Perentaart met Terschellinger cranberries

Hier op Terschelling groeien wilde cranberries en daar staat het eiland ook wel een beetje om bekend. Het leek me daarom leuk om een recept te maken met deze friszure vruchten. Gelukkig plukt de moeder van mijn vriend ze graag en ze heeft dan ook altijd een voorraadje (bevroren) cranberries in huis. Zelf verwerkt ze het tot jam, chutney, vruchtensap en likeur.

Vandaag maken we een frisse perentaart met cranberries. Een eenvoudig te maken recept met fruit van dit seizoen. De felrode cranberries steken mooi af bij de groene peren, maar wanneer de taart uit de oven komt zijn de vruchten mooi goudbruin.

Ingrediëntenlijst;

Voor de taartbodem

 • appeltaart uit pak
 • 1 ei
 • 150 gram boter
 • bloem (tegen plakken tijdens uitrollen)

Voor de vulling

 • 2 peren
 • handjevol cranberries

Voor de topping

 • half kopje suiker
 • 3 eetlepels maizena
 • 1 eetlepel nootmuskaat
 • 2 eetlepels kaneel
 • 2 eetlepels water

We beginnen met de taartbodem. Omdat ik nogal van de gemakken ben neem ik gewoon een appeltaartmix uit pak, deze is van de Jumbo. De mix moet je mengen met een half ei en 150 gram boter.

Ik doe eerst de mix in een grote kom en vervolgens voeg ik boter toe in kleine blokjes die ik met messen versnijd tot nog kleinere stukjes. Als laatste voeg ik een half ei toe (breek het ei in een kommetje, kluts het eigeel en de dooier door elkaar heen en breng de helft over in de kom). Dan kan het kneden beginnen!

Ik doe dit met mijn handen omdat ik dat fijner vind werken dan deeghaken op een mixer. Ik kneed en kneed, soms dacht ik ‘ik geef het op’ want het bleef erg droog, maar hoe langer je kneed hoe warmer de boter wordt en op een gegeven moment heb je plots een homp deeg in je handen. Gelukt!

Je kunt alles nemen als taartvorm, maar omdat ik meer een soort vlaai voor ogen had (eigenlijk een tartin) neem ik een platte vorm. Deze vet ik in met boter en vervolgens leg ik er bakpapier in. Door de boter blijft het papier goed vastkleven.

Het deeg rol ik goed uit op een plat oppervlakte. Strooi eronder wat bloem zodat het deeg niet blijft plakken. De lap deeg verspreid ik nu in de vorm en deze maak ik bij de randjes wat dikker en steviger, zodat het niet te krokant wordt tijdens het bakken en afbreekt.

De bodem is nu gefixt, dus de vulling is next. Was de peren en snijd ze in fijne plakken. Ik schil ze expres niet omdat ze anders te glibberig worden om goed vast te kunnen houden tijdens het snijden. Bovendien staat het wel mooi ‘rustiek’.

De plakken peer rangschik ik netjes op de taartbodem en laat ik uitwaaieren, maar je kunt er ook voor kiezen om de peren gewoon op de bodem te dumpen. Ook erg rustiek.

Strooi hier als laatste heel nonchalant een handjevol cranberries overheen.

Meng in een kommetje een half kopje suiker met de maizena, nootmuskaat en kaneel.

Voeg hier twee eetlepels water aan toe en maak er een papje van.

Besprenkel dit papje over de peren en cranberries.

Omdat er nog wat deeg over was gebleven kun je hier een leuk versierseltje van rollen, zoals wij hebben gedaan. Wat je dan niet moet vergeten is dat je dit even besmeert met wat ei.

Bedek de taart met alluminiumfolie en bak het 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Haal de taart hierna uit de oven en verwijder het folie. De koek is nog lang niet gebruind en knapperig, maar de vruchtensappen beginnen al te borrelen en de peren en cranberries worden al zacht.

Bestrooi de taart met een paar eetlepels suiker en schuif ’em weer terug de oven in. Laat de taart nog 30 minuten bakken. De taart moet hierna bruin en knapperig zijn en de vruchten zacht en goudbruin.

Ik was net iets te laat met de taart uit de oven nemen zoals je ziet, want enkele cranberries waren reeds voorzien van een krokant zwart laagje, hihi! Daar proef je overigens niets van.

En voila, daar is je perentaart met Terschillinger cranberries! Friszuur, zoet en kruidig van smaak, zowel warm als koud goed te eten. De koek is heerlijk knapperig. Lekker met een mok warme thee, chocolademelk met slagroom of cranberrylikeur.

Enjoy!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

85 Reacties

 1. Margarita
  1 december 2012 / zaterdag, 1 december 2012

  Bedankt voor dit recept! Heb ‘m van de week gemaakt en het was een groot succes.

 2. 1 december 2012 / zaterdag, 1 december 2012

  Yum ziet er heerlijk uit! Ik wist trouwens niet dat cranberries zo groot waren hihi 🙂 Ik ken ze alleen van de gedroogde variant 🙂

 3. 30 november 2012 / vrijdag, 30 november 2012

  Ziet er heel gezellig uit. Vooral die laatste foto met die twee likeurtjes erbij. Een brandend haardvuur erbij en het kan niet meer stuk 🙂

 4. 29 november 2012 / donderdag, 29 november 2012

  Mhm… zelfs op dit tijdstip ziet het er nog heerlijk uit! Leuk om in ‘t weekend eens na te maken, heb er nu al zin in 😀

 5. Jaap
  29 november 2012 / donderdag, 29 november 2012

  Mooie foto’s
  Taart is echt lekker.

 6. 29 november 2012 / donderdag, 29 november 2012

  Wauwh dat is echt een heel erg mooie taart!!

 7. Lisa
  28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  Jammie! Het ziet er echt heerlijk uit!

 8. 28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  dat ziet er echt goddelijk uit ♥_♥

 9. Francesca
  28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  Ziet er heerlijk uit!!

 10. 28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  Als bakmadam mijzelf vind ik dit een zeer geslaagde taart! Ik was heel toevallig gisteravond in bed een nieuw recept aan het bedenken waar ik appeltaartdeeg in een lage vlaaivorm wilde doen! Prettig om te zien dat het werkt!!

  Geen fan van cranberries, maar het ziet er heeeerlijk uit 🙂

  • Serena
   Auteur
   28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

   Extra fijn om een complimentje van een bakmadam te krijgen! ^^

 11. 28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  ziet er heerlijk uit en ik gaat hem eens maken 🙂

 12. 28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  Ziet er zo lekker uit! Moet ik gewoon eens proberen.

 13. 28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  Ziet er heerlijk uit! Ik heb nog een pak appeltaart mix en een kilo peren liggen. Misschien dat ik het vandaag ga proberen 🙂

 14. 28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  Dit ziet er echt heel lekker uit! Ik vind cranberries zo een beetje te zuur, maar in combinatie met peer en gebakken lijkt het me heerlijk. Even onthouden voor in de kerstvakantie ofzo! Nom nom nom!

 15. 28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

  Geweldig hoe je zo eerlijk bent over je luiheid! Maar als je echt echt echt lui was zou je vast niet de moeite hebben genomen om zo’n heerlijke taart te maken hahaha! Ik ga het zeker een keer proberen!

 16. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Yummy Sereen, we moeten eigenlijk samen weer eens een taartje bakken!

  • Serena
   Auteur
   28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

   DEAL! Of samen aan een high tea tafel werken ^^

 17. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Ik had een beetje moeilijkheden met de bodem, maar het is toch gelukt 🙂 ik heb de bodem in de koelkast gezet en ga morgen verder. (kan nu even niet, maar wilde hem graag maken voor de visite morgen) Ik tag je wel even op instagram wanneer de taart klaar is. Dan kan je zien hoe hij er is geworden. Bedankt voor het leuke recept.

  • Serena
   Auteur
   28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

   Coool! Maar ik krijg veel meldingen dus laat anders even een comment achter bij de nieuwste foto dat ik moet kijken, dan zal ik dat doen! 🙂

 18. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Hmmmmm, wat een mooie taart! Lijkt me errrrug lekker

 19. brinadepina
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Wat apart met die nootmuskaat, lijkt me heerlijk!

 20. Catho
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Hmm, ziet er hééérlijk uit! 😉

 21. Annika
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  ziet er zoooo lekker uit! :O ik wil ook iets bakken! maar ik moet de hele week echt superveel huiswerk maken! 🙁

 22. Leoo
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Net een taart uit de bakkerij, super mooi!

 23. Zwaan
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Ziet er erg leuk uit.

 24. Maaike S
  27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Dat klinkt als een leuke taart voor de Kerst ! En nog redelijk gezond ook met die cranberries en peer ( je kunt er altijd zelf iets minder suiker in doen dan in het recept staat natuurlijk 😉 )

 25. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Ooooh. My. God. Weet je hoe lekker dit er uit ziet? Oké, deels denk ik ook door de mooie foto’s, haha! Volgens mij ben jij heel erg goed geïnspireerd door Terschelling, ik wil dit best een keertje bakken lijkt me heerlijk! Cranberries heb ik nog nooooit gegeten, ben echt heel benieuwd hoe ze smaken, maar ze zien er wel heel mooi en lekker culy uit! Hahahaha, en gelukkig proefde je niets van dat zwarte laagje, maar serieus… die taart ziet er perfect uit. Vooral de laatste foto, net van Tumblr of zo haha.

 26. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

  Ziet er erg lekker uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *