Hoe overleef ik een drukke week?

We hebben het allemaal wel eens, een megadrukke turboweek! Misschien heb je veel afspraken staan (soms lijkt het wel alsof iedereen tegelijkertijd jarig is) of is je tentamenweek begonnen: bij het idee alleen al schiet je spontaan in de stress. Geen nood, ik heb hieronder 10 handige tips & tricks voor jullie waarmee je zo'n megadrukke week zeker weten overleeft! Dit zijn persoonlijke tips die werken voor mij, gebaseerd op één week drukte.

Day to Night

Als je vanuit je opleiding, stage of werk direct door moet naar een feestje, etentje, receptie op borrel moet je dit van te voren goed aanpakken. Draag die dag kleding en make-up die je met een paar simpele stappen snel kunt omtoverend tot een night look. Draag bijvoorbeeld een nette broek, top en colbert. Na het werk trek je de colbert uit en draag je een feestelijke statement necklace. Je flatjes verruil je voor killer heels. Neem volumepoeder en een borstel mee om je haren wat op te pimpen en stift je lippen in een opvallende feestelijke kleur. Ziezo. Eventueel nog wat extra oogpotlood en (donkere) oogschaduw in de arcadeboog en onder het oog en jij bent good to go.

Screen shot 2013-08-24 at 2.27.26 AM Screen shot 2013-08-24 at 2.27.11 AM

Eerst opruimen, daarna verwaarlozen

Deze tip is wellicht wat persoonlijk, maar het werkt het beste voor mij! Ik heb tijdens een drukke week nergens tijd voor en al helemaal niet voor het huishouden. Dit resulteert in een enorme troep in huis, vuile was dat zich opstapelt en vuile vaat in de gootsteen. Ruim daarom voor je drukke week heel goed op, laat de was voor wat het is, en probeer zo min mogelijk vaat te maken. Zo eet ik gewoon uit de stoommaaltijdbak en dat kan je naderhand gewoon weggooien haha! Ook heb ik nog plastic bekertjes over van een picknick en daar drink ik nu uit, scheelt ook weer afwas! Deze week even lekker dat huishouden verwaarlozen, je kunt je tijd wel beter besteden. Als je daarna maar weer even flink aan de bak gaat!

Leer nee zeggen

Soms kan het niet anders, maar als je nee kunt zeggen, zeg dan nee. Verschuif die leuke afspraak met je besty naar de week erna (begrijpt ze echt wel!), probeer een zakelijke afspraak via Skype te regelen (scheelt enorm veel reistijd) en laat een zakelijke afspraak ook eens bij jou langskomen (of wissel het af, of zoek een leuke plek die voor jullie even ver reizen is). Zelf probeer ik nooit voor 12u afspraken te maken (het is erg fijn om in de ochtend nog het e.e.a. te kunnen regelen) en probeer ik er ook nooit meer dan 2 per dag te plannen.

In een drukke periode is het lastig om bijvoorbeeld naar een verjaardag te gaan, maar spreek met jezelf (en met de jarige) af dat je bijvoorbeeld niet langer dan anderhalf uur kunt blijven. De jarige begrijpt je echt wel, jij laat gewoon even je gezicht zien en dat wordt altijd gewaardeerd. En op die manier ben je niet uren weg terwijl je met je hoofd ergens anders zit. Probeer dus vooral gewoon te overleggen, goed op de tijd te letten, afspraken te verzetten en nee te zeggen. Je wilt het jezelf niet nóg drukker maken, toch?

Grumpy-Cat-No

Zeg ook nee tegen ontspanning/leuke dingen doen

Dit vind ik persoonlijk zo'n onzin: ontspanning. 'Je MOET ontspannen!' wordt er vaak geroepen. En met ontspanning bedoel ik 'leuke dingen doen' zoals drankjes doen met vriendinnen, een dagje shoppen, 2 uur bankhangen, uit eten gaan, naar de bioscoop, een tennistoernooi, naar een band, je weet wel. Ok, als je erg vaak een megadrukke week hebt of als het geen week is maar bijvoorbeeld een maand of een kwartaal, dan is het wellicht slim om te doen.

Maar, als het maar een week is vind ik dat je die ene week (het is maar een week!) gewoon moet knallen.  Je moet goed voor jezelf zorgen, tussen het studeren/bloggen even een break nemen uiteraard, maar een weekje stressen zonder leuke dingen doen overleef je echt wel. Zeg nee tegen ontspanning!

Eet onderweg

Wie heeft er in tijden van drukte tijd om uitgebreid te eten? Sla voor je drukke week simpele gerechten in die binnen 10 minuten klaar zijn. Mijn favoriet zijn de AH Stoommaaltijden en de Iglo maaltijden (van die zakken in het vriesvak). Erg snel klaar, lekker, en kan je gewoon eten terwijl je aan het lezen, studeren, tv kijken of bloggen bent. En wie heeft er tijd voor ontbijt? Koop ontbijtjoghurtdranken in (Goedemorgen!, Brinta Wake Up!, Breakers of Hero Fruitontbijt), Snelle Jelle of een lekker stukje fruit en pakjes drinken voor onderweg. Ik promoot zo'n snel ontbijt niet, maar soms kan het even niet anders. Door onderweg te eten kun je erg veel tijd besparen.

ontbijt to go

Boodschappen

Nu we het over eten hebben, doe vóór je drukke week goed boodschappen. Zo goed, dat je dus de hele week niet even terug moet voor een ei of een ui. Sla goed in en beter te veel dan te weinig! Gebruik hier de populaire lijstjes-app 'Wunderlist' bijvoorbeeld voor. Ik ben fan!

Slaap iets minder

Laatst las ik een onderzoek waaruit bleek dat je je helemaal niet hoeft te houden aan die 8 uur slaap per nacht. Sterker nog, mensen die 8 uur of langer slapen per nacht gaan eerder dood. Ieks! Zo'n 6 of 7 uur schijnt ruim voldoende te zijn. Beter! Jij kunt dus per dag 1 – 2 uur winnen door minder te slapen. Ga dus een uurtje langer door of sta een uurtje eerder op en go for it!

woman-happy-sleeping-pink-bed

Multitasken

Eten terwijl je leert, bellen terwijl je de was vouwt, opmaken in de trein, e-mails lezen terwijl je op het toilet zit en foto's bewerken terwijl je in de trein zit (dat doe ik!). Multitasken zou iedereen moeten doen, maar probeer er vooral in drukke tijden extra op te letten. Ook het maken van 'to do' lijstjes werkt goed en verzekert je ervan dat je niets vergeet of overslaat. Houd het wel reëel en spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je per dag 6 taken hebt volbracht (en pas gaat slapen als dit geheel is afgerond). Wees streng! Ook voor to do lijstjes gebruik ik de app Wunderlist.

Nog meer voorbereiden

Als je weet dat je een drukke week gaat krijgen, bereid je dan goed voor. Dus niet alleen boodschappen inslaan, maar ook kledingsetjes klaarhangen (zie mijn video 'tijdbesparende kledingtips') en bijvoorbeeld droogshampoo gebruiken in plaats van je haren wassen (want haren wassen, drogen en stylen neemt nu eenmaal veel tijd in beslag, althans bij mij). Ook je tas de avond van te voren inpakken is een goede tip en zorg dat je telefoonbatterij altijd goed opgeladen is.

Treat Yo Self! (achteraf)

Als laatste wil ik meegeven dat je jezelf tijdens zo'n hele drukke week echt moet toespreken. Onthoud dat het tijdelijk is, dat je moe bent maar dat je gewoon echt even moet doorzetten, dat je alles na deze week weer kunt inhalen en dat je weer met vriendinnen kan afspreken. Sterker nog, plan maar vast een datum om de afsluiting van je drukke week te vieren met cocktails ofzo. Of beloon jezelf na die week met een nieuwe tas, lipstick of knipbeurt. Treat Yo Self! Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken, zodat jij deze drukke week ook mentaal overleeft.

tumblr_mjrbn3dIHk1ryt7ogo1_500

Dit waren mijn tips om een hele drukke week (waar ik nu helaas momenteel middenin zit) te overleven. Wat zijn jullie allerbeste tips tijdens zo'n drukke week?

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

95 Reacties

 1. thippe
  12 januari 2014 / zondag, 12 januari 2014

  morgen begint mijn proefwerkweek en ik ben er nog helemaal niet klaarvoor maaar ik ben blij met deze tips vooral die laatste heeft me aan het denken gezet!
  mijn tip voor een drukke week is waar jij eigenlijk “tegen” bent: ontspannen.
  ik heb in mijn vorrige proefwerkweken aardig waat maskertjes getest:-)
  en muziek zonder tekst is ook voor mij ideaaaal voor een druk schema!

 2. 26 augustus 2013 / maandag, 26 augustus 2013

  Ik denk dat dit per persoon heel erg verschilt. Ik heb bijv de ziekte van pfeiffer gehad.dit virus kan altijd en elk mpment weer terug komem als ik teveel hooi op mn vork neem. Zelfs een weekje minder slapen en te weinig rusten kan wel eens teveel zijn. Zo plan ik daarom wel mn vrije uurtjes in of een vrij avondje 😉 verder super handig zeker voor degene die plannen lastig vind.

 3. Suzanne
  26 augustus 2013 / maandag, 26 augustus 2013

  Nee zeggen is inderdaad een belangrijk ding, zo heb ik de afgelopen 5 dagen 4 dagen gewerkt en moet ik zaterdag van 9.30 tot 17 werken en zondag van 11.30 tot 18.30 omdat er carribean festival is in het centrum van Zoetermeer, topdrukte dus! En dat terwijl ik goed uitgerust wil zijn als volgende week mijn examenjaar begint.

  Ik ben het niet eens met je tip om te eten terwijl je tv kijkt. Mijn ervaring daarmee is dat je langer bezig bent en dat je minder snel een vol gevoel hebt doordat je je focust op de tv.

  Als ik een drukke tijd heb, spreek ik met mezelf af tot hoe laat ik bezig ben aan school, na een bepaalde tijd is het genoeg geweest en dan kan ik me toch ook niet meer focussen.

 4. 25 augustus 2013 / zondag, 25 augustus 2013

  Ontzettend goede tips! Ik heb nu nog vakantie, maar als school weer gaat beginnen ga ik deze tips zeker gebruiken. x

 5. Kashmira
  25 augustus 2013 / zondag, 25 augustus 2013

  Wat een handige tips, goed om te onthouden. Succes met je week, je komt er wel door!

 6. Yasmine
  25 augustus 2013 / zondag, 25 augustus 2013

  Hey, superhandige tips! Vooral voor my aangezien ik standaard te laat begin voor myn tentamens en dan automatisch 2 nachten niet slaap.. Niet zo gezond hihi.. Ik snap je punten wel hoor 🙂

 7. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  haha ik moest heel hard lachen om die gifjes 😀

 8. lieke
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Handige tips ahoewel ik echt 8 uur slaap nodig heb anders ben ik zo chagerijnig! En dat onspannen gewoon overslaan je hebt een drukke week dus en daarna kan en doen wat je wilt en je kan je ontbijt altijd overslaan en gewoon kant en klaar eten of wat verwarmen wat je aelf hebt gemaakt het is maar 1 week mensen jullie zijn toch geen lafaards?

  • lieke
   24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

   dit klint bot maar Serena heeft wel 100% gelijk! en mensen die zeggen dat ontbijten belangerijk is nou ik ontbijt nooooit en ga met een lege maag naar school en er me nog nooit ieta overkomen en val nooit flauw of iets dus 🙂

   • Joanne
    25 augustus 2013 / zondag, 25 augustus 2013

    Ahem, dat is echt bullshit logica. Dat je er nog nooit door bent flauwgevallen betekent niet dat het niet slecht voor je is. Het kan ook op een langere termijn slecht voor je zijn. Van roken val je ook niet direct dood neer, maar het is toch écht niet goed voor je op de lange termijn.

    • Joanne
     25 augustus 2013 / zondag, 25 augustus 2013

     Even voor de duidelijkheid, ik vergelijk roken niet met niet-ontbijten. Het gaat om het principe dat als je ergens niet direct iets negatiefs door ervaart, dit echt wel op lange termijn schadelijk kan zijn.

    • Joanne
     25 augustus 2013 / zondag, 25 augustus 2013

     Even voor de duidelijkheid, ik vergelijk roken niet met niet-ontbijten. Het gaat om het principe dat als je ergens niet direct iets negatiefs door ervaart, dit echt wel op lange termijn schadelijk kan zijn.

 9. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  wow, super artikel! Echt mega handige tips 🙂

 10. Nienke
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Met veel dingen ben ik het eens, maar dat van het eten en slapen absoluut niet. Het is zo belangrijk om in tijden van stress, al is het een week, tijd te maken om te eten en ook vooral om gezond te eten. Snelle Jelle? Glucose-fructosestroop (erger dan suiker, zoek maar op op internet). Breaker? Sh*tload aan E-nummers. In Vivit zit ook een berg suiker en E-nummers. Je hebt dan niet alleen geestelijke stress, maar met slecht eten en slecht slapen geef je je lichaam niet de kans om de gifstoffen die vrijkomen met stress fatsoenlijk af te breken. Mijn tips bij een mega drukke week zouden echt zijn:

  – Houd een vast ritme aan van opstaan en naar bed gaan, zodat je ondanks de stress goed in slaap komt (dus vaste tijden van wakker worden en slapen gaan).
  – Eet om de 2-3 uur. Gezond eten kan ook makkelijk en snel (denk: Jamie Oliver’s 15 minuten of maaltijdsalades van de AH zonder de bijgeleverde dressing (even zelf olijfolie, azijn, peper en zout er overheen mikken).
  -Slaap ten minste 8 uur op een nacht en gun jezelf in de ochtend ten minste 5 minuten om even rustig te zitten met je ogen gesloten om te ‘landen’ en de dag weer aan te kunnen (evt. kun je mediteren).

  We zijn geen machines. Ook niet voor een week. En dit komt van iemand die een burnout heeft gehad en nog steeds weet wat extreem drukke weken zijn, maar er nu veel verstandiger mee omgaat. Er is niets stoers aan om de balans volledig kwijt te zijn en een week lang in turbomodus te gaan. Het is ongezond en niet lief voor jezelf. Bovendien is er een groot risico dat je eraan gewend raakt de dingen op die manier te blijven doen en kun je door gebrek aan slaap en gezond eten een verminderde concentratie krijgen in de loop van de week waardoor je uiteindelijk minder productief op je werk of gezellig op dat feestje bent.

  Meiden, wees goed voor jezelf en maak liefdevolle keuzes, je kunt jezelf niet verontachtzamen, omdat het ‘maar een weekje’ is. Wat zeg je dan over jezelf? Dat jij er een week lang niet toe doet?

  Veel andere dingen was ik het wel mee eens, hoor. Bijvoorbeeld van dat wat korter ergens heen gaan of nee zeggen en dat het geen kwaad kan om even geen twee uur in bad te gaan hangen. Maar de basics moet je nooit schrappen in mijn ogen.

 11. 24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Leuke en handige tips voor als je het een weekje echt druk hebt! Veel succes met je weekje 😉

 12. E
  24 augustus 2013 / zaterdag, 24 augustus 2013

  Ik heb het een half jaar volgehouden, voltijd studeren en een pittige bijbaan. En ik maakte de grote fout om echt amper iets leuks te doen. Ik keek hooguit op zaterdag een filmpje met een vriendin. Daar ben ik persoonlijk echt aan onderdoor gegaan. Ik moet op een dag echt een chill momentje hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *