Hoe kan ik mijn haren het snelste laten groeien?

Eind augustus heb ik een fantastische knip- en kleurbeurt gehad bij salon Mogeen in Amsterdam. Was ook echt nodig, want ik was daarvoor totaal niet happy met mijn haartjes; het was heel bot geknipt, het viel niet mooi in model en de kleur stond me ook niet meer aan. Hoog tijd dus voor iets nieuws! Nu is er niet heel veel van de lengte af gegaan, maar toch is het nu voor mijn doen vrij kort. Ik denk dat deze lengte één van de kortste lengtes is wat ik tot nu toe heb gehad. Ik weet het, het is nog steeds lang, maar het allerliefst wil ik er zo snel mogelijk 10 cm bij hebben. Dus hoe doe je dat? Hoe kan ik mijn haren het snelst laten groeien?

1. Keep it real

In het verleden heb ik wel eens shampoo en conditioner gebruikt die haren sneller zouden laten groeien. Dit bleek natuurlijk niet zo te zijn. Ook zie ik op YouTube erg veel DIY recepten voorbij komen die je haren overnacht 3 cm laten groeien (!!!). Dit bestaat gewoon niet! Ook al wil ik het nog zo graag geloven, met een mengseltje van kokosnootolie en wat kruiden gaat mijn haar echt niet ineens harder groeien. Dus keep it real, deze magische wondermiddeltjes zijn (helaas) te mooi om waar te zijn. Wat wél een feit is, is dat je haren gemiddeld 1 cm per maand groeien. Dat is dus ongeveer 12 cm per jaar.

2. Stel een kappersbezoek zo veel mogelijk uit


En dan komen we meteen bij het tweede punt waarvan jullie allemaal gaan zeggen, ja duuuuh, en dat is: als je wilt dat je haren groeien, moet je het gewoon niet knippen. Zo simpel kan het zijn. Ik hoor jullie denken, ja maar Sereen, als je je haren laat bijknippen gaat het JUIST sneller groeien, maar dit is de grootste haarfabel die er is. Ik zal je uitleggen waarom.

Als je haren van onderen gespleten zijn kunnen ze alleen nog maar meer splijten naar boven toe, waardoor je haren dus eigenlijk steeds korter worden. Want, hoe meer ze splijten des te korter je ze moet laten knippen om weer gezond te zijn. Door (gespleten) haarpunten op tijd te knippen voorkom je dat ze verder splijten, en voorkom je dus indirect dat je ze korter zou moeten laten knippen.

Ergens is het fout gegaan en heeft men bedacht dat ‘niet korter worden’ gelijk staat aan ‘langer worden’, waardoor men denkt dat je haren een groeispurt krijgen na een opfrisbeurtje. Technisch gezien onmogelijk, want haren zijn vanaf het moment dat ze je hoofd uitgroeien ‘dood materiaal’. Daarom doet het ook geen pijn, net als je nagels, wanneer je er een schaar in zet.

Je haren groeien gemiddeld 1 cm per maand, maar als je naar de kapper gaat wordt er over het algemeen zo’n 2 – 3 cm vanaf geknipt. Dat zijn dus 3 maanden ‘sparen’ in één keer weg. Zonde!

Als je normaal gesproken, bijvoorbeeld vanwege kleuren, om de 6 weken naar de kapper gaat, hoef je het echt niet elke keer te laten knippen. Echt niet! Anders gaat alles wat je hebt ‘gespaard’ er meteen weer af. Dan lukt het je nooit om je haren te laten groeien. En het is ook echt geen verplichting om elke 3 maanden naar de kapper te gaan, ook al wordt dat wel aangeraden. Als jouw haren het aankunnen (want sommige mensen hebben nu eenmaal sterk haar), kan je ook best om de 6 maanden een kappertje pakken. Net zo lang tot jouw haren de juiste lengte hebben bereikt, en dan zou je weer om de 3 maanden kunnen gaan (en zorg er dan voor dat je niet meer dan 3 cm eraf laat knippen, anders worden je haren weer korter). Dus als het even kan, en als je haren het toelaten, probeer dan de kapper zo lang mogelijk te vermijden.

3. Wees extreem duidelijk tegen de kapper


Zelf heb ik helemaal geen sterk haar, en het is ook nog eens ontkleurd, dus ik kan wel het beste om de 3 maanden naar de kapper gaan. Ik heb aanleg voor gespleten haarpunten, en zoals ik hierboven al heb uitlgelegd kun je maar beter gespleten haarpunten wegknippen en voorkomen. Want als ze eenmaal gespleten zijn, kunnen ze alleen nog maar verder naar boven splijten en dan ben je nog verder van huis. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Als ik naar de kapper ga, leg ik daarom rustig uit dat ik mijn haren wil laten groeien en dat er dus maximaal een halve centimeter vanaf geknipt mag worden. Dat is echt een piepklein beetje, maar precies voldoende om haren gezond te houden én ze tegelijkertijd te laten groeien. Ook al zegt de kapper dat er “toch echt wel 1 tot 2 cm vanaf moet” houdt dan gewoon stug vol dat het echt maar een halve centimeter moet zijn. En als je het niet vertrouwt, sta op en ga ergens anders heen. De meeste kappers zullen je echter wel begrijpen en gehoor geven aan je verzoek, dus het allerbelangrijkst is dat je van te voren duidelijk aangeeft wat je wilt, en waarom.

4. Probeer stylingtools (zo veel mogelijk) te vermijden


Omdat je de kapper zo veel mogelijk wilt vermijden tijdens je ‘groeiperiode’ en dus je haren in tiptop conditie wilt houden, moet je EXTRA lief zijn voor je haar. Sowieso moet je je haren altijd goed verzorgen vind ik, maar het kan nooit kwaad om ze extra goed te vertroetelen. Probeer hitte van krultangen, stijltangen en föhns daarom zo veel mogelijk te vermijden. Laat het lekker drogen aan de lucht, of gebruik eens een no heat methode voor wat slag, krullen of definitie. En als je dan toch aan de slag gaat met stylingtools, zorg er dan voor dat je je haren beschermt met een heat protector of anti-klit spray. Lees hier mijn artikel ‘hoe werken heat protectors?’, mocht je je dit afvragen.

Over hitte vermijden gesproken, zet je douche niet al te heet, ook niet in de winter. Ik weet dat het lekker is om onder een hete douche te staan, maar je haren én huid drogen hier extra van uit, dus probeer er een beetje op te letten.

5. Gebruik een oud T-shirt


Ik gebruik zelf altijd een handdoek na het douchen, die ik als een tulband om mijn haren wikkel. Wist ik veel dat dit schadelijk is! De tulband zit namelijk zo strak op je hoofd dat het de kleine babyhaartjes aan de zijkanten uit je hoofd kan trekken, bovendien zorgt de grovere vezel van een badhanddoek voor frictie en dus schade aan je haar. Het allerbeste kun je daarom een oud, katoenen T-shirt gebruiken om je haren mee te drogen. Deze stof is veel fijner en neemt beter en sneller vocht op. Wrijf het dan ook niet hard heen en weer, maar knijp het voorzichtig in je haren. Op deze manier wordt het prima droog zonder je haren te veel te beschadigen.

6. Borstel een haarmasker goed door

Of je een haarmasker 1 minuut of 30 minuten laat intrekken maakt weinig verschil. Wat wél verschil maakt is het doorkammen of -borstelen van een haarmasker, want dit zorgt ervoor dat zo veel mogelijk haren bedekt worden en in aanraking komen met je masker. Ook maakt het veel verschil om je haren, voordat je het masker aanbrengt, goed handdoekdroog te maken. Wel graag met een oud T-shirt, zoals ik bij puntje 5 aangeef. Ik zet de douche uit, knijp mijn haren uit, pak het T-shirt en knijp ermee in mijn haren, net zo lang tot ze handdoekdroog zijn geworden. Hierna borstel ik mijn haarmasker erin. Als je haren minder nat zijn, wordt het masker minder ‘verdund’ en breng je het dus geconcentreerder aan, waardoor het nóg beter zijn werk kan doen. Gebruik minstens 1 keer per week een haarmasker. Zelf gebruik ik het 2 keer in de week, haha! Maar ik heb dan ook touwhaar.

Ook je conditioner kun je het allerbeste doorkammen of -borstelen op handdoekdroog haar. Ik gebruik om de dag een conditioner, ook op de dagen dat ik mijn haren niet was met shampoo. Ik heb onwijs droog en stug haar, dus mijn haren varen hier lekker bij. Het hangt dus een beetje van je haartype af, maar je zal snel genoeg merken of je je haren ‘over-conditioned’ of niet.


Hoe dan ook, doorborstelen is key! Overal online lees ik dat je dit het beste met een grove kam kunt doen, maar even serieus.. no way dat ik met een grove kam door mijn klitterige touwhaar heen kom. Het doet pijn en het duurt lang, en daarom ben ik zo tevreden over The Wet Brush Condition Paddle die ik laatst heb ontvangen. Deze borstel is speciaal ontwikkeld voor onder de douche en I love it! Hij is lekker groot, dus het verspreidt haarmasker en conditioner binnen no-time.

De pinnetjes zijn heel flexibel, waardoor ze meebuigen terwijl je borstelt en het je haren dus niet beschadigd. Aan de achterkant zitten gaatjes waardoor de borstel goed opdroogt na gebruik. En hij heeft een anti-slip handvat, zodat hij niet uit je handen glipt, ook al is ‘ie nat en glad. Ik vind hem ideaal en dit werkt voor mij VEEL beter dan een grove kam. Ik was sowieso al fan van The Wet Brush (nu al 2 jaar mijn favoriete haarborstel), en deze variant speciaal voor onder de douche is ook echt een topper. Dit is niet gesponsord hoor (heb de borstel wel gratis opgestuurd gekregen), ik ben gewoon écht fan. Wil je nog meer handige haarbenodigdheden of kappersbenodigdheden bekijken, kijk dan eens bij kappersgroothandel Koos van der Beek.

7. Bescherm je haren tegen frictie


Wanneer je haren tegen elkaar aan, of tegen iets anders aan wrijven, kunnen er gespleten punten ontstaan. Draag je je haren graag in een knotje of staartje dan kan een (te strak) elastiekje ervoor zorgen dat je haren afbreken. Vooral het metalen gedeelte van een elastiekje is vaak de boosdoener omdat hier haartjes achter blijven steken. En als het elastiekje te veel druk op je haarwortels zet, kan er zelfs haar uit gaan vallen. Om dit te voorkomen kan je een haarelastiek zoals de Invisibobble gebruiken, die speciaal is ontwikkeld om zo min mogelijk schade aan je haar aan te richten. Ook de goeie ouwe scrunchie (of wokkel, kennen jullie hem nog?) is zacht voor je haren.

Draag je je haren graag los dan kan de wrijving van je haren tegen je kleding zorgen voor gespleten haarpunten. Door gebruik te maken van een haarserum, haarolie of leave-in conditioner worden je haren voorzien van een coating waardoor ze soepel langs elkaar heen bewegen en er dus minder frictie ontstaat, zowel onderling als tegen je kleding aan. Het aanbrengen van deze producten is sowieso een aanrader om je haren te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Het slapen op een zijden kussensloop zou ook frictie moeten verminderen, vanwege de zachte en gladde textuur van deze stof. Ik heb in het verleden wel eens op een zijden kussensloop geslapen en heb zelf geen verschil gemerkt, maar ik denk dat dit vooral een uitkomst is voor hele wilde slapers of voor mensen met stug haar en die elke ochtend wakker worden met een vogelnestje op hun hoofd. Het is het proberen waard, baat het niet…

8. Vitamine B supplementen


Back in 2011 heeft mijn beste vriendinnetje Nena (die heel kritisch is) een vitamine B complex getest, om te kijken of dit invloed zou hebben op haar haren. Nena heeft last van roos en door omstandigheden destijds, had ze te kampen met erg veel stress, wat zich uitte in verergerde roos, jeuk en haaruitval. Een mooie gelegenheid om te testen of het innemen van vitamine B complex hier verbetering in zou brengen.

En wat bleek? Na enkele weken, waarbij ze elke dag 1 tabletje nam, was de roos weg en waren haar haren weer sterk, glanzend en gezonder dan ooit. Lees hier de complete review. Ik hoor en lees wel vaker positieve verhalen over Vitamine B in relatie met het gezonder maken van haar en hoofdhuid, dus als jij je haren graag een boost wilt geven zou ik zeggen, go for it. Het zorgt er niet voor dat je haren sneller gaan groeien, maar het kan je haren ongetwijfeld sterker maken, waardoor je minder snel gespleten haarpunten krijgt en je zo weer een kappersbezoek uitspaart.


Dat waren mijn tips! Even heel kort door de bocht komt het neer op je haren extra vertroetelen en zo veel mogelijk de kapper vermijden (en als je toch gaat, laat er dan slechts 0,5 cm vanaf knippen). Op deze manier kun jij je haren binnen no-time 10 cm per jaar (of zelfs iets meer) laten groeien.

Ben jij je haren momenteel aan het laten groeien? En zo ja, welke tips pas jij toe?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

58 Reacties

 1. Christel
  5 april 2018 / donderdag, 5 april 2018

  Welke tips, ah die van jou nu 👍👍😋😋
  Want ze mogen snel wat groeien, bij laatste kappersbezoek, was de kapster wat knipper happy denk ik zo.😯😯

 2. Lau
  10 december 2017 / zondag, 10 december 2017

  Mijn haar groeid minimaal 3 tot 4 cm per maand. Ik ga elk jaar in november of december naar mijn kapper en laat er dan 30 tot 40 cm af knippen dan heb ik het nog op mijn schouders en beginnen we weer met haar sparen. Om de 3 maanden knip ik zelf mijn puntjes wat bij. ( ben honden trimmen dus heb zat goede scharen)
  Ik was mijn haar 2 x per week. Ik heb een hele tijd hele erge haaruitval gehad. Maar sinds ik vorig jaar november ben begonnen met speciale shampoo is dat stukken minder geworden. ( ik gebruik de shampoo die ik ook voor de hondjes gebruik haha) en mijn haar is nog nooit zo mooi geweest. Verder gebruik ik anti klit spray zonder siliconen en als masker gebruik ik 1 x per maand cocosolie. Ik hoef er niet veel voor te doen maar weet zeker dat de hondenshampoo ervoor zorgt dat het sneller groeit ( vroeger groeide het 2 cm per maand nu dubbele)

  En ik ben vegetariër dus via voedsel krijg ik stuk minder vitamine b binnen

  • Liese
   22 maart 2018 / donderdag, 22 maart 2018

   En welke hondenshampoo gebruik jij dan ?

   • Annie
    4 juni 2018 / maandag, 4 juni 2018

    ja, dat wil ik ook graag weten, ik ga meteen naar de dierenspeciaalzaak.
    3 tot 4 cm per maand is erg veel. ik ben 52. ik heb het gevoel dat mijn haar voor geen meter meer groeit. en ik ben als de dood dat de kapper me teveel afknipt. gelukkig heeft ze dat niet gedaan. alleen de puntjes. ppff. het is er eerder af dan erbij.

 3. 27 oktober 2017 / vrijdag, 27 oktober 2017

  Ik heb een tijdje zelf mijn haar geknipt. Steeds een centimetertje van de lengte af in 2 maanden tijd. Dat heeft mijn haar zoveel goeds gedaan. De gespleten haarpunten er helemaal uit, waardoor het wel langer is geworden, want er hoeft minder af bij een kappersbeurt.

 4. 27 oktober 2017 / vrijdag, 27 oktober 2017

  Ik heb zelf heel lang haar als ik het zelf mag zeggen. Mijn haar komt zeker nog 15 cm onder mijn BH bandje te zitten. Vroeger heb ik het vaak laten bijknippen en niet laten kleuren of een heating tool gebruikt waardoor ik een periode heb gehad dat mijn haar super gezond was en het een half jaar lang kon laten doorgroeien. Sinds dien laat ik mijn haar om de 3 maanden ongeveer bijkippen met 1/2 cm, maar doordat ik zo’n lang haar heb zie je dat gelukkig niet snel. Ik heb van mezelf heel stijl haar dus ik heb gelukkig niet veel heatingtools nodig, tenzij ik krullen wil. Krullen doe ik eigenlijk nooit, misschien 5x per jaar voor een speciale gelegenheid. Ik probeer ook zoveel mogelijk mijn haar normaal te dragen ipv dry blowing, ik merk dan vaak al dat mijn haar snel droog en stug word. Mijn tips zijn regelmatig knippen, altijd een verzorgende olie gebruiken na het douchen en jouw perfecte shampoo/conditioner/haarmask te vinden. Zelf gebruik ik nu Tinta color van Keune shampoo en conditioner speciaal voor gekleurd haar, Briogeo deep conditioning haarmask (heeft een award voor gewonnen) en af en toe Bleach London Rose Shampoo en Conditioner om mijn haar weer beetje roze te maken.

 5. 26 oktober 2017 / donderdag, 26 oktober 2017

  Door de haarpilletjes van kruidvat is mijn haar deze zomer serieus 10cm gegroeid in 12 weken tijd, dus bijna 1cm per week. Hairfinity en sugarbearhair zou ook erg goed zijn.

 6. Romy
  26 oktober 2017 / donderdag, 26 oktober 2017

  Ik heb zelf een poos terug ook wat research gedaan naar pillen die helpen bij haargroei, en ik let heel erg op dat er wel een hoge concentratie “biotine” in zit. Wanneer je het Googled wordt het wel duidelijk dat dit belangrijk is. Verder goed naar de verhoudingen kijken, soms zijn pillen heel groot maar met weinig échte ingrediënten. Duur is ook niet altijd beter, maar net als met skincare even de lijst checken! :) en pepermunt olie helpt trouwens om de doorbloeding te stimuleren! Dus af en toe smeren op je hoofdhuid, voelt meteen lekker fris!

 7. 25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  ik knip mijn haar al jaren zelf :) works like a dream want nooit meer zal iemand meer dan ik wil van mijn haar af knippen en je bespaard nog wat geld ook!

 8. 25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Gebruik een kam i.p.v een borstel mix jojoba olie met castor olie en laat dat 10 minuten inwerken. Je hele haar glanst en zal sneller groeien. Ook kun je alle plantaardige olieen mixen bij elkaar en op je hoofdhuid 1 uur laten inwerken. Dit hoor je 1x per week te doen. Je haart groeit ook hierdoor veel sneller. Ik ga mijn artikel hierover binnenkort posten hij staat ingepland.

 9. Lotte
  25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Hey Serena, leuk artikel
  Gaat het eigenlijk al wat beter met je?
  En hoe gaat het met Angel? Ze zou na de zomer terugkomen maar ze heeft nog niks geschreven en haar insta is prive gemaakt. Dat vind ik wel erg jammer, heeft ze na een tijdje toch moeilijker gehad met haar miskraam dan ze eerst dacht dat ze zou hebben?

  • Serena
   Auteur
   25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

   hi Lotte,
   met Angel gaat alles goed, ze is net begonnen aan een IUI kuur.

 10. Elsa
  25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Leuke tips, mijn kapper knipt er inderdaad 1-2 cm af als ik zeg alleen de puntjes, maar zij zegt dat dat nodig is om zeker alle gespleten stukjes er af te halen… Misschien toch volgende keer maar eens een halve cm vragen.

 11. Amber
  25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Ik heb geloof ik heel veel geluk met mijn haar want het groeit echt gigantisch snel, toch wel 2 tot 3 cm in de maand. Daardoor ben ik er ook niet zo bang voor er regelmatig drastisch de schaar in te zetten :) Wel is het heel droog dus ik ga ook een proberen me haar eerst wat af te drogen voor mijn gasmasker want meestal doe ik dat gewoon op kletsnat haar.

  • Serena
   Auteur
   25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

   Wowww, zo veel?! Jaloers op jouw haartjes! Hahaha!

 12. ingrid
  25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Wat een fijn artikel ! toevallig zat ik laatst ook te balen over dat mijn haar nou nooit eens langer wordt. ik heb het idee dat het for ever dezelfde lengte blijft :( het valt bij mij tot aan de bovenkant van mn borsten, maar ik zou zo graag het tot onder hebben. Ik zat na te denken over vitamine B pillen maar zag dat het meer voor vegetariers is(stond op de verpakking)ik heb ook weleens van swisse die huid-haar-nagel geprobeerd maar heb niet het idee dat dit helpt.

 13. Elize
  25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Leuk artikel! Mijn kapper heeft er onlangs ook veel te veel afgehaald dus ik weet hoe je je voelt..

  Wat bij mij overigens ECHT goed heeft geholpen is mijn haar minder wassen! Te vaak wassen droogde mijn haar en hoofdhuid helemaal uit met pluizig, dun en stug haar als gevolg. Inmiddels heb ik (door de uitvinding van de eeuw: droogshampoo) het aantal keer wassen per week teruggebracht naar één! Het is eerst wennen en voelt misschien voor je gevoel “vies” aan maar het heeft bij mij wonderen verricht. Mijn haar is nog nooit zo lang, zacht en glanzend geweest :-)

  Liefs

 14. 25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Ach ik houd van artikelen omtrent haarverzorging. Ik stel het naar de kapper gaan ook het liefst zo lang mogelijk uit. Maar soms moet ik er iets naar dan gepland naartoe, omdat mijn haar gewoon echt niet meer in model zit. Meestal laat ik dan niks van de lengte afknippen, maar laat ik het alleen in model knippen dus. Overigens knip ik de eindjes van mijn haren regelmatig zelf bij, om dus gespleten haarpunten te voorkomen. En ik gebruik visolie tabletten, want bij mij ook helpt voor gezonder haar. Overigens kunnen bepaalde medicijnen ook een negatief effect hebben op je haar. Ik merk bijvoorbeeld altijd dat mijn haar droger word en meer uitvalt, wanneer ik een antibioticakuur heb gebruikt. Leuk artikel!

 15. Ilse
  25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Ik zit er over te denken om vitamine B pillen te gaan slikken, maar ben echt bang dat het misschien ook gevaarlijk is of niet gezond. Heeft iemand hier meer ervaring mee en zou mij er wat over kunnen vertellen?

 16. Valérie
  25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Hi Sereen,

  Super artikel! Vooral het fabeltje dat de kapper zegt dat je vaker zou moeten komen om je haar meer te laten groeien, mag wat mij betreft heel erg verdwijnen! Goed dat je het benoemt :)

  Ik merk bij mij dat de “inversion method” (even kijken op YT) erg goed werkt. Mijn haar groeide jaaaaarenlang simpelweg niet langer dan tot mijn sleutelbeen, en nu komt het tot over de boobsies!
  Mijn haar groeit sindsdien dan ook meer dan 2 cm per maand. Iets realistischer dan 3 cm per nacht :’)

  Liefs,
  Valérie

  • Serena
   Auteur
   25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

   Ik ben meteen geïntrigeerd, Valérie! Ik ga het opzoeken, ben benieuwd!

 17. Joyce
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Mijn haar groeit erg snel. Wat bij mij het beste werkt is je haar een beetje liefde geven. Niet onnodig borstelen (klitten kan je er ook met je vingers uit halen), niet te vaak wassen (1x in de week), soms je haar even flink in de watten leggen met een lekker haar masker of koko olie. En als je gespleten puntjes ziet t beetje knippen waar het splijt.

 18. Mila
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Fijn artikel, handige tips! 😊

 19. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Ik moet zowat de enige vrouw zijn die het heerlijk vind om van lang haar naar kort haar te gaan, zonder er van wakker te liggen, hihi. Mijn kapper ziet mij maar al te graag komen ;-) Ik vind deze lengte trouwens heel goed bij je passen.

  • Mars
   25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

   Hier ook zo een, het kost me heel veel moeite om mijn haar niet steeds kort te laten knippen. Nu probeer ik ze weer te laten groeien, zodra dat bereikt is, gaat de schaar er weer in. Het kapsel is zelfs al gekozen XD.

   • Lou
    25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

    Heb ik ook hoor. Lang haar staat toch vaak ofwel een beetje overgestileerd (alsof je tijd teveel hebt) ofwel een beetje middelbareschooljeugdig (alsof je meisjesachtig wilt blijven). Ik begrijp dus nooit zo goed waarom sommige vrouwen huilen als hun haar zogenaamd te kort geknipt is :-D

 20. Lieneke
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Leuk artikel, alleen mis ik het gezonde eten, want van binnen uit werkt ook :)
  Ik heb laatst een artikel gelezen over je haar lang laten groeien en zij had het over the inversion method. Dan masseer je je hoofdhuid ( met olie) elke dag en dat 7 dagen en dan 3 weken niet.
  Dit werkt bij mij ook :)

 21. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Fijn artikel! Ik heb veel fijn haar en ben nu al even bezig om het te laten groeien. Het is pas echt langer aan het worden sinds ik niet meer naar de kapper ga. Nu al ruim een jaar niet meer geweest, maar ik knip wel zelf elke twee maanden zelf een halve centimeter weg om de puntjes in conditie te houden. Sinds het volgen van wat YouTube-filmpjes heb ik mijn eigen knipmethode ontwikkeld (wel met kapperschaar) waar ik tevreden mee ben. Nooit meer die teleurstelling dat een kapper er toch teveel af heeft geknipt. Je artikel geeft me zeker nog een aantal goede tips!

 22. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Vind dit wel een interessant artikel. The Wet Brush heb ik ook ontvangen en gebruik hem zo goed als iedere dag. Inderdaad hele fijne borstel en ‘buigt’ goed mee. Ik ga toch meer mijn haar verzorgen, minder warm douchen (hou echt van heel warm) en Vitamine B extra slikken. Thanks!

 23. Brigitta
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Ik heb echt slap babyhaar, altijd al gehoopt dat er iets uitgevonden wordt om je haar dikker te laten worden, jammer dat die droom nooit uit zal komen hahaha

  Nog even een andere vraag, ik vroeg me af hoe het met Angel gaat, ik keek op haar Instagram account maar zag ineens dat die privé was en dus niets meer kan zien. Gaat het wel goed met haar?

 24. Marianne
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Goede tips maar pas op met vitamine B! Ik heb zelf ook van die pillen geslikt en kreeg er zenuwpijn van in mijn been (een doof gevoel). We dachten aan een vernauwing ergens alleen geen arts kon iets vinden. Tot de diëtiste vroeg of ik B slikte. Nu nergens meer last van.

  • Marielle
   24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

   Dat komt omdat je de chemische B’s hebt ingenomen! Deze belasten het lichaam sterk en kunnen idd voor zenuwschade zorgen en een beschadigde lever. Je moet B vitamines halen uit een natuurlijk supplement van echt plantaardige bronnen zoals nutritional yeast.

   • Mirte
    24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

    Je kunt met supplementen makkelijker dan anders een teveel aan (met name) vitamine B6 krijgen. Dit veroorzaakt inderdaad zenuwpijn en een doof gevoel.
    Let erop dat het supplement niet meer bevat dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dit is achterop het supplement te zien.

    • Sharon
     25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

     Daarom mooi zomaar vitamine b complex slikken.
     Is een heel stuk nog bij radar geweest en zelf mensen met blijvend zenuwpijn wat niet meer weggaat!

 25. Jona
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Hey, Serena!
  Even over de vitamine B pillen. ik wil m’n haar ook graag lang laten groeien. En las dat op vitamine B goede resultaten waren. Ik slik nu bijna 2 weken de Swisse haar huid en nagel. Nog te kort om natuurlijk verschil te zien. Zal dit ongeveer ‘t zelfde werken als vitamine B? Aangezien ‘t ook voor het haar is haha.

  • Serena
   Auteur
   25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

   hi Jona,
   ik denk dat als je naar de ingrediënten kijkt je zal zien dat het uit vitamine B bestaat ;)

 26. Annika
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Ik heb een tijdje geleden vitamine B geslikt en ik had wel het idee dat mijn haar er sneller van ging groeien. Niet alleen hoofdhaar, trouwens ;) en mijn nagels groeiden ook sneller.
  Gewoon zo’n vitamine b complex potje met een oranje dop van de HEMA.

 27. Tamara D
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Ik zag je net in de L’Oréal reclame! YOU GO GIRL 😉
  Jij spreekt natuurlijk de leukste woorden uit, vind t heel leuk voor je meid

 28. M.
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Leuk uitgebreid artikel, heb ik gemist!! Ik heb helaas ook last van haaruitval en ik kan iedereen van harte ‘aline’ haarpillen aanraden. Wel 100 euro voor drie maand, dat is minder. Ook kan ik de spray ‘neoptide’ van ducray aanraden voor iedereen met haaruitval. Al hoop ik natuurlijk dat de meeste gewoon géén last hebben hiervan.

  • Martine
   24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

   Dit kan goedkoper: ik gebruik het super haar complex van Holland & Barrett, ook ivm haarverlies.
   Ik gebruik deze iets meer dan een maand, 3 per dag en mijn haaruitval is heel sterk verminderd.
   Prijs: €22,99 voor 90 tabletten.
   Een echte aanrader :-)

   • M.
    24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

    Bedankt voor de tip! :-) ik heb ook al goedkopere varianten gebruikt (waaronder furterer) en die hielpen niet. Jouw tip kan mss de holy grail zijn :D

 29. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Nummer 6 ga ik zeker toepassen! Ik gebruik echt te weinig haarmaskers. Heb je misschien nog een tip voor een goed (niet te duur) haarmasker? :)

 30. Rita
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Het klopt wat je zegt, minder vaak naar de kapper als je haar het aankan en dan groeit het lekker door. Waarom willen ze ook altijd automatisch minstens 5 cm eraf halen, zelfs als je zegt: klein stukje of bijpunten

 31. Anique
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Hey Serena, goede tips!
  Mijn haargroeipoging gaat niet zoals ik het graag zou willen, maar de aanhouder wint :)
  Er staat overigens een spelfout in de laatste zin van punt 7. Baat het niet…
  Groetjes en een fijne dag

 32. Selina
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Het is eigenlijk heel logisch inderdaad maar fijn om weer even wat puntjes te lezen die me helpen herinneren dat ik gewoon wat liever voor mijn haar moet zijn!

  Zoals mijn vader altijd zei, geduld is een schone zaak :)

  Mooi artikel Serena, zit heel veel schrijfwerk in!

 33. Denise
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Hele fijne tips sereen!
  Ik ben al meer dan een jaar niet naar de kapper geweest (oeps 😂) in november ga ik weet heen maar ik wil echt mijn lange haar houden!!

 34. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Hele fijne tips! Zelf ga ik altijd maar zo’n 2 keer per jaar naar de kapper, maar dan gaat er altijd wel een behoorlijke stuk af. Nu ben ik gelukkig tevreden met de haarlengte die ik dan heb, dus dan maakt het niet uit. Ik ga het zeker eens proberen om mijn haarmasker door te borstelen!

 35. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Fijn dat je even duidelijk maakt dat regelmatig naar de kapper gaan je haar niet helpt met sneller groeien! Ik heb het zo vaak moeten aanhoren van mensen die daar heilig in geloven.

 36. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Geduld hebben en een lange adem. Door operaties mijn haar nooit langer kunnen laten groeien. Nu met 2,5 jaar heb ik van t weekend zitten janken op de bank omdat ik eindelijk een vlecht kon maken.
  Het komt nu eindelijk over mijn schouders heen (kom van 1 mm af).

  • Selina
   24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

   Ach, wat goed dat het je eindelijk is gelukt! Je tranen zijn begrijpelijk hoor, je haar is zo bepalend voor je uiterlijk het is haast iets “heiligs”. Knuffel voor jou <3

 37. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Mijn haar groeit sneller als ik een tijdje elke avond voor het slapen wat olie in de puntjes doe!

 38. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  leuk artikel! Misschien met een goede haarborstel breekt je haar minder snel en dus minder snel naar de kapper?!

  *spam verwijderd*

 39. Ju
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Haar groeit wel degelijk sneller als het korter is, alleen is het bij het haar op je hoofd nauwelijks merkbaar. Maar denk maar eerst aan je lichaamshaar, als het een bepaalde lengte bereikt, houdt de groei op of gaat deze zeeeeer langzaam. Het is namelijk niet zo dat als je je benen niet scheert je na een jaar beenhaar van 12 cm hebt, terwijl het prima mogelijk is om na één maand 1 cm te hebben. Je hoofdhaar heeft ook een ´maximale´ lengte (kan bij sommige mensen 2 meter zijn hoor, daar niet van), en hoe dichter je deze nadert hoe langzamer je haar groeit. Het is alleen zo dat de meeste mensen hun maximale lengte nooit halen, omdat het dan inderdaad al zo lang kapot en droog en gespleten is dat er al lang vantevoren de schaar in is gezet :)
  Dus, het is wel een fabel, maar toch ook weer niet helemaal ;)

  • Lola
   24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

   Hm, ergens klinkt dit wel logisch maar heeft dit niet te maken met de snelheid waarmee je haar zich ‘vernieuwt’? Dus hoe sneller je haar uitvalt en vervangen wordt door nieuw haar, hoe minder kans het heeft om heel lang te worden? En als die cyclus langer is heeft je haar dus meer tijd om te groeien? Is maar een theorie hoor, verder niet onderbouwd. Maar vind het wel plausibeler klinken dan haar dat schijnbaar doorheeft hoe lang het is imho. Maar misschien dat Serena dit weet?

 40. Tessa
  24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Ik had mijn haar een tijdje tot net over mij schouder maar sinds 5 maanden ben ik het aan het laten groeien. Ik stel de kapper zo veel mogelijk uit, gebruik iedere wasbeurt conditioner (2x per week) en probeer iedere dag een beetje haarolie in mijn haarpuntjes te doen (was ook een tip van de kapper). Als ik bij de kapper ben zeg ik ook heel duidelijk dat ik mijn haar langer wil laten groeien en ze dus alleen het uiterste eruit mogen knippen, tot nu toe gaat dit goed want ik zie nu al dat het een stuk langer is dan eerst! Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik aardig sterk/dik haar heb

 41. 24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

  Leuk artikel! Hopelijk heb ik ooit zulk lang haar als Laris… Hahaha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *