Hoe verzorg ik een vette huid? Of liever nog, hoe kom ik er vanaf?

Een droge huid, een vette huid, een huid met puistjes of pigmentvlekjes, eczeem of psoriasis, we hebben allemaal wel wat. Ok, er zijn natuurlijk altijd van die lucky basterds die totaal nergens last van hebben, maar volgens mij heeft bijna iedereen wel eens te kampen gehad met huidproblemen. Vandaag wil ik het gaan hebben over de vette huid. Hoe verzorg je een vette huid het beste? En zijn er ook manieren om er vanaf te komen?

Hoe ontstaat een vette huid?

Een vette huid is genetisch bepaald en het heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. De hormonen die verantwoordelijk zijn voor een vette huid zijn androgeen, dit is de algemene term voor ‘mannelijke hormonen’. Eén van de bekendste mannelijke hormonen is testosteron. Ook vrouwen hebben mannelijke hormonen. Net zoals mannen ook vrouwelijke hormonen (zoals oestrogeen) in hun lichaam hebben.

In onze poriën bevinden zich talgkliertjes die talg afscheiden, en androgene hormonen zijn verantwoordelijk voor een gezonde talgafscheiding. Talg is erg belangrijk voor de huid, want het voorkomt vochtverlies, beschermt ons tegen bacteriën en schimmels en houdt de huid soepel. Maar wanneer de androgene hormonen te actief zijn, ontstaat er talg overproductie. Dit leidt tot een snel glanzende huid, vergrote poriën (dit gebeurt zodat de huid sneller alle talg kwijt kan), die op hun beurt ook weer sneller verstopt kunnen raken. Hierdoor ontstaan er onzuiverheden.

akne_en_teil1De androgenen kunnen er ook nog eens voor zorgen dat de ‘randjes’ van de poriën verdikken (mijn huidtherapeut noemt dit verhoornen), waardoor olie en onzuiverheden er niet uit kunnen, en er dus niet-uit-te-knijpen witte bultjes en mee-eters ontstaan.

Een vette huid heeft dus in principe niets met externe factoren te maken, het heeft in de eerste plaats puur met een (verstoorde) hormoonhuishouding te maken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waar ik later graag op terug kom. Omdat het met hormonen te maken heeft is het logisch dat we meer last hebben van een vette huid tijdens onze puberteit, menstruatie of zwangerschap en dat we tijdens deze periode dus ook meer puistjes krijgen.

Hoe herken je een vette huid?

Het is belangrijk om je huidtype te kennen, zodat je ook de juiste huidverzorging voor jezelf koopt. Mijn ervaring is dat mensen al vrij snel roepen dat ze een vette huid hebben. Maar een beetje glans op je T-zone of een puistje hier en daar betekent niet dat je ook daadwerkelijk een vette huid hebt. Maar hoe weet je dan wél of je huid vet is?

1. je gezicht glimt al zo’n 1-2 uur na het reinigen
2. je make-up lijkt te ‘glijden’ of verdwijnt gewoonweg van je gezicht
3. de vettere delen van je gezicht bevatten mee-eters, witte bultjes of puistjes
4. je poriën zijn zichtbaar vergroot, vooral op en rondom je neus, kin en voorhoofd

Een vette huid hoeft overigens niet altijd puistjes te bevatten, je kunt ook gewoon een zeer snel en heftig glimmende huid hebben zonder onzuiverheden.

Verder kan een vette huid ook komen door het dragen van een pony, en het kan verergert worden door roken, smog of een ongezonde lifestyle.

Herken jij het bovenstaande? Heb jij een vette huid?

Verbeter je huid van binnen uit

glowy skinIk ben er van overtuigd dat je voedingspatroon effect heeft op je huid. Ik weet dat het vaak wordt afgeschreven als een fabeltje, maar na een reep chocola of een lekker stuk vet varkensvlees (zo lekker!) heb ik de volgende dag écht een paar puisten te pakken.

Ook dokter Alan C. Logan, afgestudeerd aan Harvard Medical School, vindt dat onze voeding effect heeft op onze huid. Hij schrijft in zijn boek “The Clear Skin Diet” dat we onze huid kunnen verbeteren door onze testosteron-balans te beïnvloeden, en dat doen we onder andere door minder zuivelproducten te nuttigen. Volgens hem worden er veel zuivelproducten gemaakt van de melk van zwangere koeien, en die melk bevat hormonen dat het menselijk lichaam omzet tot een equivalent van testosterone. En als ik het me goed kan herinneren heb ik veel comments gelezen onder mijn ‘Vegan Week‘ artikel van veganisten die claimden een mooiere huid gekregen te hebben door hun nieuwe vegan lifestyle. Ik heb er zelf geen ervaring mee (een week lijkt me een beetje te kort om conclusies te trekken), maar er zit een onmiskenbare logica achter.

tonys chocolonely limited edition2In hetzelfde boek haalt Dr. Logan aan dat we een onzuivere huid ook kunnen verminderen door minder suiker te eten. Suiker verhoogt namelijk de insulineproductie, en insuline verhoogt weer de androgeen productie. Kortom, des te meer suiker, des te meer androgene hormonen, des te hoger de talgproductie.

Bye, bye, chocola! 🙁

Hoe verzorg je een vette huid?

Naast het minderen van zuivelproducten en suiker in je dieet, kun je je huid ook verbeteren door het goed te verzorgen met de juiste skincare. Mensen met een vette huid hebben de neiging om hem lekker uit te drogen, maar ook een vette huid heeft hydratatie nodig.

Cleanser
biotherm balm-to-oilMijn advies is dan ook om een zachte, milde cleanser te gebruiken, het liefs zonder SLS/SLES en zonder alcohol. Zelf gebruik ik een balsem (deze) en daarna een milde reiniger van Paula’s Choice in combinatie met een elektrische gezichtsborstel (ik ben nu de Clarisonis aan het testen). Ik maak dus gebruik van een double cleanse. Maar ook reinigen met een niet-verstoppende olie is heerlijk voor de vette huid. Het is mild en hydraterend en doet zijn werk goed. En met de juiste olie voelt je huid helemaal niet vet aan na gebruik. Probeer bijvoorbeeld eens de Oil Cleansing Method uit.

Wanneer je een vette huid hebt is het belangrijk om zowel ‘s ochtends als ‘s avonds je huid te reinigen. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn veel mensen die hun gezicht in de ochtend alleen afspoelen met water. En dat werkt goed voor velen, maar als je een vette huid hebt is de kans groot dat je in de ochtend ‘meer’ nodig hebt en dus echt je gezicht moet reinigen. In de ochtend als ik wakker word glans ik echt de pan uit! Allemaal vuil en talg dat tijdens mijn slaap naar boven is gekomen. Hebben jullie dat ook?

Toner
De toner moet ook mild zijn, en dus niet uitdrogend. Gelukkig zijn er steeds meer toners die geen alcohol bevatten en die de huid reinigen zonder hem uit te drogen. Vind je je toner toch wat uitdrogend, gebruik hem dan echt alleen op je vette zone (vaak is dat de T-zone). Er bestaan ook matterende toners. Ze bevatten een matterend poeder (vaak moet je dan ook schudden voor gebruik) dat het talg in de loop van de dag absorbeert.

Crème
La-Roche-Posay-Effaclar-Duo-Plus-TubeWat voor mij HEEL erg heeft geholpen is het gebruik van salicylzuur. Zoals ik eerder al vertelde kan een overproductie van talg leiden tot de verhoorning van de randjes van je poriën, waardoor dode huidcellen, zweet en vuil ‘gevangen’ zitten en dus niet naar buiten kunnen. Door je huid te exfoliëren (en als je last hebt van verhoorning mag dit ELKE DAG, als het maar op milde wijze gebeurt) los je dit probleem op. Ik exfoliëer mijn huid door elke dag een crème te gebruiken van La Roche-Posay met 2% salicylzuur (ook wel BHA genaamd), maar je vind dit actieve ingrediënt ook in skin essence, serums, toners en cleansers. Ook ingrediënten als benzoyl peroxide en glycolzuur hebben een exfolierende en reinigende werking en zijn zeer geschikt voor mensen met een vette of onzuivere huid.

Het is belangrijk dat je je huid goed hydrateert, dus het beste kun je op zoek gaan naar een hydraterende crème met één of meerdere van bovenstaande actieve ingrediënten. Heb je echt last van overmatige glans, ga dan ook eens op zoek naar een matterende dagcrème.

Kleimaskers
origins pink rose clay mask - 1Kleimaskers zijn echt een uitkomst voor een vette huid, want ze ‘trekken’ alle talg en onzuiverheden als ware uit je huid. Je moet alleen wel oppassen dat je je huid niet te veel uitdroogt, en dit gaat nogal gemakkelijk bij kleimaskers. Een kleimasker trekt onzuiverheden uit je poriën, maar gaat vervolgens door met het adsorberen van de natuurlijke oliën van je huid als je het te lang laat zitten. Om dat droge en trekkerige gevoel na een kleimasker te voorkomen is het daarom raadzaam om het masker niet langer dan de aanbevolen tijd te laten zitten. Zo’n 5-10 minuten is vaak lang genoeg.

Een vette huid & make-up

Begint je foundation al snel na het opbrengen te glanzen? Heb je er wel eens aan gedacht dat dit niet per se aan de foundation ligt, maar aan je skincare? Vroeger had ik ook vaak last van snel glanzende foundations, maar sinds ik mijn skincare methode heb geoptimaliseerd voor mijn huid heb ik nergens meer last van. Sterker nog, ik heb niet eens per se matterend poeder nodig. Wat een verschil met een paar jaar geleden!

Ga je skincare methode dus eens na. Gebruik je misschien een te volle crème of serum? Is je cleanser of toner te uitdrogend, waardoor je huid juist meer talg gaat aanmaken? Of moet je misschien overgaan op matterende skincareproducten?

l'oreal infallible matte foundation - 1Matterende foundations bieden ook uitkomst voor de vette, snel glanzende huid. Mijn tip is om ze met een vochtige beautyblender aan te brengen voor het mooiste, airbrushed resultaat. Het poederige laagje dat ze vaak achterlaten verdwijnt hierdoor. Eén van mijn favoriete matterende foundations is L’Oréal Infallible Matte.

Blotting Paper is wat mij betreft een musthave voor mensen met een glimhuidje. Ik vind het persoonlijk fijner werken dan matterend poeder. Ik glim niet zo snel meer, maar soms heb ik er nog wel eens last van en dan vooral rondom mijn neus. Even een blotting paper erop drukken en weg is de shine! Die van The Body Shop met Tea Tree oil zijn erg fijn.

Maar je kunt ook vloeitjes (waarmee je shag rolt) gebruiken. Nog goedkoper ook! Zie ook dit oude artikel uit 2010 ‘Sjekkie voor je porum!‘ voor meer informatie. My oh my, die titels die ik toen verzon! lolz.

Conclusie

Een vette huid, daar kun je dus niet zo veel aan doen. Het enige wat je zou kunnen proberen is het veranderen van je dieet (door te minderen met zuivel en suiker) of bijvoorbeeld een anti-conceptiepil te slikken om je hormoonhuishouding te beïnvloeden. En verder door gewoon goed voor jezelf en je huid te zorgen. Drink voldoende water, hydrateer je huid, gebruik producten met actieve ingrediënten en zo nu en dan een kleimaskertje. Droog je huid niet te veel uit en gebruik eventueel matterende producten, om overtollige glans in toom te houden. Heb je echt veel last van je huid (met bijbehorende onzuiverheden) raadpleeg dan een arts, dermatoloog of huidtherapeut.

Heb jij een vette huid? En zo ja, wat heeft voor jou goed geholpen, en wat juist niet?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen; 1, 2, 3, 4, 5, 6

Volg:

76 Reacties

 1. 19 augustus 2021 / donderdag, 19 augustus 2021

  Zou appelazijn kunnen helpen voor talgproductie en talgproductie puistjes ik ben 82 jaar heb een vette huid met veel talgproductie ik maak mijn huid twee keer PD schoon met een milde Milk en lotion en controleer o met een watje op de kin of hij echt schoon is ben gestopt met varkens vlees en eet door mijn lactose intolerantie geen zuivel chocolade. Groeten

  • Serena
   Auteur
   23 augustus 2021 / maandag, 23 augustus 2021

   hi Marieanna, ik zou de milk vervangen voor iets anders. Mijn ervaring is dat een milk niet voldoende schoon maakt en vaak ook nog een beetje een vettig laagje achterlaat. Bij de drogist of parfumerie zou ik vragen om een ‘micellair water’ voor de normaal/gemengd tot vette huid. Dat brengt u aan op een wattenschijfje en dan op uw gezicht. Daarna een lotion. Mocht de vette huid en de puistjes aanhouden, dan raad ik u aan om een lotion/creme te gebruiken speciaal bedoeld om dit te verminderen. Bij de apotheek bijvoorbeeld verkopen ze Effaclar creme van La Roche Posay. Die heeft mij altijd goed geholpen met mijn huid. Succes!

 2. 15 november 2019 / vrijdag, 15 november 2019

  Mijn huid is er beter gaan uitzien sinds ik vegetarisch eet en koemelkproducten mijd. In plaats van sojamelk gebruik ik overigens havermelk. Dat heeft ook het voordeel dat het wat zoeter is. Het eten van veel druiven en citroenen is ook heel bevorderlijk voor een mooie huid.

 3. LL
  26 juli 2019 / vrijdag, 26 juli 2019

  Supertips! Ik heb al vaak gehoord en gelezen dat SPF factor in zonnecrème een must is. Ik heb huidtype 2, maar heb het idee dat mijn huid ook sneller vettig wordt met die SPF erbij… Wat denk jij hierover?

  • Serena
   Auteur
   31 juli 2019 / woensdag, 31 juli 2019

   Zoek dan naar matterende SPF, zoals van Biodermal of Eucerin! Die gebruik ik ook!

 4. 22 september 2016 / donderdag, 22 september 2016

  Ook een tip om melk niet te gaan vervangen door soja. Soja is vaak ongefermenteerd, wat veel fytaten bevat welke ervoor zorgen dat andere gezonde mineralen niet goed door je lichaam kan worden opgenomen. En er zitten fyto oestrogenen in welke ook weer op je hormoonhuishouding werken. Hormonen uit planten maar het blijven hormonen!

 5. 8 mei 2016 / zondag, 8 mei 2016

  Het klopt wel wat er gezegd wordt over voeding. Ik doe een dieet waarbij ik geen suiker, zuivel en geen varkensvlees mag. Ik merk inderdaad dat m’n huid iets rustiger is geworden. 🙂

 6. Marielle
  11 februari 2016 / donderdag, 11 februari 2016

  Nog een tip voor een vette huid: blijf ver weg van matterende dagcrèmes en nachtcrèmes je huid gaat dan ter compensatie nog meer talg gaan aanmaken! Bij een vette/ onzuivere huid is het zeer belangrijk producten te gebruiken die ook voor een zeer gevoelige huid werken. Je moet je inbeelden dat je huid extreem gevoelig is en tegen niks kan en daarop baseer je je skincare!

 7. Marielle
  11 februari 2016 / donderdag, 11 februari 2016

  Ik heb ook een vette huid. Ben dus heel blij met de winter dan is mijn huid minder extreem vet. Mijn huid is ook zeer gevoelig en als ik niet op let krijg ik schilfers, vlekken en clownseczeem en geen schilfers van droogte zoals de meesten krijgen met een zeer droge huid maar juist van allergie. Ik gebruik geen producten met irriterende stoffen want deze zorgen ervoor dat de talgproductie verhoogt.

  Dit is echt de tip voor mensen met een vette huid vermijd producten waar parfum, propylene glycol, phenoxyethanol, imidazolidin urea en diazolidinyl urea, Diethanolamine (DEA),Chlormethylisothiazolinon en ethanolamine (TEA), Methylchloroisothiazolinone, Triclosan (= zeer gevaarlijk pesticide!!!),… Het maakt echt een groot verschil! Door irritatie gaat je huid juist meer talg gaan produceren! Nog een grote tip, was je huid zo min mogelijk en dan bedoel ik 1X per dag. Dit klinkt gek zeker bij een vette huid maar het helpt echt je moet alleen zien dat je minimum 2 dagen per week een product met salicylzuur gebruikt. Wat ik doe, ik reinig mijn huid in de avond heel goed en dan breng ik biologische extra vierge olijfolie aan en masseer het 5 minuten in mijn huid. Dat is mijn avond routine. In de ochtend neem ik een tissue of wc papiertje en dep het teveel aan vet weg vooral de T-zone en dan breng ik mijn make-up aan zonder een dagcreme te gebruiken. Dit is echt DE meest ideale winter skincare routine voor mij die het aller beste werkt tegen een vette huid.

 8. 11 februari 2016 / donderdag, 11 februari 2016

  Ik heb echt heel veel van die witte bobbeltjes.. waar je dan echt in moet prikken met een naald voordat er iets uitkomt en vaak komt er dan alsnog niks uit :\ Héél vervelend.. bij mij maakt glycolzuur of salicylzuur ze ook niet minder..

  • Serena
   Auteur
   11 februari 2016 / donderdag, 11 februari 2016

   Oh, dat is vervelend zeg! Het zou in principe wel moeten helpen.. maar misschien kun je eerst eens langs een huidtherapeut die ze allemaal voor je verwijderd. Daarna bijhouden met salicylzuur?

  • Laura J
   11 februari 2016 / donderdag, 11 februari 2016

   Dit kunnen ook gistpuistjes zijn (pityrosporum folliculitis). Dat is iets anders dan gewone puistjes en vergt ook een andere aanpak. Google er even op zou ik zeggen, misschien herken je jezelf erin. Dit zijn kleine witte bultjes die je meestal niet uit kan drukken.

   (niet alle bultjes zijn puistjes in ieder geval, das wel belangrijk om te weten. Bij bijvoorbeeld Rosacea of Dermatitis komen ook andere bultjes voor)

 9. Ju
  11 februari 2016 / donderdag, 11 februari 2016

  Interessant artikel 🙂 Heb op jouw aanraden toen een rose clay masker gekocht en dat is echt fijn spul.
  En verder kan ik me inderdaad helemaal vinden in het vegan = minder vette huid verhaal 🙂
  Vegan voor de dieren, het milieu, mijn gezondheid en dus ook voor een mooiere huid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *