How-to: primer en foundation voor de donkere huid

In een land als Nederland is de beautyindustrie vooral gericht op blanke huidjes, dus is het voor meiden met een donkere huid extra goed zoeken naar de juiste beautyproducten geschikt voor hun huid. Ik vind mezelf lichtbruin en voor mij is het soms al moeilijk om de juiste kleur te vinden, laat staan voor meiden met een donkerbruine huid! Gelukkig heb ik een hele lieve lezeres gevonden (of eigenlijk, zij vond mij!) die graag haar kennis over Dark Skin Makeup met jullie deelt.

“Toen ik bij toeval de tweet van Serena op haar twitter tegenkwam waarin zij aangaf op zoek te zijn naar dames met Caraïbische roots die haar konden helpen aan informatie en tips betreffende make-up, haar en andere beauty gerelateerde zaken toegespitst op de donkere huid, trok ik de stoute schoenen aan en stuurde haar een e-mail.

De rest is geschiedenis want vandaag lees je in dit eerste artikel de make-up tips die ik voor jullie allemaal en in het bijzonder voor de dark skinned beauties onder de beautylab-lezeressen heb verzameld. In dit artikel behandel ik de eerste twee producten van je gezichtsmake-up namelijk primer en foundation.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan de tips die ik geef en als jullie vragen of opmerkingen hebben dan kunnen jullie dit laten weten bij de comments. Ik zal daar dan ook zo snel mogelijk op reageren.”

Primer 
Een primer (een basis die je aanbrengt onder je gezichtsmake-up) is een belangrijk product bij de voorbereiding op een full face make-up. De meeste primers hebben echter een ‘lichte’ kleur. Zo zijn ze vaak wit, lichtroze of ‘vleeskleurig’ en bevatten ze lichtreflecterende deeltjes, shimmers en soms zelfs glitterz. Op zich niet zoveel mis mee, zou je denken, maar als je een donkere huid hebt die getypeerd kan worden als ebony, mahogany of cocoa (medium to dark skintones) dan is een dergelijke primer niet altijd wenselijk. 
Primers die bedoeld zijn voor de blanke huid pakken op een donkere huid nogal grauw uit. Dat komt omdat de primer op een donkere huid ‘zichtbaar’ blijft vanwege de kleur, terwijl het bij een blanke huid als het ware versmelt met de ondergrond. Bij het kiezen van een primer voor de donkere huid is het daarom altijd opletten geblazen.
Brands
Benefit heeft een gezichtsprimer in hun assortiment genaamd That Gal, die zowel voor de blanke als de donkere huid geschikt is. Ook Make Up Forever heeft een selectie aan gezichtsprimers in het assortiment die zich lenen voor gebruik op een donkere huid. Dit zijn High Definition Correcting primers in maar liefst 7 (!) verschillende kleuren, dus er is voor ieder wat wils. Verder kun je natuurlijk terecht bij MAC die met haar ‘All Ages, All Races, All Sexes’ motto tegemoetkomt aan de wensen van donkere dames via hun Prep + Prime Skin. Ook Make Up Store doet een duit in het zakje met haar Prime & Protect primer en Inglot sluit de rij met haar Under Makeup Base.
Verkooppunten
Benefit en Make Up Forever zijn te koop bij de Sephora counters (in de V&D) en via internet. MAC producten zijn te koop bij de MAC counters in de Douglas winkels of de MAC pro store te Amsterdam. MAC is gevestigd in Douglas filialen in Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Maastricht en achter de douane op Schiphol. Inglot heeft een store in Amsterdam, aan de Van Baerlestraat 8.
Enkele tips bij het aanschaffen van een primer:
* Let bij het kopen van een primer voor de donkere huid altijd op de kleur en de consistentie. Maak in de winkel een swatch of vraag om een sample zodat je zelf kunt kijken hoe de primer zich gedurende de dag op jouw huid ‘gedraagt’.
* Maak de swatch niet op je hand maar echt op je gezicht, bijvoorbeeld op je kaaklijn. Vanwege hyperpigmentatie is de gezichtshuid van donkere dames vaak anders gekleurd dan die van de handen.
* Doe geen impuls aankopen, vraag bij twijfel een vriendin met een soortgelijke complexion om de primer samen te testen.
* Voor een goede conclusie breng je een foundation aan over je primer. Je primer mag de kleur en de finish van de foundation niet beïnvloeden. Is dit wel het geval? Keep on looking.
Foundation 
Misschien wel het moeilijkst verkrijgbare product voor de donkere huid, in Nederland wel tenminste, is foundation. Je hebt het vast wel eens gezien, een prachtige donkere meid met een mooie gezichtsmakeup maar net niet de juiste teint foundation. De foundation is te rood of heeft een oranje gloed of maakt het gezicht grauw en grijs en geeft het daarmee een ‘zieke’ uitstraling. Sommige dames zoeken bij gebrek bij aan beter hun heil in de ‘donkerste’ varianten van foundations die eigenlijk bedoeld zijn voor de blanke huid. Stop hier alstublieft mee! Het is namelijk niet meer nodig. Tegenwoordig is er namelijk van zowel drugstore merken als professionele make-up fabrikanten een redelijke selectie foundations, specifiek voor de donkere huid te verkrijgen.

Drugstore Brands
Drugstore merken die foundations voor de donkere huid aanbieden zijn Milani, Black Opal, Revlon, Maybelline, Iman, Covergirl en Sleek Make-up. Zij bieden foundations aan in de prijscategorie tussen de €10 – €20. Populaire foundations van deze merken zijn de Dream Matte Mouse foundation van Maybelline, de Revlon Colorstay foundation en de Creme to Powder en Oil Free foundations van Sleek Make-up. Al deze merken zijn verkrijgbaar via internet.

Helaas is de make-up van Iman, Revlon, Covergirl en Sleek niet altijd via Nederlandse sites te verkrijgen en kan het ook zijn dat de range/lijn van een bepaald merk foundation wel in Nederland te verkrijgen is maar de kleur foundation die jij zoekt nét niet. Het blijft soms dus passen en meten, maar de aanhouder wint. Merken als Milani en Black Opal zijn vaak via Black Hair Stores (Afro winkel of Afro Beautyshop genoemd), door het hele land en soms zelfs bij de Etos en de DA drogist (!) te koop. Een bekende Black Hair Store is bijvoorbeeld Rafina’s met vestigingen in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.

High-End Brands
Uiteraard kun je voor foundations uit het ‘duurdere’ segment wederom terecht bij MAC. Vooral hun Studio Fix Fluid, Studio Tech en Studio Sculpt foundations zijn populair. Eind deze maand komt MAC zelfs met een vernieuwde foundation lijn genaamd MAC Matchmaster. Bij deze nieuwe lijn wordt het huidige kleurensysteem losgelaten en worden de foundations enkel nog gelinkt aan een nummer oplopend van 1.0 tot 10.0. Deze Matchmaster foundations zijn dieper van kleur en sluiten volgens MAC nog beter aan bij je eigen huidskleur. Verder betekend deze vernieuwde lijn niet alleen goed nieuws voor dark skinned beauties die straks kunnen kiezen uit een foundation in kleur 10.0, vergelijkbaar met de huidige NW/NC60, maar kunnen ook blanke dames waarvoor zelfs de aller lichtste MAC kleur NW/NC15 te licht was, hun porseleinen huidjes voortaan voorzien van een laagje 1.0 foundation, een nieuwe, verbeterde en beter matchende versie van deze kleur.

Ook Make Up Store, Make Up For Ever, Bobbi Brown, Nars, Sisley en Inglot hebben een ruim aanbod foundations voor de donkere huid in hun assortiment. De prijzen van al deze foundations liggen in de prijscategorie vanaf ongeveer €27 en lopen per merk (in prijs oplopend) uiteen. Een ander merk dat foundations voor de donkere huid aanbiedt is Black Up. Black Up wordt verkocht in enkele Douglas filialen, dit geldt overigens ook voor Bobbi Brown en Sisley. Nars is te koop via internet.
Enkele tips bij het aanschaffen van een foundation:
* Let bij het kopen van een foundation niet alleen op je huidskleur, maar ook op je huidtype
* Ook het maken van een swatch of het vragen van een sample is voor het aanschaffen van een foundation aan te raden
* Bedenk dat een foundation vaak een ‘inwerktijd’ heeft en dat de kleur en de finish na één uur dragen anders kan zijn dan op het moment van aanbrengen
* Houdt er rekening mee dat een foundation (soms) oxideert, wat de kleur en de finish beïnvloedt
* Ook al zie je dit vaak op het eerste gezicht niet, ook de donkere huid heeft verschillende ‘ondertonen’, bijvoorbeeld rood (koel) of geel (warm) genoemd. Als je jouw ondertoon niet weet laat je dan in de winkel door een make-up artist adviseren. Zij kunnen zelfs een test doen om de juiste ondertoon te bepalen.
* Bij twijfel? Niet doen. Foundation is vaak een kostbaar product dus ga zeker niet over 1 nacht ijs.
* Bij het bestellen van een foundation online kan het altijd zo zijn dat de kleur van de swatch niet kleurtrouw is, hou daar rekening mee om teleurstellingen te voorkomen.
* Soms kan het zo zijn dat de juiste kleur voor jouw huidskleur niet bereikt wordt met slechts één foundation maar dat een combinatie van twee foundations perfect is. Twijfel dan niet en schaf (indien het in je vermogen ligt) beide kleuren aan. Als het er niet perfect is, kun jij het wel perfect maken!

Magazines
Als laatste heb ik nog een leuke leestip! Ben je geïnteresseerd geraakt in make- up voor de donkere huid? Kijk dan in de tijdschriftenkiosk eens in de tijdschriften Coloures, Black Hair & Beauty en Sophisticates Black Hair. Ook voor visagisten zeer aan te raden!
Bij deze wil ik Ilrish van harte bedanken voor alle tijd en moeite die ze in dit uitgebreide artikel heeft gestoken, en nog vlot geschreven ook! Ik hoop, nee, ik weet zeker dat er veel lezeressen met een donkere huid hier erg veel aan hebben. Ik heb dan zelf geen hele donkere huid, maar de foundation tips waren ook voor mij erg handig. Mochten er vragen zijn, stel ze dan gerust bij de comments. Ilrish heeft al eerder aangegeven dat ze alle vragen zo goed mogelijk probeert te beantwoorden, she is here to help! De volgende keren wil Ilrish jullie graag iets vertellen over make-up (dus oogschaduw, blush, lipstick) voor de donkere huid en iets over haarproducten voor haartype-4 oftewel kroeshaar. 
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

5 Reacties

 1. Gabriella
  13 mei 2013 / maandag, 13 mei 2013

  Hele handige artikel! Ik ga maar eens even op webshops kijken 🙂 xx

 2. Gloria
  26 september 2012 / woensdag, 26 september 2012

  jeahh geweldige artikel ik ben zelf ook donker bruin, en je leest nooit zoveel artikelen er over.

  ga zo door:D

 3. Henrieke
  13 februari 2012 / maandag, 13 februari 2012

  Ik was laatst in de kruidvat en daar zag ik van het merk NYC een echte chocoladebruine foundation. Ik ben zelf blank en kon het dus niet goed beoordelen, maar deze foundation is iig wel erg budgetproof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *