Hoe werken Dry Sheet Masks?

Een aantal jaren geleden werd Nederland veroverd door Sheet Masks, een skincare trend overgewaaid vanuit Azië. Inmiddels is er geen sprake meer van een trend, aangezien deze kletsnatte maskertjes niet meer weg te denken zijn uit onze beautyroutine. Of nou ja, misschien gebruik jij Sheet Masks niet op wekelijkse basis, maar volgens mij weten de meeste mensen in elk geval wél wat het is.

Sheet Masks zijn – zoals de naam al aangeeft – gemaakt van een dun velletje stofachtig papier, of bio-cellulose, gedrenkt in een geconcentreerd serum met actieve ingrediënten. Kletsnat zijn ze, zodat ze prima op je gezicht blijven kleven en gedurende 30 minuten je huid hydrateren en voorzien van een goede boost.


MAAR NU! Nu we eindelijk een beetje gewend zijn aan deze maskertjes is er weer iets nieuws op de markt gebracht, namelijk de zogeheten Dry Sheet Masks. That’s right, deze maskers zijn net zoals de ‘normale’ Sheet Masks gemaakt van een velletje, maar dit keer zijn ze KURKDROOG. Dat wil zeggen dat ze dus niet aan je gezicht blijven plakken.

Het is een heel vreemd fenomeen… net zoals tandpasta dat niet schuimt. Dan denk ik ‘werkt dit spul wel? Maakt het wel goed schoon?’. Charcoal powder tandpasta schuimt voor geen meter, maar schoon zijn mijn tanden wel na gebruik. Het is meer een gevoel. Of iets dat als een soort instinct jarenlang in ons systeem is geramd: schuim = schoon. Datzelfde gevoel heb ik bij een Dry Sheet Mask. Het is niet nat, niet gedrenkt in een serum, dus hoe komen er dan werkstoffen in mijn huid? HOW I ASK YOU?

Hoe werken Dry Sheet Masks?


Qua look & feel lijken Dry Sheet Masks heel erg op de gebruikelijke Sheet Masks, maar het eerste grote verschil dat me opvalt is dat ze lusjes bevatten die je achter je oren kunt haken. Ze zijn natuurlijk niet nat, dus ze blijven op geen enkele andere manier op je gezicht plakken. Die lusjes zijn dus echt noodzakelijk. En eerlijk toegegeven, het masker blijft op deze manier supergoed op zijn plek en voelt daarbij ook nog eens lekker zacht aan.


Het tweede dat me opvalt is dat Dry Sheet Masks veel dikker zijn (het zijn absoluut geen doorschijnende, dunne velletjes) en gemaakt van een viltachtige stof. De technologie achter Dry Sheet Masks zit ’em dan ook in deze stof. De stof is namelijk geïmpregneerd met lipiden (zoals shea butter, glycerine, soja olie of olijfolie) die actieve ingrediënten (zoals peptides en anti-oxidanten) bevatten en naar onze huid transporteren.

Onze huid warmt de stof op en door natuurlijke bewegingen en de pH van onze huid wordt het masker geactiveerd: de lipiden komen ‘los’ van de stof, worden geabsorbeerd door onze huid en eenmaal daar doen de actieve ingrediënten hun werk. Dit klinkt misschien hocus pocus, maar ik heb vaker Dry Sheet Masks gebruikt en na gebruik merk je écht een verschil. En niet alleen ik, er zijn online talloze positieve reviews over Dry Sheet Masks te vinden. Mensen zijn eerst sceptisch (want hoe kan een droog masker nu werken, hallooooo?), maar zijn daarna verbaast en positief verrast over het effect.

Dry Sheet Mask vs. Wet Sheet Mask


Maar wat zijn precies de voordelen van een Dry Sheet Mask? Een ‘normaal’ sheet maskertje koop je al voor €1,- bij de drogist, terwijl Dry Sheet Masks beduidend duurder zijn. De Instant Magic Facial Dry Sheet Mask van Charlotte Tilbury kost €24,- en de Face Perfecting Dry Mask van Swiss Clinic kost maar liefst €29,-.

Allereerst is het een groot voordeel dat een Dry Sheet Mask geen water bevat. Natte sheet maskertjes bestaan voor zo’n 85% uit water en glycerine en deze ingrediënten doen eigenlijk niet veel voor je huid. Het is voornamelijk een oplosmiddel, waarbij glycerine zorgt voor oppervlakkige (tijdelijke) hydratatie. En omdat natte sheet maskertjes voor zo’n groot percentage uit water bestaan, bevatten ze ook slechts 5-7% aan actieve ingrediënten.

Dry Sheet Masks bevatten 0% water en daarom is er meer ‘ruimte’ voor andere ingrediënten. Over het algemeen bevatten Dry Sheet Masks zo’n 87% aan actieve ingrediënten en skin conditioners die je huid voeden, verzachten en hydrateren. Niet alleen oppervlakkig (tijdelijk), maar juist op een wat dieper celniveau. De fabrikanten claimen dat de werkzame stoffen nog tot 8 uur doorwerken na gebruik.

Een ander voordeel van 0% water is dat de Dry Sheet Masks langer houdbaar zijn. Bacteriën groeien graag in water, dus producten zonder water gaan veel langer mee. Natte sheet maskertjes kun je daarom maar één keer gebruiken, maar Dry Sheet Masks kun je tot 3 keer gebruiken. De actieve ingrediënten in deze maskers zijn heel geconcentreerd, maar op een gegeven moment is de koek natuurlijk op.

Als laatste zijn Dry Sheet Masks behoorlijk praktisch. Ze glibberen en glijden niet van je gezicht af (dat heb ik nog wel eens met natte sheet maskertjes namelijk) dus je kunt gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden. Bovendien: hoe meer je beweegt, des te beter, want door warmte en wrijving wordt het masker juist geactiveerd. Het masker hoef je maar 15 minuten te dragen (en schijnt daarna dus nog 8 uur door te werken) terwijl je natte sheet maskertjes vaak een half uur moet dragen. Kortom, een ideaal masker voor drukke mensen die geen tijd hebben voor een uitgebreide beauty routine, maar die wél graag een skin boost willen hebben.


Zijn er dan ook nadelen aan Dry Sheet Masks? Jawel. Je ziet eruit als Hannibal Lector en mogelijk maak je hierdoor wat kinderen aan het huilen, haha! Dry Sheet Masks zorgen vooral voor een gladdere, zachtere en gehydrateerde huid die straalt. Ideaal dus voor mensen met een wat doffere huid of die last hebben van fijne lijntjes en rimpels. Helaas zijn er nog geen Dry Sheet Masks op de markt voor mensen die last hebben van onzuiverheden. Of Dry Sheet Masks geïmpregneerd met AHA/BHA’s of brightening ingrediënten zoals niacinamide of vitamine C.

Maar wie weet… de technologieën op skincare gebied gaan zo hard, het zou me niets verbazen als zoiets dit jaar nog wordt gelanceerd. Dry Sheet Masks zijn – in mijn optiek – geweldig, maar niet geschikt voor ieder huidtype of iedere huidwens. Ze zijn qua aanschaf wel wat duurder, maar omdat je er vaker mee kunt doen valt de prijs uiteindelijk wel weer mee.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen hoe Dry Sheet Masks precies werken en wat het grote verschil is vergeleken met de gebruikelijke natte Sheet Masks.

Wat vind je van Dry Sheet Masks, heb je het wel eens geprobeerd? En zo niet, is het iets voor jou denk je?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

12 Reacties

 1. Denise
  17 mei 2019 / vrijdag, 17 mei 2019

  Hannibal Lector haha ga stuk XD
  Klinkt erg interessant!

  X

 2. Annemarie
  14 mei 2019 / dinsdag, 14 mei 2019

  Super leuke en interessant artikel Serena! Ben heel benieuwd, ik heb nog nooit een droog sheet mask gebruikt omdat ik ze te prijzig vind. Dus hopelijk komen binnenkort wat betaalbare varianten op de markt. Dan ga ik ze zeker testen.

  • Serena
   Auteur
   15 mei 2019 / woensdag, 15 mei 2019

   Vast wel! Net zoals met de ‘normale’ sheet masks. Die zie je nu ook overal en tegen veel betaalbaardere prijzen.

 3. 12 mei 2019 / zondag, 12 mei 2019

  Klinkt zalig, maar het ziet er inderdaad écht heel eng uit, haha!

 4. Robin
  12 mei 2019 / zondag, 12 mei 2019

  Heel interessant artikel, de dry sheet masks zijn wel een beetje aan de dure kant. Hopelijk worden ze in de toekomst iets goedkoper.

 5. Rita
  10 mei 2019 / vrijdag, 10 mei 2019

  Ik hou ook niet van die koude, kletsnatte sheet maakt. Jammer dat er geen droge zijn met brightening. Deze droge sheetmasks lijken me wel wat.

  • Rita
   10 mei 2019 / vrijdag, 10 mei 2019

   Sheet masks?en ik vergat te zeggen dat ik dit weer een leuk artikel vind.

  • Serena
   Auteur
   15 mei 2019 / woensdag, 15 mei 2019

   Ze zijn inderdaad KOUD, haha!

 6. Nicky
  10 mei 2019 / vrijdag, 10 mei 2019

  Interessant! Al vind ik de prijzen wel érg hoog. Maar misschien gaat dat met de tijd nog wel wat omlaag, zoals vaak met nieuwe technologieën. Hannibal Lecter was exact wat door mijn hoofd schoot toen ik die laatste foto zag 🙂 persoonlijk houd ik het nog steeds bij de ‘gewone’ maskertjes en dan liefst die van Origins. Al moet ik zeggen dat dat vooral is omdat ik die ken en fijn vind, veel merken heb ik nog niet geprobeerd… tips zijn welkom! Ik gebruik ze vooral om mijn huid wat te zuiveren.

 7. Karin
  10 mei 2019 / vrijdag, 10 mei 2019

  Je kunt ook lege sheetmasks kopen (AliExpress bijv) maar ik weet niet wat daar het doel van is.
  Misschien een gemaskerde voor de nacht op doen, dat lege (stofachtige) sheetmasks erop en gaan slapen? Zo hou je je beddengoed schoon. (Je koopt ze per 100st)

  Je hebt ook silicone die lijken me voor dezelfde functie als net omschreven maar dan afwasbaar…

  Wat vind jij?

  • Serena
   Auteur
   10 mei 2019 / vrijdag, 10 mei 2019

   hi Karin,

   die ‘lege’ sheet masks zijn bedoeld om zelf nog te drenken in een serum naar keuze en vervolgens op je gezicht te leggen. Het zijn dus de normale ‘natte’ sheet maskers, maar dan een DIY versie.

   Die van siliconen is volgens mij bedoeld om OVER je natte sheet masker aan te brengen, zodat hij nog beter hecht en de stoffen nog beter kunnen worden opgenomen door je huid.

 8. Rowan Chanel
  10 mei 2019 / vrijdag, 10 mei 2019

  Oh wat interessant zeg! Lijkt me ideaal, hou niet zo van die druipende sheet masks nee..
  Jammer dat er nog geen variant is voor de onzuivere huid, mocht die ooit komen ga ik die zeker eens proberen!
  Door dat masker zie je er op de een of andere manier nog meer Asian eruit haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *