Must-see Movie: One Day

In het vliegtuig van en naar Miami heb ik in totaal 6 films gekeken waarvan One Day me het beste is bijgebleven. Ik was blij dat ik deze film keek toen de lichten al wat gedimd waren, want oh oh oh, het was weer tranen met tuiten hoor! En nu ik aan de film terugdenk krijg ik weer kippenvel…


One Day verteld het verhaal van Emma (Anne Hathaway) en Dexter (Jim Sturgess). Op de nacht van hun afstuderen ontmoeten ze elkaar en even later staan ze op het punt om met elkaar naar bed te gaan. Uiteindelijk komt het er niet van en suggereert Dexter 'we can be friends?'. En zo gezegd, zo gedaan.

One Day laat ons dezelfde dag zien, namelijk 15 juli, maar dan steeds een jaar later. We volgen Emma en Dexter vanaf 1989 (de nacht van het afstuderen) de komende 20 jaar, tot 2009. De film maakt dus vrij grote sprongen van steeds een jaar, maar desondanks blijft het erg goed te volgen.

Emma is een beetje het guitige en bijdehante nerdje, met wild uitgeborstelde krullen, bloemetjesjurken en Dr. Martens, terwijl Dexter de slickrick badboy is, strak in het pak, een echte dandy, altijd aan het sjansen. Ze zijn zo verschillend, en hun vriendschap lijkt daarom op het eerste gezicht een beetje vreemd, maar al snel blijkt dat Dexter net zo gek is op Emma als Emma op Dexter, maar dan op een platonische manier. Je merkt dat hun vriendschap heel open en eerlijk is, ze vertellen elkaar lik op stuk, staan voor elkaar klaar en hebben elkaar op sommige momenten zelfs echt hard nodig. Het is geen romantische vriendschap, natuurlijk lopen ze elkaar af en toe te dollen, maar er zijn geen heftige spanningen, touchy-touchy en zoen-momenten, if you know what I mean. Althans, niet in het begin.


Twintig jaar is een lange tijd, en in zo'n tijdsbestek kan er een hoop gebeuren. Het mooie van deze film is dat er soms buiten beeld kennelijk dingen zijn gebeurd die dan met één zin op die ene dag duidelijk worden gemaakt aan de kijker. Je weet meteen waar je aan toe bent en dat hebben ze op een goede, subtiele manier in de film verwerkt. Geniaal vind ik het ook hoe ze steeds de sfeer van een bepaald jaar hebben weten neer te zetten. Je ziet meteen dat ze zich in de nineties bevinden, of in 200o-en-nogwat. Alles klopt, de kleding, de hairdo's, de muziek. Ook het uiterlijk van Emma en Dexter veranderd mee, je ziet ze heel geleidelijk ouder worden.

De twee vrienden gaan elk hun eigen weg, maar blijven steeds elkaars rode draad in het leven. Je ziet de genegenheid eraf spatten als ze elkaar weer ontmoeten en de liefde die ze voor elkaar voelen is bijna tastbaar. Hun vriendschap is heel realistisch neergezet en ik denk dat veel mensen zich in hun vriendschap zullen herkennen. Ik vind het wonderbaarlijk knap hoe Anne Hathaway en Jim Sturgess acteren alsof ze écht een vriendschap van 20 jaar hebben opgebouwd. Het acteerwerk in One Day is werkelijk subliem. En wat is Anne Hathaway toch een prachtige vrouw. Een klassieke schoonheid. En Jim mag er trouwens ook wel wezen.


One Day is een prachtige Britse film met veel romantiek en de nodige drama. Het is absoluut niet te vergelijken met een romantische-komedie, laat dat in elk geval duidelijk zijn, hier zit toch echt wel veel meer diepgang in. One Day laat op een mooie manier de vriendschap en liefde zien tussen twee personen die zó goed wordt neergezet, dat het bijna lijkt alsof je ze kent. Misschien dat ik daarom ook mijn tranen niet kon bedwingen op sommige momenten, je leeft gewoon ontzettend met deze mensen mee. Qua feeling zou ik deze film in het rijtje plaatsen naast The Notebook en P.S. I love you.

Op IMDb.com krijgt de film gemiddeld een 6,7. Onzin. Ik mag mezelf best een filmkenner noemen en als het aan mij lag kreeg One Day een dikke 9. Ik heb niets op deze film aan te merken. Alles klopt. Ik heb geen vragen aan het einde. Ik heb gejankt als een kind die haar moeder kwijt is. Of haar nieuwste Barbie, you choose. Het is een week geleden dat ik deze film heb gezien en hij zweeft nog steeds in mijn hoofd. Een absolute aanrader als je ook van The Notebook en P.S. I love you hebt genoten.


One Day is trouwens een boekverfilming, dus mocht je meer van het lezen zijn dan is het gelijknamige boek van auteur David Nicholls ook zeker een aanrader. Boeken zijn sowieso altijd mooier en gedetailleerder, hoewel ik heb gelezen dat deze verfilming erg goed is vergeleken met het boek.

Ik hoop dat dit artikel jullie nieuwsgierig heeft gemaakt naar One Day en dat het jullie aanspoort om te kijken. Als je de film al gezien hebt, wat vonden jullie er van? En probeer in de comments geen spoilers neer te zetten please, voor de mensen die hem nog willen kijken. Let hier alsjeblieft op!

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

132 Reacties

 1. Evelien
  25 juni 2012 / maandag, 25 juni 2012

  bedankt voor de tip! Heb hem net gekeken en vond het echt een super mooie film. Ik haat alleen het einde! 🙁 maar dat maakt de film ook wel zo goed denk ik..

 2. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik heb deze een tijdje terug gezien en vond hem geweldig! Het was dit keer mijn beurt om een film te kiezen (mijn vriend en ik kiezen om en om, maar ik hou meer rekening met hem dan hij met mij). Eerst schaamde ik mij heel erg ervoor dat ik deze film had gekozen, want het was toch wel een vrouwenfilm. Maar achteraf zei mijn vriend dat hij hem ook heel erg mooi vond! 😀 WinWin!

  Ik vond hem zelfs zo goed dat ik het boek maar heb gekocht en gelijk heb uitgelezen. Ook die was erg goed.

 3. Pien
  14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  ik heb het boek ongeveer 2 jaar gelezen en had toen al een keer gehoord dat er een film van zou komen en wou hem zo graag zien. toen ik dit artikel een paar dagen geleden terug tegenkwam, wou ik heb zien ik was al helemaal vergeten dat er een film zou komen. ik heb de film gevonden op http://www.ikwilfilmskijken.nl en vond hem er mooi
  zeker een aanrader.

 4. L.
  17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  Ik heb deze film gezien voor school.
  Erg mooie film, grappig, en wat is die vent knap zeg.

  Maar dat eindstukje ( laat ik niet teveel verklappen)
  Het was voorspelbaar, maar de manier waarop :O.
  Nee het was net of ik naar New kids aan het kijken was, dat was gewoon te erg.

  Maar zeker wel de moeite waard.

  Liefs

 5. Rowena
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Hoi Serena!

  Heb jij het boek zelf gelezen?
  Ik had een hele tijd terug het boek gelezen en vond het erg vermakelijk! Niet zo lang geleden heb ik de film gekeken, en vond het erg teleurstellend!

  Zo mooi en gedetailleerd alles in het boek staat genoemd, zo vluchtig en rommelig vond ik de film overkomen.

  Dus mocht je de film zo leuk vinden, dan zou ik je zeker het boek aanraden om te lezen!

  Maar dit is mijn mening ofcourse 😉

 6. 15 januari 2012 / zondag, 15 januari 2012

  Heb het boek gelezen voordat ik de film heb gezien. Ik moet zeggen, het is dat het een heel onverwacht einde heeft dat het een mooie film/boek is. Het boek is inderdaad goed neergezet in de film! Er is eigenlijk niet iets ‘groots’ wat anders is. Al met al, fijn boek en mooie film!

 7. 13 januari 2012 / vrijdag, 13 januari 2012

  Klinkt leuk, die zet ik op mn films die ik nog moet kijken lijstje!

 8. Dorien
  13 januari 2012 / vrijdag, 13 januari 2012

  Lijkt me echt super leuk! Ik ben ech fan van Anne Hathaway en alle films waar ze in speelt (ja zelfs the princess diaries vind ik leuk haha :$)

 9. Francine
  13 januari 2012 / vrijdag, 13 januari 2012

  ik moet eerlijk zeggen, dat ik deze film zeker niet zo goed vind als the notebook. Op de een of andere manier kwam op mij niet dat gevoel over, wat jij wel ervaren hebt haha (:
  Ik heb ook helemaal niet gehuild, weet niet wat het was.
  toch vond ik het een erg mooie film, en vooral het einde raakte me heel erg!

 10. 13 januari 2012 / vrijdag, 13 januari 2012

  Dankje voor de tip! Ik ga hem meteen downloaden 🙂

 11. 12 januari 2012 / donderdag, 12 januari 2012

  Aaaah deze film wil ik zien!

 12. 12 januari 2012 / donderdag, 12 januari 2012

  ik heb zo onwijs erg gehuild bij deze film, loved it!

 13. 12 januari 2012 / donderdag, 12 januari 2012

  Ik ben niet zo enthouasiast over de film en ik heb em eigenlijk gewoon na driekwartier afgezet. Ik kon er niet zo goed tegen dat Anne weer de nerd met kroeshaar en brilletje speelde. Terwijl ik PS I Love You wel een mooie film vond die ik heb uitgekeken. Niet dat ik Anne stom vind oid. Ik vond Passengers wel een hele mooie film met Anne Hathaway.

 14. 12 januari 2012 / donderdag, 12 januari 2012

  Ik ga de film zeker een keer kijken
  xxx
  Anna

 15. 11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  Dan denk ik dat in eerste instantie de film zou gaan kijken dan het boek lezen, dat kan namelijk daarna nog als ik het verhaal super vind. Binnenkort kijken dan maar!

 16. mieke
  11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  ohjee.. je wilt niet weten hoe hard ik geweend heb bij The Notebook. En nu nog, het beginmuziekje moet maar beginnen en ik sta al te snotteren.. Als deze ook maar een beetje in de buurt komt , wil ik ‘m zeker zien!

 17. Renske
  11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  Ohh deze heb ik vorige week gezien. Vond hem zo prachtig mooi, maar zo hartverscheurend. Ik zal geen spoilers geven, maar zet de doos met tissues klaar voor je begint. Maar zeker de moeite waard inderdaad!

 18. 11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  Ik vond deze film echt geweldig, vooral Anne is geweldig!

 19. marije
  11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  ZOMG ja hoor ik denk Serena gaat ff een leuke film aanraden, die ga ik lekker downloaden! Zit ik hier, met me zieke kop, in me bedje die film te kijken. GEBEURD ER DIT! (ik ga niet spoilen maar YOU KNOW WHAT IT IS) mehhhh waaaaaaarom doe je me dit aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan hoe moet ik ooit nog stoppen met huilen dit is TE erggggg het moest een happy ending zijn! mhehehehe sorry voor de schreewcomment, ik moest er even iemand mee stalken die em zelf gezien heeft! nahwww wat een prachtige film dit, ik zag het echt niet aankomen..zo. klaar met dit gehuilie nou! haha dankje voor de aanrader serena! Super film!

  • S
   12 januari 2012 / donderdag, 12 januari 2012

   Ben het helemaal met je eens, haha! Ik schrok me rot!

 20. 11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  Ik had er al over gelezen, die wil ik heel graag nog zien, maar ik denk dat ik eerst het boek wil lezen 🙂

 21. 11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  Lijkt me een erg mooie film! Ga ik binnenkort zeker een keertje kijken!

 22. Anouk
  11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  Ik wil hem ook al tijden zien

 23. lsbth
  11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  Ik vond het ook een heel mooie film. Alleen jammer van het einde…

  Die Dexter kan mij trouwens ook wel krijgen 🙂

 24. Zwaan
  11 januari 2012 / woensdag, 11 januari 2012

  Ik ga morgen gelijk bij bieb kijken of ze m hebben!