Ramadan | wat is dat nou precies?

De laatste jaren word ik er via Instagram vaak aan herinnerd dat de Ramadan is aangebroken. Zodra ik een foodfoto plaats stromen de reacties binnen. Volgers taggen vrienden en familie in de comments met ‘kom, dit gaan we vanavond maken’ of ‘wat ziet het er heerlijk uit, ik moet nog 10 uur wachten tot ik weer mag eten’. Oh ja, denk ik dan, het is weer zo ver.

Rama-watte?

Maar wat is de Ramadan nou precies? Ja, je mag de hele dag niet eten en pas na zonsondergang mag je los, maar waarom doen moslims dit? Is het bedoeld als straf? Wat heeft het voor nut? En waarom start de Ramadan elk jaar weer op een andere dag? Ik heb nooit eerder over geloof en godsdienst geschreven op mijn blog, omdat er op dit soort onderwerpen bijna altijd heftige reacties komen. Toch wil ik het vandaag graag over de Ramadan hebben. Ten eerste, omdat ik denk dat er meer mensen zijn zoals ik die geen idee hebben wat deze vastperiode inhoudt. Ten tweede, omdat ik weet dat ik relatief veel bezoekers heb die moslim zijn en ik dit deel van mijn bezoekers graag een hart onder de riem wil steken. En ten derde, omdat de kans groot is dat je iemand kent die Ramadan houdt – een collega, een klasgenootje, een familielid – en het fijn is om te weten waarom diegene dit doet. Als we elkaar allemaal wat beter zouden begrijpen, zou de wereld een klein beetje mooier worden.

Wat geloof ik?

Nu ben ik zelf geen moslim, sterker nog, ik oefen geen enkel geloof uit. Ik kan mezelf ook weer geen atheïst noemen, want ik geloof namelijk wel dat er meer is na de dood. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het geloof van anderen. Als ik iemand ontmoet uit de Pinkstergemeente, iemand die katholiek, boeddhist of moslim is, stel ik altijd vragen. Ik ben nieuwsgierig, benieuwd. Hoe zit dit dan? En dat? En hoe verklaar je zus, en zo? Ik luister naar verhalen, maar probeer nooit te oordelen. Soms is dat wel moeilijk, omdat ik er gewoon andere overtuigingen op na houd. En soms leer ik er juist van.

Nieuwsgierig

Ook mijn stagiaire Sanae heb ik het hemd van haar lijf gevraagd. Hoe vaak bid je dan per dag? En waarom doe je het niet op kantoor? En als je dan gebeden moet inhalen thuis, ben je dan geen uren bezig, ofzo? Waarom haal je je nagellak eraf voor het bidden? En doen jullie dat bidden dan met zijn allen bij elkaar of gewoon ieder in zijn eigen kamer? Wat betekent Allah Akbar eigenlijk? En moeten je handen per se naast je hoofd zijn als je dat zegt? En als je dan gaat vasten, hoe houd je dat vol? Baal je als het in de zomer valt? En als je dan tijdens de Ramadan ongesteld bent, is dat toch niet chill? Dan moet je het later in je eentje gaan inhalen, dan eet er niemand gezellig met je mee!

Sanae heeft al mijn vragen trouw (en soms lachend) beantwoord. Op een gegeven moment zei ze ‘is het niet leuk om een artikel over de Ramadan te schrijven?’. Ik vond dat eigenlijk een heel goed idee. Dus, zo gezegd, zo gedaan. Hieronder geef ik daarom het woord aan Sanae, die jullie graag wat meer informatie geeft over Ramadan. Ook heeft ze goede tips verzameld voor de moslims die meedoen aan deze vastenmaand: welk voedsel kun je beter laten staan en waar moet je verder op letten?

Wat is Ramadan?

Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender waarbij de islamitische gemeenschap vast. In Nederland gaat het om ongeveer 900,000 moslims. Daar waar de Christelijke gemeenschap tijdens het vasten bepaald voedsel en dranken vermijdt, en de Joodse gemeenschap verspreid over het jaar enkele dagen van zonsondergang tot de volgende zonsondergang niet eet en drinkt, vasten moslims gedurende 29 of 30 dagen aan één stuk. Vasten houdt voor de moslims in dat er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten en gedronken wordt (zelfs geen slokje water of kauwen op een kauwgompje!). Zodra de zon ondergaat is het de bedoeling dat het vasten verbroken wordt met een niet al te uitbundige maaltijd.

Maar, de maand Ramadan is meer dan alleen vasten. Voor moslims staat deze heilige maand in het teken van het reinigen van lichaam en geest in de vorm van vergeving, bezinning en het schenken van geld aan de armen. In deze maand is het de bedoeling dat je je bewust wordt van je slechte gewoonten, zoals roddelen, jaloezie, vloeken of ondankbaar zijn, en deze afleert. En natuurlijk, om dit ook vol te houden na de Ramadan. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het suiker-feest. Familie en vrienden komen gezellig bij elkaar en er wordt uitgebreid gegeten.

Uitzonderingen

Het is een pittige maand, zowel fysiek als mentaal, maar het wordt ons niet te moeilijk gemaakt. Ouderen, jonge kinderen, fysiek en mentaal zieken, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn niet verplicht om deel te nemen aan het vasten. Ook hoeven wij vrouwen tijdens het menstrueren niet te vasten omdat wij het deze periode al zwaar genoeg hebben en de juiste voeding nodig hebben (dit betekent dus een paar dagen pauze en opladen, persoonlijk vind ik dat wel fijn!).

De mooiste maand van het jaar

Voor mij is de Ramadan de mooiste maand van het jaar en tegelijkertijd de moeilijkste. Niet alleen omdat de dagen superlang zijn, maar ook omdat ik mezelf als mens probeer te verbeteren. Ik probeer bepaalde gewoontes af te leren en meer goed te doen, zowel op persoonlijk vlak als voor anderen. Ik zie dit dan ook als een project; mijn moment om mijn doelen te bereiken, of in ieder geval een begin te maken. Serena vroeg me eens hoe ik de Ramadan volhoud en of dat niet supermoeilijk is. Het klinkt misschien gek, maar het is voor mij goed te doen. Ik sta sterk in mijn geloof, ik weet waarvoor de Ramadan is bedoeld en wat het hogere doel is van het vasten. Voor Serena is het gewoon een maand niet eten, maar voor mij is het meer dan dat en daarom houd ik het vol.

Ramadan Food Tips

superfood healthyOmdat je alleen tussen zonsondergang en zonsopgang mag eten is het heel belangrijk om ook echt gezond te eten om zo fit mogelijk te blijven. Op deze manier is het – naast het mentale gedeelte – nog beter vol te houden. Wat ik veel zie gebeuren is dat er veel Arabische zoetigheden en deeghapjes worden gegeten. Tot de Ramadan van vorig jaar heb ik mij daar ook schuldig aan gemaakt. Behalve het vullen van je maag doet dit soort voedsel helemaal niets goeds voor je lichaam. Net zoals vorig jaar wil ik het ook dit jaar beter aanpakken op foodgebied. Ik ben absoluut geen healthfreak, food expert of Judge Judy op dat gebied, ik houd gewoon van groente en fruit en toevallig is dat gezond. Dat is dan weer mijn mazzeltje!

Het enige waar ik moeite mee heb is het laten staan van koffie. Nooit gedacht dat ik een koffiedrinker zou worden. Een paar maanden geleden kochten we een koffiezetapparaat voor de verjaardag van m’n moeder. Ik ben toen begonnen met het drinken van latte’s met verschillende smaakjes voor de gezelligheid, maar al snel kreeg ik last van hoofdpijn als ik het niet dronk. Dit betekent dat ik moet afkicken, wil ik hier geen last van krijgen tijdens het vasten. Daarom drink ik nu in plaats van 2 kopjes, 1 kopje per dag (oké, eerlijk, 1 groot glas!).

Hieronder mijn Ramadan Food Tips;

 • Probeer zo veel mogelijk water de drinken om gehydrateerd te blijven, minstens acht glazen per dag.
 • Eet veel groente en fruit om aan je dagelijkse dosis vitamientjes en mineralen te komen. Een goed idee is om groente- en fruitsmooties te maken. Vol energie en lekker vullend.
 • Groente en fruit zijn daarnaast ook goed om je lichaam te hydrateren, vooral komkommer, watermeloen, sinaasappel, ananas, mango en tomaat bevat veel water.
 • 40 – 70 % van je energie is afkomstig van koolhydraten, kies daarom voor langzame vezelrijke koolhydraten zoals volkoren brood en pasta, havermout en zilvervliesrijst. Je lichaam kan hier uren op teren. Banaantjes werken ook goed!
 • Eet niet te veel in één keer! Ramadan draait niet om jezelf volvreten. Door langzaam te eten en door je maaltijden te verdelen tijdens de uren dat de zon onder is, krijg je uiteindelijk veel meer voedingsstoffen binnen.
 • Vermijd eten dat te pittig, te zoet, te vet, te gekruid of te zout is, om dorst te voorkomen.
 • Zoetigheden, deeghapjes en andere snacks zoals chips of zoutjes zijn vet en geven je snel een vol gevoel, maar hebben totaal geen voedingswaarde voor je lichaam. Heb je toch zin in een ‘vette hap’ probeer het dan te bakken of te grillen in plaats van te frituren.
 • Eiwitten zorgen ook voor veel energie en houden de spieren gezond. Eiwitrijk voedsel is bijvoorbeeld kwark, vis (tonijn), mager rundvlees, bonen, linzen en eieren.
 • Als je groente en fruit gebruikt, zorg dan dat dit zo vers mogelijk is voor de optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Mijn favoriete Ramadan recepten

Voor de Ramadan begint ga ik altijd op zoek naar goede, gezonde recepten. Ook tijdens de Ramadan, op een vrije dag, ben ik vastgekluisterd aan de TV en staat 24 Kitchen non stop op repeat. Kookprogramma’s zijn mijn omgekeerde guilty pleasure tijdens de Ramadan. Ik geniet er van om te kijken naar de recepten die worden bereid en ik haal er ook altijd veel inspiratie uit. Ik vind het dan ook nooit erg als er mensen in mijn bijzijn eten.

Ik kwam de volgende recepten tegen op het YouTube kanaal van The Domestic Geek, die me niet alleen erg lekker leken, maar ook zeer geschikt voor tijdens de vastperiode. Ik wilde ze jullie niet onthouden!

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik ook op een handig Buzzfeed artikel met 27 energierijke recepten, speciaal geselecteerd voor tijdens de Ramadan. Denk aan recepten voor Overnight Oats of Breakfast Smoothie met yoghurt, pindakaas, banaan en havermout. Check het artikel hier.

Zoals ik al eerder aangaf ben ik geen food expert, en natuurlijk heb ik zelf ook wel eens een Cheat Day en eet ik zoet en vet, maar mijn ervaring is dat voedzaam, gezond eten waar je lang op kan teren het beste is om te nuttigen tijdens de Ramadan.

“Halal” nagellak

inglot 02m nagellakAls laatste nog een tip, maar dan eentje op beautygebied. De meningen lopen sterk uiteen als het gaat om het dragen van nagellak tijdens het gebed. En dan gaat het voornamelijk om het dragen van nagellak tijdens de wassing die daar aan vooraf gaat, waarbij het reinigen van de nagels een vereiste is. Om het zekere voor het onzekere te nemen draag ik daarom amper nagellak, omdat ik het er dan toch elke dag weer vanaf zou moeten halen. Nu hoorde ik laatst over de O2M nagellak van Inglot. Deze nagellak is gecertificeerd halal, omdat het zowel water- als zuurstofdoorlatend is. Voor de moslimvrouw ideaal omdat zij hiermee kan bidden, voor de niet-Moslimvrouw ideaal omdat het gezonder voor de nagels is!

inglot O2MIk besloot om de nagellak te testen door het aan te brengen op een koffiefilter en een zakdoekje. Vervolgens wacht ik tot het is opgedroogd en wrijf ik er wat water overheen om te zien of het water wordt geabsorbeerd door de filter en de tissue eronder. Als positieve controle neem ik ook een OPI lakje mee, waarvan bekend is dat het niet waterdoorlatend is.

Dit is het resultaat:

halal nagellak inglotZoals je kunt zien laat de O2M nagellak van Inglot wel degelijk water door. Wel wil ik erbij zeggen dat dit geen officieel experiment is, dus of deze nagellak 100% halal is, laat ik aan jullie over.

Dan rest mij alleen nog maar te zeggen dat ik blij ben dat jullie de moeite hebben genomen om dit (flinke) artikel te lezen. Ik hoop dat jullie er wat van hebben opgestoken, inspiratie hebben opgedaan en het interessant vonden om te lezen.

winnie the pooh quoteIk ben erg benieuwd wie van jullie ook vandaag is gestart met de Ramadan. Ook ben ik benieuwd naar jullie eigen Ramadan (food) tips. Deel je mening over de Ramadan en je tips in de comments!

Liefs,
Sanae

Volg:

169 Reacties

 1. Nese
  2 juli 2016 / zaterdag, 2 juli 2016

  Dank u wel allemal voor jullie begrijp en respect. Ik hoop dat jullie binnenkoort ook bekeren aan Islam . De laaste en ware geloof. Dan zullen we allemaal naar hemel toe insaallah.

 2. Rana
  31 mei 2016 / dinsdag, 31 mei 2016

  heel goed uitgelegd !?

 3. Seher
  10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Even als aanvulling op het stukje over uitzonderingen. Wanneer vrouwen menstrueren mogen ze inderdaad niet vasten, maar dit heeft niks te maken met de last ervan of bepaalde voeding die dan ingenomen moet worden. Binnen de islam is het zo dat vrouwen tijdens hun menstruatie als het ware ‘onrein’ zijn. Wanneer vrouwen menstrueren mogen ze niet bidden, niet vasten, niet de moskee betreden, niet uit de Koran lezen etc. Wanneer de menstruatie voorbij is, wassen vrouwen zich op een speciale manier en zijn ze weer ‘rein’.
  Binnen de islam wordt menstruatie overigens niet geassocieerd met vies ofzo, maar juist als een natuurlijke vorm van reiniging van het lichaam. Met het bloed komen afvalstoffen en dergelijke op natuurlijke wijze het lichaam uit. Wanneer dit proces voorbij is, is de vrouw weer rein. Deze cyclus herhaalt zich natuurlijk maandelijks. Dit is eigenlijk het hele verhaal achter menstruatie bij vrouwen binnen de islam.

 4. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een interessant artikel! Ik heb zelf ook niet echt een geloof – niet dat ik een atheïst ben, maar hetzelfde als wat Serena zegt ben ik wel altijd heel geïnteresseerd in andermans geloof. Ik wist wel een beetje wat de ramadan nou precies inhield, ook vanwege vrienden en vriendinnen die moslim zijn, maar fijn om zo’n uitgebreid artikel te lezen! En ik wist bijvoorbeeld ook helemaal niet van die nagellak!

 5. Claudia
  22 juni 2015 / maandag, 22 juni 2015

  Heel mooi artikel!
  Ik was ook nooit mee in het hele ramadan verhaal (waar het nu exact voor stond enzo). Maar ik ben helemaal voor het bezinnen, en even stilstaan bij het leven.
  Dankzij So You Think You Can Dance coach Ish ben ik heel geïntrigeerd geraakt erdoor. Hij deelt elke dag op zijn Facebook waar hij zich over bezint heeft, echt de moeite om eens te volgen!

  https://www.facebook.com/ishaithamou?fref=ts

 6. Joëlle
  21 juni 2015 / zondag, 21 juni 2015

  Ik wist wel van het niet eten, maar niet van het verbeteren van bepaalde gewoontes en eigenschappen. Weer wat geleerd! Ik heb wel altijd heel veel respect voor iedereen die deelneemt aan een vastenperiode, waarbij mij persoonlijk Ramadan het ‘moeilijkst’ lijkt omdat het zo intensief lijkt.

  Voor alle meiden die nu Ramadan doen? Hebben? (wat is daar het goede woord voor?) heel veel succes en veel respect van mijn kant af!

 7. Jasmine
  20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

  Ik doe me aan de ramadan, en ik herken mezelf in wat je zegt! Ik word hier mentaal heel sterk door, en een voorbeeld is dat ik vanaf mijn achtste nagebloed, maar toen ik voor heb eerst ging vasten op mijn 14e dacht it, als ik van zonsopkomst tot zonsondergang zonder eten kan, kan ik ook wel stoppen met nagelbijten.. En dit is maar een van de vele voordelen die het voor mij heeft gehad! Super artikel<3

 8. Gabriëlla
  20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

  Wat goed dat je dit artikel plaatst! Ik had echt geen idee en ben een stuk wijzer geworden!
  Mooie boodschap zit er ook in!

  Lieve groetjes!

 9. Suus
  20 juni 2015 / zaterdag, 20 juni 2015

  Een topartikel! Ik vast met mijn vriend mee, hij is moslim, ik ben niet gelovig. Het geeft me een voldaan gevoel, ik vind het heel fijn om te ervaren hoe hij zich voelt. Tevens vind ik de gedachte achter de Ramadan ook prachtig. Dit is een fijne maand en ik zie het vasten totaal niet als een last. Het valt me eigenlijk erg mee. Ramadan kareem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *