How-to: love yourself

Met de Feestdagen voor de deur en zelfs al wat sneeuw in het land kan het niet anders of de sfeer zit er al goed in. Met Kerst vieren we natuurlijk de geboorte van Jezus, maar waar het de laatste jaren misschien nog veel meer om draait is samenzijn met dierbaren, liefhebben en liefdadigheid. We omringen ons dus graag met de mensen van wie we houden, maar… hou jij eigenlijk wel van jezelf?

Een bekend gezegde luidt ‘je kan pas van een ander houden als je ook van jezelf houdt’ wat wil zeggen dat je pas echt je hele hart aan iemand kan geven nadat je jezelf volledig hebt geaccepteerd. Ik weet niet of dit waar is, want ik denk dat er bijvoorbeeld veel moeders zijn die niet 100% tevreden zijn met zichzelf maar door het vuur zouden gaan voor hun kinderen. Toch is het belangrijk om wel van jezelf te houden en om dat regelmatig duidelijk te maken aan je kinderen, aldus deze moeder van twee dochtertjes. En gelijk heeft ze!

Van jezelf houden, hoe moet dat? Gaat dat automatisch, kun je dat leren, of wordt je al van jezelf houdend geboren? Hoe jouw situatie ook is, hieronder heb ik een aantal tips voor jullie verzameld die ervoor kunnen zorgen dat je weer/meer van jezelf gaat houden.

#1 Wat vind je leuk aan jezelf?
Het is heel simpel: stel jezelf de vraag ‘wat vind ik leuk aan mezelf?’ en beantwoord deze. In je hoofd, of schrijf het op. Zoiets is best lastig hoor, vooral omdat je er eigenlijk niet zo vaak bij stilstaat wat er nu zo leuk aan jou is. Maar, als je erover nadenkt denk ik dat je best een aantal punten kunt benoemen. Benoem zowel positieve punten aan je uiterlijk als innerlijk. Ze zijn er echt!

#2 Wat vinden anderen leuk aan jou?
Het is weliswaar een beetje awkward, zo overduidelijk naar complimentjes vissen, maar soms is het wel even goed om het van anderen te horen. Vraag aan je dierbaren wat ze nu zo leuk aan je vinden en om welke redenen ze van je houden. Je zal zien dat ze met punten aan komen zetten waar je zelf niet eens op gekomen zou zijn! Dat moet je vast een goed gevoel geven. Wanneer je begrijpt waarom andere mensen van je houden kun je misschien ook beter begrijpen waarom je van jezelf zou moeten houden. You’re lovable!

#3 Wees trots op wat je wél hebt
Het is zo makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen, maar geloof me, wanneer je stopt met vergelijken zal je meteen een stuk gelukkiger zijn. Ik betrap mezelf er ook op hoor, en logisch ook met magazines, tv en internet vol knappe modellen en celebrities. ‘Ik wil ook zo’n glad en egaal huidje’ denk ik dan (zonder er bij stil te staan dat foto’s altijd worden gephotoshopped en dat er dikke lagen make-up bovenop liggen). Maar wie houden we nou voor de gek? Wat ik bijvoorbeeld erg mooi vind aan mezelf zijn mijn haren. En ik ben ook blij met mijn zowel creatieve als zakelijke instelling.  En dat is waar je je op moet focussen. Wees trots op wat je wél hebt en wat je wel erg mooi en goed vind aan jezelf in plaats van de dingen die je niet hebt of die een ander (zogenaamd) beter doet dan jij. Jij bent mooi en leuk zoals je bent, mensen houden van je zoals je bent, dus waarom is het zo moeilijk om van jezelf te houden zoals je bent? En trouwens, heb je er wel eens over nagedacht dat de dingen waar jij op het moment niet tevreden over bent eigenlijk gewoon heel mooi zijn? Dus hou van je neus, je witte huidje en je rode haren! Wees er trots op!

#4 Vergeef jezelf of doe er iets aan
Van jezelf houden is jezelf accepteren. Ik kan me best voorstellen dat het moeilijk is om van jezelf te houden wanneer je een grote fout hebt gemaakt, iets waarvan je ontzettend veel spijt hebt. Als je dit niet van jezelf kunt accepteren kun je twee dingen doen: 1. het toch proberen te accepteren door jezelf te vergeven, of 2. er iets aan doen. Fouten kunnen in de meeste gevallen rechtgezet worden, dus je kunt er voor kiezen om daar werk van te maken. Behoort dit niet tot de mogelijkheid dan is het enige wat je kunt doen jezelf vergeven. Iedereen maakt fouten, niemand is perfect. Het hoort er nu eenmaal bij in het leven.

#5 Steek ze in je zak, die complimenten
Schuif jij complimentjes altijd beleefd aan de kant? Stop hier onmiddellijk mee! Wanneer iemand een compliment aan je uitdeelt neem je dit vanaf NU gewoon aan. Dus als iemand tegen je zegt ‘wat een leuk jurkje heb je aan zeg!’ dan zeg jij ‘Goh, dankjewel!’ in plaats van ‘Nee joh, dit ouwe ding? Heb ik al 5 jaar, gewoon van de Hennes hoor!’. En als iemand tegen je zegt ‘Wow, gefeliciteerd met je diploma’ dan zeg jij ‘Bedankt, ik heb er hard voor gewerkt’ in plaats van ‘Ach, stelt niet zo veel voor hoor, iedereen heeft het gehaald dit jaar’. Hoe moeilijk kan het zijn? Kijk iemand aan, glimlach en bedank. Steek ze maar in je zak, die complimenten! You’re worth it! Je mag best wel eens trots zijn op jezelf, daar is absoluut niets mis mee. Tijdens mijn zoektocht naar mooie quotes vond ik dit korte, aandoenlijke blogje wat ik graag met jullie wil delen.

#6 Verander je instelling
Het is lastig om van de ene op de andere dag het roer om te gooien wat je zelfbeeld betreft, meestal gaat zoiets heel geleidelijk. Probeer in elk geval stukje bij beetje in jezelf te geloven en wees niet te hard voor jezelf. We zijn altijd het meest kritisch op onszelf, maar waarom? Zou je ook zoveel kritiek hebben op anderen? Focus op je goede eigenschappen en mooie features, wees blij met wat je hebt, accepteer jezelf zoals je bent, neem complimentjes in ontvangst en stop ermee jezelf te vergelijken met anderen. Hou van jezelf en wees gelukkig met jezelf, en je zal zien dat het leven ineens een stukje leuker is geworden.
Ik moet zeggen dat ik behoorlijk veel van mezelf hou, ik ben erg tevreden. En denk maar niet dat ik perfect ben! Ik hoop dat mijn tips jullie op weg kunnen helpen naar het niet alleen accepteren van jezelf, maar ook het houden van jezelf. Ik wil dat jullie helemaal hoteldebotelfurliefd worden op jezelf en dolgelukkig in het leven staan. Dat wens ik echt iedereen toe. Mochten jullie nog goede tips hebben voor de andere bezoekers, please share.

Ik ben benieuwd naar jullie verhaal. Hou jij van jezelf? En waarom wel of waarom niet?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

89 Reacties

 1. Laura
  20 februari 2013 / woensdag, 20 februari 2013

  Super goede blog! En leuke quotes! x

 2. Anoniem
  30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Heel erg mooi artikeltje Serena!

 3. Kitzen
  15 december 2012 / zaterdag, 15 december 2012

  Dit is een zeer mooie post!
  Mijn vriend heeft het ook moeilijk van zichzelf te houden en aanvaard nooit een compliment, dus spreekt ze altijd tegen. Wat ik nu doe in plaats van te zeggen:
  “Je bent echt wel mooi” is zeggen dat IK hem mooi vind, want hier kan die me niet op tegenspreken. “Wat ik vind” is niet aan hem om over te discusiëren!
  En ik vind hem echt knap, lief en jazeker sexy! Als hij het maar eens inzag, of me op zijn minst gelooft!

  Xx. Kitzen

 4. Veerle
  10 december 2012 / maandag, 10 december 2012

  Mooi geschreven, bedankt voor de tips. Een keer niet die kijk in de spiegel en zeg… tips.

 5. 6 december 2012 / donderdag, 6 december 2012

  Hallo. Wat een leuk artikel! En wat een goede timing gezien velen van ons in een winterdip zitten. Ik kon dit berichtje ook wel gebruiken. Aan jezelf denken in goede punten is zoveel moeilijker dan de slechte dingen die in rijen voor je klaarstaan. Misschien is het voor veel meiden fijn om het ergens op te schrijven of als wallpaper op je computer zetten, zodat je er telkens aan herinnerd wordt.

  De laatste tijd weet ik niet zo goed meer wat ik ben, wat ik goed of juist fout doe. Ik studeer nu even in Frankrijk en ik hoop dat het daardoor komt. Misschien verlies je toch wat identiteit in het buitenland. Je vertrouwde omgeving weg. Vrienden, familie, alles. Via een dikke omweg wil ik eigenlijk zeggen dat ik het nu niet weet. Mijn sterke punten. Ze zijn nu even onvindbaar. Of misschien komt alles morgen weer, gezien ik nu allang zou moeten slapen ;).

 6. 5 december 2012 / woensdag, 5 december 2012

  Ik vind het best moeilijk om van mezelf te houden omdat mijn zelfvertrouwen helemaal naar beneden is gegaan toen ik veel gepest werd.

 7. 5 december 2012 / woensdag, 5 december 2012

  Wat ik mooi artikel. Ik heb hier echt een tijd problemen mee gehad, gelukkig begint het steeds meer te komen.

 8. E.
  5 december 2012 / woensdag, 5 december 2012

  Wat lees ik mega veel onzekerheid in de comments trouwens.
  Je zelfbeeld heeft echt invloed op hoe mensen je behandelen. Mijn vriend weet dat ik zelfverzekerd ben en dat heeft invloed op hoe hij mij behandeld. Zijn ex is een mega onzeker meisje en die heeft hij ook heel slecht behandeld. Heel triest en heel zielig en dat verdiende ze ook echt niet maar het was een vicieuse cirkel geworden.
  Zelfvertrouwen is je allergrootste wapen in het leven en de sleutel tot succes.

 9. E.
  5 december 2012 / woensdag, 5 december 2012

  Die moeder; zo zijn mijn moeder en oma ook.
  Mijn opa vond mijn oma de aller aller mooiste vrouw op aarde tot de dag dat ze stierf en mijn moeder heeft ook gewoon een goed zelfbeeld, ze weet dat ze een mooie vrouw is en ze heeft ons ook altijd het gevoel gegeven dat we mooie meisjes zijn en dat je een compliment moet accepteren. Ik zeg ook ALTIJD: dankjewel.
  En ik strooi heel graag met complimentjes. Als ik iets leuk of mooi vind aan iemand ben ik nooit afgunstig maar zeg ik dat ook altijd tegen diegene. Al is het een vreemde!

 10. eminee
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Oh girl, you inspire me! Ik heb de vierde quote ingelijst en gelijk opgehangen in mijn slaapkamer, prachtig! Zo in de hoop dat ik wel wat meer van mezelf kan (leren) houden, ik doe dit absoluut niet namelijk.
  Ik heb constant en elke dag maar weer opnieuw het gevoel alsof ik iedereen om me heen alleen maar pijn doe, af en toe heb ik wel mijn momenten dat ik een beetje van mezelf durf te houden maar dat is dan ook snel afgelopen.

  Dankzij jou artikel hoop ik (in de toekomst) wat meer van zelf te houden 🙂

 11. 4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Ik heb er heel lang moeite mee gehad, ik vond mezelf altijd spuuglelijk. Maar nu, op mijn 26ste en met eindelijk “de ware” gevonden te hebben kan ik tevreden in de spiegel kijken. Mijn karakter is wel iets waar ik altijd fier op geweest ben eigenlijk 🙂

 12. Rianne
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Mooie tips! Ik denk dat ik redelijk van mezelf hou.

 13. 4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Mooi stuk Serena! Dank!

 14. 4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Vooral dat vergeven vind ik moeilijk..

 15. Anoniem
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Ik heb al jaren heel veel moeite met van mijzelf te houden. Met alles wat ik doe denk ik: ik kan het niet of ik doe het niet goed genoeg. Als anderen het een prestatie vinden, wuif ik het inderdaad weg en zeg dan ja maar het kon beter of het was niet goed genoeg. Ik vind mezelf te dik, niet knap genoeg, niet slim en denk ook dat ik dingen niet goed doe. Ik kan geen mooie features van mijzelf opnoemen en daarnaast vind ik dat ik meer uit het leven moet halen. Anderen zijn altijd beter. Daar komt het op neer. Begin van het jaar heb ik de stap gezet om naar een psycholoog te gaan. Dit heeft mijn ogen geopend. Ik realiseerde me dat ik inderdaad geen complimenten accepteer. Dit moest ik leren. Leren dat ik goed bezig ben. Ik moest positief worden. Als huiswerk kreeg ik de opdracht een witboek bij te houden (opschrijven van positieve dingen). Dit kon heel klein zijn: ik accepteerde een compliment en zei dankjewel. Nu nog steeds werk ik aan mijzelf. Ik baal er wel van. Want mijn negativiteit beperkt mij in het leven. Ik hoop positiever te kunnen worden en van mijzelf ga leren houden. Bedankt voor je fijne artikel. Het herinnerde mij weer even aan dat ik niet zo over mijzelf mag denken.

  Xxx

 16. 4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Heel mooi geschreven 😀 x

 17. Tiana
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  wauw serena!
  Jij hebt echt een talent voor schrijven. Wat een prachtig artikel.

 18. Ann.
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Mooi artikel! Je hebt helemaal gelijk!
  Ik denk ook dat we niet meteen ‘je bent arrogant’ moeten roepen of denken zodra iemand iets positiefs zegt over zichzelf.
  Dit is juist goed!

 19. Naomi
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Ahh man, ik houd echt niet van mezelf en ik snap niet hoe je van jezelf kan houden, me moeder zegt altijd dat ik niet zo onzeker of ontevreden moet zijn omdat ze vind dat ik heel mooi ben en er geen reden voor heb enzo maar dat zeggen alle moeders en idk ik ben gwn onzeker. En mensen denken altijd dat ik veel zelfvertrouwen heb omdat ik uitbundig ben en sociaal en extravert enzo maar ik ben alsnog wel onzeker. Niet omdat ik mezelf nou zo lelijk vind ofzo maar er zijn zoveel dingen die ik zou willen veranderen pfff ik weet het niet ik ben het gwn..

  • E.
   5 december 2012 / woensdag, 5 december 2012

   Het is ook goed om naar verbetering te streven, ik hou van mezelf en ben blij met de persoon die ik ben en kan mezelf recht aan kijken in de spiegel maar zeker weten dat ik verbeterpunten heb, en dan vooral op innerlijk. Ik ben de Dalai Lama niet!
   Iedereen heeft zijn unieke schoonheid maar het is waar, ECHTE schoonheid zit van binnen.

 20. Diana
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  aah die column van die mama is heel inspirerend.
  weet je serena volgens mij ga jij ook heel leuke moeder worden.

 21. Seva
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Goed artikel, van je zelf houden valt toch ook onder jezelf regelmatig trakteren op een middagje vrij/shoppen/cadeautje kopen omdat je vind dat je dit echt verdiend hebt?

  haha want zo koop/trakteer ik mijzelf, zojuist net om half 4 nog op de Christian wenkbrauwpoeder en op de Beyond Cozy nagellak van Essie.
  Gewoon omdat ik het verdiend heb, ik zeg ook altijd als een ander het niet doet dan moet je het zelf maar doen. Onder het mum van ‘je hebt het verdiend’.

  Mocht het er niet onder vallen dan hou ik alsnog veel van mijzelf. Er zijn dagen dat ik minder van mezelf hou maar dat komt dan omdat ik een puistje gekregen heb en ik daar niet vrolijk van wordt. haha maar dat heeft iedereen denk ik wel.

  Accepteer jezelf zoals je anderen ook accepteert, iedereen is mooi zowel van binnen als buiten, vergeet jezelf niet want ook jij valt onder ‘iedereen’.

  liefss.

  • Diana
   4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

   onder het mOm, niet mum 😛
   Maar idd je verdient het <3 mooie make-up is altyd leuk xd

 22. 4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Heel erg bedankt voor deze tips. Ik moet echt wat aan mijn zelfbeeld gaan doen, die is zo slecht dat ik mezelf dingen aanpraat waardoor ik continu chagrijnig ben en ik al mijn vriendinnen kwijtraak, dus deze tips zijn zeker welkom 🙂

 23. Annika
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  wat een leuk artikel! dat plaatje van “you are so loved” is echt leuk! ik krijg meteen inspiratie om ook zoiets te maken! moet alleen nog even een leuke tekst verzinnen 😛
  maar dat is misschien wel iets dat ik leuk aan mezelf vind: dat ik creatief ben. ik krijg ook vaak complimentjes over mijn tekeningen of telefoonhoesjes, tassen, etuis, sleutelhangers, armbandjes. dat is altijd wel leuk om te horen 🙂

 24. Evelyn
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Hoi!
  Wat een leuk stukje! Op dit moment kan ik dit soort encouragement wel gebruiken en het is zeker inspirerend. Ik probeer ook van mezelf te houden en meestal vergaat het me redelijk goed, maar nog lang niet zo goed als zou moeten.
  Ik zou meer van zulke inspirerende blogs van je zeker waarderen!
  Keep up the good work 🙂

  xxx

 25. Saartje
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Mooi artikel! Dit soort artikels vind ik van tijd tot tijd erg fijn om te lezen. Serena, ben jij ook gelovig?

  • Evelyn
   4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

   Ja, daar ben ik ook erg benieuwd naar, je visie op het gebied van religie!

 26. Jolien
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Ik ben perfect, voor mezelf:)
  haha nee ik hou wel veel van mezelf en heb een goed zelfbeeld, tja waarom, t maakt alles veel leuker hoor! echt!
  okee ik ben dan maar 16 jaar maar het is echt, ook dan kan je gelukkig zijn 🙂

 27. 4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Goed geschreven, het is inderdaad erg belangrijk om van jezelf te houden! Ik geef toe, soms vind ik dat wel moeilijk. Maar tegenwoordig schrijf ik alle complimentjes die ik krijg over mezelf (of voor bepaalde sport/schoolprestaties) op, zodat ik ze later kan teruglezen als ik me weer wat minder voel. En het helpt echt, ik voel me er vaak echt een stuk beter door. Ook omdat ik me dan besef dat ik echt wel complimentjes krijg en mensen me een leuke meid vinden.

 28. suus
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Mooi artikel,

  Toen ik het las besefte ik bij mezelf dat ik hier bijna nooit bij stil sta.
  Ik ben gelijk de vragen gaan beantwoorden en voelde me gelijk nog happier!
  Wat een goed doordacht artikel Sereen, ik denk vele andere Beautylabbers hier een hoop van kunnen leren!

 29. Nina
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Wauw ! serena ik vind dit echt geweldig om te lezen !! het geeft je vooral veel zelfvertrouwen p.s je site bezoek ik niet heel lang maar ik ben zeker van plan om het te doen !

 30. 4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Eigenlijk vind ik mezelf best leuk en aardig. Maar er zijn ook mensen die duidelijk laten merken dat ze er heel anders over denken:)

  Toen ik mijn kind ooit vroeg van wie hij het meest hield antwoordde hij “van mezelf, anders kan ik ook niet van anderen houden”. Daarna kwamen God, Jezus en Maria, maar ik werd nog net voor zijn vader genoemd:)

 31. n
  4 december 2012 / dinsdag, 4 december 2012

  Gaat bij mij wel wat dieper helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *