8 manieren om écht goed te leren plannen

Hallo, mijn naam is Serena en ik ben een slechte planner. Wat zeg ik, misschien wel de slechtste planner ter wereld. Aangenaam. Over een tijdje ga ik bevallen en hoewel ik daar onwijs naar uitkijk, weet ik ook dat de kraamperiode erna ontzettend heftig zal zijn. Als in, weinig slaap, om de zoveel uur voeden, verschonen, knuffelen, troosten, het huis extra goed schoonmaken, kraamvisite over de vloer en noem maar op. Vandaar dat werkende vrouwen ook recht hebben op 16 weken verlof, want die weken vrij na de bevalling heb je gewoon hartstikke hard nodig. Om te wennen aan je nieuwe leventje en om je ritme een beetje op de rails te krijgen voordat je terug aan de bak gaat.

Als eigen ondernemer kan ik mijn verlof natuurlijk zelf inplannen, en ik heb besloten om geen verlof op te nemen vóór de bevalling. Ik werk dus lekker door tot ik de eerste weeën voel. Nu zullen er vast een aantal mensen zijn die denken ‘dat is niet goed, Sereen! Je moet je rust pakken!’ maar TRUST ME, die pak ik genoeg. De laatste maanden werk ik op een heerlijk rustig tempo. Zie het als 16 weken zwangerschapsverlof die ik niet in één keer opneem, maar uitsmeer over mijn gehele zwangerschap. Dat betekent dus ook wel eens een dag (of meer) géén artikel op de blog, maar dat zij dan maar zo. Van de zwangerschap genieten heeft nu mijn grootste prioriteit.


Toch ben ik achter de schermen wel hard aan het werk voor de periode ná de bevalling. Zoals ik hierboven al meldde wordt dat door bijna alle ouders als ‘heftig’ omschreven en ik wil dit niet onderschatten. Ik verwacht de weken na de bevalling dan ook geen zin en tijd te hebben in het schrijven van blogposts of het maken van YouTube video’s. Kortom, ik moet vooruit werken. Maar voor de slechtste planner ter wereld lijkt dat een haast onmogelijke opgave. Toch is het me gelukt! Of nou ja, ik ben er nog mee bezig. Tot nu toe heb ik 3 weken vooruit geblogd en mijn doel is om uiteindelijk 6 weken (of 8, als het even kan) te halen.

Ben jij ook zo’n slechte planner? Lukt het je NOOIT om dingen op tijd af te krijgen, kom je altijd te laat, loop je de kantjes er vanaf en geeft dit je veel stress? OOK VOOR JOU IS ER HOOP! Want als zelfs ik het kan, kan jij het ook. Hieronder deel ik mijn 8 manieren om écht goed te leren plannen.

1. Grote schoonmaak


Deze tip heb je vast al vaker voorbij zien komen, maar het werkt, dus we gaan deze tip niet overslaan. Opruimen en schoonmaken is iets wat ik niet graag doe, maar gelukkig slaat de nesteldrang langzaam in en dat scheelt echt een hoop, haha! Als je net zoals ik een hekel hebt aan schoonmaken vraag dan aan je familieleden en vriendinnen die dol zijn op schoonmaken (ja, zulke mensen bestaan echt) om jou een handje te komen helpen. Even de mouwen opstropen en met zijn allen de beuk erin gooien, en jouw huis is na één dag helemaal glimmend schoon en opgeruimd. Een perfecte, rustige basis om te beginnen met je werkzaamheden.

2. Vind een fijne werkplek

Hoe chill het ook is, werken vanuit je zachte bedje of vanaf je comfortabele bank gaat ’em niet worden. Geloof me, ik heb het wel eens gedaan, en of ik ben veel minder productief, of ik val na een uur al in slaap. Ik werk nu aan de keukentafel en ik zit rechtop op mijn stoel, dus in een goede actieve houding. Ik merk dat dit al heel veel scheelt. Aan een tafel of bureau werken is echt het beste.

Om mijn werkplekje extra gezellig te maken zorg ik altijd voor een mooie bos bloemen op tafel, soms steek ik er nog een geurkaarsje bij aan, en voordat ik begin zet ik een thermoskan met groene thee klaar. En natuurlijk moet de keukentafel ook opgeruimd en zo leeg mogelijk zijn, zodat ik niet afgeleid raak door de rommel. Soms heb ik geen zin om op te ruimen en zet ik alle zooi van tafel gewoon uit het zicht op de trap, dat helpt ook. Maar, opruimen is natuurlijk beter.

3. Gooi je smartphone in de prullenbak


Ok, grapje. Maar je kunt hem het beste wel even onder handen nemen. Zo kun je bepaalde apps tijdelijk uitschakelen. Nu denk je misschien ‘nee joh, ik zet het geluid gewoon uit’, maar dan zie je alsnog vanuit je ooghoek je telefoon oplichten als er een melding binnenkomt. En als je gebeld wordt, wil je neem ik aan wel gewoon kunnen opnemen. Dus hop, uitschakelen die meldingen.

Zelf vind ik het fijn om Facebook, Gmail, Instagram, Twitter, YouTube en Whatsapp uit te schakelen, want dat zijn de apps waarvan ik de meeste meldingen ontvang en die mij het snelste en langste afleiden. Je kent het wel, je opent ‘eventjes’ je Facebook account en voordat je het weet bekijk je allemaal grappige filmpjes en bruiloftsfoto’s van die ene crush uit de derde van de middelbare school van 3 jaar geleden. Om dit te voorkomen is het dus ECHT aan te raden om je apps (tijdelijk) uit te schakelen. Of definitief. Als je wilt weten wat er speelt op social media kun je altijd nog zelf bepalen wanneer je de app opent, toch? Gewoon op vaste momentjes op de dag.

4. Maak een planning


Hoe leer ik goed plannen? Door een planning te maken. NO SHIT, SHERLOCK. Niet meteen wegklikken nu, dan leg ik het beter uit. Niet iedereen weet namelijk hoe je een goede planning moet maken, of hoe ver je van te voren moet beginnen. Iedereen zegt altijd maar ‘begin op tijd met plannen’ maar hoe weet je in hemelsnaam hoe ver van te voren ‘op tijd’ is?

Ik ben er zelf vanuit gegaan dat ik 1 week nodig zou hebben om 1,5 week vooruit te bloggen. Omdat ik 6 weken vooruit wil bloggen heb ik daar dus zeker 4 weken voor nodig. Daar heb ik nog 1 week bij opgeteld (want je loopt altijd uit), dus kom ik uit op 5 weken. En omdat ik van te voren ook YouTube video’s wil opnemen (het gaat om 12 video’s in totaal) en ik er 4 per week extra wil opnemen,  heb ik hier dus ook 3 weken voor nodig. Of 4 als ik eventuele uitloop meereken.


In totaal heb ik even ruim gerekend dus zeker 9 weken nodig om op een relaxt tempo 6 weken vooruit te bloggen en te YouTuben. Als je van jezelf weet dat je sneller werkt, heb je natuurlijk minder tijd nodig. En als je langzamer werkt of het fijn vindt om iets meer speling te hebben, begin je wat eerder. Het is dus heel persoonlijk, maar het is ALTIJD een goed idee om er even goed voor te gaan zitten, een berekening te maken en dit ook op te schrijven. Dit is je lange termijn planning. Dan weet je waar je aan toe bent, wanneer je moet beginnen met vooruit werken, en dat geeft je meteen al veel meer rust.

Als je een lange termijn planning in je hoofd hebt is het handig om weekplanningen te maken. Je weet nu wat er per week gedaan moet worden (in mijn geval 5 extra blogartikelen schrijven of 4 extra video’s opnemen) en het is een goed idee om dit op te schrijven.


Naast je weekplanning kan het ook handig zijn om een dagplanning te maken. Want naast je (extra) werkzaamheden heb je natuurlijk ook je dagelijkse taken en afspraken. Er bestaat een hele handige app, 30/30 genaamd, die mij hierbij goed heeft geholpen. Ik kan hem jullie ECHT aanraden, want hiermee maak je een heus spelletje van je dagelijkse taken. Je verbind een taak aan een bepaalde tijd en het is dan de truc om die binnen de tijd weg te swipen. Heel leuk en voor mij werkte het goed, want ik werd er een stuk productiever van!

5. Wees realistisch

Optimist dat ik ben, denk ik altijd dat ik 48 uur in een dag kan stoppen. Om die reden kom ik ook vaak te laat, omdat ik denk dat ik ‘het wel even red in een uurtje’. NOT. Dit is echt één van mijn allergrootste valkuilen, naast het niet kunnen plannen. Maak daarom een planning die 100% realistisch is. Je kent jezelf het beste, dus als je net zoals ik bent kun je je activiteiten beter zo RUIM MOGELIJK inplannen. Je hoeft écht geen hele waslijst aan taken te volbrengen, 2 of 3 taken per dag is ook prima. Het werkt ook alleen maar demotiverend als je slechts een paar taken van een hele lijst aan taken kunt afvinken. Schrijf dan liever wat minder taken op zodat je eventueel nog wat extra taken van de dag erna kunt afvinken, als je toch tijd over blijkt te houden.

6. Je hoeft het niet alleen te doen


Holy moly, 5 extra blogartikelen per week, ik schrok daar wel eventjes van. Ik ben geen snelle schrijver en voor productfoto’s neem ik altijd mijn tijd, dus de paniek sloeg heel eventjes toe. En toen besefte ik ineens dat ik het natuurlijk niet alleen hoef te doen.

Sinds vorig jaar krijgen ZZP’ers een zwangerschapsvergoeding. Dat houdt in dat je 16 weken aan minimum loon krijgt uitbetaald, wat neerkomt op €5826,40. Toch lekker! Voor dit bedrag kan je dan bijvoorbeeld een vervanger inhuren. Dat gaat bij sommige beroepen prima, maar als gezicht van Beautylab.nl gaat die vlieger bij mij natuurlijk niet op. Maar goed, ik heb recht op die vergoeding en die ga ik dan ook zeker opnemen, maar waaraan zou ik dat dan kunnen uitbesteden?


Ik heb contact opgenomen met An van The Beau Parlour. Ik ben heel pietje precies met foto’s en wil de kwaliteit van de productfotografie graag hoog houden. Gelukkig is zij één van de weinige personen van wie ik de productfotografie écht mooi vind en het aandurf om haar foto’s op mijn blog te plaatsen. Met haar heb ik afgesproken dat ze in totaal 4 dagen langskomt om tegen betaling productfoto’s te maken. Dat neemt mij al behoorlijk wat werk uit handen en dat is een fijn vooruitzicht!

Voor het editten van mijn video’s heb ik het geluk dat ik een vriend heb die een opleiding als video editor heeft gedaan en ook jarenlang in die branche heeft gewerkt. Hij bood al meteen aan om mij met het editten te helpen, dat scheelt enorm! Als George niet kon editten, had ik ook hier iemand voor ingeschakeld om het editten tegen betaling uit handen te nemen.

Voor Food Friday heb ik gastbloggers gevraagd, een leuke manier om mijn lezers kennis te laten maken met ontzettend leuke foodblogs die het verdienen om via mijn platform meer bezoekers binnen te harken. Ik betaal de gastbloggers niet omdat het een win-win situatie is, maar ik stuur ze natuurlijk wel een leuk cadeautje op als dank voor de moeite die ze erin hebben gestoken.

Uiteindelijk doe ik natuurlijk nog heel veel zelf. Ik moet de video’s opnemen, ik edit de foto’s, ik test de producten, schrijf de reviews en maak zelf nog wat extra foto’s. En daarnaast moet ik me ook bezighouden met dagelijkse taken, zoals het beantwoorden van mail en onderhouden van social media. Maar toch is het een fijn idee en geeft het me rust om te weten dat ik er niet helemaal alleen voor sta.

Als je ook ZZP’er en zwanger bent, weet dan dat je recht hebt op zwangerschapsvergoeding en dat je hiermee eventuele hulp kunt inschakelen. Doe je dat niet en steek je liever alles in eigen zak, OOK LEKKER, maar vergeet het dus alsjeblieft niet aan te vragen.

7. Tips voor extra productiviteit

Mijn moeder zegt dat het helpt om elke ochtend je bed op te maken. Dus nadat je bent opgestaan even je dekbed openslaan zodat het kan luchten, vervolgens jezelf douchen, aankleden, opmaken, en dan je dekbed weer terugslaan en je bed opmaken. Nog voordat je dag goed en wel is begonnen heb je dan al één taak volbracht en dit geeft meteen goede moed! Wat ook helpt is om meteen alle gordijnen open te gooien zodat er lekker veel licht naar binnen straalt, dat zorgt voor een opgewekt humeur en dat is ook weer bevorderend voor je werklust.

8. Muziek


Het werkt niet voor iedereen, maar sommige mensen gaan er lekker op als ze een muziekje aanzetten tijdens het werk. Zelf vind ik het te afleidend om de radio of top 40 muziek aan te zetten (ik zing dan altijd mee met de tekst), maar klassieke muziek of Chinese pianomuziek (mijn laatste ontdekking) vind ik wel heel stimulerend en fijn om te horen tijdens het bloggen. Op Spotify zijn verschillende playlists te vinden met namen als ‘Study Vibes’, ‘Study Music’ of ‘Relaxing Songs’. Probeer het gewoon eens uit en kijk of het jou helpt bij het verhogen van je productiviteit, zou ik zeggen.

Zo, en dan nu aan de slag!


Je huis is opgeruimd. Je hebt een schone, opgeruimde werkplek. Je meldingen van je telefoon heb je uitgezet, er staat een lekker achtergrondmuziekje op, je planning is gemaakt, je hebt hulp ingeschakeld. Ik zie geen enkele reden om niet lekker aan de slag te gaan en even keihard de beuk erin te gooien! Voor mij hebben deze manieren in elk geval goed geholpen tot nu toe, dus ik hoop dat ze voor jou ook goed zullen uitpakken.

Happy planning!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:
fotografie: An Dang van The Beau Parlour

18 Reacties

 1. 5 augustus 2019 / maandag, 5 augustus 2019

  Deze tips helpen me momenteel erg goed! Naast mn drukke leventje nu ook de bruiloft aan het plannen. Zal ze dus zeker ter harte nemen 🙂

 2. 9 mei 2018 / woensdag, 9 mei 2018

  Wat een fijne tips! Ik heb laatst ook goed moeten plannen, toen ik 3 weken naar Amerika was. Dat vond ik al een hele klus, maar dit is nog wel even wat meer!

 3. Lou
  9 mei 2018 / woensdag, 9 mei 2018

  Geniale blog. Vooral omdat ie begint met dat je over een poosje bevallen gaat. Een heel nieuw level van niet echt een natuurlijk talent hebben voor plannen en organiseren 😉

  Ik ga die app wel bekijken denk ik!

  En mn bed opmaken, no thanks. Veel beter voor je matras en dekbed om het open te slaan en je matras te laten luchten, die paar minuten dat je onder de douche staat en je aankleedt zijn echt niet voldoende 🙂

 4. 7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Ik luister graag naar Keiko Matsui als ik werk, word ik helemaal ontspannen van. En plannen plannen plannen, ik hou ervan maar met een kleintje van 2.5 is het soms wat lastig. Ik ben benieuwd hoe het na je verlof gaat en of je dan “anders” gaat werken en wellicht je bevindingen weer met ons deelt. Bloggende moeder tips zijn altijd welkom.

 5. Denise
  7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Wat een fijne tips!

  X

 6. Evelien
  7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Top artikel! Heb ik echt wat aan 🙂

 7. 7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Dit is wel echt een persoonlijk artikel omdat jouw situatie anders is dan de mijne. Toch tips uitgehaald zoals die 30/30 app! Goed dat je zo vooruit gewerkt hebt!

 8. Emma
  7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Ik ben zelf pedicure en schoonheidsspecialiste en heb inderdaad ook 16 weken zwangerschapsverlof gekregen en een zwangerschapsuitkering.
  Echt heel fijn dat ze dat tegenwoordig voor zzp-ers hebben.
  Ik ben zelf 6 weken van tevoren gestopt omdat door het vele ambulant werken wat ik deed ik het gewoon niet meer vol hield.
  Maar het is als zzp-er best moeilijk om te zorgen dat alles goed doorloopt en eventuele vervanging te regelen.
  Ik had hiervoor 3 vervangers, waardoor sommige klanten wel bij mijn vervangers zijn blijven hangen.
  Pech voor mij maar ik had geen andere keus 🙁

 9. 7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Hahaha, hoi daar ben ik! Vind het zo grappig om mezelf hier te zien. Ik vond het zo leuk om de foto’s voor je te maken. Gelukkig wist ik heel goed wat jou smaak was en werd het voor mij makkelijk om foto’s voor je te maken. Ik ben zelf wel een georganiseerd persoon maar echt ‘plannen’ doe ik niet. Ik zet al mijn afspraken op mijn telefoon en kijk daar dagelijks meerdere keren naar. Soms zeg ik een afspraak af als ik het gevoel heb dat ik het niet ga redden (zoals jij zegt, realistisch blijven).

  • Michele
   7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

   Ik kende je blog (nog) niet maar ik moet wel ff kwijt dat je prachtig bent! Ben verliefd op je haar!

 10. hafida
  7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Hoi Sereen, ik zou ook graag een gastblogger willen zijn. Ik ben gek op koken en het lijkt mij leuk om een recept met je volgers te delen. Ik heb geen foodblog, ik weet niet of dat een voorwaarde is.

 11. M
  7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Leuk maar dit artikel is wel helemaal op jezelf toegespitst, als je buiten de deur moet werken en je huishouden gewoon door gaat gaat deze manier van plannen niet echt op.

  • Sanne
   7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

   Gelukkig is het ook haar blog, en vertelt ze hoe haar situatie nu is. Ik vind het een leuk artikel. Ergens proef ik alleen een soort van verantwoording die je aflegd aan ons. Echt niet nodig! Maar dat zal komen door dit soort comments. Geniet van deze tijd❤️

   • M
    7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

    Ja en? Wat wil je daar mee zeggen?

   • Michele
    7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

    Ik voel ook dat soort “verantwoording” van dit artikel uit maar snap niet wat dat volgens jou met deze comment te maken heeft. De meeste tips zijn nl. Idd heel specifiek. Niks mis mee, maar ik kan er zelf bv ook weinig mee. Dat opmerken hoeft toch niet negatief te zijn?

    • M
     9 mei 2018 / woensdag, 9 mei 2018

     Nou ja dit dus, het is allemaal heel specifiek op zwangere/ net bevallen mama’s gericht. Ik kan er gewoon niet zoveel mee. Verder wel een leuk artikel maar niet geschikt voor een grotere doelgroep. Het feit dat iemand zo op haar teentjes getrapt reageert verbaasd mij eerlijk gezegd ook wel.

 12. Rita
  7 mei 2018 / maandag, 7 mei 2018

  Ha, ik keek al nieuwsgierig of er een artikel zou staan en zoals ik kan opmaken uit je tekst is het je gelukt. Je bent inmiddels bevallen en dit is een vooruit geschreven blogpost! Bravo

  Ga zo door, dan kan je ook later nog genieten van mooie momenten zodra het jou uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *