Hoe vind ik mijn True Match op foundationgebied?

Het vinden van een perfecte foundation lijkt soms wel een mission impossible, maar tegenwoordig zijn er zo veel merken, kleuren en formules op de markt dat je de hoop niet moet opgeven: jouw foundation match is somewhere out there, trust me!

Vandaag deel ik – in samenwerking met L’Oréal Paris – mijn allerbeste tips met jullie voor het vinden van de perfecte foundation. Deze tips je kunt toepassen nog vóórdat je naar de winkel gaat. Ook neem ik je mee in mijn persoonlijke proces naar het zoeken van de juiste foundationkleur eenmaal in de winkel.

Bekijk hieronder in de video hoe ik mijn ondertoon bepaal, hoe ik kleuren elimineer en hoe ik de overgebleven kleuren swatch, om uiteindelijk met de JUISTE True Match foundation kleur naar huis te gaan. Met deze tips kom je NOOIT meer met de verkeerde foundationkleur thuis!

Bepaal de ondertoon van je huid


Je huidskleur is simpel gezegd de kleur van je huid. De kleur van je huid kan veranderen naarmate de
hoeveelheid zon die je huid krijgt. Zo ben ik zelf vrij bleekjes in de winter, licht getint in het voorjaar en wat bruiner doorbakken in de zomer. De ondertoon van mijn huid verandert echter niet. Hoe bruin ik ook word, mijn ondertoon blijft altijd warm. Of beter gezegd: een beetje geel. Je ondertoon kan ook koel zijn, oftewel een beetje roze. Of juist precies tussen warm en koel in, dan heb je een neutrale ondertoon. Je bent dan niet gelig, maar ook niet rozig. Het is best moeilijk om te bepalen wat je ondertoon is, maar het is de sleutel tot de perfecte foundationmatch, dus het is belangrijk om hier goed naar te kijken.

Kleur van je aderen
Er zijn verschillende manieren om je ondertoon te bepalen. Zo kun je kijken naar de kleur van je aderen. Neigt de kleur een beetje naar groen, dan is dat een teken van een warme ondertoon. Zijn ze blauw-paarsig, dan is dat een teken van een koele ondertoon. Zijn ze niet groen, maar ook niet blauw, dan is de kans groot dat je een neutrale ondertoon hebt.

Goud of zilver?
Een andere manier, eentje die voor mij heel duidelijk was, is ‘de goud-en-zilver-truc’. Neem een goudkleurig en een zilverkleurig sieraad en leg ze naast elkaar op je huid. Welk sieraad complementeert je huid het beste? Goud staat het mooist op warme ondertonen, zilver op koele ondertonen en als beide sieraden even mooi staan, is jouw ondertoon waarschijnlijk neutraal. Let op, dit heeft natuurlijk ook heel erg te maken met persoonlijke voorkeur, dus als je twijfelt, vraag dan vriendinnen en familieleden om hun mening.

Je bent in de drogist, en nu?

Er is ZO VEEL keuze, dat je door de bomen haast het bos niet meer ziet. Dus waar begin je? Heb je een hele droge huid dan kun je op zoek gaan naar een hydraterende foundation. Heb je een vrij vette huid, dan kun je op zoek gaan naar een matterende foundation. Bepaal ook welke factoren nog meer voor jou belangrijk zijn. Wil je graag een foundation met SPF? Hoe goed moet hij dekken? Moeten er verder nog verzorgende ingrediënten in zitten? Op deze manier kun je je thuis al een beetje oriënteren, zodat je straks in de winkel wat gerichter kunt kijken.


Mijn persoonlijke favoriet

Zelf ben ik erg te spreken over de True Match foundation van L’Oréal Paris. Deze foundation bevat een SPF17, hydrateert je huid de gehele dag door, bevat lichtreflecterende micropigmenten die je huid een frisse, stralende glow geven én de dekking is daarbij erg goed. De formule vind ik heel lichtgewicht, dus je voelt en ziet het niet zitten, en deze foundation laat zich erg mooi en gemakkelijk blenden.


Mijn true match

In de zomer was mijn perfecte kleurmatch 4W, maar omdat het nu najaar is en mijn huid amper zon heeft gezien, is mijn match momenteel 3W. Nét een tintje lichter.

What’s in a name?
Soms is het niet altijd goed te zien welke ondertoon een foundation heeft, maar gelukkig geeft de naam van het product vaak al een goed idee. Meestal worden teints met een warme ondertoon ‘warm beige’ of
‘honey beige’ genoemd en teints met een koele ondertoon ‘beige rose’. Neutrale kleuren zijn simpel-
weg ‘beige’ of beige naturel’.


De True Match foundations van L’Oréal maken het je gelukkig een stukje makkelijker, op de dop staat namelijk achter het kleurnummer de letter C, W of N. Deze letters staan respectievelijk voor Cool, Warm of Neutral.

Selecteer en elimineer
Houd de flesjes naast je gezicht en bepaal op basis hiervan welke kleuren (ver) buiten jouw range liggen. Van de flesjes die je overhoudt, kijk je goed naar de ondertoon. Elimineer de flesjes die niet jouw ondertoon hebben. Als het goed is heb je nu een aantal kleuren over, hier werk je mee verder.


Swatchtips

De meeste mensen swatchen foundation op hun hand, maar houd maar eens je hand naast je gezicht: als het goed is, is je hand één of twee tinten donkerder. Het allerbeste kun je foundation daarom op je kaaklijn swatchen. Het meest natuurlijke effect krijg je wanneer de foundation als het ware verdwijnt in je huid en ook niet te veel afsteekt bij je hals. Na het swatchen zal je nog wat kleuren kunnen elimineren.

De kleuren die je overhoudt moet je nu EIGENLIJK op je hele gezicht aanbrengen. Het beste kun je daarom zonder foundation de winkel in duiken, of je laat een medewerker je foundation verwijderen en de nieuwe aanbrengen. In een parfumerie is dit gebruikelijk, maar in een drogist helaas niet. Probeer in dat geval een zo’n groot mogelijk vlak (in elk geval je wangen tot je kaaklijn) zelf aan te brengen in de winkel. Loop naar buiten en bekijk bij DAGLICHT (heel belangrijk) hoe de kleur je staat. Alleen dan kun je goed zien hoe de kleur uitpakt op jouw huid, en of je een perfecte match te pakken hebt, of dat je nog even door moet zoeken.

En het vinden van de perfecte concealer?

Bij concealers vind ik zelf stukken makkelijker om de juiste match te vinden, omdat ze op een kleiner oppervlak worden aangebracht en het dus minder snel opvalt als de kleur niet helemaal 100% matcht. Met andere woorden, met concealers sla je minder snel de plank mis en kun je iets gemakkelijker ‘sjoemelen’. Vandaar dat er vaak ook minder keuze is in concealerkleuren vergeleken met foundationkleuren.

Sinds kort is er ook een True Match concealer op de markt, verkrijgbaar in 8 kleuren. Voor concealers vind ik dit best ruim, aangezien de meeste merken slechts 2 of 3 kleuren concealer in hun assortiment hebben. De True Match concealer heeft een fijne, ultradunne textuur terwijl het wel zeer gepigmenteerd is. Je hebt dus maar weinig nodig voor een goed, dekkend resultaat. Heel fijn, want je ziet en voelt het hierdoor totaal niet zitten. De formule bevat lichtreflecterende pigmenten die je huid er meteen stralend en minder vermoeid laten uitzien. Ook bevat het cafeïne, dat op den duur donkere kringen laat verdwijnen. De adviesprijs is €12,99, heel betaalbaar dus.

Wat het kiezen van concealer betreft mag je best een tintje lichter kiezen dan je foundationkleur, waardoor de concealer meteen een natuurlijk highlightend effect zal hebben. Als je een warme ondertoon hebt zal een concealer met een warme ondertoon erg mooi in de huid blenden en dus heel natuurlijk staan.

Echter kun je ook kiezen voor een concealer met een koele ondertoon. Dit camoufleert donkere kringen nét iets beter en steekt meer af, waardoor je gezicht er iets meer ‘geshaped’ uit zal zien. Het is maar net waar je voorkeur ligt! Heb je een koele ondertoon dan kan een concealer met een warme ondertoon soms iets te gelig overkomen, dus ik zou ik dat geval altijd kiezen voor een concealer met dezelfde ondertoon als je huid of foundation.

Zo, op naar de winkel!


Ik hoop dat ik je met bovenstaande tips goed op weg heb kunnen helpen met het vinden van de perfecte foundation. Het is lastig, ik weet het, maar als je je ondertoon weet, als je hebt bepaalt wat je zoekt in een foundation (SPF, hydratatie, matterende werking, anti-age verzorging, dekking), kun je je opties verkleinen en maak je je zoektocht aanzienlijk kleiner en dus makkelijker. En gelukkig zijn er nog altijd beautyblogs waar je je van te voren kunt oriënteren!

Neem in elk geval een kijkje bij het schap van L’Oréal, want er zijn weer nieuwe tinten aan het True Match assortiment toegevoegd waardoor er nu in totaal maar liefst 23 kleuren beschikbaar zijn! De kans is groot dat hier jouw perfecte kleurmatch tussen zit! Bovendien is True Match zeer betaalbaar, voor een pompflacon van 30 ml betaal je €16,99.

Ik wens jullie veel succes en vooral veel plezier met zoeken.

Hebben jullie de L’Oréal commercial waarin ik voorkom al eens voorbij zien komen op TV? Ik vind het ZO GAAF dat ik de commercial afsluit met de iconische zin “omdat je het waard bent”. Echt een hoogtepuntje van mijn blogcarrière dit, haha!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

26 Reacties

 1. 17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Handig om te lezen! Ik gebruik deze inmiddels al een poosje en ik vind hem erg fijn, op de glittertjes erin na…

 2. Matanja
  17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Bij mij is het jammer genoeg niet zo makkelijk om een foundation zelf uit te kiezen (ik heb altijd hulp nodig ), omdat ik veel roodheden in mijn gezicht heb (couperose en rosacea)en mijn gezicht is wat bruinig van kleur en mijn hals is wit.
  Als ik de kleur van mijn hals op mijn gezicht aanbreng dan is dat zo,n bleke kleur dat ik er echt heel ziek uitziet, dus ik moet op mijn hals ook altijd een beetje foundation doen…..

 3. marrie
  16 november 2017 / donderdag, 16 november 2017

  Heb je ook een ingrediënten lijst voor mij? Ik kan niet tegen bepaalde ingrediënten.

 4. Lara
  16 november 2017 / donderdag, 16 november 2017

  Ik gebruik nooit foundation maar voor een feestje of event zou ik wel een flacon willen hebben. Echter heb ik zo’n bleke huid (gewoon wit eigenlijk 😉 ) ik nog nooit een foundation heb gevonden die licht genoeg is!

 5. 16 november 2017 / donderdag, 16 november 2017

  Ik zag je al voorbij komen op tv en op Facebook, wat super leuk! Mijn vriend werd ook helemaal gek toen jij de reclame ging afsluiten met de welbekende slogan (ja, ook hij is fna van jou). Zelf heb ik nog nooit de True Match uitgeprobeerd, shame on me. Ik hoor wel vriendinnen die het al jaren gebruiken en zweren dat dit hun Holy Grail foundation is. Tegenwoordig ben ik best wel makkelijk met foundation: heb ik die perongeluk te koel/licht gekocht? Dan gebruik ik een bronzer eroverheen! Is het te donker? Dan bewaar ik deze voor de zomer. De kaaklijn truc ken ik wel maar toch swatch ik het altijd op de achterkant van mijn hand. Ik hou het wel tegen mijn gezicht aan maar vaak zijn de lampen in winkels zo fel dat je beter buiten in natuurlijk licht kan kijken of de foundation bij je huid past.

 6. 15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

  Handige tips, ik vind het moeilijk om de juiste foundation te vinden. Ik ga je tips eens toepassen in de winkel. Misschien vind ik dan eindelijk de juiste. 😉

 7. Saar
  15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

  Ik heb een vraag en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Wat zijn de juiste middelen voor 2b/2c krullen? Door dat ik ongeveer 3 keer per maand de stijltang gebruik (met bescherming) zien er een aantal plukken er niet meer uit.

  • Serena
   Auteur
   15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

   hi Saar,

   dit wil je vast niet horen, maar als die dorre plukken echt door het stijlen komt dan zeg ik: finaal stoppen met stijlen! Geef je haar even 3 maanden rust. Misschien moet je ook een andere (betere?) stijltang aanschaffen met keramische platen? En je haren niet op de allerhoogste stand stijlen? Verder heb je misschien iets aan dit artikel dat ik laatst schreef >>> https://www.beautylab.nl/hoe-haren-snelste-laten-groeien/

   • Saar
    15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

    Thanks Serena

    En welk merk raadt je mij aan?

    • Serena
     Auteur
     16 november 2017 / donderdag, 16 november 2017

     hi Saar,

     in elk geval eentje met keramische platen en van een ‘bekend’ merk zoals Chi, Babyliss, zelf heb ik Cloud Nine, T3 is ook een goed merk. Het kost wel wat, maar zulke tangen gaan jaren mee dus ik zie het altijd als een goede investering. Maar alsnog, echt minder heet en minder vaak stylen en de tips uit mijn artikel toepassen zal je haar ook helpen!

 8. 15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

  Deze tips komen echt al geroepen! Nu ikmijn har iets donkerder heb moet ik ook wat meer doen om niet al te bleek door het leven te gaan.. dus een nieuwe foundation kan dan goed helpen. Alleen ben ik daar helemaal niet goed in en heb ik er ook 0 verstand van. Met als gevolg dat als ik in de winkel sta ik niet weet waar ik het zoeken moet en de moed maar opgeef.. Ik ga er eens goed voor zitten!

  • Serena
   Auteur
   15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

   hi Fleur,
   ik zou – ondanks je donkere haren – de foundation alsnog matchen met je huid. Een iets donkerder tint laat je wel wat bruiner lijken, maar dan krijg je zo’n maskertje (dan zie je bij de kaaklijn verschil met je echte huidkleur). Je kunt het beste meer kleur en warmte in je gezicht brengen met een bronzer en blush. Zelf vind ik het al heel erg schelen als ik een vleugje bronzer op mijn neusbrug aanbreng, verder breng ik het langs de haar- en kaaklijn aan en natuurlijk onder mijn jukbeen.

 9. Syl
  15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

  Ik hoop dat het ook match is met mijn droge gezicht haha… dat is dan weer mijn probleem, dan heb ik de juiste kleur gevonden, is de formule niet passend bij mijn huidtype….of de foundation droogt oranje op/in na een tijdje

  • Serena
   Auteur
   15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

   hee Syl,
   True Match oxideert gelukkig niet, dus hij wordt niet donkerder of oranje-achtiger na verloop van tijd! Irritant he als foundations dat doen?! Deze formule belooft 24H hydratatie, maar zelf heb ik geen hele droge huid dus ik durf niet te zeggen hoe deze formule uitpakt op jouw huidtype.

   Maar, als je een goede hydraterende basis gebruikt (dagcreme en primer) zou een foundation in principe geen problemen moeten vormen. Weet je zeker dat je basis jouw huid voldoende hydrateert?

 10. Marijke
  15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

  Hoe doet deze het op een gecombineerde huid (vette t zone en droge schilferige plekken op de wangen)? De uitgebreide kleurkeuze en de prijs spreken me erg aan!

  • Serena
   Auteur
   15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

   hi Marijke,
   ik heb zelf een gecombineerde huid (al zijn mijn wangen niet schilferig, eerder normaal/droog) en ik vind deze formule voor mij ideaal. Zonder matterende primer en zonder afpoederen heb ik alleen wat glans bij mijn neusvleugels aan het einde van de dag. Maar goed, afpoederen zou dat moeten kunnen voorkomen! Ik ga er in elk geval niet overmatig van glanzen, al is de formule ook niet matterend. Het zorgt gewoon voor een hele mooie, natuurlijke glow. Soms heb ik wel velletjes (van puistjes waaraan ik heb gekrabd) en de formule accentueert ze in elk geval niet. Dus.. ik denk dat deze formule voor jouw huid erg mooi zal uitpakken!

   • Marijke
    16 november 2017 / donderdag, 16 november 2017

    Bedankt, ik ga hem een kans geven!

    • Lou
     16 november 2017 / donderdag, 16 november 2017

     Ik vind hem ok, maar hij accentueert een droge huid wel behoorlijk. Ik kan hem dus niet goed hebben als ik een dag in de airco heb gezeten of als ik ziekig ben geweest. Als ik veel in de buitenlucht ben gaat het stukken beter. Maar ik heb wel comfortabeler foundations gebruikt.

    • Malu
     17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

     Hi Marijke,

     Ik heb een super droge huid en een wat vettere T-zone; deze foundation vind ik niet fijn. Hij gaat heel erg snel glimmen bij mijn T-zone, maar bijvoorbeeld ook op mijn wangen naast mijn neus (dat heb ik met andere foundations niet).
     Ik zelf vind de infallible matte 24H van L’oreal heel fijn!
     Succes!

 11. ingrid
  15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

  yeeesssss just what i needed ! ik weet dat ik iig een lichte kleur moet hebben , maarja soms in de winkel lijken foundations licht door de belichting .. en als je ‘m eenmaal op hebt.. dan denk je shit.. ik heb laatst mn true match gevonden. rest van mn foundation stash ga ik helaas weggooien want die kleuren zijn echt net iets te donker etc.. en ik ken ook niemand die ze wil overnemen.

 12. Ier
  15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

  Heb je de concealer ook getest? En is dit echt zo? : “Ook bevat het cafeïne, dat op den duur donkere kringen laat verdwijnen.”

  • Serena
   Auteur
   15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

   hi Ier,
   ik heb de concealer nu 1 week in gebruik dus ik test nog even door, maar ben van plan de concealers in een apart, uitgebreid artikel te reviewen. Ik merk tot nu toe dus nog niets van het effect, maar het is wel bewezen dat cafeïne helpt. Cafeïne zorgt namelijk voor vasoconstrictie, oftewel het vernauwen van de bloedvaten, waardoor donkere kringen minder blauw/paarsig ogen qua kleur, en ook de ‘puffyness’ wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.

   Cafeïne drinken kan echter het tegenovergestelde effect hebben, haha! Maar aangebracht op de huid heeft het dus een positief effect. Grappig he.

   • Ier
    16 november 2017 / donderdag, 16 november 2017

    Haha, dus ik als koffieleut heb dan toch wel een klein probleempje 😀

 13. 15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

  Aaah gaaf die commercial! Ik twijfel zelf of ik een koele of neutrale ondertoon heb, bij sommige foundations is het overduidelijk koel en bij andere weer meer neutraal :’) The struggle is real mensen!

  • Serena
   Auteur
   15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

   Jaaaa, I feel you! Ik heb ook vaak zat ‘warme’ foundations getest, en ze zijn ook echt gelig/warm, maar ik ben dan kennelijk NOG geler waardoor de foundations alsnog een beetje te roze voor me leken. Jij hebt denk ik hetzelfde, maar dan precies andersom. Ik hoop dat je je match snel zal vinden! *duim duim*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *