Hoe ontstaan donkere kringen onder je ogen (en hoe krijg je ze weer weg?)

Na Nena’s review over de MAC Pro concealer bedacht ik me dat het misschien wel eens interessant kon zijn om een uitgebreid artikel te schrijven over donkere kringen. Want wat is de oorzaak? En nog belangrijker; hoe krijg je ze weer weg? Zijn donkere kringen genetisch bepaald en moet je er mee leren leven, of is er werkelijk iets aan te doen? Lees snel verder voor de antwoorden op deze veelgestelde vragen.

Laten we bij het begin beginnen. Hoe ontstaan donkere kringen onder je ogen? Er kunnen verschillende oorzaken zijn, waaronder;

1. ophoping van bloed
2. ingevallen onderoogleden
3. hyperpigmentatie

Ophoping van bloed
MAC3Als de huid onder je ogen dun en doorschijnend is zijn je bloedvaatjes daar beter te zien, resulterend in een blauwige, donkere waas. De kleine adertjes die onder de huid van je ogen liggen zijn namelijk heel erg fijn en de doorstroom van bloed is hier dan ook niet altijd even soepel. Rode bloedcellen hopen zich op en zoeken een andere weg waardoor ze zich verspreiden in de omliggende huid rondom je ogen. Het lichaam probeert op haar beurt de rode bloedcellen daar weer op te ruimen. Enzymen breken de rode bloedcellen af, waardoor er een donkerblauwe kleur ontstaat. En als het lymfevatenstelsel niet goed werkt worden afvalstoffen niet goed afgevoerd en beginnen ze zich op te hopen. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Waardoor je in de ochtend opstaat met – hoera – donkere kringen! Vaak trekken donkere kringen in de loop van de dag wat meer weg, omdat de bloedcirculatie dan weer wat meer op gang komt.

Ben je daarbij vermoeid, heb je stress, slaap je slecht en heb je gehuild, dan houdt het vetweefsel onder de ogen meer vocht vast. Hierdoor wordt je huid bleker en schijnen bloedvaatjes nog beter door je huid heen, met als resultaat nóg donkerder kringen.

Ingevallen onderoogleden
Schermafbeelding 2015-10-10 om 10.19.50Onderoogleden? Als je net als ik niet wist dat zoiets überhaupt bestond, nou, het bestaat. Bij sommige mensen zijn de oogkas en het jukbeen anatomisch gezien eigenlijk te smal voor de oogbol en het vet daaromheen. Dit is een genetische kwestie. Hebben je ouders hier ‘last’ van dan is de kans groot dat jij het ook hebt. Sterker nog, je wordt er mee geboren. Heb je dus van kinds af aan donkere kringen of wallen, dan heb je in feite ingevallen onderoogleden. Met andere woorden, rondom je oogkas heb je last van volumetekort. En vooral als je ogen wat dieper liggen en je jukbeenderen niet heel geprononceerd is, is dit effect sterker. Wat je eigenlijk ziet is de oogspier. De schaduw die onder het oog ontstaat ziet eruit als een wal of een donkere kring. Wil je weten of dit het geval is bij jou? Knijp met je ogen (alsof je in de verte tuurt) zodat de oogspieren worden aangespannen. Als de wallen onder je oog verdwijnen dan heb je ingevallen onderoogleden. Thanks, mom and dad!

Hyperpigmentatie 
Schermafbeelding 2015-10-10 om 10.13.20Donkere kringen veroorzaakt door hyperpigmentatie hebben vaak een paarsblauwe kleur, terwijl donkere kringen veroorzaakt door bloedophoping vaak een donkere paarsblauwe tot rode kleur hebben (zoals bij een blauwe plek). Het verschil is soms lastig te zien, dus gelukkig is er ook hier een testje voor! Ga voor de spiegel staan en druk je wijsvinger zo’n 4 seconden op de donkere kring onder je oog. Haal je vinger weg en let goed op de kleur van je huid die onder je vinger zat: is het tijdelijk wit dan heb je waarschijnlijk donkere kringen door een ophoping van bloed. Maar blijft het stukje nog steeds donker, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een donkere kring vanwege hyperpigmentatie.

Nu ik enkele oorzaken van donkere kringen heb besproken is de volgende vraag natuurlijk: hoe kom ik er vanaf? Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oplossingen;

Doorbloeding stimuleren
oogcrème aanbrengenAls je donkere kringen hebt door ophoping van bloed, dan kan het helpen – zeker in de ochtend – om in dat gebied de doorbloeding te stimuleren. Wanneer je een oogcrème aanbrengt kun je tegelijkertijd je onderoogleden masseren. Let op, er zijn verschillende oogcrèmes op de markt met verschillende doeleinden, dus kies er specifiek eentje tegen donkere kringen. Deze crèmes bevatten ingrediënten die donkere kringen verminderen (zoals retinol, vitamine K, caffeïne, anti-oxidanten) en lichtreflecterende deeltjes die de kringen optisch verminderen. Neem een piepklein beetje op je ringvinger en ‘klop’ dit lichtjes onder je oog. Werk van binnen naar buiten. De ringvinger is je ‘minst krachtige’ vinger en geeft daarom de perfecte hoeveelheid druk om het tere gebied rondom je ogen, vandaar dat men altijd de ringvinger aanraad.

Retinol en vitamine K
Volgens dit onderzoek is vitamine K (phytonadione) in combinatie met 0,15% retinol de perfecte combinatie om van donkere kringen af te komen. Maar liefst 93% van de testpersonen zag een duidelijke verbetering. Retinol is een vrij heftig ingrediënt, zeker wanneer je het op de tere huid onder je ogen aanbrengt, dus het wordt vaak afgeraden door dermatologen. Echter kun je het gebruik van een oogcrème met retinol opbouwen en als je lage concentraties gebruikt hoeft het helemaal niet schadelijk of uitdrogend te zijn. Breng het bijvoorbeeld 2 avonden per week aan, en als dat goed gaat om de avond, en als dat goed gaat elke avond. Als dat goed gaat kun je het retinol percentage langzaam verhogen naar zo’n 1%. Ook oogcrèmes rijk aan vitamine K schijnen goed te werken tegen donkere kringen. Mocht je op zoek gaan naar een goede oogcrème probeer er dan eentje te vinden met Retinol of vitamine K (of een combinatie van beiden).

Caffeïne
CaffeineIn oogcrèmes wordt vaak caffeïne gebruikt, en dat is niet zonder reden. Ik dacht altijd: caffeïne zit in koffie, en van koffie wordt je wakker, dus caffeïne zal er om die reden ook voor zorgen om je ogen als ware ‘wakker te maken’. In feite is dat ook zo, maar het werkt niet op die manier. Caffeïne zit inderdaad in koffie, maar wat mensen vaak vergeten is dat caffeïne gewoon een medicijn is. Een verslavend medicijn ook nog, en volgens deze bron veroorzaakt het bij een overdosis zelfs borstpijn, hallucinaties (whut?), ademhalingsmoeilijkheden, hartstoornissen en krampen. Wanneer je caffeïne drinkt treedt er vasoconstrictie op, oftewel het samentrekken van de aderen. Hierdoor is het moeilijker voor het bloed om door de aderen te stromen, zodat ze sneller geneigd zijn een andere weg te zoeken, zie het hele verhaal onder ‘bloed ophoping’. Het drinken van caffeïne – of überhaupt alles wat een adervernauwende werking heeft – kan donkere kringen dus juist in de hand werken en verergeren.

Maar, breng je het aan op de huid, heeft caffeïne juist een goede werking (bron). Het is nog niet precies duidelijk hoe, wat en waarom dit is, maar men denkt dat het te maken heeft met de anti-oxiderende werking van caffeïnezuur. Wanneer je caffeïne op de huid aanbrengt treedt er – net als in het lichaam – vasoconstrictie op, maar dan bij de oppervlakkige adertjes die dicht bij het huidoppervlak liggen. Dit zorgt voor minder zichtbare donkere kringen en vermindert tegelijkertijd ook wat puffiness.

Conclusie, minder caffeïne drinken, maar wél opsmeren.

Verander je lifestyle
tea bar thee12Vermoeidheid, slecht slapen, stress en huilen. Allemaal factoren die donkere kringen veroorzaken en verergeren. Iedereen is druk en iedereen heeft zo nu en dan stress, of het nu met familie, werk, vrienden of relaties te maken heeft. Maar heb je veel stress, ben je altijd moe, slaap je slecht en heb je zo nu en dan een flinke huilbui (en dan heb ik het niet over een traantje wegpinken tijdens een emotioneel TV-momentje) dan is het wellicht tijd om een knop om te zetten. Het is belangrijk om je momentjes van ontspanning te nemen, om dingen af te kunnen sluiten, om je minder druk te maken om zaken die er eigenlijk niet toe doen en om gewoon goed voor jezelf te zorgen. Je leeft maar één keer, zorg dus goed voor jezelf. En dat houdt ook in op geestelijk niveau. Soms kun je dit niet alleen aan en heb je professionele hulp nodig.

Ook qua voeding is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een tekort aan ijzer, vitamine C, K en B kan namelijk ook donkere kringen veroorzaken. Zorg dus dat je je vitamientjes en mineralen binnenkrijgt (slik desnoods supplementen) en eet of drink extra anti-oxidanten. Drink bijvoorbeeld wat vaker een sapje met granaatappel of neem een kopje groene thee. Anti-oxidanten versterken namelijk ook de aderwand. Roken zorgt voor problemen met de bloedvaten waardoor ze nog zichtbaarder en donkerder worden dan ze al zijn. Alcohol heeft een uitdrogend effect op het lichaam, wat ook weer donkere kringen en wallen in de hand werkt.

Fillers 
ingevallen onderoogledenMocht je door je genetische aanleg ingevallen onderoogleden, diepliggende ogen of een wat minder uitstekend jukbeen hebben als veroorzaker van je donkere kringen en/of wallen, dan is dit is helaas niet te verminderen met crèmes of andere externe factoren. Maar, toch is ook hier iets aan te doen! Fillers op basis van hyaluronzuur zoals Restylane, Esthélis of lipofilling zijn een goede optie (bron). Hiermee vul je het volume verlies aan onder het oog en op het jukbeen, waardoor de overgang van het onderooglid naar de wang weer vloeiend wordt, wat het negatieve effect van wallen en kringen prachtig wegwerkt. Een paar prikjes en je bent klaar! Het klinkt een beetje scary dat ik dit zo aanprijs, maar of je nu honderden euro’s over de balk gooit aan dure oogcrèmes waar je niets aan hebt, of naar een kliniek gaat voor een paar prikjes met het resultaat waar je altijd van droomde. Ik ben niet altijd pro fillers: sommige mensen gaan echt te ver, maar in het geval van ingevallen onderoogleden vind ik het eindresultaat echt prachtig!

Goede concealer
MAC collage 3En last but not least, een goede concealer. Niet zo zeer een oplossing, maar wel een uitstekende manier om donkere kringen te verbergen. Maar welke concealer is nu echt goed? Omdat donkere kringen vaak blauw/paarsachtig zijn, kun je ze het beste camoufleren met een concealer met een warme, oranje ondertoon. Maar ook dit hangt van je eigen huidskleur af, want soms is een rozige concealer juist weer beter. En soms moet je eerst de donkere kringen wegwerken met een oranje concealer, en er daarna een gelige overheen aanbrengen. Als je budget klein is kun je het beste een concealer palette kopen met meerdere kleuren, zodat je kunt experimenteren wat het beste werkt voor jou. En als je budget iets groter is, kun je het beste advies vragen aan een verkoper in een parfumerie. Niet alleen de kleur en ondertoon is belangrijk, maar ook de dekking en de manier waarop en concealer versmelt met je huid. Nena heeft last van donkere kringen en zij is heel lovend over de MAC Pro concealer. Lees haar review hier.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen hoe donkere kringen ontstaan, en met welke methoden je ze kunt verminderen (of er zelfs geheel vanaf zou kunnen komen). Ik ben heel benieuwd of jullie er last van hebben, en zo ja, wat bij jullie de oorzaak is: bloed ophoping, ingevallen onderoogleden of hyperpigmentatie?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

58 Reacties

 1. Lucie
  6 april 2017 / donderdag, 6 april 2017

  letters voor mij absoluut onleesbaar!!!. Jammer

 2. Lisa
  16 oktober 2015 / vrijdag, 16 oktober 2015

  Wat een goed artikel Sereen! Ik heb ook altijd last van donkere kringen. Sinds een paar maanden gebruik ik de Whitening Eye cream van Alexandre Fabelle, en wauw!! Dit product is echt PERFECT voor donkere kringen! Alexandre Fabelle heeft een speciale formule die donkere kringen rondom de ogen voorkomt. Dit product raad ik echt iedereen aan met donkere kringen! Ik heb het besteld bij http://www.parfumerielabourse.nl

 3. 15 oktober 2015 / donderdag, 15 oktober 2015

  Sereen! Dit is echt een super post! Ik heb sinds kleins af aan al last van donkere oogleden en donkere kringen. Ik ben geboren met lymphangioma en je weet wss al dat dat een goede tumor aan de lymfklieren is (vooral aan de hals en tong). Mijn lymfeklieren werken echt niet goed waardoor het gewoon vocht vasthoud. ik heb daarom dus donkere kringen, je ziet ook trouwens de bloedvaatjes bij mij heel duidelijk. Maar ik gebruik de creme concealer van Catrice die echt goed werkt anders zie ik er echt uit als een zombie haha. Liefs, Hatice

  • Jiamin
   5 juni 2016 / zondag, 5 juni 2016

   Hey ik ken jou!

   Je was in de JBH video en o.a vriendin van Roos!

  • Marjon
   15 september 2019 / zondag, 15 september 2019

   Ik zat om een heel andere reden op deze website. Maar ik heb dezelfde lymfeklierafwijking. Bijzonder om die zo maar eens tegen te komen.

 4. Eva
  13 oktober 2015 / dinsdag, 13 oktober 2015

  Heb helaas mijn hele leven al last van Wallen.. Zou wel wat tips willen voor goede producten!

  • Leyla
   18 september 2016 / zondag, 18 september 2016

   Ik heb heel goede resultaat gekregen van LR. Die geeft ongelooflijke resultaat. Als u wılt, kan ık alles uitleggen ^_^

 5. 13 oktober 2015 / dinsdag, 13 oktober 2015

  Echt een interessant artikel! Bij mij is de oorzaak bloed ophoping. Ik heb mijn onderoogleden gemasseerd en ik merk dat het hierdoor minder wordt. Zelf gebruik ik een klein beetje rode lippenstift onder mijn concealer.

 6. 13 oktober 2015 / dinsdag, 13 oktober 2015

  Ik hou van dit soort artikelen en ik leer hier elke keer nieuwe dingen, je snapt dat ik dadelijk een zoektocht begin naar een oogcrème met Retinol én vitamine K. Deze twee en natuurlijk toch meer slaap en rust pakken.

 7. 12 oktober 2015 / maandag, 12 oktober 2015

  Altijd wallen, altijd grijs/donker… Ik merk wel dat voeding en rust er bij mij veel mee te maken heeft. Alcohol bijvoorbeeld! Hoe minder ik drink, hoe frisser ik oog. En verder gebruik ik nu die oogcreme van Clarins, en Touche Eclat YSL. Die laatste is echt ideaal voor photoshoots of met een kater op werk staan!

  Xx Martin.

  • Serena
   Auteur
   12 oktober 2015 / maandag, 12 oktober 2015

   Welke oogcreme was dat nou precies Martin, je zei dat ie heel goed was! Ik ben heel benieuwd en het is waarschijnlijk ook wel wat voor Nena ?

 8. Ulrike
  11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Enorm interessant artikel dit! Ik heb zelf gelukkig nooit last van donkere kringen, of het is heel sporadisch als ik een nacht niet goed geslapen heb. Dan is een likje concealer gelukkig voldoende voor mij. Fijn dat je de laatste tijd weer meer van dit soort artikels post, ik leer elke keer weer iets nieuws bij!

 9. 11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Hele fijne tips. Ik heb al heel m’n leven last van donkere kringen, of ik nou goed slaap of niet, ze zijn er altijd. Heel fijn om te weten hoe ze ontstaan en wat ik eraan kan doen.

 10. Nadia
  11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Wat jou onderscheid van andere bloggers is toch wel een artikel als deze. Je onderzoekt, onderbouwt.
  Beauty (lab ) je naam zegt het al!

 11. 11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Wat een prachtig artikel heb je weer geschreven. En toch nog dingen die ik niet wist. Je blijft me verrassen erg leuk! Liefs soraya

 12. 11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Jouw artikels zijn altijd razend interessant en ik heb er ook echt iets aan! Vroeger had ik best wel veel last van donkere kringen, maar ik merk wel dat het de laatste tijd al bij al meevalt!

 13. 11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Ik zou willen dat ik donkere kringen had als daarvoor in ruil mijn theezakjes verdwijnen. Ik heb al wallen vanaf mijn 15e, helaas erfelijk. Donkere kringen kun je nog camoufleren, wallen blijf je altijd zien. Ik ben nu 40 en zou er graag wat aan willen doen, maar het kost een hoop geld. Sparen dan maar. 🙂

 14. Nanoe
  11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  omg die ingevallen onderoogleden. wel echt een shock voor mij. Wat ik heb (eigenlijk over mijn hele gezicht) is dat ik opsta met een hele egale huid, maar in de uren nadat ik ben opgestaan komen de donkere plekjes en donkere wallen weer terug. 🙁 dus in de ochtend denk ik altijd, oh ik heb niks nodig. en als ik eenmaal aangekomen ben op m’n werk denk ik nou een beetje foundation kon geen kwaad 🙁

 15. Syl
  11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Ik heb al mijn hele leven donkere kringen.
  Een koraalkleurige lipstick mengen met een concealer wel visueel voor mij.
  Verder merk ik sinds ik geminderd ben met melk drinken. (Van een liter per dag, naar een glas per dag) dat ik niet alleen afval, maar ook dat mijn kringen iets minder heftig zijn.

 16. Lilian
  11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

  Goed en leuk artikel!

 17. Britt
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wauw, Serena! Alweer zo’n superartikel! Duidelijk maar toch simpel uitgelegd. Dit is weer een stuk tekst waarmee je laat zien dat jij en je blog zoveel gegroeid zijn. Ik vind deze populair-wetenschappelijke teksten echt interessant. Gelukkig heb ik zelf geen last van donkere kringen onder mijn ogen, maar toch vond ik het leuk om te lezen. Ik hoop dat er nog meer komen over veel verschillende onderwerpen!

 18. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Ik heb er niet zoveel last van, bij mij hangt het echt af van mijn levensstijl. Slaap ik te weinig, drink ik te veel of eet ik slecht? Dan heb ik weer wat meer concealer nodig. De MAC pro longweer is ook bij mij favoriet!

 19. avc
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  He, wat toevallig! Ik was ongeveer een week geleden informatie hierover aan het opzoeken omdat ik last heb van vrij extreme hyperpigmentatie onder de ogen en me hier enorm veel om schaam. Heb jij (of iemand anders hier) toevallig aanraders voor goeie oogcrèmes??

  • Jennifer
   11 oktober 2015 / zondag, 11 oktober 2015

   Hoi!

   Het enige wat écht kan werken tegen hyperpigmentatie op het gebied van crèmes is hydroquinone. Dit wordt eventueel voorgeschreven door een dermatoloog, maar is ook verkrijgbaar op bijvoorbeeld eBay. Het is vrij heftig spul (afhankelijk van het percentage, van 1 tot 5% oplopend). Volgens mij heeft Jetske Ultee hier ook wel eens wat over geschreven, lees er eens over! Veel succes!

   Groetjes,
   Jennifer

 20. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Yep ik heb dus de genetische variant te pakken. Yay….oh well met een goede concealer kom je echt een heel eind!

 21. Sigrid
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Heel interessant artikel! Het is inderdaad iets waar ik al van jongs af aan last van heb en ik vind het vaak lastig om hier meer informatie over te vinden, omdat de meeste problemen met ogen echt gaan om ”wallen”. Maar hier heb ik totaal geen last van.. Dus fijn dat je je er even in verdiept hebt! Hoop dat de informatie mij ook verder helpt, want ze zijn lastig te camoufleren!

 22. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Mijn kringen zijn altijd aanwezig, heel donker en blijven dat ook dus volgens jouw artikel zal dat hyperpigmentatie zijn. Naar aanleiding van Nena haar artikel wil ik echt eens langsgaan naar de Mac counter want mijn wallen mogen wel iets minder zijn.
  xx

 23. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Fijne tips! Ik heb gelukkig nooit zo’n last van donkere kringen omdat ik o.a. genoeg slaap!

 24. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Goede tips! Ik heb zelf gelukkig geen last van donkere kringen. Nog een rare tip van mij, als je dikke ogen hebt van het huilen of slecht slapen dan helpt t om er aambeien zalf op te smeren. Beetje raar maar werkt echt 🙂

 25. Naomi
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Interessant artikel!! Zelf heb ik echter nooit last van blauwe kringen. Hopelijk blijft dat zo!!

 26. Mina
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Hey Serena,

  Bedankt voor je artikel. Het is super goed uitgelegd maar ik heb wel een vraag: als ik vitamine K of retinol gebruik verminderd het ook mijn rimpels die ik bij mijn ogen heb? En ik heb heel erg droge ogen is retinol niet te sterk dat mijn ogen geïrriteerd raken.
  En weet je misschien ook wat voor producten ik kan kopen ? Heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!
  Groetjes,
  Mina

 27. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Volgens mij heb ik een beetje last van hyperpigmentatie onder mijn ogen. Het plekje wordt niet wit als ik erop druk met mijn vinger. Ik gebruik vaak een beetje concealer om het op te frissen, YSL Touche Eclat en MAC Select Cover-up zijn mijn favorieten :).

 28. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wat een handig artikel! Ik heb last van de eerste variant en dat komt in mijn geval vooral door vermoeidheid denk ik.

 29. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Heel interessant om te lezen! Ik gelukkig niet heel veel last van donkere kringen of wallen, dus een beetje concealer volstaat 🙂

 30. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wat een heerlijk stuk! Goed informatief onderbouwt waar je echt wat aan hebt. Ik heb een combi van beiden: beetje ingevallen ivm diepe oogkassen en doorbloeding. Ik kan dus ook echt niet zonder concealer en ik merk het altijd heel goed als ik te weinig gedronken of geslapen hebt. Ik vind zelf de ongeparfumeerde ooggel van TBS heerlijk om in de ochtend mijn onderoogleden te verzorgen en op te peppen. Like a drink of water for the eye.

 31. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Net voor de spiegel alle testjes staan doen hahaha. Combinatie van alle oorzaken volgens mij 🙁 Ik heb van Balea (DM Duitsland) en NO 7 fijne oogcrèmes voor donkere kringen die het ietsjes minder maken. Nog steeds zie ik er elke ochtend uit alsof ik gevochten heb, maar dankzij de MAC en de Collection 2000 concealer zie ik wat frisser uit…

 32. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Top artikel, ik waardeer je onderzoek, dank je!

 33. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wat een ontzettend goed artikel! Ik heb zelf veel last van donkere kringen door vermoeidheid, 3 kinderen waarvan 2 niet doorslapen en gewoon een druk leven. Dus ik ben erg blij met deze tips!

 34. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wat een goed artikel. Ik heb zelf niet echt last van donkere kringen, maar ik heb wel de ‘oogkaslijn’ die ik nu en dan graag een beetje lichter maak. Ook bij de meeste van mijn klanten is het die lijn die ik conceal, met een heel klein beetje concealer kan je echt veel verschil maken!

 35. Danielle
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Vroeger had ik nooit last van donkere kringen, pas de laatste jaren. Ik heb diepliggende ogen, en als je ouder wordt (ik ben nu 42), ga je je babyvet verliezen en is dus die spier nu wat zichtbaar geworden. Het is nog niet heel erg, maar ik zie het verschil wel met 5-6 jaar geleden en daarvoor. Het is nog steeds wel zo dat het vooral zichtbaar is als ik moe ben, dus een goed excuus om op tijd mijn bed op te zoeken, hoe lastig dat soms ook is. Het valt nog redelijk te camoufleren. Mocht het echt erg worden, zoals bij die vrouw op de foto met de fillers, dan doe ik het misschien ooit ook wel. Aangezien mijn natuurlijke staat vooralsnog een stuk beter is dan de na-foto van die dame, ga ik daar voorlopig nog niet aan beginnen.

 36. Hanan
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Handige weetjes joh! Bedankt Serena voor je research!

 37. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wat een goede weetjes! Ik heb er gelukkig geen last van *afkloppen*.

 38. Sheroon
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wat een informatieve artikel zeg ! Dit is echt de reden waarom ik dagelijks beautylab bezoek. Duidelijk te zien dat je erg veel moeite doet om ons zo goed mogelijk te informeren. Weer iets erbij geleerd vandaag . Bedankt 🙂

 39. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Handig! Ik gebruik zelf al een tijdje de Antipodes Kiwi Seed Oil eyecream en deze heeft er echt voor gezorgd dat mijn donkere kringen een stuk zijn verminderd 🙂

 40. Michelle
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Interessant artikel! Helaas heb ik last van de ingevallen onderoogleden, nog niet zo heftig, ben ook pas 21.. Mocht het later erger worden zou ik fillers zeker overwegen. Na een nacht slecht slapen zie ik er nog 10 keer zo moe uit. Ik gebruik ook de pro longwear concealer, bevalt mij ook top!

  En nog even by the way! Het is hier dorpsfeest dit weekend met gisteravond de 90’s party met Coen & Domien en ik herkende Steven op het podium van je blog! Zo leuk! Haha.

  Nog een fijn weekend op Ameland!

 41. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Een andere goede tip voor donkere kringen te concealen is een beetje rode lippenstift aanbrengen onder je ogen en hierover vervolgens je concealer aan te brengen! Werkt bij mij toch altijd goed!

 42. Lou
  10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Yesss dat wordt masseren voor mij haha! En ik moet gezonder gaan eten/leven. Ik zit tegen een verkoudheid aan en merk het inderdaad aan mijn huid rondom de ogen: knalblauw!
  En dat van die bloedvaten die vernauwen als je caffeine drinkt: ik moest een aantal jaar geleden noodgedwongen stoppen met caffeine en kreeg ontzettende hoofdpijn. Dat bleek zo te zijn omdat de aderen in mijn hersenen dus weer meer open gingen staan en het bloed er ineens beter doorheen kon. Scary stuff!

 43. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Interessant artikel! Duidelijk je huiswerk gedaan en tijd erin gestoken. Zo te zien heb ik last van bloedophopingen. Als ik in de avond arganolie of vitamine E olie erop smeer ziet het er in de ochtend allemaal wat beter uit dan zonder, maar misschien zit dat ook gewoon tussen de oren 😉

 44. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Ik heb er zelf ook weleens last van, fijne tips!

 45. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Weer een ontzettend mooi artikel! Heel interessant! Ik ga dadelijk meteen voor de spiegel staan om te kijken naar mijn donkere kringen!

 46. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Dit is waarom ik zo van Beautylab hou! Duidelijke, inhoudelijke artikelen waar moeite en tijd is ingestoken en die ook nog eens wetenschappelijk onderlegd zijn. Heel erg interessant en leuk dit Serena. Bij mij zijn mijn donkere kringen te danken aan minder slapen. Ik leef verder heel gezond en stressvrij, ‘t is echt die slaap. Maar heb meerdere goede concealers 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *