The Dubai Souks

Een bezoek aan Dubai is niet compleet zonder een bezoekje aan de vele souks te brengen. Een souk is een Arabische markt en hier is het de gewoonte om af te dingen. Op deze manier kun je op een hele voordelige manier komen aan leuke souvernirtjes voor het thuisfront of goeie koopjes voor jezelf. In Dubai zijn er verschillende souks, waaronder de Gold Souk, de Spice Souk en de Textile Souk.

De souks bevinden zich in het ‘oude’ gedeelte van Dubai, namelijk in Deira. Voor ons dus lekker dichtbij, want vanaf Mövenpick Hotel Deira ben je al met 10 minuten (per metro) bij The Dubai Souks.

the Dubai Souks

The Dubai Souks

De Souk is heel anders dan een Nederlandse markt. Een Nederlandse markt bevindt zich vaak op een plein en bestaat uit een verzamelijk met kraampjes. De souk in Dubai heeft allerlei kleine winkeltjes in grote gebouwen, en tussen die gebouwen hebben ze een houten constructie gebouwd, zodat je niet in de volle zon loopt maar lekker in de schaduw. Zo nu en dan voel je de warme zonnestraal op je huid en waait er een briesje langs je lichaam. Door de souk struinen is absoluut heerlijk!

De verkopers in de souk willen erg graag verkopen. Wanneer je aan komt lopen schieten ze hun winkeltje uit met hun mooiste waar wat ze voor je omhoog houden. ‘Are you looking for real pashmina? I have all the colours. Beautiful! Beautiful!’. Een simpel ‘No, thank you’ of ‘sorry’ stopt hun verkooppraatje. Het is niet zo dat ze maar blijven roepen, achter je aan komen of aan je mouw trekken.

the Dubai Souks

Spoedcursus afdingen

Afdingen is in de Souk gebruikelijk. Sterker nog, het hoort! En je moet het ook absoluut doen, volgens Lasker. Lasker is de conciërge van het Mövenpick Deira hotel en een echte expert in afdingen. Van hem kregen we een spoedcursus afdingen. Hij vertelde ons dat wanneer je iets ziet wat je wilt kopen, je moet vragen hoeveel iets kost. Wanneer je een prijs krijgt te horen doe je een tegenbod dat maar liefst 90% lager ligt dan de vraagprijs. De verkoper zal een nieuw bod doen, en dan ben jij weer aan de beurt om een bod uit te brengen. Zo kom je elkaar tegemoet en probeer je tot een schappelijke prijs voor beide partijen te komen.

Tips van Lasker: wanneer de verkoper tijdens het onderhandelen ‘no, no, no’ zegt, bedoelt hij eigenlijk ‘ja’ en kan je gerust door gaan met afdingen. Wanneer je ‘sorry’ te horen krijgt betekent dit echt ‘nee’ en kan de verkoper echt niet lager gaan. Ben je niet tevreden met de prijs die de verkoper als laatste bod geeft? Loop dan weg en ze zullen je vanzelf terug roepen en met een lagere prijs komen.

Textile Souk

We begonnen onze souk-trip bij de Textile Souk. Hier verkopen ze prachtige Indiase stoffen in alle kleuren van de regenboog en in sierlijke patronen. Naast deze stoffen vind je er ook buikdanskostuums, 100% Pashmina sjaals, kussenslopen, Arabische lampen, beeldjes, Aladdin schoentjes en traditionele abaya’s.

the Dubai Souksthe Dubai SouksErgens in het midden van de Textile Souk bevond zich een klein kraampje waar je verse kokosnoten kon kopen. We stopten hier voor een korte break.

the Dubai SouksOok verkochten ze er stengels rietsuiker waar een zoet sap van werd geperst.

the Dubai Souks

Spice Souk

We vervolgden onze tocht met de watertaxi. Dit is een klein bootje, met in het midden een bank. Er zit verder geen railing of iets dergelijks op de boot, best eng, want je telefoon of camera kan zo in het water vallen. Met deze watertaxi staken we de Dubai Creek over om naar de Spice Souk te gaan. Ik weet niet meer precies hoeveel de overtocht kost, maar het is slechts een paar Dirham.

the Dubai SouksEenmaal aangekomen aan de overkant hebben we een stukje langs de haven gelopen om zo bij de Spice Souk uit te komen. Bij de haven staan enorm veel boten met verschillende handelswaren.

the Dubai Souks

Op de Spice Souk verkopen ze verrukkelijke kruiden. Kaneelstokjes, saffraan (erg goedkoop hier), verschillende soorten pepers, echt alles. Naast alle kruiden vind je hier ook verschillende noten, thee en gedroogd fruit. De verkoper is blij om je rond te leiden. Hij vertelt wat alles is en laat je van alles voelen en ruiken en soms ook proeven. De Spice Souk ruikt heerlijk en tijdens het wandelen over deze souk kreeg ik echt de kriebels om te koken. Al die lekker ruikende kruiden gaven me inspiratie!

the Dubai Souksthe Dubai Souks

Gold Souk

Van de Spice Souk loop je zo naar de Gold Souk, één straatje door en je bent er. Ik heb nog nooit zo veel goud bij elkaar gezien. De gehele straat is vol met goudwinkeltjes, alles blinkt. De etalages zijn van top tot teen gevuld met goud. Goud, goud, goud en nog eens goud. Gouden biljetten, gouden plakken, gouden sieraden, gouden riemen, witgoud, roségoud, alles is goud. Oh, en vergeet de diamanten niet, Tiffany is er niets bij. Prachtige diamanten en edelstenen zijn er te koop, van klein tot groot. Ook verkopen ze hier enorme kettingen (die van je hals tot je middel reiken!) die de vrouwen hier dragen wanneer ze gaan trouwen.

the Dubai SouksWanneer je door de Gold Souk loopt stappen er verschillende mannen op je af die het riedeltje: ‘Gucci, Prada, Dior, Louis Vuitton, Fendi, copy bags, copy bags, sunglasses, watches. Everything is designer, come and watch!’, tegen je ophangen. Het is de bedoeling dat je met ze mee loopt naar een apart kamertje ergens in de souk om hun gehele collectie knock-off tassen, zonnebrillen en horloges ze gaan bekijken en kopen. Het is echter verboden om knock-offs in te voeren naar Nederland, dus wij raden je aan om hier niet op in te gaan.

the Dubai SouksMidden in de Gold Souk staat een bord met de huidige goudprijs. Dit is handig, want wanneer je van plan bent een sieraad te kopen kun je aan de hand van het gewicht de goudprijs uitrekenen en dus ook uitrekenen wat ze extra hebben gerekend voor het design en voor zichzelf. Op deze manier is alles heel transparant en kun je wat slimmer onderhandelen. Het goud is hier heel goedkoop, veel goedkoper dan in Nederland. AED staat voor Dirham en 10 Dirham staat gelijk aan €2. Je kunt het delen door 5.

the Dubai Souks

Ik kon het niet weerstaan een prachtige hanger voor mezelf te kopen. We waren de dag voor ons souk-bezoek al de bekende juwelier Tiffany & Co. binnengelopen in The Dubai Mall, waar Eline en Yolanda me met kwijl in mijn mond moesten wegslepen bij de vitrine met hun mooie Keys Collection.

In de Gold Souk ging ik op zoek naar soortgelijke sleuteltjes en ik vond het perfecte exemplaar bij Dhamani. Het is een roségouden sleutel ingelegd met kleine blinkende diamantjes. De hanger past goed bij de roségouden ketting die ik eerder van mijn ouders heb gekregen. Het is echt een beauty, ik ben er ontzettend blij mee! En dankzij de spoedcursus afdingen van Lasker heb ik de sleutel voor een erg goede prijs kunnen kopen.

tiffany co key

Als je op zoek bent naar een mooi sieraad, bijvoorbeeld omdat je je gaat verloven of trouwen, dan ben je in de Gold Souk aan het juiste adres. Hier kunnen ze tevens van alles ‘custom made’ voor je maken. Laat ze een plaatje van je droomring zien en ze maken het na (hier hebben ze wel een aantal dagen voor nodig, dus bespreek dit aan het begin van je vakantie).

Screen shot 2013-04-28 at 1.01.44 PMFotografie: Eline Beeuwkes

Een bezoek aan de Souks is echt een hele ervaring. Het is een leuke activiteit om te ondernemen als toerist, maar ook de lokale bevolking loopt hier rond om goud, stoffen en kruiden in te kopen. Je loopt in elk geval lekker overdekt in de schaduw en je kijkt je ogen uit. Als je op zoek bent naar echte koopjes en je een ster bent in afdingen dan kun je hier leuke cadeautjes scoren voor het thuisfront en voor jezelf. Ik kan jullie in elk geval aanraden om saffraan in te slaan (dit is een vrij kostbaar kruid wat in Dubai veel goedkoper is dan in Nederland) en mooie Pashmina sjaals.

Ik hoop dat jullie aan de hand van dit verslag een goed beeld hebben van de Dubai Souks. Bekijk ook zeker mijn Dubai Vlog om de sfeer te proeven van deze prachtige, luxueuze stad. Wat zou jij kopen, als je een bezoek zou brengen aan de Souks?

Until next time,
Serena Verbon

 

 

Volg:

66 Reacties

 1. Simran
  23 februari 2016 / dinsdag, 23 februari 2016

  Wat kost sieraden in dubai

 2. Bernie
  10 december 2013 / dinsdag, 10 december 2013

  Ik vroeg me af. Werkt dat afdingen ook in de gold souk? Of is daar de prijs die je betaald de prijs die men vraagt?

  • Serena
   Auteur
   10 december 2013 / dinsdag, 10 december 2013

   Nee daar moet je zeker ook afdingen!!

 3. Ashika
  20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

  hee wat leuk! Ik was daar ook in mei! We logeerden vlak hier achter en kwamen hier ook vaker langs, maar volgens mij is dit geen Deira, maar gewoon Bur, Deira is aan de overkant. Wat leuk om dit ook nog bij iemand anders terug te zien! xo

 4. Yasmine
  9 mei 2013 / donderdag, 9 mei 2013

  Ik wil daar echt nu zijn ohhhhh

 5. 4 mei 2013 / zaterdag, 4 mei 2013

  Wat gaaf zeg! Ik zou denk ik heel lang kunnen rondhangen op de souk met kruiden 🙂

 6. Henna
  30 april 2013 / dinsdag, 30 april 2013

  Hoe veel kost die sleutelketting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *