Hoe werken badbruisballen?

Bijna, BIJNA is het herfst (al voelt het al een paar weken zo), en dat betekent: onder dekentjes kruipen op de bank, kaarsjes aan, koppen thee slurpen, warme sloffen, pepernoten en… in bad gaan. Als het buiten grijs en guur is krijg ik namelijk spontaan zin om mijn koude lijf in een warm bad te dompelen. Mét een badbruisbal uiteraard, want dan is het pas echt feest. Maarre, hoe werken die dingen eigenlijk? En wie heeft ze bedacht?

De geschiedenis van de badbruisbal


Voor mij zijn badbruisballen een vast gegeven, ik kan me niet eens meer heugen wanneer het de eerste keer was dat ik zo’n bruisend balletje in mijn badwater gooide. Maar, als ik heel diep in mijn geheugen ga graven, bestonden ze nog helemaal niet in mijn kindertijd. Wat er wel veel was: badparels. Kennen jullie die nog? Die kon je dan – net zoals schepsnoep – ‘scheppen’ in van die grote plastic bakken. Ik zeurde er altijd om als ik met mijn moeder in de drogist was. Badolie van Kneipp, dat gebruikte ik ook veel. Of doodgewone ‘bath foam’. Een dikkere, geconcentreerdere douchegel die voor lekker veel schuim zorgde in je badwater.

De allereerste badbruisballen werden uitgevonden in 1989 door Mo Constantine.

Bedankt, Mo!


De oplettende lezer weet misschien wel dat Mo en haar man Mark de oprichters zijn van LUSH. In den beginne waren Mo’s badbruisballen vrij basic, maar zo’n 20 jaar later ging haar zoon Jack Constantine zich ermee bemoeien en hij tilde de kunst van het badbruis-maken naar een veel hoger level: bath art. De badbruisballen krijgen nu felle kleuren, aparte vormen en er wordt van alles aan toegevoegd zoals confetti, glitters of knetterkauwgom. SO MUCH FUN!


De eerste LUSH winkel van Nederland werd geopend in 2001, dus sindsdien werd Nederland pas langzaam geïntroduceerd met de badbruisbal. Ik was destijds 17 jaar en ik denk dat ik rond mijn 24e voor het eerst een bruisend balletje in mijn badwater heb gegooid. Echt een gek idee, want dat is dus zo’n 10 jaar geleden terwijl badbruisballen voor mijn gevoel al heel lang bestaan.

Hoofdingrediënten badbruisbal


Eén van de hoofdingrediënten van badbruisballen is baking soda. Baking Soda wordt ook wel zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, natriumbicarbonaat, sodium bicarbonate, dubbelkoolzure soda, baksoda, soda of E500 genoemd. Baking soda is absoluut NIET hetzelfde als bakpoeder, zelfrijzend bakmeel of Driehoek fijne soda (huishoudsoda).

Sommigen van jullie herinneren je misschien het artikel ‘is baking soda wel zo goed voor je huid?’ uit 2015 nog, waarin ik aangeef dat de pH van baking soda veel hoger is dan de natuurlijke pH-waarde van onze huid. Deze hoge pH verstoort de natuurlijke zuurtegraad, waardoor baking soda dus eigenlijk niet zo goed blijkt te zijn voor onze huid.


Maar laat je hierdoor niet afschrikken, het tweede hoofdingrediënt van een badbruisbal is namelijk een zuur zoals citroenzuur (ook wel citric acid genaamd) of wijnsteenzuur (ook wel tartaarzuur of cream of tartar genaamd). Al wordt citroenzuur het meest gebruikt. De pH van deze zuren is erg laag en neutraliseert de hogere pH van de baking soda, waardoor de pH van de uiteindelijke badbruisbal zo goed als pH-neutraal zou moeten zijn.

Waarom bruist een badbruisbal?


Zodra je een badbruisbal in het water gooit, begint hij magisch te bubbelen en te bruisen, maar waarom is dat eigenlijk? SCIENCE, MY FRIENDS! Een badbruisbal die begint te bruisen is niets meer en niets minder dan een chemische reactie in je bad. Scheikundeles in je eigen badkamer, dus.

Zodra je badbruisbal in contact komt met water vindt er een chemische reactie plaats waarbij baking soda en citroenzuur worden omgezet in natriumcitraat, water en koolstofdioxide (ook wel kooldioxide of koolzuurgas genaamd).

Citroenzuur + baking soda → natriumcitraat + water + koolstofdioxide

C6H8O7(s) + 2NaHCO3(s) → Na2C6H6O7(aq) + 2H2O(l) + 2CO2(g)


Koolstofdioxide is een kleurloos en reukloos gas dat lekker bubbelt en bruist en onder andere verantwoordelijk is voor de prik in frisdranken.


Omdat dit gas ontstaat wanneer je een badbruisbal in het water gooit, is het in dit geval dus ook verantwoordelijk voor het bruisen. Door het bruisen lost de badbruisbal langzaam op en worden kleuren, glitters én geuren goed verspreid over je badwater. Dat bruisen is dus niet alleen leuk en gezellig, het heeft ook nog eens een functie.

Let op, een badbruisbal kan water absorberen vanuit de lucht, waardoor er dus een mini-reactie kan plaatsvinden en er een beetje koolstofdioxide belletjes ontstaan. Hierdoor zal je badbruisbal minder hard worden en sneller kruimelen, en ook minder of helemaal niet bruisen in je badwater. Dat zou jammer zijn! Bewaar je badbruisballen dus het liefste altijd op een droge plek totdat je ze gaat gebruiken.


Ik hoop dat jullie het interessant vonden om wat meer te weten te komen over badbruisballen en hoe het eigenlijk komt dat ze eenmaal in je badwater beginnen te bruisen! Ben je enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag? Bekijk dan hier mijn DIY recept voor heerlijke, hydraterende badhartjes.

Wat is jouw favoriete badbruisbal?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

37 Reacties

 1. Marieke
  5 september 2019 / donderdag, 5 september 2019

  Hey,
  Voor school doen wij onderzoek en wij vragen ons af wat jou bron is voor het artikel van de bandbruisballen. Wij moeten namelijk weten of deze bron betrouwbaar is.

 2. Gaby
  18 mei 2019 / zaterdag, 18 mei 2019

  Hoi,
  Heb je een idee, of heb je het toevallig al uitgerekend, wat de kostprijs is om zelf een bruisbal te maken?

 3. Marga
  10 oktober 2017 / dinsdag, 10 oktober 2017

  Hoi Serena,

  Ik had nog een vraagje over je hartjes diy.
  Je deed ze in de vriezer om ze sneller te laten harden. Weet je toevallig nog hoe lang dat je ze in de vriezer had gedaan? Ik wil ze namelijk met een feestje gaan maken en het liefst geef ik ze meteen mee naar huis. En als de vriezer de oplossing zou zijn.

  • Serena
   Auteur
   12 oktober 2017 / donderdag, 12 oktober 2017

   half uurtje!

 4. 21 september 2017 / donderdag, 21 september 2017

  Ahh, badparels..! Daar ben ik ook mee ‘opgegroeid’. Deze ontving ik voor mijn verjaardag, Sinterklaas en met Kerst.

  Als ik ze aan het badwater toevoegde, was ik altijd ongeduldig en kneep ik ze fijn.

  En, hoe lief en leuk ze er ook uitzagen, ze hadden altijd dezelfde geur, haha!

  Wat een leuk artikel! Ik wist niet dat de bruisbal al zo lang bestaat. Geinig!

 5. 20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

  Super boeiend artikel! Ik vraag me eigenlijk al een tijdje af wat bruisballen doen met de afvoerbuizen in je huis. Van wc-producten en wasverzachter is het bv geweten dat deze ophopen in de afvoerbuizen. What can I say? Ik ben volop bezig in een verbouwing en dan ga je jezelf zulke dingen afvragen 😛 #sorrynotsosorry Meer van deze artikelen!

 6. Saskia
  20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

  Hoi Serena, kun je misschien advies geven over de 30, 35plus huidverzorging? Voor de pimentvlekken , acne, ( littekentjes van de acne) hydratatie, etc. Ik heb de eucerin al hier op de site gezien, de clinique 7days vitc en de facegel scrub.wat kan je nog meer aanraden wat helpt ?

  Alvast Bedankt,
  Ps heb al zoveel geprobeerd van
  Neoderma, vichy, nimue, loreal, nivea, salonnepro, lamer , Kruidvat, estee lauder etc .Weet het ook niet meer

  Gr saskia

 7. 20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

  Leuk en informatief artikel Serena! Ik herinner me die badparels nog heel goed; ik vond ze altijd zo leuk door alle vormpjes maar eenmaal in bad hield je soms zo’n vies aanvoelend stukje ‘rubber/plastic’ over. Grappig genoeg ken ik Lush trouwens ook nog helemaal niet zo lang, ik denk pas een jaar of vier. In mijn beleving bestond dat ook veel minder lang dan het dus kennelijk doet!

 8. Marleen
  20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

  Mijn favoriete bruisballen blijven toch echt die van Lush vanwege de prachtige kleurtjes. Maar helaas hebben wij thuis nu geen bad na de verbouwing van onze badkamer. Gelukkig kan ik nog wel genieten van de prachtige foto’s die voorbij komen

 9. 20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

  Ha, wat leuk om te lezen, In feite is de bruisbal dus nog helemaal niet zo ‘oud’ . Jonger dan ik zelf ben zelfs;-) Ik heb er helaas het geduld niet voor om in bad te liggen, maar dat bruisen ziet er natuurlijk wel altijd leuk uit. Het is dus maar goed dat er mensen zijn die zulke mini-bruis-filmpjes online zetten;-)

 10. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  ik moet echt eens wat bruisballen kopen 😀

 11. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Wat een leuk artikel is dit om te lezen, wel leuk om ook de achtergrond van deze bruisballen te lezen en hoe het precies werkt 🙂

 12. Grace
  19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Hi Serena even een vraag over iets heel anders. Tijdje terug schreef je over het weg laten laseren van een spidernaevi.
  Mag ik vragen waar je dat hebt laten doen en heb je geen last hebt gehad van pigment verschuiving?

  Dank je wel alvast en een fijne week ?

  • Serena
   Auteur
   19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

   hi Grace,
   hier in Houten bij Huidzorg Houten, het werd wel bruin (ik heb nu eenmaal veel pigment in mijn huid), maar is inmiddels helemaal weggetrokken. Heb het 2 maanden aangestipt met Eucerin Even Brighter spot corrector.

   • Grace
    20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

    Dank voor je reactie!!!

  • Syl
   20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

   Ik heb het bij de Bergman clinics laten doen afgelopen jaar. Roodheid en vaatjes zijn weg, maar nu wel een mini ‘deukje’ op die plek.

   • Serena
    Auteur
    20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

    Ik heb geen deukje! Maar dat verschilt denk ik per spidertje.

 13. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Superleuk artikel. Dankjewel. Ik heb met mijn dochter laatst voor ons YouTube kanaal met een Fizz-factory van L.O.L. surprise zelf bruisballen gemaakt. Heel leuk om te doen maar wil het nu zelf iets uitbreiden dan wat er in die doos zat. Dus ik ga eens uitzoeken hoe het met kleurtjes en geurtjes werkt zodat we een wat meer volwassener bruisbal kunnen maken. Ook leuk om dan als kadootje weg te geven.
  Groetjes Marieke&Indigo

  • 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

   Ohjaaahhh en die badparels waren toen echt geweldig. Ook ik mocht dan een puntzak scheppen en in bad ging je dan lekker friemelen aan het velletje wat aan de buitenkant zat. Ik kleurde er de badrand mee. Vond mijn moeder niet zo leuk hahaha. Maar ik gaf ze vroeger ook vaak als kadootje in een mandje met andere douche en bad spulletjes. Badparels waren geweldig!!! ?

   • Serena
    Auteur
    19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

    YES! YOU FEEL ME! Heerlijk nostalgisch die badparels 🙂

 14. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Wat leuk om te lezen, ik gebruikte vroeger (lees: zo’n 15 jaar geleden) wel eens bruisballen, vond ik als meisje helemaal leuk, maar geen idee hoe dat nou werkte haha! Wij kochten ze dan altijd bij de Bodyshop, daar kon je dan uit van die bakken kiezen. En inderdaad badparels, altijd proberen om dat vliesje te breken hahaha

 15. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Haha die badparels, die was ik helemaal vergeten! Die hadden ze bij de Etos in van die glazen potten, samen met kleine zeepjes in de vorm van zeepaardjes enzo! Af en toe mocht ik er dan een paar uitzoeken van m’n moeder, weet nog precies hoe ze voelen en ruiken haha 😉

  • Serena
   Auteur
   19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

   Oh ja, die zeepjes!! Leken net zeebanket pralinés 🙂

 16. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Tof om te lezen. Zelf heb ik geen bad oid, maar als ik later een bad in huis heb…badfeeeestje 😀

 17. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Hier heb ik echt nooit bij stil gestaan en had er ook echt geen idee van. Klinkt wel een beetje gek, een chemische reactie haha. Ben zelf echt gek op bubble bars en ben altijd helemaal versteld van hoeveel schuim er af komt. Ik had bij de oprichters van Lush een heel ander persoon voor me. Leuk om dat ook een keer te zien.

 18. Luna
  19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Leuk om te lezen idd. Alleen wat zijn badparels dan precies? Het ziet er altijd een beetje plastic achtig uit. Als je er dan op drukt voel je vloeistof dat beweegt ofzo iets. Sorry, niet opgegroeid met een bad en of badparels ?

  • Serena
   Auteur
   19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

   hi Luna,

   de buitenkant is een wat steviger vliesje dat oplost in warm water, waardoor de binnenkant vrijkomt: een geurige badolie.

 19. Marjan
  19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Hoi Serena,

  Is ene bruisbal dan dus alleen leuk om te zien en mee te spelen of doet het ook echt nog wat voor je huid?

  • Serena
   Auteur
   19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

   hi Marjan,

   In bath bombs wordt wel vaak iets van olie verwerkt, en in mijn DIY badhartjes zit bijvoorbeeld shea butter en cacaoboter. Als dat vrijkomt en smelt, is dat absoluut verzorgend voor je huid. Maar de baking soda + citroenzuur combinatie doet niets voor je huid. Het is vooral erg leuk om te zien en draagt bij aan een extra gevoel van luxe!

   • Marjan
    19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

    Ah oke, super 🙂 Dankjewel voor je reactie!

 20. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Dit laat mijn hartje sneller kloppen. Zo gek op de bruisballen van Lush. En toevallig heb ik laatst nog diy bruisballen gemaakt, erg leuk.

 21. Bey
  19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Heel gaaf dit soort artikelen, heel leerzaam!

 22. Jolanda
  19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Heeft je moeder nog haar website?

 23. 19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Ik was gisteren nog in de Lush haha! Heel tof om te lezen hoe dat nu precies werkt 🙂

 24. Robin
  19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

  Wat een goede informatie! Ik wist niet dat het nog niet zo lang bestond. Maar inderdaad als ik terugdenk hadden wij eigenlijk meestal alleen Badedas en van die badparels.

  Wel vraag ik me af hoelang je zo’n badbruisbal in je badwater houdt. Stel je hebt zon enorme bruisbal, laat je die erin tot ie helemaal op is of probeer je hem in stukken te breken (valt er dan niet een hoop uit zoals sterretjes oid?) Of haal je hem er een keer uit? Ik weet dat niet zo goed.

  Groetjes Robin

  • Serena
   Auteur
   19 september 2017 / dinsdag, 19 september 2017

   hi Robin,

   Hele speciale met glitters, confetti of een andere verrassing binnenin zullen inderdaad de inhoud onthullen, maar dan gooi je dat gewoon in de prullenbak of juist in je badwater, no problemo toch?

   het is maar net wat je zelf leuk vindt! Ik gooi ze er altijd in zijn geheel in, maar sommige kosten €4,95 per stuk dus ik kan me voorstellen dat je die liever door de helft breekt voordat je ze gebruikt, dan kun je er 2 keer mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *