Happy Nose!

Tussen de comments van het Beauty Quote artikel van Marilyn Monroe over imperfecties viel het me op dat de neus (de grootte, de vorm) erg vaak voorkwam als iets wat door jullie wordt gezien als imperfectie. Wow, seriously? Ik ben nog nooit iemand tegengekomen waarvan ik denk dat diegene vast heel ongelukkig moet zijn met zijn of haar neus. Ik vind dat we blij moeten zijn met onze neuzen! Waarom, dat lees je hieronder.

De neus is het middelpunt van je gezicht en het kenmerkt dan ook sterk je uiterlijk. Mensen die een nosejob laten doen zien er na de operatie (en het herstel) dan ook heel anders uit. Ze lijken niet meer op zichzelf. Je neus is erg bepalend voor je identiteit en niet te vergeten je afkomst. Zou jij die willen veranderen?
Een klein beetje smaller, dat gekke bobbeltje weg laten schaven, een minder hoge neusbrug of een leuk wipneusje, als we het toch voor het zeggen zouden hebben dan weten we allemaal wel iets te verzinnen om onze neus een tikkie (letterlijk en figuurlijk) te verbeteren. De realiteit is echter dat we het nu eenmaal niet voor het zeggen hebben en dat we moeten roeien met de spanen die we hebben. Je bestaat uit 50% van je vaders DNA en 50% van je moeders DNA. God (of als je daar niet zo van bent, je ouders) hebben jou je uiterlijk gegeven en je gemaakt zoals je nu bent. Hier moet je het gewoon de rest van je leven mee doen.
Tenzij je wat aan jezelf laat sleutelen.

Echter heb ik een aantal redenen bedacht waarom je juist blij zou moeten zijn met je neus. Komen ze:
 • Allereerst geeft je neus je de mogelijkheid om te kunnen ruiken en proeven. Je neus is dus functioneel, handig en eigenlijk onmisbaar.
 • Je neus laat je afkomst zien. Er zijn bevolkingsgroepen die kenmerkende neuzen hebben zoals Turken, Joden en Aziaten. Wees trots op je afkomst en dus ook op je kenmerkende neus.
 • Er is haast geen fijner gevoel dan even lekker niezen. Haaaaatsjoe!
 • Heb je een grote neus of een haakneus? Brillen en zonnebrillen zitten extra stevig en zullen niet snel afzakken of -glijden.
 • Je neus geeft je ‘karakter’. Juist als zich er een litteken of bobbel op bevindt, als hij scheef staat of als hij gewoon erg groot is. Denk eens aan Adrien Brody, Owen Wilson, Cameron Diaz (die haar neus overigens wel meerdere keren heeft laten corrigeren na een breuk) of Barbra Streisand. Alledrie hebben ze een karakteriserende neus en in het geval van Owen Wilson (op meerdere plekken gebroken geweest) en Barbra (een kenmerkende Joodse neus) zijn ze mede door hun neus beroemd geworden.
 • Vind je je neus te groot? Bekijk het dan zo, je ademt per ademhaling veel meer zuurstof in dan iemand met een klein, plat neusje. Meer zuurstof naar je brains dus, wat zorgt voor betere prestaties! Ok, ik weet dat het niet wetenschappelijk bewezen is, maar het klinkt wel erg plausibel toch?
 • Bovendien schijnt het zo te zijn dat mensen met een grote neus beter kunnen ruiken. Nu ik erover nadenk, parfum ‘neuzen’ (de persoon die een geur ontwikkelt) hebben eigenlijk nooit een klein subtiel neusje. Het zijn altijd vrij grote rakkers.
 • Je neus kan in sommige gevallen aandacht trekken. Als je het goed speelt kun je deze aandacht omzetten naar positieve aandacht. Yeah, that’s right. Flirt er maar op los. Met die oogverblindende oogopslag let niemand meer op je neus. Trust me.
 • Ik weet niet of jullie het ook kunnen, maar ik kan met mijn neusvleugels wapperen. Altijd leuk om het ijs te breken op verjaardagen ‘zeg, kan jij dit ook?’ *wapper, wapper*. Er zijn ook mensen die met hun neus kunnen fluiten, hoe cool is dat?
 • Lange neus? Hij waarschuwt je wanneer je te dicht bij bepaalde objecten in de buurt komt (waar een ander keihard tegen een glazen deur oploopt ben jij al lang en breed gewaarschuwd, ha!).
 • Als je neus in de weg zit met zoenen dan moet je wel inventief zijn om toch nog goede kussen uit te delen. Het bevorderd dus je inventiviteit, creativiteit en originaliteit en je tegenspeler zal het heus geen probleem vinden om vaak te oefenen om de juiste hoofd-stand te vinden 😉
Dit waren even een aantal redenen die ik zo uit mijn hoofd heb getrokken, maar ik weet zeker dat er nog meer redenen zijn om blij te zijn met je neus. Koester je neus. Wees er trots op. Hij maakt wie je bent. Leer er mee te leven, mocht je er ontevreden over zijn, want zo zie je er nu eenmaal uit. Laat je ogen extra spreken met make-up of ‘shape’ je neus wat smaller of korter, als je de aandacht af wil leiden. 
Hoewel ik best tevreden ben met mijn neus, vind ik het minder mooi dat ‘ie zo naar beneden buigt als ik lach. Op de foto helemaal bovenaan kun je dat goed zien, vandaar dat ik die foto had uitgekozen. Ik heb een typische ‘Scholten’ neus, de neus van de familie van mijn oma. Mijn neus lijkt op die van mijn vader, maar dan iets minder groot. Ik vind het leuk dat mijn neus een kenmerk is waaraan je kunt zien dat ik een dochter van mijn vader ben. Omdat mijn vader blank is en mijn moeder bruin zeggen mensen al snel dat ik het meest op mijn moeder lijk, maar mijn on-Aziatische neus ‘verraad’ onder andere dat ik ook blank bloed door mijn aderen heb stromen. En daarom ben ik er blij mee. Ik ben trots op mijn afkomst en daarom ben ik ook trots op mijn neus. 
Papa en ik
We leven in een wereld waarin we streven naar perfectie. De perfecte wenkbrauwen, de perfecte kleur lippenstift, de perfecte schoenen en de perfecte neus. Alles moet maar klein, ongebobbeld en smal zijn, het liefst met een subtiel guitig wipneusje en wat sproetjes eroverheen gesprenkeld. Wie heeft dit prototype van de perfecte neus ooit bedacht? Je neus is perfect zoals hij is, omdat hij van jou is en omdat er nog voor je geboorte is bepaald dat jouw neus er zo moest komen uit te zien. En om alle bovengenoemde redenen, uiteraard.
LOVE YOUR NOSE!
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

11 Reacties

 1. Lous
  22 maart 2021 / maandag, 22 maart 2021

  Ik heb de neus alla Babra Streisand. Als jong meisje had ik het er erg moeilijk door de opmerkingen die ik er over kreeg.
  Bij een joodse winkel werd ik na soleciatie direct op mijn neus aangenomen (er werkte alleen jodinnen).
  Barbra Steisand was nog niet in beeld.
  Nu spiegel ik mij aan deze mooie vrouw.
  Ik heb mooie ogen en nog een hele mooie huid (ik ben 82) en nog weinig rimpels.
  Nu ik.naar mijn foto’s van vroeger kijk denk ik: had ik toen maar geweten hoe mooi ik toen was, was ik toen veel gelukkiger geweest.Ik was alleen maar gefocust op die lelijke neus.
  Meisjes.Jullie moeten niet naar de details kijken van je gezicht, maar het geheel. Zelfs als je vreeslijk lelijk bent Leuk lelijk is ook mooi. Een oude vrouw zij tegen mij, toen ik vroeg of zij mij mooi vond.
  Meisje zij ze, meisje je bent niet knap, je bent niet mooi, maar je bent aantrekkelijk, en dat is mooier dan mooi.

 2. 2 november 2016 / woensdag, 2 november 2016

  bedankt serena <3 ookal is dit al een oud artikel, ik ben er onzeker en je hebt me weer wat moet gegeven. 🙂

 3. Cristina
  26 oktober 2014 / zondag, 26 oktober 2014

  Ik ben heel ongelukkig met mijn mega grote neus. Ik probeer het te accepteren, maar dat lukt niet. Ik zit vaker te huilen en ik wil als ik 18 ben zo graag een neuscorrectie/verkleining laten doen, maar het is zo duur en in een jaar heb ik echt geen 5000 euro bij elkaar. Ik vind het echt verschrikkelijk…

 4. Lies
  10 april 2014 / donderdag, 10 april 2014

  Dit artikel heeft me toch wel een stuk beter laten voelen over mijn neus.
  Bedankt daarvoor 🙂

 5. Viewtje
  1 juni 2013 / zaterdag, 1 juni 2013

  Na heel lang nagedacht te hebben heb ik besloten om wel wat aan mijn neus te laten doen. Hij is twee keer gebroken geweest en ondanks dat mijn neus niet super lelijk is, stoor ik me dr aan. Ik vind het spannend, maar zie er toch wel naar uit… I would love my new nose!

  • Serena
   Auteur
   1 juni 2013 / zaterdag, 1 juni 2013

   Wow spannend zeg! My god, dat wordt een hele operatie. Komt ie er daarna weer uit te zien zoals ‘ie was, zegmaar?

 6. lisa
  13 november 2012 / dinsdag, 13 november 2012

  ik heb een grote neus en mn bril zakt van mn gezicht af.. zucht

 7. s
  12 november 2012 / maandag, 12 november 2012

  Turken zijn Aziaten..

 8. Sita Lalta
  10 november 2012 / zaterdag, 10 november 2012

  Hallo Serena,
  Ik heb interesse om mijn lichaam te detoxen. Nou was ik aan het googlen voor het vinden van een goede detoxprogramma en ik zag jouw website ertussen staan.
  Ik las dat jij ook aan het detoxen ben geweest.

  Graag zou ik willen weten hoe je dat gedaan hebt. Ik zou graag je programma willen weten.

  Alvast bedankt.

  • Serena
   Auteur
   10 november 2012 / zaterdag, 10 november 2012

   met het boek ‘van gifbelt naar tempel’ of zoiets dergelijks, maar nu ik elke dag bietensap drink werkt het net zo goed! Ik raad je dat dan ook zeker aan. Zoek even op ‘bietensap’ op mijn site voor details!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *