New in | Vintage Coty pop-up lipstick uit 1937

Vroeger als klein meisje verzamelde ik miniatuur parfumflesjes en dat deed ik tot dik in mijn tienerjaren. Ik ben eigenlijk heel gevoelig voor ‘verzamelen’ en volgens mij heb ik dat van mijn vader geërfd. Hij verzamelde namelijk van alles. Rode model sportauto’s. Zand van over de hele wereld. Dat namen mensen dan voor hem mee als ze op vakantie waren geweest, en daar vulde hij potjes mee. Munt en briefgeld uit het buitenland, netjes geordend in boeken. Postzegels. LP’s. Ja, die vader van mij was quite the collector.

Ik heb heel lang niets meer verzameld, tot vorige maand. Zoals jullie misschien weten ben ik sinds kort een verzameling van antieke, glazen vitrinekastjes gestart. Het begon heel onschuldig met één die ik op de kop tikte bij de Kringloop, maar inmiddels heb ik mijn collectie uitgebreid tot zeven prachtige exemplaren die ik door heel Nederland heb opgepikt.


Tijdens mijn online speurtochten naar deze kastjes dwaalde ik een beetje af en ineens kwam ik iets gaafs tegen: een vintage Coty pop-up lipstick uit 1937. Wow, 1937. Dat is gewoon 80 jaar geleden! Ik vond het erg bijzonder dat er vandaag de dag nog steeds make-up producten in omloop zijn die 80 jaar geleden door vrouwen werden gekocht en gebruikt. Dit zijn items die mijn oma gebruikt zou kunnen hebben toen ze rond de 20 jaar moest zijn geweest.

En als je erover nadenkt en de rollen omdraait… zou make-up van dit jaar door iemand uit de toekomst verzameld kunnen worden in het jaar 2098. Best een bizar idee. De persoon die deze huls kocht in 1937 had vast nooit gedacht dat een beautyblogger het anno 2018 in haar bezit zou hebben!

Ik vond dit zo’n bijzonder en uniek exemplaar. Ik heb een grote passie voor beauty en ik heb wel eens iets gelezen over vintage make-up, maar ik ben nooit eerder zoiets speciaals tegengekomen. Bovendien is dit een lipstick van Coty, een bedrijf dat vandaag de dag nog steeds bestaat, en wat het voor mij daarom extra speciaal maakte.


Het eerste dat me opviel is hoe KLEIN de huls eigenlijk is. Het is echt een klein, plat hulsje die zeker twee keer zo klein is als alledaagse lipstickhulsen. Misschien omdat lipstick een luxeproduct is en men er heel zuinig mee deed. Of omdat het niet te betalen zou zijn als hij veel groter was geweest. Of omdat vrouwen het dan gemakkelijker mee konden nemen in hun avondtasjes of – hoppatee – even in een klein binnenzakje van een onmogelijke strakke kokerrok konden stoppen. Geen idee wat de precieze reden is, maar ik vind het leuk om erover na te denken.


Het tweede ding dat mij opviel is dat dit eigenlijk een heel ingenieus systeem is. Destijds moet dit heel innovatief zijn geweest! Deze lipstick wordt ook wel een ‘pop-up’ lipstick genoemd omdat je de lipstick omhoog kon duwen door met je vinger het ingelegde Jadesteentje omhoog te schuiven. Het hedendaagse ‘draaisysteem’ was destijds volgens mij nog niet uitgevonden, maar je hoefde dus ook niet met je vingers in een potje te wrijven. Ik vind het er eigenlijk heel modern uitzien. Zo’n systeem zou vandaag de dag nog steeds kunnen werken.


Nu moet ik er wel bij vertellen dat deze lipstickhuls een erg luxueuze uitgave was. Dit model was niet weggelegd voor de ‘gewone mens’, maar voor de mensen die iets meer geld te besteden hadden.


Ik vind het echt bijzonder dat zoiets als een lipstickhuls door de jaren heen in zo’n goede conditie is gebleven. Kijk, dat meubelstukken en kunstwerken goed worden bewaard is logisch, dat zijn dingen die van generatie op generatie worden doorgegeven en ook veel geld opleveren, maar een gebruiksvoorwerp zoals dit? Heel cool dat het nog bestaat. Het is voor mij echt een stukje geschiedenis. Ik fantaseer soms over de oorspronkelijke eigenaresse. Wat was het voor soort vrouw? Waar woonde ze? Hoe was haar leven? Wanneer deed ze deze lipstick op?


Ik beschouw dit item als mijn eerste stuk van een beginnende vintage make-up verzameling. Ik zou het namelijk ontzettend gaaf vinden om meer vintage make-up aan mijn verzameling toe te kunnen voegen. Wat ik bijvoorbeeld heel graag zou willen hebben is een ouderwetse cake mascara.

Toen ik laatste op de Vintage Beurs was in Jaarbeurs Utrecht ben ik op zoek gegaan, maar helaas heb ik het niet kunnen vinden. Sowieso vond ik dat er weinig vintage make-up werd aangeboden. Mochten jullie tips hebben van waar ik dit zou kunnen vinden, op beurzen of online, dan hoor ik het graag. Of heb je zelf nog iets in je bezit en sta je ervoor open om het te verkopen? Let me know!

Ben jij een verzamelaar? En zo ja, wat verzamel je dan? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

29 Reacties

 1. Nel
  16 december 2018 / zondag, 16 december 2018

  Mijn papa is geboren in 1937 , ( ik ben een nakomertje) en mijn grootmoeder was een echte fashionista die haar eigen kledij maakte ( en hoedjes) geïnspireerd door wat ze in de bioscoop zag verschijnen. Als ik zo’n dingen zie moet ik altijd even aan haar denken. Ze had zo’n ouderwetste kaptafel vol met kristallen schaaltjes waarop allerhande juwelen lagen en ze had , zelfs op hoge leeftijd, steeds de nodige make-up op bij bijzondere gelegenheden. Ik volg je hopelijk snel uitbreidende collectie met aandacht en nostalgie 🙂

 2. Cora
  10 december 2018 / maandag, 10 december 2018

  De Guerlain rouge automatique lipsticks werken ook met zo’n systeem! Mooi zo’n knipoog naar vroeger 🙂

 3. Petra
  10 december 2018 / maandag, 10 december 2018

  In Haarlem zit een vintage shop voor luchtjes, misschien dat ze daar wel meer vintage make up artikelen hebben?

 4. 7 december 2018 / vrijdag, 7 december 2018
  • Serena
   Auteur
   10 december 2018 / maandag, 10 december 2018

   Jazeker heb ik op Etsy gekeken, ik vind de prijzen daar alleen een stukje hoger en als het vanuit het buitenland moet komen betaal je je ook scheel aan verzendkosten en met een beetje pech aan invoerkosten! Maar ik houd het in de gaten 😉

 5. Denise
  4 december 2018 / dinsdag, 4 december 2018

  Super mooi! Heel erg leuk ❤️
  Mijn vader verzamelde altijd kleine stenen uit verschillende landen. Grappig om te lezen dat je vader dat met zand deed 🙂

  X

 6. Iris
  30 november 2018 / vrijdag, 30 november 2018

  Wat een leuk en origineel artikel! Ik denk dat de huls zo klein is, omdat het vroeger ordinair was om je make-up in het openbaar bij te werken, of überhaupt de suggestie te wekken dat je naar de wc ging voor een touch up. Er zijn vintage sieraden in de omloop met daarin een geheim vakje verstopt voor make-up, zodat je zonder schandaaltje weg kon gaan om je lippen bij kon werken. Ik kan me voorstellen dat zo’n kleine platte huls de meer alledaagse versie is.

  Lisa Eldrige heeft een jaloersmakende collectie vintage make-up en een heerlijke reeks filmpjes over de geschiedenis van make-up. En dan niet zozeer over de verschillende trends die elkaar opvolgen, maar meer over de positie van de vrouw, hoe de maatschappij tegen de vrouw aankeek, hoe de industrie daarop insprong en waarom haar uiterlijk zich vervolgens op een bepaalde manier ontwikkelde. Super fascinerend! Misschien ken je het al, maar dit is het eerste filmpje uit die reeks: https://www.youtube.com/watch?v=Lh12XPiGOzc

  • Serena
   Auteur
   1 december 2018 / zaterdag, 1 december 2018

   hi Iris,
   jaaaaa haar filmpjes heb ik zeker allemaal gezien en ik heb ook haar boek waarin ze enkele items uit haar collectie laat zien. Mede door haar vond ik het ook zo interessant allemaal! 🙂

 7. Nicole
  28 november 2018 / woensdag, 28 november 2018

  Er zal vast wel ergens een Vintage Beauty-museum bestaan? Lijkt mij erg interessant.
  Had je ook niet een keer een artikel gemaakt over een vintage make up-boek, die je in een antikwariaat had gekocht?
  Ik heb vroeger vintage Zwitsal-producten verzameld, maar heb alles weer doorverkocht.

 8. Mare
  28 november 2018 / woensdag, 28 november 2018

  Is catawiki niks voor jou? Denk dat daar heel wat leuks te vinden is.
  O ja, ik vind de food friday ook heel leuk!

 9. 28 november 2018 / woensdag, 28 november 2018

  Oh wat leuk dit! Een mooi luxueus uitziend lipstickje 🙂

 10. Lydia
  28 november 2018 / woensdag, 28 november 2018

  Vooral je weekoverzichten lees ik nog vaak. Ik vind jou zo’n leuke moeder.
  Maar ik zeg je eerlijk..ik mis je recepten op vrijdag. Ik ga toch een poging doen om te vragen of meer mensen..soort van..foodfriday weer terug zouden willen zien. Niet geschoten is altijd mis 😉

  • Serena
   Auteur
   28 november 2018 / woensdag, 28 november 2018

   Ahhh, dat vind ik wel heel leuk om te lezen. Door het werk, Marshall, huishouden (en nu moet ik echt EXTRA schoon zijn) schiet het er helaas bij in om wat tijd over te houden om uitgebreid te koken of lekker te experimenteren in de keuken. Maar voor de Feestdagen wilde ik wel weer wat leuke receptjes voor jullie gaan uitwerken. Ik ga mijn best doen!

  • VWillemse
   28 november 2018 / woensdag, 28 november 2018

   Mis de foodfriday ook hoor hahaha….

  • Loes
   28 november 2018 / woensdag, 28 november 2018

   Ja dat vond ik ook altijd zo leuk Lydia!!!

 11. 27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Wat geweldig dit, kan me voorstellen dat je hier blij van wordt! Ik heb een aantal jaar terug een doosje met Avon mini lippenstiftjes uit de jaren 70 gekocht, iets minder dan 50 jaar oud dus. Als kind kreeg ik die altijd van mijn tante die Avon consulente was. Ik heb het gekocht in Amerika via Amazon. Je vindt daar veel meer vintage make-up!

  • Serena
   Auteur
   28 november 2018 / woensdag, 28 november 2018

   Ohhh, wat leuk! Ik heb ook goede herinneringen aan kleine lipstickjes, maar dan die van Yves Rocher uit de jaren ’90, zo heerlijk nostalgisch! Ik ga zeker eens even neuzen op Amazon USA. Thanks for the tip!

 12. Kimberly
  27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Zo leuk! Alleen jammer dat je niks hebt laten zien, ik was benieuwd naar de kleur en de conditie van de lipstick zelf!

  • Serena
   Auteur
   27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

   hi Kimberley,
   als je goed kijkt dan zie je dat de huls leeg is 😉
   De lipstick zelf is na die 80 jaar dus helaas niet bewaard gebleven, maar op zich is dat ook niet zo gek!

   • Kimberly
    30 november 2018 / vrijdag, 30 november 2018

    Hahah zooooo dom van me sorry!

    • Serena
     Auteur
     1 december 2018 / zaterdag, 1 december 2018

     Haha, geeft toch niets, is niet dom hoor! Er zit trouwens wel een piepklein restje in dus de oorspronkelijke kleur was knallend rood met een vleugje roze. Erg mooie kleur! Helaas te diep in de huls en te weinig om daar een foto van te maken om te kunnen laten zien aan jullie.

 13. Amy
  27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Tof zeg, ik vraag me af of je de kleur lipstick nog ergens van kan afleiden? Zijn er ergens sporen te vinden waar de kleur misschien in is getrokken ofzo. Ik heb sowieso een zwak voor vrouwen uit begin. 20e eeuw. Ze waren zo classy en chique

  • Serena
   Auteur
   27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

   hi Amy,
   ja helemaal onderin zie je een restje rode lipstick met een roze ondertoon. Het was dus een hele felle, rood-roze kleur.

 14. 27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Aaah love it!! Het is niet orgineel vintage maar je moet eens naar Besame Cosmetics kijken. Die maken make-up in de oude stijl, bijv mascara in een tinnetje.

  Ik ben zelf ook wel een verzamelaar, ik hou van bijzondere make-up producten (bijv de kattenlipstick van Paul and Joe), mini make-up producten en verder ook nog spullen van mijn favorite spel Final Fantasy VII. En ik spaar nog steeds Pokémon met Pokémon Go. 😉

 15. Rita
  27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Leuk artikel en mocht ik iets tegenkomen, dan hou ik je natuurlijk op de hoogte. En ja, ik moet oppassen dat ik niet nog meer tapijten koop 🙂

 16. 27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Wat bijzonder zeg, Ik vind de verpakking er erg mooi uit zien.

 17. Denise
  27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Wat gaaf!
  Ik vind het ook bijzonder dat het nog steeds bestaat en in een goede conditie is!

 18. 27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Ah wat leuk! Je enthousiasme spat er van af! Ik veramel niks, hou ervan om niet zoveel spullen te hebben.

  Vroeger verzamelde ik proefmonstertjes en lipgloss, weet nog dat ik op een gegeven moment 126 lipglossen had waaronder ook een reusachtige toren met van die Hema-lipgloss ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *