Pilea verzorgingstips & stekken

Als je me in 2009, toen ik deze blog startte, had verteld dat ik OOIT een blog zou gaan schrijven over het stekken van de Pilea, had ik je recht in je gezicht uitgelachen. Nooit in een 1000 jaar had ik verwacht iets inhoudelijk over planten te schrijven. Plantjes stekken? Dat is hét gespreksonderwerp op familieverjaardagen. Mijn ooms en tantes van mijn moeders kant zijn namelijk dol op plantjes. Tips over bemesting worden uitgewisseld. Er wordt opgeschept over unieke, zeldzame plantsoorten die ze hebben weten te bemachtigen. Er worden vol trots foto’s van plantjes aan elkaar getoond alsof het kleinkinderen zijn. En na elke verjaardag vertrekt er altijd wel een oom of tante zielsgelukkig met een stekje onder zijn of haar arm.

Hoewel de liefde voor planten klaarblijkelijk door mijn aderen stroomt, heb ik zelf nooit zo veel gehad met tuinieren. Ik ben dol op bloemen en bloemschikken, maar plantjes in leven houden is niet mijn sterkste punt. Ik vergeet ze vaak water te geven. Of ik geef ze juist te veel. Of ik zet ze op een verkeerde plek in huis waardoor ze geen lang leven beschoren.


Hoe en wanneer dit precies veranderd is weet ik niet, maar ook ik ben inmiddels besmet met het ‘plant virus’. Misschien ben ik gewoon ouder en geduldiger geworden. Misschien ben ik overenthousiast geworden toen ik zag hoe goed mijn plantjes het doen. Bijvoorbeeld als ik zie dat er nieuwe bladeren ontstaan, of dat ze 15 cm zijn gegroeid. Ik word daar blij van. Alsof het mijn kinderen zijn die een groeispurt doormaken. Ik ken inmiddels elke plant in huis bij naam, ik geef ze trouw elke week een flinke plons water, verwijder dorre bladeren en lees me in over hun verzorging. Langzaamaan verander ik in een crazy plant lady.

Pilea Peperomioides

Vandaag wil ik het met name hebben over de Pilea Peperomioides, in Nederland ook wel beter bekend als de Pannenkoekenplant, vanwege zijn platte ronde bladeren. Van origine komt de Pilea uit China, vandaar dat hij in het Engels liefkozend Chinese Money Plant wordt genoemd.

De Pilea is momenteel weer helemaal hot & happening. Het plantje was een grote hit in de jaren ’70, later verdween ze uit het modebeeld en inmiddels is ze weer volop verkrijgbaar! Interieurblogs, Pinterest en Instagram accounts staan er vol mee en het plantje heeft zelfs haar eigen Facebook pagina. Ik snap het wel, want het is nu eenmaal een verschrikkelijk guitig plantje. Heel schattig en teer, met dunne, speelse stengels die alle kanten uitschieten met aan elk uiteinde een plat, rond blaadje.

Pilea Family

En wat de Pilea nóg leuker maakt, is dat ze baby’s kunnen krijgen. Na enkele weken spruit er ineens een baby Pilea’tje uit de grond, of ontstaat er een uitlopertje onderaan de plant. Per jaar zorgt een Pilea voor maar liefst 15 tot 20 nieuwe baby’tjes, die elk op hun beurt ook weer 15 tot 20 nieuwe baby’tjes krijgen. Op deze manier kan er van slechts één Pilea een hele mooie en grote Pilea Family ontstaan. Vet gezellig, toch?

De Pilea wordt daarom ook wel vriendschapsplantje of doorgeefplantje genoemd, omdat je de baby Pilea’s gemakkelijk kunt afsteken en weggeven aan vrienden en familie. Dat vind ik ook nog eens een mooie gedachte. Dat je een baby plantje cadeau geeft aan iemand, zodat zij haar eigen Pilea Family kan laten groeien! Dit maakt de Pilea tevens een leuk kraamcadeau, bedenk ik me nu.

Pilea verzorging

Maar nu eerst, het onderhoud. Hoe houd je een Pilea in leven?

Water

De Pilea is waarschijnlijk zo populair vanwege haar gemakkelijke onderhoud. De verzorging is werkelijk minimaal, en daarmee bedoel ik één keer per week water geven. Als het erg warm is, kun je de Pilea twee keer in de week water geven (bijvoorbeeld in de zomermaanden, wanneer het ook warmer is in huis). Het beste is om de aarde even te voelen en deze licht vochtig te houden. Dus, niet te droog maar ook zeker niet te nat. Daar houdt de Pilea niet van. Door te veel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten waardoor schimmels of andere infecties een kans krijgen. Je kunt daarom liever te weinig water geven, dan te veel.

Let op: hoe kleiner het potje, hoe vaker je plantje water nodig heeft. Kleine potjes drogen namelijk sneller uit. Pas ook op met terracotta potten. Ze zien er leuk uit, maar ze zuigen het water deels op, waardoor je misschien meer of vaker water moet geven dan je zou denken.

Voeding en verpotten

Er zijn mensen die hun Pilea één keer in de maand voeding geven. Zelf heb ik dit nog niet gedaan, en ze groeit hartstikke lekker, dus ik vind het niet per se nodig. Wel is het aan te raden om je Pilea in het voorjaar over te potten in een grotere pot. Kies dan voor een pot die een klein stukje groter (laten we zeggen 20% groter) is dan de vorige. Door de nieuwe potgrond (waar ze voedingsstoffen uit haalt) en omdat er nu meer ruimte is, zal je Pilea nog beter groeien en nog meer baby’tjes maken!

Licht

Wat standplaats betreft, een Pilea houdt van veel daglicht. Zet haar niet in de volle zon achter het raam, maar wel op een plek waar ze lekker veel indirect zonlicht vangt. Je merkt vanzelf of je een goed plekje hebt uitgekozen, want als de plant te licht of te donker staat, zie je dit meteen aan de bladeren. Die kleuren dan geel en hangen slap. Als dit gebeurt, zoek dan simpelweg een nieuw plekje in huis. Het is soms even zoeken, maar als je plantje er gezond uit ziet, heb je het perfecte plekje gevonden!

Het stekken van de Pilea

Het stekken van een Pilea is onwijs simpel. Je kunt de stekjes op twee manieren verkrijgen; door een uitlopertje onderaan de plant af te snijden of door een baby Pilea, die ergens in de pot omhoog is gekomen, uit te graven en af te knippen.

Uitloper stekken

Een uitloper bevindt zich vaak onderaan de plant en is te herkennen aan een aantal kleine blaadjes die er al aan zijn gaan groeien. Je snijd het uitlopertje simpelweg af met een scherp mesje (mag gewoon een keukenmesje zijn, als maar scherp is). Het uitlopertje heeft nog geen wortels, dus je kunt hem nu het beste in een glaasje water hangen en wachten tot er een trosje wortels aan gaat groeien. Dit duurt ongeveer één tot twee weken. Als er wortels zijn ontstaan, kun je hem overpotten. Sommige mensen slaan deze stap over, en verpotten het uitlopertje meteen in een vochtige potgrond. Dat werkt eigenlijk ook prima. Al na zo’n 4 weken groeien er dan nieuwe blaadjes uit je stekje.

Baby Pilea stekken

Dit is nog makkelijker dan het stekken van de uitloper. Als het goed is, groeien er mini Pilea’s in dezelfde pot, compleet los van zijn moeder. Graaf deze een beetje uit en snijd hem zo dicht mogelijk bij de stam van de moederplant af. Op die manier neem je zoveel mogelijk wortel mee, waardoor je stekje straks gemakkelijker zal wortelen en groeien. Omdat deze mini Pilea al een wortel heeft, kun je hem direct overpotten.

Overpotten en potgrond

Overpotten doe ik zo: ik vul een potje met een mix van 1/2 potgrond met 1/2 cocopeat. Cocopeat, ookwel kokos potgrond, is een speciale potgrond waar kokosvezels doorheen zijn gemengd. Deze sponsachtige vezels maken de potgrond luchtig en rul. Ik heb het idee dat een Pilea lekkerder groeit in een luchtige potgrond, vandaar. Maar overpotten in gewone potgrond of speciale stekaarde wordt ook veel gedaan en werkt natuurlijk ook prima.


Vervolgens maak ik een klein kuiltje in de aarde. Hierin stop ik het stekje. Dan maak ik het kuiltje dicht met een de rest van mijn potgrondmix. Lichtjes aandrukken, beetje water geven en klaar ben je! Ik kies wel het liefst voor potjes met gaatjes onderin, zodat een eventueel overschot aan water kan weglopen en niet kan gaan schimmelen.


Zo simpel is het! Ik heb van de moeder Pilea inmiddels 4 baby’tjes gekregen die ik heb gestekt. Twee daarvan zijn volwassen geworden en beginnen hun eigen baby’tjes te krijgen (jaja, kleine meisjes worden groot), de andere twee zijn pasgeboren en dus nog piepklein. Schattig toch? Ik heb de jongvolwassen Pilea’s aan mijn zusjes gegeven als cadeautje, zodat zij hun eigen Pilea Family kunnen creëren. De baby’tjes wil ik eerst iets laten groeien, en dan geef ik ze daarna ook cadeau. Ik vind het zo gezellig om te doen!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om iets meer te weten te komen over de Pilea, hoe je het beste kunt verzorgen en hoe je ze kunt stekken.

Houden jullie van planten in je interieur? Aanvullende verzorgingstips (niet specifiek voor de Pilea) zijn uiteraard van harte welkom in de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

34 Reacties

 1. Jan
  23 juli 2018 / maandag, 23 juli 2018

  Hallo, de laatste 6 nieuwe bladeren van mijn Pilea blijven ietwat gekruld. 1 staat zelfs bol naar binnen Wel mooi groen maar niet mooi plat. Ze staat niet in de zon of te donker dus als iemand weet gat er fout gaat graag tips.

 2. Stéphanie
  28 juni 2018 / donderdag, 28 juni 2018

  Zo leuk en herkenbaar! Mijn moeder heeft ook mega groene vingers, maar ik had er nooit aandacht voor. Tot ongeveer een jaar geleden! Inmiddels ben ik ook volop pannekoekenplantjes aan het stekken en cadeau geven. Ik zorg goed voor de ‘baby’s’ en noem ze ook zo, haha! Echt leuk!

 3. Robin
  28 juni 2018 / donderdag, 28 juni 2018

  Dit lijkt me een erg leuke plant! Zelf hou ik er ook van alleen gaat bij mij vrijwel alles dood.. of de katten eten hem op.
  Heb nu 4 plantjes in huis voor de katten. En daarnaast nog wat cactussen en een paar plantjes (geen idee hoe ze heten). Die gaan tot nu toe lekker. Heb nu ook in mijn telefoon een alarm gezet op dinsdag en vrijdag om ze allemaal water te geven 🙂 hopelijk blijven ze dan wat langer bij me.

  Maar wat ik me nu afvraag bij deze plant. Stoppen ze ook een keer met baby’s krijgen? Lijkt me dat je er op een gegeven moment zoveel hebt dat je niet weet wat te doen en de hele familie zal ook wel een keer een plantje krijgen. En dan? Want mijn familie is ook niet eindeloos natuurlijk :p

  Groetjes Robin

 4. 11 maart 2018 / zondag, 11 maart 2018

  Jouw artikel was de 1e hit op Google? Leuk artikel. Mijn eerste twee pilea’s hadden het zwaar. Snap nu waarom. En door teveel water kregen ze ook last van vliegjes. Nu verpot, andere plek. Zij mogen even op adem komen.
  Een derde pilea heeft blijkbaar een goede plek en daarvan ga ik nu de baby’s een eigen potje geven. Dankzij jouw omschrijving gaat dat vast goed komen. Dank je wel!

 5. 14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

  Wat een mega fijn artikel! Ik heb twee stekjes gekregen en ze groeien goed 😀

 6. Melanija
  13 juli 2017 / donderdag, 13 juli 2017

  Wat een super leuke post, Serena! Het klinkt bekend, die “plotselinge” liefde voor planten. Ik had jarenlang alleen een cactus (die nu nog steeds mijn baby is) maar inmiddels staat het vol met planten, boompjes en stekjes en kruiden in de vensterbank.
  Mijn pilea heeft het een beetje zwaar sinds ik hem verpot heb, maar ik heb na het lezen van dit artikel meteen wat stekjes gemaakt. Hopelijk kan ik daar een nieuw plantje uit laten groeien, just to be sure. 🙂

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

   Ah, arme Pilea, moest vast even wennen aan de nieuwe aarde en ruimte.

   En ik denk dat stekken zeker helpt, want daarna is al het water en voedingstoffen voor de moederplant en hoeft ze haar baby’tjes niet meer te voeden. Knapt ze vast van op.

   xxx

 7. Amanda
  12 juli 2017 / woensdag, 12 juli 2017

  Leuk artikel!

 8. Sofie
  12 juli 2017 / woensdag, 12 juli 2017

  Ik heb een paar weken geleden twee baby pileas gekregen van mijn moeder en ze doen het ontzettend goed!
  Leuk artikel, Serena, wat mij betreft mag je vaker bloggen over plantjes!

 9. Berber
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Ik ben gek op mijn pilea’s! Als mensen stekjes willen overnemen, ik heb er een paar en stuur ze ook op tegen een kleine vergoeding 🙂 voor vragen mail mij: bhogendorp@hotmail.com

 10. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Mijn moeder is heeeeel blij met dit artikel! Haha

 11. Nadine
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Ik heb totaal geen groene vingers maar sinds ik bij Wildernis Amsterdam een workshop ‘hoe hou je kamerplanten in leven’ heb gevolgd ben ik om. Plus je wordt heel hebberig van dit winkeltje! https://wildernisamsterdam.nl

  Anyhow leuk artikel en ik ben voor meer tips x

 12. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Nou ik had het nog afgelopen weekend met een vriendinnetje over deze plant! Ze had heeft deze plant ook en moest nog even uitzoeken hoe ze hem kan stekken. Ik heb zelf nu een moestuin in huis en die gaat best wel lekker. Dezelfde planten gaan minder lekker bij anderen.. Maar het zit dus blijkbaar in m’n bloed, mijn opa was een teler. Het heeft alleen een generatie overgeslagen, m’n vader heeft er niks mee. M’n moeder is wel erg van de planten en bloemen, maar niet zo met een moestuin. De ronde blaadjes van dit plantje zien er ook wel super retro uit zo! Snap wel dat het in de jaren 70 ook hip was.

 13. Suzanne
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Mijn Pilea ging super goed…blaadje na blaadje groeide aan. Totdat op een gegeven moment 1 blaadje bruin werd. Na vele hopeloze pogingen is elk blaadje 1 voor 1 afgestorven. Iemand tips?

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

   Shit zeg, dat is balen!!

   Misschien stond je Pilea op een te lichte of te donkere plek? Of ooit te veel water gegeven en toen zijn de wortels gaan rotten? Misschien volgende keer, als dit nog eens gebeurt (hopelijk niet), even uitgraven en overpotten? Om rot te voorkomen?

   Ook heel belangrijk is dat je je Pilea in een pot hebt staan waar het water weg kan lopen. Dus een plastic potje met gaatjes erin. Die kan je dan altijd in een mooie sierpot zetten.

 14. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  #crazyplantlady present! Wat leuk dat je zo enthousiast schrijft over de pilea, hij is ook zeker één van mijn favorieten. Ik houd heel erg van (kamer)planten, hoe kan het ook anders met een tuinman als vader (en een gezamenlijke blog). Mijn pannenkoekenplant is inmiddels bijna een halve meter. Ben er gek op!

  Ik heb nog een aanvullende tip: draai de pilea regelmatig. Hij groeit immers naar het licht, wat ervoor kan zorgen dat de stengel scheef groeit. In het begin niet zo erg, maar hoe groter hij wordt, hoe instabieler de stengel daardoor ook wordt.

  Daarnaast wil je ervoor zorgen dat overtollig water weg kan. Daarom moet je een plant nooit zomaar in de sierpot zetten, maar het liefst in een plastic containerpotje met gaatjes, en dat vervolgens in de pot. Dan loopt het water gemakkelijk weg, en kun je het ook simpel weggieten.

  Nog een tip voor potgrond: kies RHP-potgrond. Dan weet je zeker dat je potgrond van goede kwaliteit hebt, waar geen rare toevoegingen (zaagsel) in zitten. Ook zit er dan voeding voor de eerste zes weken in de grond.

  Ontzettend leuk dat je zo enthousiast bent over planten. Hopelijk kun je er anderen ook mee inspireren, iedereen heeft groene vingers! En mocht je eens vragen hebben (ondanks je familie vol kennis), weet ons dan te vinden 🙂 We helpen graag!

  • Serena
   Auteur
   14 juli 2017 / vrijdag, 14 juli 2017

   Ik ga volgende keer op zoek naar RHP potgrond en zal mijn Pilea voortaan lekker draaien! Thanks voor alle aanvullende tips, Linda!

   Nu wil ik nog even een grappig verhaal vertellen. Ik kan dat wel kwijt bij een mede crazy plant lady, zoals jij! Ik liep door de Intratuin en zag een mooie skelet plant. Ik kon hem niet weerstaan en plaatste hem in mijn wagentje. Vervolgens hebben mama en ik uren door de Intratuin gelopen, en zo’n 2 uur later vlak voordat ik wilde afrekenen bedacht ik ineens: nee, ik heb al zo veel kamerplanten, ik zet de skelet plant terug. En meteen na die gedachte voelde ik me ZO SCHULDIG. Ik dacht ‘ah nee, deze lieve plant heeft 2 uur lang in mijn wagentje gezeten, de hele tijd denkend van “yes iemand neemt me mee naar huis. Daar krijg ik een mooi plekje!” en dan wordt ‘ie nu weer terug gezet. Dat is zielig! Nee, DEZE PLANT VERDIENT HET OM DOOR MIJ MEEGENOMEN TE WORDEN. En toen zocht ik er een mooie sierpot voor uit (ik vroeg de skeletplant nog net niet om goedkeuring) en nu staat hij bij me thuis, blij te zijn.

   THE END.

   • Regina
    2 september 2017 / zaterdag, 2 september 2017

    Geweldig verhaal, ik kan mij er iets bij voorstellen!

 15. Marlous
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Wat een gezellig plantje 🙂 Ik ben gek op planten! Heb er zelf heel veel, vooral die planten die de lucht zuiveren vind ik prachtig (ben de naam kwijt, ze zijn een beetje grijzig en hebben wierige bladeren). Ik heb ook een hele grote Paradijsvogelbloem.. Bloeit amper maar ik ben er heel erg gehecht aan omdat ik hem heb gekocht toen ik 10 jaar geleden het huis uit ging.
  Deze Pilea is een leukerd! Fijne tip!

 16. Ellen
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Ik kan me voorstellen dat veel van je lezers niks hebben aan dit soort informatie, maar van mij mag je wel vaker bloggen over plantjes! Ik woon pas in een nieuw appartement en wil meer planten en bloemen gaan zetten dan ik vroeger altijd deed. Maar ik weet niet hoe ze te verzorgen en zo … enter you 🙂

 17. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Wat een heerlijk artikel dit! Ben zelf een rasechte Crazy Plant Lady met nu ruim 30 kamerplanten dus ik ben dan ook echt een voorstander van meer van dit soort blogs =) Ken je de Begonia Maculata trouwens ook al? Dat vind ik ook wel wat voor jou!

 18. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Oh wat enig!
  Ik moet echt mijn groene vingertjes gaan ontwikkelen!

 19. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Super leuk artikel. Ik houd ook nooit iets levend maar dit lijkt me het ultieme plantje om het toch eens te gaan proberen. Thanks voor de tips ♡

 20. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Ik heb ze ook en ben er echt dol op. Het geeft gewoon meer sfeer en leven aan je huis en de plantjes zijn zo makkelijk te onderhouden, dat kan haast iedereen!

 21. Sandra
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Jaaaa, leuk! 😀 Meeerrr van dit soort artikelen, haha.
  Het lijkt me een hele leuke plant, ben ik ff blij dat mams er één heeft. Morgen maar eens ff spieken hoe ‘ie doet en of ik er ook iets van naar mijn huisje mee kan nemen #ikwilmooooook
  Dit artikel komt dus goed van pas. Dankjewel!

  Tot voor een tijd terug had ik ook helemaal niets met planten, laat staan tuinieren. Maar als je een eigen plekje hebt wil je toch wel iets van leven in de brouwerij.
  Verder heb ik trouwens nog niet heel veel planten in huis 🙁
  Wel ‘n ananasplant op de slaapkamer, een groen/witte sprieten plant met hele lange stengels waar aan het uiteinde hele lieve kleine bloemetjes aan groeien, 2 cactussen en een orchidee. I love those beauties.

  Een tijdje terug was ik trouwens in een tuincentrum en daar zag ik een Sanseveria Cylinder en ‘n Medinilla <3 En toen ik nog thuis woonde heb ik een hibiscusplantje gehad en er staat bij papa en mama in de voortuin nu nog steeds een hibiscusboompje. Die heb ik hier in m'n achtertuintje ook gehad, maar weg gedaan. Maar nu ik er zo aan denk: Ik mis die bloemen, de pracht en de schoonheid er van. Weet alleen niet of het een goed idee is om nu nog zo'n Hibiscusboompje ergens op te snorren en weer in de tuin te plaatsen. En anders volgend voorjaar maar weer 🙂 Ik heb in m'n achtertuintje trouwens wel ook nog 4 fruitboompjes staan (appel, peer, kers en abrikoos volgens mij) Ik hoop dat ze nog flink gaan groeien, de komende jaren. Zou te gek zijn.

 22. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Toevallig heb ik een paar weken terug net mijn eerste plant gekocht. Een aardbeienplant welteverstaan ;). Door hooikoorts heb ik nooit planten in huis gehad, maar sinds een tijd heb ik daar niet meer zoveel last van gelukkig. Ik ken het gevoel alsof het je baby’s zijn waar je voor zorgt. Ik ben iedere dag zo blij om hem te zien groeien en sinds vorige week hangen er tientallen aardbeien aan. Zo lekker!

 23. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Ik heb twee Pilea plantjes in huis, dus ik ga straks meteen kijken of ik kan stekken!

 24. Syl
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Binnenkort toch maar eens kijken voor deze plant. Planten gaan bij mijn altijd dood… en ik vind cactussen stom. Deze plant wil ik wel een kans geven

 25. 11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Nou ik weet niet hóe je het doet, maar jij weet mij zelfs over plantjes enthousiast te krijgen. Nu ga ik er misschien binnenkort ook maar eens 1 aanschaffen. Leuk artikel hoor! Liefs, Peggy.

 26. Judith
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Geweldig ik hou hier van! Heeft er iemand tips voor het stekken van een sanseveria? IK heb het 2x geprobeerd maar er groeien geen worteltjes.

  • Serena
   Auteur
   11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

   hi Judith,

   heb je al geprobeerd om de gehele plant uit de pot te verwijderen en de plant te splitsen in 2 of 3 delen? Waarvan elk deel al in het bezit is van worteltjes?

   • Bettie
    20 september 2018 / donderdag, 20 september 2018

    Ja, een sanseveria kun je gewoon ‘scheuren’. Gewoon klinkt gemakkelijk. Ik gebruik een oud broodmes of een botte tuinzaag om een grote plant in drieën of vieren te delen. Ik blijf ronddelen. 😉

 27. Melis
  11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

  Hey Serena, heb je enig idee of ze giftig zijn voor katten? Aangezien mijn kat wel eens graag aan planten eet vind ik het vaak moeilijk om een plant te vinden wat niet schadelijk is voor katten.. x

  • Serena
   Auteur
   11 juli 2017 / dinsdag, 11 juli 2017

   hi Melis,
   nee de pannenkoekenplant is gelukkig niet giftig voor dieren (en mensen)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *