Google Chromecast review

Als er iemand niet technisch is of niet goed overweg kan met gadgets, dan ben ik het wel. Het ding moet gewoon ingeplugd worden en het moet werken, klaar. Chromecast is zo’n dingetje dat je simpelweg inplugt, installeert en je bent good to go! Ik kreeg de Chromecast begin dit jaar van Larissa cadeau en sindsdien ben ik er zo ontzettend blij mee! Ik maak er elke dag gebruik van.

chromecast review1Wat is Chromecast? Het is een klein apparaatje, zo groot als een USB stick, die je achter in je TV in de HDMI poort plugt.

chromecast review2De Chromecast heeft stroom nodig, dus als je TV een USB poort heeft kun je de Chromecast voorzien van stroom door het aan te sluiten op een USB kabel en deze in de USB poort achterin je TV te pluggen. Dat is wat je hierboven op de foto ziet, want mijn TV heeft een USB poort. Heeft je TV geen USB poort dan kun je de Chromecast simpelweg voorzien van stroom door het aan te sluiten op een kabel die in het stopcontact gaat.

chromecast appVervolgens download je de Chromecast app op je telefoon en of tablet. Deze app zit op zowel Android als iOS apparaten.

chromecast installerenDe installatie is zo gedaan, je moet alleen zorgen dat zowel je telefoon of tablet als je Chromecast apparaatje op hetzelfde wifi netwerk zijn aangesloten en de rest spreekt voor zich.

chromecast iconNa de installatie ben je ‘ready to cast’! Je kunt nu YouTube video’s en Netflix bekijken op het grote scherm van je televisie. Echt ideaal! Het enige wat je daarvoor moet doen is een YouTube video of Netflix serie- of film starten en daarna even op het Chromecast icoontje klikken (een rechthoekje met linksonderin een wifi signaal) om de video over te zetten naar je TV. Een kind kan de was doen.

netflix chromecastBij Netflix staat het icoontje rechtsonderaan.

chromecast youtubeEn bij YouTube staat het rechtsbovenaan.

beautylab tvKijk, ik ben op TV!

google cast downloadenJe kunt je laptop of PC echter ook koppelen aan Chromecast zodat je de inhoud van je browser kunt afspelen op je TV. Dit werkt alleen in combinatie met de Chrome browser. Het enige wat je dan moet doen is de Google Cast downloaden via de Google Chrome webstore. Hierna verschijnt het Chromecast icoontje naast je adresbalk.

google castStel dat je een DVDtje of een andere video afspeelt via je laptop, dan kun je het hele afspeelscherm naar je Chrome browser slepen. Vervolgens klik je op het Chromecast icoontje en cast je het betreffende tabblad naar – in mijn geval – Serena TV. De inhoud van je tabblad wordt nu overgezet naar je televisie waardoor je dus heel gemakkelijk en zonder kabels je filmpjes op groot scherm kunt bekijken.

chromecast appsHierboven zien jullie alle apps die samenwerken met Chromecast, waarvan ik zelf alleen Chrome (van laptop naar TV), YouTube en Netflix gebruik. Het schijnt dat VLC (een gratis te downloaden videospeler, persoonlijk vind ik dit de beste die er is) ook werkt aan een Chromecast ondersteuning. Als dat er eenmaal is wordt het wel héél gemakkelijk om video’s af te spelen op je televisie.

chromecast reviewIk vind de Chromecast echt ideaal! Als ik op de bank zit hoef ik alleen even mijn telefoon te pakken om YouTube en Netflix video’s op mijn TV te bekijken. Zonder kabels, maar simpelweg met één druk op de knop. Wil ik een film vanaf mijn laptop naar de TV streamen dan hoef ik niet helemaal mijn laptop te pakken en aan te sluiten met een kabel, maar kan ik mijn laptop gewoon laten staan waar ‘ie op dat moment staat, de film aanzetten, op het Chromecast icoontje klikken en klaar. Het is zo makkelijk! Al mijn apparaten zijn toch al aangesloten op de draadloze wifi-verbinding in huis en via de Chromecast staan ze allemaal met mijn TV in verbinding.

chromecast review nederlands_1Ik ben niet snel ‘fan’ van bepaalde gadgets, maar Chromecast is heel gebruiksvriendelijk en het wérkt gewoon. Heel soms werkt het niet, maar dat is dan omdat mijn internetverbinding er eventjes uit heeft gelegen. Vaak zet ik de router dan even aan en uit, probeer ik het opnieuw en dan loopt alles weer gesmeerd. Ik heb er verder eigenlijk nooit problemen mee gehad.

Het grote voordeel vind ik dat alles draadloos werkt en dat ik de Chromecast via zowel de laptop, PC, smartphone en tablet kan activeren met één simpele druk op de knop. Je hoeft echt geen whizkid te zijn om dit te snappen, zelfs ik, en ik ben nogal een n00b op dit gebied, kan ermee overweg. Sterker nog, zelfs mijn moeder snapt hoe het werkt, want ze kijkt Pretty Little Liars via Netflix op de TV.

chromecast review nederlands_2Ben je na het lezen van mijn ode aan de review van de Chromecast enthousiast geworden? Dit mediastream-apparaatje is niet eens zo duur, namelijk €35. Je koopt of bestelt het bij Mediamarkt, Saturn, Bol.com, Cool Blue of via de officiële Google Play Store. Vooral voor de mensen zonder smart TV is Chromecast een uitkomst, alhoewel het natuurlijk ook werkt bij smart TV’s.

Kende jij de Chromecast al? Is dit apparaatje iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

113 Reacties

 1. Denise
  27 november 2017 / maandag, 27 november 2017

  Kun je je chromecast als die op het stopcontact is aangesloten er gewoon in laten? Dus gewoon in de tv en in het stopcontact of mag dit niet?

 2. Theo
  7 januari 2016 / donderdag, 7 januari 2016

  Het is gek dat er nog steeds geen boeken over de Chromecast 2 in de Nederlandse taal verkrijgbaar zijn. In het Engels zijn er genoeg te krijgen maar in onze eigen taal
  helemaal niets!

 3. 13 januari 2015 / dinsdag, 13 januari 2015

  Niet duur en erg handig! Wij hebben een mediaplayer en een xbox daar kun je ook mee streamen en Netflix op installeren.

 4. danny a
  26 december 2014 / vrijdag, 26 december 2014

  hallo, hoe sleep jij een film met vlc naar je chromebrowser om zo een film op je tv te zien ?

 5. 3 december 2014 / woensdag, 3 december 2014

  Ik heb sinds gisteren een chromecast (super!), dit werkt in principe prima maar als je het via een usb poort van je televisie wil aansluiten dan zou ik even oppassen. De adapter is gespecificeerd op 850mA. De poort van de televisie heb ik even bij Panasonic opgevraagd en dat blijkt maximaal 500mA te zijn. Als ik de chromecast dus via een USB poort van mijn televisie zou willen aansluiten voor de stroomvoorziening dan zal deze zeer waarschijnlijk kapot gaan..

 6. dirk smeenge
  27 oktober 2014 / maandag, 27 oktober 2014

  De werking is in alle reviews niet overdreven echter wat nergens staat is dat je met handen en voeten aan Google gekleefd raakt. Je moet een account nemen en allerlei apps downloaden voordat je films foto’s enz. kunt bekijken. Ik heb hem gelijk terug gebracht.

 7. Leonie
  13 oktober 2014 / maandag, 13 oktober 2014

  Geweldig ding, gebruik het elke dag! Nog wel wat issues met ondertiteling als je vanuit een Chrome tabblad cast maar daar wordt aan gewerkt begrijp ik. De app Videostream is trouwens een hele goeie aanvulling op het afspelen van video’s vanaf je pc/laptop! Tenminste, totdat VLC met Chromecast ondersteuning komt 😀

 8. Christel
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Leuk dingetje, heb het n.a.v. Je review ook een gekocht, had er nog nooit van gehoord!
  Enige wat ik niet kan vinden is hoe ik ondertiteling van series die ik op mijn laptop heb staan af kan spelen, iemand enig idee hoe dat moet?

 9. Angelique
  12 oktober 2014 / zondag, 12 oktober 2014

  Heb ‘m meteen besteld na het lezen van je review! Scheelt een smarttv voor in de slaapkamer kopen hihi. Thanks!

 10. 10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

  Ik heb chromecast een paar maanden terug ook gekregen van mijn broertje. Ik gebruik het vooral in combinatie met Netflix en sinds een paar dagen ook met
  Popcorntime. Weet niet of je dat kent maar als je een filmliefhebber bent zeker de moeite waard!

 11. Keerthana
  9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

  Ik heb hem ook een week nu en ben er zo blij mee. Gebruik hem dagelijks, vooral in combinatie met me S5. Het enige wat ik jammer vind is dat ik niet mijn ipad scherm kan ‘mirroren’, maar hopelijk kan dat in de toekomst wel.

 12. Carly
  9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

  Vandaag aangeschaft na deze review! Ik ben er helemaal blij mee. Mijn Thunderbolt poort is al een tijdje kapot en nu kan ik toch weer mijn laptop en nu dus ook mijn telefoon met de televisie verbinden. Top!

 13. 9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

  Ik heb eigenlijk alleen maar problemen gehad met mijn Chromecast. Continue foutmeldingen met Netflix en dan moest ik hem weer resetten. Zo frustrerend, ik heb uiteindelijk maar een Apple tv gekocht en die werkt wel prima. Fijn dat jij er wel blij mee bent 🙂

 14. Manon
  9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

  Ooeee ik wil dit ook!
  Maar, uit je verhaal kan ik niet opmaken of ik de Chrome browser van mn tablet (dus niet de pc) ook kan streamen. Kun je mij dit vertellen Serena? Als het antwoord ja is, ben ik ook om ☺

  • Manon
   9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

   Of kan ik gewoon heel het scherm ‘mirroren’ (screen mirroring), waarbij ik tegelijk ook geluid krijg? Alvast heel erg bedankt mocht je hier antwoord op geven.

  • Serena
   Auteur
   9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

   hi Manon,
   dat heb ik eerlijk gezegd niet getest.
   Lukt het jou om de Chromecast plugin (die je op je laptop kunt downloaden) te downloaden en te installeren met je tablet?

   • Manon
    10 oktober 2014 / vrijdag, 10 oktober 2014

    Thanks voor je reactie 🙂
    Dat ga ik binnenkort proberen! De chromecast lijkt me nl. echt heel fijn voor m’n (dan nog meer-uit-de-hand-lopende-) serie-verslaving 🙂

 15. 9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

  Wauw, precies wat ik nodig heb, want ik heb geen smart tv. Ik zit nu te klooien met een hdmi kabel en m’n laptop naast de tv om netflix te kunnen kijken. Ga er meteen een bestellen.

 16. 9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

  Wat handig! Wij horen ook de tv als beeldscherm voor de computer te kunnen gebruiken maar het is nog nooit gelukt haha.

 17. Mars
  9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

  Ik heb mijn PC via HDMI aangesloten op mijn tv, dat is NOG handiger, ik heb nu 2 grote schermen in principe en ik kan mijn hele bureaublad op tv zien 🙂

  • Rosa
   9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

   Dit doen wij thuis ook idd!

 18. Femke
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Dankzij chromecast ben ik nog meer verslaafd aan Netflix. Ik kijk bijna geen tv meer. Een echt aanrader

 19. Amanda
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Na het lezen van dit artikel was ik zo enthousiast dat ik hem meteen heb aangeschaft! Ben heel benieuwd. Bedankt voor de fijne review, Serena!

 20. cora
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Ideaal gevalletje idd

  • cora
   8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

   Maar jammer dat je er niet mee kan browsen icm je smartphone

 21. Peggy
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  heb hem ook thuis, is echt super simpel om mee te werken en gebruik hem echt veel.

 22. Estelle
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Geen fan van Google, dus heb toch liever Apple TV. Maar volgens mij is het praktisch hetzelfde concept!

 23. 8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  ik heb deze ook al een hele tijd in huis, maar moet zeggen dat ik het minder gebruik dan verwacht!

 24. Louise
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  serena, wil je een review schrijven over je iphone??! 😀

 25. Janneke
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Lijkt me een erg handig ding. Ik sluit nu altijd m’n laptop gewoon aan met de HDMI kabel op de tv. Ik heb alleen één vraag: Kan je ondertussen gewoon op je telefoon (of tablet) appen, FB-en, instagrammen etc? Of komt dit dan ook op het scherm of stopt ie dan de video op dat moment gewoon?

  • Mariëlle
   8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

   Als het goed is kan je gewoon ondertussen appen, FB-en, enz.. Tenminste bij Netflix en Youtube. Er komt dan een soort van kleine afstandsbediening in je widget balk op je telefoon te staan (Swipe balk boven). Ik weet alleen niet zeker of dit ook lukt tijdens het internetten.

  • Femke
   8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

   Nee je kunt alles gewoon verder doen met je telefoon.

 26. Pelin
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Heee Serena!
  Wat handig!!
  Xx
  Ps:Van welke serie is die screenshot?

  • Serena
   Auteur
   9 oktober 2014 / donderdag, 9 oktober 2014

   hi Pelin,
   dat is Orphan Black, my new addiction 🙂
   liefs, Serena

 27. Marieke
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Ik heb hem ook en hij is in een woord GEWELDIG!!!

 28. lady
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Ik zat erover na te denken om het aan te schaffen maar wist niet of die goed was. Nu ik dit lees koop ik hem zeker.

 29. 8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Ik heb zelf sinds een paar maanden ook een chromecast! Ik heb beneden gewoon een smart tv en kan ik daar dus gewoon Netflix op kijken, maar boven is het helaas geen smart tv en met zo’n klein apparaatje is dat dus inderdaad heel gemakkelijk opgelost! Ik gebruik het al maanden met veel plezier! (:
  En die iPhone 6 ziet er echt goed uit, ik kan niet wachten tot ik mijne kan gaan bestellen aankomende maand <3.

 30. 8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Wat een leuk hebbedingetje! Die gaat op mijn lijstje!!!

 31. Alice
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Wauw Serena, ik wist niet hoe zo snel ik in de winkel moest komen! Ik streamde altijd met mn macbook
  +enorme kabel maar ik vond het zo’n ergernis. Idd een dikke aanrader dit, dankje.

 32. 8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Lijkt me enorm handig! Ik heb nog geen netflix, dus ik hoop dat ik mn ouders ooit kan overhalen om het aan te schaffen.

 33. Cindy
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Handig artikel! Heb nu een paar maanden een chromecast en gebruik het heel graag. Maar geen idee dat je ook laptop eraan kunt koppelen. Straks gelijk even doen 🙂

 34. Viviana
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Ik vind die iPhone daar eigenlijk interessanter!

 35. Danique
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Handig maar een kabel via m’n laptop werkt ook. Dus dan vind ik €35 wel zonde.

 36. 8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Het is een super handig ding. Mijn ouders hebben er thuis één, maar het werkt na mijn idee alleen bij nieuwere tv’s. Bij mij werkt het namelijk niet.

 37. Judith
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Jaaa, je had er al eens iets over geschreven! En naar aanleiding daarvan heb ik ‘m laatst gekocht.. echt ideaal he?!

 38. Es
  8 oktober 2014 / woensdag, 8 oktober 2014

  Klinkt handig, maar als je een smart tv hebt issie overbodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *