Puistjes (en littekens) op je rug, hoe pak je dat aan?

Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar het is toch echt mei en dus volop lente, maar KEEP THE FAITH, want komend weekend is ons mooi weer voorspelt. Heerlijk, als het zonnetje weer gaat schijnen! En met zomers weer in het vooruitzicht leek het me een goed idee om in te haken op een vraag die ik een aantal keer voorbij zag komen de afgelopen tijd: hoe ben jij van je puistjes – en de daarbij horende littekens – afgekomen op je rug?

urban jungle badkamer_ - 5Vooral de mensen die mij al wat langer volgen zal het niet ontgaan zijn dat mijn rug heel mooi egaal is geworden. En dat is echt geen Photoshop! Vroeger was mijn rug helaas niet zo mooi. Ik heb in een paar jaar tijd weliswaar iets meer rugvet verzameld, maar de puistjes zijn weg en ook mijn littekens zijn verleden tijd. Toen ik laatst aan mama liet zien welke trouwjurk ik graag zou willen hebben voor onze bruiloft zei ze dan ook enthousiast “mooi die open rug, Sereen. Dat wilde je vroeger nooit, vanwege je puistjes en littekens”. Want ja, ik schaamde me er destijds voor. Mijn rug was absoluut niet mijn mooiste feature.

backne backne_1 Hier zie je oude (bruin) en versere (rood) littekens over elkaar heen.

backne0001Sorry voor de side boob.

acnerug_1 Jemig, hier ben ik wel een scharminkeltje, he?

Nou, je ziet het. Zo zag mijn rug er nog pak’ em beet 4 jaar geleden nog uit. Dus wat heb ik gedaan? Welke behandelingen heb ik gehad en hoeveel euro’s heb ik er tegenaan gesmeten om mijn rug mooi egaal te krijgen? Ik kan jullie gerust stellen, het antwoord is heel simpel én goedkoop: bietensap. Geen fruitzuur peelings, geen bindweefselmassages, geen laserbehandelingen en zelfs geen microdermabrasie. Gewoon elke dag een shotglaasje bietensap. Maar voordat ik daar verder op inga, wil ik jullie eerst iets meer vertellen over acné op je rug.

Hoe ontstaan puistjes op je rug?

puistjes-ontstaanAcne op je rug komt voornamelijk voor bij jonge mensen, maar ook zeker nog bij volwassenen (meestal bij vrouwen). Zelf heb ik er last van gehad tot mijn 25e en daarna waren het vooral de littekens waar ik me voor schaamde. En omdat ik een getinte huid heb en dus meer melanine aanmaak dan iemand met een lichtere huidskleur, ben ik erg vatbaar voor acne littekens (ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genaamd).

Acne op je rug ontstaat op dezelfde manier als acne in je gezicht; onze huid bevat ontzettend veel talgkliertjes. Talg is een vetachtige stof die nodig is om onze huid soepel te houden en voorkomt dat deze uitdroogt. Talg komt normaal gesproken gewoon door onze poriën naar de oppervlakte, niets aan het handje, maar als er sprake is van overmatige talgproductie dan zorgt dit ervoor dat het samenklontert met dode huidcellen. Dat alles blijft dan lekker aan elkaar kleven en dat zorgt voor verstopte poriën. Er ontstaat een talgpropje, maar de talgproductie blijft maar doorgaan waardoor de verstopte porie alsmaar groter en groter wordt: zo ontstaat een mee-eter. Wat er ook kan gebeuren is dat de klierwand onderhuids barst, met als gevolg een rode ontsteking met een witte kop: zo ontstaat een puist.

Het probleem met acne op je rug is dat je er moeilijk zelf bij kunt, dus behandelen met skincare producten zonder hulp van een ander is eigenlijk niet goed te doen. Ook zie je je rug minder goed, waardoor je het sneller zal verwaarlozen dan je gezicht (waar je elke dag tegenaan kijkt in de spiegel). De huid van onze rug is daarbij ook wat dikker, waardoor puistjes op deze plek wat hardnekkiger kunnen zijn. Ook bevat de rug meer talgklieren, waardoor er dus meer plekken zijn waar puistjes kunnen ontstaan.

Bietensap voor een egale huid

bietjes komMaar goed, nu weten we hoe puistjes ontstaan. Maar hoe komen we er vanaf? En hoe kom je van die littekens af? Ik heb ooit eens op een blog gelezen van een vrouw uit Singapore dat zij bietensap is gaan drinken om van haar oude acnélittekens af te komen. En dat had zij ook weer ergens gelezen. Ik heb dus geen idee wie deze wijsheid is gestart, maar ik ben hem of haar voor altijd dankbaar want HET WERKT! Althans, voor mij. En ik weet dat veel andere meiden het ook hebben geprobeerd, en dat hun huid er ook mooier en egaler van is geworden. Waarom bietensap?

Bloedzuiverend
In de jaren 50 was er een Hongaarse dokter die kankerpatienten een glas rode bietensap per dag voorschreef. Bieten bevatten een hoge concentratie aan het anti-oxidant betalaine, die de aanmaak van glutathione in het lichaam verhoogd. Glutathione heeft sterk ontgiftende eigenschappen die ervoor zorgt dat bepaalde schadelijke stoffen naar de darmen worden vervoerd waar het vervolgens het lichaam kan verlaten. Rode bieten zijn met andere woorden de ultieme detox-food. Het zuivert het bloed en zorgde bij de kankerpatienten voor een afname in tumorgroei. In die tijd kon er nog niet echt aangetoond worden waarom en hoe dit kon, maar de interesse voor rode bieten in de medische wereld werd gewekt.

Goede stoelgang
Rode bieten zijn een goede bron van vezels. Ze bevatten pectine, een oplosbare vezelsoort, die ervoor zorgt dat je stoelgang soepeltjes verloopt.

High performance

Rode bieten zijn rijk aan nitraat, wat in het lichaam wordt omgezet tot salpeterzuur en wat er voor zorgt dat de bloedvaten wijder gaan staan. Hierdoor kan er meer bloed doorheen stromen wat de bloeddruk verlaagd en waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen. Rode bietensap wordt daarom aangeraden aan mensen met een hoge bloeddruk, maar ook (top)sporters drinken het graag. Uit testen is gebleken dat je lichamelijke inspanning tot wel 25% langer vol kunt houden wanneer je rode bietensap hebt gedronken.

beet-02
Nieuwe cellen

Rode bieten zijn rijk aan een hele waslijst vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, B1, B2, B6 en C, calcium, natrium, magnesium en fosfor. Ook bevatten ze ijzer en foliumzuur, essentieel bij de aanmaak van rode bloedcellen en de productie van nieuwe cellen. Rode bietensap zorgt ervoor dat het lichaam wordt geheeld van binnenuit en hierdoor zullen wondjes, infecties en littekens dan ook sneller en beter helen.

Rode bietensap en huid

Alle bovenstaande informatie laat zien waarom rode bietensap goed is voor de binnenkant van ons lichaam, maar what about the outside? Hoe komt het dat mijn huid zo in opgeknapt nadat ik bietensap ben gaan drinken? Wanneer je een onzuivere huid hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Acné kan bijvoorbeeld hormonaal zijn of het kan een soort allergische reactie zijn op zowel producten als op voedsel. Wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed kan verteren eindigen deze stoffen in je bloed, waardoor je bloed ‘onzuiver’ wordt. Onzuiver bloed klinkt bijna borderline-racist, maar het is een term die vaak wordt gebruikt in de geneeskunde en dermatologie.

Ik denk dat ik inderdaad snel last heb van onzuiver bloed aangezien ik weet dat mijn huid gevoelig is voor wat ik eet. Eet ik chocola of varkensvlees dan kan je er donder op zeggen dat ik de dag erna 3 knoerten van puisten op mijn kin heb staan. Ik heb geen allergieën voor koemelk, gluten of andere voedingswaren (ik heb het eens laten testen), maar ik ben er wel van overtuigd dat voeding direct effect op mijn huid heeft. Sinds ik rode bietensap drink is mijn huid verbeterd, en omdat rode bietensap een bloedzuiverende detox-drank is, denk ik dat dit inderdaad heeft bijgedragen aan een mooiere huid.

3758945Rode bietensap iets voor jou?

Het hangt er van af wat de oorsprong van jouw acné is, maar mocht het komen door onzuiver bloed (of heb je het vermoeden dat voedsel een grote invloed heeft op jouw huid) dan kan jouw huid wellicht ook opknappen door het drinken van rode bietensap.

Omdat het zo’n sterke detox-drank is wordt er aangeraden om het drinken van bietensap langzaam in je dagelijkse routine op te nemen. Begin met een klein glaasje (een kwart glas) en bouw het langzaam op naar 1 glas per dag. Ik drink het in de ochtend, maar ik heb nergens gelezen of het tijdstip van inname uitmaakt. De smaak vind niet iedereen even lekker, maar gemengd met appelsap of wortelsap is het goed te doen! Gewoon 1:1 mengen. Je kunt rode bieten verwerken tot sap met een juicer, maar zelf koop ik kant-en-klare rode bietensap van Zonnatura (of probeer eens Zonnatura Rode Biet spread, lekker voor op brood) te koop voor een paar euro bij de supermarkt. Dus geen dure behandelingen of skincare producten, per maand ben je niet meer dan €10 kwijt aan bietensap of -spread en that’s it! That’s my secret. 

Wat kun je verder doen?

Naast het drinken van bietensap om oude littekens te laten vervagen, zijn er nog meer stappen die je kunt nemen om de acne op je rug te verminderen.

Allereerst de vuistregel: knijp je puistjes niet uit. Ik wéét dat het jeukt en ik wéét hoe bevredigend het kan zijn, maar gewoon niet doen. Ik kon er zelf nooit vanaf blijven en juist de puistjes waar ik aan zat te krabbelen veranderden in diepe, donkerbruine littekens waarbij het veel langer duurde voordat ze eindelijk wilden vervagen.

Draag daarnaast het liefst katoenen kleding, omdat deze stof de huid beter laat ademen. Ook een katoenen dekbedovertrek kan al verschil maken. ‘s Nachts zweet je veel, dus probeer elke ochtend even je huid te reinigen door te douchen, maar douche niet te lang en te heet want dit kan je talgklieren activeren. Douche zo snel mogelijk na het sporten en spoel jezelf altijd goed af met water voordat je de douche onder vandaan stapt. Restjes shampoo en conditioner kunnen namelijk je huid verstoppen, als ook bepaalde vettere bodylotions en -crèmes.

Als laatste wil ik je meegeven dat het helemaal niet genânt is om je broer, zus, vader, moeder of partner te vragen of ze je willen helpen met het aanbrengen van skincare op je rug. Ze doen het vast met alle liefde! Zelf zweer ik bij producten met 2% salicylzuur tegen puistjes, en bij goede brightening creams om de littekens ook van buitenaf aan te pakken (momenteel gebruik ik Eucerin Even Brighter).

bikini5manieren-2Ik hoop dat jullie dit interessant vonden om te lezen en ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn tips.

Heb jij last van puistjes en littekens op je rug?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

105 Reacties

 1. H
  5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

  Na hoelang zag je resultaat?

 2. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat goed zeg. Dit wist ik helemaal niet! Ik heb helaas ook last van acne, alleen dan in mijn gezicht. Bij mij is het hormonaal, tijdens mijn tweede zwangerschap had ik er geen last van en nu, vijf weken na de bevalling, is het weer zo ver helaas

 3. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik blijf het lastig vinden om bietensap te drinken omdat ik het super erg naar aarde vind smaken… Maar hey, alles voor die egale huid!

 4. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik ga het zeker eens proberen, ben benieuwd of het werkt!

 5. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat een goede tip! Die ga ik zeker onthouden!

 6. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik zet het op mijn boodschappenlijstje, eens kijken of het ook wat voor mij doet. Als het niks doet, heb ik in ieder geval wat extra groente binnen gekregen.

 7. Roos
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Hoewel ik ook groot fan ben van bietensap, zou ik toch zeker niet aanraden om elke dag een glas bietensap te drinken. Er zit veel nitraat in, wat ook gunstige effecten heeft, maar een overmaat aan nitraat kan leiden tot omzetting naar nitrosamines die schadelijk zijn voor je lichaam en gelinked zijn aan kanker. Daarnaast zitten er ook veel ijzer en magnesium in, wat kan ophopen in je lever. Dus zoals altijd, drink met mate.

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Hi Roos,
   dat adviseer ik ook, ik heb het namelijk over een shotglaasje, niet over een heel groot glas.

 8. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik ga dit absoluut proberen, thanks voor de tip! Ik had altijd een egale rug, maar eerder dit jaar kreeg ik ineens gordelroos. Dit is gelukkig genezen, maar heeft wat lelijke littekens achter gelaten. Hopelijk gaat mij dit ook helpen!

 9. Leonie
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wow dit moet ik proberen, want ik heb exact hetzelfde probleem met mijn rug… Wat een verschil maakt het bij jou!

 10. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Heel duidelijk artikel! Wij hebben thuis ook eens bietensap geprobeerd, mijn man heeft namelijk hetzelfde op zijn rug. Maar voor heb was het door de wisseldiensten en alles bijna niet vol te houden. Ik vond het zelf ook echt niet heel lekker helaas haha. Maar misschien moeten we even wat meer doorzetten en er toch voor gaan!

 11. Berfin
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik had de vorige keer dat je dit aanraadde ook een fles bietensap gekocht maar ik kreeg het gewoon echt niet weg! Shotjes van de vieste alcoholische dranken tik ik raar genoeg wel snel achterover maar dat is besides the point haha. Maar mijn vraag is of het uit zou maken als je het verdunt met een ander drankje? Bijv met water of andere sappen? Krijg je dan ook hetzelfde resultaat of is het echt het beste om het puur te drinken?

 12. Merel
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wauw, dat zoiets simpels zo’n groot verschil kan maken! Als ik zo lees wat bietensap allemaal voor je doet denk ik dat het überhaupt goed is om eens te proberen. Ik heb wel wat last van acne op de rug maar niet in extreme mate, maar ik ga het zeker eens proberen, ook voor alle andere effecten. Bedankt voor deze tip en het interessante artikel :)

 13. Marianne
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Oh ja dat weet ik nog, wat een verbetering zeg!

  Denk je dat het ook kan helpen bij littekens als gevolg van het cauteriseren van opstaande moedervlekken? De acne is weggetrokken inderdaad na mijn 25e en gek genoeg vorm ik blijkbaar niet heel veel littekens (heb er wat op mijn kin, misschien gaan die er ook van weg?) maar de littekens van het cauteriseren schieten niet heel erg op.

  Hoewel alles beter is dan die hele dikke moedervlekken natuurlijk.

 14. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wauw Serena, wat een goed informatief stuk! Zelf heb ik bijna geen last van acne, maar de andere gezondheids voordelen zijn wel top! Met vitamine tekort en mijn algemene vermoeidheid ga ik dit eens proberen!

 15. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wauw, wat een mooi resultaat! Ik heb hier helaas ook last van.. Misschien toch maar aan de bietensap dan!

 16. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  THANK YOU so much! Menn, ik hoop dat dit de uitkomst is!

 17. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Love it! Heel erg bedankt Serena, ik ga dit zeker aan mijn ochtend routine toevoegen. Ik drink nu sinds kort een eetlepel troebele appelcider azijn in een glas water om mijn darmen te reinigen en mijn huid op te knappen. Want ook ik draag liever alles met een mouwtje, no no voor een open rug.. ik ben benieuwd. Wat heb je toch een mooie rug en wat kan moeder natuur toch geweldig zijn.. ieder geneesmiddel is gewoon in de natuur te vinden =)

 18. Suzanne
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Hee Serena,

  Goed artikel, maar ik wil toch even wat kwijt: ik weet dat veel mensen het denken, maar het eten van bepaald voedsel kan niet DIRECT invloed hebben op je huid. Als jij dus na het eten van chocola de volgende dag puistjes hebt, is dat wetenschappelijk gezien puur toeval.
  Puistjes doen er namelijk minimaal 2 weken over om van microcomedo uit te groeien tot comedo (mee-eter). Dus als je chocola eet en je krijgt twee weken later ineens een uitbarsting, dan zeg ik niets, maar wat jij in dit artikel stelt kan eigenlijk niet.
  Ik weet dit omdat ik mijn profielwerkstuk over acne deed, sindsdien zie ik heel vaak dat mensen dit soort dingen zeggen, maar zo’n puist ontstaat dus niet ‘ineens’. Verder kan een uitbarsting ook te maken hebben met de menstruatiecyclus (het verschilt per vrouw wanneer in de cyclus dit dan gebeurt).
  Tijdens mijn research over acne ben ik nog nooit iets tegengekomen over bietensap, maar je hebt mijn interesse zeker gewekt! Ik heb zelf last van acne, dus ik zal het eens proberen. Als het maar werkt, is het goed!

  Suzanne

  • Mandy
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Hoi Suzanne,

   Ik lees dat jij onderzoek hebt gedaan naar acne. Maar dan vraag ik bij deze af, wat de hoofdzaak van acne/puistjes is? Ik ben namelijk al bijna 25 en ik heb er nog steeds last van. Ik baal er echt van. Ik heb namelijk alles geprobeerd. Ik denk dat het bij mij wel erg hormonaal is.

   • Lynn
    4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

    Hoi Mandy,

    Wat vervelend. Ik ben zelf 25 en heb ook nog altijd last van acne. Ik ben daarom laatst weer naar de dermatoloog gegaan en het team in het ziekenhuis dacht ook dat het hormonaal zou kunnen zijn omdat het zo lang doorzet en ik nog een paar andere symptomen had. Ik krijg nu het medicijn spironolactone wat erg goed helpt, en vaker helpt bij volwassenen acne maar niet erg bekend is. Wellicht iets om met je dermatoloog te bespreken?

   • Lieke
    5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

    Ik had ook alles al geprobeerd.. Geen hormonale anticonceptie, plantaardig eten en minder stress heeft mijn hormonen en daarmee de acné tot rust gebracht :)

  • Sabrina
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Dat wordt idd beweert. Maar ook ik en heel veel van mijn klanten ervaren de dag na eten van varkensvlees en chocolade deze ellende op hun huid. Dus die wetenschap die mag nog even verder onderzocht worden. Tot voor kort werd ook beweert dat chocolade absoluut geen acne kon veroorzaken (in ieder geval de cacao niet) maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat dit toch wel het geval blijkt te zijn. Wetenschappelijke onderzoeken zijn zeker niet waterdicht en je eigen ervaring zou je niet moeten negeren. Je merkt vanzelf hoe je huid op bepaalde voedingsmiddelen, huidverzorgings-rituelen en situaties reageert. Leuk artikel by the way :-)

 19. Lisa
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  DANKJEWEL! Hier zat ik echt van de week aan te denken.. Die bultjes/ vlekjes/ puistjes.. Ik ben al iets ouder dan 25 maar nog steeds last van. Ik ga het allemaal proberen! Ik had alleen een vraagje; ik heb rosacea en m’n huid in m’n gezicht is dus snel rood. Het is vrij droog maar ik heb ook wel eens een ‘break out’ en in combinatie met m’n rosacea zijn het meer acne achtige plekjes die ik dan krijg. Ik las dat je schreef dat bloedvaten iets groter worden van bietensap.. Zou dit een negatief effect hebben op m’n rosacea?

 20. Denise
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat fijn dat je dit deelt! Ik heb echt net deze week een fles opgehaald omdat ik mij die video daar over herinnerde XD en mijn huid is de laatste tijd wat onrustiger..

  X

 21. Ilonka
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Hoi Serena,
  Wat is jouw rug mooi geworden. Ik wou dat ik dit jaren geleden had geweten, want ik heb echt hele erge acne gehad in mijn gezicht. Nu, (ben al heel wat jaren ouder inmiddels) ben ik daar vanaf. Maar ik lees dat het drinken van bietensap ook goed voor je stoelgang is. Kan je dit dagelijks nemen op je nuchtere maag? En kan dit voor onbepaalde tijd? Dan wil ik dit zeker gaan proberen. Weet je dit toevallig? Dank je wel

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   hi Ilonka, het is zeker goed voor de stoelgang want ik ging er (en velen met mij) meer van poepen, haha! Ik nam elke ochtend een klein shotglaasje op de nuchtere maag, dus dat kan gewoon. Er zijn wielrenners die elke dag liters naar binnen werken, zelf zou ik daarmee uitkijken, maar het kan zeker voor onbepaalde tijd. Een klein glaasje is al genoeg voor de effecten.

 22. Michella
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Heel fijn dat je dit met ons deelt Serena! Ik heb zelf vaak puistjes op m’n armen en ook littekens op m’n schouders dus ik ga dit zeker proberen! Bedankt voor de goede tip.

 23. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Je hebt hier eerder ook al eens over geblogd toch? Ik ga het denk ik ook maar eens proberen. 28 en nog steeds puistjes, ook op mijn rug helaas. Op m’n gezicht gaat het nu wel goed met dat BHA spul, maar heb nog wel littekentjes. M’n rug gaat weer beter sinds de zon vakantie van afgelopen zomer, maar ze komen weer terug, plus er zitten ook wel wat littekens.

 24. Linda
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wauw wat een mooi resultaat! Zelf heb ik ook last van puistjes op mijn rug en in mijn gezicht en na jouw blog wil ik dit ook gaan proberen. Ik vroeg me af na hoe lange tijd je resultaat merkte?

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   hi Linda,
   de eerste week leek het iets heftiger te worden (alsof je huid het vuil aan het opruimen is) en na zo’n 3-4 weken merkte ik resultaat; mijn onzuiverheden namen af en mijn huid kreeg een mooiere glow. Pas na 3 maanden merkte ik ook dat de littekens echt aan het vervagen waren (als in, bijna weg).

 25. Christel
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Heel goed om lezen. Ik heb zelf geen last op mijn rug.
  Maar moet vaak ijzersupplement innemen. Omdat die waarden dan laag zijn. En ja een mooiere huid wie wil dit nu niet.
  Waar moet je op letten qua ingrediënten als je dit sap in winkel wil kopen.
  Ik ga dit zeker proberen.

  Een mooie rug is zo sexy, en met jou tint helemaal. :-)

 26. Regina
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Blij met dit artikel. Wat een goede tip. Dank je voor het delen. Bij ons zit het in de familie. Mijn vader had het op zijn rug, gezicht en nek. Ik kreeg het na mijn zwangerschap in mijn gezicht, in mijn liezen en af en toe ook op mijn rug en mijn zoon heeft het ook op zijn rug, nek en gezicht. En helaas hebben we ook de nodige littekens ervan over gehouden. Ik ga dit zeker proberen.

 27. Marjolein
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Dit is een heel fijn artikel! Beauty gecombineerd met science, deze mogen wat mij betreft weer vaker terug komen! Dit is, wat mij betreft, wat jou blog onderscheid van andere beautyblogs.

 28. Bb
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Herinner me je eerste artikel over bietensap als de dag van gisteren, het is namelijk de beste tip die ik ooit via een beautyblog heb gekregen! Man wat werkt dat spul als een tierelier, mijn gezicht knapt gewoon met de dag op zodra ik het weer drink. Vertel het ook echt altijd aan iedereen. Dus nogmaals dank!

 29. Vera
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wauw, je rug ziet er zo mooi uit tegenwoordig! Ik ken deze tip nog van de vorige keer dat je dit artikel schreef. Toen ben ik ook als een malle naar de winkel gefietst om bietensap te halen en ik drink het nog steeds vaak! Eenmaal gewend aan de smaak is het best te doen. Ik weet nou niet of het echt heeft geholpen voor mijn onzuivere huid (gezicht en rug), maar ik ben ook een hardloper, dus ik gebruik het ook deels als sportdrank. En het is gewoon mega gezond! Dus jup, nog altijd elke dag een glaasje bietensap ‘s ochtends en go!

 30. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik kreeg toevallig gisteren nog de opmerking van een klasgenoot ‘goh wat heb jij een vette rug’.. nou had ik zelf ook al wel een beetje door dat ik daar wat meer puistjes had de laatste tijd, dus een mooi moment om actie te ondernemen ;)

 31. T.
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wow zo toevallig! Zat hier laatst nog aan te denken. Heb er af en toe last van. Zit er zelf nooit mee, tot mn moeder er opmerking over maakte. Ik gebruik nu een lotion van zarqa. Hoop dat dat beetje werkt. Maar wil zeker die bietensap proberen! Ook voor mijn gezicht

 32. E
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik heb het jaren geleden op jouw aanraden 2x gekocht maar trok de smaak echt niet. Tegenwoordig eet ik wel af en toe een stukje biet en omdat mijn acne nog altijd heel heftig is, dacht ik er toevallig deze week nog aan om het weer eens te proberen. Je hebt me overtuigd. Time to buy a bottle.

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Of die spread? Heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar het bevat 50% biet dus 2 toastjes met stukje gerookte zalm erop, plakjes avocado, gerookte kip of komkommer of is wellicht beter te haggelen?

 33. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat een fijn en informatief artikel! Het bietensap drinken klinkt echt hartstikke goed maar ik ben bang dat ik het zo vies vind haha!

 34. Suus
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Begrijp ik hieruit dat jij nog steeds elke dag bietensap drinkt?

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   hi Suus,
   nee ik heb het ongeveer een half jaartje volgehouden. Echter waren mijn littekens binnen die tijd al flink vervaagd. Omdat ik het niet meer ‘nodig’ had ben ik er mee gestopt. Ik kreeg toen wel ineens meer puistjes, dus ben ik er weer mee begonnen. Inmiddels ben ik gestopt, maar ik ben 32 jaar dus het is ook wel logisch dat ik nu minder last heb van puistjes op deze leeftijd. Maar destijds, toen ik er nog last van had, heeft het me veel goeds gedaan. Voor zowel mijn onzuiverheden als die diepe, oude acnélittekens.

 35. Eveline
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Hoi Serena,

  zelf heb ik geen last (meer) van puistjes op mijn rug maar heb ik wel sterk last van keratosis pilaris op armen, benen, rug en billen en herken hierbij ook jouw verhaal over schaamte. Is bietensap hier ook goed voor? Of heb je hier misschien andere tips voor?

  Groetjes Eveline

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   hi Eveline,
   KP zal je altijd bij je houden, hier is geen remedie voor. Het enige wat je kunt doen is het exfoliëren met fruitzuren om de bultjes te verminderen. Mocht je littekens hebben van die bultjes, zou je inderdaad eens kunnen proberen om bietensap te drinken, kijken of ze daarvan zullen vervagen.

  • Anna
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Exfoliëren en regelmatig insmeren met een dunne bodylotion!

  • Michèle
   5 mei 2017 / vrijdag, 5 mei 2017

   heb ik ook enorm last van (gehad). wat bij mij echt hielp waren de bodycrèmes van paula’s choice met 2% BHA en 10% AHA (fruitzuren). komt dus idd neer op exfolieren. die hebben het bij mij enorm verminderd maar andere producten werken vast ook goed.

 36. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wauw wat een verschil ! Leuk voor je dat je rug zo opgeknapt is. Je zal vast beeldig staan met een trouwjurk met open rug :) !!

 37. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik heb zelf ook echt heel erg last van puistjes op mijn rug. Ik heb er helaas ook pigmentvlekken bij waardoor het er nog minder aantrekkelijk uitziet haha. Ik ga zeker proberen of bietensap bij mij ook werkt, thanks!

 38. San
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat fijn dat je rug is opgeknapt! Maar ik vind je conclusie eerlijk gezegd toch wat voorbarig. 1. Je puistjes en littekens zijn verminderd en 2. Je hebt bietensap gedronken, maar hoe weet je nou zeker dat het één met het ander te maken heeft? Een onderzoek van n=1 zegt niets. Het zou ook gewoon te maken kunnen hebben met dat je nu ouder bent en je hormoonspiegels anders zijn dan een paar jaar geleden, of met minder stress dan toen, of nog honderd andere oorzaken.
  En ik studeer geneeskunde, maar van ‘onzuiver bloed’ heb ik nog nooit gehoord en ik zou ook niet weten wat je daarmee bedoelt! Kun je het uitleggen?

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   hi San,
   ik snap je mening, maar ik werk niet (meer) op een research laboratorium waar we eerst n=3 moeten verkrijgen om een paper te schrijven en alles met literatuur moeten onderbouwen. Dit is een persoonlijke blog waar ik mijn persoonlijke ervaringen deel. Echter heb ik ook tientallen mailtjes en comments gelezen van meiden die het ook zijn gaan proberen, met allemaal positief resultaat.

   De term ‘onzuiver’ bloed ben ik tegengekomen tijdens mijn research en literatuuronderzoek over bieten en bietensap. Misschien dat het vaker wordt gebruikt in de dermatologie, dat is toch een stukje specifieker dan geneeskunde.

 39. Maaike Dijkstra
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat ziet je rug er mooi uit! Ik heb zelf gelukkig geen last van acne, maar heb wel last van een rode huid in m’n gezicht, weet de oorzaak niet maar het lijkt eensoort couperose oid. Zou bietensap hier ook tegen werken? Het valt immers ook onder onzuiverheden.

 40. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat ben ik blij voor je dat het weg is nu, en je rug is echt prachtig egaal! Echt super vervelend, puistjes. Had er zelf erg veel last van in mijn gezicht, sinds ik minder zuivel eet en drink is het over gelukkig.

 41. Mieke
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Heel fijn artikel. Zelf vind ik rode bietjes (bereid) heerlijk, dus hopelijk zal het me lukken om die bietensap ook zo weg te krijgen.
  Bietjes met appel geitenkaas en walnoten zijn trouwens een topcombinatie.
  Idem voor griekse yoghurt met fijngesneden rode biet, appel, kruiden (peper en zout) en wat limoensap. Te eten met brood of met crackertjes als aperitief-hapje. Zeker eens proberen! :D Misschien een idee voor ‘food friday’: alles lekker met rode biet! Haha :)

 42. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wauw.. Ik weet nog wel dat je er toen mee begon! Wat is het opgeknapt he….
  Er is ook helemaal niks meer van de littekens te zien!

  Valt mij trouwens ook op dat indo’s en gemixte mensen dit meer hebben.. :O
  Bij mij gaat het het laatste jaar redelijk eigenlijk (afkloppen) maar dat mag ook wel, ben 28 ;)

  • 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   och en die side boob met puntje is eigenlijk gewoon schattig ;-)

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   hi Juliette,
   mensen met een getinte of donkere huid hebben van nature meer melanine in hun huid, dus als er een ontsteking plaatsvindt (puistje, wondje, muggenbult) dan zal deze altijd veel donkerder kleuren dan bij blankere mensen. Aan de andere kant rimpelen wij dan weer minder, haha, dus zo heeft elke huidskleur zo hun eigen ‘probleempjes’.

 43. Norma
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ja 14 littekens
  13 kleinere en een van cm of 8 lang
  Helaas geen open rug voor mij

 44. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik heb gelukkig nergens last van. Ben gezegend met een mooie maar wel droge huid. Als ik varkensvlees eet dan heb ik opeens wel last van puistjes dus dat eet ik dan ook bijna niet..bietensap ga ik ook eens proberen. Lijkt me niet lekker maar als het goed is voor je lichaam waarom niet uitproberen. Dankjewel en inderdaad je hebt een hele mooie rug, ik zie geen vetjes btw.. Ik denk dat een trouwjurk met een open rug je beeldschoon zal staan?

 45. Emma
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Ik heb altijd acne op mijn gezicht gehad totdat ik zwanger werd. En nu heb ik ineens ook acne op mijn boven rug. Ik vind bietensap echt zo vies( heb het geprobeerd) maar ben erachter gekomen dat als ik het een paar keer per week scrub en insmeer met salicylzuur creme het ook langzaam helpt.

  Hoop dat als ik straks bevallen ben en mijn hormonen weer een beetje stabiel zijn het vanzelf minder wordt.

 46. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat ontzettend fijn dat alles zo mooi weggetrokken is!

 47. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  OMG, ik heb dit ZO erg! Al sinds mijn 19e heb ik dit probleem: op mijn borst, buik en GEHELE rug. Ik word zo verdrietig als ik naakt voor de spiegel sta, ik ben al 8 jaar niet meer naar het strand geweest. Ik heb zelfs enkele leuke topjes met een beetje lage rug of lace effect, maar die doe ik al jaren niet meer aan. Voor een paar jaar was het eventjes weg doordat ik de Diana pil gebruikte, maar die ben ik niet meer gaan gebruiken vanwege de slechte invloeden die het zou hebben. Daarna is het alleen maar erger gaan worden. Ik weet dat je dit makkelijk kan verhelpen door regelmatig je bed te verschonen en je lichaam regelmatig op te frissen, maar niets helpt. Eventjes heb ik mijn lichaam verzorgd met Glycolic Acid, een acid die ervoor zorgt dat puistjes uitdrogen en littekens sneller vervagen. Maar wat je zegt, ik kon niet makkelijk iemand vragen om dit op mijn rug aan te brengen. Ik heb soort van de hoop opgegeven .. de littekens zijn vreselijk vooral rondom mijn borst. Ik ben van plan om binnenkort naar de huisarts te gaan om misschien doorverwezen te worden. De rode bietensap heb ik nog nooit gehoord! Momenteel wil ik alles eraan doen om dit weg te krijgen, dus ik ga me zeker erin verdiepen. Super bedankt Serena, je rug ziet er nu ZO goed uit! <3

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Probeer het ECHT eens uit An. Ik had ook nooit gedacht dat mijn littekens ooit weg zouden trekken, maar moet je mijn huid nu eens zien!

  • Ier
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Of ga gewoon naar een goede dermatoloog :) Zelf de stap gezet en het is een verademing na zoveel te hebben uitgegeven aan crèmes, lotions en andere dure verzorging. Good luck!

  • Suzanne
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Ik heb precies hetzelfde probleem, zo vervelend! Ik herken je struggle met niet durven te zwemmen etc. Ben paar maanden terug naar de dermateloog geweest, echter heeft het niet veel geholpen. Vooral littekens op de borst/schouders is voor mij het grootste probleem. Zo onzeker wordt je ervan :(. Laatst eens bietensap proberen te drinken, maar ging echt over me nek hahha. Misschien nog eens proberen, alleen dan mixen met iets. Het resultaat is zo mooi, jammergenoeg kan ik er momenteel alleen nog maar van dromen.

  • Lynn
   4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

   Hoi, wat vervelend, ik zou echt naar de huisarts gaan igg, dat kost ook niets (medicijnen dan weer wel). Het is misschien niet makkelijk, maar het wordt echt als n serieus medisch probleem gezien waar behandel protocollen voor zijn. Voor mij heeft de huisarts veel kunnen betekenen, en ik loop nu bij een dermatoloog die het probleem ook serieus neemt.

 48. Kayleigh
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Gebruik je eucerin even brighter dagcreme of serum dan voor je rug? Of is er een body versie van

 49. 4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  ik heb er ook veel last van gehad en bij mij is het pas weggegaan toen ik een lange specidieke antibiotica kuur had gehad van mijn dermatoloog.. works like a dream en sindsdien heb ik er bijna nooit meer last van!

 50. Syl
  4 mei 2017 / donderdag, 4 mei 2017

  Wat een fijn artikel!
  Ik ga hem delen. Mijn vriend is ook al zo tevreden over die La Roche Posay dagcrème die jij gebruikt(e). Zijn huid is er echt van opgeknapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *