen voor? (Vraag ik me af omdat ik in de psychiatrie heb gewerkt.)

      • Gwen
        20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

        Ik ben geen moslim maar heb wel veel vrienden die moslim zijn en die zeggen dat je zelf bepaalt of je (mentaal) ziek bent of niet. Dat lijkt mij ook logisch. Vasten doe je uiteindelijk voor jezelf, en niet voor God, Allah of omdat de Koran het zegt. Er zijn ook een heleboel mensen die helemaal niet meedoen en toch moslim zijn. Je hebt in ieder geloof toch mensen die zich aan “de regels” houden en mensen die dat minder doen. Geloven doe je uiteindelijk voor jezelf en niemand anders.

        • 20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

          Bidden en alle regels volg je voor jezelf, voor een plaatsje in het paradijs. Vasten doe je voot God maar levert je heel veel voordelen op.

    • Karima
      19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

      Elza,

      Dat er minder mensen het katholieke geloof aanhangt of aan tradities doen is niet de schuld van de moslims die zich wel aan hun geloof vast houden. Verder stoort het me dat je zegt dat werk en opleiding belangrijk zijn in Nederland. Ik zal je wat zeggen: in Islamitische landen is dat ook belangrijk want men gaat gewoon naar werk en school tijdens de Ramadan. Dat werknemers niet mogen lunchen waar moslims bij zijn en al dat andere over kinderen op school is echt bullshit. Ik weet niet waar je dat vandaan haalt, vast van een of andere pvv site. Vind het ontzettend leuk dat Serena een artikel over de ramadan heeft geschreven samen met Senae en de vele positieve reacties van lezeressen. Misschien maakt ze ook een artikel over carnaval. Kan jij je hart ophalen.

      • Mayra
        20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

        Alsjeblieft zeg carnaval?! De meeste weten niet eens wat ze dan precies vieren, zuipen en rondhoeren is het enige wat ik hier zie… Nee dan heeft de ramadan nog meer betekenis voor mij

      • Elza
        20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

        Ik verzin die verhalen heus niet, dat zijn gewoon reacties van echte mensen die ik op internet heb gelezen. Net gegoocheld en dan kom ik dit tegen uit Belgie: http://www.maroc.nl/forums/nieuws-de-dag/85350-belgi%EB-wil-ramadan-voor-kind-wettelijk-beperken.html
        Zelf merk ik deze dingen niet in mijn omgeving, maar het zijn wel degelijk problemen in onze samenleving. Ik ken genoeg moslims en die veroorzaken allemaal geen enkel probleem tijdens de vastentijd, en ik geloof ook best dat jij geen problemen veroorzaakt. Wat niet wil zeggen dat de Ramadan geen problemen kan veroorzaken in Nederland.

        Zelf vier ik geen Carnaval, ook omdat ik niet in het zuiden woon, maar ik heb er ook niets mee, het heeft ook weinig met het geloof te maken. Alleen de oorsprong heeft nog met geloof te maken: nog even goed eten, drinken en genieten voor de vastentijd ingaat. In mijn reactie heb ik het ook over de katholieke vastentijd, en dat mensen daar juist weinig begrip voor op kunnen brengen, terwijl ze de Ramadan respecteren.

        • M
          26 juni 2015 / vrijdag, 26 juni 2015

          Ja mensen, op internet lees je de absolute waarheid…

    • fadoua
      20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      Dit is echt typisch een reactie van iemand die totaal niet weet waar die over praat.

      Ik weet wel zeker dat jij niet in een omgeving leeft waar moslims leven, en daarbij stel je moslims vast geen vragen hoe alles zit als je wel in zo een omgeving zou wonen of wel?
      En dan krijg je inderdaad dit soort reacties die dus echt totaal nergens op slaan.

      Ik moet er eigenlijk een beetje om lachen hoe een onwetend iemand zo een reactie achterlaat over een bepaald iets zonder enige kennis. Shame on you!

      Laat me niet lachen, werknemers mogen niet meer lunchen in het bijzijn van vastende moslims? In welk deel leef jij in ‘t land? Op mijn werk eet iedereen gewoon wanneer die daar zin in heeft, en daar is niets mis mee. Denk je dat wij moslims opeens gaan flauwvallen of boos worden als we iemand zien eten? Wij staan er sterker in dan dat jij ooit zult begrijpen dame! 😉

      En wat betreft ‘kleine’ kinderen, die hoeven niet eens mee te doen tenzij je 12 jaar bent en in groep 8 zit mag je beginnen met vasten, omdat je de pubertijd ingaat en bewuster bent wat betreft de ramadan.

      Dat Carnaval en Pasen niet meer interessant is voor ”niet-moslims” begrijp ik eigenlijk wel heel goed. Wat zie je tegenwoordig tijdens Carnaval en Pasen? Dronken malloten die denken dat het leuk is om in hun eigen kots te liggen? Ja, want dat is ook écht de reden waarom Carnaval en Pasen wordt gevierd toch?

      Tip voor jou;
      Wees voortaan op de hoogte over een bepaald onderwerp voordat je weer zo een idioot onwetend stuk achterlaat.

      • fadoua
        20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

        Dit is trouwens bedoelt voor Elza. 😉

      • Elza
        20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

        Tip voor jou: lees mijn reactie even wat beter voor je erop reageert.

        Ik heb het niet over kleine kinderen die vasten, maar over kleine kinderen die weinig slaap krijgen doordat ze ‘s nachts opblijven. Zeker niet alle kinderen zullen opblijven, maar leraren vinden het toch een probleem.

        Ik heb het daarnaast ook niet over de feesten Carnaval en Pasen, zoals jij suggereert, maar over de vastentijd ertussen. Goed lezen de volgende keer! Weet jij eigenlijk wel waar deze vastentijd over gaat, sterker nog, had je er voor vandaag wel eens van gehoord? Zo nee ben jij dan niet onwetend?

        Waarom moet ik wel kennis hebben van de Ramadan, maar is het onnodig dat jij iets over mijn geloof leert?

        Daarnaast vind ik helemaal niet dat ik onwetend ben als het gaat om de Ramadan, ik heb er veel over gelezen en erover gehoord van islamitische vrienden. Ik heb dan ook niet het idee dat de problemen die ik geschetst heb in mijn reactie haaks staan op wat de Ramadan is. Mijn reactie gaat voornamelijk over enkele problemen die in Nederland voorkomen als gevolg van de Ramadan, niet over de Ramadan zelf. Daarom kan ik hetzelfde tegen jou zeggen: wees op de hoogte van de problemen, voordat je gaat ontkennen dat die er zijn.

        Bij kinderen van 12 jaar vind ik het ook heftig klinken om ze mee te laten vasten. Als je een Nederlands kind geen brood mee geeft naar school, wordt dit gezien als verwaarlozing van het kind. Terwijl als het om een moslimkind gaat tijdens de Ramadan, het normaal wordt gevonden. Dat is toch met 2 maten meten en dus discriminatie? In beide gevallen eet het kind niet.

        • M
          20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

          Klinkt meer of je eigenlijk boos bent dat jouw geloof steeds minder aanhangers heeft.. Rot voor je hoor, maar daar kan de Islam ook niets aan doen, het is niet hun schuld…

          • Ras
            21 juni 2015 / zondag, 21 juni 2015

            Op mij komen je stukken idd ook over alsof je een soort van jaloers bent dat de ramadan “aan populariteit wint”. Ik vind het super dat Serena en Sanae dit stuk hebben geschreven en er zoveel positieve reacties zijn gekomen, echt hartverwarmend!
            Je zegt in je eerste stuk: ” want voor moslims en de islam moet altijd maar respect zijn”. Beste Elza, volg jij het nieuws? Besef jij je wel dat er geen dag voorbij gaat waarin terrorisme of andere verschrikkelijke dingen direct gelinkt worden aan ons geloof? Respect voor de Islam is in deze samenleving heel erg ver te vinden. Dus denk goed na voordat je iets schrijft.
            Daarnaast haal je ook wat voorbeelden van discrimimatie aan, die mijns inziens nergens op slaan. Kan jij me dan uitleggen waarom marokkaanse imams (die notabene radicalisering willen tegen gaan) niet welkom zijn in Nederland omdat zij tegen homo’s zijn
            maar waarom de paus wel welkom is terwijl hij ook tegen homo’s is… is dat geen discriminatie? Dit land heeft het allang geaccepteerd dat er word gemeten met twee maten, daarom valt het je al niet eens meer op.
            En nogmaals zoals hierboven al genoemd is, je kunt moslims niet verwijten dat mensen steeds minder afweten van eeuwenoude Nederlandse gebruiken.

            • Elza
              21 juni 2015 / zondag, 21 juni 2015

              Dat kan ik je zeker vertellen, die haatimams zijn hier niet welkom omdat ze oproepen tot geweld tegen joden en homo’s. De AIVD besteed genoeg tijd aan het uitzoeken waarom de ene imam wel mag komen preken en de ander niet.
              De paus daarentegen… Volg jij het nieuws? Paus Franciscus is de eerste paus die homoseksualiteit niet veroordeelt. (zie http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/29/paus-homos-moeten-niet-worden-veroordeeld/)
              Daarnaast verwijt ik het de moslims zeker niet dat de Nederlandse gebruiken begrip verliezen, het is alleen een ontwikkeling die ik persoonlijk jammer vind en ik vind daarnaast dat elke vastentijd begrip verdient, ook al heeft de ene misschien iets minder deelnemers.

          • Elza
            21 juni 2015 / zondag, 21 juni 2015

            Totaal niet, het gaat mij erom dat andere vastentijden dan de Ramadan ook respect en begrip verdienen.
            Daarnaast vind ik het jammer dat je mij persoonlijk een verwijt maakt in plaats van inhoudelijk op mijn reactie te reageren.

            • M
              26 juni 2015 / vrijdag, 26 juni 2015

              jaja, en hoe komt het dat in Afrika aids zo een groot probleem is? En geestelijken die kleine kinderen misbruiken en mishandelen? Volg jij überhaupt het nieuws wel?
              Je bent gewoon pissed off dat jou geloof zijn punten heeft verspeeld, ik geloof in God maar wel op mijn eigen manier, ik hoef niet te vasten of dagelijks te bidden,ik hoef geen andere geloven af te kraken omdat mijn geloof nu eenmaal minder aanhangers heeft, God houdt toch van me, hoe dan ook. En het stuk over naastenliefde en een goed mens zijn is jou blijkbaar ontschoten ofzo…

    • Jennifer
      20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      @ Elza. Ik denk dat dat komt omdat in Nederland ons geloof mee moderniseert, in tegenstelling tot het geloof van de moslims. Mijn ouders zijn nog net niet geëmigreerd naar Turkije, hebben daar moslim vrienden, komen ook in de bergen enz. Het verschil tussen moslims daar en hier is zo enorm. De moslims in Turkije zijn met hun geloof ook mee gemoderniseerd. De moslims die in Nederland wonen blijven vast houden aan het geloof hoe het 50 jaar geleden was.

  4. 19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Mooi geschreven Sanae en tof van Serena dat ze hier aandacht wil aanbesteden.
    Zelf ben ik mijn geloof in de kerk verloren, maar ik blijf geloven dat er meer is dan wat wij zien. Ik vind devote moslims schitterend omdat ze nog zo oprecht kunnen geloven. In het algemeen is dit in de ‘Westerse’ maatschappij nog amper aan de orde. Blij dat moslims met de Ramadan nu eens positief in de kijker worden gezet in plaats van dat de hele gemeenschap weer wordt in een slecht daglicht geplaatst door de daden van enkelen.
    Echt een schitterend artikel!
    xx

  5. Janna
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Leerzaam artikel Serena!
    Dankjewel voor de uitleg Sanae!
    Toch is er wel iets onduidelijk wat ik eigenlijk nooit hebben durven vragen aan een moslim.
    Ik heb net gelezen waarom jullie vasten, hele mooie betekenis erachter.
    Tijdens de ramadan mag je alleen eten tussen zonsondergang en zonsopgang.
    Maar eigenlijk verplaats je dus het eetmoment.
    Normaal eet je tussen zonsopgang en zonsondergang.
    Eigenlijk is het dus niet echt vasten.
    Zie ik het nu verkeerd?

    Ik wil hier niemand mee beledigen, mocht dit ergens verkeerd vallen.
    Ook ik probeer er iets van te begrijpen en te leren.

    En na zonsondergang eten, gaat dat dan hetzelfde als overdag?
    Zodra de zon ondergaat eet je ontbijt, ik neem dat je daarna gaat slapen, Dan ergens halverwege de nacht een lunch en dan later een diner voor de zon opkomt?
    Hoe gaat dit?

    En met je dagelijkse bezigheden?
    Ga je na een paar dagen niet omvallen van de slaap?

    Alvast bedankt voor het lezen!

    Groetjes,
    Janna

    • fadoua
      20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      Hallo Janna,

      Nee, je begrijpt het inderdaad verkeerd haha.

      Ik zal proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.
      Wij vasten van rond 3.00 ‘s nachts tot rond 22.00 uur in de avond. Dat betekend dat wij 19 uur vasten. Wij hebben dus na 22.00 uur, 5 uur de tijd om ons lichaam optimaal te voeden voordat de zon weer opgaat.

      Normaal slaap je al van ong. 22.00 uur tot een uur of 07.00 uur, dus je krijgt 9 uur geen eten binnen tijdens je slaap en dat klopt. Als je overigens slaapt merk je niets van het ‘niet eten’ dus dat is niet zo lastig voor ons.
      Normaal eet je overdag je lunch, tussendoortjes, koffie/thee, en het avondeten rond 18.00uur. Dus dan krijg je de gehele dag voeding binnen.

      Dus nu tijdens de ramadan is de ruimte tussen zonsondergang & zonsopgang maar 5 uur, en de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang is maar liefst 19 uur. Dus je vast zeker wel. 🙂

      Hoop dat ik je hierbij een beetje heb kunnen helpen met het begrijpen van de ramadan.

      Natuurlijk is de eerste dag van de ramadan even wennen, je lichaam denkt van ”Hey ik krijg niets binnen”, maar gelukkig went je lichaam erg vlug aan je dagritme en dat is alleen maar een mooi cadeau aan ons van God 🙂

      Superleuk artikel Serena, erg lief dat je ons een hart onder de riem wil steken.
      Dames veel succes met de ramadan deze maand. Mabrouk Ramadan!

      Liefs Fadoua 🙂

  6. Marlous
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Mooi artikel, leerzaam om de basics van de ramadan te mogen lezen 🙂

  7. I
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Wauw top artikel! Respect Serena!
    Vind het erg fijn om dit te lezen.

    Groetjes

  8. Anne
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Heel leuk artikel, moest wel erg lachen om halal nagellak, wat ze allemaal niet verzinnen :’)

  9. Mayra
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Korte vraag, mogen jullie ook niks drinken dan?? In onze wijk is er elk jaar gelegenheid tot het samen vieren van het Suikerfeest. Dan zijn er allemaal heerlijke hapjes gemaakt door de mama’s van school. Ik schaam mij bijna om het te zeggen maar ik ben elk jaar van de partij, te lekker!

    • Salssabil
      19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

      Haha, nee we mogen ook niks drinken! En heerlijk he alle hapjes op het Suikerfeest!

      • Mayra
        20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

        Hopelijk wordt het niet zo een dorstige hete maand dan!!

  10. Jolien
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Wat leuk om hier eens wat meer over te lezen! Ikzelf sta er een beetje hetzelfde in als Serena, ik ben geen gelovige, maar ook geen atheïst. En als ik mensen tegenkomen die wel een geloof aanhangen dan ben ik altijd nieuwsgierig naar hoe ze dat integreren in hun leven! Mooi geschreven 🙂

  11. Chaima
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Wat een leuk artikel.
    Na die nare reacties die ik toevallig net heb gelezen op de tweet van rutte is dit een verademing.

  12. Wendy
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Prachtig artikel! Mijn complimenten…..

  13. Saliha
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Super goed verwoord! Echt een fijn artikel om te lezen.

  14. Christianne van Erk
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Wat een interessant artikel!
    Mijn vraag was nog slapen jullie dan wel genoeg?
    Omdat jullie natuurlijk s nachts moeten eten.

    • Chaima
      19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

      Ik slaap overdag ook een paar uur om mijn gemiste slaap in de avond in te halen. 🙂

  15. Ess
    19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Ik vind het zo netjes en respectvol dat je hier iets over plaats Serena. En Sanae je hebt een leuke schrijfstijl!

  16. 19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

    Wat tof dat je hier een artikel over hebt geschreven!! Heel leuk.

  17. Ka
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Wat goed dat je een artikel over de ramadhan toch een beetje beauty artikel van kan maken met de nagellak.

    Fijn dat je hier aandacht aan besteedt, Serena. Dat maakt jouw blog nou zo leuk, die diversiteit en de toewijding aan de minority van je bezoekers

  18. Katja
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Volgens mij de eerste beauty blog van een niet-moslima die daar een artikel over schrijft, echt super fijn dat er nog zulke mensen op de wereld zijn.
    Heel veel succes gewenst serena met alles wat je doet.

    En Sanae Tbarkallah 3alik, je hebt het goed verwoord.

  19. Ivy
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Wat een ontzettend interessant artikel! En wat je zegt serena, als we wat meer naar elkaar zouden luisteren en van elkaar zouden leren dan was de wereld een stuk mooier. Voor alle meiden die meedoen aan de Ramadan: heel veel succes!

  20. Stef
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Goed artikel hoor, duidelijk en vlot. Interessant. Top!

  21. P.
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Leuk, informatief en interessant artikel! Veel succes iedereen die meedoet aan de ramadan. Grappig die nagellak haha ^^

  22. Marouane
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Bedankt voor de tips

    Voor iedereen die meedoet alvast laid mubarak 🙂

  23. 18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Ik had het artikel vanochtend ook al gelezen maar wilde toch nog even reageren. Wat een top artikel, echt leuk om eens te lezen hoe het nu precies in elkaar zit!

  24. Ingrid
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Vraagje aan de moslima’s. Ik ben juf op een basisschool. Vanaf wanneer ‘moeten’ kinderen meedoen? Ik vind het namelijk altijd erg lastig dat kinderen in groep 7/8 mee willen doen (wat ik knap vind), maar dan een paar weken lang suf, ongeconcentreerd en niet te genieten zijn (lees: veel ruzietjes op het plein). Ik als niet moslima vind het lastig om er iets van te zeggen, omdat ik de regels niet ken. Maar het liefst adviseer ik kinderen om halve dagen te vasten (ik las dat dat mag als kind?) zodat ze op school wel gewoon hun best kunnen doen. Dus: ik respecteer hun wil, maar vind het lastig dat hun school er op die manier onder leidt. Snap?

    • Chaima
      19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

      Verplicht vasten moet vanaf het begin van je pubertijd.
      Bij meisjes is dat als ze elke maand hun menstruatie krijgen en bij jongens is dat ongeveer vanaf 12 jaar.

    • Hanan
      20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      Meiden dienen volledig mee te vasten vanaf hun menstruatie en jongens vanaf hun eerste zaadlozing in de pubertijd.
      Daarvoor mogen ze voor paar uurtjes meedoen voor de leuk alleen.

    • Serena
      Auteur
      20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      hi Ingrid,
      zoals ik het begrijp van de dames hierboven zijn de kinderen in je klas zo’n jaartje of 12 en kunnen ze dus geen halve dagen vasten. Wat je misschien zou kunnen doen is er klassikaal iets over vertellen, bijvoorbeeld, wat is de beweegreden van het vasten? En dan even subtiel vermelden dat ruzie maken op het schoolplein daar dus absoluut niet bij thuis hoort! Juist lief zijn voor de medemens. Misschien hebben je leerlingen gewoon zo nu en dan een peptalk nodig! Je kan ze ook zelf aan het woord laten, lekker interactief. Zo van, wat betekent de Ramadan voor jou, en voor jou?

      Nou ja, jij bent de lerares en je voelt je leerlingen het beste aan!

      liefs, Serena.

    • 20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      Misschien kun je de ouders erbij betrekken door ze vragen te steĺlen? Zoals de vraag die je nu steĺt? En het dan te bespreken met ze dat de kinderen zich niet goed kunnen concentreren en meer ruzietjes hebben en idd eens met de kinderen ook bespreken. Hoe meer je ze betrekt bij jouw vragen, hoe dichter jullie bij elkaar komen. Ook voor de ouders. Onze school vind ouderbetrokkenheid zeer belangrijk. 2 x in de maand een ontbijt voor de moeders en 1 of 2 x in de maand een vorming voor de ouders. De inspectie was zeer verbaasd dat onze school zo een goed contact met de ouders heeft en ze overal bij betrekt omdat dat in België zeer zeldzaam is. Er word heel negatief tegen moslims aangekeken door leraren en besturen en ouders worden niet bereikt. Bij ons dus wel.

  25. Lina
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Beste Serena en Sanae,

    Ik moest even een paar keer goed kijken of er echt een artikel over ramadan was geplaatst.Super leuk dat je dit hebt gedaan, en ook ik ben moslim alhamdoellilah en ik ben enorm fan van jullie blogs ook dat van jouw zusjes Serena en ik heb nu alleen nog veel meer respect hiervoor gekregen.
    Ook ik vast en het is pittig maar ik kom tot mezelf, denk over dingen na waar ik normaal niet bij stil sta. Ik realiseer mij hoe rijk we eigenlijk zijn, we hebben elke dag te eten en te drinken..hoe vaak doen we moeilijk over bepaalde etenswaren of gooien we pannen vol eten weg. Mensen in derde wereld landen hebben elke dag niets te eten, door deze maand besef ik hoe goed we het eigenlijk hebben, dat we trots mogen zijn op wat we hebben.

    Liefs Lina

  26. Lobke
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Wat een leuk en interessant artikel!
    Ik ben nog wel erg benieuwd naar hoe jullie dat ‘s nachts doen met slapen. Zet je wekkers waardoor je tussen het slapen door kan eten? Of slaap je overdag of ‘s avonds tussendoor? Misschien een rare vraag, maar ik ben erg nieuwsgierig :p

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

      Sanae vertelde me dat ze om 3u ‘s nachts opstaat om te eten, maar wellicht dat dat bij iedereen verschilt.

      • Salssabil
        19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

        Ja we zetten inderdaad onze wekker, om 3 uur, het tijdstip van ons laatste gebed, fadjr, is ook gelijk wanneer we moeten stoppen met eten!

  27. Sevgi
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Ik ben vandaag ook gestart met de ramadan 🙂 Leuk dat er aandacht aan wordt besteden..

  28. Syl
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Ik wist niet dat er Halal nagellak bestond, niet dat ik het nodig heb, want ik koop wel gewone nagellak. Leuk dat er toch aan gedacht wordt.

  29. 18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Oh wat een super leuke post! Vooral die tip over die ”’halal” nagellakjes van Inglot vind ik heel leuk om te lezen, ik kende ze namelijk nog niet!

    XO

  30. E
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Wat goed om al deze positieve reacties te lezen! Fijn dat iedereen elkaar steunt en accepteert. Zelf doe ik zoals ieder jaar weer mee met de ramadan.

    Ramadan Kareem en succes voor degene die meedoen met de ramadan!

  31. Farida Bou'
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Superleuk artikel!
    Fijne Ramadan 🙂

  32. Jessica
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Toevallig, heb vorig jaar ook een artikel voor een blog geschreven erover 😉 Fijn dat steeds meer mensen zich erin verdiepen die niet vasten,

  33. Elle
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Dit is mijn 1ste keer dat ik een volle maand mee doe. Ik heb dat besloten om meer doorzettingsvermogen te creëren& om meer na te denken over mijn gedrag. Het is best pittig om op een lege maag nog aardig te blijven& dat is mijn uitdaging. En wat ik hoop te bereiken is dichterbij God te komen. Leuk dat je dit artikel op je site hebt gepost.

    • Katja
      18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

      Heel veel succes met alles, je kunt het

  34. Hanan
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Ik ben ook een trotse moslima en Sanae keurig verwoord!!!

    Voor mij is vasten ook de balans opmaken en teruggaan naar je innerself . Ik vraag me dan af waar sta ik nu en waar wil ik heen. Ook neem diverse relaties onder de loep en de relaties die alleen energie uit me zuigen daar neem ik een besluit op. Ook is het de maand van vergeving,bezinning en vooral ook dankbaarheid. Het is echt het zuiveren van je lijf en geest en nader tot Allah komen!

    • Hanan
      18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

      Ik was vanochtend ook begonnen met ramadan maar op werk werd ik ongesteld…dus voor mij start de ramadan een week later. Als je ongesteld bent,mag je ook niet bidden trouwens.

      • Suzanne
        18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

        Ik ben erg benieuwd en hoop niet dat je dit ziet als kritiek, maar ik vraag me af waarom je niet mag bidden als je ongesteld bent?

        • Amelle
          18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

          Bij het bidden moet men lichamelijk rein zijn. En menstruatie bloed is nu eenmaal niet rein. Dus dan mag men niet bidden.

          • Lousaa
            18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

            Dat vind je niet rein. Of een voorganger zegt dat het niet rein is. Er is wetenschappelijk gezien niets onreins aan. Poep en pies, waar iedere mens dagelijks mee te maken heeft, worden toch ook niet als onrein gezien. Of Zweet? Ouur uit nieuwsgierigheid hoor, maar ik volg de redenering echt niet.

            • Hul
              18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

              Het gaat er om wat het geloof zegt. Als het geloof het als onrein beschouwd en het daarom niet is toegestaan te bidden en te vasten dan zal daar in de koran wel een redenering voor staan. Zolang de moslims die redenering maar volgens toch;)

            • Lina
              18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

              Volgens ons geloof is de menstruatie inderdaad onrein. Poep en pies zijn ook niet rein. Na een toiletbezoek dienen we de wassing voor het gebed opnieuw te doen. Het verschil met menstruatie is dat menstruatie constant is; het is dus niet een kwestie van wassen en weer rein zijn. Ik snap jou ergens wel, onrein klinkt niet heel positief. Maar het gaat om lichamelijke onreinheid en het is niet nadelig voor ons moslima’s. Hiermee gehoorzamen we God en dus worden we hiervoor beloond. Bovendien worden we altijd beoordeeld naar intentie, dus als iemand de intentie had om te gaan vasten en veel te bidden, maar ze wordt ongesteld, dan krijgt zij alsnog dezelfde beloning ondanks dat ze niks heeft gedaan. Overigens kunnen we altijd smeekbedes doen, dus op steun kunnen we altijd rekenen.

              Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden! 🙂

            • linda
              18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

              het is gewoon niet fris.

              zo begrepen?

        • 18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

          Het is omdat je dan onrein bent je bent dan niet schoon door het bloed voor het bidden moet je altijd schoon zijn

  35. 18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Ik ben zelf christelijk, maar vind dit topic heel interessant!

  36. E
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Wat een mooi en inspirerend artikel Sanae 🙂 Ik vind het erg knap wanneer iemand zo achter zijn geloof staat en het met de juiste overtuigingen volhoudt. Vroeger hielden wij ons wel aan bepaalde principes van de katholieke vasten periode zoals het niet eten van vlees op vrijdag, om ons enig besef bij te brengen.

    • E
      18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

      Ik las trouwens dat men in het noordelijk halfrond, waar het nu erg lang licht is, de zonsondergang en -opgang van Mekka mag aanhouden! Dat vind ik wel fair, vooral omdat je dan alsnog een lange dag heel bewust bezig bent, maar je lichaam minder schaadt en waarschijnlijk ook beter functioneert op je werk of school.

  37. s
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Leuk om dit te lezen. Ik ben nu bezig met vasten en tot nu toe gaat het prima. Geen hoofdpijn of trek! Het is inderdaad een maand van bezinning en iets meer tijd en aandacht voor anderen. Wat die nagellak betreft, ik geloof niet dat het halal is. Maar wel leuk dat zo’n artikel verschijnt!

  38. Naomi
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Lieve Serena,

    Ik vind het echt heel goed dat je zo’n artikel schrijft! Heel interessant om eens te lezen. Struikelpuntje van mij is dat, ondanks dat het verhaal over de Ramadan vast en zeker klopt, je je feiten over het Joodse vasten bijvoorbeeld wel beter had kunnen checken.. WIj vasten niet van zonsopgang tot zonsondergang, zoals bij de Ramadan, maar 25 uur lang. Dat wil zeggen, van zonsondergang tot zonsondergang, en dan nog wat extra minuten!

    • Libanees
      18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

      Wanneer mag je dan eten als je tot zonsondergang tot zonsondergang niet mag eten/

      • Mnemo
        18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

        Ze vasten maar 1x 25u, in plaats van een hele maand lang.;)

    • Chanty
      19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

      Geldt ook voor het christelijk geloof, er zijn ook mensen die dan helemaal niets eten bijvoorbeeld.. 🙂

    • Serena
      Auteur
      19 juni 2015 / vrijdag, 19 juni 2015

      hi Naomi,
      Sanae whatsappte me, ze heeft het zeker wel opgezocht en gecheckt, maar een typfoutje gemaakt! Ik heb het net meteen aangepast. Nu klopt de tekst weer 🙂

  39. Nalinie
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Supermooi artikel, heel interessant! Eindelijk iemand die vertelt waar de Ramadan nu echt om draait ipv alleen om de armen. Keep it up!

  40. Tamara
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Mijn zusje is een 7 jaar geleden moslim geworden. Ze is nu getrouwd en woont nu in Egypte. Aangezien wij thuis niet moslim zijn was zij altijd de enige die de ramadan deed. Dat moet ontzettend eenzaam zijn geweest. Nu kan ze het vieren met haar man en schoonfamilie en dat stelt mij gerust en maakt me blij.

    Iedereen die vast een goede ramadan!

    • Libanees
      18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

      Wauw, wat mooi dat het jou ook gerust hart geeft dta ZIj nu in haar eigen zone zit waar zij zich prettig bij voelt! top

    • Kim
      18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

      Super lieve reactie!

    • 18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

      Wat een ontzettend mooie reactie! Zo zouden meer mensen moeten denken.

    • Suus
      20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      Wat lief!!

    • 20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

      Wat lief! Niet iedere bekeerling heeft zo’n lieve zus.

  41. Heleen
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Ik vind het echt goed dat je hier een artikel aan wijdt!
    En echt super interessant dat er halal nagellak bestaat!
    Sinds een paar maanden geef ik Nederlands les aan vluchtelingen en veel van hen doen natuurlijk ook mee met de Ramadan, maar ik wist/weet er eigenlijk niet heel veel van. Ik merk wel dat de concentratie nu al een stuk minder is 🙂
    Heel fijn dus om in dit artikel een beetje uitleg te krijgen

  42. Cheri Hussain
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Echt een toffe en informatieve artikel! Gelukkig Ramadan iedereen! 🙂

  43. Aicha
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Top artikel dames! Er is nog een andere water doorlatende nagellak namelijk Tuesday in love. Deze kun je gewoon in Nederland bestellen.
    ik wens iedereen die meedoet aan de ramadan een gezegende maand toe en ik hoop dat het voor ieder een profijtvolle maand wordt!!

  44. Fatema
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Serena! Wat fijn dat je over de Ramadan schrijft en Sanae je bent echt een toppertje 🙂 Dank jullie wel en Ramadan Kareem 🙂

  45. assiepoester
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Leuk artikel! Jij ook fijne ramadan.

  46. Fatima
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Een tippie; Een dadel tussen 2 schijfjes komkommer! Dorstlessend en voedzaam. Tevens is het een vergeten ‘sunnah’ (leefwijze) van de profeet Mohammed. (vrede zij met hem). Heel leuk artikel Sanae! En bedankt om de ramadan in de kijker te zetten Serena, heel erg fijn!

    Happy Ramadan everyone! Let the hunger games begin! Hahaha. Grapje 😛 ❤️

  47. 18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Wat een fijn artikel. Ik vind het heel erg interessant om hier meer over te weten te komen.
    Liefs

  48. Salssabil
    18 juni 2015 / donderdag, 18 juni 2015

    Wat vind ik dit een leuk artikel! Ik ben zelf moslim en vast al een aantal jaartjes mee, ik voel me een beetje speciaal dat je hier dus een artikel over schrijft! Ik hoop dat alle niet moslims een beetje begrijpen waar het vandaan komt. En Sanae je hebt het heel mooi verwoord, het is een beetje een challenge om jezelf te verbeteren. Ik wens iedereen een gezegende ramadan, en alle niet-deelnemers wens ik natuurlijk ook een mooie maand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *