Wat is micellair water en hoe werkt het?

Micellair water bestaat al een hele tijd, maar sinds een paar jaar geleden werd het nogal BOOMING en heeft zo’n beetje elk skincare merk inmiddels een reinigingswatertje opgenomen in hun vaste assortiment. Beautybloggers, beautyguru’s maar ook modellen, celebrities en Make Up Artists ZWEREN erbij en hebben micellair water massaal opgenomen in hun dagelijkse skincare routine.


Vooral de welbekende Bioderma Créaline Sensibio wordt veel genoemd als Holy Grail, omdat dit het enige reinigingsproduct schijnt te zijn dat zo mild is, dat modellen er tegen kunnen wanneer hun gezicht 10 x per dag moet worden gereinigd tijdens de Fashion Weeks. Je ziet het dan ook vrijwel altijd staan op de make-up tafels wanneer je een kijkje mag nemen backstage.

Ik bedacht me dat ik nooit een uitgebreid artikel aan micellair water heb gewijd. Want wat is micellair water nu eigenlijk precies? En hoe werkt het? En waarom zweren er zo veel mensen bij?


Wanneer je een flesje micellair water beetpakt en even flink schud, ontstaat er schuimende bubbeltjes. Dit betekent dat micellair water surfactanten bevat, ook wel oppervlakte-actieve stof, detergent of tenside genaamd. Om even een voorbeeld te geven, afwasmiddel en zeep vallen ook onder die categorie, evenals het beruchte SLS en SLES. Nu zijn er natuurlijk allerlei verschillende soorten surfactanten; de ene is heftig ontvettend en de ander is juist heel zacht en mild voor de huid.

Een surfactant bestaat uit 2 delen; een hydrofiel kopje (dat zich aangetrokken voelt tot water) en een lipofiel staartje (dat zich aangetrokken voelt tot oliën, vuil en vet).

Voordat ik verder ga ik het handig om jullie een soort van ezelsbruggetje te leren. We kennen allemaal het woord homofiel. Homo betekent in het Oudgrieks ‘gelijk’ en fiel is afgeleid van het Griekse woord filijn en dat betekent ‘houden van’. Homofiel betekent dus dat je houdt van het gelijke geslacht. Maar we moeten nu vooral het woord fiel oftewel ‘houden van’ onthouden.

Hydro betekent water (denk aan hydrateren) en lipo betekent vet (denk aan liposuctie). Met andere woorden; hydrofiel = houdend van water of een waterige omgeving en lipofiel = houdend van vet of een vette omgeving. Hydrofiel en lipofiel zijn elkaars tegenpolen, want ze net zoals water en olie stoten ze elkaar af.


Dit is een glas gevuld met water en olie, en zoals je ziet mengen water en olie niet met elkaar. Om diezelfde reden heeft het geen zin om vieze kleding met alleen water te wassen. Of om je gezicht met alleen water te reinigen. Voor een écht grondige reiniging heb je een surfactant nodig.

Wanneer je een aantal surfactanten met water zou mengen, gaan de lipofiele staartjes allemaal aan het wateroppervlak zitten (ze houden immers niet van water). Maar wanneer je zo veel surfactanten toevoegd dat er geen plek meer is voor ze aan het oppervlak, worden ze als ware gedwongen om een andere vorm aan te nemen; een micel.

Een micel is een klustertje van lipofiele staartjes aan de binnenkant met hun hydrofiele kopjes aan de buitenkant. Logisch, want de hydrofiele kopjes voelen zich prettig in een waterig milieu, terwijl de lipofiele staartjes (die niet van water houden) zich beschermd tegen het water aan de binnenkant bevinden. Een micel is een hele slimme oplossing, want op deze manier kan er zich alsnog olie in een waterige oplossing bevinden.

Dus nu je weet wat een micel is, snap je waarschijnlijk ook waarom micellair water zo wordt genoemd; het is namelijk niets meer en niets minder dan heel veel micelklustertjes opgelost in water. Water met zeep, dus? Nou ja, niet helemaal waar, al zit er wel een kern van waarheid in.

Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf zijn er heel veel verschillende soorten surfactanten, waarbij de één heel heftig kan zijn (denk aan Dreft afwasmiddel of SLS/Sodium Lauryl Sulphate) en de ander juist heel mild. De meeste micellaire waters bevatten milde surfactanten die geen huidirritatie veroorzaken, zelfs niet bij de hele gevoelige huid. Daarnaast worden er vaak andere ingrediënten toegevoegd, zogeheten skin conditioners, die verzachtend, hydraterend en verzorgend zijn voor de huid.


Zo bevat Bioderma Créaline Sensibio de milde surfactant PEG-6 Caprylic/Capric glycerides. Dit is een synthetisch ingrediënt met natuurlijke oorsprong van kokosnoten en amandelen. Het schijnt zelfs zo mild te zijn, dat mensen met eczeem en een gevoelige huid er goed tegen zouden moeten kunnen.

Mocht je nu écht een hele gevoelige huid hebben die zelfs reageert op micellair water, probeer je huid dan af te spoelen met water nadat je het hebt gebruikt. Heb je geen zin in gespetter bij de wasbak, ga dan gewoon met een nat wattenschijfje over je huid heen heen.


Het grote voordeel van micellair water, tenminste dat vind ik, is dat je je gezicht niet nat hoeft te maken voor gebruik en dat je het niet hoeft af te spoelen na gebruik. Dat scheelt weer een hoop gespetter bij de wasbak. Het is daarbij ook nog eens lekker snel. Gewoon wat aanbrengen op een wattenschijfje, alles over je gezicht wrijven en hoppatee, klaar ben je. Maar hoe werkt micellair water in combinatie met een wattenschijfje?

Wattenschijfjes zijn gemaakt van katoen, een natuurproduct, dat net als water hydrofiel is. Denk maar aan je katoenen kleding dat flink doorweekt raakt door een regenbui. Wanneer je micellair water aanbrengt op je wattenschijfje zullen de hydrofiele kopjes zich hechten aan het katoen, zodat de lipofiele staartjes naar buiten steken, wachtend tot ze zich kunnen hechten aan vuil en talg en olie en make-up wanneer je het watje over je huid wrijft.


Persoonlijk vind ik micellair water erg fijn werken, want het is snel, makkelijk en het reinigt mijn huid prima. Na gebruik voelt mijn huid niet droog en trekkerig aan, maar het laat ook geen vettig laagje achter. Mijn huid voelt schoon (niet piepend schoon) en prettig aan.

Micellair water is echter niet krachtig genoeg om mijn waterproof make-up mee te verwijderen, dus ik moet het altijd gebruiken in combinatie met een 2-fasen oogmake-up remover. En als ik wat zwaardere make-up draag moet ik soms wel 2 of 3 watjes met micellair water over mijn gezicht vegen.


Er bestaat ook duo-phase micellair water, die vanwege de toevoeging van een flinke scheut olie goed geschud moet worden voor gebruik. Deze tweefasige micellair water is ideaal voor het verwijderen van wat zwaardere full face make-up, maar schiet helaas ook te kort bij het verwijderen van waterproof oogmake-up.

En omdat ik altijd waterproof mascara draag, gebruik ik in dat geval liever een schuimende reiniger of een olieachtige balsem. Micellair water is voor mij dus zeker een product wat ik zal blijven gebruiken en ik vind het reuze handig om in mijn skincare stash te hebben, maar… voor mij is het geen Holy Grail.


Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen wat micellair water precies is, hoe dit reinigingswater aan zijn naam is gekomen en hoe het precies werkt om je huid schoon te maken.

Gebruik jij graag micellair water? En zo ja, welke soort is jouw favoriet en waarom?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

43 Reacties

 1. Tess
  25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

  Ik gebruik zelf micellair water van Nivea in een zwarte fles. Deze is ook geschikt voor waterproof make-up, dus zelfs dikke lagen waterproof mascara krijg ik hier mee af. Meestal doe ik het op het watje en laat ik dat watje even op m’n wimpers liggen voordat ik het eraf wrijf. Wel echt ideaal spul wat mij betreft!

 2. Emke
  22 september 2017 / vrijdag, 22 september 2017

  Hey Serena,

  Super interessant artikel! Heel leuk om eens te weten wat er echt daadwerkelijk gebeurd met zon product op de huid.

  Bedankt voor weer een leuk lesje! Keep up the good work!

  Groetjes Emke

  • loui
   13 april 2018 / vrijdag, 13 april 2018

   de micellair water van de Lidl werkt bij mij het best, geen irritaties en zo

 3. 15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

  Wauw, heel interessant om te lezen!
  Ik heb helaas bij bijna alle reinigingsproducten dat ze bij veel wrijven gaan prikken bij de huid vlak naast m’n ogen. Ook bij micellair water (iig die van Nivea en Garnier). Alleen bij de PurBluet remover van Yves Rocher heb ik dat niet (geen idee waar het ligt, overigens).

  • 18 september 2019 / woensdag, 18 september 2019

   Probeer eens cosmedix bij een echte salon

 4. 14 september 2017 / donderdag, 14 september 2017

  Fijn artikel! Ik ben visagist van beroep en heb zelf een huidaandoening waarbij mijn haargrens om de zoveel tijd ontstoken is. Bioderma gebruik ik graag bij alle huidjes die ik voorzie van make-up (o.a. omdat het geen laagje achterlaat) en hier wordt tot zover altijd goed op gereageerd. Voor mezelf heb ik Bioderma Sébium: mijn huid raakt niet extra geïrriteerd en reinigt alles grondig, wat erg fijn is als je huid al niet top aanvoelt.

  Ook ik heb de variant van Garnier geprobeerd, maar heb het idee dat die net even wat meer werk nodig heeft om alle make-up resten goed weg te krijgen.

 5. 14 september 2017 / donderdag, 14 september 2017

  Ik gebruik het van verschillende merken en ik heb geen last van irritaties. Wat ik ook fijn vind, zijn de make up remover doeken van de Action, een soort fleece-lapje dat je alleen nat hoeft te maken. Daarmee krijg ik ook alles weg.

 6. Denise
  14 september 2017 / donderdag, 14 september 2017

  Ik gebruik ook altijd een olie voor mijn ogen en dan haal ik het met een wattenschijfje met micellair water er weer af. Ook gebruik ik micellair water om mijn gezicht te reinigen.

  X

 7. 13 september 2017 / woensdag, 13 september 2017

  Ik gebruik de micellair water van Kruidvat eigen merk. Ik ben er heel tevreden over. Hij voelt heel zacht en fris aan en mijn huid is echt mooier geworden sinds ik hem gebruik.
  Voor de micellair water gebruik ik 2 phases ey make up remover en gezichtslotion. En erna een nachtcreme en Q10 oogcreme. Leuk en interessant artikel! 🙂

 8. Carina
  13 september 2017 / woensdag, 13 september 2017

  Ik dacht dat je het al een keer had uitgelegd maar misschien was dat een andere blogster dan.
  Anyway, ik kan er dus niet tegen, ook afspoelen met water werkt niet. Tenzij ik wel tegen facewash kan. Ergens best raar maar ach, dan gebruik ik het maar niet.
  Ik houd het op olie en dan een facewash om alles weg te krijgen.

 9. Macy
  13 september 2017 / woensdag, 13 september 2017

  Interessant artikel! Micellair water is al jaren mijn favoriet. Heeft iemand tips voor een lichtgewicht remover die ook waterproof mascara verwijdert? Ik ga binnenkort een maand backpacken en ben op zoek naar een goede remover om mee te nemen op reis, die niet veel weegt en weinig ruimte in beslag neemt (en bij voorkeur dus te gebruiken zonder watjes). Iemand ervaring met Lush Ultrabland? Alvast bedankt!

  • Marjan
   18 september 2017 / maandag, 18 september 2017

   Geen make-up dragen als je gaat backpacken?
   Scheelt weer gewicht 😀

   • Maria
    28 oktober 2017 / zaterdag, 28 oktober 2017

    Jojoba-olie: naast een make-up remover, ook een prima ‘leave-in-conditionair’, ‘lotion’ voor je lijf, etc. Ik las de tip op internet en heb het dit jaar uitgeprobeerd met backpacken: super! Het scheelt ook zeer veel ruimte aan andere beautyproducten.

 10. 13 september 2017 / woensdag, 13 september 2017

  Zo, dit noem ik nog eens een uitleg! Nu snap ik hoe de vork in de steel zit ?. Ik moet het toch maar eens proberen dat micellair water. Hoor er echt alleen maar positieve dingen over. Ik ben altijd van de AOBS en de oliereiniging.

 11. Sja
  13 september 2017 / woensdag, 13 september 2017

  Ik gebruik liever de make-up eraser om mijn make-up eraf te halen.
  Lekker makkelijk, haalt alles weg ook waterproof makeup.

 12. Rowan Chanel
  13 september 2017 / woensdag, 13 september 2017

  Wow wat een uitleg jonge!
  Ik heb altijd een hekel gehad aan scheikunde en blablabla. Maar hoe jij het uitlegt, nog veel leuker dan de cosmopolitan joh!
  She got the beauty ánd the brains 😉

 13. Monica
  13 september 2017 / woensdag, 13 september 2017

  Mijn vraag is hoeveek moet je gebruiken. Zo ie zo vsn skincare.
  Dat blijf ik lastig vinden.

 14. Madeleine
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Ik krijg regelmatig onderwijs in biochemie, fysiologie (zelfde?) en moet ik keihard werken om het te begrijpen en praktisch om te zetten. Als jij beautylab ooit aan de wilgen wil hangen, ga onderwijzen!!! Studenten zullen aan je lippen hangen!
  En ik koop toch weer een flesje, dacht dat het een complete gehypte marketingstunt was…

 15. evelien
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Chill. Ik heb het nooit gekocht omdat ik het niet snapte, maar ga het nu toch snel proberen. Oh en, misschien kun je iets doen om meer meisjes te overtuigen van beta-vakken! Je legt het zo helder uit.

 16. 12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Leuk artikel! Een paar jaar geleden zat er bij mijn zonnebrandcrème een klein flesje micellair water. Na mijn hele leven van die vreselijke make-up remover te hebben gebruikt, waar mijn huid zo vet en vis van werd, was dit echt een eye-opener. Toen dat flesje op was heb ik in Nederland (want goedkoper) een grote fles gekocht. Fantastisch spul vind ik het! Het merk dat ik gebruik is trouwens La Roche Posay.

 17. Gabriëlle
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Heel leuk artikel!

  Ik gebruik nu al 2 jaar Garnier. Zelfs voor mijn fullface is het perfect! Ik moet dan wel 2 of 3 keer eroverheen maar dat heb ik er wel voor over soms als het een lange dag is geweest.

  Verder gebruik ik het ook als een soort toner in combinatie met Paula’s Choice producten. Heel tevreden ben ik ermee!

 18. Evelien
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Heel leuk artikel!

  Vier jaar na mijn laatste les chemie op het middelbaar begrijp ik éíndelijk wat een micel is! Iets dat mijn chemieleerkracht me niet goed kon uitleggen …

  Ondertussen ben ik zelf leerkracht – in de talen weliswaar – en ik kan je een hele dikke pluim geven voor de manier waarop jij het zo duidelijk en vlot leesbaar uitlegt!

  • Serena
   Auteur
   12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

   Haha, ben blij dat je het nu eindelijk snapt! 😉
   Dank voor je mooie compliment!

   • Alyssa
    15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Absoluut waar! Ik ga het nu ook proberen, heb tot nu toe nog geen goede make-up remover gevonden en dacht ook dat dit onzin/marketing was.

 19. Lija
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  interessant artikel, leerzaam ook!!

 20. V.Willemse
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Ik vind dit zo super leuk om te lezen!
  Mijn dag is weer goed ….
  Zo knap dat je dit in normale mensen taal krijgt uitgelegt, als je geen beauty blogster was geweest had je het ook super goed gedaan als chemie-natuurkunde docente.
  Jij weet iets heeeeeel erg saai’s nog intresant te maken 🙂

  • Serena
   Auteur
   12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

   Zo’n mooi compliment! Dankjewel 🙂

 21. 12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Ik vind dit echt interessant om te lezen! Zeker omdat het een product is geworden in vele mensen hun reinigingsroutine. Nu ben ik benieuwd of de Micellair reinigingsgel – van Garnier – ook op dezelfde manier werkt?

  • Serena
   Auteur
   12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

   hi Dana,
   die micellaire reinigingsgel is in feite doodgewone schuimende face wash. Maar gezien er in face washes ook tensiden zitten, en het woord ‘micellair’ nu helemaal hip & happening is, heeft Garnier het hoogstwaarschijnlijk om marketingtechinsche redenen ‘micellair reinigingsgel’ genoemd. Staat natuurlijk érg interessant! 😉

 22. Desiree
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Ik lees je blog al lange tijd en reageer eigenlijk nooit. Maar ik vind dat ik nu toch een keer moet laten weten dat ik posts als deze heel interessant vind en vooral ook dat jij het superduidelijk uitlegt! Dat vind ik ook van je receptenposts, ook die laten aan duidelijkheid niks te wensen over. Bedankt!

  • Serena
   Auteur
   12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

   Dankjewel voor je mooie compliment! 🙂

 23. 12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Jaren geleden gebruikte ik flessen van Lancome! Het was echt mijn top favoriet voor zeker 3 jaren terwijl mijn vriendinnen allemaal die van Bioderma gebruikten. Letterlijk flessen, ze bevatten volgens mij een halve liter en ik kon ze dan bij de Ici paris XL tijdens de skincare korting acties halen met 30% eraf. Die is super mild, ruikt lekker en haalt alles weg. Het kalmeerde de huid en zorgde ervoor dat mijn huid soepel en schoon aanvoelde achteraf. Al jaren gebruik ik een aparte oogmakeup remover op olie basis, want ik gebruik altijd waterproof mascara. Tegenwoordig draag ik meer makeup waardoor micellair water niet genoeg is voor mijn dikke laag ;p

  • Serena
   Auteur
   12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

   Als ik een micellair water vind die sterk genoeg is voor onze full face make-up, I WILL LET YOU KNOW GURL! 😉

 24. 12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Ik vind dit zulk fijn spul! Ik heb veel flessen van Bioderma gebruikt (veel goedkoper aangeschaft in Parijs), maar in NL kan ik het niet zo voordelig kopen. Nu ben ik overgestapt op Garnier, die vind ik ook erg fijn. Die van Kruidvat zit een vies luchtje aan en voelde trekkerig op mijn gezicht, dus ik hou het bij Garnier en liever nog Bioderma!

  • Serena
   Auteur
   12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

   hi Angela,

   ik weet niet exact hoe duur Bioderma in Parijs is, maar er zijn tegenwoordig erg veel webshops (van die apotheekachtige webshops) die Bioderma verkopen en volgens mij tegen een hele betaalbare prijs!

 25. 12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Ik gebruik micellair water van Nivea, maar heb al een tijdje hele droge oogleden.. Ik denk dat het mede daardoor komt.

  Toen ik nog make-up remover doekjes gebruikte was het veel erger, maar heb er nog steeds wel last van.

  Ga deze week die van biodermal scoren, hopelijk reageert mijn huid daar beter op!

  • Michelle
   12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

   Bij de kruidvat kun je van het huismerk, voor 2euro een oogroller halen. Sinds ik die gebruik zijn mijn droge oogleden verleden tijd!

  • Serena
   Auteur
   12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

   hi Dyone,

   of zoals ik aangeef in de tekst: neem je ogen na gebruik even af met wat water. Oogleden zijn heel gevoelig en micellair water is in feite mild zeepwater wat je eroverheen wrijft!

 26. 12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Dit soort posts vind ik altijd erg interessant!

 27. 12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Ik vind het een fantastische uitvinding. Ik heb eigenlijk geen idee meer waar ik was voor het micellair water! Ondertussen heb ik al veel varianten geprobeerd, van budget tot high end, en favorieten zijn die van Montbrun, Yves Rocher, Garnier en Filorga.

 28. Miranda
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Wat een ontzettend leuk artikel. Nooit geweten hoe het werkte.

 29. Syl
  12 september 2017 / dinsdag, 12 september 2017

  Het micellair water van bioderma blijft favoriet bij mij.
  Ik heb ook die van Garnier, Balea en nog tig merken geprobeerd…maar stuk voor stuk prikken die bij mijn ogen, Bioderma niet.
  Verder gebruik ik sinds twee jaar een oil to milk reiniger. Eerst een van Shu Uemura, maar nu online verschepen nogal duur is ben ik sinds een jaar overgestapt naar “Camomile Silky Cleansing Extract” van de bodyshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *