Moet ik mijn huidverzorging van hetzelfde merk kopen?

Wanneer je een dagcrème aanschaft en wordt geholpen door een verkoper, bestaat de kans dat hij of zij je ook een oogcrème of nachtcrème van hetzelfde merk uit dezelfde lijn aanraadt. Omdat je die al hebt, weliswaar van een ander merk, sla je het aanbod af. Maar eenmaal thuis denk je, ‘goh, is het toch niet beter om alles van dezelfde lijn te hebben? Of zou de verkoper me gewoon wat proberen aan te smeren?’. Natuurlijk, het staat leuk om allemaal dezelfde soort potjes en flesjes op je wastafelplankje te hebben staan, maar is het écht noodzakelijk? Het leek me leuk om het antwoord op deze vraag vandaag met jullie te bespreken.

kiehl's kalverstraat amsterdam - 5Het antwoord is helaas niet zo simpel: ja en nee. Het hangt namelijk een beetje van de producten af, of je ze kunt mixen en matchen met andere merken of andere lijnen. Op het moment dat er werkzame ingrediënten in voorkomen, bijvoorbeeld salicylzuur, glycolzuur, retinol of vitamine C, moet je een beetje uitkijken. Het ene ingrediënt kan in combinatie met de andere zorgen voor huidirritatie, en sommige ingrediënten kunnen gecombineerd zelfs elkaars werking opheffen. Kijk, en dan smeren we dus voor niets.

Als je vrij basic producten gebruikt die voornamelijk zorgen voor hydratatie, dan kun je met een gerust hart het ene met het andere merk combineren. Gebruik je skincare met werkzame ingrediënten, lees dan vooral verder!

Retinoïden en alpha hydroxy acids (AHA’s)
alphah liquid gold_1
Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne (vitamine A zuur) en retinol. Deze ingrediënten zijn heel populair in antirimpel crèmes. Wanneer je ze combineert met AHA’s die ook veel voorkomen in antirimpel crèmes, zoals glycolzuur (glycolic acid) of melkzuur (lactic acid), is de kans groot dat de huid rood en geïrriteerd zal raken.

Vitamine C (ascorbic acid) en alpha hydroxy acids (AHA’s)
vitamin c serum mario badescu_1
AHA’s veranderen de pH van vitamine C zodat het onstabiel wordt en het zijn anti-oxidante werking verliest. Met andere woorden, AHA’s neutraliseren de effectieve werking van vitamine C.

Retinoïden en beta hydroxy acid (BHA)
Paula’s-Choice-RESIST-Daily-Pore-Refining-Treatment-BHA-05
Een veelvoorkomend ingrediënt in acné skincare is salicylzuur (salicylic acid), een BHA. Zelf zweer ik erbij, want als ik dit niet gebruik is mijn huid meteen onrustig. Ik gebruik salicylzuur via mijn dagcrème Effaclar + van La Roche-Posay. Wanneer je salicylzuur gebruikt in combinatie met retinoïden zoals vitamine A zuur of retinol, bestaat er grote kans op een droge, rode en geïrriteerde huid.

Retonoïden en benzoyl peroxide – een ander, in mijn ogen wat heftiger ingrediënt tegen acné is benzoylperoxide. Ik heb dit ooit eens van mijn huisarts voorgeschreven gekregen op mijn 15e, toen ik echt onder de puistjes zat. Het hielp zeker tegen de acné, maar mijn huid werd er zo dun van als perkament, dus ik heb het niet lang gebruikt. Mocht je op latere leeftijd nog steeds last van acné hebben en naast producten met benzoyl peroxide ook anti-age skincare willen gebruiken, skip dan producten met retonoïden. Deze twee ingrediënten heffen elkaars werking namelijk op.

Citric acid (citroenzuur) met elke andere werkzame stof –  wanneer je deze werkzame stof combineert met andere werkzame stoffen, is er grote kans op huidirritatie.

La-Roche-Posay-Effaclar-Duo-Plus-TubeIk zweer bij mijn crème met salicylzuur, maar aangezien ik ook een dagje ouder word (volgende maand alweer 31!) wil ik ook graag aan de antirimpel crème. Dat kan ook wel, maar dan mag er dus eigenlijk geen vitamine A in zitten. Het is best lastig hoor, want bijna elk skincare merk heeft wel een werkzame stof. Of je nu dagcrème, nachtcrème, een toner of zelfs een cleanser of masker koopt, overal zit wel iets in.

Ik heb er thuis meteen mijn producten bij gepakt – sinds kort test ik ook een aantal nieuwe producten van Kiehl’s en Indie Lee – en ik heb mazzel. Zo gebruik ik producten met salicylzuur en vitamine C en deze combinatie is prima. Halleluja!

Toch combineren?
Mocht ik toch een vorm van vitamine A willen gebruiken, dan kan dit gewoon gecombineerd worden met de producten met BHA en vitamine C, maar ik kan het ene pas aanbrengen als het andere goed en wel in de huid is getrokken. Geef het bijvoorbeeld zo’n ruime 1-15 minuten voordat je het andere product aanbrengt. Beter nog, is om deze ingrediënten te verspreiden over de dag. Op deze manier weet je zeker dat ze optimaal hun werk kunnen doen. Zo zou ik ‘s ochtends salicylzuur en vitamine C kunnen gebruiken (om onzuiverheden en pigmentvlekjes tegen te gaan) en ‘s avonds vitamine A (als anti age). Sowieso is het beter om vitamine A in de avond te gebruiken, omdat dit ingrediënt je huid gevoeliger maakt voor de zon.

indie lee brightening cleanserConclusie

Skincaremerken en -lijnen houden over het algemeen rekening met de bovenstaande combinaties van werkzame stoffen. Je zal dus niet snel een werkzame stof in een serum vinden, wat weer door een andere werkzame stof in de dagcrème uit dezelfde lijn wordt geneutraliseerd of wat samen kan zorgen voor huidirritatie. De merken kijken wel uit, die willen geen klachten! Je kunt er dus vanuit gaan dat producten uit dezelfde skincare lijn niet voor moeilijkheden zullen zorgen en elkaar zelfs zullen versterken voor de beste resultaten.

Wil dat zeggen dat je dus beter niet kunt mixen en matchen? Nee hoor, daar is helemaal niets mis mee. Het enige belangrijke is dat je dan wel goed de ingrediëntenlijst bestudeerd om te checken of de werkzame stoffen van verschillende merken en lijnen goede combinaties met elkaar vormen. Let op, soms worden werkzame stoffen anders genoemd, dus mocht je twijfelen check dan bijvoorbeeld de Skin Deep Cosmetics Database of de Cosmetic Ingredient Dictionairy van Paula’s Choice voor hun synoniemen. Mocht je er daarna nog steeds niet uitkomen, neem dan zeker even contact op met je huidtherapeut voor meer informatie.

skincare routine guideline_3Mix en match jij je skincare producten, of vind je het prettiger om alles van één merk of lijn te gebruiken? En waarom is dat?

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen; 1, 2, 3

Volg:

46 Reacties

 1. Veerle de Vries
  29 januari 2021 / vrijdag, 29 januari 2021

  Top en leerrijk artikel. Ik probeer zoveel mogelijk te koken met groenten die Vitamine C bevatten. Vroeger leed ik aan een tekort aan Vitamine C en voelde ik me echt slecht. Mijn huid zag er ook veel ouder dan normaal uit. Nu voel ik me veel beter. Ik probeer huidverzorgingsproducten met Vitamine C te gebruiken, veel groenten en fruit die Vitamine C bevatten te eten en indien nog aan te vullen met een supplement. Ik gebruik op dit moment Flinndal waar ik echt tevreden over ben, vooral hun service. Ik plaats de link hier indien andere lezers ook interesse zouden hebben, https://www.flinndal.nl/weerstand/vitamine-c

  Met vriendelijke groet,

  Anke

 2. Hanan
  12 augustus 2015 / woensdag, 12 augustus 2015

  Echt een keigoed artikel, hier heeft iedereen wat aan!

 3. Katrien
  12 augustus 2015 / woensdag, 12 augustus 2015

  Super goed en handig artikel! Dat wist ik niet! Meestal gebruik in men verzorging wel apart van elkaar dus dat is geen probleem. Maar men acne stip ik weleens aan. Nu snap ik dat die benzoylperoxide bij mij niet werkte!

 4. Celine
  10 augustus 2015 / maandag, 10 augustus 2015

  Heel goed artikel. altijd interessant om iets bij te leren. 🙂
  De laatste jaren zie ik vaak dat er zogenaamde Q10 aan antirimpel crème wordt toegevoegd. Wat zou dit dan precies zijn? En moet je daarbij ook op bepaalde combinaties letten?

 5. Daphne
  10 augustus 2015 / maandag, 10 augustus 2015

  Hoi Serena! Weer zon gaaf artikel, ik vind dit altijd zo interessant! Klopt het dat saliyclzuur je huid ook gevoeliger maakt voor de zon?

  • Serena
   Auteur
   11 augustus 2015 / dinsdag, 11 augustus 2015

   Dat klopt!

 6. 9 augustus 2015 / zondag, 9 augustus 2015

  Misschien handig om te weten voor de dames die zwanger zijn, vitamine A in skincare kan schadelijk zijn voor het kindje. Het is helaas nooit 100% bewezen, maar toch wirdt het sterk afgeraden. Beter zekere voor het onzekere:-). Liefs

 7. Sanne
  9 augustus 2015 / zondag, 9 augustus 2015

  Ik gebruik overdag de BB crème van Granier en s’avonds gebruik ik als crème enkel en alleen nivea soft. Het is geen ‘officiële’ gezichtscrème, maar het heeft echt wonderen verricht bij mij. Ik had eerst een erg onrustige en gevoelige huid, maar sinds ik begonnen ben met nivea soft, is mijn gezicht zo glad, egaal en zacht. Dus, voorlopig blijf ik hierbij. Oh, mijn gezichtsreiniger komt van La Roche Possay, dus ik gebruik echt verschillende merken door elkaar en voor mij werkt het!

  • Serena
   Auteur
   9 augustus 2015 / zondag, 9 augustus 2015

   Mijn nichtje Maren gebruikt al haar hele leven Nivea Soft (ze wordt dit jaar 30) en haar huid ziet er prachtig uit! Het is echt ‘haar’ product, ze wil ook gewoon niets anders gebruiken. Soms zeg ik, probeer deze crème eens, of deze, maar slaat ze altijd af!

 8. C_Justine
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Dit artikel komt precies als geroepen!
  Ik heb de laatste tijd wat problemen met mijn dagcrème – gezichtsverzorging. Nu besef ik dat dit misschien aan de combinatie van mijn producten ligt, ik had hier echt geen idee van! Ik ga er zeker mijn werk van maken en de ingrediënten wat beter bestuderen. Dankjewel voor dit artikel, zo leerzaam!!

 9. Inge
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik kies wel voor 1 merk, namelijk Vichy maar combineer wel twee lijnen van Vichy. Overdag de Normaderm BB Cream omdat hij mijn vettige huid heel mooi verzorgd, mat laat uitzien en puistjes tegen gaat. ‘S avonds gebruik ik de anti rimpel van Vichy en dan de Idealia 🙂 ik ben 31 jr.
  Ow en reinigen met miccelair water, twee maal daags en elke week een keer scrubben+masker.

 10. Naomi
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Handig artikel!! Ik gebruik eigenlijk alleen dagcrème en een reiniger. Wel beide van een ander merk maar als het goed is kan het geen kwaad. Voor de zekerheid maar eens even kijken.

  xx Naomi

 11. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  zeer interessant artikel ! iets wat ik in gedachten zeker bijhoud als ik nog eens huid producten koop .

 12. Nathalie
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Wow in 1 klap heb je mijn huidprobleem opgelost!

  Ik gebruik al maanden serum van Dr. Brandt met 2% actieve retinol en 1/2 keer per week Meditopics AHA gel 10.
  Gene wonder dus dat ik irritatie in mijn gezicht heb!

  Dankje Serena! Welke denk jij dat slimmer is om mee te stoppen?

  • Serena
   Auteur
   8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

   hi Nathalie,
   je hoeft niet per se te stoppen denk ik, als je deze producten maar niet vlak achter elkaar gebruikt.
   Ik zou eerst eens proberen om het serum alleen ‘s avonds te gebruiken op de ochtenden dan je de AHA gel hebt aangebracht.
   Als dat nog steeds huidirritatie oplevert, bedenk dan waarvoor je deze werkzame stoffen precies gebruikt en welk huidprobleem
   je als eerste wilt aanpakken (als je moet kiezen).

   liefs, Serena

 13. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Interessant artikel! Pff daar komt nog heel wat bij kijken en vooral als je niet zo veel verstand hebt van de ingrediënten. Eigenlijk koop ik altijd van hetzelfde merk de dag en nacht creme , standaard. Bij de eerstvolgende keer ga ik eens de lijst door nemen wat er nu allemaal in zit, fijn artikel!

 14. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ontzettend informatief artikel, WEER! Zo fijn om te lezen allemaal! Zelf mix & match ik producten, ik kijk wat mijn huid prettig vindt. Op dit moment heb ik een facewash van Chanel, creme van Neoderma en oogcreme van Estee Lauder. Gaat prima!

 15. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Erg interessant om te lezen. Ik gebruik nu twee merken tegelijk en alles gaat prima (tot nu toe).

 16. Nele Van den Bogaert
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Hey, onlangs heeft mijn mama me een doosje met 3 productjes in van het merk clinique gegeven. Het gaat om een tube cleaninggel, een busje lotion en een crème voor de gemengde huid. Het zijn echt heerlijke productjes die samen het gewenste resultaat geven. Door het lezen van dit artikel realiseerde ik me dat het de eerste keer is dat al mijn skincare producten uit dezelfde lijn komen. maar zelf geloof ik niet dat dat echt iets uitmaakt wat het resultaat betreft. Clinique is nu wel persoonlijk mijn favoriete merk omdat hun producten vooral bedoelt zijn voor de jonge huid. De kans is dus groot dat ik in de toekomst nog enkele producten hiervan zal aanschaffen. De producten die ik er nu van in huis heb zitten in verpakkingen van kleine hoeveelheden dus wanneer mijn cleaninggel op is ga ik me toch niet meteen naar de winkel haasten dan gebruik ik wel eerst een andere gel van the body shop of van la roche-posay die ik nog in huis heb, want ja eens een mixer, altijd een mixer.??

 17. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Wat interessant! Ik mix eigenlijk altijd vanalles, maar ik heb nooit gekeken of dat eigenlijk wel handig is.

 18. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik gebruik ook verschillende producten van verschillende merken . Voor mijn knalrode hoofd die overal doorheen scheen heeft mijn combinatie (micelaire water – garnier, reinigende mousse gevoelige huid – nivea en lait-creme fluid – embryolisse) zeker geholpen. Uiteindelijk heb ik hieraan de bye bye eye make up remover van de hema met twee laagjes toegevoegd die ik over mijn hele gezicht masseer met m’n handen. Dit heeft er voor gezorgd dat mijn make up zo veel beter weg gaat en op den duur de puistjes werden verminderd. Ik kon geen fijne nachtcreme vinden, omdat mijn huid zeker hydratatie nodig heeft maar er ook snel vettig uitziet, tot ik een keer pure amandelolie besloot te gebruiken. Sindsdien is mijn huid super zacht en niet vettig! En mijn make up zit ook fantastisch. Ik krijg geen vettig hoofd tegen het einde van de dag aan en mijn make up blijft mooi.

  Nu deze huidproblemen zijn opgelost, hoef ik alleen nog maar een exfoliant toe te voegen zodat mijn huid egaler wordt en ik ook eindelijk af ben van al die onderhuidse puistjes en oneffenheden. Verder zoek ik nog altijd een goede spf voor op mijn gezicht en moet ik in de winter periode de concentre versie van mijn dagcreme gebruiken.

 19. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik mix eigenlijk altijd alles haha! Gebruik niet alles specifiek van dezelfde lijn.

 20. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik gebruik altijd producten van hetzelfde merk, hoef ik niet op te letten of het met elkaar matched, vind ik wel handig.

 21. Mandy
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik gebruik eigenlijk alleen maar Clinique (behalve micilair water en facewash van Garnier)
  verder mix ik al een aantal jaar niet meer al heb ik afgelopen winter een paar producten van FAB geprobeerd. Toch ga ik altijd weer terug naar Clinique omdat ik dat merk toch het aller minste vind voor mijn huid en het beste resultaat op levert.

  • Serena
   Auteur
   8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

   Bedankt, allemaal zelf gemaakt 🙂

 22. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik mix & match mijn skincare altijd. Elk merk heeft weer andere sterproducten, die ik met elkaar combineer. En ik let altijd op de ingrediënten, sowieso omdat mijn huid erg gevoelig is. Maar ook om te voorkomen dat ik ergens een ‘dubbele dosis’ van gebruik of dat werkzame stoffen elkaar opheffen.

 23. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Fijn artikel, hier dacht ik inderdaad weleens over na. Fijn dat je het hebt uitgelegd en ook zo uitgebreid!
  Liefs, Iris

 24. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik mix & match altijd, maar omdat ik een vrije gemakkelijke huid heb (enkel een beetje droog op de wangen en vet op de T-zone, maar niet echt uitgesproken) gebruik ik enkel hydraterende producten. Kan volgens mij dus niet echt kwaad, maar de volgende keer toch eens controleren met het artikel hierboven 🙂
  xx

 25. Birgit
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik mix & match zeker, en kijk ook absoluut niet naar de ingredienten, maar alleen naar hoe mijn huid erop reageert. Ik heb nu een reiniger van Lush, micellair water van Garnier, een dagcreme van La roche posay en een nachtverzorging van Olaz. Geen idee welke werkzame stoffen erin zitten, maar voor mijn huid lijkt het te werken. Vind het dan ook eng om eventueel iets anders te gebruiken, omdat ik heb gemerkt dat na het stoppen met de Olaz ik weer allemaal kleine witte talgbultjes krijg.

 26. Sjess
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik mix & match zeker. Zelf gebruik ik zogenaamde zuren (in mijn geval BHA en retinol) in de nacht, en afwisselend, NOOIT door elkaar. Alleen AHA gebruik ik in de ochtend als toner, met altijd een spf dagverzorging erover heen. Heb zelfs helemaal een schema op mijn telefoon staan :’)! Werkt voor mij prima want zo pak ik en de pukkeltjes aan (BHA) en doe ik ook iets aan anti-aging (AHA en retinol).

 27. Debbie
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Wat een superhandige blog! Dit maakt het een stuk makkelijker om de juiste producten te combineren.

 28. Diana
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Goh erg interessant allemaal..ik koop voor de veiligheid altijd de hele lijn van iets maar nu ben ik wel benieuwd naar de effaclar + van la roche.. Moet even nog eens alles lezen als ik iets wakkerder ben om te kijken of het met microdelivery peel gebruikt kan worden.

 29. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Ik vind het altijd wel fijn om mijn producten van één merk te gebruiken..geen idee waarom eigenlijk! Wel een heel erg fijn artikel :-)!

 30. Carina
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Gezien de concentratie werkzame stoffen vaak te laag is, kun je prima mixen en matchen. Tenzij je inderdaad specifieke producten gebruikt die echt een goede concentratie hebben. Maar je hoeft ook geen dagcreme, nachtcreme, serum en oogcreme. Een dagcreme is in feite al genoeg, als je een goede hebt tenminste.

  • Serena
   Auteur
   8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

   Dat hangt er een beetje vanaf, het is maar net wat je huid nodig heeft. Zo heb ik een dagcrème voor mijn onzuiverheden (er zit salicylzuur in), waardoor ik graag een aparte nachtcrème gebruik met anti-age ingrediënten.

   Ik ben het wel met je eens dat een serum vaak niet nodig is. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een extra hydratatieboost, maar als je een goede hydraterende dagcrème hebt, zou dat niet nodig moeten zijn. Tenzij je écht een droge huid hebt. Een serum bevat ook vaak een wat hogere concentratie werkzame stoffen, maar als die ook in je dagcrème zitten, is dat dubbelop. Wel kan het zo zijn dat de ingrediënten in het serum en de bijbehorende crème elkaar versterken. En zeker als je echt huidproblemen hebt die je wilt aanpakken, kan dat fijn zijn. Zo heeft het serum van Clarins er voor gezorgd, in combinatie met mijn crème, dat mijn huid veel stralender is geworden. Ik zal dus nooit zeggen dat een serum geen zin heeft, maar voor de meeste mensen is het ook niet per se een must.

 31. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  En heel goed artikel, ik ben weer een stukje wijzer geworden. Ik mix en match mijn producten omdat ik een paar favoriete heb een die gewoon heel graag gebruik. Toch denk ik dat het beter is om alles uit één lijn te gebruiken

 32. Kathy
  8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Top, heel duidelijk en uitgebreid uitgelegd. Thanks! Ik mix ook, heb weleens ineens irritatie en ga hier toch eens naar kijken. Handig nog eens de link naar de ingredient lijstjes.

 33. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Heel handig artikel, want dit wist ik zelfs niet echt. Ik gebruik tegenwoordig wel vaak alles van dezelfde lijn, maar soms meng ik ook wel eens merken. Hier ga ik dus zeker wat meer aandacht aan geven!

 34. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Wow, heel interessant weer om te lezen! Zo leer ik ook nog eens wat! Ik ben altijd wel bang dat ik door andere producten te kopen opeens een onzuivere huid krijgt of dat mijn huid er heel anders op gaat reageren, maar dit is dus goed om te weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *