Hoe ontstaan gespleten haarpunten?

Langharige dames hebben er vast wel eens mee te maken gehad; gespleten haarpunten. Argh! Mijn haar is er heel gevoelig voor, vooral in mijn nekharen barst het van de gespleten puntjes. Zodra ik er eentje zie knip ik ’em eruit, maar ze blijven hoe dan ook een onvermijdelijk onderdeel van mijn kapsel. Ik vroeg me af hoe gespleten puntjes eigenlijk ontstaan en waarom de een er meer last van heeft dan de ander. 

Om beter te begrijpen hoe gespleten haarpunten ontstaat is het handig (en leuk!) om iets meer over de structuur van ons haar te vertellen. Net zoals onze nagels zijn haren gemaakt van een speciaal soort eiwit genaamd keratine. Naast keratine zijn haren opgebouwd uit lipiden (oliën) en water. Haren worden beschouwd als ‘dood’ materiaal zodra ze de hoofdhuid verlaten. Het is een beetje lastig, maar na het lezen van mijn vorige artikel over ‘Huid & Pigment‘ is het misschien wel beter te begrijpen. Als je dit artikel niet gelezen hebt dan raad ik jullie aan om even op de link hierboven te klikken.

Terwijl deze haarcellen zich omhoog werken door de haarwortel worden ze gekeratiniseerd, zoals dat heet. De melanocyten maken melanine korrels aan die worden doorgegeven aan de keratinocyten in de haarschacht, aan de basis van de haarwortel. De keratinocyten vormen de schors en het merg van de haarschacht en produceren een grote hoeveelheid keratine. tegelijkertijd verliezen ze hun celkern waardoor er uiteindelijk dode cellen achterblijven, want een cel zonder kern heeft geen leven. Als een haar de hoofdhuid uitgroeit bestaat deze slechts uit vezels die opgebouwd zijn uit gekeratiniseerde proteïnen.

De buitenste laag van een haar bestaat uit overlappende keratineschubben (haarschubben), de middelste laag bestaat uit gekeratiniseerde proteïnevezels (schors of cortex) en de binnenste laag bestaat uit sponsachtige cellen (merg, kern of medula).  
Nu jullie iets meer weten over de structuur en opbouw van het haar wil ik jullie vertellen hoe gespleten haarpunten ontstaan. Eigenlijk heel simpel, wanneer de haarsschubben beschadigd raken (dit kan ontstaan door een te heftige shampoo, door te veel met je haar te ‘spelen’ en te draaien, chloor en zeezout, styletangen, fohns, schuren van de haren over kleding en chemische behandelingen, noem maar op) wordt de schors poreus. De binnenste proteïnevezels zijn niet meer beschermd door de schubben en gaan alle kanten op staan, wat uiteindelijk leidt tot splijtend haar.
Volgens mij heb ik alle bovenstaande soorten wel zo’n beetje gehad…

Daarbij, hoe langer het haar, des te ouder zijn de haarpunten en des te groter is de kans op splijten. Bij een haarlengte van 30 cm zijn de punten bijvoorbeeld zo’n drie jaar oud. Ze hebben dus al die tijd met verschillende dingen te maken gehad die ze zouden kunnen beschadigen. Toch spelen je genen ook een grote rol. De een blondeert haar haren al 10 jaar platinablond en heeft nergens last van en ik verzorg mijn haren altijd goed met de beste verzorgingsproducten en voedende maskers en ik heb ze wel. Niet eerlijk toch!

Hoe kom ik van die punten af? Afknippen! Dat is de enige remedie. Met serums kun je ze tijdelijk ‘aan elkaar plakken’ waardoor je haren en mooi en shiny uitzien, maar zodra het serum uit je haar is verdwenen zie je de puntjes weer terug. Veel producten beloven gespleten haarpuntjes te kunnen repareren, maar dat is niet ok. Dat kan namelijk helemaal niet. Wil je van je puntjes af dan zal je ze eruit moeten (laten) knippen en in het vervolg voorkomen dat je ze krijgt. Hoe doe je dat?

 • Gebruik milde shampoo’s en was je haren niet te vaak
 • Probeer zo min mogelijk aan je haar te zitten
 • Als je haren over je rug schuren dan kunnen ze beschadigen, maar elastiekjes en clips kunnen dat ook. Het beste is daarom om je haardracht zo veel mogelijk af te wisselen; los, vast, met een haarband, een vlecht en dan weer een knotje of een clip.  Is nog leuk ook! Bekijk deze video voor Summer Hairstyle Inspiration.
 • Als je je haren weer naar hun gezonde staat wil brengen gooi de styletang dan maar weg. Probeer zoveel mogelijk hitte producten te meiden, zowel styletang, fohn als hete krullers.
 • Borstel je haren alleen als ze droog zijn. Borstel je nat dan zijn je haren nog te poreus (ze hebben dan veel vocht opgenomen en breken/beschadigen ze sneller.
Ik hoop dat jullie er wat van opgestoken hebben! Hebben jullie last van gespleten haarpunten.
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

7 Reacties

 1. 15 juni 2015 / maandag, 15 juni 2015

  Leuk om te zien dat je ook een beetje over hoe haar in elkaar zit verteld. Gespleten punten zijn maar vervelend, gelukkig kun je met goede haarverzorging wel een hoop schade voorkomen.

  Ik zie in andere reacties het kammen bij krullen terug komen. Krullend haar kun je het beste idd nat kammen, maar het liefst dan wel op het moment dat er conditioner in het haar zit. Droog krullend haar is soms heel moeilijk om doorheen te komen en dat zorgt dan juist voor schade omdat er heel veel spanning op het haar komt te staan en veel wrijving ontstaat. Voor wie meer wil weten over de juiste verzorging van krullen raad ik aan om eens de Curly Girl Method te proberen. Schijnt heel goed te werken voor veel mensen. Als je steil haar hebt zou ik het wel bij droog kammen houden overigens.

 2. Els
  26 februari 2015 / donderdag, 26 februari 2015

  Altijd weer rottig he.
  Moet je weer naar de kapper.
  En wordt je haar weer korter.
  En mag je weer wachten tot het weer is aangegroeid

 3. NIKKI
  16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  ze zeggen juist dat je krullen met nat haar moet kammen.. want als ik ze met droog haar kam daan gaan mn krullen heel snel eruit ofzo en ziet mn haar er echt droog uit

  • Sanne
   29 september 2014 / maandag, 29 september 2014

   Jaa klopt helemaal, ik hb ook heel veel krullen en dat
   kan je gwn alleen uitkammen als het nat is.
   Anders word het een grote pluisebol. Net of je haar in aanraking is geweest met een stopcontact. Aarghh..

 4. NIKLI
  16 augustus 2014 / zaterdag, 16 augustus 2014

  Ik heb krullend haar en voor mij is het echt lastig om ze allemaal af te knippen want ik heb dus ook een soort van knoop in mn haar zitten. Dan bij 1 haar spriet ofzo. de ”offshoot” en dat is dan in het midden van mn haar, en moet ik dan sprietje voor sprietje bekijken?.. duurt ontzettend lang

 5. anouk de moor
  12 januari 2014 / zondag, 12 januari 2014

  hey bedankt want ik vroeg me echt zo af hoe kom ik er aan want ik heb lang haar ik was me haar vaak en ik prus ook vaak met me haar en dan knip ik het daar voor af dan denk ik zo van he ik had het er tog afgeknipt maar daar hangde het dus vandaan zoo bedank voor deze tips nu weet ik precies hoe ik me haar moet verzorgen

 6. merle
  9 januari 2012 / maandag, 9 januari 2012

  ik heb erg heel erg last van maar ik weet eigenlijk niet z goed wat ik nu moet doen want ik heb haar tot onder me borst alleen in laagjes dus ik heb ook korte plukjes die gespleten zijn hoe kan ik dat verwijderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *