How-to: meer energie

Na zo’n heerlijk weekend als afgelopen weekend is het haast niet te geloven dat we al bijna halverwege september zitten, maar het is toch echt zo. De dagen worden korter en donkerder en dan wordt het steeds lastiger om op te staan. Iets waar we  zeker nog even aan moeten wennen! Vaak is het ook zo dat je in de herfst wat minder energie hebt en gewoon weinig puf om dingen te doen. Hieronder daarom een aantal tips die je kunnen helpen bij het krijgen van meer energie. Het zijn gewoon kleine handelingen/veranderingen in je dagelijks leven, maar deze kleine veranderingen kunnen al het verschil maken.

#1 Beweeg meer
Van sporten word je moe, dus het is moeilijk voor te stellen, maar uiteindelijk geeft lichaamsbeweging je een enorme energy boost! Ik snap dat je in de herfst eerder de neiging hebt om jezelf in je knusse huisje op te sluiten en om je dagen achtereen te installeren op de bank met een dekentje, maar het is echt aan te raden om wat meer te bewegen als je je niet zo futloos wilt voelen. En dan hoef je echt niet elke avond in de sportschool te staan, maar probeer eens wat vaker de trap te pakken, ga eens fietsen naar je werk of ga wat vaker lopen/fietsen in plaats van de auto te pakken. Probeer aan dat half uurtje per dag te komen. De beweging en de frisse buitenlucht zullen je goed doen!

#2 Sla je ontbijt niet over
Het ontbijt is erg belangrijk en een goed ontbijt verbetert je alertheid en concentratievermogen. Genoeg redenen om je ontbijt eens onder de loep te nemen! Een ontbijt met zowel koolhydraten (voor energie) en eiwitten (om het de hele dag vol te houden) wordt aangeraden, maar let erop dat er niet te veel (of geen) suiker bij je ontbijt zit.

Wat je zou kunnen eten:

 • Yoghurt met fruit
 • Volkorenbrood met kaas
 • Volkorenbrood met ei
 • Volkorenbrood met pindakaas en fruit
 • Havermoutpap met honing en fruit
Er zijn verschillende soorten koolhydraten en het is belangrijk dat je zowel de langzame als snel verteerbare koolhydraten eet. De snel verteerbare koolhydraten geven je direct energie terwijl de langzaam verteerbare koolhydraten zorgen dat je genoeg energie hebt voor de rest van de dag. Eet je alleen snel verteerbare koolhydraten dan heb je even energie en kak je vervolgens in. Eet je alleen langzaam verteerbare koolhydraten dan voel je je de gehele dag ok, maar kun je je zo nu en dan wat futloos voelen. Het is dus belangrijk om hier een balans in zien te vinden. Probeer in elk geval vezelrijk te eten en probeer toegevoegde suikers zo veel mogelijk te vermijden.Vermijd dus vooral energy drinks die ramvol suikers zitten! De aanwezige taurine en suikers geven je uiteraard een energy boost, maar door de grote hoeveelheid suikers krijg je ook weer sneller een energie-dipje. Als je graag een snelle energie boost wilt kies dan voor een zwarte kop koffie, espresso shot, banaan, mango, gedroogde abrikozen (rijk aan ijzer), appel, peer of stuk watermeloen.
#3 Slik extra supplementen
Als het je niet lukt energie uit je voeding te halen, of je hebt tijdens de koude, korte dagen écht even wat extra energie nodig, dan kun je nog altijd voedingssupplementen slikken. Een voorbeeld is Supradyn Complex Energy, wat ik zelf af en toe gebruik. Lekker makkelijk, als kauwtabletje! Supradyn zit stampvol vitaminen, mineralen en sporenelementen en het werkt echt goed. Ik voel me fitter, energieker en alerter wanneer ik een Supradyntje neem. Natuurlijk speelt het placebo-effect hier ook vast een rol, maar daarnaast is het natuurlijk ook wel logisch dat zoiets werkt. Ik ben fan.
#4 Rust voldoende en ontspan
Heel simpel. Probeer tussen de 7 en 8 uur slaap te pakken op een dag. Ook ontspannen is belangrijk. Niet alleen om te voorkomen dat je stress krijgt, maar ontspannen zorgt er ook voor dat jij geestelijk weer tot rust komt. Stress vreet heel veel energie, dus geen stress zorgt automatisch voor een fitter en energieker lichaam.#5 Ochtend ritueel
Iedereen heeft zo zijn eigen ochtendritueel. Zo heeft de een per se een douche nodig om wakker te worden, de ander een kop zwarte koffie met een peuk en weer iemand anders kan alleen wakker worden met de radio of met een krantje lezen. De een heeft wat meer tijd nodig om wakker te worden dan de ander. Ontdek wat jij ‘nodig’ hebt in de ochtend, bouw daar je eigen ochtendritueel omheen en houd hier ‘s ochtends rekening mee. Als je lang de tijd nodig hebt om de dag energiek te starten dan betekent dit dat je wat eerder op moet staan en dus automatisch eerder je bed in zal moeten duiken. Dit vergt soms wat aanpassigsvermogen, maar uiteindelijk is dit wel wat het beste is voor jouw lichaam. Luister naar je lichaam.

Goeiemorgen! 😀

#6 Vitamine D
Aan de hand van de comments nog even een aanvulling: zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D is een vitamine die ons lichaam zelf maakt door cholesterol om te zetten met behulp van UV-straling uit zonlicht. In de herfst en winter is er minder zon, wat wil zeggen dat we ook minder vitamine D omzetten. Vitamine D zorgt voor verbeterde opname van calcium (belangrijk voor sterke botten en gebit). Ook is het van belang voor de weerstand en het goed blijven functioneren van de spieren.

De ene persoon heeft hier geen last van, maar een ander kan in een behoorlijke winterdepressie raken zoals dat heet. Oplossingen zijn het slikken van vitamine D supplementen of de zon opzoeken tijdens een vakantie. Wat ook helpt zijn speciale daglichtlampen en zonnebanktherapie. Als je merkt dat je in de herfst/winter in een depressie raakt kan dat te maken hebben met een vitamine D tekort. Raadpleeg je huisarts om samen te kijken wat de beste oplossing is voor jou.

Ik hoop dat jullie met bovenstaande tips wat energieker de herfst in zullen gaan! Als jullie nog aanvullende tips hebben dan hoor ik die natuurlijk graag. Je kunt ze delen met de andere Beautylabbers door je tips in een comment hieronder te plaatsen.

Hebben jullie in de herfst en winter ook altijd minder energie vergeleken met het voorjaar en de zomer? En wat doe jij om meer energie te krijgen?

Until next time,
Serena Verbon

P.S. Vandaag is mijn zusje Tara van KittehsCupcakes.nl 21 jaar geworden! Gefeliciteerd lief klein groot zusje!

Volg:

75 Reacties

 1. 11 september 2012 / dinsdag, 11 september 2012

  Van een heerlijke boswandeling als zo de bomen allemaal prachtig gekleurd zijn krijg je ook onwijs veel energie. En als je dan savonds thuis komt ben je helemaal rozig en kan je met rode wangetjes lekker op bank hangen met een kopje thee.

 2. Sophie
  11 september 2012 / dinsdag, 11 september 2012

  Wat een handige tips, bedankt!

 3. 10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Echt alle meiden op de foto zijn knap!

 4. Catho
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Superhandig artikel, en heel leuk geschreven!

 5. 10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  ahh ik herken het, meh. Vorig jaar had ik echt last van een milde winterdepressie tussen september en november. Verschrikkelijk en heel vermoeiend, ik denk dat ik een paar van jouw tips op ga volgen om het dit jaar te vermijden. Bedankt!

 6. 10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Leuk artikel! En die mooie man maakt het al helemaal leuk natuurlijk ^^ Zelf ontbijt ik met brood, maar ik denk dat ik brinta ook wel erg lekker zou vinden ‘s ochtends

 7. Genevieve
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Top artikeltje dit 😀

 8. Hilde
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Leuk artikel met nuttige tips! Als ik een goed ontbijt neem en een rondje ga hardlopen op een dag merk ik echt dat ik veel meer energie heb.

 9. 10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Wat een handig artikel, zelf ben ik nooit zo opgewekt en kom eigenlijk altijd wat te laat mijn bed uit zodat ik echt moet haasten, alles snel snel snel doen, geen pretje dus. Maar dit kan allemaal misschien helpen.

 10. Maaike
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Ik vind het echt leuk dat je dit soort artikelen maakt, ook dat Hoera Herfst artikel! Ik vind herfst normaal gesproken echt een #($*#)(*seizoen, maar hierdoor krijg ik er zelfs een beetje zin in… Als ik deze dingen opvolg wordt het vast wel dragelijk!

 11. 10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Wat een goede tips! Toevallig ben ik vandaag zeer energieloos en ben ik echt heel moe van het weekend (tsja om 4 uur op zaterdagnacht thuiskomen en vervolgens de hele zondag lui doen is niet handig).. Vooral die tips van ontbijt + Supradyn vind ik goed, daar ga ik wat mee doen.

  Nu valt mijn vermoeidheid nog best mee, maar in de winter kan ik altijd zo futloos, moe en energieloos zijn. Gewoon door een gebrek aan zon en warmte denk ik altijd 😉 Daarom ga ik ook af en toe tien minuutjes met een gezichtsbruiner in de weer, daarna voel ik me toch altijd iets beter.

  Ochtendritueel vind ik ook altijd belangrijk, ik moet echt relaxed wakker worden en ontbijten. Dan verloopt de rest van de dag vaak ook een stuk chiller!

 12. Annika
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  fijn om te weten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *