Hoe verwijder ik mee-eters?

Acne heb je in diverse vormen. Bij de één zie je vooral puistjes en bij de ander vooral mee-eters, of een combinatie van beide. Hoe dan ook, acne en mee-eters is iets waar veel mensen niet bepaald een zelfvertrouwen boost van krijgen. Het leek me daarom interessant om een artikel te wijden aan deze huidaandoening. Hoe ontstaan mee-eters, en nog belangrijker: hoe verwijder ik mee-eters?

Wat is een mee-eter?

Mee-eters ontstaan als de porie gemakkelijk verstopt raakt. Bijvoorbeeld door een verhoogde talgproductie of wanneer het laagje dode huidcellen te dik is en zo de porie blokkeert. Een verhoogde talgproductie heeft vaak te maken met je hormonen. Dikke propjes met talg vermengen zich met dode huidcellen en blijven in de talgklier achter. Soms onderhuids; deze witte bultjes zijn vooral voelbaar en pas zichtbaar als je de huid strak trekt. De ‘open’ mee-eters ontstaan vooral op de plaatsen waar de poriën groter zijn, zoals rondom de neus of op de kin. Het zwarte puntje is pigmentstof wat ontstaat door oxidatie aan de lucht, omdat het aan de oppervlakte komt te liggen. In het Engels worden mee-eters daarom ook “blackheads” oftewel zwarte kopjes genoemd.

hoe verwijder ik mee-eters?

Hoe verwijder ik mee-eters?

Mee-eters zijn in feite huidolien vermengd met dode huidcellen die vastzitten in je porien. Je kunt ze gemakkelijk verwijderen met een neusstrip, maar vaak zijn ze binnen een paar dagen weer terug op hun plek. Alsof de neusstrip niets heeft uitgehaald! Het langdurig en effectief verwijderen en voorkomen van mee-eters kan op meerdere manieren, maar komt in feite op het volgende neer; verlaag de talgproductie en verwijder/verminder dode huidcellen. Hieronder een aantal van mijn tips die jullie op weg zouden moeten helpen bij het verwijderen van mee-eters.

Verlagen van je talgproductie van binnenuit

Je talgproductie staat in verband met je hormonen, dus het kan goed zijn dat jij hier momenteel echt niets aan kunt doen. Mee-eters komen vaker voor in de pubertijd, omdat de talgklieren dan groter en actiever zijn. In dit geval is het een kwestie van wachten tot je uit de puberteit komt. Met hormonale anticonceptie is de talgproductie echter wel te reguleren. Door het slikken van “de pil” kan jouw talgproductie gaan afnemen, maar dit is iets wat je beter – zeker als je nog jong bent – kunt overleggen met één van je ouders of je huisarts. Naast het afnemen van je talgproductie brengt hormonale anticonceptie namelijk nogal wat bijwerkingen met zich mee.

hoe verwijder ik mee-eters?

Voeding en talgproductie

Een andere manier om je talgproductie te verlagen heeft met je voeding te maken. Uit een studie uitgevoerd door Harvard School of Public Health is gebleken dat de hormonen uit koeienmelk kunnen leiden tot overactieve talgklieren. Het is dus wellicht het proberen waard om een tijdje geen koeienmelk te drinken of producten te eten waar koeienmelk in zit (chocola, yoghurt, kaas). Kijken of dat verbetering oplevert.

[do action=”ytr”][/do]

Verder is vitamine A erg goed wanneer je last hebt van mee-eters, want vitamine A reguleert de talgklier. Vitamine E stimuleert de opname van vitamine A, dus de combo vitamine A E is een aanrader. Probeer dus voedsel te eten rijk aan vitamine A en E, of slik supplementen. Glabridine wordt gehaald uit zoethout en staat bekend om haar talgregulerende factor. Het verminderd namelijk het effect wat hormonen uitoefenen op de talgklieren. ().

Als laatste wil ik jullie aanraden om voldoende (20mg per dag) zink tot je te nemen. Zink verbetert niet alleen je immuunsysteem (wat ontstekingen sneller remt), maar stimuleert tevens de aanmaak van prostaglandins. Prostaglandins houden de talgklier in toom en zo zorgt zink dus indirect voor het verlagen van je talgproductie (bron).

hoe verwijder ik mee-eters?

Verlagen van je talgproductie van buitenaf

Niet alleen van binnenuit, ook vanaf de buitenkant kun je je talgproductie in balans brengen. Zo kun je ook skincare gebruiken met een hoog gehalte vitamine A (Retinol) en E, Glabridine of zink.

hoe verwijder ik mee-eters?Sudocrem, bekend als middeltje tegen luieruitslag, bevat ook zink. Lees hier mijn review waarin ik Sudocrem uittest als anti-acnémiddeltje.

hoe verwijder ik mee-eters?The Body Shop heeft een hele verzorgingslijn met Vitamine E en verder kan ik Vitamine E capsules aanraden. Deze koop je bij de drogist bedoeld om in te nemen, maar deze kun je ook openprikken. De  olieachtige substantie die eruit komt bevat pure vitamine E olie (of is in elk geval sterk geconcentreerd) en kun je op je huid smeren vlak voor het slapen gaan.

hoe verwijder ik mee-eters?

Milde reiniger

Het is misschien voor de hand liggend, maar reinig je gezicht tweemaal per dag (in de ochtend en in de avond) en dan het liefst met een product wat je huid niet ontdoet van de natuurlijke vetten. Probeer dus op zoek te gaan naar een milde reiniger, zonder SLS/SLES en zonder alcohol.

Wanneer je je huid te grondig reinigt zullen je talgklieren denken “MAYDAY MAYDAY! ER IS GEEN TALG! Aanmaken dus die handel!”. En hoppa, je hebt een verhoogde talgproductie te pakken. Kijk, en dan wil je nu juist voorkomen. Verder kunnen huidirriterende ingredienten ook zorgen voor een verhoogde talgproductie, dus probeer – wanneer je huid gevoelig is – bijvoorbeeld ook menthol en pepermunt en eigenlijk ook parfum en parabenen te vermijden. Zelf reinig ik mijn huid met olie via de Oil Cleansing Method.

hoe verwijder ik mee-eters?

Exfolieer je huid

Mee-eters ontstaan wanneer talg klem komt te zitten omdat ze de porie niet kunnen verlaten. Dit ligt in de meeste gevallen aan een “verhoornde huid” oftewel een huid die een te dikke laag dode huidcellen heeft. Zelf heb ik last van een verhoornde huid en dat is deels genetisch. In feite heb ik mee-eters die niet naar buiten kunnen, waardoor ik kleine, verharde bultjes onder mijn huid heb (eerst verwarde ik deze met gerstekorrels). Ik doe er dus goed aan mijn huid week te maken door het te exfolieren met fruitzuren (= AHA, oftewel alpha-hydroxy-acids).

hoe verwijder ik mee-eters?Fruitzuren lossen de lijmlaag op die dode huidcellen bij elkaar houdt. Exfolieren is hetzelfde al scrubben, maar dan zonder korrels of andere scrubdeeltjes. Je verwijderd in beide gevallen dode huidcellen, maar dan door ze “los te weken”. Exfolieren kan met skincare wat AHA”s bevat, bij voorkeur skincare wat je wat langer op de huid moet laten zitten (maskers of “treatments”) in plaats van het er meteen weer afwassen.

Ook exfolieren met BHA (beta-hydroxy-acids) is goed tegen acné en mee-eters. (Acetyl)salicylzuur is een bekende BHA. Salicylzuur is een veelgebruikt ingredient in anti-acnéproducten omdat het niet alleen bacteriën doodt, maar ook de huid exfolieërt. Door het gebruik van salicylzuur verminderd mijn verhoornde huid, waardoor puistjes naar het oppervlakte komen zodat ik ze gemakkelijker kan uitdrukken, terwijl het tegelijkertijd op den duur de kans op mee-eters voorkomt.

hoe verwijder ik mee-eters?

Scrubben en neusstrips

Hoewel je met scrubben je huidje babyzacht maakt en je met een neusstrip die nare zwarte puntjes verwijderd, zijn dit slechts tijdelijke oplossingen. De oorzaak van een mee-eter zit veel dieper in de porie, en scrubben en neusstrips zijn te oppervlakkig om er echt wat aan te doen op de langere termijn. Met scrubbende deeltjes verwijder je echter wel dode huidcellen, wat goed is, maar dat kan ook met exfolieren met AHA”s en BHA”s en dit dringt bovendien dieper door in de porie. Dus waarom scrubben als je ook kan exfolieren?

Neusstrips verwijderen de zwarte puntjes, maar gaan niet diep genoeg om de mee-eter is zijn geheel te verwijderen. Het meeste van de mee-eter blijft achter in de porie, daarom zie je binnen een paar dagen weer opnieuw die puntjes! Het is een fijne, tijdelijke oplossing (bijvoorbeeld vlak voor een feestje, schoolfoto, pasfoto, andere bijzondere aangelegenheid), maar niet definitief.

hoe verwijder ik mee-eters?

Knijp voorzichtig!

Niets is er heerlijker dan mee-eters uitknijpen! Toch? Wanneer je dit doet moet het wel goed gebeuren. Het uitknijpen moet gemakkelijk gaan, want als het te moeizaam gaat is de kans groot dat je je huid beschadigd. Het is daarom het beste om je huid een beetje week te maken, bijvoorbeeld door het gebruik van AHA”s of BHA”s en een stoombadje.

Knijp mee-eters bij voorbaat uit met een speciale comedogenen tooltje, die je van te voren goed schoonmaakt met 70% alcohol. Je kunt ook werken met twee wattenstaafjes of wikkel je vingers in schone tissues of steriel gaas. Dep de huid na afloop ook even met 70% alcohol, zodat er geen bacterien bij kunnen komen die zorgen dat de mee-eter gaat ontsteken.

hoe verwijder ik mee-eters?

Conclusie

Het grondig verwijderen van mee-eters op de langere termijn is ingewikkelder dan het opplakken van een neusstrip, er komt veel meer bij kijken. Een gezonde voeding is erg belangrijk en daarnaast kun je ook veel bereiken door de juiste huidverzorging te kiezen. Belangrijk is dat je niet te agressief reinigt en dat je producten gebruikt die dode huidcellen verwijderen en de talgproductie in toom houdt.

Als laatste kan ik het drinken van rode bietensap aanraden. Hier zijn geen studies naar gedaan dus ik heb geen wetenschappelijk bewijs, maar ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het drinken van bietensap mij (en vele anderen Beautylabbers) heeft geholpen naar een zuivere huid.

hoe verwijder ik mee-eters?

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om over mee-eters te lezen (ook al is het niet zo smakelijk!) en dat jullie inspiratie hebben opgedaan over hoe je ze het beste kunt voorkomen en verwijderen. Heb je erg veel last van mee-eters, of van heftige acné, dan raad ik je aan naar de huisarts te gaan die je kan doorverwijzen naar een huidtherapeut of dermatoloog. In dat geval heb je namelijk last van een huidaandoening en dan “red” je het niet met middeltjes uit de drogist en parfumerie.

Hoe zit het met jou, heb je veel last van mee-eters? En heb je nog een goede aanvullende tip om mee-eters te voorkomen of te verwijderen?

Until next time,
Serena Verbon

 

 

Volg:

165 Reacties

 1. Sjaak blaaskaak
  23 april 2017 / zondag, 23 april 2017

  Bedankt

 2. Tobias
  14 juli 2016 / donderdag, 14 juli 2016

  Bedankt voor dit artikel, ik heb niet echt zwaar last van puistjes maar meer van mee eters, die je vooral op selfies en dergelijke ziet, vind ik enorm lelijk staan! Dus ik ga zeker wat van dit proberen, al is het maar tot ik uit de pubertijd kom.

  Verder iets wat ik me nog wel afvraag; is zon nou ook een goed middel hier tegen? Het lijkt wel alsof mijn huid altijd gladder en egaler is hierna.

  En bij de heren die sporten, heeft het aanmaken van testosteron hier ook invloed op?

  In iedergeval, érg bedankt Serena!

  Tobias.

 3. Ronald
  5 april 2016 / dinsdag, 5 april 2016

  Bedankt voor de tips, ik ga het proberen.
  Mvgr Ronald

 4. selenax7
  13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

  Hallo, ik vond je inleiding heel goed maar de uitzicht is heel slecht !!! Ik heb een paar regels gelezen. Meer niet want ik had gewoon geen zin… Het leek me saai maar bij andere sites is het zo goed met achtergrond-kleur en illustraties… maar de uwe is een saaie versie –> a.u.b doe uw sites met illustraties dan word het boeiender.

  Groetjes xxx

  • hane-vergeers
   13 september 2015 / zondag, 13 september 2015

   je hebt gelijk 🙂

  • Toon
   20 november 2015 / vrijdag, 20 november 2015

   HET uitzicht*

  • Anna
   2 januari 2016 / zaterdag, 2 januari 2016

   Ik weet niet waarom dit een probleem voor jou is, want voor dit onderwerp is toch geen mooie layout nodig? Als je echt op deze site zit om af te komen van mee-eters, dan gaat het er niet om hoe mooi de tekst die geschreven is eruit ziet (je wil dan gewoon een oplossing).

   • Serena
    12 juli 2016 / dinsdag, 12 juli 2016

    Wauw dit is echt grappig. Het gaat hier om een serieus probleem bij pubers/volwassenen, en jij maakt je druk om de lay-out? Geniaal deze

  • Sjaak blaaskaak
   23 april 2017 / zondag, 23 april 2017

   Hahaha kneus

 5. Sarah
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Hallo Serena

  Bedankt om dit met ons te delen. Het is zo dat ik op mijn neus heel veel en grote (lijken wel sproetjes) meeëters heb. Als ik ze uitduw heb ik kleine gaatjes in mijn neus. Ze blijven maar terugkomen,kan het zijn dat het in sommige gevallen zoals bij mij gewoon niet lukt om ze weg te houden?

  Groetjes

  Sarah

  • Merijn Merijn?
   1 oktober 2017 / zondag, 1 oktober 2017

   Probeer eens je huid te gaan stomen.
   Ik heb het ook geprobeerd en het werkt wel bij mij.
   Kokend water in een emmer, een handdoek erover heen en je gaat zelf met je hoofd onder de handdoek.
   Je huid wordt dan wat vochtig en zo kun je makkelijk mee-eters en dergelijke verwijderen.
   Misschien het proberen waard?
   Mvg Merijn.

 6. 3 mei 2015 / zondag, 3 mei 2015

  Hoi allemaal ik heb ook veel last van mee eters, gister een product gekocht waarmee ik ze waarschijnlijk kan weghalen:)

 7. Jeanel
  13 april 2015 / maandag, 13 april 2015

  Ik heb superveel last van gerstenkorrels, hoe kan je ze zelf verwijderen zonder dat je littekens krijgt?

 8. Anika Clazing
  7 januari 2015 / woensdag, 7 januari 2015

  Wat een goed artikel!
  Ik ging op google kijken voor het verwijderen van mee-eters aangezien ik veel en grote mee-eters heb en ik krijg het meeste niet zelf uitgeknepen. Ik hoop dat ik met al deze tips verder kan komen. Bedankt serena!

 9. Rosalie
  5 januari 2015 / maandag, 5 januari 2015

  Dank je wel Serena voor alle tips, ik ga het zeker proberen! Op http://www.meeeters-verwijderen.nl staan ook wat nuttige tips. 1x in de maand ga ik nu naar de schoonheidsspecialiste en die helpt mij ook heel goed met mijn probleem!

 10. 29 december 2014 / maandag, 29 december 2014

  Hoi Meiden! Ik gebruik voor mijn mee-eters het Blackhead gezichtsmasker, dit werkt voor mij prima. Ik gebruik dit masker ongeveer 1x per week en stoom hiervoor mijn gezicht waardoor de mee-eters makkelijker meegaan 🙂 Het masker werkt zeker niet voor acne en dergelijke

  Ik weet niet of ik een link mag plaatsen (sorry anders;) maar ik bestel ze bij http://www.blackhead.nl en ben tevreden..

 11. 17 december 2014 / woensdag, 17 december 2014

  Hallo serena ,
  Welke van al die tips werken het beste?
  Mijn dochter heeft mee-eters
  Ze wil er van af maar ik weet niet hoe!

 12. 25 oktober 2014 / zaterdag, 25 oktober 2014

  hallo serena ik heb gehoord dat alsje een bak met heet water zet en je doet je gezicht erin met een handdoek over je heen dat de puisjes verminderen klopt dat

 13. 20 juni 2014 / vrijdag, 20 juni 2014

  Een aantal tips werken inderdaad erg goed alleen is iedere huid anders. Het is daarom belangrijk om hygiënisch te werk te gaan en de huid niet teveel te beschadigen. Knijp je puisten ook niet zelf uit met bijvoorbeeld vette of vieze handen.

 14. Ines
  18 mei 2014 / zondag, 18 mei 2014

  Ik gebruik zelf sinds twee weken VisaPure van Philips. Gewoon onder de douche samen met mijn vertrouwde facewash. Dat maakt echt zo’n enorm verschil. Mijn gezicht en hals voelt in elk geval geweldig zacht aan.
  Als het goed is moeten mijn poriën hier naast schoner ook kleiner van worden en mijn mee-eters verdwijnen. Ik ben benieuwd. Hij is wel wat prijzig (133,-), maar ik vind het het wel waard.

  ps: sudocreme is inderdaad goed spul. werkt tegen allerlei soorten huidirritaties maar ook tegen waterwratjes. Acne zal er vast niet slechter van worden.

 15. Hanna
  15 mei 2014 / donderdag, 15 mei 2014

  Goed artikel, afgezien van de taalfouten.

  • Taalpurist
   2 augustus 2014 / zaterdag, 2 augustus 2014

   Pffff, wat ben jij een zielig stuk vreten.

 16. 14 april 2014 / maandag, 14 april 2014

  Ah yes! Precies het artikel dat ik zocht! Heb op dit moment 2 dikke mee-eters en kan niet wachten om weer van ze af te zijn! Thanks voor je artikel!

 17. Florine
  31 maart 2014 / maandag, 31 maart 2014

  Hallo daar!

  Dankje wel voor de tips, ik ga zeker wat dingetjes toepassen en hopen op verbetering van mn huid. Ik heb alleen wel een vraag/opmerking. Je hebt het er eerst over dat je beter geen melkproducten kunt eten/drinken omdat je daar een overactieve talg productie van krijgt. Daarna zeg je dat vitamine A goed is omdat het je talg productie reguleert. Maar vitamine A haal je uit melkproducten las ik later toen ik dus nieuwsgierig werd welke producten ik het beste kan halen.
  Hoe zit dat nou precies? Is het dan beter om die vitamines uit een potje halen? Want ik hou daar eerlijk gezegd niet heel erg van.
  Ik hoop dat je me wat wijzer kunt maken, in ieder geval alvast bedankt! 🙂 xxx

  • Didid
   14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

   De zon is de grootste bron van vitamine A. Dus lekker in het zonnetje zitten!

   • Esmée
    15 maart 2017 / woensdag, 15 maart 2017

    Door zonlicht maak je vitamine D aan, geen vitamine A.

 18. 15 februari 2014 / zaterdag, 15 februari 2014

  Hoi Serena,

  Erg handige tips! Een aantal kende ik nog niet dus die ga ik maar eens uitproberen.

 19. 6 februari 2014 / donderdag, 6 februari 2014

  Super handige tips! ik ga ze zeker eens uitproberen! Ik zal mijn ervaringen over een tijdje met je delen 🙂

 20. nayat
  5 februari 2014 / woensdag, 5 februari 2014

  Maar pas op met bietensap!!! Het kan bij teveel gebruik kankerverwekkende zijn

  • Hang
   7 mei 2014 / woensdag, 7 mei 2014

   Alles wat is “teveel”” gebruikt is al nooit goed.

 21. 4 februari 2014 / dinsdag, 4 februari 2014

  Hi Serena,

  Ik krijg steeds meer acne in mijn nek. Ik vind het zo vervelend. Ik heb geen idee hoe het komt. Alles wat ik erover lees is stress. Natuurlijk heb ik wel eens stress. Maar niet meer dan normaal..
  Heb jij een idee?

  X

 22. Felicia
  17 januari 2014 / vrijdag, 17 januari 2014

  Ben via Google bij dit artikel beland, fijn! Ik heb eigenlijk geen problemen met mijn huid, behalve mee-eters op m’n neus en kin. Gelukkig is het niet zo erg, anderen valt het niet op, maar ik vind het toch vervelend. Ik ga deze tips uitproberen. Bedankt voor het uitgebreide artikel!

 23. Imke
  23 oktober 2013 / woensdag, 23 oktober 2013

  Super fijne tips, dankjewel! Ik heb alleen nog een vraagje over die exfoliant, waar kan je die ergens kopen, en welk merk raad je aan?

  • Didid
   14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

   Ik gebruik zelf salicylic acid van Etat Pur. Ik had hier voor flinke acne op mijn wangen, en na slechts 2 weken was bij mij nagenoeg alles weg op een enkel puistje na! Etat pur gooit geen onnodige stoffen in hun producten, en ik heb het idee dat dit de grootste reden is dat dit middeltje bij mij zo veel beter werkt dan andere merken. Je kan het alleen via internet kopen helaas, maar je krijgt wel altijd 3 testers bij elke bestelling.
   Oke sorry, het lijkt nu alsof ik reclame maak maar ik ben gewoon zo happy met mijn nieuwe huid dat ik anderen graag de goede kant op stuur hihi.

 24. Anoniempje
  22 oktober 2013 / dinsdag, 22 oktober 2013

  Handig! Ik heb altijd laat van mee eters op mn neus( noujah, mn neus zit helemaal onder mee eters) Het is heel slecht maar nu weet ik eindelijk hoe ik ze weg kan halen (gaat pijn doen, denkik) Maar wat is een neusstrip?

  • Gina
   21 juni 2014 / zaterdag, 21 juni 2014

   Een neus strip is een soort pleister wat je op je neus plakt.
   van te voren maak je je neus nat zo blijft het beter zitten en werkt het beter.
   Als je neus strip na een tijdje helemaal hard/ droog is kan je hem er af trekken.
   Als je hem er af haalt trekt het allemaal mee eter met zich mee.

 25. bo
  26 juni 2013 / woensdag, 26 juni 2013

  Hoi!!

  Wat ook goed werkt tegen puistjes is elke ochtend je gezicht wassen met een koud washandje.
  En na ongeveer 2 a 3 weken een paar dagen stoppen en daarna weer elke ochtend je geicht wassen met koud water.

  Xx

  • Tjaa
   29 juni 2014 / zondag, 29 juni 2014

   Echt??

   Woow wat handig ga ik doennn!! Dankje voor de tip

 26. 23 juni 2013 / zondag, 23 juni 2013

  Als je die capsules openmaakt en insmeert op je gezicht moet je dan nog wel je nachtcrème gebruiken en welke nachtcrème precies…voor een droge/gecombineerde huid

 27. Natas
  19 mei 2013 / zondag, 19 mei 2013

  Hai Serena! Dit is echt een handig artikel aangezien ik zelf last heb van mee-eters. Ik heb wel nog een vraagje. Je schrijft dat vitamine E goed is hiervoor, maar in een ander artikel over puistjes schrijf je dat vitamine C goed zijn. Wat is hier nou precies het verschil van? Ik wil graag een product kopen met een van deze vitamines, maar weet even niet welke. Hopelijk kan je me hiermee helpen 🙂 Thanks! X

  • Serena
   Auteur
   19 mei 2013 / zondag, 19 mei 2013

   Beiden zijn goed, misschien kan je een combinatie van zowel Vitamine A, C en E gebruiken?

   • Natas
    19 mei 2013 / zondag, 19 mei 2013

    Dankjewel voor je snelle reactie! Je bedoelt dan supplementen innemen? Dat is mss wel een goed idee! Ik ben trouwens ook van plan om de bietensap te gaan drinken. Alleen kan ik het niet vinden bij mijn AH, eens een keertje bij C1000 kijken komende week 🙂

 28. Isabelle
  29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

  Hoi serena, heb je misschien tips van welk merk ik producten kan kopen om mijn dode huidcellen te verwijderen, iets waar dan AHA in zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *