SPF in foundation en dagcreme

Als we de zon in gaan beschermen we ons lichaam met zonnebrand, onze ogen met een zonnebril en ook voor onze haren zijn we extra lief. Maar ook als we niet de zon in gaan kunnen er schadelijke zonnestralen onze huid binnendringen en daarom zien we tegenwoordig dat dagcremes en foundations (en natuurlijk BB creams) een SPF (Sun Protection Factor) bevatten. Maar, heeft het wel zin om SPF in deze producten te stoppen aangezien we geleerd hebben dat een SPF na 2 uur is uitgewerkt en we dus eigenlijk opnieuw met onze dagcremes en foundations aan de slag moeten om voldoende beschermd te blijven?

Ik citeer even een stukje uit het artikel 'Alles over zonneproducten':

Ook is het belangrijk om regelmatig opnieuw zonnebrand aan te brengen. Sterker nog, er wordt aangeraden om dit elke 2 uur te doen en sowieso na zwemmen, zweten en afdrogen. De zon breekt namelijk de werkzame stoffen af die de zonnestralen tegenhouden en daarom is het nodig om je lichaam regelmatig opnieuw in te smeren.

Wat ik altijd dacht was dat je middels een SPF dagcreme twee uur lang beschermd was in de zon en dat er, wanneer je NIET in de zon komt, geen werkzame stoffen afgebroken konden worden. Met andere woorden, dat je de zonuren van die dag bij elkaar op kon tellen en dat je gewoon de gehele dag beschermd zou zijn als je niet langer dan 2 volle zonuren per dag zou krijgen. Voorbeeld: je fietst een half uur naar je werk, je zit een half uur buiten in de zon tijdens je lunchpauze en je fietst een half uur weer terug. Bij elkaar is dat anderhalf uur zon. De dagcreme beschermt je huid 2 uur, dus dan zit je die dag goed!

'Was dit nou echt zo?' vroegen enkele bezoekers. Ik twijfelde. Ergens klinkt mijn gedachtegang heel plausibel, maar ergens ook weer niet omdat je niet per se zon nodig hebt om UV-stralen te vangen. Maar ik had wel weer gelezen dat zon de werkzame stoffen in zonnebrand afbreekt, of bedoelde men met zon eigenlijk UV-straling? Ik ging op onderzoek uit en wat blijkt, ik had ongelijk. Vanaf het moment dat jij je SPF dagcreme/foundation aanbrengt ben je twee uur beschermd tegen UV-stralen. Na die tijd moet je dus eigenlijk opnieuw aanbrengen wil je de hele dag door beschermd zijn.

Stel je gaat om 8u 's ochtends de deur uit naar je werk. Om 12u 's middags heb je lunchpauze en omdat de zon schijnt ga je lekker naar buiten met je collega's. In feite (ervan uitgaande dat je je dagcreme en/of foundation met SPF om half 8 hebt aangebracht) ben je vanaf half 10 's ochtends al niet meer beschermd. Ga je dus om 12u vol in de zon zitten dan heeft je dagcreme en/of foundation met SPF helemaal geen toegevoegde waarde.

Bovendien moet je een theelepel foundation, dagcreme, BB cream of poeder foundation aanbrengen wil je die twee uur voldoende beschermd zijn met de factor die er op de verpakking staat. Nu denk je dat een theelepel niet zo veel is, maar geloof me, het is echt megaveel voor alleen je gezicht! Ik zal het even laten zien.

Dit is een theelepel foundation:

En dit is mijn gezicht met een theelepel foundation:

Kom op, dit doet toch niemand? Het was net alsof ik een dun masker over mijn gezicht aan het uitsmeren was. Een theelepel is meer dan je denkt, ik geloof dat het neerkomt op 5 ml en dat staat ongeveer gelijk aan 10 – 15 pompjes foundation. Ontzettend veel natuurlijk! Je wilt je natuurlijk wel goed beschermen, maar er nog wel zo naturel mogelijk bijlopen (mijns inziens). Ik kan me niet voorstellen dat iemand bewust met zo'n dikke plamuurlaag rond gaat wandelen voor slechts twee uur zonbescherming.

En dan nu de hamvraag: heeft SPF in gezichtsverzorging (foundation, BB cream, dagcreme, serum, etc.) nu eigenlijk wel nut?

Aan de ene kant denk ik van wel, omdat bescherming beter is dan geen bescherming. Iets is beter dan niets. Aan de andere kant vraag ik me af of je jezelf daadwerkelijk beschermd met de factor die op de verpakking staat, aangezien je eigenlijk veel minder aanbrengt dan eigenlijk zou moeten. Daarbij moet je om de twee uur opnieuw SPF aanbrengen, maar dat is in de meeste gevallen niet mogelijk en niet handig (je gaat niet in je lunchpauze of in een tussenuur even alle make-up van je gezicht halen en opnieuw aanbrengen). Bijpoederen zou dan de beste optie zijn. Zelf heb ik een minerale foundation met SPF15 en dat is minder 'gedoe' en geeft een minder plamuur-resultaat vergeleken bij vloeibare foundation.

Zelf hecht ik niet al te veel waarde aan SPF in gezichtsverzorging. Zit er een SPF in een dagcreme of foundation? Prima. Mooi meegenomen. Toch weer twee uurtjes beschermd. Zit het er niet in, dan zie ik dat niet als een nadeel of als een reden om door te zoeken naar een 'betere' foundation.

Begrijp me niet verkeerd, het is en blijft belangrijk om jezelf te beschermen in de zon. Wanneer je gaat zonnen, een lange wandeling gaat maken, een fietstocht, een terrasje pakt of in elk geval van te voren weet dat je langere tijd in de zon zal gaan zitten is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon met een geschikte SPF voor jouw huid en om jezelf om de twee uur weer opnieuw in te smeren! Maar, door alle bovengenoemde redenen vind ik het niet per se een must om te zorgen voor een SPF in mijn gezichtsverzorging.

Hoe denken jullie er over? Hechten jullie wel of geen veel waarde aan SPF in je dagcreme en/of foundation? Let je er specifiek op, moet het er per se in zitten of maakt het je niet uit?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

127 Reacties

 1. Marielle
  5 september 2012 / woensdag, 5 september 2012

  Het is niet een theelepel die je nodig hebt aan gezichtszonnecreme/ dagcreme met spf maar een have theelepel voor je gezicht!

 2. 8 augustus 2012 / woensdag, 8 augustus 2012

  Ik gebruik een zonnebrandcreme speciaal voor het gezicht, van Rituals, met factor 50, die ik als eerste op mijn gezicht smeer. Dit doe ik eigenlijk alleen op dagen dat de zon goed schijnt,dus niet op een regenachtige dag. Dan heb ik wel dagcreme, bb creams en foundations die ik gebruik waar spf in zit, maar omdat ik weet dat het toch maar héél minimaal werkt, maakt het me niet zo veel uit. Maar beter dan niks! Ik merk dat die gezichtszonnebrandcreme al hydraterend op zich is, dus ik gebruik dan meestal geen extra dagcreme. Wanneer ik in de zon ga in de pauze, smeer ik mijn gezicht ook nog eens extra in met diezelfde zonnebrandcreme en als ik het goed uitsmeer vind ik niet dat het er als een kliederboel uitziet. Het enige is dat blush minder zichtbaar wordt en als ik alles bij me heb, doe ik nog een laagje poeder (matterend) en blush overheen. Dan zie ik er weer fris uit.
  Zonbescherming vind ik het allerbelangrijkst! Belangrijker dan of mijn foundation perfect zit. Het voorkomt pigmentvlekken, rimpels en huidziektes. Mensen kunnen zich er niet genoeg bewust van zijn en ik denk zeker niet dat het een verkooppraatje is, maar dat het echt nodig is (is ook al zoveel malen bewezen).

 3. 27 juli 2012 / vrijdag, 27 juli 2012

  Ik heb een minerale SPF45 in poedervorm van Peter Thomas Roth. Deze zit meteen ‘in’ een poederkwast en is dus ideaal voor on the go. En hij veroorzaakt geen tot weinig build up omdat de poeder doorzichtig is dus ik kan rustig de hele dag mijn spf blijven ‘smeren’.

 4. Gevuldekoekmetslagroom
  26 juli 2012 / donderdag, 26 juli 2012

  Wat een duidelijk artikel, Serena!

  En dan te bedenken dat het ook allemaal een hoop geld kost om alleen al te moeten denken dat je genoeg beschermd bent tegen de zon. Phoe…. Ik vind het al fijn dat er überhaupt een SPF in mn getinte dagcreme zit. Ik heb andere belangrijkere dingen aan mn hoofd en het leven moet nog leuk blijven. Dus laat die rimpels maar komen!

 5. Joanne
  26 juli 2012 / donderdag, 26 juli 2012

  Mm het is inderdaad waar dat het minder effectief wordt na 2 uur en sowieso moet je inderdaad erg veel gebruiken om aan de spf op het label te komen. Wat ik daarom doe is een zo hoog mogelijke factor gebruiken. Ik gebruik die vichy spf 50 ook. Ik gebruik er redelijk wat van, maar niet ‘genoeg’ en ik ga er dus vanuit dat ik minder dan spf 50 op mijn gezicht heb. Maar iets is beter dan niets. En ik smeer het niet bij, dus ik weet ook dat het gedurende de dag minder effectief wordt. Maar again, iets is beter dan niets. Ik merk wel degelijk dat het verschil maakt. Ik ben net terug van 3 weken curacao en ik smeerde elke ochtend spf 50 op mijn gezicht. Ik smeerde niet bij (tenzij het nat werd). Ik liep de hele dag in de caribische zon en ik ben geen één keer verbrand. Technisch gezien was ik in de loop van de ochtend al niet meer ‘beschermd’, maar in de praktijk bleek toch van wel. Als ik me niet insmeer in curacao ben ik binnen een uur knalrood (weet ik uit ervaring).
  Dus ja, mijn visie is dat de bescherming inderdaad veel minder is dan je denkt doordat je eigenlijk bij moet smeren en doordat je minder gebruikt dan ‘moet’. Maar dat is alsnog beter dan niets en het heeft bij mij toch wel duidelijk effect.

 6. Linda
  25 juli 2012 / woensdag, 25 juli 2012

  Er bestaat ook zonnebrand in poedervorm ben ik pas achtergekomen. Bare minerals heeft er 1 met spf 30. Lijkt me echt ideaal 🙂

 7. damn
  25 juli 2012 / woensdag, 25 juli 2012

  Damn, het is maar zon, mens.

 8. 25 juli 2012 / woensdag, 25 juli 2012

  Ik denk precies hetzelfde als jij. Als er SPF in ziet mooi meegenomen, maar ik ga er niet speciaal voor zoeken 🙂

 9. Hilde
  25 juli 2012 / woensdag, 25 juli 2012

  Ik gebruik geen foundation/bb cream/tinted moisturizer dus om de 2 uur insmeren is voor mij geen probleem gelukkig, ik hecht dus ook niet veel waarde aan spf in dagcrème, ik kan net zo goed zonnebrandcrème gebruiken 🙂
  De eerste keer dat je je insmeert moet dat trouwens 20-30 minuten voordat je de zon in gaat; dus dat zou betekenen dat je na 1,5 uur alweer opnieuw moet smeren, denk dat vooral mensen die snel verbranden hier wel rekening mee moeten houden

 10. Linda
  25 juli 2012 / woensdag, 25 juli 2012

  Omg! Serena!! Dit had je 3 weken geleden moeten plaatsen!! Toen ik nog niet naar de schoonheidsspecialist was geweest.. Zij had me namelijk een dagcreme mee gegeven die helemaal niks doet met me huid.. Niet eens hydrateren fso NIX! het enigste handigste eraan is, is dat het spf20 bevat .. En ze vertelde het zoooo enthousiast dus ik kopen.. Maar dat heeft helemaal geen zin gehad en zonde van mijn geld lees ik in je artikel nu.. Kon ik beter eentje van de kruidvat kopen die bevat zelfs spf30 -,-‘ 40 Euries armer :s

 11. steffie
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  haha, die foto met ‘plamuurlaag’ is geniaal :p

 12. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik vind het wel fijn, maar hecht er niet heel veel waarde aan.

 13. Rhonda
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Dit is weer eens een lekker ophelderend artikel. Veel mensen willen graag spf in hun dagcremes of foundations, terwijl je beter een zonnebrandcreme los kan gebruiken. Ik heb de matterende van Biodermal en die vind ik erg prettig, helemaal niet vet. Vaak krijg ik veel pukkels van zonnebrand en als dat dan in dagcremes zit vind ik het zonde om die dagcreme weg te gooien vandaar dat ik los smeer. En blijkbaar beschermt dat dus ook effectiever!

 14. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Er wordt gezegd dat een zonnebrand creme na een jaar zijn werking verliest, maar ik geloof nooit dat winkels ieder jaar de schappen nakijken op ‘oude’ zonnebrand. Daarbij kan ik geen datum ontdekken op mijn flessen alleen een batch nr, als consument weet je dus niet of je een nieuwe fles koopt.. Zou het niet gewoon een marketing truck zijn om mensen ieder jaar nieuwe zooi te laten kopen?

  • Marielle
   6 september 2012 / donderdag, 6 september 2012

   Nee het is vanaf je het product open maakt dat het maar 1 jaar goed is. Als je het niet openmaakt blijft het ongeveer 3 jaar goed.

 15. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Goed stuk weer, het is gewoon belangrijk dat je jezelf beschermt tegen de slechte stralen van de zon en indd elke stukje bescherming is mooi meegenomen. Maar het is geen must in producten vind ik, je kan altijd een losse SPF kopen voor onder je make-up. En een hoed, een goeie zonnehoed helpt ook goed, zet jezelf lekker in de schaduw.

 16. Genevieve
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Het maakt mij eerlijkgezegd helemaal niets uit

 17. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Vroeger kon het me allemaal niks schelen, totdat ik op blogs steeds vaker las over dagcremes of foundations met SPF en toen leek me dat wel makkelijk. Beter iets dan niets! Maar of het iets toevoegt weet ik niet. Deze vakantie ben ik wél door mijn zonnebrand verbrand (schouders), maar niet door mijn BB cream (gezicht)… Verder geloof ik uberhaupt alle claims over zonnebescherming niet. Dat je je om de twee uur moet insmeren, zeggen ze alleen om je meer te laten smeren en meer te laten kopen. Er zijn wel veel mensen die om de twee uur móeten smeren, uiteraard. Maar er zijn ook veel mensen voor wie dat niet nodig is.

 18. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Interessant artikel 🙂 x

 19. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik draag zoiezo bijna geen foundation maar het is handig meegenomen maar van mij hoeft het niet perse

 20. Suus
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik kan het haast niet geloven dat dit echt zo is, ik draag bijvoorbeeld op mijn gezicht spf 50, dan kan ik echt de hele ochtend middag en avond op t strand zitten zonder ook maar een keer bij te smeren en dan verbrand mijn gezicht echt niet, terwijl dat zonder zonnebrand wel gebeurt….

 21. Meike
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Kunnen ze niet een face mist spray uitvinden (of mischien is ie er al) met SPF30 die je gewoon overdag een paar keer flink op je gezicht spuit? Dan blijft je make-up ook nog eens goed zitten en ben je goed beschermd tegen zonnestralen!

  Bijv. de vitamine E face mist spray van TheBodyShop alleen dan met SPF30??

  x.

 22. Dee
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Goed punt! Alleen, er zou zonnecreme zijn die je langer beschermd, zoals bijv. Vision. Zou foundation of dagcreme dit ook hebben? En anders zou je dat onder je foundation of creme kunnen aanbrengen.

 23. Maaike S
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik gebruik momenteel matterende sun lotion van biodermal en smeer elke twee uur opnieuw mijn gezicht en hals in. Ik heb een hele lichte huid dus heb echt minstens factor 30 nodig. Liever geen foundation dan dat ik zonneschade oploop.

 24. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Nou, als ik toch spul op mijn gezicht smeer vind ik het wel fijn als er ook SPF in zit, maar dat gebruik ik het hele jaar door. Voor sterke/lange zon-dagen zou ik wel een aparte sterke spf creme gebruiken.

 25. Zana
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Gebruik gewoon een zonnecreme ipv dagcreme.
  Verzorging en spf schijnen toch niet goed samen te werken en het gaat om de SPF.!

 26. Mirjam
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik vind het moeilijk. Zo ging ik vanmiddag met een vriendin lekker op de scooter rijden en daarna naar de paarden. De hele middag buiten. Ik had al een tinted moisturizer van Elf op (met spf 20) en een zonnebrandcrème factor 30, maar ik wilde toch ook foundation gebruiken. Heb maar mijn SPF50 poeder van Elf meegenomen en daar af en toe nog mee gepoederd.. Maar in hoeverre werkt zo’n poeder nou, dacht ik nog? Toch wel lastig, omdat geen zonnebrandcrème bij ga smeren, aangezien ik al foundation en alles op heb 😉

 27. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Haha, ik moest echt lachen van die theelepel foundation op je gezicht! Ik vind het wel fijn als foundation en dagcreme SPF bevatten, ik let er wel steeds meer op. Maar ik weet dat het niet de hele dag beschermt. Als ik echt bewust de zon in ga of moet werken (werk zomers op een terras) dan smeer ik me om de 2 uur in. Ik heb een lichte huid en verbrand erg snel. Nu gebruik ik zo’n zonnebrand van Vision die zou 6 tot 8 uur lang beschermen. Ik neem dat natuurlijk met een korreltje zout maar vind het wel handig om te gebruiken als ik op het terras werk, naast normale zonnebrand.

 28. Floor
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Wow ik was van de week echt al heel erg benieuwd naar de werking en het optellen van die halve uurtjes zoals jij het uitlegt dus bedankt voor dit artikel!
  Was heel blij met de SPF in mijn BB cream van Garnier omdat ik dan wel even beschermd ben, maar eigenlijk kan ik dus beter sowieso altijd maar een fles zonnebrandcrème in mijn tas stoppen voor het geval ik van huis ben en de zon in ga:/

 29. Liesbeth
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Het boeit mij niet of er nog spf in in mijn crème of BB crème zit. Naast mijn dagelijkse verzorging gebruik ik altijd nog een extra face-zonnebrandcrème. De La Roche Posay Anthelios AC (vette huid) vind ik erg fijn en ik heb ook nog een tube van Vichy Capital Soleil liggen.
  En als ik ‘s middags nog de zon in ga, smeer ik gewoon wat extra zonnebrand over mijn make up heen. Ik draag niet veel make up, dus volgens mij kan dit prima. Beetje af poederen en lekker de zon in! Sinds ik face-zonnebrandcrème gebruik kom ik nooit meer met een rode neus van terras af, dus voor mijn gevoel heeft het effect. Maar ik kom inderdaad ook lang niet op die volle theelepel…

 30. Chiara
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Het is eerder een rekensom. De sfp facor zegt hoe lang je in de zon kunt zitten zonder roze te worden. Als je normaal na 30 min roze wordt, dan gebeurt dat met een spf 20 dus pas na 600 min. Als je zo gaat rekenen dan kom je veel verder en hoef je niet om de twee uur te smeren. Want die 2 uur geldt voor als je zweet, wrijft of nat wordt. Dan werkt de spf maar 2 uur. Aangezien je gezicht waarschijnlijk niet nat wordt of je er langs wrijft blijft de spf daar wel intact. Bovendien kun je voor je lunch even poeder met een gezichtspoeder met spf.
  Ik weet dat ik altijd naar Paula Begoun verwijs, maar ik las net gisteren een artikel van haar waarin ze dit beschreef omdat exact dezelfde kwam. Het artikel zal op haar website te vinden zijn onder vraag van de maand.

 31. Wendy
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik dacht altijd dat de spf in mijn dagverzorging wel goed werkte. Ik in mijn dagcreme spf 30 en de bb cream is spf 20. Tot nu toe ben ik nog niet verbrand, en dat terwijl ik door medicijnen een overgevoelige huid heb en door extra snel verbrand. Ook omdat ik een vrij lichte huid heb en blond haar. Me armen verbranden enzo verbranden wel als er niks op zit in een half uur, maar me gizcht tot nu toe nog steeds niet. Misschien omdat het gezicht daglicht enzo elke dag krijgt en daardoor minder snel verbrand? Ik denk toch uit persoonlijke ervaring het dan toch wel iets beschermd, maar idd niet de gehele dag. Altijd blijven herhalen, in mijn geval moet ik ook echt na 2 uur anders ben ik net een kreeft haha. Maar erg interresant artikel!

 32. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Wat een goed artikel! Ik heb hier eigenlijk nog nooit aan gedacht, dat je je inderdaad maar beschermt voor 2 uurtjes en niet voor heel de dag. Heel logisch eigenlijk maar toch heb ik hier nooit echt over nagedacht.. Ik heb dezelfde mening als jij: iets is beter dan niets!

 33. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik heb wel 20 foundations liggen en minstens zoveel dagcremes…Geen idee of daar SPF in zit..
  Let ik totaal niet op.
  Maar ik ben dan ook wel zo slecht om zonder bescherming te gaan liggen “bakken”.
  Ik weet dat het slecht is en huidkanker en zo.
  Maar ik rook niet, drink niet en vanwege mijn studie/werk zit ik het grootste gedeelte van de dag binnen dus de kans dat ik overreden wordt door een bus is ook heel klein..
  En ik moet toch een keer érgens aan dood gaan 😉

 34. Arina
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik las eens dat ook de sterkte van de stralen effect hebben op hoe lang het werkt. Bij hele hoge straling ben je veel korter beschermd dan als de uw sterkte die dag laag is.

 35. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Leuk artikel. Ik had zondag een festivalletje en daar liepen best veel mensen rond met een rood verbrand hoofd maar mijne niet. Achteraf dacht ik dat dat wel eens kon komen door mijn poeder, daar zit factor 15 in. Die heb ik geen een keer bijgewerkt maar ik had wel een flinke laag om mijn brakke kop te verdoezelen. ;).

  Ik

 36. Lonneke
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Lastig! En laat ik nou net een bbcream met factor 50 bunnengekregen hebben haha!
  Ik vraag me trouwens af of je zonnebrand voor je geizcht het beste voor of na foundation / bbcream aan kan brengen?

  • Serena
   Auteur
   24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

   als je BB cream factor 50 bevat dan hoeft daar geen extra zonnebrand overheen toch? Tenzij je graag bij wilt smeren als je de zon in gaat, maar dan zou ik het gewoon bij zonnebrand houden en de BB cream thuis laten.

   • Lonneke
    24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

    Misschien heb je wel gelijk!
    haha ik dacht omdat je zei dat je zonnebescherming van foundation / dagcreme eigenlijk als iets extra’s moet zien en niet als echte zonnebescherming, dat zonnebrandcreme dan ook nog nodig was.

 37. Justpink
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Wauw, interessant artikel Serena!

 38. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik denk er nooit aan om m’n gezicht in te smeren. Dagelijks gebruik ik dan ook nooit foundation. Dus weet eigenlijk niet wat ik er van moet zeggen.

 39. judith
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik smeer op dit moment elke dag mijn gezicht in met zonnebrand. Ook als ik even naar iemand toe moet fietsen. Eerlijk gezegd draag ik op dit moment met dit mooie weer sowieso geen foundation.

 40. Marion
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik heb al diverse keren de hele dag in de zon gezeten en niet verbrand in mijn gezicht. ‘s Ochtends BB cream van Konad opgedaan. Die werkt dus wel de hele dag door.

 41. Marike
  24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik gebruik een minerale SPF als dagcreme. Die werkt wél de hele dag door omdat hij niet in je huid trekt, maar erop blijft liggen en daar het zonlicht weerkaatst. Ik verbrand heel snel, maar sinds ik dit gebruik als dagcreme verbrand ik echt nooit meer in m’n gezicht 🙂

  • Serena
   Auteur
   24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

   Ik heb gelezen dat ook zonneproducten die niet in de huid trekken (dus waar titanium dioxide in zit) ook na 2 uur geen voldoende bescherming meer bieden. Althans, niet de SPF die ze claimen, omdat de zon de werkzame stoffen af schijnt te breken.

   Maar als het werkt voor jou, dan is dat superfijn natuurlijk! Misschien had jij die paar uurtjes zonnebescherming net even nodig om niet te verbranden…?

   • Marielle
    5 september 2012 / woensdag, 5 september 2012

    Niet allen door de zon maar ook door te zweten. Als je veel zweet moet je zelfs sneller bij smeren dan 2 uur!

 42. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Ik gebruik zelf bij voorkeur wel een dagcrème met spf. Als ik echt ga zonnen neem ik sowiezo mijn zonnebrandcrème mee, en smeer ik regelmatig bij. Op een doorsnee werkdag op kantoor lijkt het me ook niet zo’n issue als de spf na de heenweg al is uitgewerkt. En als dat wel zo is, zal je toch een flesje zonnebrandcrème mee moeten nemen 😉

 43. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

  Hahaha, ik moest hardop lachen om je foto met foundation… Je kijkt ook een beetje ongelukkig.