Vegetarische lunchtips in Utrecht

Door Eline – In september kreeg ik opeens het impulsieve idee om vegetarisch te gaan eten. Velen probeerden mij op andere gedachten te brengen door dingen te zeggen als: ‘Je bent gek, dat hou je nooit vol’ en ‘Waarschijnlijk word je heel bleek en voel je je altijd moe en zwakjes’, maar ik was vastbesloten.

Ondertussen zijn we ruim een halfjaar verder en vegetariër zijn bevalt me prima. Het enige nadeel vind ik dat als ik ergens ga lunchen en zin heb in hartig, ik steeds terugval op de broodjes gezond, mozzarella met pesto en kaas. Nu vind ik deze broodjes echt wel lekker, maar mijn smaakpapillen prikkelen doen ze allang niet meer. Tijd dus voor wat frisse, culinaire wind met deze vegetarische lunchtips in Utrecht.

210753_323487077753304_1741896578_oMeneer Smakers
Mijn grootste gemis aan het vegetarische dieet is fastfood. Even naar McDonald’s of Burger King gaan doe ik eigenlijk niet meer, omdat ik me toch niet kan storten op een Chicken Sensation of een Whopper. Waarschijnlijk wel beter voor mijn gezondheid. Bij de burgerbar Meneer Smakers kan ik gelukkig mijn hamburgerhart ophalen, want hier worden maar liefst twee vegetarische burgers geserveerd.

meneer smakers tante connieDe tante Connie bestaat uit een burger van geitenkaas met gegrilde aubergine, courgette, walnoot, groene olijven en wilde bloemenhoning. Ook is er een tante Mila burger gemaakt van walnoten, rode linzen, ui, knoflook, peterselie, koriander, komijn en chilipeper. Op deze burger zit ook nog een yoghurtsaus, tomaat en avocado.

Meneer Smakers Burgerbar vind je op Nobelstraat 143 en is donderdag, vrijdag en zaterdag open vanaf 11:30 uur. Op deze dagen kun je er dus perfect lunchen. Op de overige dagen kan je er pas om 16:00 terecht. Afhalen van burgers is ook mogelijk! Meer informatie: smakers.nl.

falafel cityFalafelcity
Bij Falafelcity kan je, de naam verraadt het al, broodjes falafel eten. De gefrituurde en gekruide kikkererwtenballetjes worden in een pitabroodje geserveerd, samen met wat rauwkost en hummus. Een broodje falafel vind ik een lekkere middaghap, door de pittige smaak en de frisse sla erbij.

Screen shot 2013-04-16 at 11.38.00 AMFalafelcity bezoek je op Lange Jansstraat 75 en is maandag tot en met zondag geopend vanaf 12 uur. En een leuke bijkomstigheid voor de studenten: op vertoon van je studentenpas krijg je 10% korting op het gehele assortiment. Meer info: falafelcity.nl.

brood_2Bagels & Beans
De vegetariër had bij Bagels & Beans al genoeg keus en met de introducering van de PaddoBurger Vega Bagel is het vegavriendelijke menu nog verder uitgebreid. De PaddoBurger bestaat uit een champignonburger, gemengde sla, Parmezaanse kaas en pijnboompitten.

555214_10151410244111043_130702846_nAndere smakelijke vegetarische opties zijn verschillende bagels met creamcheese, een bagel met hummus of (daar is ie weer) mozzarella. Bagels & Beans vind je in Utrecht op Amsterdamsestraatweg 302 en Biltstraat 60. Meer info: bagelsbeans.nl.

zussen-utrechtZussen
Zussen lobby-restaurant is een sfeervolle eetgelegenheid aan Korte Jansstraat 23. Op de uitgebreide lunchkaart staat onder andere gebak, soep, salade en veel verschillende soorten broodjes. Vooral de groentenkroketten, de tosti met brie en sud’n’sol tomaatjes en aardappel- en komkommersalade klinken als smaakvolle maagvullers. Ook voor yoghurt en smoothies kan je uitstekend terecht bij Zussen. Een goede aanbieding is daarom ook de combolunch, waarbij je voor €12,50 een broodje naar keuze, koffie of thee en een smoothie of grote sap krijgt. Zussen is elke dag vanaf 11:00 uur geopend en op zondag vanaf 12:00 uur. Meer info: zussen.com.

toko mitraToko Mitra
Als je een warme maaltijd wil eten tussen de middag en van Indonesisch eten houdt, dan ben je bij Toko Mitra aan het juiste adres. Voor hele schappelijke prijzen kan je je tijdens de lunch te goed doen aan veel rijstgerechten en smakelijke groenten. Ook zoete snacks zijn er genoeg te krijgen.

toko mitra utrechtToko Mitra is op maandag en zondag gesloten, maar op de overige dagen al ’s ochtends open. Je vindt deze eetgelegenheid in gebouw de Planeet, Lange Viestraat 2. Meer info: tokomitra.nl.

Screen shot 2013-04-16 at 7.49.48 PMDe Vegetarische Slager
Geen zin of tijd om buiten de deur te lunchen? Mocht je op zoek zijn naar lekker broodbeleg voor thuis, dan kan ik je de salades van De Vegetarische Slager aanraden. Het assortiment bestaat uit een kipkerrie-, kipsaté- en tonijnsalade. Lekker voor op brood.

de vegetarische slager saladesVerder hebben ze ook vegetarische shoarma en ook de hamburgers komen er aan! De producten van de Vegetarische Slager zijn te koop bij hun winkel in Den Haag, maar ook bij diverse supermarkten (Jumbo, Ekoplaza, Deen, Hoogvliet en COOP) of te bestellen via de officiële webshop. Meer info: devegetarischeslager.nl.

Mocht je als vegetariër binnenkort in Utrecht willen lunchen, dan hoop ik je op deze manier wat ideeën gegeven heb. Ook de niet-vegetariërs kunnen prima bij deze eetgelegenheden terecht. In ieder geval kunnen de boterhammen met kaas eens een keer achterwege gelaten worden.

Hebben jullie nog lekkere, originele vegetarische lunchtips in Utrecht of andere steden? Deel ze bij de comments!

Until next time,
Eline Beeuwkes namens Team Beautylab

 

Volg:

97 Reacties

 1. renee
  22 februari 2015 / zondag, 22 februari 2015

  Den Haag, zijstraat van de Frederik Hendrikstraat, lunchroom Delice, heerlijke linzen-spinazie-fetaburger met harissayoghurt en pompoenhumus, heerlijk gekruid en alles huisgemaakt.

 2. Remzi
  8 oktober 2013 / dinsdag, 8 oktober 2013

  Geachte ik, heb broodjezaaak op steenweg nummer 7 en ik heb lekkerste falafel en vegetarische broodjes .het heet broodje moment ,kom en proberen,groeten,Remz

 3. Jolanda
  25 september 2013 / woensdag, 25 september 2013

  Probeer eens Broodje Moment, Steenweg 7.
  Volgens velen: de beste (vegetarische) broodjes, waaronder huisgemaakte falafel, van Utrecht!!

 4. Nabila
  27 april 2013 / zaterdag, 27 april 2013

  Thanks!

 5. Gina
  26 april 2013 / vrijdag, 26 april 2013

  Bij den haag Cs is afgelopen maand de eerste vegetarische snackbar geopend!

 6. Iva
  26 april 2013 / vrijdag, 26 april 2013

  Leuk, die burgers met geitenkaas! Ik ben zelf parttime vega, haha. Ik eet alleen maar biologisch vlees en vis, en dan niet uit de supermarkt. Dit omdat ik in principe niet tegen vlees eten ben, maar wel vind dat we meer bewust moeten zijn van het feit dat we een dier eten. Ik vind het dus belangrijk dat het vlees op een eerlijke manier is verkregen! Dit is best wel een stuk duurder, dus eet ik 1x vlees en 1x vis per week, de rest dus vegetarisch.

 7. Lies
  25 april 2013 / donderdag, 25 april 2013

  Als vegetariër moet je echt eens naar Gent gaan! Uit eten gaan was voor mij als vegetariër altijd een probleem, tot ik in Gent kwam studeren. Echt, I <3 Gent en al zijn vegetarische restaurantjes en veggie-mogelijkheden!

 8. 25 april 2013 / donderdag, 25 april 2013

  Ik moet echt een keer naar Meneer Smakers, het lijkt me erg lekker allemaal!

  Overigens kan ik ook van harte Bigoli aanraden (Schoutenstraat, waar ook een leuk theewinkeltje zit overigens, Droom van Utrecht) – Bigoli is een italiaans delicatessententje, in de straat hebben ze twee winkels zitten. Aan de ene kant de italiaanse delicatessen die je los kan kopen, aan de andere kant van de straat maken ze broodjes van diezelfde delicatessen. Ze hebben een hoop vegetarische broodjes, ook, en zijn allemaal echt enorm lekker, en heel betaalbaar ook – 4,75 voor het duurste broodje.

  Broodje Mario kan ook niet vergeten worden, hoewel ze vooral bekend zijn van Broodje Mario hebben ze ook een hele hoop vegetarische opties. Altijd lekker!

  Man, ik krijg nou gelijk trek, haha.

 9. Marije
  25 april 2013 / donderdag, 25 april 2013

  Wat een heerlijke tips! Ik ben sinds een tijdje flexitarier en probeer gewoon zo vaak mogelijk vegetarisch te eten, maar van een paar keer per week (biologisch) vlees geniet ik gewoon extra. Heerlijk dat we in m’n stadsie ook gewoon echt goede vegetarische opties hebben, ik kende die vegetarische slager ook nog niet!

 10. 24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Zelf ben ik geen vegetariër omdat ik vlees écht lekker vind en nu al met een ijzertekort zit. Wel probeer ik 1 keer in de week vegetarisch te eten. Zou iedere vleeseter eens moeten proberen. Beter voor het milieu en af een toe een vegetarisch gerechtje zorgt voor wat afwisseling!

  • Lotje
   28 april 2013 / zondag, 28 april 2013

   Hoi Hanna,
   Even een snelle reactie op die van jou: ik heb vaak gehoord dat je, wanneer je last hebt van een ijzertekort, ook op je vitamine C moet letten. Het schijnt zo te zijn dat je lichaam alleen effectief ijzer opneemt uit je voeding wanneer je ook voldoende vitamine C binnenkrijgt. Misschien is dat een tip waar je sowieso, los van al dan niet vegetarisch eten, iets aan hebt?

 11. mandy
  24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Echt een super leuke post! Ik ben namelijk zelf ook vegetariër en vaak is het moeilijk om dan gezond maar ook lekker te blijven eten dankzij jou ben ik op een website(webshop) terecht gekomen van de vegetarische slager! gaat een wereld voor me open haha! dankjewel.

 12. 24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Als ik te lang geen vlees op heb dan begin ik ernaar te snakken! Ik denk dat dit dus voor mij geen goede optie is, maar wel leuk als ik iets anders wil proberen!

 13. roshni
  24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Hey Serena,
  Toko Mitra heeft inderdaad erg lekker eten! Er zit trouwens sinds kort een vegetarische supermarkt in Den Haag. Erg leuke zaak, als je een keer in de buurt bent zou ik wel een kijkje gaan nemen. Het heeft veggie4u

 14. Megan
  24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  TOKO MITRA, MY FAVE !!!

 15. 24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Wat een leuk artikel! Binnenkort maar weer eens naar Utrecht gaan 🙂 Den Haag (waar ik woon) zit gelukkig ook vol met vegetarische opties, zo hebben we de Vegetarische Snackbar, Baklust een vegetarische lunchroom, 3 veggie restaurants en ook 2 vegetarische supermarkten. Ik ben er zo blij mee want het maakt het vegetarische eten een stuk makkelijker, wanneer ik bij familie in het Oosten of Zuiden ben vind ik het erg moeilijk om iets lekkers buiten de deur te eten!

 16. 24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Ook als moslima zijnde eet ik eigenlijk altijd vegetarisch buiten de deur, omdat het vlees of varken, of niet halal geslacht is dus ook geen optie voor mij. Toch vind ik het altijd wel een beetje zoeken, dus ik ben heel blij met deze tips!

 17. Maura
  24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Ik heb laatst echt héérlijk geheten bij een piepklein zaakje, waarvan ik de naam niet meer weet. Het zit twee of 3 panden na dille & kamille. Met een van steigerhout gemaakte toonbank en 8 zitplaatsen. Je kan er echt heerlijke dingen krijgen!

 18. Jessica
  24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Ik zou het echt niet kunnen! Kan met moeite één dag zonder vlees. Mijn zus is wel alweer rond de negen/tien jaar vegatarisch

 19. Mayke
  24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

  Wanneer een product een naam heeft met een bepaald ingrediënt (denk aan bananenvla), moet dit ingrediënt ook daadwerkelijk in het product zitten en op de ingrediëntendeclaratielijst staan. Hoe kan een kip-saté of een kip-kerrie salade dan vegetarisch zijn?!

  • Serena
   Auteur
   24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

   Weet ik veel, maar het is wel zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *