How-to: de perfecte tan met zelfbruiner

Een van de meest gevreesde beautyproducten is volgens mij de zelfbruiner. Zelf heb ik ook in de loop der jaren een angst ontwikkeld voor zelfbruiners en dan met name de angst om er na gebruik uit te zien als een gevlekte wortel. Programma’s als Jersey Shore met oranje Snooki’s en J-Woww’s werken ook al niet bevorderend. Om nog maar niet te spreken van Tanning Mom of tanning fail foto’s die over het internet worden verspreid.

Ik heb ooit een Dove bodylotion gebruikt die geleidelijk een zomerse teint zou opbouwen, en dat was eigenlijk wel fijn spul. Op een gegeven moment zag ik wel wat gekke bruine vlekjes tussen en toen ben ik er mee gestopt. Pas jaren laten heb ik het opnieuw geprobeerd, dit keer met budgetproof Self Tan Tissues van Kruidvat. Weer een jaar later waagde ik me weer aan de zelfbruiner, dit keer met de Marc Inbane Natural Tanning Spray. En vorige week heb ik me wederom overgegeven aan de zelfbruiner, omdat ik er heel bleekjes bijliep. De L’Oréal Sublime Bronze doekjes gaven mijn huid een hele natuurlijke, gezonde kleur met een mooie glow. Eigenlijk ben ik nu totaal niet meer ‘bang’ voor zelfbruiner. De laatste drie keren is het vlekkeloos (see what I did there?) verlopen.

sublime-bronze-voor-en-na_Nu heb ik als indo een getinte huid waardoor het een kleinere ramp zou zijn wanneer een zelfbruiner verkeerd zou uitpakken, dus dat is mazzel voor mij. Veel van mijn lezeressen hebben echter een blankere huid en zijn nog steeds bang voor een oranje ondertoon of vlekken. Of ik zelfbruiner wilde testen op mijn blanke stagiaires? Maar natuurlijk, ze wilden best een poging wagen. Alles voor de blog!

Als jullie mij volgen via Instagram dan weet je dat het bij Eline mooi is uitgepakt, maar dat arme Yolanda er bijliep als een gevlekt worteltje. De reacties waren meteen van ‘WAT EEN ROTSPUL!’ en ‘OH NEE, DUS NIETS VOOR MIJ!’, maar dit vind ik niet helemaal terecht. Ik snap dat jullie geschrokken zijn, maar de vraag die we eigenlijk moeten stellen is ‘Waarom heeft Eline geen vlekken en Yolanda wel?’.

Resultaat Eline;

Resultaat Yolanda;

Close-up Yolanda;

Inmiddels zijn we erachter waarom het bij Eline wel goed is gegaan en bij Yolanda niet. Zelfbruiner dien je aan te brengen op een schone, gereinigde huid. Het liefst vers uit de douche, met dagcreme, dat even in laten trekken en dan de zelfbruiner. Yolanda droeg echter foundation wat ze even snel voor het aanbrengen had verwijderd met lotion en een wattenschijfje. De kans is groot dat je stukjes mist, vooral rondom de ogen, maar het kan ook dat de lotion deels op de huid is blijven liggen. Ik heb Yolanda hoogstpersoonlijk ingewreven met het doekje, en ik weet bijna zeker dat ik alles heb gepakt, maar toch had ze vlekken. Het enige wat ik kan bedenken is dat er toch nog wat restanten foundation op haar gezicht zaten waardoor de zelfbruiner de huid niet kon bereiken, met een vlekkerig resultaat als gevolg.

Les 1: Breng zelfbruiner aan op een droge, gereinigde huid. Het liefst wanneer je onder de douche vandaan komt en nadat je dagcrème goed is ingetrokken en geen vettige laag achterlaat op je huid. Snel je foundation verwijderen en dan zelfbruiner aanbrengen is géén optie. Tenzij je eruit wilt zien als Yolanda.

Bovendien kun je het toch echt beter zelf aanbrengen, ook al vind je het eng. Jij voelt zelf veel beter aan waar je de zelfbruiner hebt aangebracht dan een ander.

Les 2: Breng je zelfbruiner altijd zelf aan of laat het door een professional doen. 

zelfbruiners_5Als je mijn artikel ‘Huid, pigment en hoe werken zelfbruiners?‘ hebt gelezen dan weet je dat zelfbruiners alleen de bovenste huidcellen kleuren, oftewel je dode huidcellen. Het trekt dus niet diep in de huid. Wil je extra lang genieten van je bruine kleurtje dan is het raadzaam om je huid te scrubben. Door scrubben haal je je dode huidcellen (deels) weg waardoor het langer duurt voordat de cellen die eronder zitten uiteindelijk van je lichaam af zullen vallen (dit klinkt een beetje goor, maar zo gaat het natuurlijk wel). Zonder scrubben blijft je bruine kleurtje zo’n 3 dagen mooi en met scrubben verleng je dit met 2 – 4 dagen.

Les 3: scrub je huid goed van te voren als je de tan langer wilt behouden. Gebruik je voor de eerste keer zelfbruiner en vind je het nog een beetje eng? Scrub dan juist niet, zodat de kleur sneller zal vervagen mocht het mis gaan. Scrub niet te hard en met een niet te grove korrel, om huidbeschadiging te voorkomen. Op deze plekken kan een zelfbruiner namelijk anders uitpakken. Probeer ook scrubs op oliebasis te vermijden, omdat de olie vaak als een film op je huid blijft liggen waardoor de zelfbruiner zijn werk niet kan doen.

lienscrub_7Goed, de huid scrubben en reinigen voordat je begint is een goed begin, maar hoe breng je zelfbruiner nu vlek- en streepvrij aan? Zelfbruiner is transparant, dus geen idee waar je al bent geweest en waar niet. Daarom is het ook zo lastig. Met doekjes moet ik zeggen dat het erg gemakkelijk gaat. Ik geef hier zelf de voorkeur aan. Doekjes wrijf je meerdere keren over één plek waardoor ik weet dat ik in elk geval geen plekken heb overgeslagen.

sublime-bronze-loreal_Verder kun je gebruik maken van tools, zoals een speciale handschoen waarmee je spray of crème goed en gelijkmatig kunt verdelen over je lichaam. Marc Inbane raad aan om de spray sneller op te laten drogen door middel van een föhn. Verder gebruiken ze een grote poederkwast die ze met ronddraaiende bewegingen op de huid inmasseren. Ook dit zou voor een vlekkeloos resultaat moeten zorgen.

Zelf heb ik hier een Tan Applicator Mitt liggen van St. Tropez. Het is niet echt een handschoentje, want je hand kan er niet in, dus ik zou eerder zeggen dat het een lapje/doekje is. Het is gemaakt van een heel fijn sponzig materiaal waarmee je de zelfbruiner kunt inmasseren in je huid. Met deze handschoen zou dat een vlek- en streepvrij resultaat moeten opleveren!

st. tropez tan applicator mittWat je ook doet, je kunt beter te veel dan te weinig gebruiken. Te veel is niet erg, je huidcellen kunnen maar tot een bepaald niveau een reactie aangaan en oxideren, maar te weinig levert vlekken op. Ga dus gerust zoveel keer over dezelfde plek om er zeker van te zijn dat je die plek hebt gehad. Maak ook zeker gebruik van tools (handschoen, borstel, föhn) om het resultaat egaler te maken.

Les 4: gebruik liever te veel dan te weinig en maak ook zeker gebruik van tools zoals een föhn, washandje of een poederkwast (afhankelijk van het soort zelfbruiner)

Dat gezegd hebbende, te veel zelfbruiner (of te vaak over dezelfde plek gaan) is niet voor iedereen weggelegd. Het ingredient DHA uit zelfbruiner gaat een reactie aan met de bovenste huidcellen waardoor deze bruin kleuren. Hoe bruin je uiteindelijk wordt heeft te maken met je huidskleur, maar ook met de pH (zuurtegraad) van je huid. Van te voren is er geen pijl op te trekken hoe een zelfbruiner op jouw huid zal uitpakken, dus het is raadzaam om een beetje aan te brengen op een onopvallende plek (binnenkant arm, enkel, achterkant nek wanneer je lang haar hebt) en een dag later bekijken hoe het eruit ziet. Is het megabruin, dan heb je voldoende aan een dun laagje zelfbruiner en kun je beter niet te vaak over dezelfde plek wrijven. Houd hier dan rekening mee tijdens het aanbrengen! Te veel zelfbruiner op een huid die goed reageert kan namelijk voor een oranje ondertoon zorgen, en dat willen we juist voorkomen.

Screen shot 2013-04-03 at 12.07.03 AM

Les 5: Test zelfbruiner altijd even uit op je huid om te kijken hoe de kleur zich ontwikkeld.

Als je een beetje bleek ziet snap ik dat het heel verleidelijk is om meteen voor een superturbotan te gaan, maar dat is niet altijd verstandig. Bovendien willen we een echt sunkissed huidje nabootsten, en wanneer je meteen voluit gaat verkrijg je niet dat mooie, subtiele effect. Vaak staat er op de verpakking hoe intens een zelfbruiner is. Of je nu donker bent of licht, ik zou altijd de lichtste intensiteit pakken wanneer je een beetje huiverig bent. De kleur kun je altijd nog opbouwen door het 2 dagen later nog eens te gebruiken. Mocht het mis gaan na de eerste keer dan valt het in elk geval niet zo op.

zelfbruiners_6Les 6: Wanneer je liever op safe speelt ga dan voor een zelfbruiner met de minste intensiteit en bouw de kleur langzaam op door het om de 2-3 dagen opnieuw aan te brengen.

Iets wat ik laatst een keer in een magazine had gelezen is dat je met zelfbruiner je lichaam kunt contouren. Zo zou je de illusie van een grotere boezem kunnen creëren! I say, whut? Ik heb dit al eens geprobeerd met een matte bronzer (zie de post ‘How-to: Shape Bigger Boobies‘), maar ik had er nog nooit bij stilgestaan dat een zelfbruiner ook hetzelfde effect kan geven. Op de foto hieronder heb ik het met bronzer gedaan en op beide foto’s draag ik dezelfde push-up BH. Amazing!

Hoe ga je te werk? Breng zelfbruiner aan zoals gebruikelijk. Trek na een half uurtje een goede push-up bra aan en spray een ronde V-vorm rondom de bovenkant van je borsten. Ik zeg spray, omdat dit voor het mooiste en natuurlijkste effect zorgt vergeleken bij doekjes of smeersels. De tweede laag zelfbruiner zorgt ervoor dat je borsten meer definitie krijgen en dus een flinke boost krijgen. Yaay!

biggerLes 7: Wie zegt dat shapen en contouren alleen mogelijk is in het gezicht? Wanneer je al wat meer gevorderd bent met zelfbruiner, probeer dan eens je borsten te shapen om ze optisch te vergroten. Ook je taille en benen kunnen optisch slanker gemaakt worden door de zijkanten te voorzien van een extra laagje zelfbruiner. 

Ik hoop dat jullie met deze tips een stuk minder huiverig zijn om zelfbruiner te proberen. Wanneer je deze tips in je achterhoofd houdt weet ik zeker dat het niet uit zal draaien op een ramp! Komt vast goed allemaal, je moet het alleen wel even durven.

Wat is jullie favoriete zelfbruiner? En hebben jullie nog aanvullende tips?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

120 Reacties

 1. serap
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  St, Tropez ( schuim ) is echt de beste!! Ik heb echt heeel veel getest deze is de echt de beste.

  Ik gebruik het regelmatig op mijn gezicht want lichaam doe ik onder de zonnebank anders staat het zo gek zonder makeup als mijn gezicht zo wit is hihihi (spookiee)

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Oh die heb ik! Maar al beloofd aan Maikel, die zweert bij St. Tropez en ik gebruik het maar paar keer per jaar. Hij was ook al zo enthousiast over de foam ja!

 2. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik gebruik eigenlijk nooit zelfbruiner, ik kan er niet zo goed mee overweg. Ik scrub wel gewoon, maar bij mij gaat het altijd vlekken. Ik kruip dan liever af en toe onder de zonnebank.

 3. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Handig artikel! Nu het bij jou zo fijn werkt wil ik er ookw el aan. Ik heb er nooit aan gedacht omdat ik ook getint en indo ben, maar ik keek laatst in de spiegel en was toch wel bleek voor mijn doen! Die zon en warme temperatuern moeten maar gauw komen.

 4. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik ben een beetje bang voor zelfbruiner 😉

 5. Nabila
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Goed en handig artikel! Ik gebruik de zelfbruining doekjes van de kruidvat ze zijn maar €0,50 en ze werken geweldig!!

 6. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik zweer al jaren bij de spray van Yves Rocher. Die breng ik ook aan met zo’n St Tropez tanning mitt.

 7. Mirjam
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik heb die lotion van Dove wel is geprobeerd.ik ben zelf super bleek, maar van de lotion werd ik oranje… Misschien dat ik het na het lezen van dit artikel nog is ga proberen. Ik zag bij de Zeeman zelfbruiners voor een fijn prijsje liggen 🙂

  • D.
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Als die van Dove je al oranje maakte, dan zou ik echt uitkijken met zelfbruiner! Die van Dove is namelijk bodylotion met een kleinn beetje zelfbruiner, dus als je daar al oranje van word…

 8. Amanda
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Handige tips. Ik ga het binnenkort eens uitproberen. Ik word niet zo snel bruin, dan is zo’n zelfbruiner wel handig. Bij de zeeman zie ik ook wel eens het 1 en ander staan. Zouden ze het ook bij de action verkopen?

 9. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik heb nog nooit zelfbruiners gebruikt. Binnenkort ga ik mij er toch een aan wagen. Bedankt voor de tips!

 10. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Goeie tips! Wel jammer dat het bij Yolanda mis ging :(.

 11. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik ben altijd een beetje angstig om dit te gebruiken, hihi!

 12. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Haha ik denk dat ik de zijkanten van mijn benen maar eens heel bruin ga maken, misschien dat ik dan net dunne benen heb 😉

 13. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ahh, wat rot voor Yolanda! Daar ben ik altijd bang voor als ik een zelfbruiner gebruik.. De zon moet maar gewoon gaan schijnen! 😉

 14. Rhonda
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Nu bij Etos 30% korting op alles van L’oreal, dus ook hun spray tan. Kopen!

 15. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Hele handige tips !
  Dit zijn de soort artikelen waar ik écht wat aan heb 🙂

 16. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Wat een top artikel! Ik heb vorig jaar voor mijn benen een zelf bruin spray gebruikt, ik heb ongeveer dezelfde huid als Yolanda, en als je het maar heel netjes doet kan er weinig fout gaan en was er dus tevreden over het resultaat 🙂 bedankt voor de extra tips! xoxo

 17. Evelien
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik wou al een tijdje met zelfbru iner aan de slag, dus dit artikel is een extra duwtje in de rug om eraan te beginnen! 😀 Wat ik me afvraag is hoelang je best wacht om je terug aan te kleden na het aanbrengen van zelfbruiner (heb altijd schrik dat dit ook vlekken gaat maken). Het blauwe kleurtje op de site geeft me trouwens een echt lente-gevoel, super!

 18. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  handige tips 😀 ik gebruik zelf echt nooit spraytan XD

 19. eefje
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik gebruik die doekjes ook altijd en ik vind ze echt super!
  Ik zat wel te denken dat het meisje met de vlekken heeft een proetenhuid erg mooi hoor! Maar vaak kleuren die gewoon mee, krijgt ze daarom geen vlekken? En bij de ogen juist lichter omdat daar geen sproeten zitten?

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Het zou niet mogen, want zelfbruiner kleurt gewoon je bovenste laag dode huidcellen, en die zitten ook rondom je ogen, toch? We hebben besloten dat Yolanda het in elk geval nog eens gaat proberen. Er zit al een test patch op haar arm.

 20. suusje k
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik heb hele goede ervaringen met Sisley Self Tanning Hydrating Facial Skin Care kleurt de huid snel (in minder dan 2 uur tijd).
  Wordt er niet oranje van en het ruikt lekker wel aan de prijs maar echt een super resultaat.

 21. Rebecca
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Komt als geroepen, deze review! Ga je misschien nog andere zelfbruiners testen en de bevindingen van jullie drie geven? Dat is zo interessant!

 22. Emily
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik heb ook zo’n mit en ik heb m aan de onderkant opengemaakt. Dan heb je een superdun laagje stof en een soort plastic schuim en dan kan je hand erin! Maarja wij Engelse zijn erg goed in the bad tan haha. Leuk artikel 😉

 23. Jade
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik heb een een gezichtsspray van Yves Rocher, die ruikt niet zo sterk maar een beetje exotisch en een vleugeje chemisch (!?) Ook voel ik het tintelen op mijn gezicht. (Of dat gezond is….?)Weet ik tenminste dat ik niets hebt gemist. Ik spray mijn handen vol en masseer mijn gezicht ermee, daarna heel snel handen wassen met zeep. Als Asian word ik dan niet oranje maar een beetje licht getint, dat is genoeg voor mij. En meestal doe ik het maar 1 keer, want mijn hals kleurt moeilijk mee, haha!

 24. lot
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Maar waarom breng je eerst dagcreme aan? Heb je dan niet alsnog een grotere kans op vlekken in vergelijking met als je niks opbrengt?

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Sommige zeggen dat het juist mooi is, weer anderen juist niet. Ik denk dat, wanneer het goed is ingetrokken, het juist voor een mooier resultaat kan zorgen. Maar ook dat is persoonlijk en verschilt per persoon en per dagcreme.

 25. Marije
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Het grootste probleem met die zelfbruiners vind ik dat het zo ENORM stinkt.. ik ruik het de hele dag om me heen hangen, bweuh. En ‘s avonds aanbrengen en ermee slapen is voor mij ook niet echt een optie, m’n vriend wil niet naast zo’n stinkert slapen 😉

 26. Celine
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Leuk artikel! Was zelf een poosje geleden helemaal fan van zelfbruiners. Heb een hele bleke huid en blond haar. Ik nam dan altijd de notencreme van het eigen merk kruidvat en de lichte gezichtsbruiner van chanel voor mijn gezicht. Vond het resultaat altijd erg mooi! Ga het deze zomer ook zeker weer gebruiken. Het enige irritante vind ik dat je (ik douche savonds) je het smorgens eigenlijk er af moet wassen voor bescherming van je kleding. Heb een keer de st. Morris selftanner gebruikt, toen ging ik zwemmen in een witte bikini en na afloop kon ik hem weggooien zo bruin was die geworden!

 27. Kejos
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Hej Serena,

  Super leuk artikel. Ik vroeg me alleen iets af. Soms wordt er toch gezegd dat zelfbruiner slecht zou zijn om te gebruiken? (kankerverwekkend en weet ik veel wat er allemaal mee zou zijn). Klopt dat nu?

  • Sel
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Ja dit vroeg ik mij ook af, krijg je er geen slechte huid , pigmentvlekjes of veroudering van?

   • Serena
    Auteur
    3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

    Zelfbruiner is heel oppervlakkig, kleurt alleen je dode huidcellen, het gaat niet diep genoeg om serieuze schade aan te kunnen richten. Dus daar (pigment/veroudering) hoef je niet bang voor te zijn, terwijl de zon en een zonnebank daar wel voor zorgen juist.

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Dat weet ik, laatst was het nog een beetje in het nieuws. Het lijkt me alleen erg sterk omdat zelfbruiner alleen iets met de bovenste cellagen doet en dus niet diep genoeg gaat om serieuze schade aan te richten. Er zijn vooralsnog geen artikelen met hard bewijs dat zelfbruiner kankerverwekkend zou zijn, dus ik blijf het gewoon gebruiken.

 28. Athena
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Hoe zit het nu met yolanda? Hopelijk krijg ze dat spul nu af van haar gezicht.

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Het is er al af! Heeft 5 dagen geduurd (arm kind!)

 29. Karin
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik neem 27 april een spraytan en die volgende dag vertrek ik naar portugal… Mijn vraag was of je met een spraytan ook nog echt bruin kan worden? Dus als de spraytan eraf is, je alsnog bruin bent?

  • Karin
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Dus dat je bruin bent van de zon!

   • Lousaa
    3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

    Tuurlijk! Wel gewoon insmeren want je kunt niet alleen bruin worden door een spraytan heen, maar ook veebranden.

    • Karina
     3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

     Echt waar? Oh, dat is wel fijn hahaha, dankjewel! Ja, dat is wel lastig, je ziet het denk ik niet als je verbrand bent?

     • Serena
      Auteur
      3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

      Zelfbruiner kleurt alleen je bovenste laag huidcellen, het doet niets met je melanineaanmaak dus het zorgt niet voor een betere zonbescherming. Absoluut insmeren met SPF dus als je de zon ingaat! Fijne vakantie!

 30. Suzan
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik ben ook al eens de mist in gegaan met zelfbruiners. Toevallig ook de Dove. Maar dat is nu al weer een paar jaar geleden en nu met dit artikel krijg ik toch wel weer zin om het te proberen. Ik vindt het wel een beetje eng want ik ben een blondine en een echte bleekscheet.

 31. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Een heel goed artikel maar helaas, ik durf het gewoonweg niet te gebruiken en zal het daarom ook nooit doen. Ik heb er simpel weg geen vertrouwen ook al ziet het er bij jou en Eline mooi uit. Mijn angst voor het effect bij Jolanda is gwoon te groot.

 32. diana
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Super tips, echt top. Ik waag me ook aan doekjes.denk ik…

 33. Ilona
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Goede tips! Toch vind ik het nog steeds een beetje eng om zelfbruiner in mijn gezicht te gebruiken maar voor mijn melkflessen benen ga ik het deze zomer wel weer proberen (hopelijk vlekvrij :p)

 34. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Leuk en interessant artikel!! Heb ik zeker wat aan!!

  Ik zie trouwens dat je nu ook een logo hebt!! Want als je die tabbladen van Internet open hebt, dan staat er soms een logo van iemand, in dat tabblad, maar bij jou nooit. En nu een mooie roze cirkel met een witte B erin! Heel mooi!!

  xxx

 35. Sanne
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Hoe lang blijft zelfbruiner goed? Ik heb er nog een van Lancaster maar die heb ik al 2 jaar. Werkt het dan nog?

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Ik zou even een test patch doen op je arm, als het nog bruin kleurt, en het ruikt niet vreemd, dan is het denk ik wel safe!

 36. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Wat een fijne post! Ik durf het ook nooit echt aan, juist omdat ik bang ben voor vlekken enzo. Nu hoeft dat niet meer, thanks! 😀

 37. Seva
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Zonde dat het bij Yolanda zo heeft uitgepakt, maar nu heb ik wel een vraagje hihi.
  Nu nadat het bij haar verkeerd is gegaan, zou zij het nog een keer op nieuw gaan proberen of tjaa hoe staat zij daar nu tegenover? want ze was neem ik aan best geschrokken met al die vlekken in/op haar gezicht.

  Ik ben best benieuwd aangezien ik dus totaal geen zelfbruiner op mijn gezicht durft te doen, niet dat ik het nodig heb maar je weet maar nooit zeggen ze dan; op mijn benen durf ik het overigens wel (denk ik) want die kan je nog bedekken mocht het verkeerd gaan.

  • Marieke
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Tja eigenlijk zou Yolanda het nu nog eens moeten gebruiken om te laten zien hoe goed jouw tips werken…. 😉

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Ze geeft het nog een kans, zeker na mijn tips gelezen te hebben!

 38. Annika
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Arme Yolanda! Is het alweer een beetje weg getrokken?
  Ik denk dat ik binnenkort toch geen zelfbruiner ga gebruiken. Ik kleur wel weer blij van de zon 🙂

  • Serena
   Auteur
   3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Ja sneu he!? Het was na 5 dagen weg.

 39. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Wat een handige tips! Ik gebruik zelf altijd de bodylotion van Dove waar een lichte zelfbruiner in verwerkt zit. De ‘summer glow’. Hierdoor wordt ik niet super bruin, maar ben ik wel van mijn bleke winterse kleur af! Ideaal!

 40. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik vind het niet echt duidelijk welk product dit nu precies is, zijn het een van de drie op de foto of de doekjes ? En hoe heten die precies? Alvast bedankt 😀

 41. Laura
  3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Bij zeeman heb je vaak l’oreal enz voor 4,-

 42. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Wat een super goed artikel! Hele goede uitleg dit want zelfbruinen kan nogal tricky zijn! 😉 mooi zo’n kleurtje!

 43. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Super artikel! Je geeft echt handige tips + uitleg, hiermee zou ik het wel aandurven. Ik hoef niet zo nodig bruiner te zijn, maar het is toch leuk om in m’n achterhoofd te houden voor wanneer het ooit wel eens zo ver is.

 44. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Jammer dat het bij Yolanda niet goed uitpakte, het leek me juist een heel fijn product. Ik wordt ook altijd snel gevlekt bij zelfbruiners, dus dit is geen product voor mij.

  • 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

   Serena legt toch uit hoe het komt dat het bij Yolanda niet goed uitpakte? Dat komt volgens mij niet door haar huid, maar door hoe je je huid behandelt voordat je het aanbrengt. Ik zou wel weer eens een zelfbruiner willen proberen, ben een bleekscheet op dit moment!

 45. 3 april 2013 / woensdag, 3 april 2013

  Ik ben dus altijd bang dat ik eruit kom te zien zoals bij Yolanda. Maar dankzij deze tips heb ik weer aardig wat bijgeleerd, misschien het proberen waard! (of gewoon zelf bruin worden in het zonnetje van Turkije over 1 maand!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *