How-to: make friends

Nieuwe vrienden maken klinkt als iets van het schoolplein, maar ook op latere leeftijd kan dit iets zijn wat je graag zou willen. Misschien omdat je huidige vriendengroep je in de steek heeft gelaten na een break-up met je ex-vriend (en het waren in eerste instantie niet jouw vrienden) of omdat je huidige vriendengroep toch niet is wat je ervan had gehoopt.

Een nieuw schooljaar breekt aan, je start met een nieuwe baan of je hebt je aangemeld bij een nieuwe sportschool: hoe oud je ook bent, je zult in je leven talloze momenten meemaken waarop je nieuwe mensen zal leren kennen. En nieuwe mensen leren kennen betekent een mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken. Niet iedereen is daar even goed in, dus hieronder heb ik een aantal richtlijnen opgeschreven die misschien van pas kunnen komen.

#1 Oogcontact
Vroeger toen ik als klein meisje op de camping ergens in Zuid-Frankrijk was durfde ik nooit met de andere kindjes te gaan spelen. Larissa en Tara speelden met elkaar, maar ik ben natuurlijk een paar jaar ouder en wilde natuurlijk ook met kinderen van mijn eigen leeftijd spelen. Ik was g

ewoon echt te verlegen en durfde niet op de ‘camping groep’ af te stappen. Ik bekeek de groep dan liever vanaf een afstandje, veilig bij de tent. Op een dag waren ze ‘rond de tafel’ aan het spelen, een groeps-tafeltennisspel. Iedereen houdt een tafeltennis batje vast en speelt de bal over en weer terwijl je doorschuift. Goed, ik zal niet te veel in detail treden wat het spel betreft, want daar gaat het nu niet om. Het ging erom dat het er supergezellig uitzag. In plaats van bij de tent hangen besloot ik om aan de rand van het veldje te gaan staan om te kijken. De mensen die af waren zagen me kijken en kwamen naast me staan. ‘Hier, wil jij ook?’ zei een meisje terwijl ze me het batje in mijn handen duwde. Vervolgens duwde ze me tussen de groep en riep ‘we hebben een nieuwe!’ en voordat ik het wist stond ik, de verlegen Serena, mee te spelen. En je zal het niet geloven, maar ik eindigde bij de laatste twee waarna ik genadeloos werd afgemaakt met een soort van ping pong smash. Afijn, ik hoorde erbij. En dat was nooit gelukt als ik niet was blijven kijken.

Moraal van het verhaal: maak oogcontact wanneer je erbij wilt horen. Wanneer je oogcontact maakt ben je veel toegankelijker en zullen mensen sneller op je afstappen voor een praatje. En zoals het toen ging, volgens mij was ik 12, zo gaat het nu nog steeds. Toen ik in mijn eentje in Singapore was deed ik mee met zo’n tour. Ik hoefde de mensen alleen maar aan te kijken of ze kwamen op me af gestapt om een babbeltje te maken. Het is wel eng hoor, als je ergens komt waar je niemand kent terwijl de rest elkaar wel kent, maar mensen zijn echt de beroerdste niet en zijn daarbij nieuwsgierig van aard. Je hoeft ze alleen maar aan te kijken. Oogcontact. Belangrijk! Het is net flirten, eigenlijk.

#2 Koetjes en Kalfjes
Bij mannen gaat het allicht anders (Hee, jij bent voor Ajax? Ik ook! Vrienden?), bij vrouwen is het echter iets ingewikkelder. Ik denk dat wij vrouwen over het algemeen op zoek zijn naar de wat diepere vriendschappen en wat kritischer zijn met het selecteren van onze vrienden. We willen elkaar eerst eens wat beter leren kennen. Dus, we praten over koetjes en kalfjes. Het begin natuurlijk bij oogcontact gevolgd door een groet. Vervolgens komt er een loze opmerking als ‘eerste dag?’ ‘Saai is dit vak he?’ of een ‘wat is het toch altijd druk hè, op de maandag?’. Die kun jij natuurlijk makkelijk inkoppen. Maar, het is belangrijk dat je niet alleen de vraag beantwoord met een simpel ja of nee, het is belangrijk om een gesprekje aan te knopen. Begin in elk geval met een dikke glimlach terwijl je lekker meekletst. ‘Nou, eigenlijk is het al mijn derde, maar leuk dat ik je nu pas opval. Hoeveel dagen werk jij hier dan al?’ of ‘Zo, inderdaad. Ma

ar dat zijn eigenlijk alle vakken, hahaha! Kom je hier uit de buurt, of woon je op kamers?’ of ‘Nou en of. Ik kan volgende week beter op woensdag komen. Weet jij of het dan ook zo druk is?’. Zie je wat ik doe? Ik stel er steeds een vraag achteraan. Een vrij logische vraag die laat zien dat je geïnteresseerd bent in diegene en dat je open staat voor een koetjes en kalfjes gesprek. Dit kan dagen doorgaan, maar wat je eigenlijk wilt is het vinden van raakvlakken en erachter komen of die persoon dezelfde interesses heeft als jij en of jullie een beetje op dezelfde golflengte zitten. Het maken van nieuwe vrienden is echt praktisch hetzelfde als het zoeken van een nieuwe liefde, maar dan zonder verliefdheid. Vaak is het ook gewoon een ‘gut feeling’. Mag ik deze persoon, of niet?

Wat altijd een goeie is, is om na een koetjes en kalfjes gesprek jezelf even voor te stellen. Steek gewoon je hand uit. ‘Nou, ik ga er weer vandoor. Leuk om je even gesproken te hebben. Ik ben Serena, trouwens’.

#3 Wees “spontaan”
Als je er na een aantal koetjes & kalfjes-gesprekken achter bent gekomen dat je deze persoon mag en dat jullie dezelfde interesses hebben is het tijd om eens spontaan te doen. Echte vrienden wordt je pas nadat je iets met zijn tweeën gaat doen, of in elk geval in een kleiner groepsverband. Als jullie filmgekken zijn kun je eens voorstellen om samen naar een film te gaan die jullie beiden graag willen zien. Doe dit dan wel ‘in the heat of the moment’ dus wanneer jullie het er net over hebben, bijvoorbeeld. Misschien hebben jullie wel kleine kindjes van dezelfde leeftijd: stel een playdate voor. Misschien heb je wel dezelfde hobby: stel voor om dit eens samen te gaan doen. Vaak merk je ook wel aan de ander dat ze je soort van een inkoppertje geven. ‘Oh ik wil die film zo graag zien, maar niemand wilt met me mee….’ of ‘jij hebt altijd zulke leuke kleding aan, als ik je een keer tegenkom tijdens het shoppen moet je me echt eens advies geven hoor!’ (voorstel: samen shoppen). Maar, jij kan natuurlijk ook diegene zijn die de inkoppertjes geeft.

#4 Toon interesse
Je kan jarenlang met iemand omgaan en die persoon nog steeds niet écht kennen. Hoe komt dat? Omdat jij of niets vraagt of die persoon vertelt je nooit wat. Wanneer je met iemand omgaat, dit kan iemand zijn die je al langer kent of iemand die je net hebt leren kennen, en je bent op zoek naar een diepere vriendschap is het belangrijk om vragen te stellen, om te luisteren en om te weten wanneer je door moet vragen. Dit is soms lastig, maar wanneer je naar je gevoel luistert denk ik dat je er wel uitkomt. Wanneer je 1 op 1 bent met elkaar en iemand vertelt je iets, vraag dan door. Wees geïnteresseerd. Geef eens een complimentje. Vertel ook zeker wat over jezelf, wees geen gesloten boek en sta open voor deze nieuwe relatie. De kat uit de boom kijken heb je al kunnen doen, dus nu je eenmaal besloten hebt ‘ik mag deze persoon’ geef deze persoon dan ook een kans om de ware jij te leren kennen. Sharing is caring.

#5 Geef het tijd
Je hoeft deze nieuwe persoon echt niet binnen een week te integreren in jouw leven. Alles op zijn tijd. Als deze vriendschap aanhoudt maken ze vanzelf kennis met je familie en vrienden, op een verjaardag bijvoorbeeld.  Daarbij ben je nooit van de ene op de andere dag (harts)vriendinnen, daar gaat gewoon wat tijd overheen. Wat afspraken, wat gesprekken, wat verhalen die jullie delen. Eigenlijk gaat een vriendschap vanzelf en heel geleidelijk. Voordat je het weet hoort deze nieuwe persoon in jouw leven en noem je het een nieuwe vriend of nieuwe vriendin.

Ben je echter naarstig op zoek naar nieuwe vrienden dan kan ik me voorstellen dat het je niet snel genoeg kan gaan. Bijvoorbeeld wanneer je helemaal nieuw bent in een grote stad. Bedenk je dat je potentiële nieuwe vriend of vriendin misschien nog wél een eigen vriendengroep heeft en dat deze dus zijn tijd moet verdelen. Bedenk je ook dat jij de eerste periode nog vooral gezien zal worden als ‘kennis’ in plaats van ‘vriend’ en dus eigenlijk niet op de eerste plek komt. Accepteer dit en bedenk je dat er alleen tijd nodig is om uit te groeien van kennis naar vriend. Wees dus niet beledigd wanneer hij of zij je niet voor alles uitnodigd.

Bedenk je ook dat je via deze nieuwe vriend nog veel meer nieuwe mensen kan leren kennen waarmee je wellicht ook leuke vriendschappen kunt opbouwen. Wanneer je in een nieuwe stad komt wonen hoef je soms maar één persoon te leren kennen om een leuke vriendengroep om je heen te bouwen. En zo simpel kan het zijn.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben, maar houd wel in gedachten dat dit slechts een paar voorbeelden zijn en dat het maken van vrienden een natuurlijk proces is. Het opvolgen van deze tips verzekerd je niet van een goede vriendschap, het gebeurt of het gebeurt niet. Probeer in elk geval gewoon jezelf te blijven (ook al betekent dit dat je soms iets moet doen wat eng is, maar wel sociaal noodzakelijk, zoals oogcontact maken en lachen). Je kan jezelf enigszins aanpassen om opener over te komen en om wat spontaner te zijn, maar je moet jezelf nooit veranderen puur en alleen om ‘erbij te horen’.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

110 Reacties

 1. 5 september 2012 / woensdag, 5 september 2012

  Leuk artikel!! Ik maakte vroeger juist makkelijker vrienden dan nu denk ik. Dat komt ook omdat ik enigskind ben en niet echt anders kon op vakantie

 2. 5 september 2012 / woensdag, 5 september 2012

  Supergoed artikel! gisteren was mijn eerste schooldag en kwam in een totaal nieuwe klas en totaal nieuwe opleiding, omdat mijn opleiding hiervoor achteraf niks voor mij bleek te zijn. Mijn nieuwe klas is echt geweldig! We zijn nu al een hechte groep en dat is een goed teken!! Er zijn niet echt groepjes in onze klas en dat scheelt een hoop! Ik doe namelijk Journalistiek&Fotografie en dan is het belangrijk dat je goed met elkaar kunt samenwerken. Ik weet zeker dat het bij onze klas goed komt!

 3. Julia
  5 september 2012 / woensdag, 5 september 2012

  Vrienden zijn voor mij echt super belangrijk. Ik ben heel hecht met mijn vriendinnen en we voelen als 1 grote familie. We hebben wel ook al veel ‘grote’ momenten samen meegemaakt en daardoor zo’n band. We zijn best wel anders allemaal maar dat is juist zo leuk. Ik zou me echt geen leven zonder vriendinnen willen voorstellen!

 4. 4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

  Ik heb het best moeilijk om vrienden te maken, het koetjes en kalfjes gedeelte lukt me niet zo goed.

 5. 4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

  Heel leuk artikel! Zelf ben ik ook vanaf kleins af aan al heel verlegen geweest. Nu ik was ouder ben begint dat wel te veranderen en zit soms van mezelf te kijken van jeetje dat ik dat durfde. Toch blijft het contact maken met mensen nog steeds wel heel moeilijk en ook wel eng. Vind het daarom heel leuk dat je hier een artikel over hebt gemaakt!

 6. Cindy
  4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

  Superrr herkenbaar! Vooral dat verhaaltje van die pingpong tafel, hahaha, die scene heb ik ook bijna idemdito mee mogen maken. Ik ben ook best verlegen, maar door inderdaad jezelf wat kleine trucjes aan te leren wordt het je tweede natuur, ik kijk mensen nu ook altijd aan, wat ik vroeger al best eng vond!

 7. Claar
  4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

  Fijn dit artikel, lekkere timing ook zeker!Ik ga morgen namelijk voor het eerst naar nieuwe school in nieuwe stad!

 8. Anna
  4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

  Interessant!

 9. Marjolein
  4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

  Ik had op de middelbare altijd veel vrienden (ik kon met iedereen wel goed opschieten) en had daaruit een paar goede vrienden en vriendinnen. Nu iedereen is gaan studeren zijn heel wat van die vriendschappen verwaterd. Ik heb wel nieuwe vrienden gemaakt in mijn nieuwe stad, maar ik heb me het afgelopen jaar nog vaak eenzaam gevoeld omdat ik bijvoorbeeld niet uitgenodigd werd voor feestjes of mensen samen dingen planden zonder mij. Ik ben gelukkig ook bij een vereniging gegaan en dat heeft echt heel erg gewerkt. Dus als je bang bent dat je eenzaam gaat worden in je nieuwe studentenstad, ga ergens bij! En onthoud ook dat bijna iedereen nieuw is en nieuwe vrienden wil maken 🙂

 10. 4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

  Handige tips Sereen!:D
  xx

 11. 4 september 2012 / dinsdag, 4 september 2012

  Erg handige tips!
  Ik ben zelf ook heel verlegen en begin dit jaar in een hele nieuwe klas met nieuwe mensen. Best eng vind ik het, maar hopelijk heb ik wat aan je tips zodat ik niet snel meer er een beetje bij zit.

 12. stella
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Deze post vind ik echt top! Heb zelf te maken met nieuwe mensen in de klas. Ben blijven zitten helaas en was altijd al een van de oudsten en nu ben ik bijna 2 jaar ouder dan iedereen dus is er nogal wat verschil.. Ach.. Ik red me wel! Nog 1 jaartje en dan lekker studeren!

 13. Zina
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Het stomme is… toen ik dit artikel zag, grapte ik nog met mijn vriend van “Ha, is wel wat voor mij” en hij moest ook lachen. Maar goed, het is best confronterend. 20 jaar en ik ben al mijn vriendinnen verloren en nu echt “bang” voor contact met vrouwen. Sceptisch kan je het ook wel noemen. De enige vrienden die ik heb, komen bij mijn vriend vandaan en dat zijn allemaal mannen. Ik heb je artikel doorgelezen en elke keer als ik probeerde toenadering tot iemand te zoeken heb ik ook zeker gedaan wat jij hierboven noemt… maar goed. Het valt steeds in het water. Ik heb er geen behoefte aan, maar ik vind het wel jammer. Hardcore shoppen kan ik alleen met mijn moeder :< Ook geen straf hoor. Maar gelukkig duidt dit artikel erop dat meer mensen hier waarschijnlijk last van hebben, al weet ik niet of het op mijn leeftijd zo nog is. I'm rambling ;D Take care!

  • Nadine
   10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

   Ik herken mezelf daar ook in. Ik ben 24 jaar. Ik heb al meerdere keren (ong 5) vriendschappen gehad, maar ze zijn elke keer op niets uitgelopen. Ik weet de reden niet precies. Ja ik denk het wel, ben verhuisd bijvoorbeeld en ouders gescheiden, nieuw vriendje die zij miss toch leuker vond dan ze zei? etc. Ik heb nou 3 jaar geen echte vriendinnen meer. Vertrouw meisjes ook niet snel meer. Maar ik ben er nu ook uit dat ik het misschien gewoon niet zo nodig heb? Ik voel me alleen een beetje een raar persoon omdat elk meisje vriendinnen heeft! (Zo lijkt het) maar ik heb mijn vriend, zus en moeder waar ik goed mee kan praten. Die kennen mij en die vertrouw ik. Ik wil ook een vriendin die me echt neemt zoals ik ben en me niets opdringt. Dus voordat ik zo iemand tegenkom hou ik het zoals het nu is.

 14. Tialda
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Handig! morgen heb ik kennismakingsdag op mijn opleiding. (schoonheidsspecialiste) Bedankt voor de tips!

  xxx

 15. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk artikel ! Ik was vroeger erg verlegen en durfde niet zoveel. Daardoor ben ik denk ik heel wat vriendschappen misgelopen en hou ik me zelfs vandaag nog steeds een beetje op de oppervlakte met nieuwe mensen. Maar terzelfdertijd ben ik een paar jaar geleden meer opengebloeid en nu begin ik zo tegen mensen te praten en maak ik algauw nieuwe kennissen die later al dan niet vrienden worden.

 16. Kimmy
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Ik vind dit best prettig om te lezen en zeker iets om goed te onthouden! Ik woon samen met mijn vriend en ik ben arbeidsongeschikt dus het is best lastig om contacten te maken… 2 jaar geleden had ik wel vriendinnen maar toen na een onderzoek het een en ander bleek hoorde ik op een gegeven moment niks meer van ze. Pogingen tot contact werden helaas door ze genegeerd..

 17. Annika
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  goede tips!
  alleen soms komen er ook mensen op jou af, waar je eigenlijk geen vrienden mee wilt zijn. dus je moet wel goed opletten of de ander ook spontaan en aardig doet enzo
  ik vind het altijd zo moeilijk om tegen mensen te zeggen dat ik niet wil, vooral als ze zo aan je plakken… :S

 18. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Handige tips! Ik heb altijd al moeite gehad met vriendinnen maken omdat ik best verlegen ben 🙁 vaak vinden mensen me ook dan saai omdat ik best stil ben als ik iemand net ken. Daarom heb ik nu ook al heel lang geen vriendinnen al vanaf de middelbare school heb ik niet echt vriendinnen gehad en ik ben nu 19. Soms vind ik het echt kut, ik heb gelukkig wel een hele lieve vriend maar soms zou ik toch ook wat leuks willen doen met een groepje vriendinnen ofzo maarja..

 19. Genevieve
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk 🙂

 20. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Hele goede tips, ik ben zelf niet zo goed in het maken van nieuwe vrienden. Deze tips houd ik in mn achterhoofd(a)

 21. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Hier heb ik wat aan! Dankjewel Serena <3

 22. Mingo
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk artikel! Ik wilde even zeggen dat ik je website altijd met veel plezier lees, je schrijft ook echt met veel humor! Ik denk dat je het nog ver zult schoppen in de jounalistieke wereld 🙂 ga zo door!

 23. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk en handig artikel 😀 x

 24. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Hey Serena, ik vind dit echt een goed artikel 🙂 Ik herken mezelf heel erg in jou ”verlegen Serena” verhaaltje!

 25. SelenaChristina
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Goeie tips. Zelf ben ik niet slecht in het maken van nieuwe vrienden ^^
  but my mother stays my best friend <3

 26. MN
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  HANDIG!!! Vandaag was mijn allereerste schooldag op een nieuwe middelbare school. Ook al ben ik niet zo beroert in vrienden maken, ik weet zeker dat er nuttige tips in staan. (moet het namelijk nog lezen) Xjes

 27. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Brr dit artikel komt op een scary goede timing. Ik heb gelukkig nooit echt moeite met vrienden maken/contacten leggen maar toch vind ik ergens alleen binnenstappen als nieuweling altijd eng (wie niet) 😉 Ik ga volgende week na jaaaren niks meer te hebben gedaan terug beginnen dansen. Ik heb me ingeschreven voor een compleet nieuwe stijl op een compleet nieuwe dansschool en vind het super spannend.

 28. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Erg handig artikel! Ik zit nog op school, en ben nu in een nieuwe klas terecht gekomen, dus dit is zeker handig:)

 29. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Goede tips, zelf vind ik het niet super lastig om nieuwe vrienden te maken, op de een of andere manier vind ik altijd wel een klik met de ander. Zelfde hobby s, interesses etc. Aaah, dat verlegen meisje dat pingpongt, how cute!

 30. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Erg leuk artikel! Dit steunt toch wel mijn voornemen om meer op mensen af te stappen inplaats om vanaf een afstandje te kijken hoe mensen met elkaar omgaan =]

 31. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  dit artikel komt precies op tijd! morgen moet ik weer naar school en waar ik vorig jaar met al mijn vriendinnen in de klas zit ben ik dit jaar als enige uit die klas gekickt en in een andere klas gezet, waar ik precies niemand ken. Daarnaast ben ik ook niet echt stereotype ‘makkelijke prater’, het kost voor iemand bij mij altijd moeite om in mijn vertrouwelijke cirkel te komen, en pas dan kan ik echt ellenlange gesprekken met iemand hebben – anders ben ik niet zo’n prater! Ik ga je tips morgen direct uitproberen, ik hoop dat ‘t wat makkelijker word. Thanks!

 32. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Heel handig artikel! En soms is het makkelijk gezegd dan gedaan maar deze tips helpen in ieder geval de goede kant op.

 33. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Wat een goed artikel, thanks 🙂
  Ik vind het altijd heel spannend om nieuwe mensen te leren kennen, maar ook mensen uit mijn klas die ik nog maar oppervlakkig ken. Ik probeer wel altijd een gesprek te starten, maar op een gegeven moment weet ik niet goed meer wat ik moet zeggen. Dit jaar heb ik weer een nieuwe klas, dus ik ga ervoor!

 34. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk artikel. Ik denk dat best veel mensen hier iets aan hebben!

 35. Marieke
  3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Leuk artikel, het zijn van die dingen die je wel weet, maar onbewust.

 36. 3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

  Super leuk geschreven! Ik ben vandaag begonnen met me studie, en mijn tip is om sowieso mee te gaan naar het introductie kamp als die er is! Je ontmoet gelijk heel veel mensen die elkaar niet kennen, en een gesprek heb je zo gestart. Nu durf ik wel gewoon te lachen en gesprekken te starten, maar dat was vroeger net als jou haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *