How-to: Foundation voor de hele blanke huid

Toen ik de comments las van het artikel van Ilrish die tips gaf voor de donkere huid (klik hier), kwam ik erachter dat veel lezeressen ook graag tips wilden lezen voor de hele blanke huid. Ook voor deze huid is het moeilijk om een passende foundation te vinden. Gelukkig ken ik een onwijze bleekscheet genaamd Roxanne, mijn bijdehante Twitter buddy @Rockslam also known as Foxy. Foxy vertelt ons hieronder haar ervaringen en beste tips voor de hele blanke huid.

Bleekscheet. Spook. Lijk. Voel je je aangesproken? Fijn, welkom bij de club! Een bleke huid is voor veel meisjes (en ook sommige jongens) meer dan vervelend. Naast het ondergaan van de clichégrapjes die keer op keer herhaald worden (yawn!) en de constante vraag ‘of je je wel goed voelt’, is het ook op make-upgebied een ware nachtmerrie. Huppel je enthousiast met een nieuwe foundation uit Kruidvat, blijkt hij toch weer te donker te zijn. Doe je lekker smokey eyes, word je op mysterieuze wijze plots achterna gezeten door een horde panda’s (nee? that’s just me?). Probeer je een mooie bronzer uit, lijk je bij het in de spiegel kijken net een indiaan. Herkenbaar? Stay tuned!

Foundation/concealer

Laten we maar meteen beginnen met het allerlastigste: het vinden van een goede foundation. Je weet het of je weet het niet (en als je het niet wist, dan weet je het nu) maar de make-upindustrie heeft zo het idee dat de gemiddelde Nederlandse/Belgische vrouw een mooi getint huidje heeft. Daarom vind je hier in de rekken ook amper foundations die of heel licht of heel donker zijn. (In Amerika is de markt veel groter, dus daar verkopen ze dan ook meer tinten die wij hier niet kunnen krijgen.) De kans is dus groot dat jouw foundation een iets duurdere zal zijn (aangezien de high-end merken meer kleuren beschikbaar hebben).
Als je huid licht is, dan is hij waarschijnlijk ook vrij neutraal van kleur (…wit, dus). Dat wil zeggen dat roodheden of hyperpigmentatie dubbel zo hard opvalt. (Probeer je in te beelden dat je op een wit canvas makkelijker vlekken of kleuren ziet dan op een donkerdere ondergrond.) Net daarom is een aangepaste foundation super belangrijk! Omdat lichtere foundations zo schaars zijn, vind je waarschijnlijk niet meteen dé kleur die bij jou past. Daarom is het belangrijk zo goed mogelijk te blenden: onder je kin, naar je nek toe en rond je oren. Vergeet ook je haarlijn niet! Hetzelfde geldt voor concealer – blenden is key (je wil toch geen gele strepen op je gezicht?). Het is dan misschien niet meteen je ideale kleur maar je Snooki-gehalte wordt wel in toom gehouden.
Cheats from Foxy
Ik geef toe dat ik zelf nog steeds op zoek ben naar m’n holy pale op dit vlak (en ten gevolge soms ook wel eens buitenkom met een gele teint). Daarom speel ik af en toe vals. Hoe? Als m’n foundation te donker blijkt, dan meng ik hem met een witte foundation om hem lichter te maken. (Je kan ook je moisturizer gebruiken maar dan vermindert de dekking.) Veel foundations zijn tevens of geel of roze van kleur. Om een betere match te bekomen, kan je een gele (warme) en een roze (koele) foundation mengen om een iets neutralere kleur te krijgen. Tot slot gebruik ik royaal een wit of transparant setting poeder over m’n foundation heen om de kleur wat te neutraliseren. (Spray effe met Fix+ of iets dergelijks om een poederkop tegen te gaan.)

Om te proberen:
* MAC Face and Body (N1: wit)
* Illamasqua Skin Base (01: wit)
* Make Up Store Matt Foundation (Milk: lichte gele ondertoon, lichter dan MAC)
* L’Oréal True Match (favo van Dita en Cher) (N1: lichte gele ondertoon, donkerder dan Milk)
* Make Up For Ever HD Foundation (107: lichte roze ondertoon)

Blush/contour/highlighter
Vaak hoor ik wel eens dat je met zo’n bleke huid geen blush of contour kan aanbrengen omdat het te hard opvalt. Ladies, laat je niet in de luren leggen! Je kan alles dragen, jawel, ALLES! De magische woorden hiervoor zijn “met mate”. Ga op zoek naar een blush die of een contourpoeder dat je kan opbouwen. Qua blush kan je naar mijn mening elke kleur dragen. Let met shaping powder op dat je iets neemt dat weinig tot geen shimmer bevat en ga voor een iets koelere kleur (bruin, taupe) in plaats van een warmere (oranje, iek!). Zorg er in ieder geval voor dat de kleur je er niet doet uitzien of je net een worstelpartijtje hebt gehad met Pumba. Highlighters vormen niet echt een probleem voor bleke huidjes omdat ze vaak al licht zijn van zichzelf. Probeer highlighters met een overduidelijke roze of gouden gloed te vermijden.

Cheats from Foxy
Poeder een felle blush of een gepigmenteerd contourpoeder eerst af op je hand om het overtollige poeder eraf te krijgen. Breng je blush iets hoger naar je slapen toe aan in plaats van recht op je appeltjes – zo vermijd je dat verhoogde poppengehalte.

Om te proberen:
* mooi zijn: pruimtinten en peachy pinks/koraalkleuren voor blush
* Sleek Contour Kit/MAC Harmony/NYX Taupe voor contour
Oogschaduw
Wat mij betreft, geldt voor oogschaduw: anything goes! Ik vind dat je sowieso mag dragen wat je wil en dat er geen “regels” horen te zijn. Wees desalniettemin wel voorzichtig met pasteltinten en rode/roze oogschaduw. Pastel benadrukt de bleekheid van je huid en rode/roze oogschaduw in combinatie met wit doet je eruit zien alsof je net vanonder een brug komt gekropen (tenzij je het stylish doet natuurlijk).
bron: keikolynn.com
Cheats from Foxy
Experimenteer! Het voordeel aan een lichte ondergrond is dat je kan spelen met contrast. Probeer gerust die pikzwarte smokey eye uit! Rommel in je make-uptafel en ga na welke kleuren je ogen doet stralen en welke je er doen uitzien of je iets verkeerds heb gegeten.
Om te proberen:
* alles mag, alles kan – wat je maar in je bezit hebt!
* mooi zijn: taupe, grijs, navyblauw, chocoladebruin, olijfgroen en goud
Lipstick
Ook met lipstick kan je naar hartelust experimenteren. Knalkleuren staan jou waarschijnlijk waanzinnig goed. Pas een beetje op met ‘nude’ tinten – wat voor anderen nude is, is voor ons meestal nog te donker.

Om te proberen:
* mat rood voor die vintage look
* hot pink voor een flirty gevoel
* ga voor een nude lipstick op zoek naar een ‘tegenkleur’ – zijn je lippen van zichzelf iets rozer, ga dan op zoek naar een perzikkleurige lippenstift om de kleur te counteren (en vice versa).
Picture time!
Oké, misschien niet dé beste tip om te geven maar wanneer ik weet dat er foto’s worden getrokken, draag ik stiekem een primer of foundation mét SPF in. Jaja, ik weet het, dat is een no-no in make-upland! Maar doordat de flits weerkaatst, past m’n gezicht op magische wijze wel bij de rest van m’n lichaam 😉 Sssht! Don’t tell anyone!

Nog enkele tips…
Een bleke huid kan soms grauw of dof lijken. Om dit tegen te gaan kan je een primer gebruiken die je gezicht doet opleven, met een roze of peachy tint (bijvoorbeeld Benefit Bad Gal).
Met een huid als de onze kan je je het niet veroorloven uren te gaan liggen bakken in de zon (sproeten? verbrand je snel? pigmentvlekjes? juist, ja). Bescherm je huidje dus steeds wanneer je in de zon vertoeft (bijvoorbeeld Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense SPF 50).
Wil je toch graag een beetje bruiner lijken? Dan kan je événtuéél een bronzer gebruiken. Probeer er een paar uit en blijf alsjeblieft weg van de glitter bombs. Breng aan op je slapen, onder je jukbeenderen en op je neus. Een vleugje maar! (bijvoorbeeld MAC Golden, Bourjois Délice de Poudre, NARS Laguna). Ook bestaan er dagcrèmes waar een beetje zelfbruiner in zit zodat je geleidelijk aan een tintje krijgt (bijvoorbeeld Dove Sunshine dagcreme, Nivea Summer Beauty).

Tips via Twitter…

Aanraders:

Mengtips:

Vroeger was ik me heel zelfbewust van m’n bleke huid en heb ik zowat elke zelfbruiner op m’n snoet gesmeerd die maar bestond (hielp voor geen meter trouwens) maar nu ben ik er trots op. Listen up, all of you pale pretties! We zullen misschien nooit die sunkissed look of perfect gebronsde huid verkrijgen waar we soms zo jaloers op kunnen zijn. Maarrr zullen zij ooit de leading role als Sneeuwwitje wegkapen op Broadway? Kunnen zij een fab Halloweenpak tevoorschijn toveren zonder enige moeite (MJ ain’t got nothing on us!)? I don’t think so! Dus rep je naar de winkel op zoek naar een gepaste foundation, knal de dag door met felrode lipstick en Madonna brows en zing iedere dag luidkeels: “I’m see-through and I’m loving it!”.

Ik wil Foxy bedanken voor het delen van haar ervaringen en tips betreffende een lichte huid. Lees ook eens: ‘Summer Bummer – Witte Huid‘ en dan met name de comments. Mocht je niet blij zijn met je witte huidje, dan na het lezen van de comments zeker wel! Ik denk dat mijn bleke lezeressen hier zeker wat aan hebben, en als jullie aanvullende tips hebben deel ze dan zeker even bij de comments.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *