Herinner jij je deze 11 beauty trends uit de jaren ’90 nog?

Toen ik vorige week het artikel schreef over badbruisballen moest ik terugdenken aan mijn kindertijd, en aan hoe ANDERS het allemaal was op het gebied van beauty. De producten die vroeger helemaal HOT waren, daar wil je vandaag de dag écht niet mee gespot worden (of toch wel?).

Het leek me leuk om een tripje down memory lane te maken en een aantal items op te sommen die vroeger helemaal de SHIT waren, haha! Ik ben benieuwd of jullie dezelfde herinneringen en ervaringen met me delen!

Badparels


Ik noemde ze al in het artikel over badbruisballen: badparels. Als klein meisje zeurde ik mijn moeder de oren van haar hoofd, want ik MOEST en ZOU een zakje met badpareltjes scheppen om die avond mee in bad te gaan. That’s right, scheppen. De badparels waren er in allerlei kleuren, geuren en maten, en ze zaten in van die glazen snoeppotten bij ons in de drogist. Je kon dan een plastic puntzakje pakken en daar de badpareltjes in doen. Net zoals bij schepsnoep, dus.


Ik koos altijd de aparte vormen. Dus niet die ronde, maar badparels in de vorm van sterretjes, schildpadjes, hartjes. Eenmaal in bad kneep ik er al in voordat de buitenkant goed en wel opgelost was, WAT EEN HEERLIJK GEVOEL! En dan loste de inhoud, een bad olie, lekker op in het badwater. De buitenkantjes waren lekker flubberig en daar speelde ik dan een tijdje mee. GOOD  TIMES!

Yves Rocher mini lipsticks


Mijn moeder moet vroeger vast knettergek van me zijn geworden, want ook zeurde ik altijd om die kleine mini lippenstiftjes van Yves Rocher. Ze waren écht heel mini, ik denk zo’n 3 cm lang. Vroeger, toen online bestellen nog niet bestond (je kunt je het haast niet meer voorstellen), kregen we een Yves Rocher catalogus in de brievenbus. Bij de catalogus zat een invulkaart, waarop je kon invullen welke producten je graag wilde bestellen. En bij een x aantal producten (5 of 8) kreeg je als bonus mini lippenstiftjes cadeau. Dus ik als klein meisje pushte mijn moeder ALTIJD om een Yves Rocher bestelling te plaatsen, zodat ze die lippenstiftjes erbij kreeg die ik dan vervolgens zou gaan claimen. En mijn moeder had zoiets van, douchegel hebben we toch nodig, dus die bestelde dan ook echt altijd!

En wowwwww, als de bezorger aan de deur kwam met de bestelling stond ik te springen en te popelen om die lippenstiftjes uit te pakken en te gebruiken. Ik mocht in die tijd helemaal nog geen make-up dragen (ik denk echt dat ik 9 of 10 was), maar die mini lipsticks zag mijn moeder als speelgoed, en als ik gewoon binnen in huis bleef spelen mocht ik het op. Zie je? Toen ook al een sucker for beauty, haha!

Die Yves Rocher bestellingen waren trouwens echt té leuk. Samen uitpakken met mama, en overal aan snuffelen en smeren. Je kreeg in die tijd ook heel veel korting en heel veel gratis producten cadeau, dus het was altijd één groot feest! Ik kan me ook nog vaag iets herinneren van kleine, opgerolde papiertjes waarop gedrukt stond welk product je gratis zou krijgen bij je bestelling. Hebben jullie in de jaren ’90 ook wel eens een Yves Rocher bestelling gedaan?

Miss Helen eye gloss torens


Eén van mijn eerste echte make-up producten waren de welbekende eye gloss torentjes van Miss Helen. Nu draagt de make-up van de Hema gewoon de naam Hema, maar back in the day heette dat dus Miss Helen. En die torentjes, OH MY GOODNESS! Je had ze in verschillende kleurvarianten en je kocht ze per 3 op elkaar gedraaid. Maar had je er meer thuis, dan kon je er dus een megagrote toren van maken door ze ALLEMAAL op elkaar te draaien.

Mijn favoriet was de blauwe variant, bestaande uit een donkerblauwe, knalblauwe en een zilveren metallic eye gloss. Dat spul CREASDE als een malle (en destijds was er nog geen eyeshadow primer), maar dat maakte me kennelijk niets uit, want ik bleef het spul boven mijn ogen smeren. Vooral de zilveren metallic vond ik mezelf echt goed staan, weet ik nog. Wie kan zich deze torentjes nog herinneren?

Vlinder haarclipjes

Vroeger was het helemaal cool om clipjes in je haren te dragen. Deze kleine haarclipjes waren er in allerlei soorten en maten, maar voornamelijk vlindertjes, bloemetjes of iets met regenboogkleuren en strass steentjes waren HELEMAAL de shit. Je kon ze overal kopen, bij de drogist, op de markt, en op vakantie had elk kraampje ze liggen. Enne, hoe meer er in je kapsel waren verwerkt, des te beter.


Vroeger verliet ik het huis nooit zonder een vlinderclipje (of 5) stevig in mijn haren te clippen. Het liefste twistte je je voorste haarplukken in strengen, die je dan achterop je hoofd vastclipte met vrolijk gekleurde vlindertjes. Net zoals mijn idolen uit de Hitkrant. Helemaal hip & happening!


En geloof het of niet, maar de vlinder haarclipjes zullen de komende maanden een regelrechte comeback maken! Soortgelijke exemplaren zijn al gespot tijdens de runway show van Fendi, en zoals alle trends van de laatste tijd vinden ook de vlinderclipjes hun oorsprong in de jaren ’90. Dus nu denk je misschien DAT GAAT NOOIT GEBEUREN, maar ook die gekke henna chokers kwamen weer in, dus waarom dit niet? Ik zeg, bestel alvast een lading via Ali Express en wees een trendsetter!

Wokkels


Officieel heten ze scrunchies, maar bij mij op school noemde iedereen het wokkels. Van die extreem grote haarelastieken die er in allerlei kleuren, maten en printjes waren. Ook had je extra luxe varianten, gemaakt van velours stof of bezaaid met strass steentjes. ZO, dan was je pas ECHT de coolste van de klas.


Wij deden er vaak 2 boven elkaar, zodat je een extra hoge staart had. Of gewoon schuin op je hoofd, lekker nonchalant. En NATUURLIJK had je altijd een aantal reserves om je pols zitten, je wist maar nooit (en het stond nog hartstikke cute ook in combinatie met je klaparmbanden).


Het heeft in elk geval niet meer zo’n fout imago als 10 jaar geleden. Toen wilde je nog niet dood gevonden worden met een scrunchie in je haren, maar tegenwoordig kan de scrunchie weer. De scrunchie probeert nu al een aantal jaar een comeback te maken, maar ik heb tot mijn spijt niet het idee dat dit lijkt te lukken. Toch zie ik steeds meer en meer hippe meiden met deze haarelastieken rondlopen, dus ik heb de hoop nog niet helemaal opgegeven. Wie weet breekt de scrunchie eindelijk in 2018 door!

Nephaar elastiek

Oh, en kennen we deze nog? Het haarelastiek met nephaar, die je om je knot heen wikkelde om de impressie te wekken dat je een volle bos met haar had? Mijn buurmeisje droeg het altijd en ik weet nog dat ik bij haar op de kamer kwam en dat ding op de grond zag liggen, en werkelijk dacht dat er een cavia (zo eentje met van die kruinen) lag! Zij was echt fan van die dingen en wikkelde er soms wel 2 of 3 om haar knot.


Vaak matchte de kleur TOTAAL niet met je eigen haarkleur, en kon je van kilometers afstand al zien dat het om nephaar ging. Al was het maar omdat het haar uit dit elastiek heel raar piekerig was of juist een gare krul had. Maar hee, het werd onwijs veel gedragen en vooral voor de mensen met kort haar bood het uitkomst. Ook deze elastieken kon je OVERAL kopen, bij de drogist, de parfumerie, op de markt, zelfs bij de H&M. Je ziet ze nog héél af en toe voorbij komen, maar ik spot er eigenlijk niemand meer mee op straat. Heb jij deze vroeger ook gedragen?

Bourjois lip gloss


Mijn allereerste lipgloss was van Bourjois! En omdat ik pas 12 was, mocht ik alleen de doorzichtige dragen. Die smeerde ik dan ultra dik op mijn lippen, waardoor het eigenlijk net leek of ik een potje had lopen kwijlen. Maar hee! Ik had lipgloss en de hele wereld moest het weten, dus ik glosste mijn lippen steevast om het uur bij. Vroeger hadden trouwens AL mijn vriendinnen lipgloss van Bourjois. Echt de hele klas. Het leuke is dat deze doorzichtige lipgloss van Bourjois NOG STEEDS te koop is en dat doorzichtige lipgloss (zo heb ik gehoord) weer helemaal terug gaat komen. We zullen zien!

Lancôme Juicy Tubes


Het moment dat je je Bourjois lipgloss inruilde voor een Lancôme Juicy Tube was vast een mijlpaal in je puberteit. Ik bedoel, Lancôme! Een merk uit de parfumerie. Dat was toch echt een flinke STEP UP. Het kostte me een rib uit mijn lijf en ik ging met zwetende handjes de Douglas in, maar ik liep eruit als een herboren vrouw, WANT ik had een echte Juicy Tube aangeschaft. Natuurlijk wilde al mijn vriendinnen het proberen en was ‘ie binnen no time leeg, maar dat kon de pret niet drukken. Ik kan me nog goed herinneren hoe het voelde als je wat gloss uit de kleine tube drukte, en hoe dik en stroperig dat spul was. En ze roken ook zo heerlijk mierzoet en fruitig! Ahhh, die goede ouwe tijd!

Impulse Spice Girls deo


OH MY GOODNESS iedereen, KENNEN WE DEZE NOG?! In de nineties waren de Spice Girls helemaal de BOM en ieder meisje uit mijn klas wilde een Spice Girl zijn. Ik kocht zelfs de iconische gympen met hoge plateauzolen (ik mocht ze nooit hebben van mijn moeder, maar toen de VanHaren knock-offs verkocht heb ik ze van mijn zakgeld betaald).

In 1997 werd er echter een SPICE GIRL DEODORANT gelanceerd, dus nu kon je er niet alleen uitzien als een Spice Girl, je kon ook daadwerkelijk zo RUIKEN. Dat was natuurlijk helemaal te gek. En aangezien ik in die tijd alleen maar Impulse deodorant kocht, was de stap naar de Spice Girl deo zo gemaakt. Wow, ik was helemaal in de zevende hemel met deze deodorant, die stiekem meteen als een parfummetje diende.

Haarmascara


Mijn zusjes en ik waren echt MEGA fan van haarmascara. Nadat de vlinderclipjes erin zaten, was het natuurlijk HEEL cool om nog wat plukken haar te pakken en deze te voorzien van een flinke lik haarmascara voor een subtiel kleuraccentje. En ik zeg subtiel, want zo goed zag je het helemaal niet op donkerbruin haar, haha! Je kon hele goedkope scoren bij de drogist, maar ik weet nog dat wij juist hele dure hadden van Dior, gekregen van onze tante die bij de Douglas werkte. We hadden geloof ik donkerpaars en brons. Uiteindelijk droogde het spul keihard op in je haren, maar dat gaf niets!

Nu ik erover nadenk is het eigenlijk heel bizar dat wij zoiets als haarmascara gebruikte, maar eigenlijk heeft dit de afgelopen tijd een comeback gemaakt in de vorm van hair chalk. Vroeger zei mijn moeder altijd ‘alle trends komen weer terug’ en nu ben IK diegene die het zegt.

Collection 2000


Essence en Catrice bestaan pas 12 jaar in Nederland (sinds 2005), dus in de jaren ’90 was je vooral aangewezen op budgetmerken zoals Miss Helen (Hema), Miss Sporty, Bourjois (was wel iets duurder al) en….. Collection 2000! Oh wow, mijn nichtjes en ik hadden hier bijna ALLES van. Van oogpotloden tot lipsticks, mascara, bronzers, metallic nagellak (of course) en zelfs compacte poeder foundation (die op ons veel te rozig was natuurlijk) en die we aanbrachten met het bijgeleverde ronde sponsje. Collection 2000 was super cheap en destijds te koop bij Kruidvat. Ik denk dat menig nineties kind een aantal Collection 2000 producten heeft versleten (en dan ook echt, versleten!).

Tegenwoordig heet Collection 2000 (wat in de jaren ’90 natuurlijk heel vooruitstrevend klonk) niet meer zo. Nu heet het simpelweg Collection en het merk heeft een compleet nieuwe restyling gehad. Het merk is dus gewoon nog steeds te koop!


Zo grappig, vroeger bestond je toilettasje uit zo’n 10 producten waar je HELEMAAL fan van was, en die je tot in de EEUWIGHEID bleef gebruiken. Ook al was het deksel eraf gebroken, de letters van de huls gesleten en was je bronzer niets meer dan 1000 kleine kruimeltjes: je bleef alles meeslepen in je toiletttasje en pas als het écht op was, gooide je het met veel pijn in je hart weg.

Tegenwoordig is dat volgens mij niet meer zo. Er is nu natuurlijk zoveel meer keuze op het gebied van budget beautyproducten ten opzichte van de jaren 90. Hierdoor krijgt iedereen de kans om meer producten in te slaan en lekker te experimenteren met kleuren en make-up trends. Een positieve verandering als je het mij vraagt! Toch was alles wel lekker simpel en ongecompliceerd vroeger. Had ook zo zijn charme.

Welke beautyproducten kun jij je nog herinneren uit de nineties? Wat was jouw eerste make-up product?

Until next time,
Serena Verbon

bron foto’s; petittrois.wordpress.com, shutterstock.com, three birst nest, fragrantica.com, kruidvat.nl, Aliexpress.com

Volg:

114 Reacties

  1. Tess
    25 januari 2022 / dinsdag, 25 januari 2022

    Aaah ja die badparels! Die zag ik laatst nog liggen bij de tuinen, ik vond ze vroeger echt helemaal fantastisch! En heel verleidelijk om in de winkel niet in te knijpen..

    En die nephaar elastiekjes voor knotjes haha, wat verschrikkelijk eigenlijk. Echt super grappig om deze dingen terug te zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *