Food Friday | Holandský řízek

Goedemorgen iedereen! Vandaag deel ik weer eens een recept van George. Of nou ja, eigenlijk van zijn moeder. In Nederland heeft volgens mij niemand ooit gehoord van Hollandse schnitzeltjes, maar in Tsjechië zijn Holandský řízek, zoals ze daar worden genoemd, een waar begrip.


Een Hollandse schnitzel is feitelijk niets meer en niets minder dan een platte, gepaneerde gehaktbal met geraspte kaas, maar I KID YOU NOT dit is één van de lekkerste stukjes vlees die ik ooit heb gegeten. Zodra ze in de pan braden ruikt het huis heerlijk en ik heb echt gesmuld! Het is bovendien lekker makkelijk om te maken en ook nog eens vrij snel klaar. Lekker in combinatie met aardappelpuree en wat augurken, zoals het traditioneel gegeten wordt in Tsjechië.


Oh, en waarom Holandský řízek zo worden genoemd is mij een raadsel, maar ik gok dat het iets te maken heeft met de geraspte (Goudse?) kaas die door het gehakt wordt gemengd.

Recept | Holandský řízek (12 stuks)

500 gram gehakt*
150-200 gram geraspte kaas
1 ui, superfijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
zout, peper
zonnebloemolie om in te bakken

voor het paneren;
kommetje met bloem
kommetje met geklutst ei (eventueel met scheutje bier, dan wordt het deegje knapperiger)
kommetje met paneermeel

*traditioneel moet dit varkensgehakt zijn, wij gebruiken half om half (50% rund, 50% varken), maar je kunt natuurlijk ook (mager) rundergehakt gebruiken.

PS. ik kan er wel 2-3 op, George eet er 4, dus dit recept is geschikt voor zo’n 3-6 personen.

Werkwijze


Meng het gehakt met de kaas, ui en knoflook en breng het op smaak met peper en zout. Meng het lang en goed, zodat vooral de kaas goed door het gehakt is verdeeld. Rol er ballen van, druk ze plat en haal ze vervolgens door de bloem, ei en paneermeel heen.

Braad ze nu in een pan met een RUIME hoeveelheid zonnebloemolie. De schnitzeltjes mogen bijna voor de helft in de olie staan. Braad ze op laag vuur gedurende zo’n 5-7 minuten per kant, zodat ze door en door gaar worden. Daarna even uit laten lekken op keukenpapier. Serveer met aardappelpuree en augurken, of een frisse salade.

Dobrou chuť!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

53 Reacties

 1. DIT
  2 december 2017 / zaterdag, 2 december 2017

  Ik heb gister jullie recept gemaakt en het was een succes!! Ik vond het “lekker!”, mijn vriend vond het “heerlijk”! Thanks en keep up de leuke Tsjechische receptjes! X

 2. kuikentje
  29 november 2017 / woensdag, 29 november 2017

  in polen heten ze weer “kotlety mielone” maar dan zonder kaas 🙂 de letterlijke vertaling is “gemalen koteletjes” al weet ik wel dat sommige mensen er idd dingen aan toe voegen zoals zongedroogde tomaatjes of juist wat geraspte/fijngesneden groente erin. Als er kaas in wordt gedaan dan meestal als een blokje in het midden zodat je een heerlijke gesmolten kern hebt 😀

  • Edyta
   30 november 2017 / donderdag, 30 november 2017

   jaaa! kotlety mielone zijn zooo lekker:D pozdrawiam 🙂

 3. Evelien
  23 november 2017 / donderdag, 23 november 2017

  Ik zou het tof vinden als er wat meer indische gerechten zouden komen. Of tips om een indische rijsttafel te maken voor vrienden of familie!

  Dit recept ga ik zeker ook eens proberen!

 4. Femke
  22 november 2017 / woensdag, 22 november 2017

  ziet erg erg lekker uit! jammer dat er zo geklaagd wordt over het vlees. waarom lees je dit recept als je het al niet eet? en ipv van zo negatief te wezen kan je ook zeggen. ahh lekker dit ga ik eens met vega gehakt maken. hiermee breng je mensen ook een idee. Inmiddels is iedereen wel op de hoogte hoe de vlees industrie werkt. en mensen die daar interesse in hebben maar de kennis niet hebben kunnen ook heel gemakkelijk googlen.

  • Loes
   22 november 2017 / woensdag, 22 november 2017

   Vega gehakt is heel droog en een soort van al gebakken achtig verkocht, moet je maar eens in de schappen kijken. Daar kan je dit niet van maken. Ben verder ook niet vega hoor en ben het ook met je eens haha.

   • Amber
    25 november 2017 / zaterdag, 25 november 2017

    Het ‘rauwe’ vega gehakt is bedoelt om ballen e.d. van te draaien en dat gaat perfect. Het rul gehakt is inderdaad niet geschikt.

 5. Silvia
  20 november 2017 / maandag, 20 november 2017

  Grappig dit, heb nog nooit van Holandský řízek gehoord en dat als Tsjechische zijnde. Wel van Karbanátky, dat zijn eigenlijk dezelfde soort burgertjes maar dan zonder kaas. En ja die worden wel vaak/traditioneel gegeten met aardappelpuree en augurken ( bramborové kaše a okurky ) of met spinazie. Meestal wel uit half om half gehakt en niet alleen varkensgehakt, maar dat kan en zal per streek wel verschillen. Ik denk dat de Hollandse schnitzel een relatief nieuw iets moet zijn (en niet traditioneel) omdat Goudse kaas tot de val van de muur amper tot niet verkrijgbaar was in Tsjechosowakije. In ieder geval kun je nooit mis gaan met gehakt en kaas 😉
  Cau pa pa

 6. Petra
  17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Ziet er goed uit Serena, dit ga ik zeker proberen 🙂

 7. Ellen
  17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Ik was net mijn lijstje voor de supermarkt aan het maken. Volgende week worden het dus Hollandse schnitzeltjes, bedankt! 🙂

 8. Matanja
  17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Ziet er lekker uit!
  Ga ik binnenkort maken want de combinatie van gehakt ballen met kaas daar had ik nog nooit aan gedacht, terwijl ik het beide heel lekker vind 🙂
  Maak jij van 500gram gehakt nou 4 ballen? (Zoals er op het bord ligt op de foto hierboven)

  • Sanne
   17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

   Van 500 gram maakt ze 12 stuks

  • Ivy
   17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

   Bovenin het recept staat voor 12 stuks. Ik ga het een keer proberen! Het is weer eens wat anders!

 9. Michelle
  17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Deze sla ik op! Met kerst gaan wij dit keer niet uitgebreid dineren, maar eten we kleine hapjes en toetjes. Dit is daar super voor! Klinkt heerlijk dusik ga mijn best doen!

 10. 17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Klinkt goed! Sowieso vind ik kaas en gehakt een goede combi!

 11. Ju
  17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Mweh 🙁 🙁
  dooie, fijngemalen zoogdieren (sorry, ik weet dat het de bedoeling is om daar je klep over te houden en te doen alsof dat allemaal heel normaal is, maar soms kan ik me niet inhouden)

  • Kimberly
   17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

   Oh sorry maar ik kan hier echt pissig om worden. Dat jij vegetarisch bent, prima, maar je hoeft toch niet zo raar te reageren? Dan lees je het artikel niet als je het tegenstaat. Ik ga toch bij elk vegetarisch gerecht op internet toch ook niet zeuren ‘dat ik echt een stukje vlees mis hoor’.

   • Hellie
    17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

    JU zegt toch helemaal niets raars? Je kunt niet ontkennen dat dat het níet is. Mensen eten inderdaad dooie gemalen zoogdieren. Als je eufemismen wilt gebruiken zoals ‘gehaktbal’, hoef je toch niet pissig te worden omdat iemand een accuratere term gebruikt?

    Maar JU heeft gelijk, je ‘hoort’ er je mond over te houden. Dat blijkt maar weer.

   • Ier
    17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

    Precies dit!!

   • Amanda
    17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

    Hm.. werkt die logica dan niet door, als in: als haar reactie je niet aanstaat, lees het dan niet?

   • Ju
    17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

    Ik schreef al sorry, omdat ik weet dat het sociaal nu eenmaal niet acceptabel is om iets te zeggen zoals het is.

    Gehakt = fijngemalen dood zoogdier. Je kunt het wel heel raar vinden dat iemand dat zegt, maar in principe geef ik niet eens een mening, maar noem ik slechts een feit (tenzij je ´mweh´ een zeer uitgebreide mening vindt). Ik vind het moeilijk om vlees niet zo te zien, en word er erg verdrietig van dat zoveel mensen dieren tot consumptiemateriaal reduceren. We hoeven daar verder niet over in discussie te gaan, maar af en toe word het mij te veel en plaats ik een reactie. En ik vond het persoonlijk nog een behoorlijke milde reactie, had niet verwacht dat iemand daar zo pissig om kon worden.

    Je schrijft dat jij ook niet bij elk vegetarisch gerecht gaat zeuren dat je vlees mist. Wees gerust, ik doe dat ook niet bij elk vlees-gerecht. Ik zeg het nu één keer en jij voelt je vreselijk aangevallen… Interessant, wel.

    • Lou
     17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

     Ik geloof niet dat iemand zich aangevallen voelt. Mijn ervaring: mensen houden gewoon niet zo van wijsneuzerij. Of je nu gelijk hebt of niet, wie zich (moreel) superieur opstelt kan gezeik verwachten. En dat heeft zelden iets met de inhoud te maken, maar meestal iets met de toon.

    • Serena
     Auteur
     17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

     hi Ju,

     Zou je als vegan/vegetariër niet veel meer invloed hebben op non-vegans of vegetariërs door een comment te plaatsen met de suggestie om het gehakt voor vegetarisch gehakt te vervangen? Op deze manier laat je een positieve comment achter waarmee je naar mijn idee veel meer indruk zou maken op ons vlees-eters.

     Door JUIST zo’n comment te plaatsen zoals jij hebt gedaan jaag je vleeseters heel erg op de kast, en bevestig je het imago dat jullie al hebben.

     Als vegan/vegetariër doe je er beter aan om vegan/vegetarische recepten aan te moedigen, en om vleesvervangers te zoeken en te vermelden bij de comments bij vleesgerechten. Geef ons opties, in plaats van ons je afkeuring te tonen.

     Begrijp me niet verkeerd, ik snap echt wel dat je frustraties hebt en dat je jezelf niet in kunt houden, maar probeer dat volgende keer alsjeblieft wel te doen. Zoals je aan de discussie hierboven ziet heb je meer kwaad gedaan dan goed.

     Dat gezegd hebbende, zal ik zorgen dat ik wat meer lekkere vegetarische recepten zal plaatsen. Bedankt voor de reminder! <3

     • Renske
      18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

      Welk imago bedoel je precies dan? Ik was er niet van op de hoogte dat vegetariërs een bepaald ‘imago’ hebben.

      Ik denk dat deze discussie op gang is gekomen vanwege een hele neutrale constatering die mensen aan het denken zet. ‘Waarom eet ik eigenlijk een dood dier?’. Het doel hoeft dan niet per se te zijn om mensen hun stukje vlees te ontnemen maar meer na te denken over wat ze in hun mond stoppen. En als het antwoord van een vleeseter is ‘omdat ik het lekker vindt’, of ‘omdat het gewoonte is’ dan is dat geen probleem, maar dan heb je er in ieder geval bewust over nagedacht. Dus: goeie comment JO!

      En Serena, het zou je sieren als je mensen vrij laat in wat ze kwijt willen in de discussie in plaats van mensen woorden in de mond te leggen als ‘oh wat een geweldig leuk recept, maar kan dit ook vegetarisch?’.

      • Lilly
       18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

       Het zou Serena sieren dat ze de mensen vrij zou laten in wat ze kwijt willen? Het zou mensen als jij ook sieren om mensen vrij te laten in te genieten van ‘gemalen zoogdieren en hun afgekolfde melk’ als ze daar zin in hebben.

       Geef inderdaad wat zinnige commentaar voor je mede vegetariërs zoals vegetarische vervangers. Vleeseters hebben door dat vlees van een dier komt hoor, zo naïef als sommige Amerikanen zijn we hier ook weer niet dus dat hoef je niet te vermelden.

       En nee ik vind het niet opeens zielig omdat het ooit leefde, zo werkt de hele dierenwereld, de sterken eten de zwakken. Totaal natuurlijk, punt uit.

      • Lotte
       22 november 2017 / woensdag, 22 november 2017

       Het imago van de ietwat overemotionele rechtlijnige wijsneuzen is bij deze ook weer totaal bevestigd. Dankje Renske.

     • Ju
      18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

      Ik waardeer het dat je uitgebreid reageert Serena, dank je wel.

      Ik weet niet of enkel de positieve reacties effect hebben, op mijzelf had dat totaal geen effect toen ik nog vlees at. Pas toen iemand me wees op de gruwelijkheden, en het bizarre feit dat er jaarlijks 65 billioen dieren gefokt en gedood worden, ging er bij mij een lichtje op. Ik snap wel dat verschillende manier van aanpak een ander effect kunnen hebben op verschillende personen.

      ‘onze’ reputatie, ja… Die kan me eigenlijk niet zo veel schelen. Vinden (sommige) vleeseters mij nu een vervelend mens, puur omdat ik een gehaktbal dood dier noem (gewoon een feit, niks meer en niks minder)? Het zegt niks over mij persoonlijk en ik heb weinig zin om me aan te passen aan wat iemand eventueel denkt over mijn reputatie…..

      Ik hoef dingen niet te sugarcoaten zodat anderen zich niet aangevallen hoeven te voelen in hun keuze om vlees te eten. De vleesindustrie is een hel, maar vrijwel iedereen weet het maar ontkent het vanwege hun eigen eetlust.

      Ik hoop dat deze reactie niet in een agressieve toon wordt gelezen, want zo bedoel ik het niet. Ik wil ook niemand persoonlijk aanvallen, en iedereen kan gewoon rustig doorgaan met dieren consumeren. Er zullen geen boze vegetariërs je stuk vlees bij je vandaan komen halen.

      PS: vegetarische gerechten zou ik zeker leuk vinden om te lezen 🙂 vond het ook echt super toen je schreef over je vegan week een tijd geleden

      • Ju
       18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

       Oh, ik dacht aan het Engelse 65 billion, maar bedoelde 65 miljard

     • Tessa
      20 november 2017 / maandag, 20 november 2017

      Hoi Serena!

      Fijn dat je ook even je reactie hebt gegeven in deze discussie! Ik word zelf ook altijd een beetje naar van dat ge-heen-en-weer. Als ik vegan/vegetarische recepten wil zien bezoek ik andere blogs, websites of Pinterest, want ik weet dat jij niet vegetarisch eet. En superfijn dat je af en toe ook iets vegetarisch post, of soms zelfs vegetarische/vegan opties bij je recept geeft. Ik zou zeggen, ga zo door :-)!

      Dat gezegd hebbende, zou je dit recept ook makkelijk vegetarisch kunnen maken, door het gehakt te vervangen door “rauw gehackt” van de Vegetarische slager (Bestel op https://www.devegetarischeslager.nl/producten/informatie-over/rauw-gehackt)

      Voor een vegan versie zou ik het zo doen (weet niet hoe het dan wordt, heb het (nog) niet zelf geprobeerd maar dit is een suggestie):
      400 gram firm tofu, uitgelekt en drooggedrukt tussen een theedoek en zware boeken OF kikkererwtenmeel en kikkererwten, voor een soort falafeldeeg
      100 gram geweekte rauwe cashewnoten (30 min. weken in heet/kokend water)
      3 el edelgistvlokken
      Peper & zout
      Gehakt/vleeskruiden
      Evt. paar takjes verse peterselie
      — Meng bovengenoemde ingredienten in de keukenmachine tot een deeg. Als het te nat is, voeg wat kikkererwtenmeel toe.
      1 ui, superfijn gesnipperd
      1 teentje knoflook, geperst
      zonnebloemolie om in te bakken
      kommetje met bloem
      kommetje met bier (of natte gedeelte van paneren weglaten als het deeg al nat genoeg is van zichzelf)
      kommetje met paneermeel

      Als iemand heeft gedurfd dit (vooral die laatste vegan versie) uit te proberen hou ik me aanbevolen om te horen hoe het smaakt ;-). Misschien maak ik het zelf wel een keer maar in ieder geval niet deze week (te druk om zo uitgebreid te kokkerellen).

      Groetjes!

    • S
     17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

     Mensen zijn ook zoogdieren, omnivoren om precies te zijn. Net als vele andere zoogdieren is vlees al duizenden jaren onderdeel van ons dieet. Daar is niets vreemds aan; het is niet ‘dieren tot consumptiemateriaal reduceren’, want er is geen sprake van reduceren. Dieren zijn altijd al menselijk consumptiemateriaal geweest. Je gaat toch ook niet zeuren tegen een leeuw omdat het vlees eet?

     De huidige bio-industrie heeft vele problemen waaronder de omgang met dieren. Dat betekent niet dat het eten van vlees abnormaal is. Proberen mensen te confronteren en te shamen omdat ze vlees eten is onnodig gezeik, het gaat je helemaal niks aan wie wat eet.

     • Ju
      22 november 2017 / woensdag, 22 november 2017

      Het is nogal een verschil met hoe een leeuw leeft en hoe een mens leeft. Mensen fokken miljarden dieren, onder gruwelijke omstandigheden en in veel te kleine hokken. Boeren hebben geen keus, het moet immers zo goedkoop mogelijk. Het klimaat gaat eraan, omdat jaarlijks 65 miljard dieren gevoerd moeten worden die zodra ze op bepaald gewicht zijn worden geslacht. Daar gaat veel meer (plantaardig) voedsel in, dan dat er (dierlijk) voedsel uit komt. Ondertussen sterven er miljoenen mensen aan hongersnood, terwijl we dus wel miljarden beesten vetmesten omdat er zoveel mensen per se elke dag vlees willen eten, zowel op hun brood als bij de aardappels. Geen me graag nog één overeenkomst met deze situatie en die van hoe een groep leeuwen een zebra vangt.

      We hebben het niet nodig, dat vlees. Duizenden vegetariers en veganisten leven inmiddels al tientallen jaren hartstikke gezond. Als vegan kun je een B12 supplement nemen en voor de rest krijg je alles binnen dat je nodig hebt. Leeuwen en katten zijn niet tot deze keuzes in staat, dus nee; ik heb nog nooit ergens gezegd dat het ook erg is dat zij vlees eten (deze woorden worden me inmiddels regelmatig in de mond gelegd, ik heb geen idee waarom?)

      Ik snap dat mensen vlees lekker vinden, vond ik zelf vroeger ook… En ik denk dat dat de enige legitieme reden is waarom mensen niet willen stoppen. En dat is inderdaad hun keus, daar kan ik niks aan doen. Ik vind het alleen zwaar verdrietig voor de slachtoffers, dat is alles. Heel soms probeer ik voor die slachtoffers op te komen, ook al word ik dan zelf afgebrand. Ik zeg dit allemaal niet voor mezelf, ik zeg het voor hen.

      • Maya
       22 november 2017 / woensdag, 22 november 2017

       De soorten dieren die we eten hebben evenveel bewustzijn als jouw sojascheuten. Moesten we nu iets intelligents eten als apen, dat zou erg zijn. Maar een dom schaap dat heeft toch geen besef, dus ‘het voor hen doen’ heeft helemaal geen nut.

       • 23 november 2017 / donderdag, 23 november 2017

        Varkens zijn intelligente dieren, koeien kunnen rouwen om hun kalveren, kippen leven in het wild in sociaal zeer gecompliceerde groepen… En zelfs al zouden ze ´dom´ zijn, ze kunnen alsnog veel pijn voelen, dat kun je bijvoorbeeld zijn in de filmpjes uit de Belgische varkensstal, die laatst in het nieuws waren.

        Het lijkt erop dat er velen van jullie het motto ´Ze zijn zwakker\dommer dan wij, dus mogen we ze uitbuiten zonder daar verantwoording voor te hoeven afleggen´ hooghouden. Voor mij is het andersom. Ik vind het juist heel mooi als iemand iets doet om een ´zwakkere´ (of beter gezegd; iemand in een minder bevoorrechte positie) te helpen in plaats van te misbruiken.

      • Lotte
       22 november 2017 / woensdag, 22 november 2017

       Met deze redenering hebben we ook geen plantaardig voedsel meer nodig hoor, huppaa pilletje vol nagemaakte rommel en we denken dat dat even goed is als echte vitaminen en voedingsstoffen.

  • Emi
   17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

   Heerlijk, die dooie fijngemalen zoogdieren.

   • Ju
    17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

    Ik ben het zowaar met je eens, Emi. Ik at vroeger ook graag vlees, ik vond het eigenlijk het lekkerste onderdeel van een maaltijd. ´Helaas´ realiseerde ik me op een gegeven moment hoe ondraaglijk veel onnodig leed erachter schuil gaat, en heb ik de keuze gemaakt daar niet meer aan te willen bijdragen.

    Het enige dat ik hoop is dat meer mensen dat ooit ook inzien, en een beetje compassie kunnen opbrengen tegenover de arme dieren in de bio industrie. Ik snap dat reacties zoals de mijne daar waarschijnlijk niet aan bijdragen, dat mensen zich juist aangevallen voelen en het misschien dus zelfs een averechts effect heeft… Maar soms voel ik me gewoon zo moedeloos, dat ik per ongeluk toch zo reageer 🙁

    • M
     17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

     Sorry mop maar die beesten worden toch wel geslacht, dan kunnen we ze beter opeten dan dat ze voor niks geslacht zijn.

     • Ju
      18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

      Als niemand het meer zou kopen, zou ook niemand voor zijn lol nog jaarlijks tienduizenden varkens gaan fokken en slachten. Dus nee, jouw logica gaat niet op.

     • Sofie
      18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

      Dat is het grootste non-argument dat er bestaat. Hoe minder vraag naar vlees er is, hoe minder er uiteindelijk geproduceerd zal worden. Ik ben heel blij dat je meer vegetarische gerechten zal gaan posten, Serena!
      Om deze discussie misschien nog een beetje aan te vullen, ik vind het altijd wel interessant te lezen wat Tobias Leenaerts hierover te vertellen heeft. vb. https://www.trouw.nl/samenleving/veganist-tobias-leenaert-vindt-dat-veganisten-wat-liever-moeten-zijn-voor-andere-mensen~a17d7ec7/

      • Tessa
       20 november 2017 / maandag, 20 november 2017

       Wat een goed artikel! Ik vond het heel leuk om te lezen en kan me er echt in vinden :-).

   • Lilly
    18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

    Jep inderdaad super lekker gehaktballen, ga dit zeker eens proberen met kaas (van koeien die enkel leven om melk te geven ween ween)

   • Maya
    18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

    Gelukkig zijn ze dood, anders zijn ze zo moeilijk te eten. En ja gemalen dat geeft wel een leuke textuur, echt super fan van hamburgers hier!

   • Maya
    18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

    Dat is hoe de wereld werkt, je eet wat er onder je zit in de voedselketen. Jij geeft jouw kat dan ook brokjes zonder kip of vis? Want ja die kat doet anders ook onnodig visjes sterven. We zullen anders alle dieren ook even afleren van vlees te eten want ja, zielig toch al die levens die verwoest worden…

    • Sofie
     20 november 2017 / maandag, 20 november 2017

     Kom op zeg? Je snapt een cruciaal punt niet denk ik. Wij KUNNEN beslissen om dat niét te doen. Een kat is (tot op heden nog altijd) een obligaat carnivoor. (De mens overigens niet) En hoe slim sommige katten ook zijn, empathie voor een muis ligt niet binnen hun mogelijkheden. In de onze wel. Ja, de mens eet al heel lang vlees. Dat betekent toch niet dat het zo móet werken. Ik dacht dat we ondertussen toch al verder geëvolueerd waren dan dat. De vergelijking dat het de natuur is dat we vlees eten gaat gewoon niet op, ik kan dan ook met een heleboel andere leuke vergelijkingen komen. Bv dat we veel zieke mensen toch ook maar beter kunnen laten doodgaan. Want dat is hoe de natuur werkt. De mens is zo intelligent (op dat kleine punt dan toch) dat vleesvervangers gemaakt worden die alle essentiële voedingsstoffen hebben. Geen onnodig dierenleed. Ik vind dat fantastisch. En neen ik zit niet te wenen omdat anderen een broodje gehakt eten. Ik ben alleen maar dolgelukkig dat ik het zelf niet hoef te doen, dat we zodanig zijn geëvolueerd dat het niet noodzakelijk is om vlees te eten. En ja, dat mag ieder zelf bepalen, welke keuze hij maakt. Maar geef dan wel een geldige reden (en de reden dat je het lekker vindt is gewoon een geldig argument) maar “het werkt zo” of “die dieren worden toch geslacht”, dat is imo maar wat roepen in het wilde weg.

     • Healthy vegan
      25 november 2017 / zaterdag, 25 november 2017

      Ik ben het totaal met je eens.
      En ik wil er nog aan toevoegen dat vlees gewoon slecht is voor ons lichaam.
      Er komen steeds meer bewijzen dat het eten van dierlijke producten kankerverwekkend is. Ons lichaam verwerkt vlees niet goed en bovendien vlees is slecht voor je hormoonhuishouding ( melk is voor babydieren en niet voor volwassene)
      Vlees en zuivel bevat niets wat je nodig hebt. Je kan je voedingstoffen beter uit een plantaardige bron halen dan uit een dierlijke.
      Vleeseters gebruiken dat excuus namelijk graag, maar wij als vegans weten wel beter 😉

  • Ashling
   17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

   Vegetarisch gehakt als vervanging?

 12. Lucienne
  17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Oeh, toevallig ga ik maandag naar Tsjechië. Ik weet al wat ik ga eten daar!

 13. 17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Soms zie ik op internet recepten voorbij komen en dan denk ik pff.. wat een werk. Jij omschrijft het daarin tegen heel simpel en ook nog eens lekker!

  Ik wil deze burgers zeker weten zelf ook eens maken! ?

 14. 17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Ohhh klinkt lekker! Vooral nu tijdens de kou heb ik wel echt zin in een goed stuk vlees. Toen ik begon te lezen was ik ook zo klaar: wat een makkelijk recept! Het ziet er zo heerlijk uit op je foto’s. Dit had ik al eerder gezegd maar nogmaals: je moet een dinner gaan organiseren bij jouw thuis! Ik zou zo wat geld neerleggen om al je lekkere recepten bij je te gaan eten (mijn favoriet was denk ik wel de krab koekjes).

 15. 17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  ze zien er wel echt lekker uit ;D

 16. 17 november 2017 / vrijdag, 17 november 2017

  Ziet er lekker uit! Ik wil dit zelf wel een keer gaan maken met rundergehakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *