How-to: make-up kwasten reinigen

Mijn make-up kwasten zijn denk ik de meest kostbare aankoop van mijn gehele beautystash geweest. Ik heb verschillende kwasten van verschillende merken gehad, maar één van mijn favoriete merken blijft M.A.C Cosmetics. Helaas hangt er een behoorlijk prijskaartje aan hun kwasten, maar omdat ze jaren mee gaan had ik het er wel voor over.

Ik gebruik mijn kwasten elke dag en ik kon me niet eens meer herinneren hoe lang het geleden was dat ik mijn kwasten een goede schoonmaakbeurt had gegeven. Niet alleen zeer onhygiënisch van me, maar deze kostbare kwasten verdienen natuurlijk wel goed onderhoud wil ik inderdaad dat ze jaren lang mee zullen gaan. Kwasten wassen blijft een rotklusje, maar het moet nu eenmaal regelmatig gebeuren.

Ik besloot er maar meteen wat aan te doen! Gelukkig heb ik mijn kwasten stash aanzienlijk verkleind. Ik had er eerst een stuk of 50 maar hoe meer kwasten je hebt, hoe luier je wordt wat schoonmaken betreft. In plaats van de ene kwast schoonmaken pak je namelijk gewoon een andere. Net zo lang tot alle 50 kwasten supervies zijn en je vervolgens een uur staat te schrobben!

Ik heb daarom mijn stash eens onder de loep genomen en alleen mijn favoriete kwasten eruit gepikt, de kwasten die ik het meest gebruik. Nu mijn kwasten stash een stuk kleiner is zijn ze sneller vies en zal ik ze daarom ook sneller een reinigingsbeurt geven. Daarbij is het klusje sneller geklaard dan wanneer je tweemaal zoveel kwasten hebt. Momenteel heb ik 20 kwasten en weet ik van te voren dat het klusje binnen een half uurtje klaar is. Dat maakt het al een stuk minder erg!

Hieronder omschrijf ik hoe ik mijn kwasten reinig. Dit is geen officiële methode, maar gewoon mijn eigen persoonlijke manier. Ik heb deze methode bedacht aan de hand van allerlei tips & tricks die ik op internet ben tegengekomen, het is een soort combinatie van alles.

Stap 1: olijfolie voor de hele vieze kwasten
Kwasten met aangekoekte make-upresten, zoals lippenseeltjes en gelliner kwasten, reinig ik eerst met olijfolie. Ik haal eerst zo veel mogelijk make-up resten weg met een keukenpapiertje. Vervolgens breng ik wat olijfolie aan op een bordje en wrijf ik ze daar rustig in rond. Oeeeeeeh, look at the dirt! Hierna veeg ik ze af aan keukenpapier en leg ik ze bij de andere medium-vieze kwasten.

Stap 2: natmaken van de kwasten
Mijn dierbare kwastjes neem ik mee naar een wasbak, dat kan in de keuken of badkamer zijn, alwaar ik ze vervolgens bevochtig. Sorry, dat klonk een beetje erotisch. Ik let er speciaal op dat ik alleen de kwast nat maak en niet het ijzeren gedeelte, want we hebben geen zin in roest! Na het natmaken leg ik ze op een rijtje neer op een schone handdoek.

Stap 3: inzepen
Ik demonstreer het voor de foto even op een bordje, maar normaal gesproken breng ik het aan in mijn linkerhandpalm. Wat ik doe is een beetje olijfolie met een beetje milde (baby)shampoo mengen en hier vervolgens mijn kwasten in rondswirlen. Ik laat de kraan stromen, dus na het swirlen spoel ik ze meteen voorzichtig af en leg ze terug op hun handdoekje. Door shampoo met olijfolie te mengen voorkom ik dat de haartjes – het zijn natuurlijke dierenharen – uitdrogen en broos worden.

Stap 4: in vorm buigen
Nadat alle kwasten zijn gewassen buig ik ze in vorm. Dat doe ik simpelweg door er met mijn vinger langs te gaan, met de haarrichting mee en ze bij het uiteinde iets toe te knijpen. Ik wil namelijk geen kwasten die wijd gaan uitstaan. Wat je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken zijn Brush Guards. Na het vormen leg ik ze terug op hun handdoekje en dan is het gewoon een kwestie van wachten tot ze droog zijn. Meestal duurt dat zo’n 4 uur, vooral voor de grote blushkwasten. Wat ik nooit doe is ze rechtop terugzetten in de beker waar ze normaal gesproken in staan, omdat ik niet wil dat er vocht naar beneden zakt, daar waar de haartjes gelijmd zijn. Als dat gebeurt heb je kans dat de haartjes sneller los zullen laten en dat wil je absoluut voorkomen!

Stap 5: ontsmetten van de handvatten
Iets wat veel mensen vergeten bij het reinigen van hun make-up kwasten is het ontsmetten en reinigen van de handvatten. Terwijl je dit ook gewoon elke dag vasthoudt en Joost mag weten wat jij op je handen hebt zitten! Goed. Bevochtig een keukenpapiertje of een lap met 70% gedenatureerde alcohol en veeg er de handvatten goed mee schoon. Op deze manier ontsmet en reinig je ze tegelijkertijd.

Schone handvatten!

Optioneel is het lakken van de merknaam en het nummer met blanke lak. Zoals je hieronder kunt zien is het bijna onleesbaar geworden welk kwastnummer de onderste kwast heeft. Voor mij is het eigenlijk wel belangrijk om te weten mochten jullie er bijvoorbeeld om vragen, of mocht ik een nieuwe willen aanschaffen. Wat je daarom kunt doen is dit gedeelte lakken met blanke lak, zodat het merkje en nummer niet of minder snel weg zal slijten.

Zo. Nadat de handvatten zijn gereinigd en de kwasten lekker schoon zijn geschrobd zet ik ze weer terug op hun plekje. Daar staan ze dan, schoon en mooi, te wachten tot ik ze eindelijk weer vies kan gaan maken! Heerlijk. Er is niets lekkerder dan schone en frisse kwasten gebruiken, vinden jullie niet? Vergelijkbaar met in een schoon en opgemaakt bedje duiken.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn how-to hebben gehad wat betreft het schoonmaken van make-up kwasten. Als jullie aanvullende of betere tips hebben dan hoor ik het graag in de comments.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

116 Reacties

 1. 27 augustus 2014 / woensdag, 27 augustus 2014

  Hoi! Ik had een vraagje, zijn make-up sponsen herbruikbaar als je ze wast?

 2. Sharon
  12 mei 2014 / maandag, 12 mei 2014

  Super handig !

 3. Suheyla
  10 maart 2013 / zondag, 10 maart 2013

  Een vraagje waar heb je de kwasten bak ik vind hem heel mooii :$

 4. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

  Ik heb laatst ook een review geschreven over hoe ik mijn kwasten was. Mijn advies is alleen wel om op te passen met olijfolie omdat als je het niet goed gebruikt je, je kwasten kan verpesten. Daarom kan je beter babyshampoo gebruiken. 🙂

 5. Tiana
  25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

  Ik heb speciale kwasten shampoo. Waarom gebruik jij dat niet ? is olijf olie en baby shampo beter voor je kwasten dan speciale kwasten shampo ?
  ik heb een hele tube gekocht voor 6 euro bij de DA. Daar kan ik echt lang meedoen. dus om geld besparing gaat het niet denk ik ?

  • Serena
   Auteur
   25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

   Echt? Wij hebben geen DA dus heb het nog nooit gezien, en dat klinkt gewoon prima natuurijk. Maar mocht je het niet in huis hebben of geen DA in de buurt hebben dan kan je het doen zoals ik, bijvoorbeeld.

 6. 24 november 2012 / zaterdag, 24 november 2012

  Echt super leuk en handig dit artikel! Ook heel leuk met de foto’s gedaan! Thanks!

 7. melissa
  24 november 2012 / zaterdag, 24 november 2012

  Hoi Serena,
  ik heb vandaag mijn kwasten gewassen maar na het wassen zijn de haren van mijn 217 alle kanten op gaan staan. Heb jij misschien tips op dit weer goed te krijgen? Ik baal hier namelijk heel erg van 🙁

 8. katrien
  24 november 2012 / zaterdag, 24 november 2012

  Ik reinig mijn kwasten regelmatig, dus deze tips komen goed van pas! Aan het reinigen van de handvatten had ik inderdaad nog niet gedacht..

 9. Iris
  23 november 2012 / vrijdag, 23 november 2012

  Hoi Serena, ik wist zo snel niet waar ik dit moest vragen maar ik heb vanmiddag een foundation gekocht. Ik heb hulp gevraagd voor de kleur. En in de winkel leek die heel mooi maar eenmaal thuis blijkt hij te donker en ik heb het flesje al open gemaakt.. Ik weet niet wat ik nu het beste kan doen:( Ik baal er flink van!

  • Claudia
   23 november 2012 / vrijdag, 23 november 2012

   Supervervelend zoiets 🙁 Tip voor de volgende keer: doe hem op in de winkel en ga een uurtje verder winkelen. Kijk hoe de kleur eruitziet in daglicht ipv het winkellicht en kijk wat je huidstructuur doet met de formule van de foundation.

   Voor nu kun je je foundation oplichten 🙂 Koop een foundation met dezelfde formule (dus vloeibaar voor vloeibaar) die flink wat lichter is dan deze. Dat kan gewoon een hele goedkope foundation zijn (bijvoorbeeld die van Gosh in de kleur Porcelain) Ga vervolgens mengen. Begin met 50/50 tot je de juiste kleur hebt. Op die manier kun je je nieuwe foundation toch blijven gebruiken 🙂

 10. Cagla
  23 november 2012 / vrijdag, 23 november 2012

  Ik heb nooit gedacht aan het reinigen van de handvaten, thanks voor de tip!

 11. Yentl
  22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Ik leg mijn natte kwasten op een deels opgerolde handdoek. Daardoor kan het water niet naar de handvaten stromen. (Sommige mensen hebben daarvoor brush gards zodat ze in een tas kunnen staan met de haren naar beneden of een methode om ze op te hangen).

 12. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Dat is wel heel handig om te weten!

 13. Sabien
  22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Waar koop je die foundation-kwast?

 14. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Superhandig! Dankjewel! 😉

  Ik heb een vraagje, maakt het uit of je de kwasten gewoon rechtop in een pot zet, verder niet beschermd, of dat je er beter een hoesje o.i.d. eromheen moet doen? Want het staat veel leuker als ik kwasten gewoon rechtop in een pot zet, maar bacteriën kunnen dan misschien eerder in de kwasten gaan zitten?

 15. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  ik was ze idd ook met babyshampoo, maar de tip van de olijfolie is erg handig! had ik nog niet aan gedacht 🙂 thnx!

 16. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Hmm ik doe het gewoon met baby shampoo maar hoe jij het doet lijkt me wel beter voor de haren.

  Oja in de laatste zin boven de eerste foto ben je het woord ‘wassen’ vergeten: Kwasten blijft een rotklusje, maar het moet nu eenmaal regelmatig gebeuren.

 17. Rachel
  22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Wat een toeval dit artikel, ik zat me namelijk net weer af te vragen waarom mijn duo fibre brushes soms niet meer (optisch) schoon worden.
  Hebben meer mensen dat? Dan blijven ze roze of rood, hoe vaak ik ze ook was. (En ik was ze met de MAC brush cleanser of voor een grondige beurt zo’n potje/blikje die je bij de Douglas kan kopen)
  Maar het gekke is dat ze dan vaak wel 1 of 2 wasbeurten daarna weer wit worden….Iemand nog tips? 🙂

  • Claudia
   23 november 2012 / vrijdag, 23 november 2012

   De brush cleanser van MAC is a) enorm overpriced en b) niet goed. Koop brush cleanser van bijvoorbeeld Makeup Studio (kost minder dan de helft en je doet er veel langer mee) en je zult zien dat het probleem zich nooit meer voordoet.

 18. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Hey Serena,

  Maak zelf mijn kwasten schoon met penselen reinigingszeep van leco.

  Werkt goed.

  Marja.

 19. 22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

  Heel blij met deze uitleg. Was me al een hele week aan het afvragen of ik mss beter de mac kwastenreiniger kon kopen. Maar nu ik jou uitleg lees ga ik dit proberen!

 20. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Pff.. de laatste keer dat ik mijn kwasten ging schoonmaken zijn de haren van mijn dure Sigmakwast eruit gegaan.. en dat noemen ze dan kwasten van goede kwaliteit.
  Mijn oogschaduwkwasten maak ik altijd schoon met een simpele brush cleanser van mac, mijn echte gezichtskwasten diepreinig ik altijd.

 21. brinadepina
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik krijg gewoon helemaal zin om m’n kwasten te gaan schoonmaken! Gek genoeg klinkt dat ook al erotisch. Hoe dan ook, ik doe het met de brush cleanser van MAC.

 22. Genevieve
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Dit had ik juist net nodig! haha

 23. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik moet hier toch ook maar eens aan gaan geloven. Ga zeker jouw tips & trucs gebruiken!

 24. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Heel eerlijk van je dat je zegt dat het echt super tijd was om te reinigen, iedereen gaat wel eens over de datum zullen we maar zeggen. Ik gebruik tussen de wasbeurten instant reiniger, dat helpt al… heb alleen nooit aan de handvaten gedacht, zal ik ook eens extra aan denken. En de blanke lak…… genius! Ga ik meteen mee aan de slag dit weekend.

 25. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Erg handig om te lezen, want mijn kwasten kunnen ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken. X

 26. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Een klusje dat ik ook liever oversla. Als ik mijn creasekwast was en uitspoel, kan ik die precies blijven uitspoelen. Er blijft maar zeep inzitten. Zo lastig. Grrr

 27. Catho
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Superhandig, ik zocht al lang dé perfecte techniek, en dit lijkt me wel wat!

 28. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Oh, mengen met olijfolie is slim! Ik was altijd met een zelfgemaakte shampoo solid bar – yeah, dan weet ik zeker dat het mild is haha! – en dat werkt prima. De olijfolie/afwasmiddel manier die sprak me nooit echt aan, maar dit klinkt toch wel iets fijner. Het lakken op je kwasten is superslim, props voor dat idee. Nogal irritant als het blijkt dat je de verkeerde kwast gebruikt hahah! Die ga ik zeker onthouden. Ook de handvat schoonmaak manier is super handig, goed artikel Serena en duidelijke foto’s. 😀

 29. Diana
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Leuk uitgelegd!
  Heel handig.
  Ik doe het ongeveer zo, alleen dacht ik nooit aan roest o.O Heel dom van me..
  Maar vanaf nu zal ik daar ook rekening mee houden.

 30. Titia
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Leuk artikel.
  En je herinnert me er gelijk aan dat ik vandaag mijn bed zou verschonen.
  Dank je wel 😉

  • Diana
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   je bed met olijfolie enzo hahaha
   nee grapje xd

 31. Steffie
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  handig om te weten, ik heb er nooit bij stilgestaan met hoeveel dingen je wel rekening moet houden

 32. Claudia
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wauw. Ik ben visagiste en ik reinig mijn kwasten met babyshampoo gemengd met een drupje dreft. Werkt fantastisch, scheelt enorm veel tijd. Zo’n enorm ritueel zou mij er ook van weerhouden om ze regelmatig te wassen.

 33. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Het zijn echt goede tips, die ga ik zeker gebruiken met het reinigen van mijn kwasten.

 34. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Handige manier van reinigen 😀 x

 35. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  super handige manier om je kwasten te reinigen. 😀

 36. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Dit klusje wacht ook al een poosje op me…. Zucht

 37. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Super leuk bakje btw! Ik heb niet zo heel veel kwasten, een stuk of 5? Waarvan ik er 3 gebruik. Ik heb ook nooit zin om ze schoon te maken haha.

 38. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  gebruik eigenlijk altijd afwas middel of baby shampoo maar olijf olie is natuurlijk heel handig! ga ik doen :D!

 39. Angela
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Dit is voor mij altijd zo’n weekend klusje. Vooral omdat ik niet altijd elke dag alle soorten make-up draag, kan ik iets langer met mijn set doen :D.
  Maar ik ga dat met olie wel even proberen om mijn stippling brush schoon te krijgen.

 40. Annika
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  ik heb haast geen kwasten en ik gebruik ze ook haast niet… 😀 hoef ik lekker niet schoon te maken!

 41. Linda
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik doe het lekker simpel met zwitsal shampoo (:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *