Food Friday | Pasta all’Amatriciana

De komende periode zullen er op Food Friday een aantal heerlijke recepten van gastbloggers verschijnen, die elk een bijzonder recept met ons delen waaraan speciale herinneringen kleven. Deze keer is het de beurt aan Marijke van Plezierindekeuken.nl, een blog die ze samen met haar man Florian runt. Zoveel jaar geleden ontmoeten zij elkaar tijdens een sushi workshop. De vonk sloeg over en hun gezamenlijke passie voor lekker eten bracht ze nader bij elkaar. Inmiddels zijn ze 6 jaar getrouwd en hebben ze een prachtig dochtertje van 2,5 jaar op de wereld gezet.

Vandaag deelt Marijke het recept voor pasta all’Amatriciana met ons, dat ze heeft gekregen van Italiaanse vrienden uit Florence.

En dan nu het woord aan Marijke.


Als groot (letterlijk en figuurlijk) liefhebber van eten word ik heel gelukkig van de Italiaanse keuken. Het kwam dan ook goed uit dat mijn man bevriend is met een Italiaan uit het beeldschone Florence en hij mij meenam naar dit land van lekker eten en prachtige kunst. Gewend aan de Hollandse tijden werden we meestal wat vreemd aangekeken als we rond 19:00 uur al om de menukaart vroegen, maar dat maakte voor de smaak niet uit: wat kun je daar lekker eten – de hele dag door.

Onze vrienden in Florence sturen ons elk jaar een pakket met voedsel en leuke dingen – een soort kerstpakket maar dan wél leuk, en het is elk jaar iets waar we naar uitkijken. Afgelopen jaar zaten in dit pakket de ingrediënten voor pasta all’Amatriciana; een pastagerecht uit het plaatsje Amatrice (misschien herinner je je de berichten over de aardbeving in augustus 2016 in die plaats). Dit gerecht is eenvoudig en relatief snel te maken, maar het vergt even je aandacht en één bijzonder ingrediënt…

Recept | Pasta all’Amatriciana

200 gram pecorino kaas
200 gram wangspek van het varken
400 gram tomatenblokjes uit blik
500 gram pasta (bijvoorbeeld spaghetti of bucatini)
300 ml kookvocht van de pasta
aluminiumfolie

De ingrediënten zijn goed te verkrijgen in de supermarkt. Zo gebruik ik bucatini van Barilla, dat is een dikke, holle, sliertjes-pasta. De pecorino koop ik bij de supermarkt of bij de kaasboer. Het komt voor dat ik een stuk kaas koop dat net iets meer of minder weegt dan 200 gram, dit vind ik zelf geen probleem.

Het wangspek van het varken is een ander verhaal: Dit koop ik bij de slager of vind ik in het kerstpakket van onze vrienden uit Florence. Ik heb wel eens magere spekreepjes gebruikt en dat was lekker maar haalt het gewoon echt niet bij wangspek. Vraag dus even bij de slager of hij een stuk wangspek voor je heeft of het voor je kan bestellen.

Werkwijze

Zet een pan met ruim water op om straks de pasta in te koken. Rasp de pecorino kaas en snijd daarna het wangspek in dunne korte reepjes. Bak het wangspek in een pan op middelhoog vuur tot de reepjes bruin zijn (niet te bruin want ze mogen niet verbranden). Je hoeft geen vet in de pan te doen want er komt genoeg uit je spekreepjes. Mijn favoriete moment tijdens het bakken van het wangspek is als het vet gesmolten is en de spekjes hard worden; je ziet de structuur van de spekjes veranderen en je weet dat ze straks zo lekker knapperig zijn!

Maak een bakje van aluminiumfolie door twee stukken kruislings over elkaar te leggen en de randen omhoog te vouwen. Haal het wangspek uit de pan, laat het vet in de pan en leg het wangspek in je gevouwen bakje. Vouw je bakje dicht. De spekjes zijn nu klaar en kunnen straks op de pasta all’Amatriciana gelegd worden om het gerecht af te maken.

Gebruik nu het vet van het wangspek om de tomatenblokjes in te verwarmen. Gebruik zoveel vet als je normaal doet wanneer je iets gaat bakken. Te veel vet is onnodig dus giet wat af als het te veel is. Als het goed is kookt je water al en kan de pasta bereid worden. Kijk op het pak van je pasta naar de kooktijd. Ik gebruik bucatini wat na acht minuten al dente, dus beetgaar, moet zijn. Kook de pasta twee minuten korter dan voorgeschreven, dit doe je omdat de pasta straks nog door kookt samen met de andere ingrediënten.

Schep, als je de pasta lang genoeg hebt gekookt, 300 ml vocht uit je pan en zet dat apart. Giet de pasta af en doe het terug in de kookpan. Doe de verwarmde tomatenblokjes met spekvet erbij en de helft van de geraspte pecorino. Pak nu je 300 ml kookvocht erbij en giet direct over de pasta met tomatenblokjes en pecorino. Het kookvocht zorgt ervoor dat de kaas niet gaat klonteren en de pasta kan zo nog twee minuten door garen. Het gerecht mag niet droog zijn maar ook geen soep. Het moet wat waterig zijn.

Schep de pasta op borden en verdeel de rest van de pecorino er over heen. De pecorino neemt nu het laatste beetje vocht op. Maak je pasta all’Amatriciana af door het gebakken wangspek er bovenop te leggen.

Omdat dit gerecht best zout is eet ik er graag een frisse salade bij van mozzarella, tomaat en basilicum (‘insalata Caprese’ of gewoon salade Caprese). En heb je grote eters in huis of wil je je gasten imponeren? Serveer de pasta all’Amatriciana dan niet alleen met een salade maar ook met een mooi Italiaans brood zoals een focaccia. Buon Appetito!

Bedankt Marijke voor het delen van dit heerlijke pastagerecht! Het ziet er zo heerlijk sappig, kleurrijk en smakelijk uit, ik kan niet wachten om dit zelf te bereiden! Lekker op het dakterras in het zonnetje met een frisse salade en een wijntje erbij, zie het al helemaal voor me.

Neem ook zeker een kijkje op Marijke & Fabian’s foodblog Plezierindekeuken.nl voor nog veel meer lekkere recepten!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

6 Reacties

 1. N
  9 mei 2018 / woensdag, 9 mei 2018

  De variant met gesmoorde ui en een pepertje is m’n faco 🙂

 2. 6 mei 2018 / zondag, 6 mei 2018

  Dit gerecht leerde ik maken toen ik au-pair was in Rome. Goede herinneringen, heerlijk gerecht!

 3. Rita
  5 mei 2018 / zaterdag, 5 mei 2018

  Goed idee om het met zuurkoolspek te proberen. Lijkt me een heerlijk recept!

 4. Emma
  4 mei 2018 / vrijdag, 4 mei 2018

  Dit is echt heerlijk, een van onze favoriete recepten. Zelf gebruiken wij zuurkoolspek (makkelijker te krijgen) en voegen wij nog een scheut witte wijn toe. Op smaak brengen met een beetje peper. Goede tomaten zijn heel belangrijk! Wij gebruiken gepelde tomaten van Mutti. Mmmmmm

 5. 4 mei 2018 / vrijdag, 4 mei 2018

  Super simpel en klinkt erg lekker! Ik sla dit gerecht in ieder geval even op.

 6. Luna
  4 mei 2018 / vrijdag, 4 mei 2018

  Klinkt goed! Een mooie foto’s weer ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *