How-to: Netjes & Fashionable

Soms heb je wel eens een gelegenheid waarbij je netjes gekleed wilt gaan, maar er niet per se bij wilt lopen in een truttig mantelpakje of een stijf colbertje. Van verschillende Beautylabbers kreeg ik de vraag of ik eens een artikel wilde schrijven met tips om er zowel netjes als fashionable bij te lopen, dus hier komen mijn tips. Je zou ze kunnen toepassen wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven of wanneer je gaat solliciteren. Of misschien moet jij er van je stage of werk elke dag netjes bijlopen!

HO, STOP! Bij sommige bedrijven (banken, (assurantie)kantoren, advocatenkantoren, etc.) kun je trouwens wel beter strak in het pak en zonder al te veel fratsen aan komen zetten wanneer je gaat solliciteren, maar bij de meeste bedrijven is ‘gewoon netjes’ al voldoende. Ik raad dus niet per se aan in onderstaande outfits naar een sollicitatiegesprek te gaan, je moet zelf een inschatting maken of het wel of niet kan. Ik zie in de comments hieronder dat mensen het alweer helemaal verkeerd opvatten, dus vandaar even deze ‘waarschuwing’. Zo, en nu verder naar de tips!

Black Jeans
Een zwarte spijkerbroek kan prima doorgaan als ‘nette broek’ wanneer je het combineert met een net bovenstuk. Het is wel erg belangrijk dat de broek niet versleten is aan de onderkant en verder geen andere slijtplekken en vale plakken vertoont. Desnoods geef je je broek even een wasbeurtje met zwarte kledingverf, just in case. In een spijkerbroek voel je je vanzelf wat meer casual en wat minder ‘stijfjes en netjes’. Trouwens, een camelkleurige jeans kan ook prachtig en netjes staan! Of… ga toch voor een nette broek, maar dan een slouchy & wijd exemplaar. Lekker nonchalant.

Sing the Blouse!
Combineer je zwarte jeans bijvoorbeeld met een trendy blouse, zo eentje met leuke details op het kraagje. Ik heb er zelf eentje met een kraagje met pailetten, maar je hebt ook blousjes met collar-caps of waarvan de kraag geborduurd is met pareltjes, strass, studs of spikes. De blouse hoeft ook niet van een ‘stijf’ materiaal te zijn, maar kies bijvoorbeeld voor een sheer blouse in een wat wijder model. Kies in elk geval niet voor een te blote blouse. Don’t: die blousjes zonder schouders of blousjes met een open rug of diep decolleté zou ik niet dragen bij nette gelegenheden. Do: knoop je blouse dicht tot boven en combineer het met een statement necklace!

Colbertje
Ook nette jasjes zijn er in alle vormen en maten. Zo hebben colbertjes over het algemeen vaak schoudervullingen en zijn ze van een wat stijvere stof zodat je je armen maar met moeite kunt bewegen. I hate that! Ga liever voor een model in een soepel vallende stof. Of ga voor een kimono-model. Ga in elk geval voor een model zonder schoudervullingen (je kunt ze er zelf ook uitslopen) zodat je het geheel een wat casual look geeft.

Of…

Ga JUIST voor een model met schoudervullingen en kies dan een jasje waarbij de schouders een statement maken. Zo heb je jasjes waarbij de schouders in een lichte punt lopen of jasjes met heel veel versieringen op de schouders die het geheel een fashionable militairy look geven. Ook cool!

Enne…

Wie zegt dat een colbertje per se zwart moet zijn? Ga voor een kleurrijk exemplaar en til zo je saaie nette outfit naar een fashionable niveau!

Dress to impress
Wanneer je toch liever voor een jurkje of rok gaat zal ik niet snel voor een mini-lengte kiezen, maar een jurk of rok op knielengte (net erboven of net eronder) staat al snel truttig. Bovendien doet het je kuiten vaak niet veel goeds. Tegenwoordig zijn er in de winkels veel maxi-lengtes verkrijgbaar, dus kies eens voor een lange flowy rok of jurk en combineer het bijvoorbeeld met een blousje en hoge hakken. Ga niet voor rokken met een te hoge split en vermijd hele doorzichtige (sheer) stofjes en zomerse printjes. Ga liever voor een effen model of iets met een eenvoudige niet al te fleurige print. Overigens vind ik kokerrokken die net onder de knie eindigen wel goed en sexy qua lengte, zeker in combinatie met killer heels. Ook een ideetje!

Shoe-ba-loo!
Wanneer je netjes gekleed moet gaan laat je je sneakers natuurlijk sowieso thuis. Als je op hoge hakken kunt lopen raad ik pumps aan, want het staat niet alleen erg mooi en vrouwelijk, het geeft je benen ook een mooie vorm en het straalt – in mijn ogen – power uit! Ben je niet zo van de hakken dan zijn brogues een goed alternatief. Netjes, maar toch ook casual, boyish én erg fashionable. Of mooie flatjes. Ga wel voor een net exemplaar (leer, suede, satijn, eventueel met versiersels) en laat flatjes van materialen als plastic en (katoen)stof liggen. Ben je geen kei in op hoge hakken lopen, maar wil je toch iets wat je meer lengte en vrouwelijkheid geeft, ga dan eens voor wedges. Het hangt een beetje van het model af, maar de meeste schoenen (zowel hoge hakken als sandaaltjes) die opengewerkt zijn en alle 5 de tenen laten zien vind ik niet erg passend onder nette kleding. Ga dus liever voor dichte modellen of peeptoes, anders wordt het al snel te zomers.

Zo, ik hoop dat jullie aan de hand van mijn tips en voorbeeld-foto’s een beter beeld hebben gekregen van een nette maar toch ook fashionable outfit. Het is echt niet zo moeilijk als je denkt! Hopelijk geeft dit artikel jullie voldoende inspiratie om een leuke outfit samen te stellen waarin je en serieus wordt genomen zonder eruit te zien als een omaatje van 80 😉

Succes iedereen! Hieronder nog twee leuke outfits die ik tijdens mijn internetspeurtocht tegenkwam. Links een nette pantalon in zachtroze gecombineerd met een streepjes longsleeve en rechts een net pak in donkerblauw, maar toch echt fashionable en stylish door de losse, wijde broek en het losse haar.
Wat is jullie favoriete ‘nette’ outfit? Hebben jullie nog tips voor de andere bezoekers?

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen: asos.com, nelly.com, lookbook.nu, taistoisoisbeau.comlovemaegan.com

 

Volg:

134 Reacties

 1. 11 juli 2019 / donderdag, 11 juli 2019

  Ik zou mijn eigen stijl ook omschrijven als casual chic. Ik draag graag spijkerbroeken en elegante schoenen met daarop een mooie blouse. Dit is de perfecte outfit voor mijn werk en draag dit ook graag in mijn vrije tijd. Er zijn tegenwoordig zoveel leuke blousen te vinden!

 2. 6 augustus 2012 / maandag, 6 augustus 2012

  Goede tips!! Ik zoek al een tijdje naar een goedpassende zwarte jeans!
  Mooie outfits bij elkaar gevonden 🙂

 3. 22 juli 2012 / zondag, 22 juli 2012

  Such goood/amazing/stunning outfits.
  De beste look vind ik de eerste outift van de maxi rokken.
  Pretty, fashionable en netjes tegelijk.

 4. 22 juli 2012 / zondag, 22 juli 2012

  Ik moest laatst nog op solicitatiegesprek en toen droeg ik een knalroze -redelijk kort- jukje met een hooggesloten hals. Het is mijn favoriete jurkje, want ik voel me er geweldig in en raad eens: ik heb de baan!

 5. Lise
  22 juli 2012 / zondag, 22 juli 2012

  Ik heb een paar tips meegekregen vanuit mijn cursus styling:
  – als je in pak gaat, ga niet in het zwart! Zwart is de kleur van macht en het is niet de bedoeling dat jij boven de baas gaat staan.
  – draag blauw, blauw is een kleur dat vertrouwen en betrouwbaarheid uitstraalt
  – draag iets rood. Een rode lipstick, een rode sjaal/ketting, een rood kledingstuk,… Mensen onthouden de kleur rood veel langer. Dus na een sollicitatie zullen ze jou ook sneller herinneren.

  Ik persoonlijk zou de laatste rechtse foto dragen, gecombineerd met een dunne, rode sjaal 🙂

 6. 21 juli 2012 / zaterdag, 21 juli 2012

  Veel meiden hieronder lijken zich niet te beseffen dat elk bedrijf (en afdeling) anders is. Ik werkte bij een heel groot bedrijf. Op mijn afdeling, de nieuwsredactie liepen zelfs mensen in trainingsbroek. Daartegenover staan de verslaggevers in jasje-dasje en de mensen van de PR-afdeling daar zijn zo fashionable, daar konden wij niet tegenop.

  Ik ben dol op blazers, maar vanwege m’n getatoeëerde armen zal ik er nooit heel keurig uitzien. Dat heeft iedereen maar te accepteren. Een baas die dat niet kan, is niet iemand voor wie ik zou willen werken.

 7. 21 juli 2012 / zaterdag, 21 juli 2012

  Wat een prachtige outfits! Op mijn eigen sollicitatie had ik niks speciaals aan, maar dat is ook niet echt nodig bij een supermarkt 😉 ik vind deze outfits juist ook práchtig voor elke dag, of om te dragen naar een mooi restaurant. Super inspiratie!

 8. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Handige tips! Als ik er netjes uit wil zien doe ik een blouse en een blazer aan 😀

 9. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Wauw, vooral die zwarte spijkerbroek tip is heel handig.
  Nette bloes en blazer, hakschoentjes eronder en i’m ready to go!

 10. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Dit is totaal niet mijn stijl, maar ik vindt die bovenste outfits nog wel leuk.
  liefs,

 11. lsbth
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Wauw, die gouden ballerina’s zijn zoooo mooi. En dat blonde meisje op de laatste foto ziet er ook geweldig uit.

  Maar toch ben ik blij dat er bij ons op kantoor geen dresscode is, ik mag van mijn baas gewoon in jeans + sneakers komen werken. Niet dat ik dat altijd aan doe, want ik draag ook graag jurkjes, maar ik vind het leuk dat ik kan afwisselen.

 12. Marjan
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik vind het soms zo moeilijk! Ik ben zo goed als afgestudeerd (moet alleen nog een presentatie geven in augustus) en ben inderdaad bezig met deze outfits. Al die dingen als power schoulders en studs vind ik niet bij mij passen, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wat ik heel moeilijk vind, is dat bijna al mijn nettere artikelen zwart zijn. Ik heb twee nette zwarte jasjes, meerdere nette zwarte pantalons en de enige blouse (met lange mouwen dan) is ook zwart! Uhh tsjah, hoe kan ik dat nou goed combineren… Heeft er iemand tips? Want ik vind zwart meteen zo HARD ogen, en toch koop ik het steeds…

  • 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

   je kunt ervoor kiezen juist een andere kleur schoenen (ballerina’s/ pumps) aan te doen. En de kleur hiervan terug te laten komen in je make-up/ nagellak. Of in sieraden (ring, armband, kettinkje) Of een gekleurde top onder je blazer, of onder je blouse die je dan gedeeltelijk open draagt.

 13. Michelle
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Mooie outfits! Ik vind hakken ook altijd zo mooi en vrouwelijk staan. Bij mij is het lopen erop geen probleem, maar met mijn 1,83m voel ik me niet vrouwelijk meer:( dus kies ik meestal voor ballerina’s of een klein hakje:) maar geen pumps:(

 14. Valérie
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Leuke tips! Ik vind het zelf altijd superleuk om voor mijn werk outfits uit te zoeken die zowel netjes als fashionable zijn.
  Ik zou kunnen zeggen dat mijn stijl echt heel anders is dan die van jou haha. Ik ben persoonlijk echt van de fifties kleding, dus pencildresses en swingdresses (hoewel ik een swingdress niet zo snel aan zou trekken naar een sollicitatie, maar wel als ik de baan eenmaal binnen heb gesleept ;)).
  Ik kan mezelf alleen totaal niet vinden in de studs en spikes als “netjes”. Het is natuurlijk een relatief begrip, en iedereen kan en mag hier een eigen draai en interpretatie aan geven, maar als iemand bij mij zou komen met studs of spikes op de schoenen of op een blazer, dan zou ik dat echt níet professioneel vinden. Verschil in smaak dus haha!

  Tip voor sollicitaties: niet teveel parfum opdoen! Net als de make up: less is more!!

 15. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik vind dit allemaal prima hoor! Inderdaad, in de financiele sector, horeca, zorg etc zou het waarschijnlijk niet gepast zijn, maar ik zit in de research / voedingsmiddelenindustrie, daar vinden ze wat je hier noemt al heel erg netjes in de meeste gevallen! (je trekt ook niet je netste kleren aan in het lab of als je geen hele belangrijke meetings hebt)
  Ik vind een blazer altijd wel een outfit ‘netter’/formeler maken. Een kokerrok vind ik ook erg netjes staan. Voor alledag doe ik inderdaad een zwarte spijkerbroek aan (of heel donkerblauw), en dan een bloesje of shirt. Voor schoenen meestal gewoon zwart (of bruin)! Niks al te opvallends in mijn outfit in ieder geval!

 16. Dorien
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik moet elke dag op kantoor netjes verschijnen. (Blue) Jeans zijn verboden, maar voor het overige mag je het zelf inschatten. Ik ga zowieso altijd voor high heels en ik vermijd onschuldige roze tinten en vrolijke patroontjes. Als recruiter is het belangrijk dat ik autoriteit uitstraal, zonder het vrouwelijke uit het oog te verliezen. Een beetje vrouwelijke charme helpt onbewust toch ook om klanten en kandidaten te overtuigen. Ik denk dat dat in veel situaties een belangrijk evenwicht is: professioneel en eigentijds classy.

  Verder lijkt mij het allerbelangrijkst dat je altijd fris voor de dag komt. Geen afgetrapte hakjes, haken aan je kleren of kattenharen op je broek. En tops die niet omhoog kroppen of zo strak zijn dat je na 10min zweetplekken ziet. Ik vind bijv. ook mijn afgebeten nagels en ontembaar haar heel onprofessioneel.

 17. Annelien
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Tips voor sollicitaties: nooit blote schouders, hoe warm het ook is (luchtig jasje erover). Geen open tenen en geen korte broeken/rokken zonder panty’s. Ik merk dat veel mensen er over vallen dat ze ‘regels’ opgelegd krijgen over hoe ze er wel of niet uit mogen zien. Zie het als een kwestie van respect; zoals jij hoopt dat je baas eruit ziet (= waarschijnlijk vlot maar net) hoor je er zelf ook uit te zien. Elkaar serieus nemen is belangrijk tijdens zo’n gesprek/op de werkvloer en ik vind niet dat dat iets te maken heeft met ‘beperking van wie je bent’ oid. Als het goed is heb je trouwens een leuk karakter en ben je niet voor 100% afhankelijk van je outfit 😉

  • Serena
   Auteur
   17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

   Dat heb je echt prachtig verwoord, merci!

 18. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Wauw, die rechtse laatste outfit is ongelofelijk mooi! Als ik iemand zo zou zien, zou ik werkelijk nastaren van bewondering. En haar haar is ook erg mooi. Erg informatief artikel!

  • Serena
   Auteur
   17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

   Echt he? Maar sowieso ook een prachtige meid natuurlijk!

 19. Kirsten
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  ik hou ervan om op school enz in mijn blousejes en colbertjes te lopen. Vooral in mijn Cavallaro en maison scotch <3

 20. Jamilla
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik vind eerlijk gezegd geen een van deze outfits geschikt voor een sollicitatie, behalve die blazers dan. Het idee misschien wel, maar wat ik op de foto’s zie niet. Maarja, ik ben dan ook gewend dat ik super netjes moet solliciteren (a la mantelpakje).

  • Serena
   Auteur
   17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

   Het gaat ook niet per se om de totale outfits die je daar ziet, maar om bepaalde items die ze dragen en eigenlijk vooral om de tips die er in het artikel staan.

 21. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  In mijn werkveld is er gelukkig niet de verwachting dat je heel netjes gekleed op een sollicitatie aankomt. Ik draag namelijk zelf geen hakken, vooral sneakers en daar zitten genoeg nette modelletjes tussen die ik zeker naar een sollicitatie durf te dragen. Ik vind het belangrijker dat je verzorgd en zelfverzekerd overkomt. En daar kan de kleding die je op dat moment aan hebt wel aan bijdragen. Dus als je je beter voelt met een hakje en pakje moet je dat ook zeker doen :).

  Vroegah toen ik nog jong was (4 jaar geleden…) was ik wel wat stelliger. Toen was ik van mening dat ze me moesten aannemen om wie ik ben en niet hoe ik uitzag. Voor geen goud dat ik mijn piercings zou uitdoen, en ik had toen ook nog echte dreads. Maar inmiddels heb ik wel ervaren dat de eerste indruk belangrijk is en dat je je soms over je eigen principes moet heen zetten als je niet een goede baan wilt mislopen. Ze liggen immers niet voor het oprapen!

  • Serena
   Auteur
   17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

   Wat goed, dat laatste stukje. Ben het met je eens hoor. Ik ging ook vrij netjes en sobertjes solliciteren, maar eenmaal aangenomen kwam de knalroze lipstick en de nailart al snel naar boven, haha! Ach, als men je eenmaal kent en weet wat je doet (ik had toen mijn blog als hobby) dan snappen ze het wel en vinden ze het zelfs leuk!

 22. Diana
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Superhandig artikel serena! Ik werk zelf als intercedent en qua ‘kledingregels’ zitten wij precies in tussen een mantelpakje en een spijkerbroek, dus dit is echt super 🙂

 23. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Mooie outfits & Tips 😉 x

 24. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Dit vind ik leuke tips! Ik houd van een nette minimalistische stijl.

 25. Ginny
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik heb laatst nog leuke tips gehad qua kleuren die je kunt dragen (of beter kunt vermijden).

  Rood –> trekt aandacht naar je mond
  Blauw –> werkt vertrouwd
  Geel –> schrikt af
  Zwart –> serieus

  Maar verder vind ik dit stukje niet bepaald geschikt voor sollicitaties. Misschien voor in een kleding winkel wel…
  Misschien is het een leuk idee om nog een stukje te schrijven voor de andere ‘striktere’ branches.

 26. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik vind het een handig stukje Serena.
  Zelf heb ik een tattoo te verbergen op mijn borst en draag daarom als het moet een blouse tot boven dicht geknoopt maar ik vind het nogal tuttig staan.
  Zou je een keer stukje willen schrijven over hoe je zoiets fashionable draagt?

  • Serena
   Auteur
   17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

   Ken je die grote statement kettingen? Die kun je OVER je blouse heendragen, of blousjes kiezen met toffe dingetjes/details op de kraag en/of schouders. Of er een (lederen) singletje overheen gooien. Zijn dat ideetjes voor jou, of is dat ook niet jouw style?

   • 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Die statement kettingen lijken me wel wat..maar weet niet of dat gepast is in het ziekenhuis.

 27. Renske
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Amen:D Helemaal mee eens. En je kunt je zakelijk kleden, maar altijd accessoires toevoegen, die je eigenheid laten zien. Dat is het leuke aan fashion:)

 28. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Hele handige tips, en veel ook! Ik heb het zelf nog niet nog (ben 12) maar altijd handig om te weten

 29. pipilankous
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik heb vandaag de eindmusical van groep 8 en speel manager dus eigenlijk net iets te laat haha. Maar ik draag felrode wegdes beige chino dun zwart riempje, zwart shirtje, zwarte blazer met krijtstreep, drie armbandjes met kraaltjes in zilver en wit en felrode lipstick met smokey eyes haha lekker heftig. Niet super netjes maar er stond in het script dat het gemakkelijk moest zijn. 😀 En natuurlijk mag het knotje niet ontbreken!

  • Serena
   Auteur
   17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

   Klinkt als een échte manager! Succes vanavond! 🙂

 30. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik vind netjes echt heel mooi, tenminste de kleding die je hierboven laat zien. Het liefst zou ik er elke dag zo bij lopen, ik mag alleen niet vaak op hakken lopen van mn ouders…

 31. Eliane
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik volg nu al een paar dagen je blog en vind het echt super!
  Vooral de afwisseling tussen mode en beauty en andere dingen.
  En ik denk dat dit artikel echt handig is voor mensen die netjes naar een sollicitatie willen gaan maar toch een beetje fashionable willen blijven. You go girl!:)

 32. veerle
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  handige tips, alleen heb ik er zelf niet zo veel aan haha. kun je weer eens een leuke diy geen maskertjes of zo want daar heb je al geweldige van 🙂 iets anders een keer. je kunt dat vast wel verzinnen je bent best handig in die dingen ( en je bent gewoon slim).
  xx

 33. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Leuk artikel! Snap niet dat er zo’n probleem wordt gemaakt door sommigen over je tips. Ik vind ze erg goed en ik zou het als baas denk ik juist erg waarderen dat iemand zijn eigen stijl heeft en dit durft te laten zien.

 34. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Tip: voor in de zomer als je een colbert draag, draag dan singlets met een leuke print hierdoor heb je het niet al te ‘warm’ onder de colbert/vest. Ik heb de overige comments niet gelezen, dus mocht het al eens voorgekomen zijn: my bad

 35. Annelise
  17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Gafe outfits! Vooral die lange rokken vind ik leuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *