Mijn eerlijke mening over microblading

Vandaag wil ik het graag hebben over microblading, een behandeling die ik zo’n 2,5 jaar geleden heb ondergaan en waar ik vandaag de dag nog steeds vragen over krijg. Juist omdat het zo’n tijd geleden is dat ik mijn wenkbrauwen heb laten microbladen denk ik dat ik een goed oordeel kan vellen over deze behandeling. Want is microblading de moeite (en het geld) nu écht waard?

Mijn eerlijke mening over microblading


Even in het kort: microblading is een vorm van permanente make-up. Een microblade behandeling gaat met de hand en is niet machinaal. Er worden hele fijne, oppervlakkige sneetjes aangebracht in de huid met een loeischerp mes. Vervolgens wordt hier inkt overheen gewreven die in de sneetjes trekt. Op deze manier ontstaan er zogeheten ‘hairstrokes’ die voor een natuurlijk resultaat zorgen.

Met microbladen en PMU behandelingen is het zo dat je na de eerste behandeling terug moet komen voor een touch-up. Doe je dit niet, dan zal de kleur erg snel (té snel) vervagen. En dat is natuurlijk zonde van je geld, ’cause microblading ain’t cheap.

Ik ben nooit terug gegaan voor mijn touch-up behandeling. Aan de ene kant omdat ik steeds vergat een tweede afspraak in te plannen – en dit moet eigenlijk wel binnen 6 tot 10 weken gebeuren na de eerste afspraak – maar ook omdat ik er eigenlijk niet meer zoveel zin in had. Mijn pijngrens is vrij hoog, maar het microbladen vond ik pijnlijk. Niet eens zo zeer het zetten van de sneetjes, maar vooral de inkt die daarna met een enorme kracht in de sneetjes werd geduwd, op de toch al rauwe en beurse huid. No thank you. Later hoorde ik van Angel (mijn vriendin en eigenaresse van The Brow Lab) dat het ook helemaal niet zo hard hoeft, dus het verschilt ook heel erg bij wie je bent geweest.


De aangebrachte hairstrokes waren vlak na de behandeling heel fijntjes en lekker scherp, waardoor ze inderdaad net op echte haartjes leken. Nadat de korsten van mijn wenkbrauwen waren gevallen vond ik ze echter helemaal niet meer zo crispy clean. Ze waren heel erg uitgelopen onder de huid, waardoor er niets was overgebleven van het hele hairstroke idee. Het leek er nu meer op alsof ik mijn wenkbrauwen her en der had opgevuld met wenkbrauwpoeder.

Dit had achteraf gezien niet zo zeer te maken met de manier van zetten, maar met mijn huidtype. Tattoo’s blijven bij mij ook nooit zo super strak, ze lopen altijd wel een beetje uit. Bovendien is microblading niet per se geschikt voor een vette huid, omdat het pigment dan sneller blijkt te worden afgestoten. Ook is microblading niet ideaal voor een oudere huid. Pigment hecht zich namelijk aan collageen, en des te minder collageen er in de huid zit, des te sneller je wenkbrauwen zullen vervagen en des te minder scherp de haartjes eruit komen te zien.

Met een mesje wordt er een V-vormig sneetje in de huid gezet (denk aan een papercut) terwijl er met een naald oppervlakkige gaatjes worden geprikt. Je kunt je voorstellen dat een snee van een mes meer schade aanricht dan een prikje. Met mesjes wordt er bovendien wat dieper in de huid gegaan vergeleken met machinale PMU, waarbij een naald wordt gebruikt. Hierdoor loopt je huid best wel wat trauma (littekenweefsel) op. Dit lijkt mij niet zo’n héél fijn idee en zeker niet als je elk jaar (of elk half jaar) opnieuw een behandeling ondergaat. De huid onder je wenkbrauwen wordt hierdoor steeds stugger en stugger. Dit kan naar mijn mening op de langere termijn nooit goed zijn voor je huid.

Microblading is handwerk, dus de kans bestaat dat je behandelaar toch nét een iets dieper sneetje zet dan gebruikelijk, waardoor er feitelijk een tattoo wordt gezet. Dit streepje zal – net zoals bij een gebruikelijke tattoo – de rest van je leven blijven zitten. Bij machinale PMU is de kans hierop veel kleiner, omdat de diepte van de naald vooraf wordt ingesteld.

Kortom;

 • microblading is niet ideaal voor de vette huid
 • microblading is ook niet aan te raden bij een oudere huid
 • hairstrokes worden al snel minder scherp waardoor het effect van ‘echte haartjes’ verdwijnt (dit verschilt natuurlijk wel per persoon)
 • microblading vervaagt sneller dan machinale PMU
 • met elke microblading behandeling wordt er schade aan je huid toegebracht
 • microblading blijft handwerk en is daarom vatbaarder voor foutjes vergeleken met machinale PMU

Dus, afgezien van de pijn van de behandeling (die dus niet per se pijnlijk hoeft te zijn, hoor!) en de korsten waarmee je een goede week rond hobbelt vind ik dat microblading meer nadelen dan voordelen heeft. Het enige voordeel vind ik eigenlijk de prijs. Microblading is een stuk goedkoper dan machinale PMU. Nu blijkt het ook sneller te vervagen, dus of je op de lange termijn echt goedkoper uit bent is maar de vraag.

Dit snellere vervagen kan natuurlijk ook een voordeel zijn (elk nadeel heb ze voordeel!), want ik kan me voorstellen dat het spannend is om iets semi-permanents in je gezicht te laten zetten. Microblading is bij de meeste mensen binnen een half jaar al flink vervaagd, dus mocht het niets voor je zijn dan zit je er in elk geval niet lang aan vast. En mocht het wél iets voor je zijn, kun je daarna altijd nog overstappen op machinale PMU. Microblading is in mijn ogen namelijk een perfecte manier om uit te proberen of permanente make-up überhaupt iets voor je is!


Dit artikel is niet bedoeld om de microblading techniek met de grond gelijk te maken, maar ik wilde jullie gewoon graag mijn eerlijke, ongezouten mening geven in de vorm van een informatief stuk. Hopelijk kunnen jullie op basis hiervan een goede beslissing maken, mocht je erover nadenken een microblading behandeling te ondergaan. Microblading was voor mij persoonlijk niet geschikt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niets voor jou hoeft te zijn. Mocht je besluiten om ervoor te gaan dan wil ik je in elk geval op het hart drukken goede research te doen en dus niet zomaar bij de eerste de beste salon binnen te stappen die met microblading adverteert.

Microblading vergt veel ervaring, finesse en liefde voor het vak. Er zijn veel behandelaars die je eerlijk zullen adviseren, deze skill goed beheersen en ware kunstwerkjes van je wenkbrauwen maken. Helaas zijn er ook veel salons die deze behandeling er ‘eventjes bij te doen’. De opleiding is namelijk relatief goedkoop en snel, én het zorgt voor geld in het laatje omdat microblading momenteel een erg populaire behandeling is.

Het zou fijn zijn als salons hun klanten voortaan iets beter zouden informeren over de microblading behandeling zodat verwachtingen kunnen worden bijgesteld. Ze zouden bijvoorbeeld navraag kunnen doen naar het huidtype van de klant en op basis daarvan de voor- en nadelen voor de klant moeten afwegen. Ik denk dat er op deze manier heel wat teleurstellingen kunnen worden voorkomen.


Dit jaar laat ik zogeheten ombre shadow brows of powder brows zetten, een techniek die gezet wordt met machinale PMU. Door Angel, natuurlijk! Volgens haar is dit de beste en meest geschikte techniek voor mij. Ik vind het een beetje spannend wel, maar ik heb er alle vertrouwen in. Tegen die tijd zal ik de behandeling uiteraard vastleggen en jullie op de hoogte houden van het uiteindelijke resultaat.

Wat is jouw ervaring met microblading of machinale PMU? Heb je er wel eens over nagedacht om zo’n behandeling te ondergaan? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

83 Reacties

 1. Johanna
  25 april 2024 / donderdag, 25 april 2024

  Mede door deze blog gekozen om vandaag powder brows te laten zetten. Ik ben 63 jaar oud en ben van nature een blondine (nog geen grijze haren!). Mijn wenkbrauwen zijn ook altijd lichtblond geweest en liet ik altijd verven in een niet te donkere kleur. Alleen met het stijgen der jaren zijn mijn wenkbrauwen gewoon dunner aan het worden. Waardoor verven niet meer het gewenste effect heeft. Bijtekenen was dan ook de enige optie. Maar als je dat niet heel netjes doet en zorgvuldig, zie je eruit als een clown. En zeker als je wat ouder wordt kan het er heel onnatuurlijk uitzien. Vandaag dan ook mijn eerste sessie gehad. Wat was ik blij dat ik bij zo’n professional terechtgekomen ben. Ze nam alle tijd om samen de vorm te bepalen en de kleur uit te zoeken en de voorlichting was geweldig. Pijn heb ik geen seconde gehad! Het werd verdoofd met een zalfje en het voelde alsof er met een potlood werd getekend. Ik zie nu al dat het mooi is! Tuurlijk is het nu nog donkerder dan gewenst. De afspraak over zes weken voor de tweede behandeling is al gemaakt. Maar ik ben nu al heel blij. Mijn blik is opener. En dat is nu precies wat ik wil. Er verzorgt uitzien, passend bij mijn leeftijd.

 2. 15 april 2024 / maandag, 15 april 2024

  Interessant blog schrijf je hier en fijn dat je zo eerlijk bent over de behandeling van Microblading techniek. Ombre of ook wel Powderbrows genoemd leveren op lange termijn een veel mooier resultaat. Toch heb je in sommige gevallen weinig keuze, denk bijvoorbeeld aan iemand die chemotherapie moet ondergaan. Hierop staan Powder Brows minder goed, in dit geval is Microblading in veel gevallen wel echt een betere oplossing dan de andere pmu technieken.

 3. 27 juni 2023 / dinsdag, 27 juni 2023

  As a brow feathering artist in Melbourne, I’ve read my fair share of blogs on the topic. But yours is one of the most informative and easy to understand. You’ve done a great job of providing comprehensive guidance for anyone considering microblading. I especially appreciate how you’ve demystified the process and debunked some common myths.

 4. Suz
  15 februari 2023 / woensdag, 15 februari 2023

  Ik heb powder brows laten zetten, vandaag de touch up. Erg pijnlijk ook en ik ben echt helemaal niet kleinzerig. De naald continue op hetzelfde plekje voor het inkleuren is gewoon niet fijn. Er kwam zelfs wat bloed en straaltjes lymfevocht bij kijken en morgen zal het wel weer mega dik zijn. Niet op de buik slapen straks!
  Ik slik nu al antibiotica want de vorige keer ging het ontsteken helaas. Er bleef vocht uitkomen, maar ze zijn echt serieus super mooi geworden. Vooral nu na de tweede keer. De touch up is toch vaak helaas nodig.
  Na de eerste keer was het niet donker genoeg. Leek zelfs wat grijzig te worden na 4 weken.
  Je moet er dus echt wat voor over hebben. Maar niet geheel pijnloos is op zijn zachts gezegd kletspraat. Je moet het bijna wegpuffen de pijn.
  Blij dat de behandeling achter de rug is, nu het herstel nog.

  • Serena
   Auteur
   27 maart 2023 / maandag, 27 maart 2023

   Wow, moest je echt de pijn wegpuffen?? Geeft niets natuurlijk, maar ik heb daar eerder echt nog niemand over gehoord. Zelfs niet mijn zusje die een wat lagere pijngrens heeft! Maar goed, zo heeft iedereen natuurlijk z’n gevoelige plekjes. En als je je gaat focussen op de plek waar ‘iets’ gebeurt wordt het er ook niet veel beter op.

   Van tevoren paracetamol innemen werkt trouwens goed tegen de pijn. Had je dat wel gedaan?

   Ik duim dat het niet gaat ontsteken! En dat het uiteindelijke resultaat nog mooier is!

   • Sonja
    20 mei 2023 / zaterdag, 20 mei 2023

    Paracetamol nemen voordat pmu gezet gaat worden is not done want het werkt bloedverdunnend wat de pmu niet ten goede komt.

    • Ber
     4 september 2023 / maandag, 4 september 2023

     In tegenstelling tot het vroeger vaak gebruikte ‘aspirientje’ heeft paracetamol geen invloed op de bloedstolling

 5. felicia
  16 juli 2022 / zaterdag, 16 juli 2022

  Ik heb PMU laten zetten, Het deed toch pijn dan verwacht.
  En ik vind de vormen niet mooi, te dik en zijn niet hetzelfde naar me mening.
  Ik heb van me eigen zwarte haartjes, en ik heb me eigen haren geblondeerd. Nu hebben ze ook taupe aangezet, vind het niet mooi. terwijl iedereen zegt van wel, van mij part nooit meer. liefst weglaseren, maar waar

  • Serena
   Auteur
   24 juli 2022 / zondag, 24 juli 2022

   ik laat mijn tattoo weg laseren bij UNDO, zitten op verschillende plekken in NL en zijn ook gespecialiseerd in verwijderen van PMU. Ps. doet meer pijn om weg te laten halen dan om te laten zetten, dus wees gewaarschuwd. Misschien kun je liever een corrigerende PMU laten zetten bij Angel/BrowLab Utrecht? Ze kan zowel vorm als kleur verbeteren voor je. Stuur haar gewoon een whatsapp of mail met je foto’s, kan ze je meteen advies geven.

 6. astrid
  13 april 2022 / woensdag, 13 april 2022

  Fijn om al deze info over wenkbrauwen te lezen. Ik heb vorig jaar microblading laten doen. Tevreden met het resultaat. Wel kreeg ik 5 maanden na de microblading last van jeuk en gezwollen ogen. Is hier iets over bekend, over een mogelijke relatie? mijn wenkbrauwen zien er goed uit, maar toch heb ik last van jeuk rond de ogen en enorme zwellingen onder mijn ogen (wallen). Misschien heeft het niets met elkaar te maken.

  • Vero
   31 maart 2024 / zondag, 31 maart 2024

   Hallo, ik heb in mei 2023 ook microblading laten doen en heel tevreden met het resultaat. Maar net zoals U heb ik ook 4a 5 maanden nadien last beginnen krijgen van een allergische reactie…precies eczeem, jeuk,vochtophoping boven de ooghoeken, ontstoken en rode oogplooien en gerimpelde huid en uitgerokken huid.
   Ik denk ook dat er een verband is met de inkt en ben ook radeloos… ik moet volgende maand nr de dermatoloog en hoop op een oplossing. Ik had graag ook meer info gehad moest je die hebben.
   Mvg,
   Vero

 7. Shirley
  25 oktober 2021 / maandag, 25 oktober 2021

  Oh wat een spijt.
  Voor ik PMU wenkbrauwen nam, heb ik mij goed ingelezen. O.a deze site ook tegengekomen voor de tijd.
  Ik heb een vette huid en grote porien, dus vooraf aangegeven en gevraagd welke techniek dan het beste voor mij is. Dit was geen probleem voor microblading zei ze, het maakte niks uit of ik een vette huid had (!!!) ondanks ik o-v-e-r-a-l las van wel.

  Nu zit ik met uitgelopen wenkbrauwen. De vorm is oke hoor, maar ik heb brede/dikke wenkbrauwen door het uitlopen. Ik had ze graag smaller gewild.

  Kan iemand mij vertellen in hoeverre het na jaren z vervagen? blijft het echt altijd nog aanwezig of zal het w compleet verwijderen? of heb ik tegen die tijd alsnog een pmu verwijdering nodig?

  • Serena
   Auteur
   28 oktober 2021 / donderdag, 28 oktober 2021

   Bij mij vervaagde het heel snel, was die 2 weken later ook niet terug gegaan voor een touch-up. Jij wel?

  • Chanine
   22 november 2021 / maandag, 22 november 2021

   Goedendag. Ik heb ook 2 a 3 jaar geleden 3dstrokes laten zetten bij Ecuri. Had me als model opgegeven. Ben er 2x geweest, omdat ik er de 1e x niet tevreden over was. Al bij al, daarna zeer tevreden. Pijnlijk was het zeker. Nu teken ik mijn wenkbrauwen bij, omdat het een soort van oranje verkleuring oid heeft. Denk nu aan powder brons, maar weet niet of dit nu kan.

  • 8 april 2022 / vrijdag, 8 april 2022

   Ja na jaren als het eigenlijk te goed of eigenlijk te diep gezet is kan dat het jaren duren. Soms worden ze dus ook grijzig / antraciet van kleur (de oude pmu is dan eigenlijk als je voor microblading gekocht hebt te diep gezet. En dat vervaagd ook maar ja hoe erg zit je er mee… anders bel me maar wat zo is het lastig

 8. 15 december 2020 / dinsdag, 15 december 2020

  Ik heb sinds kort zelf een salon waarbij de expertise op Microblading ligt. En uit ervaringen van klanten kan ik alleen maar zeggen dat ze erg tevreden zijn. Er zijn inderdaad voor en nadelen en je moet goed onderzoek doen voordat je het laat doen. Maar eenmaal opstaan en geen wenkbrauwen meer hoeven te “stylen”. Dat is waar mijn klanten heel erg over te spreken zijn. Ik raad wel aan om de nabehandeligen te blijven doen voor het beste resultaat.

 9. Kaat
  20 oktober 2020 / dinsdag, 20 oktober 2020

  Ik heb 2 jaar geleden microblading laten doen. Buiten het feit dat het zeer pijnlijk was bleek achteraf, na 3 behandelingen (waarvan 1 met mechanische pmu, de “schaduwtechniek”) op korte termijn omdat het niet goed “pakte”, dat mijn huid er niet geschikt voor is. Door de snijtechniek zijn mijn eigen wenkbrauwen beschadigd en dit blijkt, kan ik na 2 jaar zeggen, niet te herstellen. Ik vind dat ze van tevoren heel goed moeten testen of je huid hiervoor geschikt is. Had ik geweten wat ik nu weet, dan was ik er nooit aan begonnen.

 10. Erna
  9 augustus 2020 / zondag, 9 augustus 2020

  Afgelopen vrijdag 7-8-2020 mijn wenkbrauwen Laten doen microblading bij Esra Kaya Beauty Brows in Blerick echt een vakvrouw ruim 2 jaar geleden voor de eerste keer laten doen nu dus weer ze zijn nog vrij donker maar dit vervaagd er zitten al korstjes op die vanzelf loslaten Ik ben echt super tevreden.

  • Joy
   5 april 2022 / dinsdag, 5 april 2022

   Esra heeft bij mijn moeder twee totaal verschillende wenkbrauwen gezet. De haarrichting, vorm en hoogte verschilde. Esra kreeg het halverwege de behandeling te druk met gezellig kletsen met een vriendin die langs kwam. Toen we haar met de verknalde wenkbrauwen confronteerde begon ze zelfs te liegen. Nee, heb hiervan geleerd. Liever iedere 3 wkn zelf m’n wenkbrauwen verven dan iemand anders ze langdurig laten verknallen.

 11. 19 juli 2020 / zondag, 19 juli 2020

  Beste Serena,
  Ik ben heel blij dat je artikel over microblading ben tegengekomen,
  vooral wbt je duidelijke informatie.
  deze behandeling wilde ik binnenkort laten doen na jaren van bijtekenen,
  maar na het lezen zag ik door de bomen het bos niet meer,
  ook ik heb een T-zone(vettig),twijfel??of toch maar niet??
  Misschien de ombre powder brows? maar als 61-jarige wil je in het begin niet met superstrakke wenkbrauwen rondlopen,(onnatuurlijk)
  Wat is wijsheid, en mag ik je advies?
  Met vriendelijke groet, Shirley Sam-Sin

  • Serena
   Auteur
   22 juli 2020 / woensdag, 22 juli 2020

   hi Shirley,
   microbladen of powder brows, uw wenkbrauwen zullen er hoe dan ook ‘opgetekend’ uit gaan zien de eerste 2 weken na de behandeling (en nabehandeling), omdat er korsten zullen vormen en die zien er helaas nu eenmaal ‘hard’ uit. Gelukkig als de korstjes eraf vallen geeft dit meteen een veel zachtere look. Aan de ‘harde/strakke’ wenkbrauwen ontkomt u dus niet, maar gelukkig is dat maar tijdelijk.

   Bij vrouwen van uw leeftijd wordt over het algemeen powder brows aangeraden. Na heling geeft dit echt een heel zacht resultaat, heel natuurlijk.

 12. 8 januari 2020 / woensdag, 8 januari 2020

  I must say that is one of the great blog that I read on Microblading. As I am also a Microblading artist in forest hills, new york that’s why I love to read the blog on Microblading. Your blog is so informative and so easy to understand. Perfect Guidance for everyone who is looking forward to Microblading.

 13. Hilde
  10 oktober 2019 / donderdag, 10 oktober 2019

  Begrijp ik het goed uit al deze reacties dat hairstrokes (manueel) meer schade aanbrengen aan de huid en risico inhouden van ‘niet scherp’ en ‘snel vervagen’ indien oppervlakkig ?
  Is het dan zo dat de voorkeur naar powderbrows gaat ?
  Heb mijn eerste PMU (2011) net laten weglaseren idd omdat ik nog een oranje gloed in mijn wenkbrauwen had. Wou gaan naar strokes wegens natuurlijker resultaat maar een deskundige raadt me dit af en adviseert powderbrows. Ik wil er gerust geld aan uitgeven op voorwaarde dat het goed is en dat minstens 1 jaar blijft met daarna jaarlijks opfrisbeurt. Wat doe ik ???

  • Serena
   Auteur
   22 oktober 2019 / dinsdag, 22 oktober 2019

   hi Hilde,
   ik zou echt voor powder gaan, maar je moet een salon vinden die de juiste pigmenten gebruikt, dus zonder ijzeroxides etc. Vraag dit altijd na (en dus ook welk merk pigmenten ze gebruiken) en zoek het zelf op. Want soms weer de PMU artist ook niet dat ze verkeerde pigmenten gebruikt omdat ze verkeerd worden geinformeerd door de leverancier.

 14. anoniema
  4 september 2019 / woensdag, 4 september 2019

  Ontzettend bedankt voor dit artikel! Ik dacht altijd dat PMU niks was in vergelijking met het ‘oh zo geweldige’ microblading waar iedereen het over heeft.

  • Nanda
   3 maart 2020 / dinsdag, 3 maart 2020

   Denk dat t heel erg afhankelijk is van wie t plaatst, het is een moeilijkere techniek dan powderbrows.. doordat t erg populair was ging iedereen t idd er ‘even’ bij doen… dat kan met powderbrows wel, maar niet met microblading. En daar ging t mis, want als je ondiep werkt dan is t snel weg, werk je te diep dan loop je kans op t uitlopen van pigment, of het askleurig of zelfs blauw kleurig kleuren van t pigment.. ook kun je dan natuurlijk litteken weefsel veroorzaken, soms ook het kapot maken van haar zakjes.. Ik heb overigens nog nooit last gehad van litteken weefsel, plaats nu 5 jr microblading en daarvoor 2 jaar met machine.. het is zelden dat ik kies voor machine.. je moet alleen goed je research doen.. het kan nl ook heel mooi zijn op vette huid.. en zowieso bij de oudere huid, hier blijft t ook veel langer mooi vanwege de langzamere celdeling.. ik vind juist bij de oudere mensen een powder super onnatuurlijk staan.. en de blokken die tegenwoordig als powder doorgaan vind ik bij de oudere dames helemaal niet kunnen.. zoals vroeger… waar we al jaren vanaf wilden.. maar smaken verschillen.. gelukkig ? het is natuurlijk heel jammer dat t bij de schrijfster niet is bevallen, gelukkig zijn er ook heel veel die t wel fantastisch vinden… ook ouderen.. en mensen met vette huid..

   • Annoniempje
    15 juni 2020 / maandag, 15 juni 2020

    Helemaal mee een. Blij dat jouw stukje ook ertussen zit, anders lijkt het heel negatief, als je enkel het stukje van de Serena leest. Niet dat Serena het zo negatief erover schrijft, maar het geschreven stuk is niet echt in balans, dat je na het lezen heel optisch naar de twee verschillende technieken kan kijken en oordelen en je keuze kan maken… Bedankt Nanda

 15. Lis
  21 augustus 2019 / woensdag, 21 augustus 2019

  Ik ben zelf meer van de volle natuurlijke wenkbrauw! Vind het PMU of welke vorm van permanente make-up erg onnatuurlijk ogen. Het geeft snel, en vooral de eerste weken een ‘nep’ effect.

  Gelukkig is de natuurlijke wenkbrauw steeds meer in opmars. Waarbij een mooie vorm essentieel is maar niet overdreven strak geëpileerd wordt. ??

 16. Eva
  20 mei 2019 / maandag, 20 mei 2019

  Ik heb mijn wenkbrauwen (ombre brow) een jaar geleden laten doen bij DAA (Dutch Art Avenue) bij Rusen Donmez. Beste investering ooit!
  Ze zijn echt perfect gezet en het deed echt totaal geen pijn.
  Ik heb een vette huid maar na 1 jaar zitten ze er nog steeds goed op.
  Ik heb blonde haren van mezelf dus moet ze wel blijven verven uiteraard.
  Maar wat een uitkomst dit.
  Ben wel blij dat ik goede research gedaan hebt en bij een echte specialist gegaan ben. Kost wat meer maar is het helemaal waard

 17. Nona
  31 maart 2019 / zondag, 31 maart 2019

  Ik heb gisteren ombrebrows laten zetten bij DAA (Dutch Art Avenue) by Rusenko in Den Haag en wát een prachtig resultaat! Ze zijn vandaag veel te donker, maar ik weet dat het een stuk minder wordt en ook veel natuurlijker. Daar vertrouw ik op. Mijn wenkbrauwen waren altijd super moeilijk om bij te tekenen omdat één wenkbrauw ‘lager’ is. Ik kreeg het nooit voor elkaar. Gisteren zijn ze een uur bezig geweest met het tekenen, totdat het helemaal perfect en symmetrisch was. Tussendoor werd steeds gekeken of de vorm goed was. Met ogen dicht, ogen open en het optrekken van de wenkbrauwen. Ze streven daar echt naar perfectie. Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

 18. Lisa
  11 februari 2019 / maandag, 11 februari 2019

  Heb er best wat voor over om er zo goed mogelijk uit te zien maar bij pijn trek ik de grens. Dat is al vervelend genoeg als het om een noodzakelijke medische ingreep gaat. Maar ieder z’n ding.

  • Serena
   Auteur
   11 februari 2019 / maandag, 11 februari 2019

   Maar pijn is subjectief, Lisa. Met verdovingscrème voelen de meeste mensen er niets van!

 19. Alicia
  11 februari 2019 / maandag, 11 februari 2019

  Ik heb een paar dagen geleden mijn 2e microblading behandeling gehad. Voor mij persoonlijk pakt het wel heel goed en ik ben er ook super blij mee! Het nadeel is idd wel dat het best pijnlijk is (ligt natuurlijk ook aan je pijngrens). Verder ken ik iemand waarbij het pigment niet goed heeft gepakt en er niks meer van over bleef. Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Een salon die eerst kijkt naar je huidtype voordat ze te werk gaan zou ik daarom ook echt aanraden! 🙂

 20. Denise
  10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Lijkt me wel ideaal als ze altijd mooi zitten!
  Maar lijkt me ook heel naar als ze pijnlijk voelen naderhand ?

  X

 21. Maureen
  10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Eind 2017 heb ik mijn eerste behandeling gehad bij New Skin in houten. Ik ben begonnen met de mesjestechniek en inmiddels overgestapt op de naaldmodule. Dit omdat ik net als jij Indisch ben, en dus is onze huid wat dikker en stugger. En dan pakt de mesjestechniek vaak wat minder goed. Ik heb 1 hoofdbehandeling gehad en 2 na behandelingen. Na 10 maanden ben ik terug gegaan voor een opfrisbehandeling en ik ben nog steeds (of eigenlijk weer opnieuw) heel tevreden! Ik smeer voor de behandeling mijn wenkbrauwen goed in met emla crème waardoor de behandeling goed vol te houden is. De mesjestechniek vond ik bijna geheel pijnloos en de naaldmodule is op sommige delen redelijk pijnlijk.

 22. Sanne
  10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Thanks voor je eerlijke mening! Heb het ook zelf nog een tijd overwogen. Maar gelukkig deed het wimperserum van de kruidvat wonderen. Dat serum is idd niet zo geweldig gezien de bijwerkingen, maar ik heb nu wel vol genoege wenkbrauwen. Mijn wenkbrauwen probeer ik nu elke 2 weken zelf te verven met Refectocil en daarna kan ik het af met de wenkbrauwmascara van Catrice! Evt hier en daar nog wat bij tekenen maar meestal niet eens nodig.

 23. 10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Zes weken geleden heb ik een powder brows behandeling gehad en
  I couldn’t be more happy! Ik vind het ZO mooi gedaan. Ik ben bij House of V geweest in Amsterdam. Morgen heb ik mijn touch up behandeling maar denk dat er vrij weinig aan gedaan hoeft te worden. Zo onwijs blij ermee!!

  • Dide
   2 november 2020 / maandag, 2 november 2020

   Was het direct na het vervellen al mooi? Bij mij nu een week geleden maar ik heb nog wat gaten er tussen vallen nu ?

 24. Jenny
  10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Heb ook hairstrokes, de kleur is ondertussen heel erg licht, niet mooi vind ik persoonlijk maar ik vind het wel makkelijk kwa sjabloon, zodat ik kan bijwerken. Het zetten (machinaal) vond ik een hel !!!! Het werd pas verdoofd toen er al heel wat lijnen gezet waren. !!! Ik lig liever een dag in de tattoo stoel dan 1,5 uur wenkbrauwen. Ondanks de pijnlijke ervaring en de kleur nu, heb ik er geen spijt van. Het sjabloon wat ik nu nog ervan heb, vind ik juist makkelijk sochtends met opmaken

 25. Susanne
  10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Wat een fijn en eerlijk artikel!

 26. Emmylou
  10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

  Zelf heb ik een hele goede ervaring met microblading. Vorig jaar zomer laten doen in Hoofddorp, na wat research. 6 weken later een touch up en ben er ontzettend blij mee. Zelf vond ik het qua pijn wel meevallen. Bij de eerste afspraak hebben ze verdovingsgel gebruikt.

  • Stella
   16 september 2019 / maandag, 16 september 2019

   Waar ben je geweest in hoofddorp?

 27. KL
  9 februari 2019 / zaterdag, 9 februari 2019

  Ik heb inderdaad ook nog een vieze gloed bij de voorkant van mijn wenkbrauwen, door het uitlopen daarvan. Ik heb dit denk ik zeker wel 5/6 jaar geleden laten doen. Enorm pijnlijk! En zeer snel weggevaagd en ik heb inderdaad ook een vette huid en werd niet daarover geïnformeerd… ik wil al tijden weer iets proberen maar ben te bang dat het toch niet pakt en ik kan fluiten naar de centen…

 28. lousaa
  9 februari 2019 / zaterdag, 9 februari 2019

  Ik he anderhalf jaar geleden microblading laten doen. Ik vond het super om niks te hoeven doen ‘s ochtends. Maar achteraf was de vorm niet helemaal fantastisch, te heftig. En omdat ze in achteroverliggende stand gemaakt werden zijn sommige haartjes niet zo mooi uitgekomen. En ik haaaaaat het kleurverloop nu: het is echt smerig warm geworden terwijl mijn natuurlijke kleuren heel koel zijn. En dat terwijl ze dus van dat pigment gebruiktne dat erom bekend stond dat het niet verkleuren zou. Ahum. Het ziet er dus ook echt een beetje uit als littekenweefsel, door die kleur. Dus nu moet ik juist meer bijtekenen dan voorheen. En hoewel dat vrij snel kan (en hef best hendig is dat de vorm er al zit) voel ik me met kale wenkbrauwen nu minder mooi. Een beetje ziekig. Dus hier is de keuze nu ook: ombre/powder of niks. Jammer hoor. Want het verzorgde van in het begin was fantastisch.

 29. Diana
  9 februari 2019 / zaterdag, 9 februari 2019

  Ik heb het ook gezet bij de dame in jouw stad, nog voordat jij erheen ging, maar ik heb er echt spijt van. Enorm pijnlijk met dat duwen inderdaad, het is uitgelopen, scheve lijntjes (ik heb een droge huid)
  Ik zou ook heel graag de powderbrows proberen. Volg Angels insta al haha!

 30. Miranda
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Heb ‘t precies zo ervaren,

  Ik ben terug gegaan voor de touch up met de naald, de eerste keer waren mijn wenkies met een mesje gedaan vorm was heel ongelijk gedaan, gewoon een paar stipjes gezet en hoppa gaan. Uiteindelijk had ik twee hele ongelijke wenkies qua vorm en hoogte. Voor de touch op teruggegaan na eerst m’n beklag te hebben gedaan, door iemand anders behandeld die alles wel goed heeft opgemeten. Maar nadat m’n eerste klaar was schrok ik opnieuw van het resultaat, niet mooi! Loop nu twee dagen erna met hele donkere wenkbrauwen die spuug lelijk zijn!!! Ik kan niet wachten tot er korsten komen dan krab ik ze er echt allemaal af in de hoop dat er inkt meekomt. Ik durf het echt nooit meer aan nu helaas ?

 31. Joyce
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Ik heb afgelopen jaar de ombre laten zetten, en eerlijk is eerlijk de eerste keer vervaagde het heel snel. Nu is het natuurlijk ook nog eens zo dat ik blond ben. En ze natuurlijk niet voor een donkere tient gaan. Maar nu met de touch up die ik begin dit jaar heb laten doen. Ben ik bijna voor 100% tevrede. Maar dit heeft te maken met dat mijn haartjes aan de voorkant veel uit elkaar staan. Bij ombre zetten ze natuurlijk geen strokes. Dus daar wil ik het nog wel met strokes laten opvullen. Dan zouden ze perfect zijn. Maar voor nu ben ik dik te vrede. Maar wat een hel is het met die korsten.
  Ik vind ook wel dat het heel erg ligt aan hoe jezelf er mee om gaat in de nabehandeling. Het is heel belangrijk voor de pigment dat de huid niet wordt afgesloten. Wat door veel meiden wel wordt gedaan doormiddel van crèmes en foundations.

  De nabehandeling van ombre is ook anders dan bij microblading.

  Ik ga zelf bij een Turkse vrouw. Zij is zo precies, een echt perfectionist. Ze doet het bij haar thuis. Maar ik Heb alle vertrouwen in haar. Wat ook niet geheel onbelangrijk is in de keuze die je maakt. Als ik nu al zie dat mensen 2 uur gaan rijden om door haar geholpen te worden. Dan heb je in mijn ogen goude handjes!

  • Kelly
   20 maart 2019 / woensdag, 20 maart 2019

   Waar ben je geweest als ik vragen mag?

  • Senja
   25 juni 2019 / dinsdag, 25 juni 2019

   Inderdaad, ik ben ook wel benieuwd! En is het qua prijs relatief gezien te doen?

  • Nabila
   28 juni 2020 / zondag, 28 juni 2020

   Wauw waar zit deze Turkse vrouw dan

 32. Judith Dekker
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Heb helaas precies hetzelfde gehad.. €300 voor “de perfecte” wenkbrauwen. Na een maand was het bij mij al weggevaagd. Ook heeft ze mij niet verteld dat het niet echt geschikt is voor de vette huid.
  Probeer nu de stap te nemen voor ombre brows aangezien dat wel zou moeten werken, maar ben bang weer €300/€350 te verspillen?.

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   hi Judith,
   geef dit gewoon aan bij een nieuwe salon, wanneer je er eentje hebt gevonden. En kijk dan hoe ze je adviseren. Een serieuze, goede behandelaar snapt wat je bedoeld en zal je eerlijk advies geven.

  • Joyce
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   Hi Judith,
   Je moet het soms ook wat tijd geven. Bij mij kwam de pigment later weer naar voren, vlak voor mn touch up. Als mn huid wist van Ow God, nu gaan we het krijgen ?

 33. Eva
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Ik heb een oudere, vette huid en ben net erg blij met m’n gemicroblade wenkbrauwen. Heb het 3 jaar geleden laten doen en ze zijn effectief wat vervaagd en minder scherp dan in het begin, maar toch nog duidelijk zichtbaar.
  YMMV, I guess!

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   Ik weet het niet, Eva. Het kan ook dat je behandelaar de mesjes dieper in de lederhuid heeft aangebracht dan gebruikelijk, waardoor het pigment wordt ingekapseld en je in feite een tattoo hebt gekregen. En dan blijven ze inderdaad héél lang zitten (maar of je daar nu echt blij mee moet zijn, weet ik niet). Normaal blijft microblading namelijk echt geen 3 jaar zitten zonder te vervagen.

 34. N
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Ik heb toevallig gisteren powder brows laten zetten. Was niet pijnlijk, maar werd dan ook verdoofd. Ik ben heeeel benieuwd naar het resultaat, tot nu toe vind ik het vooral heel donker, maar even afwachten tot de kleur bijtrekt.

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   Oh, wat spannend! Als het goed is loopt de kleur in de eerste weken nog 40-50% achteruit en die breng je deels terug met de touch-up. Maar het zal nooit zo donker worden als dat het nu is.

 35. Diewerke
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Ik wil zo graag mn wenkbrauwen laten doen door Angel!! Even wachten tot haar salon open gaat 🙂 Haar wenkbrauwen zijn mooi en ze snapt “het dakje” !! Haha

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   hi Diewerke,
   heb je Instagram? Stuur haar anders een DM! Via @angelraterman of @thebrowlabutrecht – want volgens mij gaat ze bijna open, dan kun je vast een afspraak inplannen.

 36. Ann
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Hij Serena Bedankt voor de review?

  Ik zit namelijk zelf al een hele tijd te twijfelen om ook permanente make-up te zetten maar ik ben bang voor al die naalden en die mesjes en al die dingen dus vandaar dat ik het steeds uitstel.

  ik doe zelf nu één keer in de zoveel tijd epileren met touw en daarna Henna verven maar ja na 10 dagen is de het alweer vervaagd dus dat is ook niet helemaal handig en als ik het kan oplossen door permanente make-up dan is het een keer of hooguit twee keer even pijn en daarna genieten?

  Dus Ik kan niet wachten op de review over machinale PMU.

  • Ann
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   * Hi

 37. Tina
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Fijn dat je je eerlijke mening laat horen! Ik ben toch niet overal mee eens en denk dat de ervaring daarom erg per persoon kan verschillen. Ook heel erg belangrijk natuurlijk om het bij de juiste persoon te laten doen.

  Omdat microblading gebeurt met mesjes zou je denken dat dit meer beschadigd dan met een naald bij PMU. Dit zit niet helemaal zo. Integendeel zelfs, microblading wordt nét onder de opperhuid gezet terwijl PMU echt in de lederheid wordt gezet (daarom wordt PMU vaker vergeleken met een tattoo). Microblading wordt dus eigenlijk minder diep in de huid gezet en dit is dus ook de reden waarom het minder lang blijft zitten dan PMU. In principe beschadigt PMU de huid dus meer omdat het dieper in de huid zit en het herstel hiervan duurt daarom ook langer dan bij microblading.

  Het uitlopen van de hairstrokes kan ook komen doordat de behandelaar niet de juiste techniek gebruikt waardoor de inkt verkeerd in de huid wordt gezet en kan gaat uitlopen. Weer dus heel belangrijk om de juiste behandelaar te kiezen!

  Ik heb zowel microblading als PMU gehad, beide bij goede artiesten. Ik had eerst de microblading gezet en mijn hairstrokes waren na een jaar nog super goed te zien. Daar was ik zelf ook erg verbaast over. Uiteindelijk bepaalt denk ik hoe goed je je wenkbrauwen tegen de zon beschermt hoe mooi het blijft zitten. Op een gegeven moment heb ik toch gekozen als touch up voor PMU te gaan omdat ik een brow artist zag die dit erg mooi kon zetten en wat anders wilde proberen. Bij microblading voelde ik meer prikkende krasjes (maar goed te doen) en bij PMU voelde ik wel echt meer pijn omdat de naald dieper gaat (ook wel te doen maar wel onaangenamer dan microblading). Ook het harde trillende geluid van de naald bij PMU is hierbij niet zo fijn.

  Achteraf gezien vond ik microblading qua het zetten, genezen en het eindresultaat veel fijner en mooier. Ook omdat hier dus dunnere mesjes worden gebruikt waardoor het heel natuurlijk leek. Maar dit is dus ook helemaal persoonlijk. Ik denk dus dat door waar je je microblading hebt gezet, niet de beste ervaring heb gehad met microblading. Maar powder brows kunnen ook heel mooi zijn dus ik ben heel benieuwd naar je uiteindelijke resultaat daarvan!

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   hi Tina,
   bedankt voor je comment en je ervaring met beide methodes. Ik moet wel even inspringen bij het schadelijke gedeelte voor de huid. Bij microblading worden er sneetjes in de huid gezet, zie het als papercuts. Dit resulteert in een V-vormig sneetje in de huid. Je kunt je voorstellen dat dit zelfs een soort ‘flapje’ wordt als het mesje niet recht maar een beetje schuin op de huid gezet. Bij machinale PMU zijn het allemaal kleine gaatjes die in de huid worden geprikt. V-vormige sneetjes en flapjes zijn helaas schadelijker voor de huid dan minuscule gaatjes, nog afgezien van het feit hoe diep ze in de huid worden aangebracht.

   En zoals je zelf al aangeeft, je moet gewoon écht een goede behandelaar hebben die de techniek goed beheerst (die dus niet te diep of schuin snijdt), goede pigmenten gebruikt en passie heeft voor het vak.

   • Joyce
    8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

    Maar als je het vergelijkt met een papercut, daar hou je toch ook geen littekentjes aan over?
    Zelf een permanente eyeliner laten zetten en daar ben ik nog steeds erg blij mee.

    • Serena
     Auteur
     8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

     Dat klopt, maar het beschadigd wel degelijk je huid! En zeker als je het keer op keer op keer laat doen en al helemaal als er toch iets meer druk op het mesje wordt gezet door de behandelaar dan eigenlijk zou moeten. Het is gewoon een wat risicovollere behandeling vind ik, juist omdat het handwerk is. Dat vind ik persoonlijk een groot nadeel.

   • Maureen
    10 februari 2019 / zondag, 10 februari 2019

    Bij de naaldmodule worden er geen kleine gaatjes in de huid geprikt. Er worden strokes getrokken met de naald.

 38. Inge
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Ik heb inmiddels alweer 1.5 jaar geleden een touch up behandeling (ombre) laten doen bij DAA in Scheveningen. Rusen is een echte artiest en van origine een make up artist en kijkt echt naar wat past bij jouw gezicht. Hij reist de hele wereld over en geeft overal trainingen. Het is nu 1.5 jaar geleden maar het is nog steeds erg mooi.. Krijg nog altijd complimenten! De wachttijd is wel lang maar daar krijg je 100% resultaat voor !

 39. 8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Ik heb powder ombre brows laten zetten maar na 1 maand was er al niks meer van te zien! 🙁 Vorige week heb ik een touch-up gehad maar ik zie nu alweer dat het vervaagd. De dame die ze gezet heeft vond het ook heel moeilijk om ze te tekenen zoals ik ze graag wil, dus ik was sowieso al niet echt tevreden. Kortom ik baal enorm en ik denk dat ik mijn geld echt heb weggegooid hieraan.

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   He… dat is echt vervelend. Want het is inderdaad niet goedkoop! Heb jij een zeer vette huid? Zou het daarom zo snel vervagen? Weet je ook met welk merk pigmenten er gewerkt is bij jou?

   • 8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

    Nee ik heb een ‘normale’ huid! Dus ik snap het ook niet haha. Op de site staat AC pigment, zegt dat je wat?

 40. Evelien
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Ben zelf heel tevreden over microblading maar ik ga al jaren bij iemand die ervaring en passie heeft. Sinds een jaar zijn er nieuwe verdovingsmiddelen op de markt die het voor mij minder pijnlijk dan epileren maken. Dat is natuurlijk ook zeer persoonlijk. Shadow en ombre zijn in de ogen van de persoon waar ik ga net termen die ontstaan zijn uit een slecht gezette microblading omdat de hairstrokes uitlopen… ik weet natuurlijk niet wat juist is maar zelf heel tevreden en al 4 nabehandeling gehad.

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   hi Evelien,
   deel gerust de naam van jouw salon/behandelaar! Het is alleen maar fijn om te weten bij wie je goed geholpen kunt worden als men besluit voor microblading te gaan.

 41. Floor
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Wanneer gaat Angel haar salon openen?

 42. 8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Fijn dat je zo eerlijk bent. Dit artikel komt voor mij als geroepen, want ik wil nu écht iets laten doen aan m’n wenkbrauwen die jaaaren geleden compleet naar de *** geholpen werden door een dame van Yves Rocher. Ik heb ook een vette T-zone, dus misschien is microblading dan niet geschikt voor mij? Binnenkort maar eens op onderzoek uit. ?

  • Serena
   Auteur
   8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

   Yves Rocher? Ik wist niet dat ze daar ook wenkbrauw behandelingen uitvoerden! Ik zou met een vette T-zone inderdaad niet voor microblading gaan, maar voor machinale PMU.

 43. Ingrid
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Wow wat een eerlijke review! Ik heb al meer gehoord dat microblading uitloopt als de wondjes genezen zijn! Die ombre techniek schijnt inderdaad veel mooier en natuurlijk te zijn. Ik zit daar ook al een tijdje over te denken en ik denk dat ik dat dit jaar wel ga laten doen.
  Super leuk je reviews!

 44. Rowan Chanel
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Mijn reden om geen microblading te laten doen heb jij geloof ik zojuist bevestigd haha!
  Het lijkt me een enorme zoektocht om dé perfecte salon te vinden, en tja, daar ben ik dan ook wel weer te lui voor!

 45. Erin
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Zou je misschien ook een update over je plexr willen doen? Daar ben ik ook heel benieuwd naar

   • Erin
    9 februari 2019 / zaterdag, 9 februari 2019

    Ja die heb ik gelezen, maar ik bedoel meer of je nu nog steeds tevreden bent of dat het effect toch snel weer verdwenen was

    • Serena
     Auteur
     9 februari 2019 / zaterdag, 9 februari 2019

     hi Erin,
     ik denk dat het effectiever is om een ooglidcorrectie te laten doen, zeker als je over de 35 bent. PlexR was eigenlijk té subtiel, best pijnlijk en je zat zeker nog een week vast aan zwellingen en maanden lang vast aan hyperpigmentatie. En het is ook niet goedkoop.

 46. Syl
  8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Ik was al nieuwsgierig naar een update. Die techniek die Angel gebruikt vind ik er wel mooi uitzien. Maar zo permanent durf ik niet aan.

 47. 8 februari 2019 / vrijdag, 8 februari 2019

  Fijn dat je er zo eerlijk over bent! Lijkt me eigenlijk wel heerlijk als je niks meer aan je wenkbrauwen hoeft te doen. Ben ook heel benieuwd naar de ombre shadow brows, daar had ik nog nooit van gehoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *