Heeft SPF in skincare eigenlijk wel nut?

Als we gaan zonnen, smeren we ons in met zonnebrandcrème, maar hoe zit het met ons dagelijkse portie UV licht die we gratis en voor niets ontvangen terwijl we gewoon over straat lopen? Om onszelf ook tegen die stralen te beschermen, heeft de cosmetica industrie skincare ontwikkeld met SPF bescherming. Foundations, minerale poeders, dagcrèmes en zelfs facial mists met SPF worden steeds populairder, omdat men zich er steeds meer van bewust is wat voor schade de zon kan aanrichten aan onze huid. Maar, heet SPF in skincare eigenlijk wel nut?

heeft SPF in skincare nut - 2Omdat ik producten gebruik met salicylzuur, dat je huid voor 50% gevoeliger maakt voor de zon, en omdat ik bezig ben om pigmentvlekjes en acné littekens te vervagen, werd het me duidelijk dat het voor mij belangrijk is om SPF in mijn skincare regime op te nemen. Ik was daarom erg blij toen ik Eucerin Oil Control gel-crème ontdekte voor het gezicht, mét SPF50.

ewlOok kon ik me echter herinneren dat best veel product moest smeren om je huid te beschermen met de SPF die op de verpakking staat. Uit een ouder artikel van mij geef ik aan dat dit een theelepel foundation zou moeten zijn (5 ml), wat natuurlijk ONWIJS veel is. Deze hoeveelheid is gewoon NIET TE DOEN.

De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat het geen theelepel, maar een kwart theelepel zou moeten zijn, wat gelijk staat aan 1,2323 ml. Hoe heb ik dit precies berekend? Wanneer er zonnebrand wordt ontwikkeld en getest, gebeurt dit met een laagje van 2,0 mg/cm2. Dit is een eenheid die altijd wordt aangehouden en waarop men de SPF baseert die staat aangegeven op de verpakking. 2,0 mg/cm2 staat gelijk aan 1 gram per 500 cm2 (vierkante centimeter). En 500 cm2 is vergelijkbaar met een oppervlak van 22,4 x 22,4 cm.

Mijn gezicht heeft een afmeting van grofweg 22 x 29 cm = 638 cm2. Dit heb ik gemeten met een meetlint van mijn haarrand tot kin en vanaf mijn linker- tot rechteroor.

Als je 1 gram product nodig hebt voor 500 cm2, dan heb je 638/500 = 1,276 gram nodig om mijn (vrij grote) hoofd te bedekken om aan de SPF bescherming te komen die op de verpakking staat. Dat is zelfs nog een fractie meer dan een kwart theelepel! En bij deze hoeveelheden is het omrekenen van grammen naar milliliters nihil, dus zou je ook kunnen spreken van 1,276 ml.

Ik ben erg benieuwd naar de grootte van jullie hoofd en naar de hoeveelheid die jullie eigenlijk zouden moeten aanbrengen om aan de SPF bescherming te komen die op de verpakking staat. Reken het maar eens uit!

heeft SPF in skincare nut - 5Dit is 1,276 gram van mijn Eucerin gel-crème. Het is ongeveer het dubbele van wat ik normaal op mijn huid zou aanbrengen.

Laten we bij het begin beginnen. Wat is SPF en wat bepaalt precies het getal dat erachter staat? SPF staat voor Sun Protection Factor en het getal erachter geeft aan hoeveel langer je in de zon kunt blijven zonder symptomen van erythema (roodheid door verbranding) te vertonen. Dit verschilt per persoon omdat de één sneller verbrand dan de ander.

De duur (in minuten) van zonnebescherming bereken je als volgt:
(tijd in minuten waarin de huid zonder SPF zou verbranden) X de SPF factor

Als ik een half uur (30 minuten) in de zon zit dan voel ik wel wat branden. Als ik een product met SPF50 gebruik, betekent dit dat ik in totaal 30 x 50 = 1500 minuten (dat is dus 25 uur!!) beschermd ben tegen de zon. Maar, dan moet ik wél een kwart theelepel (of in mijn geval 1,276 gram) hebben aangebracht op mijn gezicht.

heeft SPF in skincare nut - 4En daar gaat het fout. Want een kwart theelepel, dat is écht veel. Dat is een veel te dikke laag crème of foundation. Zo dik dat het plakt, glimt en gewoonweg niet mooi uit te blenden is. De meeste mensen brengen daarom slechts de helft van de hoeveelheid foundation aan die eigenlijk nodig is voor de berekende bescherming.

Een vuistregel is dat als je de helft aanbrengt van de aanbevolen hoeveelheid (een kwart theelepel) je slechts de bescherming krijgt van de wortel aan SPF.

Dus in plaats van SPF50 heb je ineens √50 = SPF7,07, wat inhoudt dat ik zo’n 30 x 7,07 = 212,1 minuten (3,5 uur) beschermd zou zijn. En ik verbrand niet eens zo snel.

heeft SPF in skincare nut - 3Een goede oplossing is deze Setting Mist met SPF50 die ik gedurende de dag nog eens over mijn gezicht kan sprayen om de zonnebescherming te verlengen. Ik vraag me alleen af in hoeverre dit product mijn huid écht beschermt met SPF, aangezien je slechts een heel dun laagje aanbrengt…

Hoe lang ben jij gedurende de dag voorzien van zonnebescherming? Reken het maar eens uit voor jezelf. Als je snel verbrand (binnen 15 minuten bijvoorbeeld) en je foundation heeft SPF20 dan ben je 15 x 20 = 3000 minuten (5 uur) beschermd. Maar breng je de helft aan van de hoeveelheid die eigenlijk nodig is, dan ben je slechts √20 = 4,47 x 15 = 67,05 (iets langer dan een uur) beschermd.

Met minerale foundation is het eigenlijk nog erger, want daar brengen de mensen nóg minder van aan. De gemiddelde consument brengt namelijk slechts een kwart aan van de hoeveelheid die eigenlijk nodig is om de juiste bescherming te bieden.

SPF layeren
Maar in mijn dagcrème zit SPF20 en in mijn foundation SPF30 en dan breng ik er nog een SPF mist over aan van 50, dus dan tel je dat allemaal bij elkaar op en dan zit dat wel snor, toch? Helaas werkt het niet zo. Je kunt SPF namelijk niet bij elkaar optellen. Je beschermt je huid met de hoogste SPF die je aanbrengt, in dit geval is dat dus SPF50.

Ergens is dat wel vreemd, want als je je dagcrème in twee lagen zou aanbrengen om uiteindelijk aan de juiste hoeveelheid te komen die nodig is (de eerste laag eerst goed laten intrekken) zou je zeggen dat je dik genoeg gesmeerd zou moeten hebben voor de optimale SPF bescherming. Dus waarom kan je dan geen laag dagcrème + laag foundation bij elkaar ‘optellen’ om uiteindelijk tot de juiste hoeveelheid zonnebescherming te komen? En met optellen bedoel ik in feite de laagste factor nemen en deze behandelen alsof je er de juiste hoeveelheid van hebt aangebracht.

heeft SPF in skincare nut - 1Dus, heeft SPF in skincare zin?
Als je de juiste hoeveelheid aanbrengt wel. Doe je dat niet, dan nog kan het nog steeds zin hebben, maar gebruik dan wel een zo hoog mogelijke factor en wees je er van bewust dat je slechts een deel van de dag beschermd bent. Je kunt via de formule hierboven zelf uitrekenen hoe veel je precies nodig hebt en hoe lang dat is.

Verbrand je vrij snel, gebruik je een lagere SPF dan 50 en breng je – zoals de gemiddelde consument – ook te weinig aan dan de aanbevolen hoeveelheid, dan moet je jezelf eens gaan afvragen of het überhaupt zin heeft. Ik weet dat veel van mijn lezers veel waarde hechten aan het feit of een product SPF bevat, maar misschien maakt het in jouw geval niet eens zo veel uit.

Aan de andere kant; alle kleine beetjes helpen. En zeker als je skincare producten gebruikt met actieve ingrediënten die de huid gevoeliger maken voor de zon, zoals salicylzuur en vitamine A en C, of wanneer je last hebt van pigmentvlekjes of acné littekens.

Hechten jullie veel waarde aan SPF in skincare? En wist je dat je zo veel product moest aanbrengen om aan de SPF bescherming te komen die op de verpakking staat vermeld?

Until next time,
Serena Verbon

bron; 1,

Volg:

68 Reacties

 1. 25 januari 2016 / maandag, 25 januari 2016

  Is dus een foundation met SPF ook goed? 🙂

 2. Dimphy
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  HAHA! Heerlijk hoe we door de cosmetica industrie weer lekker voor de gek worden gehouden.

  Bedankt voor je artikel:)

 3. 10 oktober 2015 / zaterdag, 10 oktober 2015

  Wat een interessant artikel, zo heb je dat de laatste tijd steeds vaker echt heerlijk om te lezen. Liefs soraya

 4. Laura
  6 oktober 2015 / dinsdag, 6 oktober 2015

  dit artikel vind ik zo goed en onderscheidend. Heel fijn en interessant om te lezen. Top Serena!

 5. 6 oktober 2015 / dinsdag, 6 oktober 2015

  wow dat was ook een vraagteken van mij. UV spray lijk mij geweldig voor onderweg maar dat dunne laag is echt niet dekkend genoeg ofso.

 6. Eef
  4 oktober 2015 / zondag, 4 oktober 2015

  Top artikel dit!
  Ik vraag me alleen nog wel af of een foundation of een dagcreme met een spf20 dezelfde bescherming beidt als een zonnebrandcreme met spf20.
  Ik zou denken dat de tweede je meer bescherming biedt omdat het puur gaat om de spf en in een foundation of dagcreme is de spf een extra toevoeging. Klopt dit?

 7. Mylaine
  4 oktober 2015 / zondag, 4 oktober 2015

  Ik wil juist helemaal niks qua SPF in mijn producten! Het is helemaal niet goed om de zon zo veel te blokken want bijna iedereen in Nederland komt eigenlijk zon (en daarmee dus Vitamines) te kort. Sterker nog, zodra de lente begint zorg ik ervoor dat ik elke dag een half uurtje in de zon zit. Hiermee bouw ik een gezonde bescherming op waardoor ik in de zomer weinig tot geen zonnebrand nodig heb (en als ik het nodig heb gebruik ik cocos olie). Hierdoor krijg ik alle vitamine binnen en krijg mijn huid/lichaam niet een bom aan chemische producten binnen. Ik zou SPF alleen gebruiken als het echt nodig is (als je merkt dat je huid gaat verbranden als je nog langer zonder bescherming in de zon zit bijvoorbeeld) maar anders probeer ik het zoveel mogelijk te vermijden. Ik hecht dus juist waarde aan producten zonder SPF 😉

 8. AL
  4 oktober 2015 / zondag, 4 oktober 2015

  Goed artikel zeg! Aangezien ik een echte bleekscheet ben was ik me bewust van het feit dat je meer zonnebrand moet gebruiken dan je eigenlijk zou willen. Hoeveel precies wist ik niet maar ik denk dat ik dicht in de buurt kom van de juiste hoeveelheid. Ik heb last van zonneallergie so me just don’t care me looking like greasy ghost (cookie monster taalgebruik).

 9. 4 oktober 2015 / zondag, 4 oktober 2015

  Handig artikel! Ik wist wel dat veel mensen de SPF waarde op de verpakking niet halen, maar de theorie erachter was me onbekend.

 10. Claire
  4 oktober 2015 / zondag, 4 oktober 2015

  Klasse artikel Serena! Chapeau! Hier kun je iets mee.

 11. Daphne
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Serena, je lab-insteek met je blog van de laatste tijd vind ik echt FANTASTISCG! Super interessant artikel en je hebt me echt aan het denken gezet. Dankjewel!

  Liefs

 12. Inge
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Oef, en ik maar denken “safe” te zitten met mijn foundation spf 16…super blanke huid..alleen op zonnige dagen smeer ik Vichy factor 50 erbij. In de winter kan ik deze dus het beste ook dagelijks smeren? Spijtig, want ik krijg er onzuiverheden van. Heb je daar met eucerine geen last van? Hartelijk dank voor deze informatie! Top artikel 🙂

 13. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Naar deze artikels kijk ik altijd uit! Zo informatief en toch interessant geschreven zonder te belerend te zijn.
  xx

 14. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  ‘Ik ben erg benieuwd naar de grootte van jullie hoofd’ Dat vind ik wel een grappige zin, haha. Ik hecht veel waarde aan zonbescherming, maar het blijft een lastige kwestie. Wel een verduidelijkend artikel, dankjewel!

  • Serena
   Auteur
   4 oktober 2015 / zondag, 4 oktober 2015

   Haha, ok… op een bepaalde manier klinkt dat zelfs creepy! LOL 😀

 15. Carina
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Heel eerlijk denk ik dat je best wel kunt layeren met verschillende spf-producten. Al weet je dan niet precies hoeveel spf je dan echt hebt. Maar ik smeer alleen goed als ik echt lang buiten ben (en dat ben ik eigenlijk nooit).

 16. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Heel interessant en ook zo fijn en duidelijk uitgelegd! Ik ben zelf niet zoveel bezig met SPF en nu de zomer voorbij is al helemaal niet. Omdat ik ‘binnen’ werk en alleen in de namiddag een beetje zon zie (als ik op de fiets naar huis zit) dan wil ik alle zonnestralen pakken die ik kan voor de aanmaak van vitamine D! In de zomer bescherm ik mijn gezicht met een SPF 20, van Biodermal of niet. Ik verbrand niet maar word ook niet echt bruin haha :(. Of dat slim is? Vast niet! Op mijn lichaam gebruik ik in de hele felle zon een SPF 30 of 20, maar als ik eenmaal een tintje heb een SPF 6 (olie).

 17. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Jazeker daar hecht ik veel waarde aan! Alleen ik doe het zo dat ik niet eens een dagcrème in huis heb. Ik smeer elke ochtend voordat ik vertrek SPF50 op mijn gezicht en handen. Dat doe ik eigenlijk al jaren, maar sinds ik in Bogotá woon is dit echt essentieel. Ze verkopen hier niet eens SPF 20, alles gaat vanaf zo’n beetje 40 a 50. En één keer per dag smeren lijkt me niet juist. Elke twee of drie uur of gewoon steeds voordat je naar buiten gaat. Mijn huid is daardoor wel eens een beetje vetter, maar over het algemeen vind ik de gewone zonnebrandcrème heel fijn. Sowieso vind ik huidkanker en rimpels voorkomen veel belangrijker 🙂

 18. Betty
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Super interessant artikel, wow!

 19. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Zo interessant! En wow, ik wist niet dat je zoveel foundation nodig hebt om echt bescherming te hebben!

 20. Krista
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Fijn artikel! Ik let er eigenlijk helemaal niet op, maar ik zit dan ook praktisch nooit in de zon.
  Wat ik mij nog wel afvroeg, is het ook niet zo dat een spf maar een beperkt aantal uren werkt, en dat je hem eigenlijk iedere 2 uur opnieuw aan moet brengen?

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   hi Krista,

   dat is wat er inderdaad op de verpakking staat, maar ik heb daar mijn twijfels bij. Het is wel zo dat, wanneer er ingrediënten in het product zitten die een verbinding moeten aangaan in je huid, deze naar verloop van tijd worden afgebroken. Ik kan me voorstellen dat de ene huid het sneller afbreekt dan de andere. En ook dit heeft te maken met de hoeveelheid UV straling die je huid op dat moment opneemt. Ik denk dat de indicatie van 2 uur daarom een gemiddelde is: de één moet wellicht weer sneller smeren en de ander hoeft het pas na 4 uur opnieuw aan te brengen. Van het bovenstaande uitgaande, kun je zelf uitrekenen hoe lang jij in de zon kunt zitten met een bepaalde factor zonder te verbranden. Mits je voldoende aanbrengt. Bij mij is dat dus langer dan 2 uur, maar als ik in de volle zon zit, is het wellicht weer korter. Het blijft een lastige kwestie, zeker omdat het gekoppeld is aan huidkanker.

 21. Syl
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Volgens mij heb je de smaak met LAB-artikelen weer helemaal te pakken! Ik vind je uitleg met ingrediënten e.d. altijd erg duidelijk. Ik smeer altijd best dik en vaak factor 50. Volgende keer check ik even of ik echt voldoende gebruik.

 22. Martine
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  moeilijk artikell :O:O gelukkig ben ik niet veel buiten. Ik heb ook veel last van acne littekens en door jou artikel van bietensap ben ik het ook gaan gebruiken en is het al een stukje minder. na jaren van 3 miljoen producten gebruiken ! nu maar hopen dat het ook blijft.

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   Wow, wat goed dat je al resultaat ziet! hoe lang gebruik je het nu?

   • 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

    Ik ben er afgelopen week mee begonnen en merk nu juist dat het even wat minder gaat (en dat is vriendelijk uitgedrukt) ik ben benieuwd of dit juist een goed teken is omdat m’n lever aan het opschonen is. Heb jij dit zelf ook gemerkt?

    • Serena
     Auteur
     4 oktober 2015 / zondag, 4 oktober 2015

     Jazeker, dat is een goed teken want eerst moet alle vuil uit je huid, daarna klaart het op, echt! En daarna wordt het alsmaar beter en beter!

 23. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Wow je hebt aardige wiskunde losgelaten op dit artikel. Wat waardevol dit! Ik wist wel dat je van zonnebrand veel nodig hebt om de SPF van kracht te laten zijn maar het is toch wel even reality check om te zien dat dit zóveel is en dit gewoonweg niet haalbaar is.
  SPF in foundation nam ik al niet zo serieus,
  na dit artikel zeker niet meer.

 24. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Wat een fijn artikel, heerlijk dat je alles zo doorrekent! Ik hou het er maar bij dat alle kleine beetjes helpen.

 25. Nanoe
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  heeeel nuttig. 🙂
  goed zo !

 26. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Wauw, knap dat je dit helemaal zo uitgezocht hebt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nooit zo op let. Ik verbrand ook echt zo goed als nooit, omdat ik een vrij donkere huid heb. M’n neus kan er wel af en toe last van hebben, maar dat is echt alleen als ik in de zon ga liggen bakken.

 27. Lisa
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Zijn alle zonbeschermers niet maar 2 uur werkende? Iedere 2 uur moet je nieuwe bescherming aanbrengen omdat het ‘schild’ dan wordt afgebroken door de zon. Ookal gebruik je spf50 en ben je niet super gevoelig voor de zon. Zoveel mensen denken dat foundation aanbrengen in de morgen ze de hele dag zal beschermen maar dit kan een alsnog verbrande huid en huidveroudering opleveren.
  Ik vroeg me af waarom dit niet wordt vernoemd in je artikel, heb je een andere kijk hierop?

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   hi Lisa,

   ja, mijn kijk is hier anders op. Ik snap dat dit op de verpakking van zonnebrandcrème wordt gezet aangezien je, als je gaat zonnebaden, veel zweet en zwemt en het dan ‘better safe than sorry’ is om het om de 2 uur aan te brengen. Verder verschilt het per persoon. De een moet misschien om het uur weer smeren, de ander pas na 4 uur. Ik denk dat de fabrikanten daarom ook gewoon het gemiddelde van 2 uur aanhouden. Je kunt aan de hand van je eigen ervaringen uitrekenen hoe lang een bepaalde SPF je beschermt tegen de zon. Dat is de tijd die je zou moeten aanhouden, niet de 2 uur (die gewoon als indicatie wordt vermeld, lijkt mij).

   Ik hoop dat het zo wat duidelijker is,

   liefs Serena

   • Ier
    3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

    (tijd in minuten waarin de huid zonder SPF zou verbranden) = dit kun je toch niet alleen afleiden aan het feit dat je wat “voelt branden” op je gezicht? In principe kan de zon al veel eerder je huid verbranden, alleen voel je dit niet?
    Als je de hele dag in zon hebt gelegen, voel je ook pas ‘s avonds goed dat je eigenlijk toch verbrand bent, ook al heb je dit overdag niet doorgehad?

    En in geval van zon, verbranden en huidkanker is “better safe than sorry” echt geen overdreven advies.

    • Serena
     Auteur
     3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

     hi Ier,

     daar heb je gelijk in, alleen is deze rekensom gebaseerd op UVB straling, oftewel de straling die leidt tot verbranden en roder worden van de huid. Maar het is zeker verstandig om rekening te houden met UVA straling en zelfs infrarood straling, die minstens net zo veel (of zelfs meer) schade aanrichten aan onze huid.

 28. Nathalie
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Top artikel! Niks op aan te merken dan kuddo’s!

 29. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Alweer zo’n super fijn artikel, dankjewel!

 30. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik kijk er nooit echt naar, of het erin zit. Toch heeft het wel een soort pluspunt als het me opvalt ofzo. Geen idee waarom maar dan heb ik het idee dat ik 2 vliegen in een klap sla haha.

 31. Ier
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Niet vervelend bedoeld, maar je kan het oppervlak van je gezicht niet uitrekenen door de lengte en breedte te nemen. Tenzij je gezicht vierkant of rechthoekig is. Dus dan zou je op minder oppervlak uitkomen, wat de hoeveelheid die je moet smeren weer anders maakt.

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   Maar je gezicht is ook niet 2D, en steekt uit met een neus en alles, dus dat heft elkaar enigszins op. En daarom staat er ook bij dat het ‘grofweg’ uitgerekend is. Niet exact. Het komt in elk geval neer op een kwart theelepel, niet op een hele theelepel zoals altijd werd gedacht. En dat is – helaas – nog steeds erg veel!

   liefs, Serena

 32. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik hecht veel waarde aan skincare producten met een spf. Ik dacht dat ze zouden werken zelfs als je weinig aanbracht en daar ben ik dus mis. Ik ga acht geen dikkere laag foundation op men gezicht aanbrengen hoor. Spijtig dus dat je niet echt beschermd bent ook al doen de producten je dat denken!

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   Spijtig he! De fabrikanten zouden eigenlijk gewoon de wortel van de aangegeven SPF op de verpakking moeten zetten. Of in elk geval een zinnetje waarin uitgelegd staat dat als je minder smeert, je ook stukken minder lang beschermd bent. Maar ach… dat verkoopt natuurlijk niet! 😉

 33. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Oh, goed om te weten! Ik moet zeggen dat ik alleen SPF in de zomer gebruik. Als ik zo terug nadenk over de hoeveelheid, dan mag ik in de toekomst wel wat meer gebruiken *whoeps*.

 34. Linda
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Eigenlijk gebruik ik vrijwel nooit spf.. het hele jaar door niet. Niet slim aangezien ik wel salicylzuur gebruik. Het is vooral dat ik te lui ben en me vies voel met zonnebrandcrème op :p Voor mij maakt het niet zoveel uit of het ergens in zit.
  Leuk artikel!

 35. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Alle beetjes helpen, maar ik gebruik dan toch liever eerst zonnebrand creme of spray.

 36. Let
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik heb dagcreme met spf15 en een foundation met spf 15, met die twee kom ik wel aan de benodigde hoeveelheid ml die je nodig heb voor die werkelijke spf15. Dus dt zit wel goed. Echter heb ik een zeer lichte huid (brand al na 2 minuten) en zou ik spf 50 moeten hebben en dat elke 2 uur herhalen als ik buiten zou zijn de hele dag. Dat is geen doen helaas…

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   hi Let,
   je kan de SPF juist niet bij elkaar optellen, dus ook al breng je beide producten aan dan bescherm je je gezicht alsnog met de hoogste factor, in jouw geval dus factor 15.

   Jij bent 2 x 15 = 30 minuten beschermt met deze producten. En omdat je waarschijnlijk de helft aanbrengt ben je zelfs 2 x (√15 = 3,9) = 7,8 minuten beschermt. Dat is dus zo goed als niets.

   Als je overstapt op SPF50 ben je twee keer zo lang beschermd, heb ik net uitgerekend. Maar 14 minuten is ook niet zo veel, dus dat maakt ook weinig verschil in jouw geval.

   • Serena
    Auteur
    3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

    Hier kom ik even op terug. Ik heb er over nagedacht en ik denk dat je op deze manier je huid inderdaad voorziet van een volledige SPF15. Je kunt niet optellen, maar ik snap wat je bedoelt! Dit geeft een half uur bescherming. Mocht je willen overstappen op een dagcrème én foundation met SPF30 dan geeft dit je 60 minuten, dus een uur, bescherming. En stap je over op een dagcrème en foundation die beide SPF50 hebben dan geeft dit je zelfs 100 minuten bescherming. Ik denk dat het in jouw geval wel verschil kan maken. Maar dan moeten wel beiden producten dezelfde hoge factor hebben.

    • Cher
     3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

     De clou is dus een beetje dat als je dagcreme met spf zou doen en foundation met spf, je ws goed beschermd bent. Als de een spf 20 is en de ander 50 dan ben je wel ‘maar’ beschermd met een spf 50 maar de kans is wel groter dan het beter is ingesmeerd en je dus sowieso niet verbrand.

     • Serena
      Auteur
      3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

      hi Cher,

      ik denk dat je dat inderdaad aan de juiste hoeveelheid komt, maar of je dan sowieso niet verbrand verschilt per persoon.

 37. Milou
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Goed artikel zeg! Lekker kritisch.

 38. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik gebruik geen SPF in Nederland, met dat beetje zon dat wij mogen ontvangen neem ik met liefde de vitamine D tot mij.

  Toch vind ik het een interessant topic.

 39. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik doe HLO dus dit soort artikelen doen me aan school denken haha 😛 Ik gebruik sinds een weekje pas salicylzuur maar gebruik helemaal geen SPF. Maar ik vraag me af of dat uberhaupt wel nuttig is de herfst/winter straks als de zon toch niet echt zo fel is. In de zomer smeer ik me sowieso wel in 🙂

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   Wat leuk, dat heb ik ook gestudeerd. Welke richting doe jij? Ik ben afgestudeerd in Moleculaire Biologie!

 40. tessa
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik zorg wel dat er altijd SPF in mijn product zit. Natuurlijk gebruik ik niet veel van het product, waardoor ik minimaal beschermd ben. Ik ga dan voor het principe beter iets dan niets. Als de zon echt veel schijnt mix ik er nog een zonnebrand doorheen.
  Gelukkig zit ik gedurende dag niet per se een x aantal uur in de zon:).
  In de zomer smeer ik vaak alleen zonnebrand voor het gezicht op en dat doe ik dan een paar keer. Verbrand nooit in mn gezicht:). Maar of het genoeg is om echt alle schade te beperken weet ik niet..

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   Zon hebben we ook nodig voor onze vitamine D, dus alle zon blokkeren zou ook niet goed zijn. En zoals jij al aangeeft, beter iets dan niets!

 41. evelien
  3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Wat een interessant stuk. Ik gebruik ook regelmatig salicylzuur omdat ik snel ontstekingen en pigmentvlekken heb. Ik smeer dus ook dagelijks met een spf. Mijn favoriete creme die niet vet en wit uitslaat is van paula’s choice (resist spf 30). In de zomer en op dagen dat ik wat minder make up gebruik, smeer ik factor 50 van paula’s choice. Kijk goed bij de ingrediënten van zonnebrand of er parfum in zit. Parfum veroorzaakt namelijk pigmentvlekken.

  • Serena
   Auteur
   3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

   hi Evelien,
   volgens mij veroorzaken etherische oliën van citrusvruchten pigmentvlekken als je ermee in de felle zon gaat. Dit werd vroeger veel in parfum gebruikt waardoor er inderdaad werd gezegd dat parfum pigmentvlekken kon veroorzaken. Echter in de parfums van vandaag de dag is vrijwel alles synthetisch en hiermee kun je gerust in de zon.

   • Bettina
    3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

    Hoi Serena,
    Wat citrus betreft snap ik er nu helemaal niets meer van. Ik dacht altijd dat citrus juist oplicht. Vroeger deed ik het op mijn haar en werd er echt lichter van. Zeker in de zon. En de Body shop heeft vitamine C creme waarvan gezegd wordt dat het pigmentvlekken verminderd.
    Zou jij hier nog op in willen gaan? Alvast bedankt voor je reactie.

    • Serena
     Auteur
     3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

     hi Bettina,

     ik snap dat het verwarrend is!
     Zodra bepaalde etherische oliën in contact komen met zonlicht (en dus UV straling) kunnen ze fototoxisch worden. De volgende ethertische oliën zijn sterk fototoxisch:

     Bergamot (Citrus bergamia)
     Bitter Orange (Citrus x aurantium)
     Grapefruit (Citrus x paradisi)
     Lemon, cold pressed (Citrus x aurantium)
     Lime, cold pressed (Citrus x aurantifolia)
     Opopanax

     Deze oliën maken de huid gevoeliger in aanwezigheid van zonlicht, wat kan leiden tot verbranding van de huid, blaren, zwellingen en veranderingen in de kleur van je huid. Vooral bergamot wordt nog wel eens gebruikt in cosmetische producten om de melanine aanmaak te stimuleren.

     Je moet vitamine C niet verwarren met etherische citrus oliën. Vitamine C is een pure, gezuiverde stof die inderdaad pigmentvlekjes kan vervagen, maar dit is niet het stofje uit de etherische olie dat het zo fototoxisch maakt. Dat zijn voornamelijk de furocoumarine’s.

     Ik hoop dat het zo duidelijker is.

     Overigens is Vitamine C een stofje dat vrij snel ‘vervliegd’ dus als je iets wilt kopen met Vitamine C, zorg dan dat het in een donkere, luchtdichte verpakking zit. Anders is de effectiviteit snel weg.

     liefs, Serena

 42. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Zo’n spray voor je gezicht is dan wel handig om af en toe je gezicht even weer te voorzien van een nieuwe laag spf! Ik had geen idee dat je zo’n dikke laag er ook van moest gebruiken!

 43. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik hecht veel waarde aan SPF in skincare maar raar dat ik nooit oplet hoeveel ik moet aanbrengen. Het is een goed leerzaam artikel. Bedankt.

 44. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik gebruik dezelfde Eucerin Oil Control en die breng ik op een zonnige dag een aantal keer aan. Die setting spray lijkt me wel heel erg fijn!

 45. 3 oktober 2015 / zaterdag, 3 oktober 2015

  Ik houd van zulke blogposts! Ik gebruik altijd spf 20 omdat ik niet snel verbrand en ook een getimte huid heb.midschien moet ik het toch vaker dragen, want ook in de shaduw kunnen zonnestralen gevaarlijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *