Haal de zomer in huis

Niet alleen word ik weer vrolijk door de vele uren zon, maar ook de bloemenwinkels liggen in deze tijd van het jaar vol bloemen waar ik dol op ben! Mijn voorkeur gaat uit naar ‘bolle’ bloemen, oftewel bloemen die lekker vol zijn en waarvan je er slechts één of een paar voor nodig hebt om een vaas te vullen. Geen wonder dat één van mijn lievelingsbloemen dan ook de hortensia is, ook wel bekend als de Hydrangea.

hortensia interieur_ - 1Vol bewondering was ik vroeger als klein meisje naar mijn moeder aan het kijken, die de hortensiastruiken in onze tuin keurig verzorgde. Soms mocht ik van haar wat gemalen eierschillen onder de blauwe hortensia’s strooien, want dan zouden ze op den duur roze worden. Voor mij destijds klonk dat natuurlijk als magie in mijn oren, maar het principe berust op het feit dat eierschillen veel kalk bevatten. Kalk verhoogt de pH van de grond en bindt aluminium en ijzer, waardoor de hortensia dit niet meer kan opnemen, resulterend in een roze bloem. Als klein meisje snapte ik daar natuurlijk niets van, maar het strooien van gemalen eierschillen onder de hortensia’s is me altijd bijgebleven. Misschien dat de hortensia daarom ook één van mijn lievelingsbloemen is, het heeft voor mij een soort jeugdsentiment.

hortensia interieur_ - 6Gelukkig zijn deze schitterende bloemen ook als snijbloem te koop en kan ik ze, ook zonder tuin, gemakkelijk in huis halen. Momenteel is er groot aanbod in de bloemenwinkels. Hoewel Hortensia jaarrond beschikbaar is, loopt het hoofdseizoen van april tot en met november. Dan is er de meeste keus en zijn de hortensia’s ook op hun best. Hortensia’s vind je in de basiskleuren wit, rood, blauw, groen en roze, dit zijn de zogeheten fresh soorten, maar daarnaast zijn er ook ontzettend veel andere variëteiten ontwikkeld. Bijvoorbeeld hortensia’s waarvan de blaadjes twee kleuren hebben, ook erg mooi!

hortensia interieur_ - 10Dankzij de grote opvallende bollen, is een vaas al snel gevuld en zelfs één bloem staat dan al mooi. Maar een paar kleinere bollen in verschillende vaasjes, bij elkaar gerangschikt op bijvoorbeeld een dienblad, staan ook erg lief. Schik bijvoorbeeld eens hortensia’s in trendy Mason Jars, of juist in een strakke erlenmeyer, een oude apothekers fles of een prachtig bewerkte whiskyfles. Style het landelijk en luxe met witte bloemen en helder glas of maak een vrolijk en modern boeket met bonte kleurtjes en een vaas in bijpassend gekleurd glas.

hortensia interieur_ - 11Bloemen met lange stelen staan mooi op bijvoorbeeld een sidetable, een kort, vol boeketje staat weer mooi op een salontafel. Omdat de bloem samengesteld is uit vele kleine bloempjes, heeft het wel iets weg van kant en ik kan me voorstellen dat het daarom ook erg mooi zal staan als bloemetje op bruiloftstafels of in een bruidsboeket. Ze doen het dan ook zeker goed op Pinterest en Instagramfoto’s. Kortom, een veelzijdige bloem. Maar wat is de beste manier om de bloem zo lang mogelijk mooi te houden?

hortensia interieur_ - 3Ik heb enkele tips overgenomen van deze website, maar je nog veel meer handige informatie vindt om je hortensia’s het beste te verzorgen;

1. Een hortensia blijft langer mooi als je zorgt dat je vaas schoon is, dit doe je door de vaas te vullen met water en bijvoorbeeld een druppeltje chloor, vodka of azijn.
2. Borstel de vaas goed schoon en spoel het een paar keer om voordat je hem vult.
3. Vul de vaas met water van 40-50 graden (best warm dus!) en doe er snijbloemenvoedsel in. Zo komen hortensia’s het beste tot hun recht en kun je er extra lang van genieten.
4. Hortensia’s moeten altijd voldoende water hebben en een glazen vaas is dan niet alleen mooi, maar ook handig. Zo kun je het waterpeil goed in de gaten houden.
5. Zet deze bloemen, en eigenlijk geen enkele bloem, in de volle zon, op de tocht, bij de verwarming of in de buurt van fruit.

hortensia interieur_ - 5Meer handige bloementips en -hacks lees je hier terug, in een ouder artikel van mij genaamd ‘21 x bloemen tips – verzorging, styling, DIY’s‘.

Benieuwd naar prachtige plaatjes van Hortensia’s in je interieur? Bekijk dan eens de Facebook pagina, Pinterest pagina, het Instagram account en de officiële website van Hydrangea World voor volop inspiratie!

hortensia interieur_ - 2 hortensia interieur_ - 4 hortensia interieur_ - 8 hortensia interieur_ - 7Wat vinden jullie van Hortensia’s? En halen jullie ook zo graag de zomer in huis met bloemen?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

33 Reacties

 1. 17 juli 2016 / zondag, 17 juli 2016

  Wauw wat een geweldig mooie bloemen!

 2. 8 juli 2016 / vrijdag, 8 juli 2016

  Oh wat leuk! Ik heb allerlei soorten in de tuin, ga morgen gelijk snoeien! 😀

 3. 7 juli 2016 / donderdag, 7 juli 2016

  Prachtig heb ze ook in huis gehaald, echt genieten, heb wel wat moeite om ze lang mooi te houden in de pot.
  Maar doe mijn best. 🙂

 4. 29 juni 2016 / woensdag, 29 juni 2016

  Jaaa, deze vind ik zo mooi! Wij hebben ze ook vaak in huis 🙂

 5. 29 juni 2016 / woensdag, 29 juni 2016

  Grappig, ik vind hortensia’s een beetje ouderwets. In de tuin kan ik ze nog wel waarderen. Mijn vader is er gek op! Hij heeft speciale hortensia’s die meekleuren met het seizoen, heel gaaf is dat!

 6. 29 juni 2016 / woensdag, 29 juni 2016

  Wat leuk! Ik heb ook roze hortensia’s in de tuin staan maar ik heb er spijkers bij gegooid, dan worden ze blauw.
  Benieuwd hoe je je nieuwe tuin straks in gaat richten, ik heb een moestuin en een pluktuin zodat ik zomers boeketten en bloemstukjes kan maken met bloemen uit eigen tuin.

 7. 29 juni 2016 / woensdag, 29 juni 2016

  Wij hebben twee struiken van deze hortensias staan in onze tuin, beide zijn roze van kleur. Ik kom serieus nu pas achter waarom mijn moeder als klein kind de eierschalen daar neergooiden … wat een openbaring is dit! Daarnaast wist ik nooit dat je de vazen zó goed moest wassen, daar moet ik voortaan even op letten! Mijn moeder is namelijk ziek waardoor ze wekelijks bossen bloemen krijgt. Maar ik spoel de vazen daarna alleen om met beetje sop en water, bedankt dus voor de tip!

 8. evelien
  29 juni 2016 / woensdag, 29 juni 2016

  Ik heb vroeger in een hortensiakas gewerkt. Hortensias doen me denken aan om 5 uur in de ochtend mijn bedje uit moeten om urenlang hetzelfde werk te doen, daarom niet echt mijn favo bloem haha! Heeft dus niet zoveel met de bloem zelf te maken het is blijkbaar de ervaring die je ermee hebt, zoals jij er jeugdsentiment bij hebt. Wel een leuk verhaal van die eierschillen! Had er nog nooit van gehoord.

 9. 28 juni 2016 / dinsdag, 28 juni 2016

  Wat heerlijke hé om bloemen in huis te halen! Ik haal ze persoonlijk veel te weinig in huis, ook wel om de reden dat ik op een studente kamer woon en het niet geheel practice is! Mooie kleuren heb je bij elkaar gematcht!

 10. 28 juni 2016 / dinsdag, 28 juni 2016

  Die hortensia’s hebben altijd van die mooie volle kleurrijke bloemen. Erg leuk om er zo 1 of twee in die kleine vaasjes te doen, zoals die laatste foto! Fijne inspiratie 😀

 11. 28 juni 2016 / dinsdag, 28 juni 2016

  Heb ze eigenlijk nooit in huis gezet. Maar zeker leuke tips die ik ga onthouden hoor. Om mijn nieuwe huisje mee in te richten. Liefs soraya

 12. 28 juni 2016 / dinsdag, 28 juni 2016

  Jaa ik ben ook stapelgek op Hortensia’s! Mijn hele tuin staat er vol mee en ik heb ze ook in huis. Ik heb zelfs op de wc een klein vaasje staan :p

 13. 28 juni 2016 / dinsdag, 28 juni 2016

  Ik ken hortensia’s alleen maar uit de tuin. Ik had geen idee dat ze zo ook binnen konden. Wat leuk, het staat heel mooi!

 14. Petra
  28 juni 2016 / dinsdag, 28 juni 2016

  Ik vind ze prachtig! Maar ik haal ze eigenlijk nooit in huis, omdat er een grote struik in mijn tuin staat waar ik vanuit mijn woonkamer zicht op heb. Knalroze zijn ze, zo mooi! Aan de voorzijde van mijn huis staat een rij witte pluimhortensia’s onder de leilindes. Ook heel mooi. Ideetje voor je nieuwe huis;)

 15. 28 juni 2016 / dinsdag, 28 juni 2016

  Wat een prachtige foto’s zeg wauw!

 16. Donna
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Nog een kleine tip. Hangt je hortensia slap, snijd deze dan opnieuw schuin aan en zet hem in warm water (zo warm dat je nog maar net je hand er in kan houden) je zal zien dat hij weer bijtrekt en weer als vanouds mooi is! 🙂

  Leuk artikel!

 17. Daphne
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  jouw foto’s zijn echt prachtig altijd!

 18. G
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Is dit gesponsord door een bloemenzaak, Vogue of …? Duidelijkheid hierover zou wel fijn zijn, en het woord “sponsored” bovenaan het artikel in plaats van in piepkleine lettertjes onderaan zou ook duidelijker zijn.

 19. Veerle
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Ik moet bij “hydrangeas” nu altijd denken aan Madonna, die heeft daar blijkbaar een hekel aan 😀

 20. Mama93
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Ik vins het ouwe wijven bloemen. Niks voor mij haha

  • Marly
   27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

   Hahaha ik ook! En vind ze daarnaast zo ‘brocant’, past perfect in zo’n poppenhuis interieur :,)

 21. Nienke
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Mijn moeder en ik gaan samen elk jaar hortensia’s kopen.
  Het zijn niet helemaal mijn bloemen. Ik houd meer van (pioen)rozen. Maar roze blijft wel mijn favoriet.

 22. Corine
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Wat grappig dat jouw moeder de hortensia’s juist roze wilde hebben. Ik probeer al jarenlang mijn hortensia’s blauw te krijgen en te houden. Haha

 23. 27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Bloemen halen zo veel zon en vrolijkheid in huis. Dat van die eierschillen wist ik helemaal niet. Leuk dat het dan toch zo bij je blijft door de jaren heen.

 24. 27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Ziet er zo mooi en zomers uit

 25. 27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Ik krijg bij het horen van ”hortensia” vaak een beetje een oudbollig idee in mijn hoofd, maar eigenlijk zijn het juist hele leuke bloemen inderdaad, toch maar eens naar kijken bij de bloemist de volgende keer.

 26. Emma
  27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Hoezo mag je bloemen niet in de buurt zetten van fruit?

  • Serena
   Auteur
   27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

   Dan verwelken ze sneller!

 27. 27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Wij hadden ze vroeger ook in de tuin. Mooi hoor.

 28. 27 juni 2016 / maandag, 27 juni 2016

  Aah hortensia’s zijn zo fantastisch! Wij hebben er heel veel in de tuin en plukken er ook altijd wat af voor in huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *